Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Λίγα λόγια για το αν θα βρεις δουλειά στην Αγγλία

work

Με τις αναρτήσεις που έχω εδώ σχετικά με τη ζωή και τη δουλειά στην Αγγλία (δηλαδή στη Βρετανία αλλά στην Ελλάδα όταν λέμε Αγγλία τελικά εννοούμε Βρετανία) λαμβάνω και αρκετά e-mails από ανθρώπους που διάβασαν τις αναρτήσεις αλλά έχουν πολύ πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Ο πιο συχνός τύπος mail που λαμβάνω είναι αυτός που περιγράφει τη ζωή, εκπαίδευση, εμπειρία του αποστολέα και μετά μου κάνει την εξής ερώτηση: “Θα βρω δουλειά αν έρθω στην Αγγλία;” 

Είναι πάντα χαρά μου να δίνω τις πληροφορίες που ξέρω, να απαντάω, να λέω τη γνώμη μου. Όσα λέω (το γράφω συνέχεια και ακόμα κάποιοι αρνούνται να το καταλάβουν) βασίζονται στη δική μου προσωπική εμπειρία και είναι παντελώς αδύνατον να έχω δίκιο σε όλα ή να μπορώ να αποφασίσω για τη ζωή του καθενός. Υποθέτω λοιπόν ότι είμαστε όλοι ενήλικες με ευθύνη του εαυτού τους και των αποφάσεων τους.

Παρόλη λοιπόν την καλή μου διάθεση και τα παραπάνω caveats, δυστυχώς η απάντηση στην ερώτηση αν κάποιος θα βρει δουλειά στην Αγγλία είναι μόνο μία. Μακάρι να ήξερα αλλά δεν ξέρω. 

Ιδού όμως μερικές σημειώσεις έτσι ώστε να μπορέσετε να βρείτε απάντηση στην ερώτηση μόνοι σας.

Εκπαίδευση και εμπειρία 

Η εκπαίδευση και η εμπειρία του καθένα θα ορίσουν σε μεγάλο βαθμό όχι τη δουλειά που θα βρει απαραίτητα αλλά τον τομέα και το επίπεδο που θα πρέπει να ψάχνει. Για παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι θέλεις να βρεις δουλειά ως γραμματέας. Αν οι περισσότερες αγγελίες ζητάνε πράγματα που εσύ δεν έχεις ούτε κατά διάνοια τότε πώς είναι δυνατόν να βρεις δουλειά; Θα πρέπει να αλλάξεις τομέα ή θα πρέπει να κάνεις κάποια μετεκπαίδευση. Το ίδιο ισχύει και για την εμπειρία.

Πολύ συχνά μου γράφετε πράγματα όπως “είμαι φυσικός αλλά δεν έχω εργαστεί στον τομέα μου”. Παρόλο που καταλαβαίνω τί εννοείτε πρέπει να ξέρετε ότι για τη Βρετανική αγορά δεν είστε φυσικός. Έχετε σπουδάσει φυσικός. Δεν είναι το ίδιο!

Χρόνος και όρεξη για δυσκολίες

Το να βρει κάποιος δουλειά στην Αγγλία παίρνει πάρα πολύ χρόνο. Όσο πιο συγκεκριμένη είναι η δουλειά δε, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεστε. Μέχρι να βγάλουν αγγελία, να κλείσει η ημερομηνία, να κοιτάξουν, να ελέγξουν, να γίνουν συνεντεύξεις, δεύτερες συνεντεύξεις, να αποφασίσουν, φέξε μου και γλύστρισα.

Επίσης οι διαδικασίες δεν είναι ίδιες. Διαβάστε – ειλικρινά ΔΙΑΒΑΣΤΕ και ενημερωθείτε (εδώ έχουμε τρεις αναρτήσεις – πρώτη και δεύτερη – από την Ηρώ και τρίτη από εμένα). Πώς στέλνουμε βιογραφικό, γιατί, τί γράφουμε. Τί λέμε στις συνεντεύξεις, τί πρέπει να περιμένουμε. Πώς είναι μια δουλειά (μπορεί να είναι διαφορετική στη Βρετανία) και τα λοιπά. Ενημερωθείτε! Το λέω, το ξαναλέω και θα επιμένω, ανοίξτε το Google ΚΑΙ ΨΑΞΤΕ. Πόσες πληροφορίες υπάρχουν ελεύθερα διαθέσιμες και δεν τις εκμεταλευόμαστε είναι φοβερό. Η Αγγλία ΔΕΝ είναι Ελλάδα. Σχεδόν ΤΑ ΠΑΝΤΑ είναι online, δεν μπορώ να σκεφτώ ένα παράδειγμα (αγγελίες, πληροφορίες, νόμοι, φόροι) που να μην μπορείτε να το βρείτε με ένα απλό Google search.

Τέλος να έχετε όρεξη για δυσκολίες. Δυστυχώς ή ευτυχώς σε πολλούς τομείς η εμπειρία σας μπορεί και να μη μετράει ή να μετράει λιγότερο. Έχει συμβεί σε πολύ κόσμο αυτό (και σε μένα). Η λογική είναι ότι δεν έχετε εμπειρία στην Αγγλία και άρα χρειάζεστε περισσότερο χρόνο προσαρμογής. Επίσης να είστε προετοιμασμένοι ότι τα πράγματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ. Μην υποτιμάτε το πόσο entrenched είναι η Ελληνική εργασιακή κουλτούρα μέσα σας.

Ηλικία

Η ηλικία σας νομικά δεν έχει σημασία για τις αιτήσεις που θα κάνετε. Επίσης δεν βάζετε την ηλικία σας στο βιογραφικό. Αν κάποιος σας πει κάτι διαφορετικό είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ.

Παρόλα αυτά αναφέρω την ηλικία ως σημαντικό πράγμα όχι για τον εργοδότη αλλά για εσάς. Όταν ήρθα στο Λονδίνο ήμουν 22 χρονών και είχα όρεξη και υπομονή να δουλέψω σε μια δουλειά που σήμερα δεν θα την έκανα ούτε με σφαίρες για σκατά λεφτά. Άλλες απαιτήσεις έχουμε στα 22, άλλες στα 27, άλλες στα 35. Αυτά τα σκεφτόμαστε πριν κάνουμε την κίνηση.

Κατάσταση Αγγλικής αγοράς

Η αγορά εργασίας εδώ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ. Μην κάνετε το λάθος να τη συγκρίνετε με την Ελληνική, δεν έχει καμία σχέση (σε μέγεθος, νόμους, γραφειοκρατία, ευκαιρίες, κουλτούρα κλπ κλπ κλπ). Η σωστή σύγκριση είναι μεταξύ της Αγγλικής αγοράς εργασίας πριν 10 χρόνια, πριν 5 χρόνια και σήμερα. Η ανεργία έχει ανέβει και οι απόφοιτοι Πανεπιστημίου δυσκολεύονται πάρα πολύ να βρουν την πρώτη τους δουλειά.

Καλό θα ήταν να κάνετε έρευνα! Το Office of National Statistics εκδίδει Labour Market Statistics (το τελευταίο είναι εδώ) – επίσης ρίξτε και μια ματιά στο τί σημαίνουν τα νούμερα.

Κατάσταση ειδικότητας στην Αγγλική αγορά

Όλα όσα γράφω εδώ είναι πιθανό να είναι εντελώς άσχετα για τη δική σας ειδικότητα. Παράδειγμα οι γιατροί. Δεν έχω ΙΔΕΑ πώς θα κάνετε αυτά που θέλετε να κάνετε (θα βρω έναν γιατρό να μας τα πει κάποια στιγμή). Ξέρετε την ειδικότητα σας πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλος. Ψάξτε, διαβάστε, κοιτάξτε αγγελίες και μπείτε σε fora επαγγελματιών στη χώρα που θέλετε να πάτε και κάντε ερωτήσεις!

Καλή επιτυχία.

Όπως πάντα, διορθώσεις και ιδέες στα σχόλια πολύ πολύ ευπρόσδεκτες.

 

——————————————
‘Εχω κι άλλες ερωτήσεις θεία Σοφία:

Παλαιότερες αναρτήσεις εδώ:

Δείτε στα γουέμπια:

——————————————

57 comments to Λίγα λόγια για το αν θα βρεις δουλειά στην Αγγλία

 • hero

  Και για όσους νομίζουν ότι η Αγγλία δίνει μισθούς υπέρογκους: http://www.bbc.co.uk/news/business-22860320

 • Hello!!!

  Ως ελληνίδα χαμηλόμισθη έχω κι εγώ γνώμη. Βρίσκομαι στο Λονδίνο απο το Νοέμβριο του 2011 και έψαχνα για δουλειά σε ξενοδοχείο (το βιογραφικό μου εδώ http://www.dellaportamaria.blogspot.co.uk/ Δουλειά βρήκα μετά απο 20 μέρες γιατί οι μισθοί στο hospitality (σερβιτόροι, ρεσεψιόν κτλ) είναι για τα κλάματα και κανένας δεν θέλει να τις κάνει. Ξεκίνησα με το βασικό που είναι 13000 το χρόνο και μετά απο 16 σχεδόν μήνες έχω φτάσει τα 15380. Τα λεφτά δεν είναι καλά. Το μηνιάτικό μου είναι 1000 περίπου (1175 ευρώ) Οποιος είδε τα λεφτά και είπε πολά είναι να θυμάται παρακαλώ οτι νοίκι είναι 400 (σε δωμάτιο όχι ολόκληρο το σπίτι) μεταφορικά 100 και διαβίωση 300. Είναι πολύ καλύτερα απο τον αντίστοιχο μισθό Ελλάδας (0 ευρώ) και ψαχνομαι και για καλύτερα. Γενικά οι νέοι χωρίς πολλές υποχρεώσεις που βάζουν νερό στο κρασί τους καλά θα τα πάνε. Οι άλλοι ας το ξανασκεφτούν. Εκτός αν έχουν καμμία super ειδικότητα θα δυσκολευτούν πολύ. Όχι τόσο γιατι δεν υπάρχουν δουλειές όσο γιατί θα έχουν απαιτήσειςδιαβίωσης Ελλάδας προ της κρίσης και θα τους έρθει ο ταμπλάς απο τις διαφορές.

 • Φοινικας

  απο προσωπικη εμπειρια και εγω θα πω το εξης
  1) παιρνω 3-4 βιογραφικα απο Ελληνες την εβδομαδα που με βρισκουν στο linkedin. τα περισσοτερα δειχνουν κακη χρηση της Αγγλικης αλλα και η προυπηρεσια ειναι κυριως σε πολιτικα γραφεια/δημοσιο
  2) επειδη τυγχανει να ψαχνω για νεα δουλεια και εγω, μιλωντας με 2-3 αντζεντηδες που συνεργαζομαι εχουν να πουν οτι ειναι πλεον πολυ δυσκολο να βρεις δουλεια, ειδικα στα χρηματα και τομεα που θελεις. πρεπει να βολευτεις καπως αλλιως η να κατσεις εκει που βρισκεσαι.
  3) μιλωντας με πολλους βρεταννους στο γραφειο αλλα και εξω, εχω να πω πως αυτοι πλεον βρισκουν δυσκολοτερα δουλεια απο αυτους που ερχονται απο αλλα μερη του κοσμου. ενας στην ομαδα μου εψαχνε δουλεια για 9 μηνες με προυπηρεσια 13 ετων και πτυχιο/μεταπτυχιακο/2πτυχια ειδικευσης στον τομεα και κανεις δε του εδινε τα λεφτα που ηθελε και αξιζει. βολεφτηκε με εμας με πολυ λιγοτερα!
  4) να τονισω οτι αυτο που συμβαινει εδω πλεον ειναι μια εισβολη Ευρωπαιων, κυριως νοτιων που απεγνωσμενα ψαχνουν. Αυτο που διαφοροποιει τον καθε υποψηφιο ειναι το επιπεδο μορφωσης (αν εχεις βρεταννικο πτυχιο διαβαινε) και το ποσο καλα μεταχειριζεσαι την αγγλικη.

  Καλη αναζητηση παιδες!

 • Μιχάλης

  Aγαπητή Σοφία,

  Παρακολουθώ το Blog 2-3 και χρόνια και πολλά post είναι πολύ καλά. Γράφεις καλά, μοντέρνα και τα σχόλια σου είναι ενδιαφέροντα. Προβληματίστικα πολύ πριν σχολιάσω το post. Θέλω εκ των προτέρων να ζητήσω συγνώμη, αν σε κάποιο σημείο φανώ καυστικός.

  Ζεις και εργάζεσαι στο ΛΟΝΔΙΝΟ (όχι σε άλλη πόλη της Αγγλίας) από τα 22 σου, δηλαδή (από ότι καταλαβαίνω) γύρω στα 10 χρονάκια. Από τα παραπάνω στοιχεία και μόνο, τα σχόλια σου δεν μπορούν να είναι αντικειμενικά. Εργάζεσαι σε μία παγκόσμια ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ στα πιο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ χρόνια της ζωής σου. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν έρθει τα ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ στην αγορά εργασίας ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΡΔΗΝ ΚΑΙ ΟΙ <>, ας τους πούμε καλύτερα <> ακόμη πιο πολύ. Επισκέπτομαι το Λονδίνο από το 1989 για διάφορους λόγους, ενώ κάποια στιγμή είχα ένα κενό γύρω στα 10 χρόνια να ανέβω. Έτσι γνώρισα ένα Λονδίνο που δεν είχε καμμία σχέση με αυτό που ζείς εσύ τα τελευταία χρόνια.
  Απλό παράδειγμα: οι ανεγέρσεις σύγχρονων κατοικιών multiplex και εμπορικών/επιχειρηματικών συγκροτημάτων πριν από τους Ολυμπιακούς έδιναν την εντύπωση ότι η πληθώρα νέων κατοικιών θα έριχνε τα ενοίκια και η διαβίωση θα ήταν πιο υποφερτή. Φευ…Δεν μπορείς να βρείς decent appartment πουθενά. Και αναρωτιώμουν γιατί…Στο Λονδίνο υπάρχουν άνω των 1000 λιρών σπίτια (όπου υπάρχουν) για να μπορούν να τα πληρώνουν μόνο οι κάτοικοι που έχουν well paid jobs. Για τους άλλους που δεν έχουν τέτοιες δουλειές (ή δεν τους κάναμε offer), to the dungeons…Δεν θέλουμε κατοίκους που να μην έχουν τέτοιες δουλειές στο Λονδίνο. Θέλουμε να χτίσουμε μια ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ. Ίσως να μην ισχύει στην καθημερινότητά σου, αλλά σε λίγα χρόνια θα είναι ίσως πραγματικότητα.

  Σε ότι αφορά την αγορά εργασίας…

  Η ΚΑΘΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ QUALIFICATIONS ΠΟΥ ΣΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ (ΒΑΣΙΚΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΘΕ 6 ΜΗΝΕΣ)!!!

  Τα Human Resources depts ζουν σε ένα ΚΟΥΤΙ. Ενώ τα advertisements είναι εξαιρετικά λεπτομερή για τα duties&responsabilities, religious or sexual orientation status (ai sixtir!), κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποιόν ακριβώς και ΓΙΑΤΙ θέλουν να προσλάβουν ή να καλέσουν για συνέντευξη.

  ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ (όχι μόνο στην Αγγλία, σε όλη την Ευρώπη πλέον).

  Σε προηγούμενο Post Έλληνες εργαζόμενοι στην Αγγλία διαρύγνιαν τα ημάτιά τους ότι δεν έχουν ζήσει ποτέ κάτι τέτοιο. Με ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΓΟΥΡΙΑ διαβεβαιώνω ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ (μου το έχουν επιβεβαιώσει και Έλληνες στη Γερμανία, την Ολλανδία κλπ τα τελευταία 4 χρόνια). Ίσως όχι για εσένα που πήγες στην Αγγλία πριν 10 χρόνια και ήσουν απλώς μία Ελληνίδα, αλλά για τους σημερινούς Έλληνες που τώρα ΕΙΝΑΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ, ΧΑΡΑΜΟΦΑΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΟΣΚΟΠΟΙ (το λένε όλα τα ΜΜΕ παγκοσμίως) και δεν μπορούν να βγάλουν τη ρετσινιά από πάνω τους, ούτε με 22 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, ερευνητικό έργο 10ετίας, τρελλή προυπηρεσία στο industry και δεν σημαζεύεται skills…ΙΣΥΕΙ. Σημειώνω ότι οι διακρίσεις είναι επιβεβαιωμένες από τους ίδιους τους recruiters. NAI κάνουμε discriminations (στη διάθεσή σας τουλάχιστον 5-6 replies με σχετικό περιεχόμενο).Έχω την εντύπωση ότι σε κάποιο post αναφέρεις ότι έχεις υπάρξει μέλος σε interview panel. Επειδή έχω μιλήσει με ΠΟΛΛΑ μέλη panel, έχω καταλάβει ότι έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι δεν κάνουν διακρίσεις. Κάποιος λοιπόν πρέπει να τους πει ότι κάνουν, απλώς δεν το έχουν καταλάβει. Τέλος, για να μην παρεξηγηθώ, να ξεκαθαρίσω ότι διαπιστώνονται διακρίσεις όχι μόνο στην εθνικότητα, αλλά επίσης age discriminations, καθώς και previous salary budgets κλπ.

  Αν τα πράγματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ στην αγορά εργασίας της Αγγλίας για τους νέους πτυχιούχους ΣΚΕΨΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Από ότι θυμάμαι αναζήτησες εργασία στην Ελλάδα πριν πολλά χρόνια και απογοητεύτηκες γιατί οι εργοδότες δεν ήταν ξεκάθαροι, δεν πλήρωναν, δεν υπήρχαν σχέδια για το μέλλον στις επιχειρήσεις κλπ. Αυτά συνέβαιναν τότε…σκέψου τι ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ στην αγορά εργασίας της Ελλάδας…με το 60% των νέων να είναι άνεργοι και με εξαιρετικά qualifications και skills, τα βιογραφικά που έχουν οι Έλληνες, ούτε στο όνειρο 24χρονου Λονδρέζου…

  Είμαι σίγουρος ότι δεν είσαι ξεκομένη από την Ελλάδα και έχεις φίλους και συγγενείς που ζουν εδώ και ξέρεις τι γίνεται. Παρακινώ όμως όλους τους Έλληνες που εργάζονται στο Λονδίνο, όταν μπαίνει το London weight στο μισθό τους να σκέφτονται για 30 sec, ότι η αγαπημένη τους ξαδέρφη στην Αθήνα δεν έχει Athens weight στο λογαριασμό της, ούτε 25 day annual holidays besides bank holidays, το αέριο και το ηλεκτρικό ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να το πληρώσει με πάγια εντολή από το μισθό της γιατί με τα 500 ευρώ που παίρνει θα σωθούν όλα τα λεφτά και δεν θα έχει να φάει, κλπ,κλπ…

  Και κάτι τελευταίο για τον <>…πριν 12 μήνες ήμουν shortlisted για Interview στο πανεπιστήμιο του CAMBRIDGE σε σχολή που στο αντικείμενό της είναι δεύτερη στον ΚΟΣΜΟ. Στο interview panel <> με καθηγητή του οποίου τα Αγγλικά όχι μόνο δεν τα καταλάβαινα εγώ, αλλά πιστεύω ούτε και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του…

  Θέλω να ζητήσω για ακόμη μία φορά ειλικρινά συγνώμη για το ύφος μου, όχι μόνο από εσένα, αλλά και από όλους που θα διαβάσουν το post. Δεν ήθελα να φανώ επιθετικός.

  Kind regards

  Mike

  • Sofia

   Καλώς τον.

   Δεν υπάρχει λόγος να ζητήσεις συγγνώμη.

   Έπρεπε να διαβάσω το σχόλιο σου 2-3 φορές και πάλι δεν κατάλαβα ποια είναι η κεντρική σου θέση. Πιστεύεις ότι το Λονδίνο είναι εύκολο; Δύσκολο; Ότι και να ‘ναι είναι καλύτερο από Ελλάδα; Όλες αυτές οι απόψεις – και άλλες – είναι πάντα ευπρόσδεκτες στο blog.

   Απαντάω σε κάποια σημεία – κυρίως όσα αναφέρονται σε μένα.

   >> , τα σχόλια σου δεν μπορούν να είναι αντικειμενικά.
   Σωστό και το σημειώνω ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. Δεν έχω υποστηρίξει ποτέ ότι κατέχω την απόλυτη αλήθεια. Γράφω τις αναρτήσεις γιατί αλλιώς πρέπει να απαντάω τα ίδια στα emails που λαμβάνω.

   >> ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΡΔΗΝ
   Που είναι ακριβώς και το νόημα της ανάρτησης

   >> Έτσι γνώρισα ένα Λονδίνο που δεν είχε καμμία σχέση με αυτό που ζείς εσύ τα τελευταία χρόνια.
   Μπαίνουμε σε φιλοσοφικά νερά. Η εμπειρία του καθένα μας εξαρτάται από τις θέσεις και τις συνθήκες.

   >>Δεν μπορείς να βρείς decent appartment πουθενά.
   Όντως

   >> Η ΚΑΘΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ
   Όπως ακριβώς το λέει και η ανάρτηση δηλαδή

   >>ΚΑΙ ΤΑ QUALIFICATIONS ΠΟΥ ΣΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ
   Βασικά δεν είμαι 10 χρόνια στην ίδια δουλειά, δεν ξέρω πώς μπερδεύτηκες έτσι.

   >> Έχω την εντύπωση ότι σε κάποιο post αναφέρεις ότι έχεις υπάρξει μέλος σε interview panel.
   όχι, δεν ήμουν εγώ

   >> Από ότι θυμάμαι αναζήτησες εργασία στην Ελλάδα πριν πολλά χρόνια και απογοητεύτηκες
   Όχι. Δούλευα στην Ελλάδα πριν φύγω και ξέρω τί ίσχυε τότε

   Σε γενικές γραμμές μπορούμε να διαφωνούμε στα σημεία νομίζω – απλά δεν θα δεχτώ από κανέναν υπόνοιες ότι δεν είμαι ειλικρινής και ξεκάθαρη ότι αυτά που γράφω είναι βασισμένα στη δική μου εμπειρία και ότι ο κάθε αναγνώστης είναι ενήλικος και θα αποφασίσει μόνος του. Μπορούμε να διαφωνούμε αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα γράφω.

  • Panos

   Ρε συ Μιχάλη.
   No offense αλλά μας λες ότι είσουν για admission στο Cambridge και μαλιστά σε ισχυρό τους topic και δεν μπορείς να βάλεις καλά καλά την μία πρόταση μετά από την άλλη.
   Ακόμη δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το μήνυμά σου – ίσως φταίει το οτι εγώ γίνομαι admitted από LSE – Imperial και κάτω. Μπορείς να το ξαναγράψεις έχοντας υπ όψιν σου την αρχή-μέση-και-τέλος λογική;

  • Bill93

   Καλησπερα σε ολους και ποσο μαλλον στο Μιχαλακη.Θα ηθελα να πω σε ολους τους ΕΛΛΗΝΕΣ οτι αυτη τη στιγμη βρισκομαι λονδινο 2 χρονια πλεον μονιμα,εφυγα απο τα 20 και τωρα ειμαι 22 και σε οτι αναφερει ο κυριος μιχαλιος ειναι ψεματα.Ευκαιριες υπαρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ,διακρισεις ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ οπως στην Ελλαδα,και πιστευω οτι θα ταιραξετε αρκετα ευκολα στην british culture.Καλη τυχη σε ολους,ην το βαζετε κατω και θα τα καταφερετε,η αγγλια δινει ευκαιρειες!Περι ΣΠΟΥΔΩΝ εχω τελειωσει ΙΕΚ στην ελλαδα που οπως καταλαβαινετε δεν ειναι και τιποτα σπουδαιο και ξεκινησα με την πρωτη κιολας συνεντευξη την δουλεια μου με βασικο μισθο 1200 λιρες ΚΑΘΑΡΕΣ και μετα απο δυο χρονια παιρνω 1500.Μην ακουτε αυτον τον ψευτη απαισιοδοξο ελληναρα.Καλη τυχη πατριωτακια!

 • Άλλος Μιχάλης

  Μεγάλη πόλη το Λονδίνο, διαφορετικές νοοτροπίες, προσεγγίσεις κτλ, και συνεπώς διαφορετικά συμπεράσματα για τον καθένα. Δύσκολα να αποκτήσεις μια σφαιρική άποψη για το τί επικρατεί εδώ. Αλλά ας πω κι εγώ τη γνώμη μου.

  Περί πτυχίου:
  Δυστυχώς στην Αγγλία δεν λαμβάνεται σοβαρά το πτυχίο. Γενικά είναι χώρα που η παιδεία δεν παίζει τόσο ρόλο στην επαγγελματική κατάρτιση αλλά η εξειδίκευση και η εμπειρία. Πχ, έχεις πτυχίο Business Management αλλά μηδέν χρόνια εμπειρία; Φύγε όπως είσαι πίσω ή ψάξου για κάποια άλλη χώρα που η κατοχή τίτλων σπουδών αντιμετωπίζεται πιο σοβαρά. Έχεις πέντε χρόνια εμπειρία σε διοίκηση επιχειρήσεων αλλά όχι πτυχίο; Δεκτός. Έχεις ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Μην κάνεις μεγάλα σχέδια όμως. Όλος σου ο μισθός στο ενοίκιο θα φεύγει δεδομένου ότι ένα μέτριο σπίτι κοστίζει 1000 λίρες. Εκτός και αν θέλεις να συγκατοικήσεις. Ε οκ αν είναι να ζεις με άλλους 5, δίχως ιδιωτική ζωή δίχως τίποτα τότε τί ήρθες ρε φίλε; Κάτσε Ελλάδα και μένε με τους γονείς τουλάχιστον!

  Τώρα, αν το πτυχίο σου είναι άσχετο, πχ English, Social Sciences και πας να βρεις μια απλή δουλειά οτιδήποτε (όπως σε μαγαζί με ρούχα), ξέχνα το απλά. Το πτυχίο δείχνει και κάποιου είδους κοινωνική κατανόηση των προβλημάτων. Κανείς εργοδότης δεν θέλει να προσλάβει ένα τέτοιο άτομο. Απεναντίας είναι θετικότερο γι’ αυτόν να προσλάβει έναν αμόρφωτο που θα υπακούει και πιο εύκολα στις εντολές του. Συνεπώς, ψάχνεις για μια απλή δουλειά και έχεις τελειώσει κάποιο παν/μιο. Μείνε Ελλάδα ή ψάξου για αλλού (Γερμανία, Σουηδία: όχι ότι εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα. Αλλά εκεί αναγνωρίζονται πιο εύκολα οι τίτλοι σπουδών).

  Επίσης, ψάχνεις για δουλειά σε κάτι που έχεις ήδη εμπειρία, ένα BA και ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Κρατάς μόνο το BA και τα υπόλοιπα τα κρύβεις να μην τα βλέπει ο ήλιος. Επιπλέον, έκανες μεταπτυχιακό πάνω στο ίδιο αντικείμενο που ήταν και το BA; Έχασες τζάμπα δυο χρόνια από την ζωή σου. Μεταπτυχιακό = overqualified = τροχοπέδη. Ξαναλέω: καμία εταιρία δεν ψάχνει μορφωμένους ή επιστήμονες. Ψάχνει ανθρώπους υπάκουους ή έστω απαιτεί μόρφωση μέχρι ένα σημείο. Αν όμως επιθυμείς να αλλάξεις επαγγελματικό προσανατολισμό (όπως εγώ) τότε το MSc ή MA τα δείχνεις πρώτα πρώτα αλλά θα πρέπει αυτά να είναι στον ΝΕΟ τομέα με τον οποίο θέλεις να ασχοληθείς και να γράψεις στο βιογραφικό σου ότι πρόκειται για μετεκπαίδευση. ΤΟΤΕ μόνο έχουν κάποια αξία οι επιπλέον σπουδές. Και όταν λέω για μεταπτυχιακό δεν εννοώ Phd αλλά MA. To πρώτο απόφυγε το όπως ο διάολος το λιβάνι αν δεν θέλεις να φτάσεις στα 50 να βρεις μια δουλειά με τον βασικό μισθό. Απεναντίας θα τα εμφανίσεις ΜΟΝΟ αν σε ενδιαφέρουν ερευνητικά προγράμματα (που προτιμότερο είναι να τα ψάξεις αυτά στις Σκανδιναβικές χώρες) ή αν σε ενδιαφέρει η ακαδημία όπου και απαιτούνται ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ και ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ. Επίσης κανείς δεν θέλει να προσλάβει άτομα που ήταν 4 χρόνια πίσω από μια βιβλιοθήκη. Τέλος, αλλαγή προσανατολισμού σημαίνει εξίσου ότι χρειάζεται εμπειρία. Και πού θα βρεις εμπειρία αν δεν έχεις. Φάε ένα χρόνο σε εθελοντικά προγράμματα! Το ίδιο θα κάνεις και αν δεν έχεις καθόλου εμπειρία αλλά ένα BA. Ένας χρόνος εθελοντικός είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ. Αυτό που εμείς αποκαλούμε δηλαδή εκμετάλλευση εδώ είναι ΝΟΡΜΑ (έτσι για να καταρρίψουμε ορισμένους βαθιά ριζωμένους μύθους ότι έξω από την Ελλάδα αρχίζει ο πολιτισμός).

  Αν θέλεις να γίνει δάσκαλος τότε εκεί είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ κάποια πτυχία όπως PGCE, QTS, τα οποία δεν είμαι σίγουρος ότι αναγνωρίζονται σε χώρες άλλες, οπότε αν δεν είσαι σίγουρος πως θέλεις να δουλέψεις ως δάσκαλος ΜΗΝ τα κάνεις καν. Διαφορετικά τα σχολεία δεν τα βλέπεις ούτε με τα κιάλια.

  Η αγορά εργασίας είναι σε κάκιστη κατάσταση αλλά και πάλι καλύτερη από την Ελλάδα πριν την κρίση. Τότε η επίσημη ανεργία στην Ελλάδα έφτανε το 10% τώρα στην Βρετανία είναι 7.8%. Επίσης η ανεργία στην Ελλάδα δεν μετριέται σωστά δεδομένου πως δεν είναι εύκολο για όλους τους άνεργους να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ όπου και απαιτούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Αντιθέτως στην Βρετανία κάθε άτομο που ψάχνει δουλειά μπορεί να εγγραφεί στο τοπικό Job Center και έτσι έχουμε μια πιο ειλικρινή εικόνα για την πραγματική ανεργία.

  Τέλος πολύ σημαντικός παράγοντας στην Βρετανία είναι το ΜΕΣΟΝ. Ω ναι Ελληναρά που νομίζεις ότι στο εξωτερικό όλα είναι παράδεισος, όλα είναι σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι και μόνο στην Ελλάδα η λαμογιά δίνει και παίρνει! Η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας ΔΕΝ γίνεται advertised. Δηλαδή καλύπτονται θέσεις μέσα από τον γνωστό του γνωστού κτλ. Απλά εσύ το κατηγορείς, εδώ το θεωρούν νόρμα. Έπεσες από τα σύννεφα ε επειδή είχες ακούσει το γνωστό ότι «στο εξωτερικό δεν συμβαίνουν αυτά!» Εδώ και αν συμβαίνουν. Αν έρθεις εξωτερικό και δεν κάνεις γνωριμίες κάτσε εκεί που κάθεσαι και μην κουνιέσαι.

  Απάντηση: θα βρω δουλειά αν έρθω Αγγλία; Έχεις πιθανότητες να βρεις δουλειά. Εγώ 2 χρόνια δεν βρήκα κάτι, αλλά είμαι σε φάση αλλαγής επαγγελματικού προσανατολισμού. Άτομα που ξέρω απολύθηκαν και ξαναβρήκαν μέσα σε 3 μήνες. Άλλος σε 6 μήνες ξαναπροσλύφθηκε με ΜΕΣΟΝ. Άλλος δίχως μεσον. Η αναζήτηση θέσεων εργασίας είναι ΡΟΥΛΕΤΑ. Και να είσαι έτοιμος να βλέπεις απορρίψεις. Βιογραφικό με Ελληνικό όνομα είναι ένα μείον λόγω των προκαταλήψεων περί τεμπέληδες Έλληνες που δυστυχώς όλος ο κόσμος αναπαράγει, εν δυνάμει των μεγαλοφυών πολιτικών μας. Κι εδώ φυσικά τα πράγματα είναι σχετικά. Σε ακαδημαϊκά προγράμματα κυρίως σε ότι έχει να κάνει με κοινωνικές επιστήμες, νομική κτλ, δεν ισχύουν και τόσο (είπαμε μορφωμένος κόσμος πιο δύσκολα γίνεται επιρρεπής σε στερεότυπα αλλά και αυτό δεν είναι κανόνας). Σε απλές δουλειές δυστυχώς ΝΑΙ θα έχεις πρόβλημα, αν και οι Άγγλοι είναι λιγότερο αποδέκτες της συγκεκριμένης προπαγάνδας δεδομένου ότι έχουν βρει το δικό τους αποδιοπομπαίο τράγο, την ΕΕ, που αυτή ευθύνεται για όλα τα δεινά της Ελλάδας παρά οι Έλληνες.

  Αυτά σε γενικές γραμμές. Συγνώμη για την κατάχρηση χώρου.

  • Dartanian

   Ω Θεέ μου. Η διαστρέβλωση η ίδια. Απλά εύχομαι οι νοήμονες αναγνώστες να μην σε πάρουν πλήρως στα σοβαρά. Χρόνο από τη ζωή τους θα χάσουν.

   Φιλικά

   • Άλλος Μιχάλης

    Ω θεέ μου τί σχόλιο!!! Απλά είμαι σίγουρος ότι οι νοήμων αναγνώστες θα προτιμήσουν να πάρουν στα σοβαρά έναν που έχει καθίσει και έχει γράψει τί πραγματικά έχει δει, τί έχει βιώσει, τί του έχουν πει, τί έχει καταλάβει ο ίδιος ψάχνοντας, από κάποιον που δίχως επιχειρήματα, δίχως διάθεση για διάλογο κράζει οποιονδήποτε διαφωνεί μαζί του.

    • Dartanian

     Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για διάλογο από τη στιγμή που γίνεσαι απόλυτος και δεν αφήνεις περιθώρια άλλης άποψης. Ούτε επίσης είμαι υποχρεωμένος να θέσω αντεπιχειρήματα σε όλα όσα έγραψες αλλά θα σταθώ σε ένα σημείο.
     Στη διαφορά μεταξύ μέσου και γνωριμίας. Με το μέσο βρίσκεις δουλειά (συνήθως στην Ελλάδα) όντας άχρηστος. Με τη γνωριμία κάποιος (είτε εκ των έσω, είτε εκτός) σε εμπιστεύεται και παίρνει την ευθύνη να σε συστήσει αλλά εξακολουθείς να έχεις μια διαδικασία συνέντευξης να περάσεις όπως οι υπόλοιποι.

     Από τη δικιά μου εμπειρία μόνο δυο φορές έτυχα τέτοιες περιπτώσεις όπως τις εκφράζεις. Οι υπόλοιπες (που ήταν πολύ περισσότερες) έγιναν όπως έπρεπε χωρίς δράμα.

     Υποθέτω ότι ο λόγος που δεν έβρισκες δουλειά αυτά τα δυο χρόνια πρέπει να ήταν η νοοτροπία σου. Αυτή είναι η άποψη μου.

     Φιλικά

     • Άλλος Μιχάλης

      «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για διάλογο από τη στιγμή που γίνεσαι απόλυτος και δεν αφήνεις περιθώρια άλλης άποψης»
      ===================
      Δεν νομίζω ότι ο σαρκασμός εκφράζει κάποιου είδους «απόλυτης» γνώμης.

      «Ούτε επίσης είμαι υποχρεωμένος να θέσω αντεπιχειρήματα σε όλα όσα έγραψες αλλά θα σταθώ σε ένα σημείο.»
      ===================
      Δεκτό. Όμως από αυτό θα κριθείς.

      «Στη διαφορά μεταξύ μέσου και γνωριμίας. Με το μέσο βρίσκεις δουλειά (συνήθως στην Ελλάδα) όντας άχρηστος. Με τη γνωριμία κάποιος (είτε εκ των έσω, είτε εκτός) σε εμπιστεύεται και παίρνει την ευθύνη να σε συστήσει αλλά εξακολουθείς να έχεις μια διαδικασία συνέντευξης να περάσεις όπως οι υπόλοιποι. »
      ==================
      http://www.careeradviceonline.co.uk/finding-a-job/the-hidden-job-market.html
      Up to 80% of jobs don’t get advertised
      Δεν μιλάμε για σύσταση αλλά για πρόσληψη εκ των έσω. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει τη δυνατότητα να προσλάβει κάποιον γνωστό του δίχως πολλά πολλά (συγγενή, φίλο, κτλ κτλ). Μπορεί και όπως λες πάλι να γίνονται διαδικασίες συνέντευξης, αλλά εφόσον είναι hidden η κατάσταση τότε δεν μπορείς να ξέρεις 100% τί επικρατεί.

      «Υποθέτω ότι ο λόγος που δεν έβρισκες δουλειά αυτά τα δυο χρόνια πρέπει να ήταν η νοοτροπία σου. Αυτή είναι η άποψη μου.»
      ====================
      Σίγουρα όποιος δεν βρίσκει δουλειά είναι δικό του πρόβλημα γιατί είναι τεμπέλης, άχρηστος, και μπλα μπλα μλπα. Η αγορά εργασίας εξάλλου είναι μια χαρά. Όλα τέλεια.
      Σου πέρασε από το μυαλό ότι για να πετύχω αλλαγή καριέρας χρειάζομαι επανεκπαίδευση, αρχικά ένα νέο πτυχίο 2 χρόνια τουλάχιστον για Master αν μιλάμε για part-time μιας και τα έξοδα του full-time είναι πολλά και δεν σου μένει ούτε χρόνος με τόση ένταση στις σπουδές ώστε να κάνει καμιά μικροδουλειά για να βγαίνει τουλάχιστον ένα χαρτζιλίκι;
      Στείλε καλού κακού κανένα βιογραφικό στο κόμμα των Τόριδων.

      • Άλλος Μιχάλης

       Θα μπορούσα να το θέσω διαφορετικά: ότι ο κάθε τομέας λειτουργεί διαφορετικά. Πχ, νοσοκομεία, γιατροί, δημόσιο, ναι είναι ΧΙΛΙΕΣ φορές πιο αξιοκρατικά από ότι στην Ελλάδα. Αλλά υπάρχουν και πολλές δουλειές στον ιδιωτικό τομέα που οι προσλήψεις γίνονται εκ των έσω και ξέρω τέτοιες περιπτώσεις πολλές.

  • JAMES

   Για την Βρετανια μιλας η για την Αυστραλια???? Γιατι ολα αυτα που λες ισχυουν στην Αυστραλια!!!!! Το βρετανικο πτυχιο σιγουρα ισχυει πολυ στην Βρετανια και στην Αμερικη. Αλλου δυσκολα!!!

 • Dartanian

  Ω Θεέ μου. Η διαστρέβλωση η ίδια. Απλά εύχομαι οι νοήμονες αναγνώστες να μην σε πάρουν πλήρως στα σοβαρά. Χρόνο από τη ζωή τους θα χάσουν.

  Φιλικά

  • hero

   δώσε λοιπόν στο λαό τη δική σου άποψη κι εμπειρία για πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση των αναγνωστών, αφού τα παραπάνω δεν σε καλύπτουν.

   Στην γκρίνια και στην κριτική όλοι ξέρουμε να συμμετέχουμε.

   • Dartanian

    Στον άλλο Μιχάλη απευθύνομαι. Τώρα είδα ότι δεν πάτησα τη κατάλληλη επιλογή :-)

    • hero

     οκ, δεν δαγκώνω τότε :)
     Αλλά ωραίο θα ήταν να ακουστούν διάφορες απόψεις ούτως ή άλλως.

 • GEORGIA KRIA

  ΑΓΑΠΗΤΗ ΣΟΦΙΑ,
  ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ MAILADDRESS?

 • dimitris

  Καλησπέρα Σοφια και σε ολους

  Είναι ευκολο καποιος να με ενημερωσει ποια ειναι η διαδικασια για ελευθερους επαγγελματιες εκει.Δηλαδη αν θελει καποιος να ερθει να δουλεψει ως ελ. επαγγελματιας στο αντικειμενο του τι ακριβως πρεπει να κανει?

  ευχαριστω!!

 • taxiarxos

  Μπράβο πολύ καλό!

 • despoina

  Kαλησπέρα σας,
  εγώ είμαι 30χρονων και ο άντρας μου 35χρ και θέλουμε να έρθουμε αγγλία για δουλειά αλλά δεν ξέρουμε καλά αγγλικα.

  δεν υπάρχουν δουλειες σε εστιατόρια ή εργοστάσια ? εργάτες δηλαδή όπως στη γερμανία?

  • Sofia

   Γεια σου Δέσποινα. Όταν λέμε δεν ξέρετε καλά αγγλικά τί εννοούμε; Ένα βιογραφικό μπορείτε να γράψετε; Αναζήτηση εργασίας online στον τομέα που αναφέρεις μπορείτε να κάνετε; Αν όχι, δεν ξέρω πώς και αν θα μπορούσατε να βρείτε δουλειά.

 • dimi kyriak

  Γεια σου σοφία κ καλή χρονιά.
  είδα τυχαία το blog σου πριν καμία 5 μέρες κ θέλω να σου πω ένα μπράβο για την καλή δουλειά που έχεις κάνει…
  φυσικά θέλω να σε ρωτήσω μερικά πραγματάκια αφού έχεις ήδη 10 χρόνια εκεί.
  Αρχικά να σου πω ότι είμαι κ εγώ ξενιτεμένος.. δουλεύω σε μια κατασκευαστική στην μέση ανατολή εδώ και 5 χρόνια, (qatar, uae, saudi arabia) και είμαι απόφοιτος Πολ. Έργων Υποδομής του ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
  Για διάφορους λόγους πιστεύω ότι έχω κάνει τον κύκλο μου εδώ και έχω ξεκινήσει εδώ κ 5 μήνες για εύρεση εργασίας στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο UK.
  Η αλήθεια είναι ότι έχω στείλει παντού το CV και δεν έχω πάρει καμιά απάντηση.. έχω ακούσει ότι γενικά προτιμούνε άτομα που μένουν ήδη στην χώρα, δεν ξέρω αν ισχύει…..
  Για να φτάσω λοιπόν στο διαταύτα…

  Αποφάσισα να παρακολουθήσω ένα master in Construction management και έχω στο μυαλό μου ήδη 3 universities: city, reading, loughborough. θέλω να πιστεύω ότι με ένα καλό master , με ήδη 5 χρόνια προϋπηρεσία και μένοντας και στο uk α σταθώ πιο τυχερός… θέλω να μου πείς την γνώμη σου για αυτό !!
  φυσικά δεν ελπίζω να πάρω το μισθό που έχω ήδη εδώ.. αυτό το ξέρω εκ των προτέρων,,,,

  • Sofia

   Από ότι ξέρω από φίλους που δουλεύουν στο χώρο σου, το construction industry αυτή τη στιγμή περνάει μια κάποια ύφεση. Θέλεις τώρα να αφήσεις ένα booming market για να έρθεις κάπου που θα είναι πολύ πιο δύσκολα.

   Το άλλο πρόβλημα που έχεις είναι ότι μη δουλεύοντας εδώ δεν έχεις τα διάφορα certificates, health & safety courses και διάφορα άλλα.

   Φυσικά είναι καλή ιδέα να κοιτάξεις να έρθεις για ένα μάστερ αλλά όπως και να το κάνεις θα πρέπει να δεις την κατάσταση στην αγορά πριν πάρεις την απόφαση.

   Μεταξύ μας εγώ αγαπάω πολύ το Dubai, σκέψου το καλά.

   • dimi kyriak

    Το Dubai είναι πάρα πολύ όμορφο θα συμφωνήσω μαζί σου.. ήμουν το 2009 εκεί και πέρασα πάρα πολύ ωραία. Τώρα είμαι Σαουδική Αραβία και εδώ τα πράματα είναι γενικά πιο άσχημα αφού η χώρα είναι πολύ συντηρητική και γενικά οι νομοί πολλοί σκληροί. έχω δει άτομα που δηλώσαν παραίτηση πάνω στους 2 μήνες.
    Γνωρίζω ότι η αγορά εκεί είναι πιο δύσκολη και ότι υπάρχει περισσότερος ποιοτικός και ποσοτικός ανταγωνισμός απλά πιστεύω ότι στην παρούσα στιγμή είναι ένα ρίσκο which worth to take it… Θέλω να πιστεύω ότι πάντα η αρχή είναι δύσκολη.. μετά μπαίνεις απλά στο χορό…
    Από γνωστούς μου πάλι που είναι ήδη στο Λονδίνο έχω ακούσει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για δουλειές γενικά. Είναι γενικό σαν σχόλιο, απλά το μεταφέρω αυτούσιο.
    Στην περίπτωση μου επίσης αν όλα πάνε καλά ( με δεχτούνε στο master and graduate) θα έχω πάντα σαν back up την παλιά μου εταιρεία για επαναπρόσληψη κατά 90%..( είμαι δοκιμασμένος αφού έχω ήδη 3.5 χρόνια σε αυτή την χώρα) αν δεν βρω δουλειά εκεί.
    απλά θέλω να πιστεύω ότι έχοντας πάρει το master θα βγω για αναζήτηση εργασίας με καλύτερες περγαμηνές, αφού έχω ήδη προϋπηρεσία.

    Για να αποφύγω τυχόν παρεξηγήσεις με το Θέμα της Σαουδικής Αραβίας.
    Όπως έχεις πει και έσυ Σοφία κάθε περιοχή έχει τα αρνητικά και τα Θετικά.
    Θετικά – tax Free, και για θέσεις expatriate το accomondation, trasnportation food allowance είναι εξασφαλισμένα

    αρνητικά – συντηρητική χώρα ( απαγορεύεται να μιλήσεις σε γυναίκα), επικίνδυνη οδήγηση, δεν υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση ( απαγορεύεται το αλκοόλ), υπερβολική ζέστη το καλοκαίρι.

 • kostas

  thelo na kano to test cscs gia na doulepso oikodomi kai den ksero katholou aglika mipos kapios tha mporouse na mou pei pos mporo na to kano kapio voithima isos kapia metafrasi sta aglika

 • Penelopi

  Καλησπέρα Σοφία!
  Σε βρήκα τυχαία σημερα και οι πληροφοριες σου ειναι πολύ χρήσιμες!
  Dimi kyriak σκέφτομαι ακριβώς τα ίδια! Δουλεύω στο Κατάρ εδώ και 8 χρόνια σχεδον ως Μηχανολόγος και σκέφτομαι να πάω Λονδίνο για δουλειά.. Νομίζω ειμαι αρκετα χρόνια σε αραβικη χώρα και ηρθε καιρος για το επομενο βήμα και λίγο πολιτισμο! Γιατι όπως και να το κανεις πολιτισμος εδω ειναι limited (δεν υπαρχουν θεατρα,συναυλιες κτλπ και το πιο βασικο πρασινο!)
  Σοφία καμία χρήσιμη συμβουλή;;

 • kostis salonika

  geia sou sofia diabasa auta pou grafete kai tha ithela na kano kapoies erotiseis mias pou eisai agglia xronia.eimai o kostis apo thessaloniki kai eimai 22 xronon.teliosa oaed mixanikos autokiniton kai exo doulepsei se polles ergatikes doulies.oikodomi sinergeia xorafia me ellies giati megalosa xalkidiki metakomiseis metafores laiki kai diafores alles…..exo xilia euro mazemena kai thelo para poli na pao agglia monima se opoiadipote doulia kai idika se sunergeio autokiniton mazi me ena filo mou opou autos teliose mageiras.exo mathei oti to powys einai i poio fnini perioxi gia enikoia kai ta loipa.den exo lower proficensy i genika kana ptixio sta agglika kai i alithia einai oti ta psiloskotono ta agglika otan milao alla katalabeno ti me lene.me 1000 euro stin tsepi mazi me filo xoris na exo klisei apo do doulia giati kata tin gnomi mou prepei na eimai ekei gia na bro doulia,pisteueis oti tha me ftasoun ta xrimata mexri na bro mia opoiadipote xironaktiki doulia kai gia spiti mporo na kliso apo do domatio i kai genika kata tin gnomi sou ti tha itan kalitero na kano?pantos den exo kanenan gnosto stin agglia kai genika den exo kanenan kai edo,diladi megalosa kata mia ennoia monos mou xoris patera ktl kai ksero kai maresei na douleuo den exo thema me tin doulia.apla thelo na ziso kai edo den mporo na to kano.kai den exo kamia sxesi me alli xora genika.ellinas eimai alla apautous tous ellines pou douleuoun pragmatika.polloi lene oti oi ellines koimounte xaramofaides einai kai tetoia.an exoun filous me ta lefta tou mpampa etsi pisteuoun polloi.an omos einai stin idia katastasi me mena pou douleuo apo 9 pou teliosa to gumnasio kai nixterino malista logo doulias kseroun oti iparxoun atoma pou douleuoun pragmatika kai as einai ellines.tha ithela na me peis tin gnomi sou kai se thema doulias giati oute dikigoros oute giatros teliosa kai se thema xrimaton.an diladi tha me ftasoun sto peripou gia ena mina kai telos an mporo na kliso apo do domatio.kai go kai o filos mou.euxaristo poli.

 • giannis

  pedia mia erwtisi thelw na kanw. kserei kaneis an isxuei oti apo 1 apriliou dn tha mporeis na vgaleis afm gia na doulepseis stin agglia an den exeis eguisi apo ergodoti gia ta epomena 5 xronia?? euxaristw ek twn proterwn

  • Κος κος

   Πού το άκουσες; Απόλυτο Hoax!!! Αυτό δεν ισχύει με τίποτα. Ίσως για συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ (ή για τις νέες χώρες που μπαίνουν στην ΕΕ ή σίγουρα για τις εκτός ΕΕ). Επίσης το ΑΦΜ (National Insurance Number) θα χρειαστεί όχι μόνο για εργασία αλλά και για άλλου είδους συναλλαγές ή υπηρεσίες που μπορεί να τις χρειαστεί ακόμα και κάποιος που έχει σκοπό να μείνει στη χώρα ακόμα και αν δεν εργάζεται.

   Τέλος δεν μπορεί κανείς εργοδότης να αποδείξει ότι θα σε χρειαστεί για 5 χρόνια γιατί το εργασιακό καθεστώς είναι τέτοιο. Συνήθως τα περισσότερα συμβόλαια είναι για 3 χρόνια ή ανοιχτά, δηλαδή για πάντα αλλά ο εργοδότης μπορεί να σε απολύσει ακόμα και αύριο δίνοντάς σου 1 μήνα προθεσμία να βρεις άλλη δουλειά. Οπότε τα 5 χρόνια είναι τελείως άκυρο. Δεν στέκει νομικά

   Επίσης μπορείς να βρεις δουλειά και δίχως το NIN αλλά μόλις προσληφθείς θα πρέπει να το εκδώσεις αμέσως.
   If you’re entitled to a National Insurance number but don’t have one, you can apply. You’ll need one in certain circumstances, such as claiming state benefits, applying for a student loan or when working. You can start work without one but you’ll need to apply straightaway. If you live in the UK you’ll normally receive one automatically at age 16.
   hmrc.gov.uk/ni/intro/number.htm

   Από 1 Απριλίου όμως δεν θα μπορούν όσοι έρχονται αμέσως να παίρνουν επίδομα ανεργίας και στέγασης. Θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 3 μήνες ή κάποιο χρονικό διάστημα εργασίας για να μπορεί κάποιος από ΕΕ να ζητήσει επίδομα. Αυτό αλλάζει. Επίσης δεν θα μπορούν να έχουν δωρεάν υγεία όσοι δεν έχουν μείνει για κάποιο χρονικό διάστημα στη χώρα ή δεν μπορούν να αποδείξουν ότι σπουδάζουν ή δουλεύουν.

   Για περισσότερα δες εδώ
   ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/rightsandresponsibilites/#header4

   • Hero

    Οι προδιαγραφές για επιδόματα ανεργίας, στέγασης κλπ άλλαξαν από 1η Γενάρη για ΕΕ μετανάστες. Όχι μόνο γι’αυτούς που ήρθαν εδώ πρόσφατα αλλά ακόμα και γι’αυτούς που βρίσκονται εδώ χρόνια. Πλέον, μόνο contribution-based benefits μπορείς να πάρεις, που σημαίνει ότι τα έχεις ήδη δουλέψει και πληρώσει.

    Όσο για ΝΙΝ, αναγκαστικά θα σου βγάλουν αυτόματα όταν γραφτείς σε τοπικό ιατρείο ή στο jobcentre. Δεν χρειάζεται να έχεις δουλειά για να βγάλεις ΝΙΝ. Αν έχεις προσφορά για δουλειά, το ΝΙΝ θα στο βγάλει ο εργοδότης όταν θα σου ανοίξει φάκελο εργοδοσίας με την εφορία.

    • Κος κος

     Working tax credits και Child Benefits μπορείς να πάρεις κανονικά ως μετανάστης. Όσο για το πρώτο θα πρέπει να δείξεις ότι έχεις μείνει στη χώρα για κάποιο καιρό. Δεν μπορείς να πάρεις Income Based Jobseekers Allowance ή Housing Benefit το οποίο πολλές φορές πάει μαζί με το πρώτο (εκτός και αν μπεις σε naturalization process οπότε και θεωρείσαι british citizen, αλλά γι αυτό χρειάζεται 5 χρόνια παραμονής). Η μόνη λύση για να πάρεις Housing Benefit πλέον είναι μέσω Contribution Based Jobseekers Allowance το οποίο ισχύει πάνω κάτω για ένα εξάμηνο.

     Για το ΝΙΝ σωστά. Αλλά αν θέλεις να εργαστείς ως self-employed εκεί θα πρέπει να το ανοίξεις μόνος σου.

 • kostas

  Γεια σου Σοφία.
  Ήθελα να σε ρωτήσω αν μπορώ να στέλνω βιογραφικά ενώ μένω στην Ελλάδα; Πιστεύεις οτι υπάρχει ανταπόκριση σε κάτι τέτοιο;

  Είμαι 25 χρονών μηχανολόγος με εξειδίκευση στο αντικείμενο μου, σκέφτομαι την μετάβαση στην Αγγλία αλλά δεν μπορώ να καθίσω πολύ καιρό χωρίς δουλεία γιατί είναι πολλά τα έξοδα.
  Είχα ακούσει οτι μερικοί βάζουν μια <> διεύθυνση για να τραβήξουν την προσοχή τουλάχιστον, ισχύει;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σου.

  • Sofia

   Γεια σου Κώστα – είναι πολύ πιο δύσκολο αν ζεις σε άλλη χώρα αλλά όχι ακατόρθωτο. Απλά χρειάζεσαι πολύ υπομονή.

 • Μπεκιρησ Χπιστοσ

  Ιμε ξιλουργοσ κ πσαχνο δουλια στο λονδινο .

 • Η εξ Εδιμβούργου

  Just marking my spot!

 • Κρυσταλλία

  Καλησπέρα,

  είμαι 26 ετών Φυσικός χωρίς ουσιαστικά φαινόμενη εμπειρία. Κάνω ιδιαίτερα εδώ και 6 χρόνια και θα με ενδιέφερε να δουλέψω ως εκπαιδευτικός. Στην Ελλάδα ο διορισμός φαντάζει άπιαστο όνειρο οπότε κοιτώ προς τα πάνω όπως οι περισσότεροι. Έχεις ιδέα τι πρέπει να κάνει κάποιος μετανάστης με πτυχίο όπως εγώ για να δικαιούται να δουλέψει στην εκπαίδευση στη Βρετανία; Στο διαδίκτυο έχω βρει διάφορους απαιτούμενους τίτλους και έχω μπερδευτεί. Οποιαδήποτε άποψη είναι ευπρόσδεκτη.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
  σε χαιρετώ από την, παρόλα αυτά, ομορφότερη χώρα του κόσμου
  Κρυσταλλία, Θεσσαλονίκη

 • Κρυσταλλία

  Σοφία ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Έβγαλα μια άκρη.
  Καλή συνέχεια

 • jim

  γεια σου σοφια,ειμαι κτηνίατρο,ξερεις εσυ ή καποιος φιλος τι γίνεται με τους κτηνιατρους στην αγγλια?ευχαριστω

 • λευτερης

  για σου σοφια, εχω αλβανικη ηπηκοτητα και παντρεμενοσ με ελλινηδα και εχουμα ενα αγορακι3 ετον, σκεφτομαστε να πυγαινουμαι για δουλεια στο λονδινο, πιστυεις θα μου επιτρεπουν να παω;

  • Sofia

   Γεια σου Λευτέρη. Δυστυχώς δεν ξέρω τί γίνεται με την υπηκοότητα σου και ποιοί είναι οι κανόνες. Θα πρέπει να ρωτήσεις στην πρεσβεία σου.

   • lou

    γεια σου σοφια..σκεφτομασται με τον συζηγο μου να ερθουμε λονδινο για εργασια..βασικα ο συζηγος θα ψαξει αρχικα για δουλεια και αν ολα πανε καλα θα ερθω και εγω μετα γιατι εχω 2 παιδακια..ενα 10 και 1 ενος ετους..ο συζηγος μου ασχολειται με αεραγωγους..μεγαλες κλιματιστικες εγκαταστασεις..φτιαξιμο και τοποθετηση…απο οτι κοιταω στο διαδικτιο υπαρχουν τετοιου ειδους δουλειες..ειθελα να ρωτηςω για το επιδομα ενοικιου μετα απο ποσο καιρο και κατω απο ποιες προυποθεςεις καποιος το δικαιουται?

    • Sofia

     Ο κάθε Δήμος έχει δικούς του κανόνες – θα πρέπει να δείτε τους κανόνες όταν ξέρετε πού θα μείνετε.

 • giorgos

  Καλημερα,
  Ψαχνω για εργασια στη Σκωτια στο τομεα της πληροφορικης και στο βιογραφικο μου εχω βαλει τη διευθυνση ενος φιλου που δουλευει ηδη εκει. Υπαρχει προβλημα που φαινεται οτι μενω εκει ενω στην ουσια ειμαι στην Ελλαδα? Επισης μπορει να βρει καποιος δουλεια απο την ελλαδα και κατοπιν να μετακινηθει εκει ή ειναι απαραιτητο να εισαι εκει ωστε να βγαλεις και Nin?
  Ευχαριστω προκαταβολικα,
  Γιωργος

 • Giasas se ligo kero erhome sto londino.ke indiaferome gia diulia.episis gia spiti an kapios bori ke ehi dinatotita as me voitisi.i as me pari til.evharisto

 • lena

  Gia sas onomazome Lena kai vriskomai stin agglia apo to 2011 kai mporo na sas po oti ta pragmata einai poli pio diskola apo oti merikoi fantazontai.Katarxin i agglia einai akrivi xora kai genika prepei na plironeis eforia gia to otidipote akoma kai gia to spiti pou enoikiazeis.Ta enoikia einai akriva kai sinithos einai apla ena domatio kai to ligotero einai stis 400 lires to mina,an thes na mineis monos mono se eparxiaki poli alla kai ekei gia ena aksioprepes spiti to enoikio einai apo 500 lires kai pano oso gia to mistho ksekinas me to vasiko peripou 12000 lires to xrono.Autokinito den mporeis na exeis giati an kai einai fthina na ta agoraseis i asfalia kathe xrono einai 1500 lires.Pantou sou zitane proipiresia kai sistaseis…Afti tin stigmi meta apo megali prospathia exo ftasei tis 16000 to xrono kai exo ptixio apo panepistimio kai master.An meneis londino einai akoma pio diskola giati tros olo sou to xrono doulevontas kai taksideuontas me trena kai leoforia apo to spiti stin doulia kai to antitheto opote katholou prosopiki zoi kai ksekourasi.An meneis se mikroteri poli ta lefta pou perneis einai isa isa arketa gia na zeis alla oxi gia na mazepseis i na kliseis ipoxreoseis piso stin ellada….Opote an kapoios thelei na erthei agglia prepei na to skeftei poli kala kai na einai proetoimasmenos na doulepsei se polla kafe kai estiatoria mexri na vrei mia douleia me sxetika kala lefta.

 • mariaoux

  γεια σ Bill93
  τι γινεται ? εχω εδω και χρονια στο πισω μερος τ μυαλο μου να φυγω εξω και απο ολες τις χωρες προτειμω αγγλια. θελω καποιος να μου πει τι γινεται αν γνωριζει απο παραιατρικο τομεα αν πχ τ χειμωνα φυγω που μπορω να μεινω εστια παιζει ή πανσιον?? αν εχει νοημα να στειλω βιογραφικα στις κλινικες ενω ειμαι ελλαδα . δεν εχω 100000 ευρω στην ακρη για να ερθω και να μεινω και εστω να δουλευω λαντζα μεχρι να δω τι και πως

 • anastasia

  Καλησπέρα Σοφία!
  Σκέφτομαι και εγώ με το αγόρι μου να φύγουμε για Αγγλία για δουλειά. Είμαστε δάσκαλοι με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή. Γνωρίζεις κάτι για την απορρόφηση σε αυτόν τον τομέα, σε αγγλικά ιδιωτικά σχολεία ή νηπιαγωγεία; Έχουμε Proficiency και λίγη προυπηρεσία.
  Ευχαριστώ!!

 • Δημητρης

  Είμαι 39 και σκέφτομαι να φύγω Λονδίνο. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχω σοβαρη εργασιακή εμπειρία! Είχα 10 χρόνια εμπορικό κατάστημα που το έκλεισα. Τα χρήματα μου επαρκούν max για ένα μήνα εκει χωρίς δουλειά. Σπούδασα Humanities στον Καναδά οπότε τα αγγλικά μου είναι άριστα. Θα βρω κάτι Η θα ψάχνω μετα χρηματα για εισητηριο πίσω;
  Δεν έχω κανέναν γνωστό Αγγλία. Είμαι Έλληνας όχι Καναδός (είχα συγγενείς εκει όταν πήγα 20χρ,. Που έχουν πια γυρίσει Ελλάδα). Οποίος έχει κάποια γνώμη η εμπειρία απο Αγγλία Η Λονδίνο ας απαντήσει. Μπορώ να πάω και σε άλλη πόλη αν πιστεύετε θα είναι πιο βατα. Ελλάδα δε βρίσκω τίποτα εδώ και ένα χρόνο.

 • Αλεξάνδρα

  Καλημέρα Σόφια,
  Δεν ξέρω εάν απαντας ακόμα σε ερωτήσεις (εύχομαι να το κάνεις).Θα ήθελα να σου κάνω και εγώ με τη σειρά μου μερικές ερωτήσεις.. Σε ένα χρόνο παίρνω το πτυχιο μου (καλώς εχόντων των πραγμάτων) που είναι στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων κ οργανισμών με κατεύθυνση υγεία κ πρόνοια! Θέλω να μετανάστευση στη Βρετανία, αλλά θεωρώ ότι μου λείπουν κάποια εφόδια και δεν ξέρω αν θα μπορέσω να επιβίωση..1) τα αγγλικά μου δεν είναι σε καλό επίπεδο ( έχω πάει φροντιστήριο μέχρι lower class, αλλά δεν έδωσα ποτέ για lower, οπότε δεν είμαι σίγουρη αν μπορώ να γράψω σωστά ένα βιογραφικό στα αγγλικά 2) δεν έχω εργασιακή εμπειρία. Ή μόνη δουλειά που έχω κάνει ήταν περισυ σε ένα σουβλατζίδικο επαρχίας και αυτό μόνο για δυο μήνες το καλοκαίρι. 3) έχω γνωστό άτομο να μείνω στην αρχή, που μένει στο Λονδίνο, αλλά είχα διαβάσει σε ένα άρθρο ότι αν προβω σε αυτή την επιλογή, θα έχω προβλημα με την εύρεση εργασίας, γιατί δεν θα μπορώ να αποδείξω τη διεύθυνση που μενω..
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων
  Ελπίζω να λάβω απαντηση

 • katerina

  Γεια σας.
  το ονομα μου ειναι κατερινα και ειμαι κομμωτρια τα τελευταια 21 χρονια. ανεβαινω αγγλια τον αλλο μηνα για να βρω δουλεια. προτεραιοτητα μου ειναι το καλυτερο μελλον για τα παιδια μου και η εξεληξη της δουλειας μου. θα παω στο leeds επειδη εχω ενα ξαδερφο εκει. ποια ειναι η γνωμη σας?

 • […] Λίγα λόγια για το αν θα βρεις δουλειά στην Αγγλία […]

 • […] Λίγα λόγια για το αν θα βρεις δουλειά στην Αγγλία […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>