Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Ενοικιάζεται: Πληροφορίες Εντός

Για τους ψάρακες στη Βρετανία.

Ψάχνοντας σπίτι στη Βρετανία δεν πηγαίνουμε ποτέ σε γραφεία. ΠΟΤΕ. Εμφανίζονται κάτι γλοιώδεις τύποι σαν πωλητές σαλαμιού για να σας δείξουν ένα σπίτι που χαρακτηρίζουν χαριτωμένο (τρύπα) μοντέρνο (ασοβάτιστο) και 5 λεπτά από τον κοντινότερο σταθμό (με σούπερ τζετ). Σας βάζουν να πληρώσετε από 50 μέχρι 100 λίρες μόνο για τα συμβόλαια (επειδή κουράζονται να τα τυπώσουν) και καμμιά φορά 50 λίρες ανά άτομο για εγγυητικές επιστολές (επειδή πάλι κουράζονται να στείλουν δυο φόρμες). Επίσης ζητάνε εγγύηση 6 εβδομάδες αντί για 4 που είναι συνήθως. Τέλος ενώ η εγγύηση πρέπει κανονικά να επιστρέφεται την τελευταία μέρα του συμβολαίου αυτοί την κρατάνε με διάφορα κόλπα (έχω γνωστό που έκανε 1 χρόνο να πάρει πίσω την εγγύηση του). Εφόσον το πιάσατε αυτό πάμε στο παρασύνθημα.

Για τους πολύ αρχάριους
Στις αγγελίες το νοίκι πάει με την εβδομάδα. ΠΡΟΣΟΧΗ. Δεν είναι εβδομάδα επί 4 αλλά εβδομάδα επί 52 (εβδομάδες στο έτος) διά δώδεκα (μήνες το έτος) γιατί το νοίκι πληρώνεται per calendar month. Γαμάτο;

Για αυτούς που τηλεφωνούν ήδη
Πρώτη ερώτηση: Είστε γραφείο; Αν πουν ναι, ευχαριστώ δεν ενδιαφέρομαι.
Αν δεν είναι γραφείο οι παρακάτω ερωτήσεις είναι σημαντικές.

Ποια είναι η διεύθυνση; Μπορεί να λέκε Κέντρο ας πούμε. Το Κέντρο είναι 40 λεπτά από τη μία άκρη στην άλλη στο Λονδίνο. Δεν είναι αστεία τα πράγματα. Πήγαινε και ζήσε κάπου όπου χρειάζεσαι να αλλάξεις τρεις γραμμές μετρό και να πάρεις 2 λεωφορεία για να πας στη δουλειά σου και θα με θυμηθείς. Είναι προτιμότερο να είσαι λίγο πιο μακριά αλλά με βολική συγκοινωνία.

Σε ποιο όροφο είναι το σπίτι; Γιατί πολλά είναι υπόγεια και ρετιρέ. Επίσης πολλά είναι στον όγδοο όροφο ΧΩΡΙΣ ασανσέρ. Να σε δω να κάνεις μπουτάκια και τί στον κόσμο. Όροφος και φτυσμένο πνευμόνι θα είσαι.

Έχει κήπο; Μη γελάς σε βλέπω. Τα σπίτια εδώ δεν έχουν μπαλκόνια. Χωρίς κήπο την έκανες. Δεν είναι Σουηδία εδώ έχει ζέστη τα καλοκαίρια. Ειδικά στο Λονδίνο. Έχει απάνθρωπη ζέστη. Της Αφρικής. Της Μπαρμπαριάς. Του Ταμ Ταμ Ταμ.

Πόσες βρύσες έχει η μπανιέρα; Πάλι γελάς και εκνευρίζομαι. Εδώ έχει διπλές κάνουλες, μία στη μία άκρη και μία στην άλλη. Και δεν έχουν ντους όλα τα σπίτια. Ναι πλένονται και ξεπλένονται στο ίδιο νερό. Σιχάθηκες; Αυτό για να μάθεις να γελάς.

Έχει το σπίτι πλυντήριο; Τα περισσότερα σπίτια είναι επιπλωμένα, αυτό σημαίνει ότι πέρα από έπιπλο πρέπει να παίζει κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο τουλάχιστον. Όποιος ιδιοκτήτης σας πει όχι αλλά έχει launderette στη γωνία κλείστε του το τηλέφωνο. Φαντάζεσαι μια φορά την εβδομάδα να βάζεις τα άπλυτα σε μαύρη σακούλα και να τα πας στη γωνία (εννούν τρεις γωνίες παρακάτω) εκεί που πλένει ο διπλανός το σκατωμένο του σώβρακο, και να περιμένεις και μία ώρα να τελειώσει το πλύσιμο.

Πόσο περίπου είναι το council tax; Αυτό που στην Ελλάδα πληρώνουμε μέσω ΔΕΗ εδώ πληρώνεται απευθείας. Το συμβούλιο λαμβάνει φόρο ανά έτος. Το ίδιο έρχεται και λογαριασμός για την τηλεόραση (120 λίρες το έτος). Γενικά άμα τα βάλουμε κάτω είναι προτιμότερο από οικονομική άποψη να πάτε κάπου αλλού και όχι στη Βρετανία εκτός αν πληρώνουν άλλοι.

Έχει κεντρική θέρμανση γκαζιού και boiler; Σε μία χώρα που ΔΕΝ υπάρχουν ταχυθερμοσίφωνες πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να υπάρχει boiler γκαζιού έτσι ώστε όταν ανοίγεις το ζεστό νερό να τρέχει ζεστό νερό. Επίσης σε μια χώρα που 9 μήνες το έτος βρέχει και κάνει κρύο χρειάζεται κεντρική θέρμανση γκαζιού. ΠΟΤΕ δεν πάμε σε σπίτι που έχει ηλεκτρικά σώματα. Και θα πάθουμε πνευμονία και θα πληρώσουμε τα κέρατα μας στο ηλεκτρικό.

Πότε επιστρέφεται η εγγύηση. Σημαντικό. Πάντα περιμένουμε η εγγύηση να μας επιστραφεί τη μέρα που θα φύγουμε. Οτιδήποτε άλλο είναι απαράδεκτο.

Για αυτούς που είναι σίγουροι ότι βρήκαν το τέλειο σπίτι
Δεν υπάρχει το τέλειο σπίτι στην Αγγλία (δεν ξέρω για Ουαλία και Σκωτία αλλά στην Αγγλία δεν υπάρχει). Οποιοσδήποτε Έλλην παθαίνει πολιτισμικό σοκ με τα σπίτια που
έχουν χτιστεί πριν από 130 χρόνια (γεγονός δεν υπερβάλλω) με ρωγμές που θα τα κρίναν προς κατεδάφιση στην Ελλάδα με τοίχο γυψοσανίδα.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ακούγονται από τους πάντες. Αυτό που σας χωρίζει από τους αποκάτω είναι δέκα σανίδες οριζόντιες το πάτωμα σας και το ταβάνι τους. Δεν υπάρχει πλάκα – μπετό ή όπως το λένε αυτό.

Υπάρχει πάντα μοκέτα από τοίχο σε τοίχο.

Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση κλιματιστικού παρά μόνο σε ελάχιστα σπίτια γιατί έχουν κανόνες περί φάτσας και αλλοίωσης του εξωτερικού.

Στα περισσότερα σπίτια τα παράθυρα ΔΕΝ ανοίγουν διάπλατα αλλά μισά, όπως στα κτίρια γραφείων.

Τέλος η χέστρα είναι εννιά στις δέκα σε διαφορετικό δωμάτιο από εκείνο που έχει νιπτήρα και μπανιέρα. Αν συμβαίνει αυτό τότε εκατό τις εκατό υπάρχει μοκέτα τοίχο τοίχο στο δωμάτιο με τη χέστρα.

Μοκέτα τοίχο τοίχο, γύρω γύρω από τη χέστρα. Το διανοείστε;

——————————————
‘Εχω κι άλλες ερωτήσεις θεία Σοφία:

Παλαιότερες αναρτήσεις εδώ:

Δείτε στα γουέμπια:

——————————————

37 comments to Ενοικιάζεται: Πληροφορίες Εντός

  • Anonymous

    Οντως είναι τοοοοσο αισχρα!!! Στο Brighton Τουλαχιστον οπως ειπε και ο/η phantasmak ειναι αδυνατον να βρεις livable σπιτι και να μην χρεωκοπησεις!!
    Ανυπομονω να φυγω!!
    Λ.

  • Πολύ καλό άρθρο. Θα το εκτυπώσω για το εγγύς μέλλον που θα μου χρειαστεί.

    Η άλλη λύση είναι να είσαι φραγκάτος και να πας σε πολυκατοικία με θυρωρό που χτίστηκε πριν ενα χρόνο ή σε ολοκαίνουρια πολυκατοικία με διαμέρισμα που θα εγκαινιάσεις εσύ. Στο Brighton πάντως, αν δεν έμενες σε εστία ή μόνη λύση ήταν κωλόσπιτο του κερατά. Τέλος.

  • Κι αυτή η μοκέτα που δε βγαίνει δε μπορώ να τη χωνέψω. Άσε που λιώνεις το καλοκαίρι.

  • Να’σαι καλά, μ’έκανες να θυμηθώ τα παλιά και να γελάσω. Ευτηχώς έφυγα από το νησί. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ξαναγυρίσω!

  • Πολυ καλο!!! Μου θυμισες τα πρωτα μου χρονια στην Αγγλια. Τωρα που πηρα το κολαι και εμαθα και τα κατατοπια βρισκω και καλα σπιτια χωρις να αδειαζει τελειως η τσεπη μου. Κυριως χωρις μοκετα στο λουτρο και απαραιτητα με ντους και κηπο. (Μετα τοσα χρονια την γηραια Αλβιονα ψιλοκολλησα και την μανια του gardening, you see) Ολα αυτα στο Southampton guys.

  • Ti na pw, egw perasa kala stas Agglias. Kai th moketa xonepsa sto mpanio (periergos oxi sthn toualeta) kai th louloudenia tapetsaria… Ase pou th xwristh toualetta th 8ewrousa ekplhktikh logw sugkatoikhs. Fantasou na se piasei kopsimo kai o allos na kanei afroloutra sth mpaniera…

    Kai re paidia, sto Brighton mia xara htan ta spitia… gia foithtika dhladh… Alla nai, oi times apiastes!

  • Σοφία θέλεις να γυρίσεις στην Αγγλία όταν είσαι εδώ και ο γράφων στην Ελλάδα όταν βρίσκεται για διακοπές εκεί. Αυτή είναι η ψυχή του Ελληνα .
    Όμως ας γράψω μερικά περιστατικά από την τελευταία επίσκεψη εκεί.
    Ο «φίλος» που μας φιλοξένησε κινήθηκε στη βοηθητική γραμμή, μετά από λίγα λεπτά τον σταμάτησαν και του επέβαλαν πρόστιμο (νομίζω 30 λίρες) . Πήγαμε μαζί στο Δημαρχείο για να πληρώσει το πρόστιμο και τον προέτρεψα να πει διάφορες δικαιολογίες. Η απάντηση μιας «ανοργασμικής υπαλλήλου» ήταν ιδιαίτερα μειωτική και φυσικά το πρόστιμο πληρώθηκε. Δεν αποκλείω η προσβλητική συμπεριφορα να οφείλεται στο ότι ο «φίλος» ήταν μετανάστης εκεί.
    Στο «κινγκ κροςς» πήγαμε σε ένα «φτηνό ξενοδοχείο» για διανυκτέρευση κατά την επιστροφή το οποίο διαχειριζόταν η ήταν επιχειρηματίας ένας Ισπανός. Καταλάβαμε αμέσως τη συμπάθεια του, ο οποίος παρά το ότι δεν έκανε έκπτωση έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για να μη χαθούμε, που θα φάμε και πως θα φθάσουμε έγκαιρα στο αεροδρόμιο ίσως λόγο «Μεσογειακής αλληλεγγύης»
    – Κατά την έξοδο από το ξενοδοχείο κοίταξα παράξενα δύο αστυνομικούς που έτρεχαν με μανία να «γράψουν» κάποιον που νόμιζαν ότι είχε σταθμεύσει παράνομα. Δεν ξέρω για ποιο λόγο ήθελα να με συλλάβουν με τα φτωχά αγγλικά κατόρθωσα να τον πείσω ότι κάνουν λάθος και με άφησαν. Μετα έμαθα ότι πληρωνόντουσαν με την κλήση και έτσι δικαιολογείται η μανία
    Δεν θα ήταν περιττό να γράψω ότι στερήθηκα φρούτα και σαλατες χόρτασα όμως μπύρα αλλά από όλα τα είδη μόνο μια ήταν κάπως διαφορετική.
    Αυτά και άλλα πολλά μας κάνουν να ζούμε στην Ελλάδα των βουνών και της θάλασσας (αλήθεια η Αγγλία έχει βουνά;), που η ζωή αρχίζει στις 11 μμ, όπου οι συμπατριώτες κάνουν τις παρέες, ο στρατός τις φιλίες για τους άνδρες, οι γνωριμίες μπορεί να γίνουν και στο δρόμο, όπου 1000000 Έλληνες έχουν διπλή δουλειά και από τους 600000 «άνεργους» οι περισσότεροι δουλεύουν χωρίς κανένας να στερείται που υπάρχει ακόμη η προίκα σε αγόρια και κορίτσια και σε μια Αθήνα πολιπολιτισμικη και «πολύχρωμη» από τα χρώματα των μεταναστών αλλά και για τους παρακάτω 100 και πλεον λόγους

    1. Επειδή έχουμε θάλασσα να την …πιεις στο ποτήρι
    > > 2. Επειδή μπροστά στο ρεβανί τί να μας πει το μιλφέιγ
    > > 3. Επειδή το καρπούζι το αγοράζουμε ολόκληρο και όχι σε φέτες
    > > 4. Επειδή «καμάκι» και «σουβλάκι» είναι το πρώτο ποίημα που μαθαίνουμε
    > > 5. Επειδή τους μεζέδες που συνοδεύουν το τσιπουράκι δεν τους φτάνει
    > κανένα
    > > «ορντέβρ»
    > > 6. Επειδή στην Ελλάδα κάθε νύχτα τελειώνει το επόμενο πρωί
    > > 7. Επειδή «λουλουδοπόλεμος» δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα
    > > 8. Επειδή πίνουμε κι ένα ποτηράκι παραπάνω χωρίς να μας πίνει
    > > 9. Επειδή μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας με τσιγάρο. Όχι να τον
    > πιούμε
    > > σφηνάκι και να πάμε να καπνίσουμε κρυφά στο σπίτι μας
    > > 10. Επειδή το φλερτ είναι το εθνικό μας χόμπι
    > > 11. Επειδή στην Ελλάδα όλοι βρίζουμε το Δημόσιο και ταυτόχρονα
    > σκοτωνόμαστε
    > > για μια θέση εκεί
    > > 12. Επειδή έχουμε δεν έχουμε λεφτά, ένα μπουζουκάκι θα το πάμε
    > > 13. Επειδή έχουμε νοοτροπία «…και αύριο μέρα είναι»
    > > 14. Επειδή όταν μπαίνουμε σε λεωφορείο κάνουμε τα πάντα για να βρούμε
    > θέση
    > > να καθίσουμε
    > > 15. Επειδή δεν το παίζουμε ψευτοπουριτανοί. Τις «λαδιές» μας τις κάνουμε
    > με
    > > θράσος
    > > 16. Επειδή είμαστε πρώτοι στο φανάρι και κορνάρουμε τον εαυτό μας από
    > > συνήθεια
    > > 17. Επειδή ξέρουμε καλύτερα να ξοδεύουμε παρά να αποταμιεύουμε
    > > 18. Επειδή δε μοιραζόμαστε τη βενζίνη στο αυτοκίνητό μας με αυτούς που
    > > βάζουμε μέσα
    > > 19. Επειδή δεν κάνουμε ποτέ επίσκεψη «…με άδεια χέρια»
    > > 20. Επειδή η λέξη «κερνάω» υπάρχει στο λεξιλόγιό μας
    > > 21. Επειδή άντε να εξηγήσεις στον ξένο τί σημαίνει «καψούρα»
    > > 22. Επειδή βράζει το αίμα μας
    > > 23. Επειδή στην Ελλάδα η οικογένεια έχει ακόμα αξία
    > > 24. Επειδή κατά βάθος …είμαστε καλά παιδιά
    > > 25. Επειδή τα καταφέρνουμε πάντα …έστω και την τελευταία στιγμή
    > > 26. Επειδή δε «μασάμε» από 400 χρόνια σκλαβιάς
    > > 27. Επειδή για τα μάτια μιας γυναίκας κάναμε 10 χρόνια πόλεμο
    > > 28. Επειδή όταν οι ξένοι δεν έβρισκαν λέξεις έκλεβαν τις δικές μας
    > > 29. Επειδή η λέξη φιλότιμο δεν υπάρχει σε καμία άλλη γλώσσα
    > > 30. Επειδή καλή η κιθάρα και το όμποε αλλά το μπουζούκι βγάζει άλλο ήχο
    > > 31. Επειδή το «Αι Γενέαι Πάσαι» της Μεγάλης Παρασκευής μας σηκώνει την
    > τρίχα
    > > κάγκελο
    > > 32. Επειδή όποια πέτρα κι αν σηκώσεις Έλληνες θα βρεις από κάτω
    > > 33. Επειδή ερωτευόμαστε και μισούμε με πάθος
    > > 34. Επειδή τις δύσκολες στιγμές τις περνάμε με φίλους χωρίς να
    > χρειαζόμαστε
    > > ψυχίατρο
    > > 35. Επειδή ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης και ο Περικλής ήταν Έλληνες
    > > 36. Επειδή η Μερκούρη, ο Χατζιδάκις και ο Ελύτης ήταν Έλληνες
    > > 37. Επειδή η συνταγή «αλά ελληνικά» είναι η πιο πετυχημένη
    > > 38. Επειδή η τρέλα δεν πάει στα βουνά…πάει στις παραλίες!
    > > 39. Επειδή οι καλοκαιρινές διακοπές είναι κοντά και…πού να τρέχουμε
    > τώρα!
    > > 40. Επειδή όταν οι άλλοι ανακάλυπταν το κρέας εμείς είχαμε ήδη
    > χοληστερίνη
    > > 41. Επειδή όταν εμείς φτιάχναμε τον Παρθενώνα οι άλλοι κοιμόντουσαν πάνω
    > στα
    > > δέντρα
    > > 42. Επειδή εμείς δώσαμε τα φώτα σε όλους αυτούς που το παίζουνε ηγέτες
    > και
    > > οδηγούν στην ειρήνη κάνοντας πολέμους
    > > 43. Επειδή η φέτα και το ελαιόλαδο μεταφράστηκαν σε ελληνικό
    ταμπεραμέντο
    > > 44. Επειδή “Ένα γλυκό χωρίς”! Και όλοι καταλαβαίνουν πως πρόκειται για
    > φραπέ
    > >
    > > 45. Επειδή μπορούμε να παρατήσουμε τα πάντα για έναν μεγάλο έρωτα!
    > > 46. Επειδή στη γλώσσα μας διακρίνουμε μεταξύ έρωτα και αγάπης…ξέρουμε
    > όμως
    > > να ζούμε με πάθος και τα δυο!
    > > 47. Επειδή αλλάζουμε κινητό κάθε χρόνο, αυτοκίνητο κάθε τρία χρόνια και
    > > ερωτικό σύντροφο κάθε τρεις και λίγο
    > > 48. Επειδή όταν οι άλλοι φορούσαν προβιές λύκων εμείς υφαίναμε
    > > αραχνοΰφαντους χιτώνες
    > > 49. Επειδή οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν
    > > Έλληνες (Winston Churchill-1941)
    > > 50. Επειδή δε βάζουμε κέτσαπ στο φαγητό μας. Έχει από μόνο του υπέροχη
    > γεύση
    > >
    > > 51. Επειδή όταν πονάμε ξέρουμε να κλαίμε και να χορεύουμε τη ζεμπεκιά με
    > > περηφάνια
    > > 52. Επειδή ο Έρωτας ήταν Έλληνας Θεός. Γι αυτό ξέρουμε και να αγαπάμε
    > > 53. Επειδή μπορεί να είμαστε οξύθυμοι αλλά ποτέ δεν κρατάμε κακία
    > > 54. Επειδή κανένας άλλος δεν χαίρεται για την καταγωγή του όσο εμείς
    > > 55. Επειδή παρόλο που γνωρίζουμε τον κίνδυνο τολμάμε
    > > 56. Επειδή η τρέλα στην Ελλάδα πάει με χίλια….Γι αυτό όλοι τρέχουν στο
    > > δρόμο
    > > 57. Επειδή το 95% των αστεριών και των πλανητών έχουν ελληνική ονομασία
    > > 58. Επειδή δουλεύουμε για να ζούμε και δε ζούμε για να δουλεύουμε
    > > 59. Επειδή έχουμε του κόσμου τα ελαττώματα και παρόλα αυτά είμαστε
    > > ακαταμάχητοι
    > > 60. Επειδή η ζωή μας είναι στο «δυνατό» ενώ των ξένων στο «αθόρυβο»
    > > 61. Επειδή αν η χώρα μας δεν ήταν η ομορφότερη του κόσμου, θα τη
    διάλεγαν
    > > για σπίτι τους οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου;
    > > 62. Επειδή όταν φωνάζουμε «αδελφέ» στο δρόμο, όλοι γυρνάνε
    > > 63. Επειδή κάνουμε τις περισσότερες καταχρήσεις κι όμως ζούμε
    περισσότερο
    > > 64. Επειδή ακόμα κι ο Αϊνστάιν παραδέχτηκε ότι οφείλει πολλά σε έναν
    > Έλληνα
    > > 65. Επειδή όταν συζητάμε για δίαιτα είμαστε πάντα στο τραπέζι και τρώμε
    > > 66. Επειδή κάποτε «φωτίσαμε» ολόκληρο τον κόσμο
    > > 67. Επειδή μιλάμε δυνατά και γελάμε με την καρδιά μας
    > > 68. Επειδή είμαστε οι μόνοι που ξεκινάμε το μεσημέρι για καφεδάκι και
    > > καταλήγουμε να πίνουμε ούζο μέχρι πρωίας
    > > 69. Επειδή μπροστά στο Μετσοβόνε τύφλα να χει το Έμενταλ
    > > 70. Επειδή με μια φλόγα καταφέραμε να ενώσουμε ολόκληρο τον κόσμο
    > > 71. Επειδή ξέρουμε να εκφράζουμε το σ’ αγαπώ με κάθε πιθανό τρόπο
    > > 72. Επειδή τα πιο απίστευτα είναι κι ελληνικά
    > > 73. Επειδή κυκλοφορούμε στο δρόμο στις δύο το βράδυ και δε νιώθουμε ότι
    > > είμαστε σε στοιχειωμένη πόλη
    > > 74. Επειδή σουβλάκι, σουτζουκάκι και λοιπές ελαφριές γεύσεις είναι η
    > > αδυναμία μας
    > > 75. Επειδή είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας
    > > 76. Επειδή δεν πάμε για ύπνο με τις κότες αλλά το ξημερώνουμε
    > διασκεδάζοντας
    > >
    > > 77. Επειδή ακόμη και το πιο μικρό ξωκλήσι μας λούζεται από φως. Δεν
    > πιάνεται
    > > η ψυχή μας απ’τη σκοτίδα του βιτρώ
    > > 78. Επειδή τα λέμε έξω απ΄ τα δόντια
    > > 79. Επειδή ξέρουμε να «κλέβουμε» αλλά και να μην «καρφώνουμε» αυτόν που
    > > «κλέβει» στις εξετάσεις
    > > 80. Επειδή έχουμε πάντα μια λύση- έστω και πλάγια- σε όλα
    > > 81. Επειδή οι γονείς μας δεν ξεχνάνε ότι υπάρχουμε μόλις κλείσουμε τα
    > > δεκαοκτώ
    > > 82. Επειδή είμαστε των άκρων
    > > 83. Επειδή την κάθε δυσκολία την αντιμετωπίζουμε για χιούμορ
    > > 84. Επειδή το αντιπροσωπευτικότερο ελληνικό σύνθημα είναι: «Για την
    > Ελλάδα,
    > > ρε γαμώτο!»
    > > 85. Επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν εδώ
    > > 86. Επειδή όταν θέλουμε να λιαστούμε, έχουμε αμμουδιά και θάλασσα. Δεν
    > > ξεχυνόμαστε στα γρασίδια ούτε βουτάμε στα σιντριβάνια
    > > 87. Επειδή βλέπουμε τον ουρανό γαλάζιο κι όχι μολυβί
    > > 88. Επειδή εδώ που ζούμε όλο το χρόνο, ο ξένος το έχει σκοπό ζωής να
    > έρθει
    > > μία εβδομάδα
    > > 89. Επειδή η Ελλάδα είναι η πιο φτωχή χώρα με τους πιο πλούσιους
    > κατοίκους
    > > 90. Επειδή είχαμε μάγκες προγόνους
    > > 91. Επειδή ξέρουμε τι θα πει κέφι
    > > 92. Επειδή μιλάμε καλά τις ξένες γλώσσες…αλλά ποιοι μιλούν καλά τα
    > > ελληνικά;
    > > 93. Επειδή πίνουμε και καπνίζουμε περισσότερο από όλους και ζούμε
    > > περισσότερο από όλους.
    > > 94. Επειδή εμείς γράφουμε την Ιλιάδα, και οι ξένοι την κάνουν έργο
    > χιλιάδες
    > > χρόνια μετά.
    > > 95. Επειδή το τζατζίκι, το σουβλάκι, η μαγκιά και το φιλότιμο είναι
    > > ελληνικά.
    > > 96. Επειδή μας αρέσει τα λεφτά και τα ψάρια να τα τρώμε πάντα φρέσκα.
    > > 97. Επειδή ενώ έχουμε μικρή χώρα, έχουμε μεγάλη καρδιά.
    > > 98. Επειδή το δικό μας μοντέλο ζωής έχει πολλέεεεεεες καμπύλες.
    > > 99. Επειδή η μάνα μου κάθε Αύγουστο απλώνει τραχανά. Οι άλλοι τι
    > απλώνουν?
    > > 100. Επειδή όταν φοράμε πέδιλα, δεν τα φοράμε με κάλτσες.
    > > 101. Επειδή το σύνθημα Ελευθερία ‘η Θάνατος ήταν ελληνικό.
    > > 102. Επειδή πληρωνόμαστε Παρασκευή και Κυριακή πρωί δεν έχουμε λεφτά
    ούτε
    > > για τσιγάρα.
    > > 103. ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΣΟΥΒΛΑΤΖΗ, ΜΕ ΡΩΤΑΕΙ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ
    “ΤΙ
    > ΝΑ
    > > ΣΟΥ ΒΑΛΩ ΜΕΣΑ ΚΟΠΕΛΙΑ” ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΞΗΓΟΥΜΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΛΕΩ ΜΕ
    > ΘΡΑΣΟΣ:
    > > “ΑΠ’ ΟΛΑ ΒΑΛΕ ΜΟΥ” ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ!!!
    > >
    > >
    >
    >

  • Σοφία, εχεις δίκιο ολοι κλαιγονται για την κατασταση στην Αγγλια, αλλα όταν επισκεπτομαι την Ελλαδα και συναντω παλιους φιλους που γυρισαν εκει, ολο παραπονα και γκρινια.Και τελευταιωσ κυριως για την ακριβεια. Τι κυκλοθυμισμος ειναι πια αυτός.
    Εγω πια τι να πω. Παλια καραβανα φαινεται, 15 ετη συμπληρωσα στην νήσο, συνηθισα φαίνεται

  • afroditi

    8eia sofia sumfonw alla kai diafonw… pleon sto Londino (giati gevikotera gia alles polis tns agglias den xerw) boreis na vreis para polla ‘new builds’ ta opia plnsiazoun esto kai ligo to epipedo twv spitiwv mas stnv ellada… menw s’eva edw kai 2 xronia meta apo 10 alles metakomisis…

    apla ta ‘new builds’ exoun alla strava, opws gia paradeigma xamnlo tavani (to diko mou eivai sta 2,20 metra) giati oi developers pave na xosoun osous perissoterous orofous boroun sto ipsos pou tous exei do8ei, kalos kai alla omorfa epiteugmata opws bania/toualetes xwris para8uro, me eva exaerismo pou sou spaei ta veura kai tnv akon…

    polulogw omws… opws eipa stnv arxn exeis dikio, alla eav xereis ti 8eleis kai tns perioxes pou eivai gemates me ‘new builds’ (px Docklands, East End) tote boreis na vreis kati kalitero, alla kata 90% meso mesntikwv to opio dev eivai oti kalitero…

    filia afroditi

  • This post has been removed by the author.

  • Anonymous

    den xereis poso me voithas, eimai foititria londino, fetos menw se halls alla arxisa na agxwnomai tromera gia ton epomeno xrono. Mias kai gnwrizeis arketa ap’oti antilamvanomai, diafwtise me me tin Sofian :p sou. Einai kalitera gia kapion na psaxnei apo twra gia spiti gia ton Septemvri i
    einai kalitera na psaxnw telos kalokairiou Avgousto aspoume?
    Kai kati telefteo, den to xw psaxei sxedon katholou akoma alla dierwtomai an oi times pou dinoun gia ta rents tin evdomada einai inclusive me alla utilities opws zesto nero kai ilektriko revma.
    Nai opws katalaves eimai asxeti,kataaxgwmeni kai nai, argosxoli as well. Exw teliwsei edw kai 2 vdomades tis exetaseis kai ws to antiprwsopeftikotero deigma tou ‘do it last minute, do it better’ kwlisiergw ta mala.

    P.S My sincerest sympathies gia tin xameni tsanta. Toulaxiston pires ta papoutsia? :p

  • Κοίτα που όλοι θέλουν να φύγουν κι εμείς όταν πάμε διακοπές Ελλάδα δε βλέπουμε την ώρα να γυρίσουμε σπίτι (δηλαδή στο Λονδίνο). Πρέπει να αναλυθεί σε post αυτό τάχιστα.

  • Μοκέτα γύρω από τη χέστρα… Γι αυτό σου λέω. Θα πάω να ζήσω στο βουνό … γιατί είμαι ο Hulk!

  • Αγαπητή αγχωμένη μεν, αργόσχολη δε. Αρχίζεις να ψάχνεις την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου χαλαρά και φορτσάρεις από τις 10 Αυγούστου.
    Αν κάτι από τους λογαριασμούς συμπεριλαμβάνεται στο νοίκι το λένε στην αγγελία. Καλού κακού όταν τηλεφωνείς ρώτα, δεν παρεξηγούνται. Καλό κυνήγι.

  • Anonymous

    Εξηγουμαι για να μην παρεξηγουμαι, στο Brighton σε γενικες γραμμες μια χαρα περασα αλλα κακα τα ψεμματα για να βρεις νορμαλ σπιτι κατα πασα πιθανοτητα θα πληρωσεις τα κερατα σου!! Γενικοτερα ειχα αρκετες κακες εμπειριες με σπιτια στην αγγλια και με ατυχεστατες συγκατοικισεις… ειναι μη σου τυχει!! Τεσπα προσωπικα προτιμω Ελλαδα και παλι Ελαδα!! Καλο το εξωτερικο αλλα για διακοπες…
    Λ.

  • Ναι αλλά μόνο για διακοπές

  • Να γιατί δεν ήθελα να πάω Αγγλία για μεταπτυχιακά και διδακτορικά.Μια φορά έχω έρθει, πέρισυ για 5 μέρες, και όσον αφορά τα σπίτια, έφριξα. Ειδικά αυτό με τις χωριστές βρύσες είναι απάνθρωπο.Για να μην πω εντελώς ηλίθιο και με παρεξηγήσει η Α.Μ. Τι είναι αυτα ρε! Και η μοκέτα γύρω απο τη χέστρα ήταν το κλου.Έκλασα στα γέλια οταν το είδα.Αυτο με τον θερμοσίφωνα δεν το έπιασα.Τι εννοείς “δεν υπάρχουν θερμοσίφωνες” ???!??!?!?! αυτό που κατάλαβα? μονο boiler?..αισχος!οξωωα ρε που θα παω να μεινω εκει περα! σε σπιτι χωρις μπετον. Να με ακούει ο απο κάτω στα πάντα..οξωωωααα

  • Anonymous

    merika sxolia(prosopikes ebiries) sxetika me ta grafia:1 xrono sto londino,2 spitia mesw grafiwn, poli kales edipwseis, ta spitia poli kala, sto 1o malista den ipirxan fees giati o idioktitis tou grafeiou noikiaze ta…dika toy flats(osoi exoun meinei paddington mallon gnwrizoun), to 2o, pali kentro (ec1,)apo grafeio to opoio eixe elaxista flats(kiria asxolia tou agorapwlhsies ghs),alla ferthikan poli normal, to diamerisma axioprepes.
    kati pou ‘doulepse’ sto 2o grafeio:to spiti to thelame gia 6 mines, etsi dwsame ta lefta in advance(!) kai ‘kerdisame’ 100pounds/mina.
    siberasma: pote mi les pote.

  • Αντωνης

    Ναι παιδια, μετα απο 4 χρονια το διαμερισμα που βρηκα ειναι νορμαλ. Ετριβα τα ματια μου οταν το ειδα. Με μπετο απο κατω και, ακου να δεις, πλακακι στο μπανιο. Απιστευτο. Μεσω γραφειου. Και μπαλκονι (αν και μικρο).
    Οποιος αμφιβαλλει εχει καφε.

    Α.

  • NICHOLAS

    ΓΑΜΑΣ ΑΠΛΑ ΣΟΦΙΑ!!!ΘΕΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

  • stamatis!

    kalispera lipon kai apo emena! exw 3 mines sthn agglia alla kamia sxesh me londinopoly poio boria eimai sto gainsborough licolcire ala genika edw kai genika sths giro periwxes-polois to thema spiti den einai toso tragiko ok ta palia spitia einai kapos etsi opo perigrafoun oooloi oi parapano alla exei kai pola kainouria spitia me ntous xwris moketes klp klp kai sas pliroforw ta enikia pane gia kati arketa kalo gyro sths 400 lires TO MHNA fysika xwris fwrous revmata klp alla einai polu kalitera e?
    to provlima einai oti den einai ta meroi pou thes na ziseis thelw apegnwsmena na katevw londino kai anarwtieme den mpwrei na mhn yparxoun normal spitakia me normal tymes kati re paidi mou! den yparxei oute enas na mpwrei na mou protinei kapoia oikonomikh periwxh prosvasimh apo to kentro esto kai me podilato latrevo podilato opote den tha exw provlima! gt pros to paron kathe fwra pou psaxnw gia spiti meso diadiktiou pragmatika apogwitevwme ma kala einai treloi? J E I N A I T R E L O I ?????
    pws pragmatika perimenoun ena anthropos me ena kanoniko misto ths taxeos ton xilion lirwn ton mhna na plirwsei ta exwda tou spitoiu kai na zisei paralila me teties times? kai gt na prepei na desmevtw me siggatikhsh kalh den lew alla katse re file den eimai fitiths poia! thelw kati poio idiotiko sory kiwlas alla thelw na pidaw xwrhs na me akouei o siggatikos h na perimenw na lipei! katalavenete ti enww!!! PERSONAL LIFE gamoto! den me niazei na einai yperpolitelias h terastio arkei na einai atomiko! kamia idea kaneiiiiiiiiiissssss?????

  • Annie

    Πολυ βοηθητικα αυτα που εχεις γραψει. . .εγω ετοιμαζομαι να φυγω για Λονδινο σε ενα μηνα. . .σιγα σιγα θα ψαξω και για καμια δουλεια. . Ηθελα να σε ρωτησω . .Σε ποια περιοχη του Λονδινου πιστευεις οτι εχει τα φθηνοτερα ενοικια . . ?

    • Sofia

      Αναλογικά αν το σκεφτείς, όσο πιο φτηνό το νοίκι, τόσο πιο πολύ πρέπει να σε ανησυχεί η περιοχή.

  • franki

    καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω το εξης . υπαρχει πιθανοτητα να κανω foundathion στην αγγλια και συγκεκριμενα στο μπραιτον με σκοπο να σπουδασω στην αγγλια .μαλλον εαν δεν προκυψει τιποτα θα φυγω 4 ιανουαριου του 2013 κατα ποσον μπορω να βρω ενα διαμερισμα για να μεινω μονος μου εκει το λιγοτερο που μπορω να διαθεσω μαζι με αλλα εξοδα ειναι 800 λιρες το μηνα (ενοικοιο)συν μετα τα αλλα εξοδα συνολικα δηλαδη 1800 λιρες τον μηνα για οσο διαστημα θα κανω foundathion στο μπραιτον . ειναι ευκολο ενας φοιτητης να βρει ενα διαμερισμα η τα δινουν μονο σε επαγγελματιες εγω εχω δικο μου ανθρωπο εκει που εγγυατε οτι θα πληρωθει το νοικοι καθε μηνα αλλα δεν εχω συστατικη επιστολη απο ιδιοκτητη αγγλο και αυτο με ανχωνει πολυ εαν μπορειται να μου πειται τι να κανω θα σας ειμαι ευγνωμων

  • Λίλη

    Καλησπέρα! Μιας και ήρθε η ώρα να βρω μέρος να μείνω (ψάχνω για studio ή one bedroom flat), αναρωτιέμαι που και πώς είναι καλά να ψάξει κανείς, προκειμένου να γλιτώσει τους agents και να αποφύγει να πέσει σε κανέναν κλέφτη/ψιλοαπατεώνα landlord.Any ideas???

  • Mema

    Σοφια μου γεια σου εξαιρετικη δουλεια σημερα ανακαλυψα το σαιτ σου και απο το πρωι εχω κολλησει …τις επομενες μερες προκειται να ερθω για 3 μηνες… εχω ξαναρθει για εκδρομη αλλες 4 φορες ,ανοιξη, αλλα εμενα σε ξενοδοχειο . Θα μεινουμε σε καλη περιοχη σε appartment στο Chelsea και ελπιζω να μην εχει ποντικια γιατι ενα ψιλοεγκεφαλικο το επθα…διαβασα σωστα οτι εχει ζεστη το καλοκαιρι ???? να παρουμε κ καλοκαιρινα ρουχα και χειμωνιατικα? οι θερμοκρασιες που βλεπω στο διαδικτυο ειναι χΑΜΗλες… γενικα τι παιζει τωρα? επισης μια αλλη γελοια ερωτηση… καπνιζουμε κανονικα στο σπιτι μας ???γιατι αυτο που απαγορευεται το τσιγαρο σε ολα τα μαγαζια ειναι απιστευτο … ευχαριστω για το χρονο σου /σας καθε απαντηση ευπροσδεκτη

  • I have noticed you don’t monetize your site, don’t waste your traffic, you can earn extra bucks every month because you’ve got hi quality
    content. If you want to know how to make extra $$$,
    search for: best adsense alternative Dracko’s tricks

  • […] Επίσης ένα καταπληκτικό post που περιγράφει την κατάσταση της ιδιωτικής στέγασης στο Λονδίνο μπορείτε να βρειτε εδώ. […]

  • […] Δείτε την παλαιότερη ανάρτηση για τα σπίτια στη Βρεταν… […]

  • […] λόγια για την καινούρια αρχή στην Αγγλία Ενοικιάζεται: Πληροφορίες Εντός Λίγα λόγια για τα έξοδα στην Αγγλία Λίγα λόγια για τα […]

  • […] Ενοικιάζεται: Πληροφορίες Εντός (Μάης 2005 – η πρώτη από τις “χρηστικές” αναρτήσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο) […]

  • […] για τα πράγματα στην Αγγλία και τι θα συναντήσεις: Ενοικιάζεται: Πληροφορίες Εντός Λίγα λόγια για τη δουλειά στην Αγγλία Λίγα λόγια για […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>