Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Λίγα λόγια για την καινούρια αρχή στην Αγγλία

Tower Bridge

Με ρωτάνε πολύ συχνά τελευταία για μια καινούρια αρχή στην Αγγλία. Από τα emails και τα σχόλια που βλέπω έχω μαζέψει κάποια βασικά πράγματα που ανησυχούν έναν Έλληνα όταν αποφασίζει να σκεφτεί πιο σοβαρά την μετακίνηση στην Αγγλία.

Όπως και σε όλες τις προηγούμενες αναρτήσεις σχετικά με την Αγγλία τα πράγματα που γράφω βασίζονται κυρίως σε προσωπική εμπειρία και χρωματίζονται από τις δικές μου θέσεις. Προσθήκες και παρατηρήσεις όπως πάντα καλοδεχούμενες στα σχόλια.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ 

Μια καινούρια αρχή σε άλλη χώρα είναι πάντα πολύ δύσκολη για ένα σωρό λόγους. Ο πιο… συναισθηματικός αν θες είναι ότι ο καθένας μας έχει μια εικόνα στο μυαλό του για τη χώρα στόχο. Ακόμα κι αν έχετε πάει ως τουρίστας έχετε δημιουργήσει μια εικόνα που πολύ συχνά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που βιώνουν εκεί οι μόνιμοι κάτοικοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο πρώτος καιρός είναι κάπως σοκαριστικός. Συμβαίνει σε όλους μας. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως τα άκρα.

ΤΑ ΔΥΟ ΑΚΡΑ

Το σοκ της αρχής έχει αποτέλεσμα ως συνήθως ένα από τα δύο άκρα

 1. Πω ρε είναι θεϊλα η χώρα μιλάμε ποιος τη χέζει την Ελλάδα, ή
 2. Πω ρε είναι σκατά η χώρα, πρέπει να γυρίσω επειγόντως στην Ελλάδα

Σαφώς κανένα από τα δύο άκρα δεν είναι καλή στάση ζωής. Η ηρεμία έρχεται μετά από αρκετούς μήνες όπου μπορείς λίγο πιο αντικειμενικά να κρίνεις τα πράγματα. Μέχρι τότε όμως γενικά βαριούνται να σε ακούνε οι παλαιότεροι. Όλοι το έχουμε κάνει.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Η μεγαλύτερη ανησυχία που βλέπω στις ερωτήσεις που δέχομαι περί Βρετανίας είναι το επίπεδο εκμάθησης της γλώσσας. Δεν θα σας βάλουν να περάσετε το Proficiency – επαναλαμβάνω – δε θα σας βάλουν να περάσετε το Proficiency.

Μετά από 9 χρόνια εδώ μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι η ικανότητα σας να επικοινωνήσετε και να αισθάνεστε καλά στη χώρα είναι θέμα αυτοπεποίθησης. Αν δεν το πάρεις και λίγο με τσαμπουκά, αν δε δεχτείς ότι θα κάνεις και λάθη, προκοπή δε γίνεται. Την αυτοπεποίθηση σας θα βοηθήσει η διαμονή σας στο Λονδίνο σε περιοχή που μένουν πολύ μετανάστες. Όταν ακούσετε το επίπεδο των άλλων θα ηρεμήσετε.

YareHaving said that – που λένε και στη Γηραιά Αλβιώνα – χρειάζεται και λίγο κοινή λογική. Ένας δημοσιογράφος ή άνθρωπος που γενικά έχει να κάνει με τον γραπτό και προφορικό λόγο σαφώς χρειάζεται πολύ καλύτερο επίπεδο στα Αγγλικά από κάποιον που εργάζεται κάπου που η γλώσσα δεν είναι το πρώτο χρειαζούμενο. Και φυσικά αν δεν έχετε ιδέα δεν είναι καλή ιδέα να έρθετε αμέσως γιατί θα δυσκολευτείτε πάρα πολύ. Γίνεται αλλά, σοβαρά, θα είναι πολύ δύσκολα.

Η συμβουλή μου είναι να κάνετε τουλάχιστον κάποια εντατικά μαθήματα πριν έρθετε, έστω και μόνοι σας, έστω με online υλικό. Επίσης διαβάστε πάρα πολύ στα αγγλικά – δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για την εκμάθηση μια γλώσσας. Και κυρίως – κόψτε τους υποτίτλους!

Τέλος  όσο καλά αγγλικά και να ξέρετε στην αρχή είναι λίγο περίεργα γιατί δεν γνωρίζεις καλά την καθομιλουμένη, την αργκώ, ποιες είναι οι ατάκες από δημοφιλείς σειρές της τηλεόρασης και τα λοιπά. Κάποια πράγματα τα χάνεις. Αυτό που σε σώζει λοιπόν στην αρχή είναι η δουλειά, η συναναστροφή με μόνιμους κατοίκους εδώ, η τηλεόραση, οι εφημερίδες και το ράδιο. Γενικά αδράξτε κάθε ευκαιρία να διαβάζετε/ ακούτε/ βλέπετε ό,τι και ο ντόπιος. Καλές οι Ελληνικές σειρές αλλά αφήστε χρόνο και για τις Βρετανικές, θα κάνει άπειρο καλό και στη γλώσσα και στην κατανόηση του τί γίνεται στη χώρα.

ΤΙ ΧΑΡΤΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ 

Μετά από την εμπειρία σας στην υπερ-γραφειοκρατική Ελλάδα με τις καφκικές της δημόσιες υπηρεσίες θα εκπλαγείτε πολύ ευχάριστα με τη Βρετανία. Γενικά όλοι ερχόμαστε με έναν πάκο χαρτιά και τελικά χρειαζόμαστε μόνο ένα. Το διαβατήριο. Just to be on the safe side όμως φέρτε όλα τα χαρτιά σας όπως ταυτότητα, διαβατήριο, πιστοποιητικό γέννησης, ένσημα, τίποτα χαρτιά γιατρού αν είναι απαραίτητα, τα πτυχία κλπ. Γενικά είναι καλή συνήθεια να έχετε ένα φάκελο με όλα τα χαρτιά σας γιατί με τις μετακομίσεις και αυτά αν τα έχετε όπου να ‘ναι συνήθως χάνονται. Προς θεού μη τα αφήσετε στη μάνα σας. Ενήλικοι άνθρωποι είστε έχετε τα χαρτιά σας μαζί σας.

Να τα μεταφράσετε; Ναι. Αν το έξοδο είναι μεγάλο επιλέξτε τα βασικά. Πιστοποιητικό γέννησης, πτυχίο και τίποτα απαραίτητα χαρτιά γιατρού.

Στα τόσα χρόνια εδώ μόνο μια φορά μου ζητήσανε αντίγραφο πτυχίου και να δούνε το αυθεντικό αλλά αυτό ήταν όταν δούλευα στο δημόσιο (το Βρετανικό) και είναι κάπως πιο προσεκτικοί όσον αφορά τα αρχεία που κρατάνε. Από τότε δε μου έχει ξανασυμβεί. Αυτό σαφώς δε σημαίνει ότι μπορείτε να πείτε ψέμματα. Το ψέμμα όταν αποκαλυφθεί και είναι κάτι τέτοιο οδηγεί σε άμεση απόλυση χωρίς συστατική επιστολή. Το να βρείτε την επόμενη δουλειά θα είναι Γολγοθάς.

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βγάλετε National Insurance Number. Είναι ένας αριθμός που θα σας χρειαστεί για τα πάντα, δουλειά, εφορία, γιατρούς, νοσοκομεία κλπ. Για να το πάρετε κανονίζετε ένα ραντεβού με το τοπικό Jobcentre Plus. Θα σας εξηγήσουν πριν πάτε τί θα χρειαστούν αλλά το πιο πιθανό είναι να χρειαστούν τα παρακάτω:

 • Ταυτότητα
 • Διαβατήριο
 • Πιστοποιητικό γέννησης
 • Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας (π.χ. έναν λογαριασμό ή ένα γράμμα από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού ότι σας νοικιάζει ή ένα γράμμα από τον φίλο που σας φιλοξενεί)

Δεν χρειάζετε να τα έχετε όλα, θα σας πούνε ακριβώς τί θέλουν.

Το ραντεβού για Ευρωπαίους πολίτες διαρκεί περίπου ένα τεταρτάκι και μετά η κάρτα σας έρχεται σπίτι μέσω ταχυδρομείου. Είναι καλό να κρατάτε την κάρτα αλλά ουσιαστικά δεν χρειάζεται. Η μόνη της χρήση είναι ότι έχει τον αριθμό πάνω, τίποτα άλλο. Το μόνο που χρειάζεστε να ξέρετε δηλαδή είναι ο αριθμός.

| Δείτε όλες τις πληροφορίες για το πώς θα πάρετε National Insurance Number |

Το δεύτερο πράγμα που καλό είναι να κάνετε είναι να γραφτείτε σε έναν γιατρό. Στη Βρετανία δεν πάτε σε ειδικούς για την κάθε πάθηση, περνάτε πρώτα από τον Γενικό γιατρό, τον Οικογενειακό γιατρό, τον General Practitioner ή GP. Αυτό είναι ειδικότητα από ότι ξέρω, δεν κάνει το αγροτικό του που λέμε, είναι κανονικός γιατρός.

Ο GP σας εξαρτάται από το πού μένετε. Βρίσκετε τον τοπικό, βλέπετε τί χαρτιά θέλει (π.χ. αποδεικτικό διεύθυνσης) και πάτε να γραφτείτε. Από κει και πέρα πηγαίνετε μόνο σε αυτόν. Φυσικά το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) έχει όλες τις υπηρεσίες του online και μπορείτε να δείτε τί γίνεται. Σε περίπτωση που ένας GP δεν σας δεχτεί (π.χ. δεν έχει άλλη θέση ελεύθερη) πρέπει να μιλήσετε με τα κεντρικά της περιοχής σας που θα σας βρουν άλλο GP.

Royal Free HospitalΥπάρχουν και άνθρωποι που μου στέλνουν e mail και είναι σε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση που χρειάζεται και φάρμακα και παρακολούθηση. Εκεί δεν ξέρω τί να σας πω επειδή δεν μου έχει τύχει. Σίγουρα το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον Έλληνα γιατρό σας καταρχήν για να δείτε πόσο καιρό έχετε, πόσα φάρμακα μπορεί να σας δώσει κλπ. Καλό είναι να έχετε και σχετικά χαρτιά και εξετάσεις μεταφρασμένα και να το ψάξετε ΑΜΕΣΩΣ.

Αν μέχρι να τα κανονίσετε πάθετε κάποιο ατύχημα και πάτε σε νοσοκομείο ή walk – in centre το να σας δουν είναι ΔΩΡΕΑΝ. Χρεώσεις θα δεχτείτε όταν σας κάνουν εισαγωγή. Κι ενώ για τους πολίτες εδώ είναι δωρεάν αν δεν έχετε προλάβει να ταχτοποιηθείτε με χαρτιά και National Insurance Number θα πληρώσετε. Γι’αυτό το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχετε την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας. ΜΗ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ! 

| Κλικ εδώ για βρείτε τις υπηρεσίες του NHS στην περιοχή σας

| Διαβάστε πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας |

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΩ 

Η λύση του ξενοδοχείου είναι γελοία και απίστευτα ακριβή. Αν μπορείτε να πληρώσετε ξενοδοχείο μάλλον δε χρειάζεστε και αυτή την ανάρτηση. Στο ξενοδοχείο μπορείτε να μείνετε πολύ πολύ λίγο, ίσα ίσα μέχρι να βρείτε μια λύση. Το καλύτερο είναι να ζητήσετε από κάποιο φίλο ή γνωστό να σας φιλοξενήσει για μία εβδομάδα περίπου. Για παραπάνω θα πρέπει να είναι πολύ καλός φίλος. Προς αυτή την κατεύθυνση ρωτήστε και όλο σας το σόι. Έχω φιλοξενήσει ξαδέλφια που δεν ήξερα ότι είχα.

ΜΗ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ. Όλοι όταν ήρθαμε στην Αγγλία μας βοήθησε κάποιος, είτε με γνώσεις, είτε με φιλοξενία, είτε με μια συστατική επιστολή. Μετά με τη σειρά μας βοηθήσαμε και άλλους. Κύκλος είναι, όταν ταχτοποιηθείτε θα βοηθήσετε κι εσείς πολύ κόσμο, έτσι λειτουργεί. 

Στην αρχή είναι δύσκολο να βρείτε σπίτι εφόσον είστε εντελώς άγνωστος στη Βρετανία. Τα σχετικά γραφεία είναι πρώτον πιο ακριβά και δεύτερον κάνουν ελέγχους. Π.χ. θέλουν συστατικές επιστολές από προηγούμενα γραφεία ή από τον εργοδότη σας που μπορεί και να μην έχετε. Η λύση είναι το να βρείτε σπίτι από ιδιώτη αλλά και πάλι μπορεί να δυσκολευτήτε.

| Δείτε την παλαιότερη ανάρτηση για τα σπίτια στη Βρετανία |

| Δείτε την παλαιότερη ανάρτηση για τα έξοδα που περιλαμβάνει και πολλά έξοδα σπιτιού |

Επειδή το κόστος για αρχή είναι κάπως μεγάλο ίσως καλό θα ήταν να σκεφτείτε να μείνετε σε ένα δωμάτιο σε σπίτι με συγκατοίκους. Μπορείτε να κλείσετε ένα συμβόλαιο για τρεις με έξι μήνες, ίσα ίσα μέχρι να δείτε τί θα κάνετε. Τα ωφέλη είναι πολλά (έτοιμο, έπιπλα, μηδέν έξοδα αρχής, ξεκάθαροι λογαριασμοί από την αρχή). Τα μειονεκτήματα υπάρχουν επίσης (άσχετοι άνθρωποι, ολίγον από κλειστοφοβία κλπ) αλλά εδώ η προτεραιότητα μας είναι να ορθοποδήσετε όχι να έχετε το τέλειο σπίτι. Θα έρθει και αυτό αλλά αργότερα.

Πολλοί έχουν βάλει στην άκρη κάποιο ποσό και προτιμάνε στην αρχή να το δώσουν για σπίτι. Δεν σας το συμβουλεύω, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης που την περνάμε και στη Βρετανία. Αφήστε τα λεφτά στην άκρη σε περίπτωση που σας πάρει μήνες να βρείτε δουλειά.

Για δωμάτια μπορείτε να δείτε:

Γενικά μην συμφωνήσετε ΤΙΠΟΤΑ πριν έρθετε εδώ και δείτε το σπίτι. Προσοχή, προσοχή, προσοχή, υπάρχουν πολλές απάτες. Πάντα θα επιμένετε να δείτε το σπίτι, το ιδιοκτήτη, να δείτε κανονικά χαρτιά, να υπογράψετε. Αν έστω και κάτι μικρό φαίνεται ύποπτο ΜΗΝ πάρετε το δωμάτιο ή το σπίτι.

ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ 

Μία βαλίτσα με ρούχα που θα χρειαστούν για συνεντεύξεις και κάποια για κάθε μέρα. Πολλά εσώρουχα και τέτοια. Επίσης τα χαρτιά σας, τα λεφτά σας τον υπολογιστή σας. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ τα αφήνουμε σε κούτες στη μάνα μας με ταμπελάκια ως εξής:

 1. Κατηγορία για Αγγλία: Όταν ταχτοποιηθήτε θα σας τα στείλει με μεταφορική.
 2. Κατηγορία για αποθήκευση: Να τα αφήσει εκεί που κάθονται.
 3. Κατηγορία για τη μάνα σας: Πράγματα που της τα αφήνετε παρακαταθήκη.
 4. Κατηγορία για φιλανθρωπία: Πράγματα που μπορεί να μοιράσει

ΕΥΡΕΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑΣ 

Γενικά για τη δουλειά έχουμε ήδη τρεις αναρτήσεις στο ταπεινό τούτο blog.

Στην αρχή φυσικά όλα είναι καινούρια και το σύστημα διαφορετικό. Υπάρχουν κάποια πράγματα που ανησυχούν τους νέους κατοίκους βέβαια και σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να γίνει μια σημείωση εδώ.

 • Αργούν οι απαντήσεις: Λογικό. Υπάρχουν διαδικασίες και η εύρεση δουλειάς θέλει το χρόνο της. Υπολογίστε το αυτό.
 • Δε μου απαντάνε: Συχνό φαινόμενο. Δεν είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν σε κάθε αίτηση (υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά είναι μόνο αυτό. Εξαιρέσεις)
 • Οι αιτήσεις είναι τεράστιες: Συμβαίνει. Θέλουν να έχουν όσα περισσότερα δεδομένα γίνεται για να κρίνουν τον κάθε υποψήφιο.
 • Δε μετράει η εμπειρία μου: Α, το πρόβλημα που κανείς δεν παραδέχεται. Η εμπειρία σε μια άλλη χώρα έχει δύο προβλήματα. Πρώτον δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα. Δεύτερον σημαίνει ότι ο υποψήφιος δεν ξέρει το Βρετανικό σύστημα και άρα πιστευούν ότι θα του είναι δύσκολο να προσαρμοστεί. Υπομονή και επιμονή. Ανάλογα με τον κλάδο σας αυτό το πρόβλημα μπορεί και να μη το αντιμετωπίσετε.
 • Πώς γραφω το βιογραφικό μου:  Χρήσιμες συμβουλές έχει η hero στο πρώτο μέρος του guest post της για την εύρεση εργασίας στη Βρετανία. Ψάξτε και βρετανικά sites (Google it!) όπου θα βρείτε πολλά παραδείγματα.

ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΦΥΓΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ; 

Δύσκολη ερώτηση. Εγώ ήρθα το 2002 και δεν έπρεπε να αποφασίσω. Από την εμπειρία μου όμως με συνεντεύξεις και δουλειές είναι πάντα καλύτερα να λες ότι ΗΘΕΛΕΣ παρά ότι ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕΣ. Ο λόγος είναι απλός. Αν αναγκάστηκες τότε δε σε σταματάει τίποτα να παρατήσεις στη δουλειά μόλις βελτιωθεί η κατάσταση και να φύγεις. Είσαι μεγάλο ρίσκο για τον εργοδότη.

Είναι πολύ καλύτερα να έχει έτοιμα μερικά λόγια ως προς την δουλειά που θέλεις να κάνεις, την ανάπτυξη σου ως εργαζομένου και όλα αυτά όχι συγκριτικά με την Ελλάδα. Μη λες τί δεν είχες εκεί. Να λες αυτά που θέλεις να μάθεις εδώ. Όχι να αποκτήσεις. Να μάθεις. πχ. δε λέμε “δεν είχα μέλλον”. Λέμε “θέλω να μάθω και να αναπτυχθώ σε μία μεγάλη αγορά”. Κάπως έτσι.

Pound CoinsΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ 

Η ερώτηση που ποτέ δε μπορώ να απαντήσω. Έχουν έρθει άνθρωποι με 100 λίρες έχουν έρθει άνθρωποι με 1000 λίρες έχουν έρθει άνθρωποι με άπειρα λεφτά. Και όλοι αυτοί τα κατάφεραν. Το θέμα έιναι να είστε από την αρχή ρεαλιστές στα έξοδα και να έχετε κάνει πολύ καλή έρευνα και υπολογισμούς ανάλογα με τις ανάγκες σας. π.χ. αν θα σας φιλοξενήσουν, αν θέλετε να έχετε λεφτά για εξόδους κλπ. κλπ.

Φτιάξτε μια λίστα και μετά ψάξτε στο web για να βρείτε παραδείγματα τιμών – ακόμα και για το σούπερ μάρκετ! Ορίστε μια λίστα πραγμάτων που πρέπει να σκεφτείς, πρόσθεσε και αφαίρεσε ανάλογα με τις ανάγκες σου:

 • Διαμονή (υπολόγιζε και προκαταβολές)
 • Λογαριασμοί (ποτέ μην ξεχνάς το κινητό και το ίντερνετ)
 • Έξοδα μετακίνησης (είναι πολλά στο Λονδίνο)
 • Φαγητό
 • Ρούχα (έχει κουστούμι για τις συνεντεύξεις;)
 • Έξοδοι/ διασκέδαση

| Δείτε την ανάρτηση για τα έξοδα στην Αγγλία

ΝΑ ΕΡΘΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ; 

Ενώ παλιά λάμβανα e mails μόνο από νέους και ελεύθερους, άντε ζευγάρια, τελευταία λαμβάνω και από ανθρώπους με οικογένεια. Δυστυχώς δεν είμαι μάνα και μου είναι πολύ δύσκολο να δώσω συμβουλές για αυτό το θέμα. Έχει γράψει έναενδιαφέρον άρθρο η Ελίζα που επέστρεψε στην Αγγλία με τον σύζυγο και το παιδί τους. Τελευταία ανακάλυψα και τον Δημήτρη που γράφει ως νέος στη Βρετανία ένα πολύ ενδιαφέρον blog. Από ότι έχω καταλάβει έχει κι ένα παιδί οπότε αν τον διαβάζετε θα καταλάβαιτε καλύτερα και τις ανάγκες (π.χ. ψάχνει σπίτι κανονικό γιατί έχει οικογένεια).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ

Αναπόφευκτα υπάρχουν κάποια στερεότυπα που έχουμε στο μυαλό μας για τη Βρετανία. Σημειώνω κάποια από αυτά που είχα εγώ ή αυτά που ακούω από άλλους.

 • ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ: Τα λεφτά στην αρχή είναι αβέβαια και χρειάζεται κάποιος καιρός να ξεκινήσετε/ συνεχίσετε την καριέρα σας ειδικά αν είστε νέοι. Τα λεφτά επίσης δεν τα δίνουν τσάμπα. Τα πολλά σημαίνουν και κάποιες θυσίες (π.χ. ωράριο).
 • ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Είμαι στο τσακ να το αφήσω ασχολίαστο αλλά από αυτή τη θέση θα δυσκολευτείτε πάρα πολύ. Οι γύρω σας δεν είναι ηλίθιοι, καταλαβαίνουν μια χαρά τη στάση σας.
 • ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ: Έχουμε λίγο και το στερεότυπο του Έλληνα μετανάστη σε Γερμανία και Αμερική τη δεκαετία του ’50. Όχι πως ρατσισμός δεν υπάρχει (υπάρχει) αλλά ως Έλληνες της εποχής είστε σχετικά προνομιούχοι. Είστε μεταναστευτική ελίτ – ειδικά με το επίπεδο εκπαίδευσης που έχει η πλειοψηφία των Ελλήνων. Δεν έρχεστε να πλύνετε πιάτα. Αν κάνετε όμως μια σύγκριση ρατσισμού στην Αγγλία και στην Ελλάδα (αν σκεφτούμε ας πούμε τους Πακιστανούς στην Ελλάδα) θα δείτε ότι ακόμα κι αν δεν αγγίξουμε το θέμα του ρατσισμού φτάνει να εξετάσουμε τους νόμους και τις ασφαλιστικές δικλείδες στο Βρετανικό σύστημα για να βγει η Βρετανία ασπροπρόσωπη.
 • ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ: Υπάρχει. Στην αρχή όμως μπορεί να αργήσει γιατί θα προσαρμόζεστε. Εξαρτάται πολύ και από τον τομέα σας στη δουλειά.
 • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Έχει κάποια θεματάκια η εκπαίδευση, ειδικά αν ψάχνετε σχολείο για το παιδί σας. Υπάρχουν οι άπειρες πληροφορίες online, ψάξτε το πολύ. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι άλλο καπέλο, ως ακαδημαϊκός πολίτης θεωρώ ότι ξέρετε τί θέλετε και θα βρείτε το κατάλληλο πανεπιστήμιο.
 • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ: Υπάρχουν είναι αλήθεια, δεν είναι το χάος της Ελλάδας. Κάποιοι κανόνες όμως θα σας τα κάνουν τσουρέκια. Τουλάχιστον όμως όσο ηλίθιοι και να είναι ισχύουν για όλους.
 • ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Υπάρχει. Μεγάλη. Θα πάθετε σοκ με τα νοίκια και τις μετακινήσεις. Όμως η αγορά είναι μεγάλη και σε άλλα πράγματα θα πάθετε σοκ με τη φτήνια. Συμπεριλαμβάνονται τα βασικά είδη διατροφής (γιαούρτι ΤΟΤΑL της ΦΑΓΕ – ναι το ίδιο – πιο φτηνό στο Λονδίνο από ότι στην Ελλάδα), ρούχα και ταξίδια.
 • Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ: Είναι. Και μη γελάτε καθόλου, κάποιοι άνθρωποι δεν τον αντέχουν, τους επηρεάζει πάρα πολύ συναισθηματικά. Και είναι και πολύ δύσκολο πράγμα γιατί άμα το πεις νομίζεις ότι θα σε δουλέψουν. Το βασικό είναι να εκμεταλεύεστε τον καλό καιρό όποτε υπάρχει, έχουμε ένα σωρό πάρκα και αν γίνετε να έχετε κήπο. Επίσης να κάνετε ταξίδια, να ξεφεύγει το μάτι σας. Τέλος υπάρχουν και λάμπες “φυσικού φωτός” που κάποιους ανθρώπους τους βοηθάνε. Εγώ έχω μια τέτοια αλλά ως ξυπνητήρι γιατί φωτίζει σιγά σιγά και ξυπνάς φυσικά. Με έχει σώσει γιατί το χειμώνα δε μπορούσα να σηκωθώ.

Αυτά σκέφτηκα για αρχή, αν υπάρχουν κι άλλες ερωτήσεις μη διστάσετε να αφήσετε σχόλια ή να κάνετε προσθήκες και διορθώσεις.

——————————————
‘Εχω κι άλλες ερωτήσεις θεία Σοφία:

Παλαιότερες αναρτήσεις εδώ:

Δείτε στα γουέμπια:

——————————————

180 comments to Λίγα λόγια για την καινούρια αρχή στην Αγγλία

 • Thank you θεία, ήδη το προώθησα σε δύο φίλες που ετοιμάζονται να έρθουν αυτό το μήνα! Μπορείς να μου δώσεις ένα link για τη λάμπα φυσικού φωτός σε παρακαλώ;

 • WOManizer Zero

  είπες: “Υπάρχει. Μεγάλη. Θα πάθετε σοκ με τα νοίκια και τις μετακινήσεις. Όμως η αγορά είναι μεγάλη και σε άλλα πράγματα θα πάθετε σοκ με τη φτήνια. Συμπεριλαμβάνονται τα βασικά είδη διατροφής (γιαούρτι ΤΟΤΑL της ΦΑΓΕ – ναι το ίδιο – πιο φτηνό στο Λονδίνο από ότι στην Ελλάδα), ρούχα και ταξίδια.”

  Αυτό ισχύει για Λονδίνο. Όσο απομακρύνεσαι απο το Λονδίνο , τόσο φθηναίνουν τα ενοίκια. Σε απόσταση δύο ωρών (με το τρένο) από το Λονδίνο τα ενοίκια παίζει να είναι και φθηνότερα από Ελλάδα.

  Και δεν είναι ανάγκη να πάτε στην Γλασκόβη , μπορείτε να πάτε π.χ. Μάντσεστερ η και στο Kent η το Essex. Ξερεις τι είναι να μένεις 5 λεπτά απο τον σταθμό και σε άλλα πέντε λεπτά να εχει δάσος που κυκλοφορούν αλεπούδες και μπορείς να πας να μαζέψεις βατόμουρα;

  Επαρχιακές πόλεις που μου αρέσουν: Canterbury, Colchester, Brighton. Εννοείται πως έχει πολλές άλλες και τα γούστα παιζουν.

  • Sofia

   ‘Εχεις πολύ δίκιο αυτό όλο το ξεχνάω γιατί είμαι βαμμένη υπέρ του Λονδίνου. Όντως παίζουν πολύ πιο λογικές τιμές έξω.

   Όποιος μείνει παραέξω βέβαια να υπολογίσει πιο ακριβές μετακινήσεις αν δουλεύει στο κέντρο του Λονδίνου και πολύ περισσότερες ώρες για να πάει και να έρθει.

   Παράδεισος όταν κάποιος μένει εκτός και δουλεύει εκτός.

   • WOManizer Zero

    εχεις μείνει καθόλου επαρχία η εξαρχής Λονδίνο μένεις;

   • Katerina

    Καλησπέρα,ήθελα να ρωτήσω μήπως γνωρίζεται δημόσια λύκεια στην Αγγλία γιατί σκοπεύω να μετακομίσω σύντομα και ψάχνομαι..Μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάτι σημαντικό για αυτό θέλω τη γνώμη σας.

 • geobele

  Κάθε ποστ που κάνεις σχετικά με το θέμα είναι εξαιρετικό, αλλά αυτή τη φορά πραγματικα you nailed it!
  Εύγε, Σοφία. Θα έπρεπε να το κάνεις κι επαγγελματικά.
  “Συμβουλές προς ναυτιλομένους” ή κάτι τέτοιο τέλοσπάντων.
  Σκέφτομαι πόσο χρήσιμο θα ήταν και για μας να είχαμε διαβάσει 5 πράγματα πριν ξενιτευτούμε, παρά που ήρθαμε ντουβάρια και φάγαμε τα μούτρα μας πλειστάκις ώσπου να μάθουμε τι μας γίνεται.
  Μπράβο και πάλι.

  • Sofia

   Ρε συ με ρωτάει πολύς κόσμος και πάντα στο παρελθόν σκεφτόμουν τί καλά θα ήταν να υπάρχουν κάπως συγκεκριμένες πληροφορίες. Από προσωπική σκοπιά ναι μεν αλλά τουλάχιστον να ξεκινήσεις από κάπου!

 • Georgios

  Ψάχνω καιρό για δουλειά στην Αγγλία. (ξέρω τη γλώσσα σχεδόν άπταιστα και είμαι απόφοιτος ΑΕΙ). Η μόνη αίτηση στην οποία μου απάντησαν (κόπηκα μετά από τηλεφωνική συνέντευξη-πήρε τη δουλειά κάποιος με περισσότερη εργασιακή εμπειρία) είναι αυτή που είχα βάλει πλαστή διεύθυνση Αγγλίας. Να το θεωρήσω τυχαίο; ‘H μήπως οι Άγγλοι λόγω της Ελληνικής κρίσεως μας βλέπουν όπως έβλεπε ο μέσος Έλληνας τους Αλβανούς όταν μετανάστευαν κατά χιλιάδες μετά το δυστυχές γεγονός της οικονομικής κατάρρευσης της γείτονος χώρας; Πραγματικά θα ήθελα να ξέρω πόσες πιθανότητες υπάρχουν να βρώ δουλειά εκεί αν κάτι τέτοιο ισχύει;
  θα ήθελα να σε ευχαριστήσω 1) Για τις πληροφορίες του άρθρου.
  2) Για τυχόν απάντηση στο άνωθεν ερώτημα.

  • Sofia

   Ένας εργοδότης λαμβάνει εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες αιτήσεις. Κάπως πρέπει να κόβει. Όταν ένα βιογραφικό είναι με διεύθυνση Ελλάδας και με εμπειρία Ελλάδας μπορεί να σκεφτούν τις πιθανότητες να μην ξέρεις το σύστημα εδώ (ανάλογα και τον κλάδο σου), να μην έχεις εμπειρία (εξαρτάται από το βιογραφικό σου), να πρέπει να σε περιμένουν πολύ για να μετακομίσεις, να πρέπει να σε πληρώσουν για να μετακομίσεις.

   Γι’αυτό πάντα συμβουλεύω φίλους να βάζουν τη διεύθυνση κάποιου φίλου που μένει Βρετανία και να λένε στη συνέντευξη ότι είναι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους. Έτσι με την πρώτη ματιά δεν χτυπάει περίεργα το βιογραφικό.

   • Georgios

    Κατάλαβα, δηλαδή μια που δεν έχω κάποιον γνωστό εκεί, μάλλον πρέπει να δέσω πέτρα στο λαιμό μου και να δω που θα φουντάρω. C’est la vie :)

    • Sofia

     Χα χα χα. Όχι δεν είπα καθόλου αυτό. Αλλά χρειάζεται υπομονή κι επιμονή. Μίλα με τους recruiters, κοίτα μήπως μπορείς να έρθεις για μερικές μέρες και να κάνεις κάποια ραντεβού. Μπορείς να δεις μήπως υπάρχει κάποιο πρόγραμμα στα Πανεπιστήμια (π.χ. ερευνητικό) έτσι ώστε να ξεκινήσεις. Δεν είναι ακατόρθωτο απλά πιο δύσκολο. Και για μας που ζούμε εδώ η εύρεση νέας δουλειά παίρνει καιρό.

    • WOManizer Zero

     Απαντησα πριν δω τι έγραψε η Θεία. :-D

     …μήπως σε βοηθά κάτι τέτοιο; :
     http://executiveoffices8-px.rtrk.co.uk/london-virtual-offices/packages/#mail

  • WOManizer Zero

   Η προσωπική μου εμπειρία (μπορεί η Θεία να έχει άλλη…) είναι πως δεν τους νοιάζει -συνήθως- τι εθνικότητα είσαι, αρκεί να μπορέσεις να τους πείσεις πως κάνεις για την δουλειά και είσαι ικανός.

   Δεν μας βλέπουν καθόλου όπως βλέπαμε εμείς τους Αλβανούς, γιατί οι περισσότεροι που έχουν έρθει εδώ είναι με πτυχία και εμπειρία. Ξερουν μεν πως έχει κρίση, αλλά αυτό το βλέπουν μάλλον ως ευκαιρία να πάρουν έμπειρο προσωπικό με λίγότερα χρήματα απ’ότι συνήθως.

   Αυτά τα λέω γιατί βοηθούσα πρόσφατα συγγενή μου να βρει δουλειά εδώ και έκανα το περισσότερο τρέξιμο για το θέμα, οπότε τα’χω φρέσκα στο μυαλό μου.

   Το θέμα της “πλαστής διεύθυνσης” βεβαίως είναι κάπως σημαντικό. Ισως να μας πει περισσότερα η Θεία γι’αυτό.

   Εύκολα δεν μπορεί να σου πει οποιοσδήποτε αν θα βρεις δουλειά και -προσωπικά- πιστεύω πως μονο δοκιμάζοντας μπορείς να το δεις αυτό. Προσοχή σε ορισμένους που σου “τάζουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες” και είναι ανεύθυνοι.

   Γενικά θέλει πολλές προσπάθειες όσο περισσότερες μπορείς. Μην απογοητεύεσαι με μία προσπάθεια η με δύο. Η ψυχολογία (και πως αυτήν την “πουλάς” στον εργοδότη) παίζει μεγάλο ρόλο εδώ. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες αλλά και πολλοί υποψήφιοι. (και πάλι, αναλόγως την ειδικότητα…)

   Οι πιθανότητες να βρεις δουλειά εδώ είναι μάλλον μεγαλύτερες απο Ελλάδα (αν και δεν γράφεις τι δουλειά κάνεις) αλλά μπορεί στην αρχή να χρειαστεί να κάνεις και απλούστερες δουλειές (π.χ. υπάλληλος σουπερμάρκετ;) μέχρι να βρεις κάτι καλύτερο . Ο κατώτατος μισθός (minimum wage) είναι 6.08 λίρες ανα ώρα.

 • ChrisMaGR

  Δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν σκόπιμο, μόλις φτάσει ο ενδιαφερόμενος στο ΗΒ να ψάξει να βρει μία προσωρινή δουλειά για να βγάζει κάποια έξοδα που με το καλημέρα θα έχει. Μεριές φορές είναι εξίσου χρονοβόρο με το να βρεις μόνιμη δουλειά, αλλά αν βρεις την πρώτη μέσω κάποιας job agency μετά οι ίδιοι θα σου βρουν νέο πόστο αν είχες καλό feedback. Το μειονέκτημα του να έχει μία temp δουλειά είναι ότι σου τρώει χρόνο από την αναζήτηση εργασίας, κάτι που μπορεί να αποβεί full-time απασχόληση από μόνο του. Τέλος πάντων αν υπάρχει η ανάγκη για άμεσα χρήματα, είναι μία καλή λύση.

 • Georgios

  @ Sofia
  Απλά σχήμα λόγου ήταν, δεν έχω φτάσει (ακόμα :P) σ’αυτό το σημείο απελπισίας. Ξέρω καλά πως η εύρεση εργασίας και εκεί απαιτεί πολύ χρόνο.

  @WOManizer Zero, @ChrisMaGR,
  Μια οποιαδήποτε δουλειά στην αρχή είναι καλή λύση εκεί μέχρι να βρεις κάτι καλύτερο. Τα πρώτα έξοδα είναι σημαντικά.

  Ευχαριστώ

  • ChrisMaGR

   Ήθελα να γράψω (και μου ξέφυγε) ότι ακόμη κι αν η μόνη temp δουλειά που υπάρχει είναι για τέσσερις μέρες, να τη δεχτείς. Αν κάνεις την αρχή με μία agency, στη συνέχεια αυτοί θα σε βρουν αν βρεθεί κάτι άλλο.

 • Πρέπει να γράψω και άλλα για την οικογένεια κ την μετακόμιση. Άτιμο 3χρονο έχεις κάψει πολύ κόσμο!! χαχαχα
  Καλή δύναμη σε όσους το αποφασίσουν!

 • Eleni

  Καλημέρα σε όλους!!
  Έχω δυο εβδομάδες περίπου που έχω ανακαλύψει τη θεία Σοφία. Είναι απίστευτα ενδιαφέρον ειδικά για κάποιον που σκέφτεται να μετακομίσει Αγγλία όπως εγώ.
  Λίγα λόγια για μένα για να καταλάβετε ποιά είμαι. 39 ετών διαζευμένη με δυο παιδιά 17 & 15 ετών και άνεργη από τέλος Δεκεμβρίου. Δουλεύω από 18χρ.οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν διαθέτω πτυχίο. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με το θέμα εργασίας. Έχω αλλάξει μόνο 3 δουλειές όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα όμως τι κάνουνε?? Είμαι μεγάλη (για εκείνους φυσικά που ζητούν κοπέλες εως 25 ή 28 ετών) κ δεν διαθέτω πτυχίο. Ψάχνω 9 μήνες για δουλειά κ τιποτα. ‘Εχω απογοητευτεί απίστευτα. Σκέφτομαι με μια φιλη να ερθουμε μαζί στο Brighton. Αρχικά χωρίς τα παιδιά μου αλλά ο σκοπός είναι να τακτοποιηθώ κ να μετακομίσουν κ εκείνα. Έδω δεν βλέπω κανένα μέλλον για αυτά. Δυστυχώς δεν έχουμε κανένα γνωστό εκεί για να μας βοηθήσει λίγο αρχικά . Για να μην σας κουράζω αλλο θα ήθελα αν μπορεί κάποιος Έλληνας που μένει στο Brighton να μου δώσει χρησιμες πληροφορίες κ αν υπάρχει καποιο site για εργασία για Έλληνες.
  Χαίρομαι που μπήκα στην παρέα σας!!

 • asdf

  Αχ.. εγώ το σκέφτομαι κάθε μέρα εδώ και καιρό. Φοβάμαι ότι δεν θα βρω τίποτα και στην Αγγλία και ότι θα φάω τα μουτρα μου (και τα χρήματα που έχω μαζέψει). Τώρα τελειώνω το μεταπτυχιακό μου στην Ελλάδα και σκέφτομαι να φύγω. Επίσης, δεν έχω προϋπηρεσία πραγμά που με αγχώνει… Δηλαδή, έχω προϋπηρεσία αλλα σε άσχετες δουλειές… Αφου εδώ δεν είχα βρεί κάτι στον τομέα μου (IT). Πιθανότητες? Σκεφτόμουν κάποια Graduates προγράμματα που βλέπω κατά καιρούς αλλα δεν ξέρω… :/ Any ideas?

  • Sofia

   Για τα Graduate Programmes δες τις χρήσιμες πληροφορίες του NdN http://eimasteakomaedo.blogspot.com/2010/10/blog-post.html

   • asdf

    Ναι.. το είχα διαβάσει αλλα δεν με ενθάρυνε και τοσο :/ Thank you πάντως.

    • Sofia

     Κάθε αρχή και δύσκολη – ειδικά σε μία νέα χώρα. Θα δυσκολευτείς το ίδιο και στην Ελλάδα απλά με άλλα πράγματα.

     • asdf

      Σίγουρα.. Απλώς σκέφτομαι ότι επειδή δεν έχω σπουδές στην Αγγλία ίσως να μην εκτιμήσουν τόσο το μεταπτυχιακό και το προπτυχιακό μου.. Και ελεγα πέρυσι να φύγω για μεταπτυχιακό Αγγλία και δεν έφυγα. Πέρυσι δεν ήταν τόσο χάλια τα πράγματα εδώ στην Ελλάδα. Πραγματικά το μετανιώνω τώρα που δεν έφυγα γιατί όσο νά’ναι θα είχα δικτυωθεί. Εσυ τι νομίζεις? Αξίζει η προσπάθεια? Θέλω και Λονδίνο τρόμαρα μου.. Βασικά επειδή εχώ πιο πολλούς γνωστους εκεί.. και -μάλλον- περισσότερες πιθανότητες για να βρω δουλειά.

      • Sofia

       όχι δε νομίζω ότι θα είχες δικτυωθεί – τόσα χρόνια εδώ δεν ξέρω, δεν έχω δει να δουλεύει η δικτύωση (αν την εννοείς όπως την καταλαβαίνουμε στην Ελλάδα). Σίγουρα θα είχες εμπειρία στο Αγγλικό σύστημα.

       Κι εγώ όταν ήρθα δεν είχα εμπειρία εδώ και έπρεπε να βρω δουλειά ΑΜΕΣΩΣ! Δέχεσαι ότι στην αρχή θα δουλέψεις και κάπου που δεν σ’αρέσει για να ξεκινήσεις. Και σιγά σιγά όλα τακτοποιούνται.

       • asdf

        Τουλάχιστον η δουλεία που είχες βρεί ήταν στον τομέα σου? Με το “δικτυωθεί” εννοώ ότι θα ειχα μάθει πώς δουλέυουν τα πράγματα και ίσως μέσω του πανεπηστιμίου να μπορούσα να βρώ κατι (το λέω γιατί όσοι γνωστοί μου που σπούδασαν έξω έτσι βρήκαν δουλεία). Σε καμία περίπτωση όπως το εννοούμε εδώ :P ;)

        • Sofia

         Όχι η δουλειά μου δεν ήταν σχετική στην αρχή. Αν θέλεις να κάνεις το βήμα είσαι έτοιμος να δουλέψεις οπουδήποτε; Αν ναι, έλα. Αν όχι σκέψου το.

         • asdf

          Εγώ αρχικά έλεγα να έρθω να ψάξω μήπως βρώ κάτι στον τομέα μου…Αλλά να ψάξω σίγουρα για 1-2 μήνες. btw με λένε Στέλλα:p Αν δεν βρώ νομίζω οτι πιθανότατα θα απογοητευτώ και θα φύγω.

 • Sofia

  asdf / Στέλλα

  Αν μου λες ότι θα απογοητευτείς και θα φύγεις πάει να πει ότι έχεις εναλλακτικές. Το θέμα με την απόφαση του εξωτερικού είναι απλό: Αντέχεις; Αν δε αντέχεις και θέλεις λίγο πιο στα εύκολα τότε το ρίσκο είναι μεγάλο. Προσοχή, δε λέω ότι είναι κακό αυτό. Απλά πρέπει πολύ ειλικρινά να αποφασίσεις τί θέλεις να κάνεις και πόσες αντοχές έχεις. Μπορεί να βρεις δουλειά αμέσως. Μπορεί να χρειαστείς να δουλέψεις κάπου άσχετα ένα χρόνο και να βρεις δουλειά που να σ’αρέσει μετά. Μπορεί να πρέπει να απαντάς σε θείες γιατί δεν ανοίγει ο υπολογιστής τους για λίγο καιρό μέχρι να βρεις κάτι καλύτερο.

  Στην Αγγλία σπάνια ερχόμαστε για τη δουλειά που θα βρούμε αμέσως. Στην Αγγλία ερχόμαστε κυρίως για τις δουλειές που θα βρίσκουμε γενικά, την αξιοκρατία την εξέλιξη.

  Από την εμπειρία μου δουλειά σε 1-2 μήνες είναι σχεδόν αδύνατον για έναν graduate. Μακάρι να σου κάτσει βέβαια.

  Γενικά ένα είναι το σίγουρο. Το εξωτερικό ΔΕΝ είναι η εύκολη λύση. Δεν τίθεται καν θέμα. Το εξωτερικό είναι μια λύση που πρέπει να αποφασίσεις αν ταιριάζει σε αυτά που θες να καταφέρεις.

  Ελπίζω ότι βοήθησα.

  • asdf

   Όχι, δεν είναι ότι δεν αντέχω απλώς είναι έτσι οι καταστάσεις ας πούμε που αν δεν βρώ κάτι σε 1-2 μήνες θα πρέπει να φύγω… Εναλλακτική στην Ελλάδα έχω, αλλά είναι δουλειά εκτός του τομέα μου.. Γι’αυτό και σκέφτομαι να φύγω Αγγλία, γιατί αγαπάω αυτό που σπούδασα. Ναι βοήθησες. Βοηθάς με τα όλα αυτά τα πόστ σου.
   Νά’ σαι καλα!
   :)

 • nikolas

  θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την Ευρωπαική καρτα ασφάλισης που ακριβώς προκειται να χρειαστεί σε οσους ερθουν Αγγλία και αν κρινεται απαραιτητη για να γινει η προσληψη σε εκει εργοδοτη.Δεν την εχω κι απο οτι φαίνεται δεν μπορώ να την βγάλω λογω συγκεκριμένων προυποθέσεων.Keep on the good work!

  • Sofia

   Η Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον εργοδότη σου.

   Με το που ξεκινάς δουλειά εδώ, ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ, είσαι ασφαλισμένος εδώ.

   Την κάρτα τη χρειάζεσαι μέχρι να βρεις δουλειά (όσο δηλαδή είσαι ακόμα ασφαλισμένος στην Ελλάδα). Αν δεν έχεις τότε το ίδιο κάνει δε θα σε διώξουν από το νοσοκομείο.

 • asdf

  Και αν δεν εισαι ασφαλισμένος στην Ελλάδα δηλαδή είσαι άνεργος?

  Πληροφορίες για την κάρτα:
  http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=857&langId=el&intPageId=1304

 • nikolas

  Σε ευχαριστώ πολύ Σοφία.Αν τελικά έρθω στο νησί(πιθανό γαρ) θα σε ενημερώσω να βρεθούμε κι από κοντά για καφεδάκι

 • nikolas

  thanks 2 ,asdf.

 • nikolas

  profanos…40% anergia se ilikies 25-35 vlepeis…

 • Nickie

  καλησπέρα και από μένα :)

  διαβάζω διαβάζω και γνώμη δεν αλλάζω το ατιμούτσικο, θα φύγω Αγγλία, Λονδίνο γιατί έχω φιλούς να με φιλοξενήσουν όσο χρειαστεί…
  θα σας πω 2-3 πραγματάκια για μένα, είμαι 27, σύμβουλος IT με 4 χρόνια ποϋπηρεσία.. not bad..νομίζω.. ε? από πτυχία έχω ένα ταπεινό Bachelor εκ Σαλονίκης.. αλλά έχω σκάσει και μύτη Αγγλία για κάτι papers.. είδα ότι απαιτήσεις είναι πολλές στο νησί οπότε πήρα τα μέτρα μου… αυτό δυστχυώς σημαίνει ότι η ¨φυγή” πάει 2 μηνάκια πίσω…
  – εντατικά μαθήματα business english
  – μαθήματα για να πάρω πιστοποιήσεις PMP και αν προλάβω και Prince2
  – τεχνικά σεμινάρια (όσα με πάρει)

  δεν ξέρω αν κάνω καλά ή κακα.. είμαι ήδη σε επαφή, μέσω net με agents και μου στέλνουν αγγελίες και τα σχετικά…
  με προβληματίζει αν η προϋπηρεσία μου και το πτυχίο μου έχουν μια κάποια αξία ή όχι?

  Ευχαριστώ πολύ και σορύ που είπα τόσα για μένα :)

 • asdf

  Nickie εγώ πάντως αν ήμουν στην θεση σου δεν θα έφευγα.. IT και εγώ.. Αλλά δεν μπορώ να κάνω την αρχή για να μπώ στον χώρο. Έκανα και ένα μάστερ.. Και σεμίνάρια θέλω να κάνω αλλά πλήρωσα το μάστερ και αυτή την στίγμή δεν υπάρχουν λεφτά για άλλα πράγματα.. Είναι κ πανάκριβα! Αν είχα ήδη δουλειά στον τομέα θα το σκεφτόμουν πιο πολύ… Τώρα δουλεύεις σε consulting εταιρεία στην Αθήνα? Γιατί κάποιες που ξέρω είναι αρκετά καλές κ μεγάλες.. Εκτός και αν δεν σου αρέσει και δεν πληρώνεσε και καλά. Αν έχεις 4 χρόνια προϋπηρεσία πιστεύω οτί μπορείς να ψάξεις πρώτα και κάπου αλλού εδώ..

 • Nickie

  asdf,
  Σε εταιρεια πληροφορικης εργαζομαι, ως συμβουλος εφαρμογων..εχει μετρια λεφτα, αλλα πλεον εδω δεν εχει εξελιξη
  Βρισκω δουλειες με λεφτα που δν αρκουν! Ζω αθηνα μονη μου, δν ειμαι απο εδω, οποτε καταλαβαινεις

  • Sofia

   Το εξωτερικό είναι μια καλή κίνηση για έναν επαγγελματία. Έστω και για λίγα χρόνια, για την εξέλιξη και την εμπειρία. Γνώμη μου.

 • asdf

  Δηλαδή πόσα αν επιτρέπεται? Άν θέλεις απαντάς… Αν και είναι υποκειμενικό πόσα λεφτά θέλει ο καθένας.. Και εγώ δεν είμαι από Αθήνα. Ήρθα εδώ τον Οκτώμβρη του 2010 για το μεταπτυχιακό μου.. Και τώρα ψάχνω δουλείά αλλά τίποτα..

  • Sofia

   Nickie και asdf – για να σας βολέψω, αν θέλετε να συζητήσετε (asdf επειδή ρωτάς για μισθό και τα σχόλια είναι δημόσια) μπορώ να στείλω το e-mail του ενός στον άλλον. Let me know.

   • asdf

    Α εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα! Μπορείς να της το δώσεις αν θέλεις! :) Μη σου μαγαρίζουμε το πόστ :P:P:P

   • Nickie

    Για μενα το εξωτερικο φανταζει η ιδανικη λυση για να εξελιχθω, ισως να αργησα κιολας να φυγω, αλλα ηταν εξισου μεγαλο βημα να ρθω Αθηνα να κανω μια ρχη
    Το θεωρω τραγικο να δουλευεις 11-12 ωρες, να σου δινουν ψιχουλα πλεονν να εχουν κοψει ολες τις παροχες και εσυ να πρεπει να πεις και ευχαριστω! Ισως σε καποιους που δεν εχουν δουλεια να φαινονται υπερβολικα, αλλα ο καθενας εχει αλλα ονειρα και προσδοκιες. Δεν αντεχω αλλ τους “μπαρμπες” που επειδη ειχαν δυο φραγκα στην ακρη νομιζουν οτι ειναι τους ανηκει το συμπαν!
    Θεωρω οτι εξω τα πραγματα ειναι πιο αξιοκρατικα.. Δεν περιμενω ναπαρω τα 40Κ που μου λενε τα γραφεια, απλα θελω μια ευκαιρια..

    Σοφια..οσο για το e-mail..go for it ;)

 • TheFairyTail

  Μου ήρθε εντελώς ξεκάρφωτα μια σκέψη για το θέμα του που να μείνει κάποιος στην αρχή όταν έρχεται Λονδίνο. Νομίζω ότι κάποιος που δεν έχει κανέναν να τον φιλοξενήσει κι επίσης δεν έχει λεφτά για ξενοδοχείο μπορεί να καλυφθεί και με τις εξής λύσεις:
  Hostel όπου μοιράζεσαι το δωμάτιο με 3,5,7,10 άλλα άσχετα άτομα. Καθόλου ευχάριστο, αλλά βγαίνει περίπου 10 λίρες η βραδιά σε κάτι αξιοπρεπές με αξιοπρεπείς κοινόχρηστους χώρους. Εγώ δεν το προτίμησα κυρίως επειδή φοβόμουν για τα πράγματα που είχα μαζί, αλλά μετά έμαθα πως πολλά hostel σου δίνουν τη δυνατότητα να κλειδώσεις κάπου τα πράγματα σου. Αν σκεφτείς ότι ουσιαστικά θα λείπεις όλη μέρα ψάχνοντας σπίτι και δουλειά, δεν είναι πολύ κακή επιλογή.
  Η άλλη επιλογή, πολύ καλύτερη και ελάχιστα πιο ακριβή είναι να νοικιάσεις δωμάτιο σε σπίτι για μια ή δύο εβδομάδες. Απ’όσο έχω δει βρίσκεις πολύ καλά δωμάτια με 80-100 λίρες τη βδομάδα κι είσαι μια χαρά.
  Με την ευκαιρία, ευχαριστώ τη Θεία Σοφία για τα τόσο πολλά και εξαιρετικά χρήσιμα πράγματα που έχει γράψει στο θέμα, προσωπικά με βοήθησαν πολύ!

 • sophia

  καλησπέρα, Σοφία.πιστεύω ότι κάνεις φοβερή δουλειά, όσον αφορά το επικοινωνιακό της υπόθεσης.
  “Στην Αγγλία σπάνια ερχόμαστε για τη δουλειά που θα βρούμε αμέσως. Στην Αγγλία ερχόμαστε κυρίως για τις δουλειές που θα βρίσκουμε γενικά, την αξιοκρατία την εξέλιξη.”
  Το παραπάνω σχόλιο υποθέτω ότι ισχύει για άτομα γύρω στα 25 που μόλις αποφοίτησαν. Ηθελα να σε ρωτήσω κάποια πράγματα.Πόσο καθοριστική είναι η ηλικία στην Αγγλία και η προυπηρεσία σε άσχετους τομείς.δηλ,στην ηλικία των 40 εάν βρει κάποιος μια δουλειά π.χ. σε σουπερμάρκετ θα μπορέσει αργότερα να βρει τη δουλειά των σπουδών του ή θα θεωρηθεί too old και too irrelevant expierence so I dont hire you?Γιατί εδώ στην Ελλάδα, εάν η διαδρομή της “καριέρας” σου δεν είναι μεγάλες εταιρίες,και εάν το αντικείμενο αλλάζει,πχ. από database admin σε technical support θεωρούν ότι απέτυχες σαν επαγγελματίας.Επίσης κατά πόσο μετράνε τα πτυχία από άλλες σχολές γιατί εγώ δεν έχω bachelor αλλά εχω σχετικά καλή προυπηρεσία σε πληροφορική.
  Θα εκτιμούσα πολύ την απάντησή σου,
  Thanks,
  Σοφία

  • Sofia

   Γεια σου –

   Το αν επηρεάζει ένα διάλειμα στην καριέρα σου (είτε εκτός είτε σε άσχετη δουλειά) εξαρτάται από τον τομέα σου. Σίγουρα θα σε ρωτήσουν αλλά αρκεί να έχεις κάποια ικανοποιητική απάντηση. Ναι, το ότι ήταν αρχή και δύσκολα είναι ικανοποιητική απάντηση. Μπορείς φυσικά τα διαλείματα να μην τα έχεις στο βιογραφικό σου. Ούτως ή άλλως βάζεις τη σχετική σου εμπειρία.

   Το τί πτυχίο έχεις στη Βρετανία δεν είναι πάντα τόσο σημαντικό (εξαρτάται φυσικά από τον τομέα. Αυτό δεν ισχύει για τους γιατρούς).

   Τέλος είναι πολύ σύνηθες να αλλάζεις καριέρα, η αγορά είναι μεγάλη και κινείται.

   Ρίξε μια ματιά σε όλες τις σχετικές αναρτήσεις http://www.digital-era.org/blog/?tag=leavinggreece και καλή επιτυχία

 • libret

  Γεια σου Σοφία.
  Είμαι από Αθήνα, απολυμένη εδώ και 1 χρόνο περίπου και μετά από πολύ μάταιο ψάξιμο για δουλειά εδώ βρήκα μια δουλειά μέσω γραφείου ευρέσεως εργασίας σε εργοστάσιο συσκευασίας στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο West Sussex. 7 λίρες την ώρα. Το σπίτι είναι κανονισμένο από τη δουλειά, δύο άτομα 400 λίρες το μήνα. Ξέρεις κάτι γι’αυτές τις περιπτώσεις? Ξέρεις άτομα που να ήρθαν με τέτοιο τρόπο εκεί? Γνωρίζεις περί συνθηκών εργασίας σε εργοστάσιο εκεί?
  Σ’ευχαριστώ προκαταβολικά.

  • Stella

   Tin douleia apo poio grafeio tin vrikes? Enw isoun Ellada irthes se epafi me to grafeio? Se rwtaw se periptwsi pou to xreiastw…

  • 7 λίρες την ώρα (μεικτά φαντάζομαι) είναι ΛΙΓΑ. Ελάχιστα πιο πάνω από το βασικό. Αν θες 400 για ενοίκιο (ελπίζω οι λογαριασμοί να είναι μέσα) θα σου μένουν άλλα 400 για να ζήσεις, δηλαδή λιγότερο από 100 λίρες την εβδομάδα, εκτός αν εργάζεσαι περισσότερες από 7 ώρες τη μέρα/5 μέρες την εβδομάδα που είναι το στάνταρ. Είναι πολύ λίγα τα χρήματα αυτά, και μάλιστα για νότια Αγγλία. Πρόσεξε μην βρεθείς χαμένη.

 • Χριστινα

  γεια σου σοφια και γεια σε ολα τα παιδια εδω μεσα! παιδια μολις εγινα μελος και δεν ξερω αν γραφω στο σωστο μερος για αυτο που με απασχολει και θελω καποιες πληροφοριες αν ειναι ευκολο…σοφια θελω να σε ρωτησω: ειμαι βοηθος μικροβιολογου με προυπηρεσια 3 χρονων τα αγγλικα μου ειναι καλα (πιστευω αν ξανακανω λιγα μαθηματα θα τα ξανα θυμηθω,τα καταλαβαινω ολα αλλα οπως κ να εχει δυσκολευομαι να μιλησω πολυ καλα) εχω και το ecdl ( δεν ξερω αν μετραει αυτο στην αγγλια) και θελω μια δουλεια πανω στην ειδικοτητα μου,εχω ακουσει πολλα κατα καιρους και δεν ξερω τι αληθευει και τι οχι, επισης ο δικος μου ειναι ειδικευομενος γενικης χειρουργικης εδω κ 2 χρονια (εχει μελλον για να τελειωσει)ο οποιος ενδιαφερεται και αυτος για εξωτερικο…μπορεις να μας δωσεις τα φωτα σου για το τι παιζει στην αγγλια με γιατρους και παραιατρικα επαγγελματα??? αν γνωριζει και καποιος αλλος σας παρακαλω οποιαδηποτε πληροφορια θα ηταν χρησιμη,ευχαριστω εκ των προτερων!

  • Sofia

   Δυστυχώς δεν έχω ιδέα από ιατρικά επαγγέλματα. Θα πρότεινα να ρωτήσεις στο σωματείο σου ή σε κάποιο ιατρικό forum online.

 • zoi

  Ti na pw??Bravo,bravo,bravo!Gia alli mia fora oi Ellhnes voithame o enas ton allo!Sugxarhthria Sophia..Ekana ena ggogle search k mesa sta ekatontades site vrika kai to diko sou!Diavasa olo to arthro kai ta sxolia k vlepw telika oti theloume polloiiii na erthoume!Gia na mi makrigorw skeftomai mazi me ton arravoniastiko mou na anevoume..Ekeinos einai parketopoios(pernaei xulina patwmata)kai egw eimai ligo apo ola!Spoudaza fashion designer alla logo krisis stamatisa ti sxoli mou!Ergasiaki empeiria exw 3-4 xronia san pwlitria se poluethnikes!Ta agglika mas einai polu kalou epipedou!H aporia mas einai i exis:Na xekinisoume na erthoume xwris douleia psaxnontas ekei?H na erthoume exontas vrei kati apo to internet?P.S Den exoume kapoion na mas filoxenisei opote an erthoume tha exoume vrei kati online!Euxaristw kai sorry an sas kourasa!

  • Sofia

   Γεια σου Ζωή. Δε μπορώ να σε πάρω στο λαιμό μου απαντώντας σε τέτοια ερώτηση. Η συμβουλή μου είναι να αρχίσετε να στέλνετε βιογραφικά για να δείτε τί κίνηση υπάρχει. Αν αποφασίσετε να έρθετε τότε θα πρέπει να βάλετε κάτω τα έξοδα και να ξέρετε τί κεφάλαιο θα πρέπει να έχετε μαζί σας.

   • zoi

    Se euxaristw gia thn grhgorh apanthsh…Diavasa sxedon ola ta post sto blog sou kai mou dhmiourgithike i exis aporia..Sto arthro sou upologizontas ta exoda milas gia ena atomo etsi?K akomi mia erwthsh..Epeidh mphka sta site pou edwses esu h kai alloi edw filoi gia anazhthsh spitiou mporeis na mou peis tis “kales”perioxes?Mh pame se kanena gketo..D me endiaferei apoklistika to London,eimai anoixth se proklhseis:)…

    • Sofia

     Για τα έξοδα μιλάω για το κάθε άτομο – αλλά σαφώς όσο περισσότεροι σε ένα σπίτι τόσο μοιράζονται.

     Λίστα καλών περιοχών δε μπορώ να σου δώσω. Στο Λονδίνο οι περισσότερες περιοχές έχουν καλά και κακά σημεία. Εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά αυτό φαίνεται κι από τις τιμές. Επίσης δεν ξέρω όλες τις περιοχές, σε πόσες να προλάβω να ζήσω; ένα Online search θα σε εξυπηρετήσει καλύτερα.

 • Nickie

  Ημερομηνία κλείσαμε…. 12/05 φτάνω Λονδίνο :)
  λεχω βρει μια part time δουλειά σε hotel για τα πρώτα έξοδα.. κανονικά είμαι ΙΤ. θα μένω σε φίλους στο Kent, οπότε θέλω να πιτεύω πως όλα θα πάνε καλά…

  Θέλω να ρωτήσω σχετικά με την διαδικασία να ανοίξω Τραπεζικό Λογαριασμό, το χρειάζομαι για το κινητό κτλ (δεν θέλω να χάσω χρόνο).. βρήκα το HSBC passport: http://www.hsbc.co.uk/1/2/current-accounts/uk-bank-account αλλά είμαι σε σκέψεις ακόμη.. τι μου προτείνετε?

  Να πω την αλήθεια, το ψάχνω καιρό κ είμαι σε φάση που έχω μπερδευτεί από το κλασικό too much info :)

  • Sofia

   Η κάθε τράπεζα έχει κάποιους κανόνες. Φίλος που έκανε τη διαδικασία πρόσφατα το minimum που θα σου ζητήσουν είναι αποδεικτικό διεύθυνσης και ταυτότητας. Προτείνω nationwide, η εμπειρία μου είναι καλή.

 • βασιλης

  καλησπερα σοφια.ειναι φοβερο ολο αυτο που εστησες εδω.δειχνει τον χαρακτηρα σου.λοιπον…ειμαστε ζευγαρι,εγω ενειδικευτος η κοπελα μου νηπιαγωγος.θελουμε το βημα παραπανω κ εμεις!μια συμβουλη,μια παροτρυνση!εμενα μ’ενδιαφερει να εξασφαλισω το ενοικιο και η κοπελα μου τα υπολοιπα!σ’ευχαριστω εκ των προτερων..!

  • Sofia

   Γεια σου Βασίλη. Όπως λέω σε όλους τους ανθρώπους που μου ζητάνε μια παρότρυνση δυστυχώς δε μπορώ να σας τη δώσω. Φαντάσου δηλαδή να πάει κάτι στραβά εδώ, να μη σας αρέσει ας πούμε. Ποια η θέση μου εμένα;

   Η συμβουλή μου είναι να διαβάσετε όσα περισσότερα μπορείτε για τη χώρα και τις συνθήκες, να βάλετε κάτω τα έξοδα και να αρχίσετε τις αιτήσεις για δουλειά τώρα. Ειδικά για την κοπέλα σου που είναι νηπιαγωγός πρέπει να δει αν χρειάζεται να κάνει τίποτα χαρτιά ή εγγραφές διότι θα δουλεύει με παιδιά.

   Αν οργανωθείτε καλά τότε το μόνο που δεν θα ξέρετε από την αρχή θα είναι το πώς θα σας φανεί το έξω ψυχολογικά. Για όλα τα υπόλοιπα θα έχετε κάνει τα κουμάντα σας.

   Καλή επιτυχία εύχομαι, ό,τι και να αποφασίσετε.

 • George

  Καλησπέρα Σοφία!
  Καταρχάς να σου δώσω συγχαρητήρια για όλο αυτό που έχεις κάνει εδώ.. Οι πληροφορίες σου είναι άμεσες και ενθαρρυντικές!
  Σκέφτομαι να ανέβω για σπουδές στην Αγγλία, συγκεκριμένα στο Νότιγχαμ, και αυτό που με προβληματίζει είναι το κόστος ζωής. Λαμβάνοντας υπόψιν την κρίση στην Ελλάδα δεν ξέρω αν θα μπορούν οι δικοί μου στο μέλλον, αφού θα είμαι Αγγλία, να με χρηματοδοτούν 100%.
  Δηλαδή, πέρα από το ενοίκιο, πόσα θα χρειάζομαι περίπου την εβδομάδα για μία μέτριου επιπέδου ζωή (μιλώντας πάντα για Νοτιγχαμ;)
  Επίσης σκέφτομαι και το ενδεχόμενο της part-time εργασίας, χωρίς κάποια ιδιαίτερη απαίτηση για το που. Γνωρίζεις περίπου πόσο εύκολο θα είναι να βρω μία τέτοια εργασία και πόσο χρονικό διάστημα απαιτεί περίπου;
  Σε ευχαριστώ πολύ!!

  • Sofia

   Γεια σου Γιώργο.

   Για τα έξοδα κοίτα τη σχετική ανάρτηση http://www.digital-era.org/blog/?p=3230

   Η αγορά για φοιτητές έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη, ειδικά αν σκεφτείς το πού έχουν φτάσει τα δίδακτρα. Θα σε συμβούλευα να γραφτείς σε όσο περισσότερους ατζέντηδες μπορείς και να πάρεις ένα γύρω και όλα τα καταστήματα της περιοχής σου. Άσε παντού βιογραφικά (ό,τι part time εμπειρία έχεις ήδη μη την αφήσεις απ’έξω).

   Καλή επιτυχία

 • Sevastis Andreas

  Είμαι εμπειρος μηχανικός και θέλω δουλειά στην Αγγλία.
  Ζητώ κάθε δυνατή βοήθεια και φυσικά όχι δωρεάν.
  Σε περακαλώ επικοινώνησε μαζί μου στο +306972714776 η στο
  email asevasstis@hol.gr.ευχαριστώ.

 • resy-remy

  Μήπως μπορείς να μου πεις αν μπορώ να βρω δουλειά σε κωμόπολη. .Δεν εννοώ να μου πεις που να βρω δουλειά αλλά αν έχω ευκαιρίες για δουλειά γιατί το χάος των πόλεων δεν το μπορώ

  • Sofia

   Σαφώς. Και στις μικρές πόλεις υπάρχουν δουλειές. Κοίταξε τις τοπικές εφημερίδες online

 • Stella

  Καλησπερα,

  ειμαι 28 ετων και εχω τελειωσει μηχανικος αεροσκαφων τπτ σπουδαιο, τεχνικη σχολη, αλλα εχω εμπειρια και πολλα σεμιναρια απο εξωτερικο, τα αγγλικα μου επιπεδου lower, το θεμα ειναι οτι εχω μια ευκαιρια να φυγω γερμανια αλλα δεν θελω γερμανια, προτιμω υπηρετρια στην αγγλια παρα μηχανικος στη γερμανια..η αγγλια ειναι το ονειρο μου και οχι λυση αναγκης… το θεμα ειναι οτι δεν εχω κανεναν εδω, ειμαι χωρις οικογενεια, και τιποτα να με κραταει αλλα δεν εχω και λεφτα για ξεκινημα, και δεν εχω και ανθρωπους πουθενα εξω… μηπως υπαρχει καποια εκκλησια (στην αμερικη εχουν καποιες εκκλησιες που παρεχουν στεγη μεχρι να βρεθει εργασια) η καποιο γραφειο που μπορει να με βαλει σε καποια απλη δουλεια εκει, που ομως να μην χρειαζεται αρχικο κεφαλαιο δικο μου, μηπως γνωριζετε κατι?? ευχαριστω εκ των προτερων για ολα :)

  • Sofia

   Γεια σου Στέλλα. Έχω ακούσει ότι οι Ελληνικές και Κυπριακές εκκλησίες εδώ προσφέρουν κάποια βοήθεια αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες. Ψάξε online για τις εκκλησίες εδώ (π.χ. London Greek Orthodox Churches) και επικοινώνησε μαζί τους.

   Στείλε και βιογραφικά πριν έρθεις, να δεις τί γίνεται!

   • Stella

    Να εισαι καλα κοπελα μου, δεν ειχα δει το μνμ σου οταν απαντησες.. Τελικα δεν χρειαστηκε! ΒΤα αγγλικα μου σχετικα λιγα αλλα βρεθηκε δουλεια και μαλιστα σχετικη με το αντικειμενο! Μεσω εφημεριδας βρηκα ελληνιδα συγκατοικο και θα δινουμε το ενοικιο (συνολικα 400 λιρες) εξ’ιμισιας. Η ορθοδοξη εκκλησια του λονδινου ειναι καλη απο την αποψη οτι αμα πας χωρις σχεδιο και χωρις φραγκο θα σε βοηθησει στα δυσκολα αλλα ευτυχως δεν χρειαστηκε. Οι ανθρωποι εδω ειναι τυπικοι στις πληρωμες τους και πραγματι εξω απο το λονδινο (Ν5) ειναι φθηνα! Και παλι ευχαριστω που μου απαντησες και επειδη νιωθω καθε ανθρωπο και την αγωνια του για ενα καλυτερο μελλον ευχομαι σε ολους οσους ξεκινανε τωρα να πανε καλα και οσους ειναι ηδη εδω να κυλησει η ζωη τους οπως τη θελουν.. (μπραβο που δημιουργησες το μπλογκ, το χαρακτηριζω πανω απο ολα, ανθρωπινο) Φιλια

 • Michael

  Καλησπέρα, πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σας και μας δίνει μια ελπίδα ότι έστω και μαρκιά από το σπίτι μας θα μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε ξανα.
  Το πρόβλημά μου είναι το εξής. Έχω μεγάλη εργασιακή εμπειρία στις γραφικές τέχνες. 18 χρόνια και βάλε με τα τελευταία 12 να είναι σε δυο από τις μεγαλύτερες εκδοτικές της Ελλάδας. Είμαι υπεύθυνος παραγωγής περιοδικών (και εντύπων γενικότερα) με πολύ καλή εμπειρία και γνώση του κλάδου των γραφικών τεχνών.
  Δεν έχω όμως πτυχία, η σχολή που έχω βγάλει είναι του ΟΑΕΔ και από πτυχία το βιογραφικό μου είναι άδειο. Πόσο αρνητικά μετράει αυτό; και επίσης (εαν γνωρίζεις) σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κλάδος των έντυπων μέσων στην Αγγλία; (γιατί εδώ οι εκδοτικές κλείνουν το ένα περιοδικό μετά το άλλο και την μία εφημερίδα πίσω από την άλλη).
  Τέλος (και ελπίζω να μην σε κούρασα) το να βρεις ΠΡΩΤΑ δουλειά και μετά να μετακομίσεις πόσο εφικτό είναι;

  • Sofia

   Καλησπέρα. Μετά από τόσα πολλά χρόνια εργασιακή εμπειρία δε νομίζω ότι έχει σημασία το πτυχίο, ειδικά στον κλάδο σου. Κανονικά portfolio δε δίνεις; Ε, από αυτό θα σε κρίνουν πιστεύω.

   Κοίτα και μικρά independent studios – στο Λονδίνο γίνεται χαμός από αυτά.

   Είναι λίγο πιο δύσκολο να βρεις δουλειά πρώτα και μετά να μετακομίσεις αλλά όχι ακατόρθωτο. Φτιάξει κι ένα online portfolio να στέλνεις, στείλε και βιογραφικά.

   Καλή επιτυχία.

 • Αννα

  Σοφια μου ,θα μπορουσες να μου πεις λιγο τι γινετε και με τα πτυχια που περνουμε απ’ τα φροντιστήρια εδω στην Ελλαδα?(lower,proficiency,michigan,cambridge κτλ)
  Χρησιμεύουν πουθενα? Οταν πας για μια συνέντευξη για δουλεια ,απο την πιο απλη οπως π.χ. σε καφε μεχρι και την πιο δυσκολη οπως π.χ. γιατρος , σου ζητανε να τα δουνε αυτα? μιπως υπαρχει καποιο αλλο πτυχιο που πρεπει να δωσεις…?

 • BAGGELIS

  Thanks thia sofia eisai poly xrisimi gia mena Zo stin anglia 5mines ama doulebo mayra ti me protinis na sinehizo etsai h na vro doulia me ;xartia;

 • katerina

  Αγαπητή Σοφία. Είναι η πρώτη φορά που γράφω σε blog και δεν έχω ιδέα πώς γίνεται. Είμαι δασκάλα μουσικής. έχω τελειώσει το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, τμήμα μουσικών σπουδών, έχω εργασιακή εμπειρία 8 χρόνων στην δημόσια εκπαίδευση. Το site σου είναι πολύ κατατοπιστικό και δεν θέλω να σε κουράσω με ερωτήσεις του στυλ:τί να κάνω. Έχω πολλούς φίλους στο Λονδίνο αλλά κανείς δεν ξέρει να μου απαντήσει στο εξής απλό ερώτημα: αν θέλει κάποιος να δουλέψει σε σχολείο εκεί μπορεί ή πρέπει να είναι Άγγλος; είμαι ενήμερη για τα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος εκεί προκειμένου να μπορέσει να διδάξει(το τί έχω μελετήσει διαδικτυακά τον τελευταίο καιρό δεν λέγεται) απλά φοβάμαι μήπως έχουν το κόλλημα να είναι Άγγλος ο δάσκαλος. Γνωρίζεις καθόλου για το ζήτημα αυτό; Στο ζήτημα της γλώσσας δεν υπάρχει θέμα έχω τα πτυχία που χρειάζονται.επίσης εμένα δεν με ενδιαφέρει να πάω στο εξωτερικό για να κάνω τα τρελά φράγκα και ούτε θέλω να φύγω από την Ελλάδα για αυτό. Είμαι πολύ καλή στην δουλειά μου και μου αρέσει να δουλεύω. Πολύ. Με ενδιαφέρει μόνο να αισθανθώ ότι υπάρχει ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ γιατί 8 χρόνια στην Ελλάδα δεν το νιώθω. θα το βρω αυτό εκεί; Σ ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

 • Σοφάκι, συγνώμη που θα σε προλάβω. Αν δε σε πειράζει να απαντήσω στην Κατερίνα κι εγώ.
  Κατερίνα δεν χρειάζεται να είσαι Άγγλος! Γνωρίζω πολλές Ελληνίδες δασκάλες που δουλεύουν στα σχολεία. Υπάρχει ένα θέμα με την ισοτιμία των πτυχείων από Ελλάδα νομίζω (απότι έχω ακούσει) και τον τίτλο που τελικά σας δίνεται (νομίζω teaching assistant μπορεί να κάνω και λάθος). Αν και απ΄ότι μου λένε υπάρχει διαδικασία που μπορείς να ακολουθήσεις και το λύνεις το θέμα.
  Από την πλευρά του Έλληνα γονιού στο Λονδίνο να παρακαλέσω όταν έρθεις, αν δε σε πειράζει και σε ενδιαφέρει, να ρίξεις μια ματιά και στα Σαββατιανά Ελληνικά σχολεία που γίνονται σε όλες τις Ελληνικές εκκλησίες. Έχουμε ανάγκη δασκάλους με μεράκι. Είναι λίγες οι ώρες (άλλα σχολεία έχουν 3ωρα άλλα 5ωρα την εβδομάδα) και δεν θα σου καλύπτει τα έξοδα εδώ, αλλά παρόλαυτά σας χρειαζόμαστε. Οι περισσότεροι δάσκαλοι που έχουμε τώρα είναι 2η μη μπω και 3η γενιά Έλληνες στην Βρετανία και ενώ κάνουν όσο δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους, χρειαζόμαστε φρέσκο Ελληνικό αίμα.
  Καλή τύχη σε όλα!
  Ελιζα

 • katerina

  Καταρχήν να σε ευχαριστήσω eliza για την άμεση ανταπόκριση. Επίσης οφείλω να ομολογήσω ότι αναθάρρησα΄πραγματικά γιατί είναι φοβερά αισιόδοξο μήνυμα να σου λέει κάποιος πριν έρθεις ότι είναι δυνατόν να βρεις ένα εξτραδάκι πάντω στο αντικείμενό του. Θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο. Μια γνώμη θέλω. Μήπως γνωρίζει κανείς κάποιο site στο οποίο να μπορέσω να απευθυνθώ και να πάρω ένα comparability statement σχετικά με τις σπουδές μου και την εργασιακή μου εμπειρία το οποίο να έχει κάποιο αντίκρυσμα; . Επίσης είναι καλύτερα να μείνω όσο γίνεται εδώ και να τα κάνω όλα διαδικτυακά ή να έρθω και να πάω κατευθείαν σε κάποιον agent για να μου βρει δουλειά; ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων όποιον θελήσει να μου απαντήσει.

 • lina

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΜΠΡΑΒΟΟ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG!! ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΤΕΨΕ ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ!ΕΙΜΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΘΕΟΥ ΘΕΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΟΣ ΘΑ ΕΡΘΩ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ, ΕΡΩ ΟΤΙ ΑΡΧΙΚΑ ΘΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΒΡΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ, ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ.ΕΠΙΣΗΣΗ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΥ ΚΙ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΞΕΡΕΙΣ ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ;ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΚΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥΣ;ΣΥΜΦΕΡΕΙ;ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ, ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ :)

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  Καλησπερα καταπληκτικη δουλεια μπραβο σας, θα ηθελα να ρωτησω αν καποιος γνωριζει σχετικα με την Αθλητικη Εκπαιδευση. Ειμαι καθηγητης φυσικης αγωγης (γυμναστης) εχω εργαστει ως ωρομισθιος κ ως αναπληρωτης στο Ελληνικο σχολειο, επισης ειμαι προπονητης βολλευ Α κατηγοριας κ θα με ενδιεφερε η προοπτικη της Αγγλιας παρα πολυ….Οτι πληροφοριες σχετικα θα μου ειναι πολυ χρησιμες, σας ευχαριστω εκ των προτερον…

 • Margarita

  Γεια σας κ μπραβο για οτι κανετε!ειμαι 36 χρονων.εχω τελειωσει fashion design στην Ελλαδα και εχω κανει καποια course στο London School of Fashion,εχω δουλεψει σαν στυλιστρια χρονια και ειχα 7 χρονια μαγαζι με χειροποιητα αξεσουαρ κ διοργανωση γαμων κτλ.ο αντρας μου (Κροατης) εχει τελειωσει τουριστικα -μιλαει 5 γλωσσες κ εχει 20 χρονια προυπηρεσια.το θεμα ειναι οτι λογω καταγωγης για να δουλεψει θελει family permit και δεν μπορει να ερθει πρωτος Αγγλια μονος του.εχουμε φιλους Αγγλους που μας φιλοξενους για οσο θελουμε δωρεαν.πολυ φιλους -σαν οικογενεια- στη Οξφορδη.Ειναι καλητερα να ερθουμε η να κοιταμε απο εδω?γτ ηδη του ζητησε ενας recruiter συνεντευξη κ δεν μπορουσε να παει γτ ηταν για την επομενη μερα…επισης ειναι λιγο δυσκολο με 2 παιδια εγω πχ να φυγω για συνεντευξη….
  πολυ μπερδεμα ε?

 • Eri

  Καλήσπερα θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ο άντρας μου έχει την δυνατότητα να πάρει την αγγλική υπικοτητα λόγω της μητέρας του αγγλιδα αυτό μπορεί να μας δώσει κάποια προνόμια τουλάχιστον για αρχή; Το σκεφτόμαστε σοβαρά για Αγγλία αν ξέρεις κατι σχετικά θα χαρούμε να μας ενημερώσεις.

 • Κυριάκος

  Καλησπέρα παιδια. Και γω αποφάσισα να φυγω απο Ελλάδα το καλοκαίρι και δεν το μετανοιωσα καθόλου. Έφυγα μαζι με την κοπέλα μου και μπορώ να πω οτι στην αρχη ηταν δυσκολα. Μετα απο 6 μήνες όμως ειμαι σιγουρος οτι ηταν η καλυτερη απόφαση που εχω παρει ποτέ στη ζωή μου. Μετακομίσαμε στο υπέροχο Λονδίνο και έχουμε βρει και οι 2 δουλειά. Δεν ηταν καθόλου δυσκολο. Εδω πέρα εχει πολλές δουλειές και οι μισθοι ειναι υψηλοί. Εγω παιρνω 3500 λιρες το μήνα και η κοπέλα μου 4200 λιρες το μηνα. Για ποιοτητα ζωής δεν το συζηταμε, πολύ μπροστα. Γενικά το Λονδινο και η Αγγλία γενικοτερα προσφερουν πολλες ευκαιρίες. Υπαρχει αξιοκρατια και οι ανθρωποι ειναι ευγενικοι και σε σεβονται. Δεν σκοπευω με τιποτα να γυρισω πίσω στην Ελλαδα. Και για οσους το σκεφτονατι ακόμη… χθες θα επρεπε να ειχαν μετακομίσει στο νησι. Καλη τυχη παιδιά. Ευχομαι να τα καταφερετε διοτι, πιστεψτε με, ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ!

  • Margarita

   an epitrepetai kyriako ti douleies kanete?

   • Κυριάκος

    Εγω έπιασα δουλειά ως σεφ σε ενα ξενοδοχείο και η κοπέλα μου επιασε δουλεια στην HSBC. Μας πήρε σχεδόν 2 μήνες βεβαια αλλα χρειαζεται υπομονη. Και αν θελεις τη γνώμη μου, εδω δεν σκοτωνομαστε και στη δουλεια. Στην Ελλάδα δουλεύαμε διπλάσιες ωρες για το 1/3 των χρημάτων που βγαζουμε εδω.

    Όσο για τα ενοικια που διαβασα πιο πανω, δε ειναι και τόσο ακριβά. Εμείς βρήκαμε ενα ολοκαινουργιο διαμερισμα στο Ε2 με μόλις 800 λιρες το μήνα. Απλα θέλει καλό ψάξιμο. Για μενα το πιο σημαντικό ειναι η ποιότητα ζωής. Η ζωή στο Λονδίνο απλά δεν συγκρίνεται παιδια, δεν συγκρίνεται με τίποτα απο οσα γνωριζω εγω ως τωρα τουλαχιστον. Πηγαίνουμε σε κονσερτα, σε events, σε τελεια εστιατόρια. Γενικώς έχει πααααρα πολλά πραγματα για να κανεις. Αξίζει τον κόπο, πιστεψτε με.

    • Margarita

     Πρωτα απο ολα σε ευχαριστω για την απαντηση.την ζωη την ξερω γιατι ζουσα εκει πριν χρονια.Απλα τωρα εχω 2 παιδια κ πρεπει να υπολογισω καποια πραγματα απο πριν.η δουλεια του αντρα μ ειναι στον τομεα σου.θελω να σε ρωτησω καποια πραγματα αν θελεις επικοινωνησε μαζι μου στο mag-g7@hotmail.com.εμεις μεχρι τελος Ιανουαριου θα εχουμε ερθει.κ παλι ευχαριστω

    • spiros

     Κυριάκο καλησπέρα και συγχαρητήρια για το καινούριο σου ξεκίνημα στην αγγλια . εργάζομαι ως μάγειρας στην Ελλάδα με σπουδές σε γνωστή ιδιωτική σχολή στην αθηνα θα ήθελα αν μπορείς να μου πες πως βρήκες δουλεία εκεί και κατά ποσό ήταν εύκολο μιας και εγώ ενδιαφέρομαι σοβαρά να μετακομίσω εκεί. τι μου πρωτινής να κάνω ? ευχαριστώ πολύ .

 • vasw

  Kalhmera paidia

  Mias kai lete gia kainourgia arxh sthn agglia kai epidh skopeyw na to kanw. Mpas kai ksereis kaneis na mou pei th xreiazetai na doulepsw san kathightria ekei. Exw teleiwsei TEFAA.

 • alex

  Καλησπέρα αν θέλω να έρθω με κάποιο κεφάλαιο και να ανοίξω ένα cafe (οχι Λονδίνο) σε μια άλλη πόλη που να έχει και πανεπιστήμιο για παράδειγμα(sheffield- leeds- …) τι χρειάζεται και πιο πάω κατω είναι το κόστος και σε χρονο αλλά και σε χρήμα αν γνωρίζεις τον γραφειοκρατικών (αδειες – ενοικιο – χωρος που χρειάζεται… ) ευχαριστώ!!!

 • ALEXIA

  GIA SOU SOFIA XEROMAI POU UPARXIS KAI VOITHAS ESTO KAI ETSI THA ITHELA NA MATHO AN KSERIS POS MPORO NA VRO MESO INTERNET DOULIA STIN AGGLIA ??EPIDI PSAXNO AGGELIES GIA ERGASIA KA DEN KATAFERNO N A VRO SAHT GIA NA KANO ETISI SE KAPOIA THESI MIPOS KSERIS I KAPOIOA ALLI KOPELA POU DIAVAZI???POS NA VRO DOULIA APO EDO ELADA EKI STIN AGGLIA LONDINO SIGKEKRIMENA???PLIZ APANTISTE THELO NA FIGO OIKOGENIAKOS DEN ANTEXO ALO ANERGIA

 • Γιάννης

  Καλησπέρα.
  Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Είμαι 17 χρονων και φέτος τελειώνω
  το λύκειο (Ενιαίο). Η δυνατότητες (οικονομικά) για να σπουδάσω
  είναι πολύ λίγες. Σκέφτομαι εδώ και αρκετό καιρό να φύγω για Βρετανία.
  Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν εχω κανένα γνωστό που να μένει εκεί ώστε να
  νε φιλοξενήσει και να με βοηθησει στην αρχή. Ξέρω ότι τους πρώτους μήνες
  θα είναι πολύ δύσκολα αλλά είναι το τελευταίο που με απασχολεί..
  θα είναι εύκολο να βρω δουλειά χωρίς σπουδές και κάπου φτηνά να μείνω?

  • Sofia

   Γιάννη – η αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή στην Αγγλία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Θα σου έλεγα να το ξανασκεφτείς και να κοιτάξεις αγγελίες και τέτοια.

 • VasilisKats

  Εγώ έχω τελειώσει υδραυλικός σε οαεδ και έχω δουλέψει για μερικούς μήνες στην δουλειά. Αλλά σταμάτησα λόγω κατερέυσης οικονομικών του μαγαζιού που είχε το αφεντικό. Και από τότε κ μετά δουλεύα που κ που αλλά σε άσχετες δουλειές και όχι κανονικά… με μαύρα λεφτά… κ αργότερα είχα δουλέψει σε μια οικοδομή για αρκετούς μήνες (κανονικά με ένσημα και ασφάληση). Αγγλικά ξέρω και μάλιστα αρκετά καλά (αλλά όπως είπες κ συ όπως και να το κάνουμε άλλο είναι να τα μιλάς εδώ στην Ελλάδα και άλλο εκεί στην Αγγλία). Βέβαια δεν έχω κάποιο πτυχίο γιατί παλιά δεν ήμουν κ τόσο καλός στα ακουστικά και είχα κοπεί. Τώρα που τα έχω βελτιώσει σκέφτομαι να ξαναδώσω γιατί πιστεύω θα χρειαστεί. Βέβαια εδώ και 7-8 μήνες που έχω απολυθεί από το στρατό δεν βρίσκω δουλειά με τίποτα. Κ έχω ψάξει κ σε άλλες πόλεις και πάλι δεν βρήκα τίποτα. Σκέφτηκα λοιπόν να πάω εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία μιας κ ξέρω αρκετά την γλώσσα. Εσύ τι με συμβουλεύεις; Να το παλέψω στην Αγγλία; Γιατί έχω απελπιστεί στην Ελλάδα. Είμαι 22 και δεν βλέπω κανένα μέλλον όσο αφορά στην εύρεση της εργασίας.

  Αν βρεις χρόνο θα ήθελα πάρα πολύ να με συμβουλέψεις. Εκ των προτέρων ευχαριστώ.

  • Sofia

   Δε μπορώ να σε πάρω στο λαιμό μου. Μπορείς να έρθεις και να τα πας καλά και να έρθεις και να μην γίνει τίποτα. Κάνε κάποιες αιτήσεις από Ελλάδα έστω στην αρχή, να δεις πώς πάει. Καλή επιτυχία.

 • nikos manolis

  γεια σου σοφια τι κανεισ θα ηθελα τη βοηθεια σου θελω να παω στην αγγλια αλλα μου ειναι πολυ δυσκολο να βρω δουλεια μηποσ μπορεισ να με βοηθησεισ για καποιεσ πληροφοριεσ?

 • vicky

  γεια σου σοφια,ειναι πολυ ωραιο αυτο που κανεις γιατι χρειαζομαστε βοηθεια ολοι μας λιγο πολυ.εμεις την αποφαση την πηραμε εδω και πολυ καιρο.ο αντρας μου ειναι ηδη στην αγγλια εδω και 3 μηνες και ψαχνει για δουλεια.τον φιλοξενουνε συγγενεις,αλλα το θεμα της δουλειας αποδειχηκε ζορικο.εχεις καμια ιδεα για το αν δικαιουται καποιος ελληνας καποιο επιδομα ενοικιου?θα ηταν φοβερα χρησιμο για την αρχη.ευχαριστω

 • GRACE

  Γεια σου Σοφία ειναι η πρώτη φορά που γράφω σε φόρουμ.ΜΠΡΑΒΟ που μας ενημερώνεις για τα θέματα εργασίας στην Αγγλία.Με αυτά που διαβάζω οτι κάποιοι περιμένουν πολύ για μια δουλειά που θέλουν,εχω τρομοκρατηθεί αλλα δεν υπάρχει περίπτωση να μήν δοκιμάσω
  και εγώ.Ειμαι εναλλακτική θεραπεύτρια (ρεφλεξολογία,μασα
  βότανοθεραπεία)αλλά ο κλάδος αυτός εχει τα προβλήματά του.Οι περισσότεροι απο μας στο Λονδίνο ειναι self-employed,δεν ξέρω τι θα κάνω αν έρθω.Βεβαίως ζητάνε υπαλληλους σε σπα(massage therapists) με 6-7λιρες και ποσοστά.Για κοροίδα μας πέρασαν??Φαντάζομαι πόσο λίγα ποσοστά θα δίνουν,ονομαστή η αγγλική τσιγκουνιά!!.Ελπίζω να σε γνωρίσω απο κοντά.Γιατί δεν πάς τηλεόραση σε μαγειρικές συνταγές,εισαι καταπληκτική στα βίντεο.Καλήνυκτα και χάρηκα πολύ που σε γνώρισα διαδικτυακά,Grace

 • γεια σου σοφια.. ειμαστε ζευγαρι και τηα ερτηοθμε τελη οκτοβρι αγγλια.μπορεισ να μασ σθμβουλεψεις σε ποιο μεροσ ειναι καλιτερα να μηνοθμε,οστε να βροθμε εκει δολεια??δεν εχουμε πτυχεια ομως εμεις!!!ευχαριστω

  • Sofia

   Γεια σου Βούλα. Δυστυχώς όχι, ειναι αδύνατον να ξέρω απάντηση σε αυτό που ρωτάς. Καλύτερα να κοιτάξετε αγγελίες σε διάφορες πόλεις πρώτα και να αρχίσετε να στέλνετε βιογραφικά.

 • george

  exei gemisei savoura kai h anglia eimai 18 xronia edw ton teleuteo kairo exei pesei poli peina kai den mas vlepo kala apo lefta ta idia peripou me ellada 1200 1300 euro min akoute ti leei i despoinis pou ta vrike ola eukola gt einai kolofardi de tha vreite douleia egieish an vrite mono kolodouleies esas perimenan edw

 • Άννα

  Γεια σας παιδιά ειμαι Αγγλία εδω και τρεις εβδομάδες με φιλόξενη μια ξαδέρφη μου αλλα δουλειά δεν έχω βρει ακόμα!σεμια εβδομάδα θα πάω για συνέντευξη για το number insurance ξέρει να μου πει κανείς τι ρωτάνε και αν το δίνουν αμέσως?

  • Sofia

   Γεια σου Άννα. Αν δεν δουλεύεις το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα το πάρεις. Θα σου κάνουν κανονικά τη συνέντευξη (γέννηση, χώρα, ημερομηνία μετακόμισης κλπ) και μετά θα σου πούνε να ξαναπάς όταν πιάσεις δουλειά για να πάρεις τον αριθμό. Τελευταία φορά που το κοίταξα τουλάχιστον έτσι γινόταν.

 • JENNY

  Γεια σου , πολυ καλο το site εχω προταση για δουλεια στην Αγγλια αλλα δεν ξερω ακομα το μερος.Προκειτε για την αλυσιδα εστιατοριων cosmo-restaurant.Ξερω οτι δεν θα ειναι Λονδινο.Φανταζομαι εσυ εκει θα τα ξερεις.ξεκιναει με βασικο 1000-1200 λιρες καθαρα και μετα την εκπαιδευση θα υπαρξει και αυξηση.Το μονο που με προβληματιζει ειναι το ενοικιο αλλιως θα ειχα φυγει ηδη.Το σκεφτομαι πολυ σοβαρα γιατι εδω δεν υπαρχουν δουλειες.δεν μπορω να σε ρωτησω εσυ το θα εκανες αλλα επειδη ηδη μενεις εκει και ξερεις, εσυ θα το σκεφτοσουνα?
  ΣΕ ευχαριστω πολυ
  Τζενη

 • Giannis N. Marina V.

  Γεια σας, και από εμάς και καλό μας μήνα

  Πολλά μπράβο για την προσπάθεια ενημέρωσης των συνανθρώπων μας, βοηθώντας τους να πάρουν μια σημαντική απόφαση “ζωής”.
  Μία μικρή πράξη αλληλεγγύης που τουλάχιστον θα έπρεπε να εκτιμηθεί!

  Θα προσπαθήσω να είμαι λιτός και ουσιαστικός. Γιάννης Ν.

  Λίγα λόγια για εμάς…

  Γιάννης Ν., ετών 28 πρώην ιδιοκτήτης βιοτεχνίας χειροποίητων κεραμικών, σπουδαστής ΤΕΙ Χαλκίδας τμήματος Μηχανολογίας (σπουδές τις οποίες δεν ολοκλήρωσα) και Barman-μπουφετζής και πρώην μέτοχος καφέ Bar, με αγάπη προς την φύση του επαγγέλματος και ο,τι συνεπάγεται αυτό, περίπου 9 χρόνια, παράλληλα, Αθήνα και κοσμοπολίτικα νησιά (Σαντορίνη και Μύκονο)

  Μαρίνα Παρασκευή Β., ετών 29 απόφοιτη ΑΕΙ Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών Φυσικού Κρήτης του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας υλικών και με μεταπτυχιακό Μικροσυστήματα και Νανοδιατάξεις του τμήματος εφαρμοσμένων μαθηματικών και φυσικών επιστημών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο του Δημόκριτου με δημοσίευση της διπλωματικής αυτού στο περιοδικό Biochimica et Biophysica Acta

  Ενδεχομένως αυτές οι λεπτομέρειες να είναι κάπως περιττές αλλά τις αναφέρουμε για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του ποιοι είμαστε. :)

  15 του μήνα ταξιδεύουμε για Manchester σε ένα ζευγάρι πολύ καλών μας φίλων να μας φιλοξενήσουν για να ψάξουμε εργασία (και όχι δουλειά-δουλεία, παίζοντας με τις λέξεις και ίσως λίγο βαθύτερα…)
  Η ιδέα είναι να ψάξουμε για οτιδήποτε μιας και κάθε αρχή και δύσκολη στοχεύοντας σε κάποιο Bachelor για μένα όντας ανειδίκευτος (Γιάννης) και για τον κλάδο της αντίστοιχα (Μαρίνα)

  Έχουμε ένα “bad”zet που μας επιτρέπει μέσα σε 2-3 μήνες max να εργαζόμαστε κάπου ήδη, αλλιώς πίσω Ελλάδα, κάνοντας όσα περνάνε απ’ το χέρι μας αυτό να μη συμβεί

  Θα θέλαμε μια μικρή βοήθεια στα χαρτιά-γραφειοκρατικά

  Μας είπαν ότι θέλουμε τα εξής:

  Ταυτότητες που να φέρουν και λατινικούς χαρακτήρες
  Διαβατήρια
  Διπλώματα αυτοκινήτου νέας μορφής (πιστωτικής)
  Μεταφράσεις πτυχίων (Υπουργείο Εξωτερικών)
  Πιστοποιητικά Γεννήσεων
  Μηχανογραφημένα Ένσημα
  Ευρωπαϊκό Βιβλιάριο Υγείας

  Και προκύπτουν κάποια ενδεχόμενα…

  Φίλος στο Εδυνβούργο ΔΕΝ έχει διαβατήριο και ΔΕΝ έχει αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Τι συμβαίνει τελικά;
  Φίλη στο Λονδίνο έχει το νέο δίπλωμα οδήγησης και μου λέει ότι ΔΕΝ ισχύει. Ο ίδιος φίλος στο Εδυνβούργο έχει το κλασσικό ροζ το Ελληνικό και οδηγάει κανονικά, έχει νοικιάσει αυτοκίνητο κτλ. Επίσης τι συμβαίνει τελικά;

  SOS!!! Μεταφράσεις πρέπει να φέρουν σφραγίδα Χάγης;

  Πιστοποιητικά γέννησης. Ποια η χρήση τους εκεί; Τι συμβαίνει;
  Ένσημα. Λογικό θα ήταν να χρειάζονται σε περίπτωση συνταξιοδότησης. Σωστά ή δεν αρκεί απλά η λογική;
  Βιβλιάριο υγείας. Όπως και να έχει χρειάζεσαι Health Insurance Number, οπότε υποθέτω λες καλό είναι να υπάρχει σε περίπτωση που φτάσεις και σου τύχει κάτι απρόοπτο και χρειαστεί να νοσηλευτείς για να μην πληρώσεις. Σωστά ή έχω καταλάβει κάτι λάθος; (σημείωσε ότι σε τέτοια περίπτωση ενδεχομένως να μιλάμε για κάτι σοβαρό που εκεί τα χρήματα θα είναι το τελευταίο που θα σκεφτείς)

  Αυτές είναι οι απορίες μας :)

  Ευχαριστούμε εκ’ των προτέρων,

  Ν. Γιάννης Β. Μαρίνα Παρασκευή

  ΥΓ. Don’t pray for an easy life, pray for the strength of a hard one. Bruce Lee

 • Chrysa

  Καλησπέρα θεία Σοφία και συγχαρητήρια για την προσπάθεια σου!
  Θα ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με το national Insurance Number. Είχα πάει Αγγλία για συνέντευξη για δουλεία και είχα θετική απάντηση. Το πρόβλημα μου τώρα είναι το εξής. Για να ξκινήσω μου ζητάνε να βγάλω nin. Για να το έχω όμως αυτό όπως έψαξα θα πρέπει να χω ήδη μετακομίσει εκεί, το οποίο προς το παρών δε μπορω να κάνω εφόσον δε θα δουλεύω. Έχω μια γνωστή Αγγλίδα εδώ αν δηλώσω τη διεύθυνση της ότι με φιλοξενεί, υπάρχει περίπτωση να το καταλάβουν κάπως και να μη το πάρω ποτέ? Εχω απογοητευτεί

 • mira

  geia sou sofia…skeutmai na erthw na metakaimsw sthn agglia….gt ta pragmata sthn ellada einai polu duskola….exw akousei oti ekei sou deinei to kratos spiti sou vrhskei douleia kai genika se voithaei polu…to lew auto gt tha me endieferai plu an isixouse…gt den exw kanenan sthn agglia oute sigeneis oute filous ekei…alla thelw poloi na paw…mporeis na mou peis an isxei auto…??? mporeis an theleis na mou apanthseis se auto to email…https://www.facebook.com/profile.php?id=100004884300393

 • Tasos

  Χαιρετε. Για να δουλεψω σε super market για αρχη ειναι δυσκολο να βρω θεση , και πανω κατω τι μισθος παιζει ? για
  Manchester .
  Thanx.

  • Sofia

   Γεια σου. Κοίταξε στις σχετικές ιστοσελίδες των σούπερ μάρκετ και σε job agency sites για να δεις δουλειές και μισθούς.

 • Eimai teliomeni nosileutria..8elw na mathw an iparxou sxolia pou s mathenou kalla ta agglika ? O antras m telliose agglia ta 3eri polli kalla egw mono ta basika

  • Sofia

   Γεια σου Μαρία – αναλόγως τη χώρα που βρίσκεσαι, ψάξε online για English language schools.

 • Kat

  Παιδιά καλησπέρα!Σοφία ευχαριστούμε για τις παραθέσεις σου!Λοιπόν έχω έρθει από Ελλάδα εδώ και ενάμιση μήνα, μένω νότια όπου μάλλον είναι πιο εύκολη η κατάσταση από ότι στο Λονδίνο, έχω κάνει το register για την υγεία, έχω το national insurance number και καθώς έστειλα βιογραφικά, τώρα περνάω τις πρώτες μου συνεντέυξεις. Ως εκ τούτου διαπίστωσα ότι θα έπρεπε να είχα κάνει νωρίτερα την διαδικασία για να έχω το statement of comparability, παρόλο που έχω μεταφράσει όλα μου τα πτυχία κανονικά από το British council στην Ελλάδα. Είμαι καθηγήτρια φυσικής αγωγής και στα γυμναστήρια μου λένε ότι πιθανόν είμαι overqualified αλλά επειδή χρειάζεται να δουλέψουν έννομα, θέλουν τα Αγγλικά πτυχία τα οποία έχουν συνήθως 4-5 μαθήματα ΤΕΦΑΑ και κτώνται μέσα σε 2 μήνες βαρια… Και επειδή…στερνή μου γνώση να σ’είχα πρώτα…για εσάς που ετοιμάζεστε να ‘ρθείτε Αγγλία, παραθέτω, τον παρακάτω σύνδεσμο για να κάνετε τις ισιτιμίες πτυχίου σας : http://ecctis.co.uk/naric/Individuals/Compare%20Qualifications/Statement%20of%20Comparability.aspx
  Και για ακόμη μια φορά Σοφάκι ευχαριστούμε!!!

 • popi

  …Είμαστε από Κρήτη και συζητάμε με τον σύζυγό μου για μετανάστευση στην Αγγλία ….Εχουμε 2 παιδιά (10 ετων και 4 μηνών ο μικρός ).Ενας φίλος πρότεινε στον άντρα μου εργασία στο Hatfield με 1200 το μήνα καθαρά (να συγκατοικήσουν για αρχή μαζί) και μετά από 5 μηνές όταν όλα καλά και μου βρουν κι εμένα δουλειά να μετακομίσω κι εγώ εκεί …..Ποιά η γνώμη σας καταρχήν για τη συγκεκριμένη περιοχή και αν μπορεί μια οικογένεια να ζήσει εκεί…(μιλάω για εγκληματικότητα , μετανάστες χωματερη κτλ στην περιοχή )

  • Sofia

   Γεια σου Πόπη. Δεν έχω πάει ποτέ στο Hatfield, καλύτερα να ψάξεις online για σχόλια ανθρώπων που έχουν ζήσει εκεί. ΘΑ σου πρότεινα να κοιτάξεις την ανάρτηση για τα έξοδα εδώ http://www.digital-era.org/blog/?p=3230 γιατί 1200 λίρες είναι λίγες.

 • mira

  euxaristw polu gia thn apantisei

 • thanos

  Σοφάκι παρακολουθώ εδώ και καιρό το blog σου και κάνεις ΦΟΒΕΡΉ δουλειά δεδομένου και του ότι δουλεύεις 9-5 παράλληλα θέλω να ρωτήσω αν αξίζει να έρθω Αγγλία αφού πάρω το πτυχίο μου τώρα σπουδάζω είμαι 3ο έτος να σημειώσω ότι είχα μεινει παλιά στη Γλασκόβη από 7 μέχρι 9 χρονών (η μαμά μου είναι μίση αγγλίδα).

  Η ηλικία δε ξέρω αν είναι θέμα αν και δε νομίζω πέρυσι πήγε ο κολλητός μου με την οικογενεια του όλη και λέει ότι στην αρχή είναι δύσκολα άλλα μετά όλα καλά.

  επίσης παίζει τίποτα διαφορετικό με την υπηκοότητα σ αυτή την περίπτωση ?

 • Oao

  Θείααααα που συμφέρει να κάνω συνάλλαγμα; Σε τράπεζα στην Ελλάδα;Σε ανταλλακτήριο στην Ελλάδα;Στο αεροδρόμιο;Να πάρω μαζί μου euro και να τα καταθέσω σε τράπεζα εκεί;Σε ανταλλακτήριο εκεί; Υπάρχει όριο στο μετρητό που μπορώ να έχω μαζί μου; :D

 • despoina

  καλημερα, θα ηθελα την βοηθεια σου στο εξης μεγαλο προβλημα που αντιμετωπιζω. χρειαζομαι μια βεβαιωση απο το υπουργειο παιδειας της αγγλιας ή καποιο αντιστοιχο ΔΗΜΟΣΙΟ φορεα που να μου βεβαιωνει το εξης ” οτι το προσκομιζομενο πιστοποιητικο ειναι αποδεκτο σε δημοσιες υπηρεσιες της οικειας χωρας ως εγκυρο αποδεικτικο γνωσης της Αγγλικης γλωσσας σε αντιστοιχο επιπεδο” ειναι ενα PROFICIENCY του CENTRAL COLLEGE OF LONDON.

  • Sofia

   Καλημέρα Δέσποινα – θα πρέπει να μιλήσεις με το κολλέγιο που σου έδωσε την πιστοποίηση.

 • Despoina

  Καλημέρα, έχω βεβαίωση του κολεγίου αλλα δεν τους κάνει θέλουν απο ένα δημόσιο φορέα !!! Ποιος μπορεί να ειναι αυτός ; Ίσως το υπουργείο παιδείας ; Δεν ξερω και δεν μπορω να φανταστώ πως ειναι το σύστημα εκει. Υπάρχει υπηρεσία στην Αγγλία που αξιολογεί τα πτυχία ή τα αναγνωρίζει ;

  • Sofia

   Καλημέρα – ναι, το κατάλαβα. Εννοώ ότι το κολλέγιο σου θα σου πει ποιος είναι ο οργανισμός πιστοποίησης και πού μπορείς να πάρεις τέτοια βεβαίωση.

   • Despoina

    Ευχαριστω.

    • Despoina

     Το κολέγιο λέει ότι δεν ήταν πιστοποιημένο τότε αλλα μπορούσε και έδινε τέτοια πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και ότι μετα το 2009 το βρετανικό συμβούλιο πιστοποίησης επειδή ήταν βαθμίδα 4 δεν μπορεί να εκδίδει πια. Δύσκολο όλο αυτο γιατί το κολέγιο λέει αυτο χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

     • Despoina

      Το UKBA ειναι αυτο που το 2009 σταμάτησε το κολέγιο να εκδίδει πιστοποιητικά επειδή η βαθμίδα του ειναι 4.

 • anastasia

  καλησπερα…ειμαι ελληνιδα και θα παο σεπτεβρη αγγλια στο leeds για ενα μηνα να δω πος ειναι και μετα μονημα.εφτιχος εχο να με φιλοξενηση ο φιλος του μπαμπα με την οικογενια του…ξεκινησα και κανο ιδιετερα μαθηματα αγγλικον γιατη χανο καπιες λεξης και ρηματα…το θεμα ειναι οτι θελω να σπουδασο εκι και να δουλεψω…και το γυμνασιο θα το τελιοσω αγγλια …εγω τι ακριβος πρεπει να κανο….ι κοινονια πος ειναι εκει?ειναι ακριβα?τα ενοικια βρισκης ευκολα δουλιες…γιατη για 1 χρονο θα εχο να μηνο καποθ μετα θα πρεπει να βρο σπιτη….

 • georgia vamvatsikou

  Geia sou Sofia , xairomai poy yparxeis , se parakalo epeidi exo poly megali anagki gia doyleia tha ithela na rtho os esoteriki gia oikiaki voithos, den ksero kala agglika, tha protimoysa se elliniki oikogeneia, i gia kapoion yperilikia,exo poly diathesi kai poly agapi na doso, eimai aneksasrtiti, exo megalosei dyo gioys. se parakalo enimeroseme an yparxei kati gia mena…

  • Sofia

   Γεια σου Γεωργία. Δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω σε αυτό που μου ζητάς, δεν έχω πρόσβαση σε γραφείο ευρέσεως εργασίας. Θα ήταν καλύτερα να μιλήσεις με κάποιο σύλλογο ή κάτι τέτοιο.

 • Η εξ Εδιμβούργου

  Just marking my spot!

 • charis

  Γεια σας,

  είμαι στο Λονδίνο εδώ και λίγες ημέρες και θα μείνω για 2 μήνες για δουλειά. Υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψω τον επόμενο χειμώνα για μόνιμη εργασία και εγκατάσταση. Έχει νόημα να πάρω αγγλικό αριθμό κινητού τώρα και αν ναι, ισχύει για όταν ξαναέρθω.
  Ευχαριστώ
  Χάρης

  • Η εξ Εδιμβούργου

   Το χειμώνα 14-15; Εγώ θα έπαιρνα μόνο και μόνο για να το βάζω στα βιογραφικά… (κι άσε και καμιά μονάδα μέσα)

 • petros

  Είμαι παντρεμένος με εννέα αγοράκι. Η γυναίκα μου είναι πωλητής τρίτης χωράς. Εγώ είμαι ελληνας. Πως να έρθω μαζί με την οικογένεια στην Αγγλία. Η γυναίκα μου θέλει viza. Της δίνουν για 6 μήνες. Μετά τι γίνεται! ΕΥΧΆΡΙΣΤΟ ΣΟΦΊΑ

  • Sofia

   Γεια σου Πέτρο – αυτό πρέπει να το ρωτήσετε στην πρεσβεία της γυναίκας σου και μετά στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

 • Αλέξανδρος

  Γεια σου Σοφία και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλεια που έχεις κάνει εδω! Πραγματικά βοηθάει πολύ και μας δίνει δύναμη και θάρρος.
  Λοιπον, τα έχω κανονίσει όλα, σε δύο εβδομάδες θα είμαι για μόνιμα στο Λονδίνο και έχω τρείς ερωτήσεις.
  1) Ποιός ειναι ο πιο οικονομικός τρόπος να στείλω καποια πράγματα (κυρίως ρούχα και παπλώματα) απο Θεσσαλονίκη Λονδίνο; (έχω ήδη διευθυνση του σπιτιου που θα μείνω)
  2)Ποιός ειναι ο πιο οικονομικός τρόπος να μεραφέρω και να αλλάξω(απο ευρω σε λίρες) τα χρήματα μου (περίπου 3000 ευρώ).
  3)Πoυ να παω απο την πρώτη μέρα που θα ξυπνήσω στο Λονδίνο για να βρώ άμεσα δουλεία; Αν για παράδειγμα φτάσω στο Λονδίνο Δευτέρα, μέχρι την Παρασκευη να έχω κάνει το πρώτο “μεροκάματο”. Είμαι απόφοιτος πανεπιστημιου (οικονομολόγος), έχει δυο μήνες που απολύθηκα απ τον στρατό (απολύθηκα 11 Ιουνίου και στις 15 έκανα το πρώτο μου μεροκάματο σε ενα beach bar που βρήκα απο αγγελία, μετα απο δυο βδομάδες βρήκα μια καλύτερη δουλεια ως μπαρμαν σ ενα μπαράκι στο κέντρο της πολης). Τα γράφω αυτά γιατι κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνω και στο Λονδίνο, μια δουλεια, σερβιτόρος, λάντζα, μπαρμαν σε ελληνικά μαγαζια… Οτιδήποτε για αρχή μέχρι να βρεθεί κατι καλύτερο! Ο σκοπός που έρχομαι στο Λονδίνο ειναι το Μεταπτυχιακο, το οποίο όμως ειναι part time, για υπάρχει η δυνατότητα να δουλεύω ώστε να εξασφαλισω τα έξοδα της διαμονής μου.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Sofia

   1) Με εταιρία μεταφορών.

   2) Σε τράπεζα εφόσον έχεις συγκρίνει τις χρεώσεις ή στο ταχυδρομίο αν είσαι στην Αγγλία

   3) Αυτό που ζητάς είναι τόσο σπάνιο που μάλλον το βλέπω αδύνατο. Πάντως τύπωσε ένα (πολύ απλό) βιογραφικό και πάρε σβάρνα τα μαγαζιά στο κέντρο ρωτώντας αν θέλουν κόσμο και άφηνε βιογραφικά (αν ψάχνεις κάτι τέτοιο). Πάντως δεν υπάρχει πρόσληψη την ίδια στιγμή οπότε έχε υπομονή.

   Καλή επιτυχία.

 • arya

  Γεια! Αρχικα να σου πω απειρα ευχαριστω για το blog.. πραγματικα καποιος επρεπε να το κανει.. εχεις βοηθησει πολυ κοσμο! Λοιπον εγω μεχρι προ λιγων μηνων ημουν ακομη μαθητρια! Παννεληνιες 2014 ;) Ολα ευτυχως πηγαν καλα και ειμαι στη σχολη που ηθελα, μαθηματικο ΑΠΘ θεσσαλονικης.. εδω μπορει να μου πεις οτι ειμαι ακομη πολυ μικρη για να σκεφτομαι τι θα κανω μετα το πανεπιστημιο-εδω καλα καλα δεν ξεκινησα! παρολα αυτα ολοι τα μεγαλυτερα μελη της οικογενειας, τα ατομα που ειναι στο πτυχιο η το εχουν παρει ηδη μου λενε να αρχισω να ψαχνομαι- και αυτο κανω.. λοιπον προσωπικα σκεφτομαι να τελειωσω τις σπουδες στην ελλαδα και επειτα -πρωτα ο θεος- επειδη θα κανω οπωσδηποτε καποιο μεταπτυχιακο να το κανω σε καποιο πανεπηστημιο της αγγλια.. το σκεφτομουν και το προτιμησα απο ενα αντιστοιχο μεταπτυχιακο στην ελλαδα γιατι ισως μεσα απο το αγγλικο πανεπιστημιο να μπορεσω να ερθω σε επαφη με καποιους καθηγητες, να μαθω την κουλτουρα της χωρας κτλ.. επισης σκεφτομουν να δηλωσω συμμετοχη σε καποιο προγραμα ερασμους.. ξερεις απο αυτα με τις ανταλλαγες φοιτητων.. εχω ξεσκονισει ΟΛΑ τα ποστ σου και τα βρηκα απειρως χρησιμα! αυτο που θελω να μαθω επιπλεον-αν μπορεις να με βοηθησεις- ειναι να μου πεις περιπου τι παιζεται με τα μεταπτυχιακα και ποια επαγγελματα εχουν μεγαλη ”ζητηση”.. διαφοροι γνωστοι μου εχουν πει πως τα χρηματοοικονομικα ειναι ενας κλαδος που εχει μεγαλη απορροφηση.. πιστευεις οτι θα με βοηθησει το να ερθω κατευθειαν για μεταπτυχιακο στην αγγλια? επισης ξερω πως τα ενοικια ειναι παρα πολυ μεγαλα! ολοι λενε πως ειναι καλο να συγκατοικησεις.. το θεμα μου εμενα ειναι ”πως βρισκεις καποιον να συγκατοικησεις?” εννοω αν δεν εχεις καποιον δικο σου που ερχεται και αυτος για σπουδες η κατι αντιστοιχο.. ευχαριστο για το χρονο σου! :)

  • Sofia

   Το να διαλέξεις μεταπτυχιακό είναι αυστηρά προσωπική σου επιλογή. Ψάχνοντας online θα βρεις αρκετές πληροφορίες για το ποια πτυχία οδηγούν σε μεγαλύτερη/ γρηγορότερη επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και πάλι δεν υπάρχει εγγύηση.

   Αν έρθεις για μεταπτυχιακό μίλα με την υπηρεσία του Πανεπιστημίου σου για εστίες και για συγκατοίκηση.

   Ψάξε όλες τις αναρτήσεις, θα βρεις links προς websites για ανεύρεση σπιτιού και συγκατοίκων.

   Καλή επιτυχία.

 • Μαριος

  Καλησπέρα κ.Σοφια
  θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση γιατί σκοπεύω να ανέβω κι εγώ πάνω όχι Λονδίνο βέβαια,τελος παντων αυτό έχει μικρή σημασία
  Λοιπόν,εγώ είμαι ήδη στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Γερμανία αυτό το διάστημα κι έχω ένα θεματάκι,το διαβατήριο μου έχει λήξει κι εκτός αυτού δεν το έχω (το χω χάσει προφανώς). Χρειάζεται όπως και δήποτε να το βγάλω για να κάνω τα έγγραφα που απαιτούνται στην Αγγλία ή μπορώ να τελειώσω τις διαδικασίες μέσω της ταυτότητας μου? γιατί ρώτησα στην Πρεσβεία εδώ για την έκδοση του νέου διαβατηρίου και μου είπαν η διαδικασία είναι χρονοβόρα θα πάρει αρκετό καιρό κι εγώ δεν έχω τόσο χρόνο γιατί θα είμαι πάνω σε λίγο καιρό. Υπάρχει καμιά λύση,μπορώ να το βγάλω στην Αγγλία ή να γίνει κάτι άλλο ας πούμε? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 • ioanna

  Γεια σας.. :) Ειμαι 22 χρονων και εχω πτυχιο βοηθου νοσηλευτη(Δευτεροβαθμιας Εκπαιδευσης) αγγλικα ξερω αλλα οχι σε αριστο επιπεδο..οσο για προυπηρεσια δεν εχω..γιατι ετσι οπως εχει γινει η Ελλαδα ουτε για πρακτικη δεν περνουν..θα ηθελα να ρωτησω αν θα μπορεσω να βρω δουλεια με το πτυχιο που εχω και αν ναι ποσο ευκολα..και θα ηθελα να παω και σε πανεπιστημιο εκει ειτε για το ιδιο επαγγελμα η για καποιο αλλο ειναι ευκολο εκει να δουλευεις και να σπουδαζεις..ποσο ακριβα ειναι τα πανεπιστημια εκει????

  • Sofia

   Γεια σου Ιωάννα. Δυστυχώς δεν γνωρίζω τον τομέα σου. Αν ψάξεις online θα βρεις όλες τις πληροφορίες που θέλεις, και για δίδακτρα και για μισθούς στην εργασία και για το τί χρειάζεται για εργασία στο NHS

 • loukas

  kalhmera sofia eimai agglia edo kai ena xrono to pos eirta einai katara tyxaio doulepsa sthn ellada se estiatorio san sef kai o egodoths mou exei estiatorio kai sto campritge otan hrta edo htan akribos antiteta apo oti moy paroysiazan prin erto htan arga omos den hxera thn glosa pos einai h diamonh pos einai h zoh edo ola agnosta se emena to sok aperigrapto ekana ypomonh xoris na blasthmao thn tyxhmoy empena ta bradia sto internet kai ekana kapoia mathmata agglikon phga sthn trapaza ebgala aritmo logariasmou IN . KAI OLA TA XARTIA POU TA XREIAZOMOUN STO MELON ENTOMETAXH TA AGGLIKA EFTASASN SE ENA IKANOPOIITIKO EPIPEDO NA MPORO NA SHNENOITO EFHGA APO TO ELLHNHKO ESTIATORIO ENTELOS MONOS XORIS BOHTIA KAI BGHKA STOYS DROMOYS GIA DOULIA EPOIASA POLLH SYNTOMA SE ENA TOYRKIKO BREAKFAST KATHSA 7 MHNES OXI TOSO GIA TA XRHMATA POY TA EIXA MEGALH ANAGGH OSO NA DO THN EMPEIRIA KAI THS DEINAMEIS MOU SE ENA ENTELOS AGNOSTO PERIBALON GIA EMENA EMATA NA EXO YPOMONH EMATA NA KRATAO TON ATITASO XARAGTHRAMOY SE XAMHLOYS TONOYS EMATA OTI H EPEIBIOSH EDO STHN AGGLIA EINAI KATARA POSOO DYNATOS EISAI PSYXIKA NA ANTEXEIS EKLEISE TO RESTORAN BRRIKA ALLH DOULIA ME XEGELASAN DEN PLHROTIKA DEN TA PARATHSA EFTIAXA PLEON BOIOGRAFIKA MOIRASA PANO APO 200 ME AYTO POU YXERA NA KANO PLEON SE ESTIATORIA BREAKFAST FOOD MPIKA STON PEIRASMO NA KANO KAI ETISEIS SE KOLEGIA APOTYXIA O XRONOS PERNOUSE H DOULIES HTAN PART TAIM TA XRHMATA DEN EFTANAN OUTE GIA TA BASIKA EIXA NIKI 100 LIRES THN EYDOMADA LEOFORIA 25LIRES MEGA RIDER ENA XRONO EPIMONHS STENAXORIAS KAI ATELIOTES ORES STOYS DROMOYS KAI STO INTERNET EPITELOYS TO THLEF XTYPHSE TITLOS SEF STO KING GOLLEG CAMPRITSEAPO EKEI ME PIGAN STO XENODOXEIO TOY COLEGIOY STO BETFORD SAN SEF DOMATIO FAGITO OLA FREE O MISTOS APOLITA IKANOPOIITIKOS . TELO APLA NA PO OTI TELEI PROSPATIA NA FTASEIS KAPOU O PARAGONTAS TYXH DEN YPARXEI EDO DEN TA PARATAS H AGGLIA EINAI MEGALH XORA TELH EPIMONH GAI GERA NEYRA MIA TETIA APOFASH NA XENITEYTS EGOOTAN HRTA EIXA 100 LIRES KAI MOY EDOSAN ENA DOMATIO POU PLIRONA 500 TON MHN TA EDEINE O ELLHNAS ERGODOTIS ETSI ELEGE TOYLAXISTON DEN YXERA POS EINAI TO SYSTHMA STHN ARXH PSAXTHKA OMOS KAI BRIKA LYSHS GIATI HTELA NA ZHSO ME AXIOPREPIA OTAN TELEIS DEN YPARXEI TIPOTA NA SE STAMATAEI TA BREIS TROPOYS NA TA KATAFEREIS ARKEI NA SEBESAI TOYS NOMOUSTOUS KAI THS SYNHTIESTOYS SE OLES THS DOULIES YPARXEI YERARXIA AN SEBASTEIS AYTO TA SE PROSEXOYN H GLOSSA EINAI BASIKO TOYLAXISTON NA MOREIS NA SHNENOEISAI ESTO BASIKA

 • Nikos

  Γεια σου Σοφια εσυ πρεπει να εισαι πολυ καλος ανθρωπος και μακαρι να ηταν κι αλλοι σαν εσενα (γλυψημο ε ) :)) λοιπον Σοφια ειμαι 26 χρονον το επαγγελμα μου ειναι γυψοσανιδας δουλευω σε αυτη τη δουλεια 10 χρονια και…. αλλα καποιο βιογραφικο δυστηχος δεν εχω… εχω παρει τηλ σε καποιους Employers και μιλησα μαζι τους τους εξηγησα τα παντα … οτι ειμαι εργατικος και και και …. ολοι μου ειπανε οταν ερθεις Contact me λοιπον εσυ τι γνωμη εχεις ? το css card κι ολα αυτα θα τα φτιαξω εγω… την ωρα λεει πληρωνει απο 15-18 λιρες την ωρα… πες μου εσυ τιλεες να εμπιστευτω καποιον τον οποιο μου λεει ελα ? και σκευτηκα να βρω καποιο flat/studio εκει τρυγηρο .. επισης εχω ακουσει οτι εχει πολλη δουλεια στον τομεα μου … αλλα σχολειο γεια γυψοσανιδα δεν εχουμε εμεις εδω στην Ελλαδα μονο να παρω καποια βεβαιωση απ τα αφεντικα που δουλευαμε μαζι να τα παω στο ΚΕΠ να τα επικυρωσω και να τα μεταφρασω … εξαλλου και να με δει το ΜΠΟΣΣ εκει για μια με 2 ωρες μου αρκει και ξερω πως θα με κρατησει αν υπαρχει οντος Permanent job και full time . Περιμενω καποιες απαντισεις Σοφια … να εισαι καλα και να εχεις παντα ομορφες μερες στη ζωη σου γιατι το αξηζεις και εισαι πισματρα :) λοιπον περιμενω με αγονια Καληνυχτα

  • Sofia

   Γεια σου Νίκο. Είναι δύσκολο να σου απαντήσω γιατί δεν γνωρίζω τον τομέα σου. Έλα στη θέση μου, αν σου πω “έλα” και μετά δεν σου πάει καλά; Είναι λοιπόν προσωπική σου απόφαση. Από αυτά που ξέρω, θα σου έλεγα γενικά να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να ζήσεις εδώ χωρίς δουλειά για κάποιο καιρό (ανεξάρτητα από το τί σου υπόσχονται) έτσι ώστε αν κάτι πάει λάθος, να ξέρεις ότι έχεις χρόνο και χρήμα για να ψάξεις την επόμενη δουλειά. Σου εύχομαι καλή επιτυχία. Σοφία.

   • Μαρια Ζουμά

    Καλησπέρα Σοφία,

    πρώτα να σου πω πολλά μπράβο για την εξαιρετική προσπάθεια που κάνετε να βοηθήσετε και να ενημερωσετε τους δυνητικούς εργαζόμενους Ελληνες στην Αγγλία.

    Έχω διαβάσει πολλά από τα άρθρα σου.

    Εγώ δέχτηκα μια επαγγελματική πρόταση από μεγάλη εταιρεία στο UK σε θέση πολιτικού μηχανικού. Μου προσέφεραν 32,000pounds μικτά κατ ετος. Δεν γνωρίζω όμως τί κρατήσεις θα έχω για national insurance και pension. Μήπως γνωρίζεις να με ενημερώσεις?

    Και κατι άλλο…μου έχει ζητήσει η εταιρεία ν ανοιξω απο Ελλαδα λογαριασμο σε Αγγλικη τραπεζα(Loyds, Barclays, HSBC) αλλά να τον εχω ήδη ανοιξει απο Ελλαδα πριν έρθω στην Αγγλια. Μήπως γνωρίζεις καμιά επαφή με τράπεζα (mail κλπ)που να μπορώ να ρωτήσω πως να το κάνω απο Ελλαδα?

    Σ ευχαριστώ πολυ και συγγνωμη για την ενοχληση

    Μαρια

    • Sofia

     Γεια σου Μαρία. Για τους φόρους ρίξε μια ματιά εδώ https://www.gov.uk/income-tax-rates/current-rates-and-allowances

     Μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό στην Αγγλία όταν έρθεις, θα πρέπει να έχεις διεύθυνση εδώ και κάποιο εισόδημα. Δυστυχώς δεν ξέρω κάποιο άλλο τρόπο.

     Καλή επιτυχία εύχομαι.

     • Μαρια Ζουμά

      Σ ευχαριστώ πολυ Σοφια!

      Τους φορους στο εισοδημα τους βρηκα, για την national insurance δεν βρηκα κατι….

      Οσο για τον λογαριασμο τραπέζης, ναι το γνωρίζω οτι απο εκει, γινεται μεσα σε μια μέρα, αλλά απο μακριά που μου είπαν πως γινεται αραγε?

      Σ ευχαριστώ παντως!

      • Sofia

       Μπορεί να σε βοηθήσει αυτό http://www.thesalarycalculator.co.uk/

       • Μαρια Ζουμά

        Σοφία,

        σε ευχαριστώ παρα μα παρα πολυ! Αψογο το site, επιτελους καταλαβα τον υπολογισμο!!!

        Μου ειχαν πει οι εργοδότες τον καθαρό μισθό, αλλα ηθελα να μην έχει γινει καποια παρξηγηση ή καποιο λάθος και βρω μπροστά μου εκπλήξεις! Τωρα βγαίνει όσο ειχα υπολογίσει!!!

        Σχετικά με την τράπεζα σκεφτομαι να επισκεφτώ την HSBC στην Αθηνα στο κέντρο και να ρωτήσω εκει…
        Πάντως αν σου βρίσκεται καποιο mail ή skype contact από καποιον της εξυπηρετησης πελατων στην τράπεζα που εσύ είσαι θα με υποχρέωνες πραγματικά. Αν όχι, δεν πειράζει, αρκετα με βοήθησες και ειμαι υπόχρεη.

 • Vasilis

  Καλησπέρα Σοφία να είσαι καλά.Να να μας δίνεις τής χρήσιμες πληροφορίες.
  Ξέρεις σοφία..! Για (εμάς πού σκοπεύουμε μεταναστευουμε τώρα..)Που μελετάμε τις διαφορές πληροφορίες,Που ερευνούμε προσεκτικά απο πολλά σαίτ.
  Μας καταλαμβάνει στρες και άγχος..!
  Για αυτό το λόγο οι.. Ερωτήσεις είναι πόλλες και διάφορες..!
  Όπως κ η δικιά μου!
  Έμαθα ότι τα γραφεία ευρέσεως εργασίας, δεν πρέπει να περνούν χρήματα από τους ενδιαφερομενους,που ψάχνουν εργασία στο εξωτερικό.
  Ρωτάω το εξής? Περνούν σίγουρα από των εργαζόμενο,με κάποιο τρόπο.? ή αποκλειστικά από π.χ..μία εταιρεία.
  Και τι συνεργασία το,ευρέσεως εργασίας από ελλαδα με μια χώρα του εξωτερικού.?
  Γιατί επιμένει το ευρέσεως εργασίας..κ μου λέει ότι δεν περνώ χρήματα από των υποψήφιο..!
  Εν πάση περιπτώσει..Επαγγελματιας οδηγός είμαι,απο βόρεια ελλαδα ,κ προσπαθώ να αλιευσω πληροφορίες,για τους οδηγούς ποσά περνούν,κατα προσέγγιση..!

  Σοφία Σε ευχαριστω εκ τον προτέρων.

  Υ.Γ (μια που είμαι οδηγός έχω να πω..!Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.!)
  Υ.Γ Οποίος γνωρίζει κάτι σχετικό το mail:vasilismrtgl@gmail.com

 • georgio

  Gia sas ! Ime apo kypro k etimazome na fygo gia agllia for ever. To provlima n ine oti den exo pou na mino , den exo kanena na me filoxenisi, k gia na vgalo NIN theloun diefthisi katikias. Pos mporo na vgali NIN xoris na exo diefthinsi . Mporo na doso diefthisi xenodoxiou. Iparxi kati fthino pou mporo na mino hia kanena mina?

 • avgi

  Geia su Sofia

  Onomazome Avgi k ine apo Kipro. Skeftome kai ego tin metakomisi gia Uk me to sizigo mu afu i katastasi edo sti kipro pigenei ao to kako ato xeirotero. Afto pu exo akouseu ine oti iparxoun geafeia agents ( apo kiprious i ellines) ta opoia voithun kiprious/ellines pu metakomizoun uk na vroun dulia. Mipos exeis ipopsi su kati tetoio?

  Se efxarustw

  Avgi

 • Τιμόθεος

  Γεια σου Σοφια!
  Πρωτα απ’ολα θελω να σου πω ευχαριστω για τα αρθρα σου! Μεσα απο αυτα εμαθα πολλα πραγματα που με απασχολουσαν!
  Εγω θα ηθελα να σου κανω μερικεσ ερωτησεις για δουλεια στον τομεα της Ιατρικης!
  Σε λιγο καιρο θα παρω το πτυχειο μου (σπουδαζω στην Ρωσια) θα κανω την αναγνωρηση στην Ελλαδα,για να ισχυει το πτυχειο μου στις χωρεσ τησ Ευρωπης! Και μετα απο αυτο σκεφτομαι να παω Λονδινο! (πηγα το καλοκαιρι και μου αρεσε πολυ)
  Λοιπον, μηπως ξερεις μερικα πραγματα παραπανω ?
  Γλωσσα ξερω! οχι τελεια αλλα νομιζω οτι ειναι θεμα συνηθειας! Επισης εμαθα τα ρωσικα και αυτα σε αρκετα καλο επιπεδο!

  Thank you in advance!

 • xanthippi

  καλησπέρα Σοφία!
  είμαι απόφοιτη παιδαγωγικού δημοτικής εκπαίδευσης και κάνω αυτή την περίοδο τη διπλωματική του μεταπτυχιακού (νέες τεχνολογίες και ανάπτυξη έντυπου/ψηφιακού διδακτικού υλικού) … έχεις υπόψιν σου αν θα μπορούσα να δουλέψω, όχι απαραίτητα σε δημοτικό…από, τι βρήκα, λόγω ιθαγένειας είναι αδύνατο, μόνο σε νηπιαγωγείο..ωστόσο δεν είμαι καλά ενημερωμένη. Εσύ που ζεις Αγγλία, έχεις γνώση επί του θέματος;
  σε ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σου!!

 • aggelos

  se euxaristw poli gia tis plirofories mias kai to skeftomai sovara na erthw londino gia na psaxw gia doulia to thema mou einai oti apo ekpedeusi exw mono mia pistopoihsh apo to iek delta me thema bartender-barista kai twra thelw na parw kai to acta den xerw an tha metrisoun katholou i tsampa ta pernw….kai poies pithanotites tha exw na vrw ws barista douleia ekei….telos pantwn kai pali euxaristw gia tis aparetites pliroforeies pou mas mirases….

 • Μαρία

  Είμαι πραγματικά ευγνώμων για το άρθρο σου επειδή τα λες όλα τόσο ωραία και αναλυτικά. Είναι πραγματικός θησαυρός. Σε αυτό που λες για την διαμονή συμφωνώ απόλυτα. Αλλά οι περισσότεροι γνωστοί και φίλοι είναι στο Λονδίνο, δυστυχώς. Θέλω να μετακομίσω στο Bournemouth και δεν έχω κάποιον. Εάν υπάρχει κάποιος γνωστός θα ήμουν χιλιο-υποχρεωμένη. Και φυσικά εάν υπάρχει κάποια σελίδα που μπορώ να βρω κάποιο άτομο για φιλοξενία θα σου ήμουν ακόμα πιο ευγνώμων. Ελπίζω να το δεις σύντομα. Σ’ ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 • Ariete

  Καλησπέρα Σοφία! Θα ηθελα να σε ρωτησω σχετικα με τη σφραγιδα Χάγης.Εχω παρει μεταφρασμενα πτυχιο κ πιστοποιητικο γεννησης κ αλλα εγγραφα χωρις σφραγιδα Χάγης, ενας υπαλληλος απο υπ. Μεταφρ. ειπε οτι δε χρειάζεται για Ηνωμένο Βασίλειο, απο αλλους ακούω μπορεί κ να χρειάζεται. Τελικα τι ισχύει πραγματικά? Μπορείς να με διαφωτισεις εσυ που μενεις εκεί τοσα χρονια..Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 • anastasia

  Καλησπέρα Σοφία!
  Σκέφτομαι και εγώ με το αγόρι μου να φύγουμε για Αγγλία για δουλειά. Είμαστε δάσκαλοι με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή. Γνωρίζεις κάτι για την απορρόφηση σε αυτόν τον τομέα, σε αγγλικά ιδιωτικά σχολεία ή νηπιαγωγεία; Έχουμε Proficiency και λίγη προυπηρεσία.
  Ευχαριστώ!!

 • fenia

  Γεια σου Σοφία.
  Ετοιμάζομαι να φύγω Αγγλία για διδακτορικό σε λίγες μέρες, με υποτροφία + μισθό. Θέλω να σε ρωτήσω το εξής. Πόσο καιρό θα μου πάρει να βγάλω NINO? Είμαι ανασφάλιστη τώρα και δεν μπορώ να βγάλω Ευρωπαϊκή κάρτα και σκέφτομαι ότι αν είναι να αργήσει πολύ το ΝΙΝΟ, μήπως ψάξω κάποια ιδιωτική ασφάλιση. Τι μου προτείνεις ώστε να μην μείνω ξεκρέμαστη εκεί? Σ ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 • mm

  σκεφτόμαστε με το αγόρι μου να φυγουμε για αγγλια σε ενα μιση χρονο εκεινος εχει τελειωσει βιολογια (μικροβιολογια) και τωρα τελειωνει και το μεταπτυχιακο του…εγω απο την αλλη εχω τελειωσει ενα ιεκ αλλα δεν ειναι κατι που θα με ενδιεφρε να ψαξω στον κλαδο αυτο για δουλεια…επισης δεν μιλαω και τοσο καλα αγγλικα αν και εχω παρει το λοουερ τα χω λιγο ξεχασει…θα θελα να ρωτησω αν υπαρχει περιπτωση εγω χωρις καποιο πτυχιο να μπορεσω να βρω δουλεια; και αν υπαρχει οπως εχουμε στην ελλαδα δημοσιο ιεκ ή τιποτα παρομοιο ωστε να μπορεσω να σπουδασω κατι δωρεαν ή εστω με καποια υποτροφια καπου; και τι χαρτια μπορει να χρειαστω αν τυχον θελησω να σπουδασω εκει;

 • No Bs

  Την καλησπερα μου

  Εχω μια part time ευκαιρια απασχολησης για οποιον/α ενδιαφερομενο θα βρισκεται στην πολη Bournemouth απο αρχες Αυγουστου μεχρι τον επομενο Μαη.

  Απαραιτητη βασικη γνωση αγγλικων κ ποδοσφαιρου.

  Ειναι για συγκεκριμενες ημερες κ ωρες (κατα νεσο ορο 3 ωρες ανα εβδομαδα,στο 90% το σαββατοκυριακο).

  Η δουλεια ειναι ευκολη και μετα την συνεντευξη (skype η τηλεφωνικως) ακολουθει 2ωρο training.

  Σιγουρα δεν ειναι η δουλεια που θα σας σωσει οικονομικα,αλλα αθροιστικα μεσα στην χρονια θα εχετε εξοικονομησει το απαραιτητο κομποδεμα για τις επομενες καλοκαιρινες σας διακοπες.

 • Makis

  Καλησπερα…Αναζητω εργασια στην Αγγλια και μεσω ενος γραφειου ευρεσεως εργασιας εδω στην Ελλαδα μου προτειναν μια απλη δουλεια για ξεκινημα στο Nottingham με μισθο απο 7.2 λιρες εως 9 την ωρα πενθημερο και 8ωρο.Επισης μου ειπαν οτι θα μου εξασφαλισουν διαμονη με 280 ευρω το μηνα(λογικα με συγκατοικο).Θα ηθελα απο οποιον ζει στο Νottingham η γενικα στην Αγγλια να μου δωσει καποια συμβουλες η να με βοηθησει ωστε να γνωριζω καποια πραγματα πριν ξεκινησω το ταξιδι για εκει.Θα το εκτιμησω πολυ .

 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

  καλησπερα!!!σκεφτομαι με το αγορι μου να μετακομισουμε Αγγλία!εκεινος ειναι σεφ και εγω καθηγητρια!Διαβασα ενθαρρυντικα πραγματα εδω!ελπιζω ολα να πανε καλα!

 • Frida

  Ποσο “ρίσκο” μπορεί να είναι το να ρθει κάποια γυναίκα να γεννήσει εκεί? Εξηγώ: είχε παρθει έτσι κι αλλιώς η απόφαση να μετακομισουμε εκεί με το σύζυγο κ τα δυο μας παιδιά (για καλύτερο μέλλον κυρίως των παιδιών μας) κ ξαφνικά ανακαλυπτουμε ότι διανύουμε νέα εγκυμοσύνη κ μάλιστα με ιστορικό θέματος υγείας από την προηγούμενη γέννα… Επειδή όμως είναι μονόδρομος το να γεννήσω στην Αγγλία κ μάλιστα λογικά θα έρθουμε εκεί όταν θα είμαι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη , υπάρχει περίπτωση να βρω σοβαρά εμπόδια; Να ζητήσω από τον γιατρό μου εδώ πχ να στείλει επιστολή? Πρόκειται να μετακομισουμε στο Κειμπριτζ.

  • Lina

   Φρίντα επειδή διανυω εγκυμοσύνη στην Αγγλία ξέρω να σου πω τα εξής. Με το που θα έρθεις Αγγλία θα πας αμέσως να γραφτείς σε ένα general practitioner. Δεν είμαι σίγουρη αν πρέπει να έχεις Nino αριθμό πρώτα η όχι. Αυτό πρέπει να το ψάξετε πολύ καλα πριν να έρθετε εδώ σε αυτή την καταςταςη.Γιατι το νινο κάποιες φορε αργεί και αντιςτοιχα Θα έχεις την ανάλογα καθυστέρηση για την εγγραφή σου στο βρετανικό σύστημα υγείας. Αν υποθέσουμε ότι έχεις νινο η ότι δε χρειάζεται αυτό πρώτα για να γραφτείς σε γιατρό αυτό που θα κανείς ειναι να κλείσεις ραντεβού με γιατρό η μαία η νοσοκόμα του ιατρείου ( τα πιο πολλά ιατρεία έχουν όλα αυτά, κάνε μια έρευνα καλή για τα ιατρεία της περιοχής σου). Με τον επαγγελματία υγείας που θα δεις θα δώσεις το ιστορικό σου και απο τις απαντήσεις σου θα κρίνουν αν είσαι low, medium or high risk pregnancy. Αναλόγως σε ποιο μήνα βρίσκεσαι θα δρομολογηθούν όλα τα ραντεβού που πρέπει να γίνουν στην εναπομείνασα εγκυμοσύνη σου. Αίμοληψιες γίνονται στα ιατρεία πολλές φορές ενω για υπερήχους συνήθως σε νοςοκομειο της περιοχής σου.Ταυτόχρονα θα κανείς αίτηση για μια maternity exemption card που ειναι για δωρεάν φάρμακα για εγκύους και ως τη συμπλήρωση ενός έτους του παιδιού σου, αλλά μέχρι να έρθει να χρειαστείς φάρμακα θα λες ότι είσαι έγκυος και δε θα πληρώνεις τίποτα. Θα σε συμβούλευα να μείνετε σε περιοχή κοντά σε νοσοκομείο, να πάρεις έξτρα φάρμακα μαζί σου αν παίρνεις κάποια αγωγή, να κανείς ότι εξέταση ειναι δυνατόν στο γιατρό σου στην Ελλάδα μέχρι την αναχωρηςη σας στην Αγγλία και να πάρεις μαζί σου, υπερήχους,μετρήσεις, εξετάσεις. Επίσης να βγάλετε όλοι οικογενειακώς την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης και αν χτυπά ξύλο νιώσεις καποια ενόχληση η δυσφορία μπορείτε να πάτε στα επείγοντα και να σε φροντίσουν. Φιλικά όμως εγω στη θέση σου θα καθόμουν Ελλάδα με τα παιδάκια μου και θα γεννούσα εκει, θα έστελνα το σύζυγο Αγγλία να τακτοποιηθεί και θα έψαχνα υποστήριξη στην εγκυμοσύνη και στη γεννά απο την οικογένεια μου. Κι όταν με το καλό θα τακτοποιούνταν ο σύζυγος και το παιδάκι μου ήταν γερό, θα ανέβαινα Αγγλία…

 • Αναστασια

  Kαλησπερα Σοφια.. Ειμαι ειμαι κατω των 18 και θελω να ερθω να τελειωσω το σχολειο στην Αγγλια και οχι στην Ελλαδα..Εχω συγγενεις εκει οι οποιοι μπορουν να με φιλοξενησουν..Αυτο που ηθελα να σε ρωτησω ειναι οτι για να ερθω και να παω σε καποιο κολλεγιο θα πρεπει να εχω καποιο πτυχιο αγγλικων οπως lower ; ή δεν ειναι απαραιτητο επειδη ειναι κατω των 18;

 • Βάσια

  Καλησπέρα! Είμαι νηπιαγωγός και σκέφτομαι να πάω Αγγλία για δουλειά στο αντικείμενό μου σε δημόσια σχολεία. Έχω φίλους να με φιλοξενήσουν για κάποιο διάστημα, αλλά δεν έχω ιδέα τι χαρτιά χρειάζονται για το δημόσιο και τι διαδικασία γίνεται εκεί. Π.χ στην Ελλάδα για να διοριστείς γίνονταν διαγωνισμοί στον Ασεπ. Εκεί πως είναι το σύστημα? Πέρα από το πτυχίο αγγλικών που πρέπει να έχω τι άλλα χαρτιά χρειάζονται; Κάνω κάποια αίτηση; Ξέρεις καθόλου την διαδικασία;

 • μπρρ κρυο σημερα

  Πολυ σωστα ολα αυτα… Αν δεν ειχα παρα πολυ κοντινο μου ατομο να με φιλοξενησει δεν ξερω πως θα τα καταφερνα μιας και μου πηρε 5 μηνες να βρω δουλεια (και με καθολου σχεδον προυπηρεσια.. μονο πτυχιο και μεταπτυχιακο ουσιαστικα). Αλλα ολα πηγαν καλα. Τα λεφτα ειναι ισα ισα για να ζω αξιοπρεπως και δε μενουν στην ακρη… Λογικο, αφου ειμαι σε τζουνιορ θεση προς το παρον. Αλλα με λιγη προσοχη και τα ψωνια μου μπορω να κανω και τις βολτες μου. Δε νιωθω οτι μου λειπει κατι. Και το πιο σημαντικο ειναι ο σεβασμος στο χωρο εργασιας και το οτι δε σε αντιμετωπιζουν σαν κτημα τους ουτε οτι τους χρωστας καθε ελευθερο λεπτο απο τη μερα σου. Τουλαχιστο εκει που δουλευω εγω. Πεθαναν δυο δικοι μου φετος, 10 μερες επιπλεον αδεια μου εδωσαν κι ας επεμενα να τις αφαιρεσουν απο την κανονικα (28 μερες το χρονο). Οι πληρωμες στην ωρα τους παντα η νωριτερα. Τα τρενα παλι οχι παντα… :Ρ Ειδικα μ αυτα που πληρωνουμε… Αλλα τι να κανουμε. Ολοι τα τραβαμε. Κι αυτη η πολυκοσμια δεν πολυπαλευεται στις ωρες αιχμης, αλλα επεδη προσπαθω να πηγαινω για δουέια στις 8 δε με επηρεαζει πολυ. Αλλο τωρα. Δεν καταλαβαινω αυτους που ερχονται εδω και λεμε οτι το φαι ειναι χαλια. Στο σουπερμαρκετ πανε καθολου; μαγειρεουν; αναρωτιεμαι.. Εγω απο την ελλαδα μονο φαβα φερνω και κανενα παξιμαδι. Ολα τ αλλα τα βρισκω! Το μονο που μου λειπει λιγο ειναι τα ελληνικα ψαρια τυπου σαρδελα μπαρμπουνι κλπ αλλα οκ δεν εγινε και κατι φοβερο. Α, και με τις υπηρεσιες δεν εχω παραπονο. Για το ΝΙ μου κλεισαν ραντεβου μετα απο 3 βδομαδες, αλλα με εξυπηρετησαν στην ωρα μου και γρηγορα και αυτο ηταν. Πιστοποιητικα κανεις αιτηση ονλαιν και τσουπ, ερχονται στο σπιτι ταχυδρομικα μετα απο δυο βδομαδες. Ο καιρος καταλαβαινω γιατι μπορει να εκνευριζει μερικους. Το καλοκαιρι ειναι λιγο μιζερο εδω βασικα αν και η μερα ειναι μεγαλυτερη απο την ελλαδα. Το φθινοπωρο ειναι υπεροχο, και η ανοιξη ακομα πιο πολυ. Τα χριστουγεννα επισης ειναι πολυ ομορφα. Ο χειμωνας ετσι κι ετσι. Δε με χαλαει ομως. Καλη τυχη σε οποιον θελει να ερθει και ελπιζω να πανε ολα καλα με το μπρεξιτ.. Εγω ημουν απ τους τυχερους.

 • giannis

  γεια σας παιδια επειδη φευγω γεια αγλλια σε εναν μηνα βρηκα δουλεια σε ξενοδοχειο εχω παρει τηλ αγγλικη και πρεσβεια και βρετανικο συμβουλιο να τους ρωτησω οτι εχω ενα σωρο συστατικες επιστολες τι εχω στα αγγλικα πρεπει να γραψω πανω και τον αριθμο ταυτοτητας ξερεις κανενας πως θα εχει ισχυει αν μπορει να με βοηθησει καποιος ευχαριστω

 • Κυριακή

  Kαλησπέρα Παιδιά! Εγώ είχα έρθει για πρώτη φορά Αγγλία τον Ιανουάριο αλλά δεν βρήκα κάτι και μέσα σε 2 μήνες αναχώρησα.
  Αποφάσισα όμως να ξαναπροσπαθήσω, μιας και είχα τον αδερφό μου στο Nottingham και σπούδαζε. Θα ήθελα να ρωτήσω, στους background ελέγχους που γίνονται όταν πιάσεις δουλειά, μπορούν να βρουν πότε πρωτομπήκα στην Αγγλία και για πόσο χρονικό διάστημα;

 • […] Λίγα λόγια για την καινούρια αρχή στην Αγγλία […]

 • […] Λίγα λόγια για την καινούρια αρχή στην Αγγλία […]

 • […] Λίγα λόγια για την καινούρια αρχή στην Αγγλία […]

 • […] Λίγα λόγια για την καινούρια αρχή στην Αγγλία Ενοικιάζεται: Πληροφορίες Εντός Λίγα λόγια για τα έξοδα στην Αγγλία Λίγα λόγια για τα άσχημα στην Αγγλία Αγγλία και Ελλάδα Αγγλία και Ελλάδα ΙΙ Guest Post: Κύμα μετανάστευσης – Ψάχνοντας για δουλειά στη Βρετανία – Μέρος Α Guest Post: Κύμα μετανάστευσης – Ψάχνοντας για δουλειά στη Βρετανία – Μέρος Β […]

 • […] Λίγα λόγια για την καινούρια αρχή στην Αγγλία […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>