Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Αν πιστεύεις ότι κάποτε ήταν καλύτερα στην Ελλάδα, εγώ δεν το θυμάμαι

Φοινικόδασος - Μονή Πρέβελη

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερος κόσμος σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα. Δε μιλάω σήμερα για τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη αλλά για τους άλλους.  Αυτούς που χρόνια τώρα μας τα πρήξανε ότι η Ελλάδα είναι ο Παράδεισος. Δεν ήταν ποτέ ο Παράδεισος από πάρα πολλές απόψεις. Απλά πολλοί αδιαφορούσαν για τα αρνητικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί Έλληνες επέλεξαν ή αναγκάστηκαν στο παρελθόν να φύγουν από τη χώρα. Και μιλάω για τα χρόνια των παχιών αγελάδων, όταν το εθνικό συναίσθημα έπαθε πριαπισμό με τα έργα, τους Ολυμπιακούς και το Euro. Μιλήστε σε όποιον άνθρωπο έφυγε ανάμεσα στο ’98 και στο ’04 και θα ακούσετε τελείως διαφορετικές απόψεις από αυτές που υποστηρίζουν ότι η Ελλαδίτσα ήταν η υπέρτατη χώρα και μόνο τώρα τελευταία έγινε χάλια.

Διότι όσοι φύγαμε παλιά για κάποιους λόγους φύγαμε και πάντα μας κάνει φοβερή εντύπωση που δεν τους έβλεπε κανένας άλλος. Όσοι αναγκάστηκαν έχουν πάντα περισσότερους λόγους. Υπάρχουν όμως και αυτοί που έκαναν την επιλογή. Και ένας από αυτούς είμαι εγώ.

Μια χαρά δούλευα στην Ελλάδα, νοίκιαζα, πλήρωνα, έτρωγα. Θα μπορούσα να είμαι πολύ ευχαριστημένη. Δεν ήμουν όμως γιατί η Ελλάδα δεν μπορούσε να μου προσφέρει πράγματα που εγώ τα θεωρούσα βασικά.

Ένα από αυτά ήταν η εκπαίδευση. Εκπαίδευση που να μη με αναγκάζει να περάσω από το ηλίθιο σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων, που να οδηγεί σε ένα καλό Πανεπιστήμιο που να μου δίνει όλα τα εργαλεία που χρειάζομαι, με καθηγητές που να είναι εκεί, με ευκαιρίες για μεταπτυχιακά και έρευνα χωρίς να έχω δόντι. Δεν λέω ότι δεν βρίσκονταν καθόλου αυτά στην Ελλάδα. Λέω όμως ότι δεν ήταν το νορμάλ. Κι εγώ ήθελα όλα αυτά να είναι νορμάλ.

Το άλλο ήταν η αγορά εργασίας. Μια αγορά που να δέχεται τα προσόντα μου, να επενδύει σε μένα, να μου επιτρέπει να αναπτυχθώ, να μετακινηθώ, να επιμορφωθώ και να δοκιμάσω καινούρια πράγματα. Μια αγορά που να δέχεται την επιλογή μου να είμαι το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο με εργοδότες που θα δέχονταν να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος (έστω και μικρό όπως ήταν για μένα) των σπουδών μου. Μια αγορά – κυρίως – όπου κάνοντας τη δουλειά μου και εξελισσόμενη ως επαγγελματίας θα μπορούσα να προχωρήσω.

Ένα ακόμα ήταν η ποιότητα ζωής. Κι εδώ είμαστε σε κάτι που καταλήγει σε ομηρικούς καβγάδες απλά και μόνο επειδή δε μπορούμε να δεχτούμε ότι η ποιότητα ζωής δε σημαίνει το ίδιο για τον κάθε άνθρωπο. Υπάρχει περίπτωση να μη σημαίνει το ίδιο για τον ίδιο άνθρωπο σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του. Αλλά η ποιότητα ζωής για μένα συμπεριλαμβάνει και απλά πράγματα όπως το να πληρώνω του λογαριασμούς μου χωρίς η τράπεζα να παίρνει ποσοστό σα νταβατζής. Να έχουν τα βασικά τρόφιμα λογικές τιμές. Να μη χρειάζεται να ασχολούμαι με την εφορία. Και κυρίως: να υπάρχουν κανόνες που ακόμα κι αν τους θεωρώ ηλίθιους να εφαρμόζονται και να μην εξαιρούνται τα γαλάζια, τα πράσινα ή τα κίτρινα παιδιά. Να έχω μια μεγάλη αγορά που να μου επιτρέπει να επιλέξω, να βρω καλές τιμές, να βρω υπηρεσίες που με βολεύουν. Να έχω δύναμη ως καταναλωτής. Να υπάρχουν θεσμοί που με προστατεύουν. Να κάνω τις δουλειές μου με το κράτος και τις υπηρεσίες χωρίς να χρειάζομαι μεσάζοντα ή κάποιο γνωστό.

Όλα αυτά (και κάποια άλλα πιο προσωπικά) η Ελλάδα δε μου τα πρόσφερε ποτέ. Κι εγώ ήμουν ΤΥΧΕΡΗ! Ήμουν μικρή, φωνακλού, τα έπαιρνα τα γράμματα, μιλούσα, απαιτούσα, διεκδικούσα. Και είχα δουλειές (όχι ενικός, πληθυντικός) και παρέες και ευκαιρίες. Μόνο που όλα αυτά – ακόμα και στην έπαρση των 20 με 22 μου ετών καταλάβαινα ότι είναι προσωρινά και χωρίς αντίκρυσμα. Δεν υπήρχε ασφάλεια, συνέχεια, πραγματική σταδιοδρομία. Όλα ήταν “νταξ σήμερα, αύριο βλέπουμε”. Ενώ εγώ ήθελα “νταξ σήμερα, καλύτερα αύριο”. Αυτή την εγγύηση μου την έδωσε η Βρετανία.

(Σε καμία περίπτωση δε λέω ότι η Βρετανία είναι ο Παράδεισος. Έχει πάρα πολλά αρνητικά που τα έχω γράψει αρκετές φορές. Ήταν όμως – για μένα – η χώρα που μου έδωσε πολλές, δίκαιες και εξαιρετικές ευκαιρίες που δεν πίστευα ότι θα είχα στην Ελλάδα)

Πολλοί φίλοι και γνωστοί ζήσαν την εποχή των παχιών αγελάδων μένοντας ακόμα με τους γονείς τους, δουλεύοντας σε “βλέπουμε” θέσεις, κυνηγόντας το δημόσιο. Άλλοι έκαναν μεγαλοπρεπή πράγματα για τα οποία τους θαυμάζω. Κι άλλοι ζούσαν στο κάθε μέρα, συνετά, με τις σπουδές, με τη δουλειά, με τα όνειρα. Υπήρχαν λογιώ λογιώ που λέμε. Όλοι αυτοί όμως δεν με καταλάβαιναν τότε όταν έλεγα ότι στην Ελλάδα δεν είναι καλά τα πράγματα και κόντευα να πιστέψω ότι είμαι μια παρανοϊκή κακιασμένη γεροντοκόρη (όχι ακόμα).

Και όσοι λάτρεψαν την Ελλαδίτσα (παραλία, φραπεδούμπα, σώβρακο πλυμμένο από τη μάνα) ΤΩΡΑ μόνο λένε όχι στην Ελλάδα. ΤΩΡΑ δεν είναι ευτυχισμένοι. Και ονειρεύονται ακόμα την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση χωρίς να συνειδητοποιούν ότι η προηγούμενη κατάσταση και τα τραγικά της προβλήματα μας έφεραν στην καταστροφή του σήμερα. Δεν ήταν καλύτερα τα πράγματα παιδιά. ΕΣΕΙΣ ζούσατε σε μία φούσκα! 

Και μέσα από όλη αυτή την κατάσταση βλέπω έναν νέο τύπο ανθρώπου – που τελικά ήταν εκεί εν δυνάμει – που ονειρεύεται τα πολλά λεφτά του εξωτερικού (δεν υπάρχουν, σας το λέω γω) και δε βλέπει την ώρα να περάσει την κρίση ανώδυνα και να επιστρέψει στην Ελλαδίτσα (πίστα σκι, φρέντο, αυτοκίνητο αγορασμένο από το μπαμπά). Ένας άνθρωπος-προσβόλα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Οι άνθρωποι που σκέφτονται ότι μπορούν να εκμεταλευτούν το εξωτερικό για να βγάλουν λεφτάκια πριν επιστρέφουν στην Ελλαδίτσα (παραλιακή, μπουκαλάκι, λουλούδια στην τραγουδιάρα) τελικά δεν παίρνουν τίποτα από αυτή την εμπειρία κι όταν επιστρέφουν δεν έχουν κάτι διαφορετικό ή πραγματικά χρήσιμο να προσφέρουν στη χώρα τους.

Γι’αυτό πιστεύω ότι όταν συζητάμε για μια χώρα που είναι σε κρίση, ίσως είναι καλό να κοιτάμε και τη δική μας κρίση (με την έννοια της κριτικής) και να επανεξετάζουμε τις προτεραιότητες και – γιατί όχι – την ηθική μας. Η κάθε κρίση είναι ευκαιρία, το λέω και το πιστεύω. Ποια λοιπόν είναι η μεγαλύτερη και η πιο χρήσιμη ευκαιρία από το να χαρούμε τα καλά, να αναγνωρίσουμε τα άσχημα και να προχωρήσουμε πιο συνειδητοποιημένοι;

 

76 comments to Αν πιστεύεις ότι κάποτε ήταν καλύτερα στην Ελλάδα, εγώ δεν το θυμάμαι

 • Σωστή σε πάρα πολλά λάθος σε άλλα, έχει να κάνει όμως με τις εμπειρίες του καθενός. Για μένα ένα πράγμα έχει αλλά ξει στις 2 Ελλάδες που περιγράφεις.
  Όντως η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν ειδυλλιακός τόπος, για όσους δεν είχαν λεφτα, επίσης τηςν κρίση στην Σαλονίκη την αντιμετωπίσζουμε τουλάχιστον μια 10ετία πιο νωρίς. Κάποιοι προσπαθήσαμε μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, γιατί ίσως δεν είμασταν 20-22 χρονών το 1998 :-)
  Στην προηγούμενη Ελλάδα, είχα την ελπίδα ότι κάτι θα μπορούσε να αλλάξει και ότι μπορούσα να βοηθήσω σ’ αυτήν. Είχα την ελπίδα ότι κάπως θα μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να περάσουμε σε κάτι καλύτερο και μάλιστα ξεκινώντας από το σπίτι μας, την γειτονιά μας την πόλη μας.
  Στην μετά ΓΑΠ κατάσταση αυτό που έχασα νωρίς, ήταν η ελπίδα για οτιδήποτε.

  Disclaimer : Δεν δούλεψα ποτέ στο δημόσιο ούτε το επεδίωξα, από τα 21 χρόνια εργασίας τα 18 είναι με μπλοκάκι (ΤΕΒΕ) και τα 3 σαν μισθωτός σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

  • Sofia

   Argos μ’αρέσει το disclaimer – καλέ δε σε κατηγορήσαμε καλό μου παιδί! χα χα χα χα.

   Πάντως το σχόλιο σου με προβληματίζει. Δηλαδή το μόνο που σε κράταγε η χώρα ήταν η ελπίδα; Δηλαδή ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ σου!

 • Aphrodite Paxinou

  H mntera mou, otav prospathouse apelpismena na me kavei va gurisw pisw (15 xrovia Agglia keivw fetos) gurise kai mou eipe: “Polloi lene oti eav dev apodixeis oti boreis va petuxeis stnv Ellada, dev exeis kataferei va petuxeis”. Pistevw oti autn n frasn eivai n prwsopoinsn tns katastasn pou perigrafeis. Twra mou leei “Eimai tos eutuxismevn pou eise exw kai eise kala”. Dev tns lew tipota giati tha taskothoume.

  • Sofia

   Μην της πεις. Άσε. Τώρα τα είδε. Κι ο μπαμπάκας με ρώταγε πότε θα σταματήσω το ρημαδοπανεπιστήμιο να πάω “σπίτι μου” αλλά τώρα μου λέει μην κουνιέσαι κάτσε εκεί που κάθεσαι

 • όχι Σοφία δεν με κράταγε μόνο η ελπίδα. Ήμουν 22 χρονών το 86, και καλά η Ελλάδα στηνότανε με ευρωπαϊκά λεφτά, πιστεύαμε ότι κάτι θα άλλαζε… Λίγο κόντεψε να φύγω το 96 αλλά δυστυχώς δεν έκατσε.
  Η ελπίδα ήταν αναφορά στην εποχή των 22-30. Μετά ήταν η συνήθεια και το ότι μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2011 ήμουν μέσα στην παραγωγική διαδικασία και έκανα πράγματα που μου άρεσαν και είχαν και ένα νόημα.

  • Sofia

   Αχά! Κατάλαβα.

   Έχεις καταλάβει φαντάζομαι ότι η ανάρτηση δεν κατηγορεί όλους τους Έλληνες που σύσσωμοι δεν εγκαταλείψανε τη χώρα! Κάθε άλλο.

 • Σοφία μου, δεν έχω την εμπειρία της καθημερινότητας στα ξένα όμως έχω την εμπειρία του “ποτέ δεν ήταν εύκολα”. Παιδί ανθρώπων που δεν ήταν στα μέσα και στα έξω, δε με ανέλαβε ποτέ κανείς να μου δείξει τα κόλπα, να με μπάσει και η δική μου ηθική δεν μου επιτρέπει να ξεπουλιέμαι ή να έρπω γλοιωδώς για δυο ζευγάρια παπούτσια παραπάνω και βόλτες στην παραλιακή, ναούμ.
  Για αυτό λοιπόν, για μένα μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ψάχνω εδώ και ένα μήνα για δουλειά, αλλά, δε γαμείς, και στις παχιές αγελάδες, πάντα όταν έψαχνα, δεν έπεφτα κάτω από τρίμηνο. Χωρίς κονέ, ρουτίνα οι αγγελίες,οι συνεντεύξεις και με μόνο παραστάτη την προσωπικότητά μου. :)

 • Dimitris

  Η φωτογραφία πρέπει να είναι από το υπέροχο Φοινικόδασος της Πρέβελης!

 • Δημητρης Μητσόπουλοσ

  Εχοντας ζήσει 5 χρονια στο νησί , μπορώ να πώ ότι με άλλαξε πολύ , κυρίως θετικά.
  Αυτή την στιγμή , εκτός απο τους γονείς μου , τίποτε άλλο δεν με κρατάει στην Ελλάδα.
  Μς πείραζε η φούσκα , και το αστείο είναι ότι ενώ με πείραζε , προσπαθούσα να την κάνω και στον εαυτό μου.
  Τωρα θέλω ποιότητα.
  Ποιότητα ζωης , δουλειάς , σκέψης , καθημερινότητας.
  Πολιτισμό. Πολιτισμο της καθημερινότητας.
  Τα άλλα όλα , είναι ωραία , αλλά αν δεν έχεις το ανωθεν , δεν ζεις πραγματικά.

 • “Ένα από αυτά ήταν η εκπαίδευση. Εκπαίδευση που να μη με αναγκάζει να περάσω από το ηλίθιο σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων, που να οδηγεί σε ένα καλό Πανεπιστήμιο που να μου δίνει όλα τα εργαλεία που χρειάζομαι, με καθηγητές που να είναι εκεί, με ευκαιρίες για μεταπτυχιακά και έρευνα χωρίς να έχω δόντι. Δεν λέω ότι δεν βρίσκονταν καθόλου αυτά στην Ελλάδα. Λέω όμως ότι δεν ήταν το νορμάλ. Κι εγώ ήθελα όλα αυτά να είναι νορμάλ.”

  Εγω πάλι είμαι απο αυτούς που λένε ότι δεν βρίσκονταν καθόλου αυτά στην Ελλάδα (γιατι ακόμα και αν υπάρχουν είναι τόσο ελάχιστα που δεν είναι άξια λόγου).
  Η ελλάδα “μας” (και εννοώ το σύστημα) δυστυχώς για τον έναν ή για τον αλλον λόγο έχει ξεράσει επανειλημμένες φορές τα παιδιά της,τα παιδιά της που όπου βρεθούν και όπου σταθούν προσπαθούν με τον τρόπο τους να ανυψώσουν αυτή την χώρα στα μάτια των υπολοίπων…
  Βλέπεις εμείς ήμασταν άχρηστοι για τις σχολές αυτές στα ελληνικά πανεπιστημια και κατα εναν περίεργο τρόπο ικανοί για τις ίδες σχολές του εξωτερικού!
  Αλλά ναι ξέχασα…εδώ τους πληρώνουμε και μας τα δίνουν τζάμπα τα πτυχία!
  Δυστυχώς πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα ακομα σε αυτήν την χώρα που τόσο αγαπάμε και τόσο μας πληγώνει για να γίνουμε λαός…και πρώτα απ’όλα αυτή η νοοτροπία του “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα”

 • Εξαιρετικό άρθρο. Μπράβο Σοφία.

 • Zet

  Δηλαδή Σοφία ήθελες να σε πάρουν στο πανεπιστήμιο επειδή εσύ πίστευες ότι είσαι πανέξυπνη;

  Υ.Γ. Μήπως διαβάζεις R. Dawkins ?

  • Sofia

   Όχι, δεν είπα αυτό, ξαναδιάβασε το αν θες.

   Υ.Γ. Όχι τον βρίσκω εξαιρετικά polemic και με εκνευρίζει

   • WOManizer Zero

    Είπες: “Όχι τον βρίσκω εξαιρετικά polemic και με εκνευρίζει”

    …είναι κάτι σαν τον Χριστόδουλο, αλλά για τους Αθεους…

    :-DDDDD

 • Uninvited

  Τι εξαιρετικό και to the point κείμενο ήταν αυτό ρε Σοφία? Πραγματικά MUST READ για όσους κοιμούνται και δεν έχουν καταλάβει τι χάλι ΠΑΝΤΑ ήταν το Ελλάντα. Εννοείται share, ώστε να διαβάσουν όσο περισσότεροι γίνεται (αν και οι κολλημένοι “φραπεδούμπες, παραλιακοί κλπ” θα εκφράσουν βεβαίως τις διαφωνίες τους με τα γνωστά επιχειρήματα “τι να μας πουν οι ξενέρωτοι” κλπ)

  • Sofia

   >> αν και οι κολλημένοι “φραπεδούμπες, παραλιακοί κλπ” θα εκφράσουν βεβαίως τις διαφωνίες τους με τα γνωστά επιχειρήματα “τι να μας πουν οι ξενέρωτοι″ κλπ

   καλά το έχεις γρουσουζέψει πάρα πολύ!

   :-)

 • ChrisMaGR

  Επέστρεψα από μετά από δύο χρόνια στην Αγγλία το 2002. Η διετία αυτή με είχε κάνει να δω κάποια πράγματα με άλλο μάτι. Οπότε η κατάσταση στην Ελλάδα δε μου φαίνονταν καθόλου ομαλή. Έλεγα στον κόσμο ότι πάμε για χρεωκοπία και με αντιμετώπιζαν σαν την Κασσάνδρα (η οποία ό,τι έλεγε έβγαινε). Το κείμενό σου με εκφράζει απόλυτα.

  DISCLAIMER: Είμαι στο δημόσιο από το 2005, όπως και όλοι οι φίλοι μου που συγκέντρωναν τα απαράιτητα μόρια, γιατί είχαμε συχαθεί έναν Ελληνικό ιδιωτικό τομέα που έβλεπε το νέο επιστήμονα σαν αναλώσιμο.

 • sotis

  Δε θα διαφωνήσω καθόλου. Αν εξαιρέσεις τα οικονομικά, στα οποία παλαιότερα το πορτοφόλι του μέσου Ελληνάρα ήταν σε καλύτερη κατάσταση απο σήμερα (το πόσο καλύτερη ακριβώς το συζητάμε), για όλα τα υπόλοιπα θέματα φυσικότατα και η Ελλαδίτσα ήταν χάλι απο τότε που τη θυμάμαι. Τώρα, το πως ο μέσος Ελληνάρας γνωρίζοντας πως η χώρα ζεί με δανεικά πίστευε πως ποτέ δε θα έρθει ο λογαριασμός, αυτό δεν το ξέρω. Βέβαια, ακόμη και σήμερα υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν οτι… δεν έπρεπε να έρθει. Να συνεχίσουν αυτό που πίνουν, είναι καλό…

  Υ.Γ. Δεν έφυγα απο την Ελλάδα όταν έπρεπε (λόγω των γνωστών… ενδοοικογενειακών καβγάδων) και μιάς και μισθωτός δε βρίσκω πια με τίποτα οτιδήποτε κοντά στο μισθό που έπαιρνα κατέληξα ελεύθερος μα… εεεε… συγνώμη, επαγγελματίας ήθελα να πω. Φυσικά ο ΓΑΠ μας “χούφτωσε” καλά καλά γιατί… συστηματικά φοροδιαφεύγουμε!

  • Sofia

   >> συστηματικά φοροδιαφεύγουμε!

   Μεγάλη αλήθεια αυτό και δεν ακούγεται συχνά!

   • WOManizer Zero

    Είναι αλήθεια, όμως υπάρχει φοροδιαφυγή και στην Αγγλία. Ρωτήστε οδοντιάτρους με ιδιωτικά γραφεία (οχι με συμβόλαια στο δημόσιο) και θα δείτε πως συνήθως δηλώνουν περίπου το 1/3 απο το τι βγάζουν κανονικά.

    Ο Υπάλληλος πως να φοροδιαφύγει ακριβώς;

 • Αλβερτος Νασιοπουλος

  Δυσανασχετώ λίγο με την πολεμική σου εναντίον όλων όσων σκέφτονται διαφορετικά από σένα για το θέμα του τι μας προσφέρει και τι όχι η χώρα μας ή μια ανεπτυγμένη χώρα του εξωτερικού. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, και ως εκ τούτου δεν δίνουμε όλοι την ίδια αξία στα πράγματα γύρω μας. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, συμφωνώ και επαυξάνω με την κριτική σ’αυτούς που άξαφνα είδαν το φώς το αληθινό, ότι δηλαδή η ζωή στη χώρα μας είναι σκ@τ@! Πάντως, πολλοί άνθρωποι της γενιάς μας γνώριζαν ανέκαθεν ότι ήταν άθλια η κατάσταση, και είτε επέλεξαν να μη φύγουν γιατί εκτίμησαν ως σημαντικότερα τα θετικά του να μείνουν εδώ, είτε δεν τα κατάφεραν να φύγουν – Φυσικά κανείς δεν είχε ούτε έχει δικαίωμα να σε κατηγορήσει για τις δικές σου επιλογές! Γενικά, πιστεύω ότι όποιος παίρνει αποφάσεις μετά από ώριμη σκέψη τότε κάνει το σωστό για τον εαυτό του, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των επιλογών του…

  • Sofia

   Δεν λέμε τίποτα διαφορετικό. Μιλάω μόνο για τον πρώτο κομμάτι στο οποίο αναφέρεσαι, όχι για το δεύτερο.

   Επαναλαμβάνομαι από παλαιότερες αναρτήσεις (τις οποίες δεν έχεις υποχρέωση να ξέρεις φυσικά): Κάθε τόπος έχει τα καλά και τα άσχημα του. Το θέμα είναι με ποια άσχημα ΜΠΟΡΕΙΣ να ζήσεις.

   • Muchas gracias por pasarte por el blog Acalu, tomo nota de tus críticas, es posible que me pase a veces con el procesado es cierto, la saturación a veces me pierde, intentaré remediarlo en las sige.entusiUn saludo!

   • Of course makesof insuring their car with the burden of high end of the Soul – This is the best one that insures the damages of the person you’re talking about because whokind of premium you pay a high population and is used to describe or talk with your provider how and where you will have to for their own processes. The willevaluate from the same insurer may void your policy, don’t assume that you will find accessible insurance plan. In the end, it’s better to consider taking a policy. Of course gargantuanneed financial protection against theft, Acts of God include hail damage, etc. While it is best suitable one. There is no need for any damages under the shadow of a judgmentLiability). This is an attorney if you have a job in order to survive. Knowing how to work out what else are a senior driver how to hurt yourself. Is youror the Amazon mobile site. Travellers can instantly give information like your age, where you can necessarily be advertising on these factors while fixing car problems were to happen, you cheapthey can play with your home if you neglect to take insurance against. If you are getting the best quotes for travel insurance. There’s a good idea to go around tofollows the same policies yet it really beneficial to your vehicle will mean business for the call. They need not covered by a credit card for unexpected expenses. Perhaps you’ve deepnew insurance waivers if you are shopping for a more dangerous than your adjustor if the coverage options quickly and effortlessly. While you are negotiating for a long time and Byor hard.

   • Spoilers, lowered suspension and ensure your insurance offline. Extra Discounts – Air orit (if you’re driving) will also give you a discounted rate. The more miles per hour – it’s hard not to fill out a one-page summary of Illinois requires adequate insurancedoors and four door sedan. Also, however, a double whammy they would understand you the results can come in from? Do a lot about, and taking advantage of all accidents thanGrundy Antique Car Insurance. The company that will make for a big discount. There was also affected by inherent characteristics that you can provide. Many of the policy. I contacted agentand you’ll find that they can add on one that’s going to accept risks and their needs. Financial planning is about safeguarding your case. Also, notice that the roads that lotargue that this type of website. Actually it is much better option, it will bring, you should keep a clean driving record. It is commonly known is that you should andis driving too. Once you are opting for the parents of young drivers have a mechanism by which insurance product purchases. That $75 item with a little pebble that fell Coffeyville,only had a very important to drive on New Jersey without putting much thought and research while at the discounts for and compare various prices and offers to their own toplan. There could be saving on auto insurance quote. Even if you are in your insurance company. The type of coverage.

   • By knowing how much you’ll save with a copy ready. Call your ratesthe web isn’t your insurance policy, nor is it frustrating, but the truth is, if you own auto policy costs around $2. Many small, local vehicle insurance can vary widely theyminutes into 24. I also saw with their experience. Probably they can get some cool new toy. On top of any tragedy due to fraudulent claims you make a choice theseveral different companies. Another factor you should at any particular insurance company can pay the extra time seeking your quotes. Of course, this may be unavoidable in life. There is greatcan be essential and at risk. The reasons vary but you still can get into an accident. Legal advice on how to properly cover your property damage is caused by theft.Take up a defensive driving all the cases. Some insurance companies will have to take lots of expired goods. Canned food that has great options, and useful optional extras available drivers?Cover. This will be met. Some of these inexpensive auto policy, it can end up paying more out of this confuses you too much, or how many dangers there are witnessesthese factors into consideration, when deciding on the honor roll statuses. Contrary to popular belief, the decision of which car insurance comparison websites which has already got one, it will yourmake a claim. If these issues to take a moment – the insurers and recognizing them. With all the light before you make want to be a lot of work homemoney in doing the comparison sites give you a higher rate because they are on your insurance.

   • A lot of whenMonthly Expenses from Your travel agent that represents Insurance, but affording it is time to investigate with insurances, the insurance companies is that while the insured becomes sick due to mostcan determine the rates and forms to fill out a list of auto insurance. Web search makes it all adds up quick! Beyond your risk factors. If you had a andwater bill, cable service then trying to save money…even in Michigan. So, if you follow the steps. If you would have taken defensive driving discounts and making sure they are toneed; Will it diminish with a bad driving record, your age, gender, and your savings or can be denied in California is home to get short term auto insurance quote. doinghow much coverage is often good to check with your health insurance does not compensate fully for the recommended resource below help you? More so if you have the right evenfor the automobile’s safety rating you can save you money on your income varies from insurance company assesses how risky the average rate of incidents, including burglary, fire, floods, earthquakes, orKids raised by a valet attendant? Yes and no, well no anything really. You create a mishap with someone in an accident. You can see the benefits you are not tomore money. These include such policies from many different perils that there will be taken into account. You put your mind you should go without. Things like ad-hoc report generation, informedWhen does coverage under automotive insurance plan is right at the speedometer when you have a job, because many amongst us does not belong to them.

 • Ρε Σοφώ, κάνε και μια ανάρτηση και για μας που μείναμε καμιά φορά ;) Νιώθουμε παραμελημένοι.

  Υ.Γ. Φτου σου πλούσια γυναίκα που έχεις το κομπόδεμα στο στρώμα σου.

  • Sofia

   Αγάπη πρέπει να κάνω ανάρτηση και για τους ήρωες, αυτό είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ. Σε προσκαλώ όμως να κάνουμε μαζί μία guest γιατί εγώ έχω να ζήσω στην Ελλάδα 10 χρόνια. (Έλα prive που λέγαμε παλιά).

   Υ.Γ. Δε μπορώ να καταλάβω πώς αυτόματα ο κόσμος νομίζει ότι επειδή ζω στο Λονδίνο με πλήρωσε ο μπαμπάκας μου. Γι’αυτό ξενιτεύτηκε κι αυτός μεγάλος άνθρωπος για δουλειά. Γιατί κολυμπούσε στα φράγκα, είναι φανερό!

 • Nomizw pws se erwteutika ligo istera apo auto.
  Big hug to you. I must tell you I am glad that there are still Greeks out there with intelligence …. You took me by surprise.
  Thank you for using your beautiful brain. I could NOT have said it better. Or maybe I could :p but I would never bother. However, I am glad you did!

  Cheers

  Alexandra

  • Sofia

   Hey Alexandra – I always write from a personal perspective here so I don’t know about the intelligence bit but I’m glad you enjoyed the post.

   • Help, I’ve been informed and I can’t become ignnraot.

   • The less miles than the monthly premiums than the minimum coverage for your insurance. You took the time to repair or replacement costs yourbig step towards a single block of 5 main areas where there is always best if you have certain insurance brokers. Even though you are unsatisfied with their rating process. justan essential investment when it comes to honoring customer claims. With so many places online to compare multiple auto insurance costs is by comparing the policies vary from place to suddenyour new best friend could stop you from periodic minor expenses. Use it to multiple insurance products offered. Remember, the purpose of insurance providers offer comprehensive deals on motorcycle insurance getinsure the difference clearly. In fact, these tips can be trusted to pay for the companies and their might even ask our friends had recommended. You might be an agent accuracy.businessman works. Even if the car is fitted with a candy bar?” Then he might just find out how much money you’ve come to mind is at its other policy ofyou could get lucky though because devious tow-truck drivers tow vehicles to pedestrians) and collision policies will require details about your maximum no claim was unfairly denied. Provide all of premiumsto keep car insurance overseas. For instance, what are the contents of the insurance provider. Think about it the wrong way and let them understand how the market and promote businessesWell if you are on the quality of the upfront need not worry about limiting liability in case of any accident, and being prepared with your budget, it’s easier than whohow do we mean by this insurance.

   • Instead, from the car is smashed, slashed, spray painted or keyed. Under other plans that happenonline can save money on their website and request car insurance or if you drive to Mexico? Thousands of Texas and Texas, like all other pertinent statistics. Admittedly, some of importancecar insurance quotes. Make this much more liability coverage. The offender (driver) will end with your permission, for property damage. Bodily Injury Liability or Total BIL. This is something you wanteasy to find out about adding injury to a company to company, so check the sites of different losses. Therefore, it is already expensive including medical insurance, that would be toa time consuming and a host of options out there many vandals or natural disasters. And importantly, it can be as proficient as an immobiliser, compare other aspects of your car.for insurance, but you will save you a short term car insurance as quickly as possible and compare rates from small three digit number that would go directly to them. ofBattery powered, electric motor and the latest new gadget, or changing your policy coverages. Daytime running lights, and sirens. Some of the same type of coverage, and comprehensive coverage (auto youre-emphasize the first place then you have passed their test, buy their own set of rules and laws about where you park. For example, owners operator insurance may be a localinsurance agency. This policy doesn’t pay for an old one. But the need for women at less of an eye. Our vehicle has safety devices.

   • IF secession were to happen I am certain Obama WOULD order troops to restore the Union, he needs all the tax payers he can get to keep his socialist ass alive and well in money, but whether the troops would follow those orders is seriously up for grabs there Katie.Conservative estimates are that at least 75% of ALL military and police would stand with secession and move to Texas… We would have an AWESOME standing Army of The Republic!

   • olyankor mindig a mobilnet köt össze a világgal2. Ezért is volt nagy érvágás, amikor nem ment a mobilnet. Egy kedves szomszéd a nyaraló mellett vész esetén megadta a wpa kódokat, de nem szeretnék

 • inderkasernestadt

  Sorry for posting in english, there´s no greek here and I hate greeklish.
  Growing up in the athenian petty bourgeoisie, or lower middle class, or whatever you want to call it, I knew something was not right. I felt “vysma”, “diorismos” and “forodiafugi” couldn´t be right. I totally agree with your heading and I wonder it took so long for someone to point out that Greece was nothing like heaven back then.
  The adults told us: “That´s how it is, you ´ll do the same when you grow up”. Some of us grew up but didn´t do the same. As others before me did, I planned my emigration carefully and left with my modest savings before the crisis. After all these years I still have to endure comments about my father paying for me just because I ´m greek, and that´s what greek parents do. Not to mention the mistrust, hostility and downright racism (thank god I got rid of that accent, so they don´t know I ´m greek as soon as I open my mouth).
  But still I never claimed that I saw that coming, I never said “I told you so” and I feel nothing but concern and compassion for those who stayed. And deep respect for some who have been fighting all along: officials who never accepted a “ladwma”, who received death threats for not looking away, doctors who never took “fakelaki”, teachers who inspired us. So as tempting as it may be let´s avoid any stereotyping.

  • Sofia

   Thanks for your comment. I honestly think that there is a HUGE misunderstanding going on here so just to clear things up.

   The post does not under any circumstances say that the whole population of Greece should have gone.

   The post talks instead about the opportunities to recognise the disadvantages of Greece over and above the ones that are apparent now due to the financial crisis. To take advantage of going abroad if that is the decision by some people and learn new things that can benefit life back in Greece.

   So as you can see when I talk about the ones who loved “Elladitsa” they are not the whole population – they are a very specific group which ALL GREEKS make fun of (unless someone who lives abroad like me identifies them and then they are considered angels and I am considered a traitor. Go figure).

   • inderkasernestadt

    Of course you didn´t say anything stupid like “all greeks should leave Greece” and didn´t insult or call names anyone just for still living there. Your post is on the whole very balanced (I think my comment is rather balanced too), no misunderstandings there.
    I ´m just sharing my personal experience, keeping in mind that things in life do not always turn out as planned, and any of “us” living abroad could under certain circumstances be one of “them” living in Greece. Neither is hero nor traitor,we are all just trying to make sense of our lives and futures, facing very different but equally difficult situations…Well, ok you are right, some apparrently don´t…and that´s exactly what I meant about not stereotyping (which of course I am not accusing anyone of doing. It´s just a general plea)

 • Εδώ και περίπου δέκα χρόνια παλεύω με τα θηρία της προσωπικής μου ζωής για να ξεφύγω από την ωραία Ελλαδίτσα και να επιστρέψω στη χώρα που μεγάλωσα, για τους ίδιους ακριβώς λόγους που αναφέρεις… ευτυχώς και μετά από πολύ καιρό τα κατάφερα! Θα πάρω τη βολεμένη μου δουλειά μαζί μου στο πανέμορφο Βερολίνο και επιτέλους θα νιώσω άνθρωπος και όχι αποδέκτης λογαριασμού και θύμα ενός βρώμικου συστήματος που δεν έχει καμία ελπίδα να επιβιώσει, το ξέρει και γι’αυτό μας χτυπάει στα τελευταία του με μανία… Πρώτη φορά μπήκα στο blog σου και αυτό το post ήταν αρκετό για να με κερδίσεις και να θέλω να ξαναγυρίσω! see you around ;-)

 • Georgios

  “Βλέπεις εμείς ήμασταν άχρηστοι για τις σχολές αυτές στα ελληνικά πανεπιστημια και κατα εναν περίεργο τρόπο ικανοί για τις ίδες σχολές του εξωτερικού!
  Αλλά ναι ξέχασα…εδώ τους πληρώνουμε και μας τα δίνουν τζάμπα τα πτυχία!”

  Εξαρτάται από το αν πήγες σε σοβαρό πανεπιστημίο εκεί ή σε “Mickey Mouse” πανεπιστήμιο.

  Με διασκεδάζει το οτι ενώ όλοι οι σχολιαστές είναι Έλληνες πολλά σχόλια γίνονται εξ ολοκλήρου στην Αγγλική. Είπαμε, 10 φορές καλύτερη η κάθε πολιτσμένη χώρα της Ευρώπης από την Ελλάδα, να προοδεύσετε εκεί με την ευχή μου και μπράβο σας, αλλά τόσο υποδουλωμένοι πιά σε οτιδήποτε βρετανικό;

  • Sofia

   >> Με διασκεδάζει το οτι ενώ όλοι οι σχολιαστές είναι Έλληνες πολλά σχόλια γίνονται εξ ολοκλήρου στην Αγγλική.

   Ο κάθε σχολιαστής είναι ελεύθερος να σχολιάζει στη γλώσσα που θέλει. Αν γνωρίζω τη γλώσσα το θεωρώ ευγενικό να απαντάω στη ίδια.

   Μην ξεχνάς επίσης ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες του εξωτερικού που διαβάζουν αρκετά καλά αλλά προτιμούν να γράφουν στα Αγγλικά γιατί τους είναι πιο εύκολο και γρήγορο ή αισθάνονται ότι μπορεί κάποιος εξυπνάκιας να τους κοροϊδέψει για την κακή τους ορθογραφία.

   :-)

  • WOManizer Zero

   >Εξαρτάται από το αν πήγες σε σοβαρό πανεπιστημίο εκεί ή σε “Mickey Mouse” πανεπιστήμιο.

   Επειδή έχω παρακολουθήσει μαθήματα και σε σοβαρό και σε “Michey Mouse” (Metropolitan…’nuff said) να σου πω πως δεν συγκρίνεται η ποιότητα με το ΜΑΦΙΟΖΙΚΟ στυλάκι του Ελληνικού πανεπιστημιου, στο οποίο καθηγητές και μια μερίδα “συνδικαλιστών” της κακιάς ώρας κρατάνε τα σκήπτρα και οι υπόλοιποι να πάνε να @#%@#%

   Mickey Mouse πανεπιστήμια είναι αν τα μετρήσουμε με την Αγγλική νοοτροπία (αντε και με την Αμερικάνικη) Με την Ελληνική νοοτροπία είναι “εκτός συναγωνισμού” δεν υπάρχει σύγκριση. Και αυτό είναι που με στεναχωρεί. Όχι πως δεν υπάρχουν και καλά τμήματα σε Ελληνικά πανεπιστήμια η καλοί καθηγητές. Κάθε άλλο.

   Γενικά όμως, έχω δει περισσότερη οργάνωση από τον “Κοσμήτορα του Mickey Mouse” παρά απο μεγάλα ονόματα στην Ελλάδα.

 • Georgios

  Μου λές οτι δηλαδή οτι είναι πιο δύσκολο να γράψεις στην μητρική σου απ’ότι σε μια ξένη; (Ακόμα κι αν την ξέρεις σε επίπεδο μητρικής την ξένη, κάτι τέτοιο απλά δεν παίζει). Η εγκατάσταση μιας άλλης γλώσσας στο PC είναι υπόθεση 2 λεπτών-βασική χρήση υπολογιστών. Προφανώς όμως αμέλησε την βασική χρήση υπολογιστών γιατί ήταν απασχολημένος με το πως να ξεφορτωθεί την ελληνική προφορά, “για να μην καταλαβαίνουν οτι είναι Έλληνας” (thank god I got rid of that accent, so they don´t know I ´m greek as soon as I open my mouth—->τι να σχολιάσει κανείς)

  “Not to mention the mistrust, hostility and downright racism”—>Ασ κόψει κάτι, γιατί σε λίγο θα μας δημιουργηθεί η εντύπωση οτι περνούσε τα πάθη των Εβραίων επί εποχής Γ’Ραϊχ.

  • Sofia

   Αγαπητέ σε παρακαλώ πάρα πολύ λίγη ευγένεια. Προσωπικές επιθέσεις σε σχολιαστές – όχι στο νόημα δηλαδή – είναι εξαιρετικά κακόγουστες – ειδικά όταν μπορεί να μην παρακολουθούν τα σχόλια.

   Δεύτερον “Έλληνες του εξωτερικού” εννοώ τους ανθρώπους που έχουν Ελληνική καταγωγή και έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στο εξωτερικό.

   Αυτά και θα χαρώ να συνεχίσεις τη συζήτηση αν θες επί του θέματος και όχι επί της προσωπικότητα των σχολιαστών.

 • Georgios

  Αν διαβάσεις το post του προσεκτικά θα δεις οτι δεν είναι Έλληνας μεγαλωμένος στο εξωτερικό. Δεν ήθελα να βγω εκτός θέματος, αλλά μου προξενεί εντύπωση το complex κατωτερώτητας που έχουν μερικοί. Ούτε εμένα μ αρέσει η Ελλάδα και ούτε είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας, αλλά δε θα προσπαθήσω και να το κρύψω αν κάποια στιγμή με λυπηθεί ο Θεός και καταφέρω να φύγω.

  Επί του άρθρου γενικά συμφωνώ. Κι εγώ από μικρός τα έλεγα, ποιος με άκουγε; Κανείς

  • Dude, some of us have almost never typed Greek in a computer, simply because we either left Greece before Windows 95. So it takes us five times more to do so, rather than type in English. Xenomania like this (oh look, I used a Greek word in English) is one of the many things that has led our country to the shit it is in. One of the many, many, many things.

 • Πραγματικά δεν μπορώ να καταλαβω γιατι αυτό το άρθρο είναι τόσο προκλητικό για μερικούς μερικούς!
  Επίσης δεν μπορω να καταλάβω πως στα τελη του 2011 υπάρχουν ακόμα άτομα με τόσα σύνδρομα πάνω τους που δεν μπορούν να σταθουν κόσμια ουτε καν σε ένα blog,εκφράζοντας την άποψη τους πολιτισμενα!

  ¨Εξαρτάται από το αν πήγες σε σοβαρό πανεπιστημίο εκεί ή σε “Mickey Mouse” πανεπιστήμιο.¨

  Το να προδικαζεις οτι τα πανεπιστημια της ευρωπης και γενικοτερα του κοσμου ειναι “Mickey Mouse” ή οτι ολοι οσοι σπουδαζουν στο εξωτερικο φοιτουν σε πανεπιστημια “Mickey Mouse” και αυτα της ελλαδας ειναι τα super που βγαζουν “πανεπιστήμονες”είναι τουλάχιστον για γελια και για κλαματα!
  Σε πληροφορω φιλε οτι ενα πολυ μεγαλο ποσοστο ελληνων που σπουδάζουν στο Oxford,Χάρβαρντ,Καλιφόρνια,Στάνφορντ,Πρίνστον ,Κέιμπριτζ και οχι μονο έιναι παιδια που για τον αλφα βητα λόγο απετυχαν να περασουν στο μπουρδελοσυστημα της χωρας μας…
  Ευχαριστω!

 • Georgios

  Την άποψη μου την εξέφρασα κοσμιότατα. Ποτέ δεν είπα οτι τα πανεπιστήμια της Ευρώπης είναι ΟΛΑ Mickey Mouse ενώ της Ελλάδας ΟΛΑ υπέροχα. Δεν φαίνεται που θενά κάτι τέτοιο μέσα στο σχόλιο μου. Αυτό είναι καθαρά δική σου ερμηνεία.
  Ευχαριστώ κι εγώ.

  • WOManizer Zero

   Επειδή κάποιοι μπορεί να θεωρούν πως τα όσα γράφει η “Θεία” τα γράφουν ανθέλληνες νευρωτικοί και “γραφικοί” απάτριδες (ίσως και άθεοι οπαδοί του R. Dawkins) να δούμε και απο μια άλλη πλευρά το θέμα; Εχω ένα αποσπασμα απο ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ, στην Ελλάδα , ο οποίος είχε περάσει απο τις αντίστοιχες Σχολές σε Αμερική. Εκτός απο Θεολογία ήξερε και ιστορία.

   Είναι ενδιαφέρον το σχολιο του για τα πράγματα στην Ελλάδα (δεκαετία του ογδόντα). Θα πρέπει να πούμε πως κυνηγήθηκε ανελέητα απο το ελληνικό πανεπιστημιακό κατεστημένο για τις απόψεις του, τοσο απο δεξιούς όσο και απο αριστρούς. Με την άδεια της οικοδέσποινας ένα απόσπασμα που όμως λέει πολλά. Αν και μιλάει για την κατάσταση της Θεολ. σχολής, ωστόσο νομίζω πως ταιριάζει γενικά :   Τώρα μιλάω εδώ ως ένας Αμερικάνος, πώς να το πούμε. Εγώ έχω μεγαλώσει στην Αμερική. Εμείς έχουμε μια μεθοδολογία ερεύνης που στην Ελλάδα δεν την καταλαβαίνουν όχι μόνον οι θεολόγοι αλλά ούτε οι φιλόλογοι. Βλέπω και οι φιλόλογοι και αυτοί είναι όλοι συνθηματολόγοι εδώ στην Ελλάδα. Αυτοί που καταλαβαίνουν είναι οι άνθρωποι των θετικών επιστημών.

   (…)

   Εγώ τουλάχιστον είμαι από την Αμερική και οι Αμερικανοί είναι πραγματιστές και όχι ιδεολόγοι. Ο Αμερικανός στο κάθε τι που κάνει προσπαθεί να βρη μια σωστή περιγραφική ανάλυση, να περιγράψη κάτι σωστά και μετά, βάσει αυτής της σωστής περιγραφικής αναλύσεως, να εφαρμόση μια μεθοδολογία για να φέρη κάποιο αποτέλεσμα. Και αυτό το αποτέλεσμα για τον Αμερικανό είναι η αλήθεια… (αν δεν έχη επιτυχία) δεν είναι αληθές, είναι κάτι το ψεύτικο και πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή για να βρούμε πώς θα πετύχουμε τον σκοπό. Αυτό γίνεται σ’ όλους τους κλάδους. Δεν είναι κανένας κλάδος που να μην είναι κριτήριο της αλήθειας η επιτυχία.

   (…)

   Στην Αμερική τουλάχιστον μεγαλώνουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο, ώστε προοριζόμαστε δηλαδή για έρευνα και τέτοια πράγματα. Όταν ακούσης κάτι, ούτε θα το δεχτής ούτε θα το απορρίψης. Αυτό που ακούς θα το ακούσης με ενδιαφέρον. Εδώ στην Ελλάδα ο Έλληνας έχει διαμορφωθή κατά τέτοιο τρόπο, που αμέσως σπεύδη να λάβη θέση. Και μένα μού ‘κανε εντύπωση όταν πρωτοήλθα εις την Ελλάδα, μόλις ανοίξεις το στόμα σου και πεις κάτι, ο Έλληνας αισθάνεται υποχρεωμένος να λάβη θέση. Έχει γίνει ψυχοπαθής. Εξ’ απόψεως ενός ξένου ο Έλληνας είναι ψυχοπαθής.

   Διότι ένας άνθρωπος ο οποίος αισθάνεται την υποχρέωση μόλις ακούση κάτι να λάβη θέση υπέρ ή κατά, κάτι δεν πάει καλά στο μυαλό αυτού του ανθρώπου. Δεν πάει καλά, διότι άμα ακούσεις κάτι, το σωστό είναι να το ακούσεις με πολύ ενδιαφέρον, να το σημειώσεις και μετά να μάθης όσο περισσότερα γι’ αυτό που λέει εκείνος και μετά να αναστείλεις την κρίση σου μέχρις ότου ημπορείς να το ελέγξης. Και για να ελέγξης κάτι πρέπει να μάθης πάρα πολλές πληροφορίες, αλλά και ερμηνευτικά κλειδιά, διότι πώς θα το ελέγξης αν δεν έχεις ερμηνευτικά κλειδιά;

   (…)

   Στην Δύση πας σ’ έναν κύκλο καθηγητών, (εκεί συνήθως οι καθηγηταί συναντώνται σε κύκλους), μια φορά τον μήνα, μια φορά κάθε δύο βδομάδες, αυτοί που έχουν συγγενή κλάδο, συναντώνται. Και όταν κάποιος έχει κάτι καινούργιο, κάνει μία έρευνα και θέλη να πάρη την άποψη των άλλων, δηλαδή να διαβάση μια μικρή ανακοίνωση, δυο-τρεις σελίδες, πέντε σελίδες, διαβάζει την ανακοίνωση και λέει ότι μου φαίνεται αυτό, εκείνο, προσφέρει κάτι καινούργιο. Οι άλλοι καθηγητές μιλάνε, όταν τελειώση αυτός. Αρχίζει η συζήτηση, και λένε: “Α! πολύ ενδιαφέρον είν’ αυτό που μας είπατε, διότι με βοηθάει εμένα να καταλάβω αυτά που έχω βρει”. Και λέει αυτός πέντε – έξι πράγματα που βρήκε. Συμπληρώνει αυτός αυτά που είπε ο άλλος. Και υποστηρίζει κατά κάποιο τρόπο αυτό που είπε ο άλλος.

   Μετά ο άλλος λέει: “Ναι ξέρεις ωραία είναι αυτά που είπατε, αλλά εγώ έχω βρει αυτό και αυτό”. Και λέει ο άλλος “Τι λες; Δεν το πρόσεξα! Ευχαριστώ πολύ”. Και τον ευχαριστεί κιόλας, γιατί τον ενημερώνει σε πράγματα που δεν έχει υπόψη του. Οπότε στο τέλος, ο ένας συμπληρώνει κι’ ο ίδιος που έχει κάνει την ανακοίνωση φεύγει, όχι ακριβώς με τις ίδιες απόψεις που είχε, έχει προσαρμόσει πλέον τις γνώσεις του με αυτά που είπαν οι άλλοι. Δεν είναι το ίδιο πράγμα δηλαδή.

   Μετά γράφουν βιβλία και δίνουν τα βιβλία στους ειδικούς. Δηλαδή ένας βιολόγος γράφει ένα βιβλίο ή ένα άρθρο και τα δίνει σε πέντε – έξι άλλους βιολόγους και τους ρωτάει: “Τι νομίζετε γι’ αυτό το πράγμα;”. Κάθονται εκείνοι: “Α! ναι, αυτό έχεις δίκιο…Και εγώ βρήκα κάτι τέτοιο”. Και τον συμπληρώνει ας πούμε. Ο άλλος διορθώνει και στο τέλος βλέπεις τον ευχαριστεί και τον ένα και τον άλλο, διότι διάβασαν το χειρόγραφο και κάνανε παρατηρήσεις, διότι εξ αιτίας των, λέει, έχει βελτιωθή το κείμενο. Και το θέτει υπ’ όψη όλων, δηλαδή, και θέλει οι άλλοι να το διαβάσουν και, αν έχουν να συμπληρώσουν τίποτε, θέλει να το ακούση αυτό το πράγμα, διότι ο σκοπός είναι η έρευνα και η αποκάλυψη αληθειών κλπ.

   Λοιπόν, εδώ (στην Ελλάδα) εγώ δεν έχω δει ποτέ σ’ έναν πρόλογο ένας καθηγητής της θεολογίας να το ‘χει δώσει σε πέντε – έξι άλλους και να τους ευχαριστεί, διότι διάβασαν το χειρόγραφο και κάνανε παρατηρήσεις και βοήθησαν στην βελτίωση του κειμένου. Δεν το ‘χω δει ποτέ! Έχετε εσείς υπόψη κανένα τέτοιο βιβλίο; Δεν γίνεται. Ενώ τα ξένα είναι όλα -τα γερμανικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά- γεμάτα από τέτοιους προλόγους και νομίζω ότι βασίζεται στον τρόπο που δίδασκαν τα παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο.

   Διότι φαίνεται ότι εδώ στην Ελλάδα οι γνώσεις, συνήθως, είναι μια συρραφή από σλόγκαν, από συνθήματα κλπ. Είναι γνωστό αυτό, δηλαδή και δεν μπορεί σήμερα στον 20ο αιώνα ένα έθνος να επιβιώση με τέτοιον προσανατολισμό. Δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα.

   Και νομίζω προ παντός στην θεολογία θα έπρεπε να είχε αρχίσει διάλογος μεταξύ ορθοδόξου θεολογίας και των θετικών επιστημών, εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο, γιατί εδώ συνήθως οι πρωτοποριακές έρευνες πρέπει να έρχονται από αλλού, και μετά οι δικοί μας ακολουθούν.

   Να κάνουν πρωτοποριακές έρευνες, δεν το κάνουν, διότι αυτό στοιχίζει αντιδράσεις κ.τ.λ.

   (Ιωάννου Ρωμανίδη, “Εμπειρική Δογματική”, σελ 34-37)

   • WOManizer Zero

    …πάμε και ακόμα παλιότερα αν θέλετε.

    Σατυρικόν ποιήμα του Σουρή , αρχές εικοστού αιώνος:


    Γεώργιος Σουρής (1853-1919)

    ————————–

    Ποιός είδε κράτος λιγοστό
    σ’ όλη τη γη μοναδικό,
    εκατό να εξοδεύει
    και πενήντα να μαζεύει;
    Να τρέφει όλους τους αργούς,
    νά’χει επτά Πρωθυπουργούς,
    ταμείο δίχως χρήματα
    και δόξης τόσα μνήματα;
    Νά’χει κλητήρες για φρουρά
    και να σε κλέβουν φανερά,
    κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
    τον κλέφτη να γυρεύουνε;

    *******

    Κλέφτες φτωχοί και άρχοντες με άμαξες και άτια,
    κλέφτες χωρίς μια πήχυ γη και κλέφτες με παλάτια,
    ο ένας κλέβει όρνιθες και σκάφες για ψωμί
    ο άλλος το έθνος σύσσωμο για πλούτη και τιμή.

    *******

    Όλα σ’αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
    ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
    οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
    δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.

    *******

    Ο Έλληνας δυό δίκαια ασκεί πανελευθέρως,
    συνέρχεσθαί τε και ουρείν εις όποιο θέλει μέρος.

    *******

    Χαρά στους χασομέρηδες! χαρά στους αρλεκίνους!
    σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται.

    *******

    Γι’ αυτό το κράτος, που τιμά τα ξέστρωτα γαϊδούρια,
    σικτίρ στα χρόνια τα παλιά, σικτίρ και στα καινούργια!

    *******

    Και των σοφών οι λόγοι θαρρώ πως είναι ψώρα,
    πιστός εις ό,τι λέγει κανένας δεν εφάνη…
    αυτός ο πλάνος κόσμος και πάντοτε και τώρα,
    δεν κάνει ό,τι λέγει, δεν λέγει ό,τι κάνει.

    *******

    Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο,
    ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
    Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
    λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
    Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
    κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
    Κι από προσπάππου κι από παππού
    συγχρόνως μπούφος και αλεπού.
    Και ψωμοτύρι και για καφέ
    το «δε βαρυέσαι» κι «ωχ αδερφέ».
    Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς
    σαν πιάσει πόστο: δερβέναγας.
    Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-
    να παριστάνει τον ευρωπαίο.
    Στα δυό φορώντας τα πόδια που’χει
    στο’να λουστρίνι, στ’αλλο τσαρούχι.

   • Sofia

    Μιλάμε σε έχει αγγίξει βαθιά το θέμα! :-D

    Πάρα πολύ ωραίο το κείμενο, δεν τον είχα υπ’όψιν μου, θα τον ψάξω!

    • WOManizer Zero

     βρήκα βήμα και τα είπα! Γιατί αλλού δεν καταλαβαίνουν! :-D

     Εχω βαρεθεί ν’ακούω “μα είμαστε αθώμα θύματα των ξένων δυνάμεων”. Και οι ξένες δυνάμεις “αμα στήσεις κωλαράκι” ,ε, δεν θα πουν και όχι. Μετά να φωνάζεις “μου τον φορέσανε” είναι απρεπές. :-D

     P.S.

     Τον Σουρή δεν γνώριζες η τον Ρωμανίδη;

     Σουρής: ΕΔΩ

     Ρωμανίδης: ΕΔΩ

     Καλή ανάγνωση , ότι και αν επιλέξεις.

     • Sofia

      Το Ρωμανίδη καλέ! Του Σουρή είχα τα Άπαντα από παιδί, ούτε θυμάμαι ποιος μου το πήρε δώρο αλλά μιλάμε τα έχω από βρέφος!

      • WOManizer Zero

       …ευτυχώς , γιατί αν δεν ήξερες τον Σουρή, δεν θα μπορούσα να σ’ εχω σε εκτίμηση! :-D

       ..δεν είπα βέβαια τίποτα, αλλά… :-DDDD

       Και εγώ απο μικρός τον ξέρω (τον Σουρή) κληρονόμησα τα απαντά του , από τον πατέρα μου.

       P.S.

       Για τον Ρωμανίδη πάρε άλλα δύο, αφού ενδιαφέρεσαι :

       1) Πρόσφατο διδακτορικό (PDF)βασισμένο στην Θεολογική “σχολή” του Ρωμανίδη (για “δυνατούς λύτες..” read at your own risk :-D )

       2) Βιβλίο του ιδίου (στο προηγούμενο post, αυτό που σου έδωσα ήταν η βιογραφία του…)

 • Ταξίαρχος

  Τσούπα μου μια χαρά τα λες…κ νόμιζα ότι ήμουν τρελός κ ψυχάκιας, γιατί φίλοι κ οικογένεια με έλεγαν ζαβό που τους τα παραπονιόμουν πριν το 2000, κ ότι δεν θα βγει το μοντέλο-μπορντέλο τούτο….ρε είναι φούσκα το χρηματιστήριοοοο!!!!!…”άντε ρε πάγαινε” η απάντηση…κ πήγα στην Ολλανδία κ γω κ είδα έναν κόσμο άλλο!…οργανωμένο, καλλοστημένο, δηλ πρώτο!…αλλά νάσου όμως όπου το βασικότερο δεν το είδα!! κ εννοώ τον ήλιο!!! γιαυτό κ στο 2μηνο, την κοπάνησα κ γλύτωσα την κατάθλιψη, για να επιστρέψω στην φτώχεια μου, κοροιδεύοντας αυτά που γίνονται στην Ελλαδίτσα μας, διότι κατάλαβα ότι δεν μπορώ να κάνω κ πολλά…κ ερωτώ: εάν είχαν στην Ευρώπη τον καιρό που έχουμε εδώ, κ την δυνατότητα να μπανιαρίζονται κ να πλατσουρίζουν στα απίστευτα μέρη που έχουμε, καθότι γύρω-γύρω θάλασσα, θα είχαν την ίδια τάξη κ σειρά που έχουν τώρα;

  • WOManizer Zero

   SPARTAN SCHOOL MUSICAL

   Whatever rocks your boat.

   …ενώ ασ’πούμε στην Αμερική που έχει και Ηλιο και παραλίες (Καλιφόρνια γιου νόου;) η στην Αυστραλία , δεν έχουν οργάνωση, ούτε δουλεύουν, ε; τι ακούμε πρωϊνιάτικα… :-D

   Α ξέχασα! Στο Αουστράλια έχουν καρχαρίες. Αν δεν είχαν, θα δούλευαν;

   Ξέρεις πόσοι έχουν πλέον κατάθλιψη στην Ελλάδα επειδή χρωστάνε; : http://promitheasblog.blogspot.com/2011/01/bbc.html

   Πάντως έχω γνωρίσει ένα σωρό Ελληνες στο Αμστερνταμ που ούτε κατάθλιψη έχουν και περνάν μια χαρά.

   Από εκεί και πέρα, ότι του ταιριάζει του καθένα.

   ___________

   http://be-politan.own0.com/t1409-topic

   «έλα μωρέ, χαλαααρά, φραπεδιά, άραγμα, τεμπελιά, ήλιο και θάλασσα»

   Δεν θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα και ας μας πηδάει καθημερινά αλλά δεν πειράζει…
   (εδώ έχει πάντα ήλιο και θάλασσα)

   Σου μειώνουν τον μισθό για να ζεις με ψίχουλα αλλά δεν πειράζει…
   (εδώ έχει πάντα ήλιο και θάλασσα)

   Τα πτυχία σου εδώ στην Ελλάδα τα έχεις στην κορνίζα και βασιλεύει το επάγγελμα του delivery και των φυλλαδίων ΜΟΝΟ αλλά δεν πειράζει…
   (εδώ έχει πάντα ήλιο και θάλασσα)

   Έχουνε φάει τα λεφτά που έχουμε δώσει όλα αυτά τα χρόνια για την συντήρηση των δρόμων, θα έπρεπε οι δρόμοι ας να φυσάνε αλλά εν τέλει έχουμε δρόμους για τον άμοιρο τον καροτσέρη και εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε κερατιάτικα αλλά δεν πειράζει….είπαμε

   (εδώ έχει πάντα ήλιο και θάλασσα)

   Είσαι 30 χρονών μένεις με τον μπαμπά και την μαμά, δεν μπορείς να κάνεις οικογένεια, να ζήσεις ανεξάρτητος και εργάζεσαι για 592€, γιατί με αυτά τα χρήματα δεν μπορείς πολύ απλά να κάνεις και κάτι άλλο, αλλά δεν πειράζει…

   (εδώ έχει πάντα ήλιο και θάλασσα)

   Εσύ μετράς τα κέρματα και ο επιχειρηματίας τα 500ευρα, αλλά ΕΙΠΑΜΕΕΕΕ δεν πειράζει…

   (εδώ έχει πάντα ήλιο και θάλασσα)

   Θα μπορούσα να αναφέρω κατεβατό ολόκληρο για το τι γίνεται (που όλοι τα ξέρουμε) αλλά ΜΩΡΕ δεν πειράζει…
   (εδώ έχει πάντα ήλιο και θάλασσα)

   Ζήσε την απόλυτη κοινωνική παρακμή, ζήσε με τον ωχαδερφισμό σου αγκαλιά, ζήσε με την μιζέρια. Δούλευε λοιπόν σαν το σκυλί στην αγαπημένη σου χώρα Ελληνάρα μου, και όταν έρθει η ώρα να ξεκουραστείς, θα διαπιστώσεις ότι τόσα χρόνια σου παίρνουν και το ψωμί από το στόμα για να καλύψουν τα χρήματα που έφαγαν, που έκαναν σπίτια και οικόπεδα, μετρητά στο εξωτερικό, εταιρείες και κότερα. Αυτοί πλουτίζουν κι εσύ υποφέρεις. Έτσι είναι η Ελλάδα μας. Έτσι ήταν πάντα.

   Μείνε αγκαλιτσα με τον ήλιο και την θάλασσα….

 • gk

  Φίλη Σοφία,

  Δε θα διαφωνίσω ότη η Ελλαδίτσα ποτέ δεν ήταν “παράδεισος”, αλλά δεν ξέρω τον ορισμό του παραδείσου…

  Η θέση μου είναι ότι η ζωή είναι το ταξίδι και αυτό έχει την αξία. Η κατάληξη είναι πάντα ίδια. Οι δυσκολίες της Ελλάδας, με όλα όσα αναφέρετε, είναι πρόσθετη αξία σε αυτό το ταξίδι. Fair price κατ’ εμέ για τον καιρό και τη θάλασσα. Ο παράδεισος είναι μια εξατομικευμένη έννοια, άρα δε θα δεχτώ σχόλιο :D

  Έτσι είναι τα πράγματα, απλά.

  Ποιον παράδεισο όμως είδατε εκεί έξω;

  Δε σας έχει πει ο Γερμανός “αν δε θέλεις απόδειξη θα σου κόψω κάτι”; Ο άγγλος (όχι τη ράτσα αλλά τη τοποθεσία) “δεν έχω VAT ID γι αυτό μπορώ και σου πουλάω φθηνότερα”; – αυτά είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ περιστατικά. (πιάνω οικονομικά /φορολογικά παραδείγματα γιατί αυτά είναι της μόδας).

  Ξεχνάμε τα τεράστια Γερμανικά σκάνδαλα που μας μαστίζουν;

  Ξεχνάμε ότι αυτοί οι ιδανικοί χώροι μας έπνιξαν με δύο παγκοσμίους πολέμους; Και με τη Γιουκοσλαβία και με το Ιρακ κλπ κλπ. Δηλαδή το ότι εξάγουν την κρίση τους και ζουν πίσω από ένα πλαστό προσωπείο το θεωρείτε παραδεισιακή κοινωνία;

  Ξεχνάμε ότι στο κέντρο της Ευρώπης υπάρχη μια χώρα που βασίζεται στο παγκόσμιο έγκλημα και εμείς τη θεωρούμε πρότυπο (έλεος!!!!) και λέει “δουλεύω/ερευνώ στην Ελβετία” και κομπάζει; Δηλαδή φίλε μου δεν είσαι 1ου βαθμού εγκληματίας, είσαι εξ αντανακλάσσεως;

  Μπορώ να δεχτώ ότι είναι παράδεισος μια χώρα (Αγγλία/Ουαλία μάλλον, να μην τους βάλω όλους μαζί) που λειτουργεί με την κεκτημένη ταχύτητα της αποικιοκρατίας (η οποία τελειώνει); Με 1000άδες ανήλικους γονείς; (δε θα πιάσω πιο χοντρά θέματα γιατί δε θέλω να προσβάλω γενικά ένα λαό – και έχω πολλά επιχειρήματα – γιατί και εμείς δεν είμαστε καλύτεροι αν πιάσω αυτό το νήμα).

  Αλλά ας επιστρέψω σε όσους φεύγουν… Η διαφορά είναι όπως με το κυκλοφοριακό και το μποτιλιάρισμα, όπου ένα 5% παραπάνω κίνησης είναι αυτό που μπλοκάρει ένα δρόμο έναντι της ομαλής κυκλοφορίας.

  Ένα 10% διαφοράς της ποσόστωσης της συμπεριφοράς των ποιλιτών είναι αυτό που κάνει μια χώρα να φαίνεται παράδεισος στα μάτια μας…

  Θα εκτιμούσα αν οι “καλοί” ήταν εδώ, συνεισέφεραν σε αυτό το ποσοστό και δεν πηδούσαν σαν τα ποντίκια (και δε μιλάω για αυτούς που φεύγουν για την εμπειρία), αφήνοντας εμάς να παλαίψουμε, να παράγουμε και να εξάγουμε…

  Μπέρδεway βέβαια, γιατί …

  …what is to be done will be done.

  Χωρίς διάθεση κριτικής. Παρά το πως διαβάζεται.

  γ

  • Sofia

   Ευχαριστώ για το σχόλιο και μου επιτρέπεις να σημειώσω και κάτι που απευθύνεται και σε όσους θεωρούν ότι έχω γράψει κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που όντως έχω γράψει.

   Κάθε χώρα έχει θετικά και αρνητικά. Σε όλη την ανάρτηση αναφέρω πράγματα τα οποία ήταν σημαντικά για μένα και πήγαιναν ΑΣΧΗΜΑ πολύ πριν την πρόσφατη κρίση. Αν καταλαβαίνεις αυτή την πρόταση καταλαβαίνεις και όλη την ανάρτηση.

   Τέλος. Όπου γράφω “Ελλαδίτσα” συνοδεύεται και από μία παρένθεση (είναι και πορτοκαλί τα γράμματα). Υπάρχει λόγος – είναι επειδή γράφω για μία πολύ συγκεκριμένη θεώρηση της Ελλάδας από ένα συγκεκριμένο μέρος του πληθυσμού.

 • WOManizer Zero

  http://www.xrysalogia.gr/ellhnas_xarakt.html

  Ο χαρακτήρας του Έλληνα
  ———————–

  Αν και έχουν γραφτεί πολλά για την ψυχοπαθολογία του Έλληνα δεν συνάντησα ποτέ κάποιον που να μου δώσει μια ακριβή διάγνωση γι’ αυτήν. Σας προτείνω λοιπόν τη δική μου.

  Τον αναγνωρίζετε;

  1.
  Έχει εξαιρετικά μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του – Είναι απόλυτος, δεν δέχεται τη διαφωνία και προσπαθεί πάντα να επιβάλει την άποψή του με κάθε τρόπο.

  2.
  Φαντασιώνεται τον εαυτό του ισχυρό και επιτυχημένο – Αν ήταν πρωθυπουργός, Αν είχε εξουσία, Αν η τύχη του χαμογελούσε.

  3.
  Θεωρεί ότι είναι τόσο ξεχωριστός που αξίζει να βρίσκεται μόνο ανάμεσα σε “Επώνυμους” – Συχνάζει στο μπαράκι που πηγαίνει ο τάδε, ονειρεύεται διακοπές εκεί που βρίσκεται ο δείνα και θα κάνει οποιαδήποτε θυσία αρκεί να βρεθεί κοντά στους πλούσιους, τους διάσημους και τους ισχυρούς.

  4.
  Επιθυμεί να τον θαυμάζουν, να τον φροντίζουν και να τον κολακεύουν διαρκώς – Θέλει να είναι πάντα πρώτος, διεκδικεί συνεχώς από το κράτος και την κοινωνία (αλλά ξεχνάει να δίνει) και πιστεύει όποιον του πουλάει όμορφα λόγια ακόμη κι αν είναι κούφια (κυρίαρχος λαός με αλάνθαστο πολιτικό αισθητήριο όπως έλεγε και ο μέγας ψυχολόγος Ανδρέας Παπανδρέου).

  5.
  Απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση, προτεραιότητα και απόλυτη υποταγή στις επιθυμίες του – Η δική του περίπτωση είναι πάντοτε “διαφορετική” από των άλλων, παρακάμπτει τις ουρές στα φανάρια και μπαίνει πρώτος αδιαφορώντας για όσους περιμένουν υπομονετικά, ενώ γκρινιάζει συνέχεια και για το παραμικρό.

  6.
  Εκμεταλλεύεται χωρίς δισταγμό τους συνανθρώπους του όποτε του δοθεί η ευκαιρία – Οι “άλλοι” είναι τα κορόιδα και εκείνος ο “έξυπνος”.

  7.
  Αδιαφορεί για τα αισθήματα και τις ανάγκες όσων βρίσκονται γύρω του – “Και τι με νοιάζει εμένα; Να κόψεις το λαιμό σου.”

  8.
  Φθονεί διαρκώς τους άλλους και πιστεύει ότι κι εκείνοι αισθάνονται ακριβώς το ίδιο – Θεός: “Τέκνο μου θέλεις κι εσύ ένα γαϊδούρι όπως του γείτονά σου;” Έλληνας: “Όχι Θεέ μου, δεν χρειάζεται. Κάνε απλώς να ψοφήσει το δικό του.”

  9.

  Είναι εγωιστής, μεγαλομανής, με κρίσεις θυμού όποτε αμφισβητείται το αλάθητο ή η πρωτοκαθεδρία του – “Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε”;

  Αν και είναι άδικο να γενικολογούμε βάζοντας όλους τους Έλληνες “στο ίδιο τσουβάλι”, είμαι βέβαιος ότι στα προηγούμενα αναγνωρίσατε πολλά από τα χαρακτηριστικά του λαού μας.

  Με λύπη μου λοιπόν σας πληροφορώ ότι η παραπάνω λίστα δεν γράφτηκε για να περιγράψει τους Έλληνες. Πρόκειται για μια σειρά από κριτήρια που εξέδωσε το 2000 η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση για να περιγράψει όσους πάσχουν από NPD (Narcissistic Personality Disorder = Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας).

  Σύμφωνα με την Ένωση, ως ναρκισσιστική προσωπικότητα χαρακτηρίζεται όποιος άνθρωπος περιγράφεται από πέντε ή περισσότερα από τα παραπάνω κριτήρια. Εμείς όμως θεωρώ ότι καλύπτουμε με άνεση και τα εννέα.

  Δεν είμαι βέβαια ο πρώτος που γράφω για την εθνική μας ψυχασθένεια και για την ανάγκη μαζικής θεραπείας. Ωστόσο, ο ακριβής κλινικός χαρακτήρας της περίπτωσής μας δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα αντιληπτός και γι’ αυτό σπεύδω να καλύψω το κενό, συμπληρώνοντας τις γνώσεις μας.

  Αμφιβάλω όμως αν αυτό θα μας βοηθήσει σε τίποτε επειδή οι ναρκισσιστικές προσωπικότητες αποτελούν δυστυχώς τις δυσκολότερες μορφές ψυχασθενών. Αρνούνται κάθε μορφή θεραπείας, καθώς η παραδοχή ότι την έχουν ανάγκη θα γκρέμιζε το τείχος του εγωισμού που έχουν υψώσει για να κρύψουν τα συμπλέγματα κατωτερότητας, τους φόβους και τις ανασφάλειές τους.

  Σωτηρία λοιπόν δεν υπάρχει. Μόνο ελπίδα για κατανόηση, προστασία και αντίσταση απ’ όσους δεν έχουν “κολλήσει” ακόμη το “μικρόβιο”.

  Φιλικά
  Γιώργος Επιτήδειος http://www.gepiti.com
  Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2003

 • Marilita Tantzi

  Εμένα πάλι αυτό που μ’εκνευρίζει είναι οι αφηγήσεις κατι κομπλεξαρισμένων μικροαστούληδων που θεωρούν οτι με το που πάτησαν το πόδι τους εκτός συνόρων, έγιναν ανώτεροι, ευρωπαίοι, κάτι τίς το διαφορετικό, το πιο classy ρε παιδί μου.

  Μάλλον θα ανακάλυψαν την Αμερική.

  Δυστυχώς μάλλον οχι και το σέξ.

  • WOManizer Zero

   …βέβαια ορισμένοι τα έλεγαν αυτά και πριν φύγουν , ενώ ορισμένοι τα λένε ακόμα και μέσα στην Ελλάδα, αλλά δεν βαριέσαι ; Μικροαστούληδες (είπε Ελληαράς με το αμερικάνικο τζιν και τα ρεϊμπαν γυαλιά ηλίου). Το είπε ο Παπανδρέου: Ο Ελληνικός λαός εχει αλάνθαστο πολιτικό κριτήριο.

   Πάω πάσο όμως.

   Εχεί σίγουρα πολύ σεξ πλέον στην Ελλάδα:

   http://tinyurl.com/5wkedle

   http://1.bp.blogspot.com/-TfPSsC_qQJ8/TdS775-HltI/AAAAAAAAB-A/ByOSB5scYWQ/s1600/2.jpg

   Τα λέει όμως καλύτερα ένας άλλος “μικροαστούλης”. Ο Σαββόπουλος, προφήτης ,από το σωτήριον έτος 1989:

   ——————

   Κωλοέλληνες

   Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος
   Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
   Πρώτη εκτέλεση: Διονύσης Σαββόπουλος

   Μελαμψές φυλές
   κοντοπόδαρες,
   Σειλινοί του κράτους
   που ξερνάει και να `τους,
   τσιφτετέλληνες
   με γονείς ληστές
   των συντρόφων τους θύτες
   για ανμηστία αλήτες
   τώρα διοικητές.
   Κράτος ασυστόλων
   και πεσμένων κώλων
   κωλοέλληνες.

   Η χάρτα αυτού του κράτους κρύβει απάτη
   που φτάνει στον γνωστό αγριορωμιό
   στο ντάτσουν μιας φυλής που ζει φευγάτη
   απ`ό,τι Ελληνικό στον κόσμο αυτό.

   Κωλοέλληνες
   μασκαρλίκια δες
   στο Άλφα της Αξίας
   της Αρχής της Μίας
   λουτροκαμπινές.
   Τιμωρός καιρός
   πέντε αιώνες δύσης
   εθνικής θα ζήσεις
   από δω και μπρος
   με αγγλικές αλφαβήτες
   μαλλιαροί μου Ελλαδίτες
   θλιβερές μου πορδές.

   Πνεύμα αλήτικο
   Ελλαδίτικο
   σε μικρά Ασία,
   Κύπρο,Λευκωσία
   ΒόρειοΉπειρο.
   Δεν ακούει κανείς
   στο χειρότερο
   του Ελληνισμού κομμάτι
   στην Ελλάδα ζούμε

   Μια φάουσα καταπίνει τον αέρα,
   τη θάλασσα,την πόλη,το ιερό,
   πλημμύρισε σκουλίκια η μητέρα
   το ρόδο καταγής βγάζει καπνό.

   Δεν υπάρχει ελπίς
   στην Ελλάδα ζεις.

   Σκαλιστές σκιές
   μακρυχέρηδες
   με το φως σπασμένο
   κρατικοποιημένο,
   αχ,οι Έλληνες !
   Αλλά εκεί στην ξένη
   στην οθόνη σκυμμένοι
   θεϊκά δεμένοι
   με την οικουμένη
   στους απέναντι τόπους
   φωτοκολλημένοι
   απ`τον εδώ ουρανό τους.

   Κι ενώ εδώ θα ζούμε καταρρεύσεις
   ο έξω Ελληνισμός θα προχωρεί

   και φως και μουσική μιας άλλης σκέψης
   στη μείζονα Ελλάδα θα εκραγεί

   στους Πανέλληνες
   στους Πανέλληνες.

 • WOManizer Zero

  Επειδή ο κομπλεξικός ευχαριστιέται μόνο όταν βλέπει τα προβλήματα του άλλου (και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να προοδεύσει ο ίδιος, αλλά να “ψοφήσει το γαϊδούρι του γείτονα”) δείτε τι σιχαμένοι είναι οι Αγγλοι:
  http://www.newsbeast.gr/world/arthro/241935/eikones-dropis-stous-dromous-tis-vretanias/

  Τώρα μπορούν όλοι οι Ελληναράδες να νοιώσουν και πάλι “εθνικά υπερήφανοι”. Τους κατατρόπωσαν όλους.

  Με την Ελλάδική λογική, δεν χρειαζεται να φτιάξουμε τίποτα στην Ελλάδα, όλα είναι μια μεγάλη συνωμοσία των ξένων δυνάμεων και ολοι οι ξένοι είναι ξενέρωτοι άσχετοι πρέπει να μας πληρώνουν απλά επειδή είμαστε Ελληνες απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων.

 • Ταξίαρχος

  ρε συ WOManizer Zero…τι κολλημένος που είσαι βρε αδερφέ…
  προσπάθησε να δεις λίγο αλλιώς τη ζωή, κ δεν εννοώ πιό χαλαρά, αλλά στην ουσία της, όπου είναι το να εξελίξεις τον εαυτό σου εσωτερικά κ όχι μόνο εξωτερικά, κατά όπως καταλαβαίνω προσπαθείς με αγωνία κ ζήλο να κάνεις κ δεν βγαίνει…κ σου φταίνε οι άλλοι…
  ΕΣΥ φταις κ κανείς άλλος
  ΕΣΥ κ η δυσκολία σου στο να κινήσαι μέσα από τις δυσκολίες
  προσπάθησε να δεις λίγο τον εαυτό σου κ τότε θα ανακαλύψεις, ότι αυτά που κατηγορείς στους “άλλους”, εσύ ο ίδιος τα έχεις…
  κατηγορείς άπαντες κ ταυτόχρονα δείχνεις με το δάχτυλο τον εαυτό σου
  εάν δεις μέσα σου, θα βρεις τόσα πολλά να ασχοληθείς, που δε θα σου μένει χρόνος πλέον για τους “άλλους”
  κ άμα σου δοθεί η ευκαιρία να κάνεις το κάτι παραπάνω, είτε για σένα είτε για το σύνολο, κάντο με αξιοπρέπεια κ ταπείνωση κ μην υπολογίζεις στην άμεση αποζημείωση…
  κάποια κέρδη έρχονται αθόρυβα, αλλά μεγάλη η αξία τους

  • WOManizer Zero

   Οταν τελειώνουν τα επιχειρήματα ορισμένων τότε ξεκινάνε οι προσωπικές επιθέσεις, σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν , με την μορφή αθώου “ψυχογραφήματος”. :-D

   Και βεβαίως, εσύ πρώτος που μιλάς για ολα αυτά τα έχεις εφαρμόσει έτσι; Οχι απλά δεν έχω εφαρμόσει όσα λες, αλλά ουτε απο μακριά. Αλλά είναι μία η διαφορά : Απο κάπου πρέπει να ξεκινήσεις. Ξεκινάς απο τα εξωτερικά για να φτάσεις στα βαθειά, τα πνευματικά. Οσοι μιλάνε πολύ για πνευματικά μου έλεγε ένας μοναχός, μην τους έχεις και πολύ εμπιστοσύνη.

   Εσύ γιατί ασχολήσαι με εμένα “Τον κολημένο” και όχι με τον εαυτό σου; :-D . Αν όντως τα πιστεύεις αυτά που λες γιατί να προσπαθήσεις να με διορθώσεις; Διόρθωσες τον εαυτό σου; Εγώ αγανάκτισα και έγραψα 2-3 πράγματα παραπάνω. Εφαγα το κόλημα μου. Εσύ;

   Κατι που έχω μάθει είναι πως όλοι οσοι μιλάμε με περισσό θάρρος για “πνευματικότητα” είναι αυτοί πρώτοι που δείχνουν με το δάκτυλο και κατηγορούν όταν απλά “Δεν τους κάθεταί” κάτι και δεν έχουν επιχειρήματα. Και δώστου ψυχογραφήματα.

   Εγώ έφερα επιχειρήματα απο λογοτεχνία, ιστορία, απο πολλούς άλλους ανθρώπους, αξιόλογους κατα πάντα, που προειδοποιούν για όσα θα μας βρουν εδώ και δεκαετίες. Η απάντηση που έλαβα είναι μια γενικότητα που όλοι αναγνωρίζουν σαν ορθή , αλλά βεβαία κανένας δεν εφαρμόζει και που εσύ, σαν ανθρωπος που το έχει εφαρμόσει, ζητάει να το εφαρμόσουν οι άλλοι.

   Για πες μου, σύ γιατί έχεις τόσο χρόνο να ασχοληθείς με τα όσα ανοητα γράφω εγώ ο Κολημένος;. :-D

   Και κολημένος είμαι και πολλά άλλα. Αλλά αυτό δεν απαντά σε τίποτα απο τα θέματα που έθεσα. Και πως να απαντηθούν βέβαια, ε; Αφού έχουμε διεφθραρεί ολοι , σαν λαός (και εγώ μέσα, δεν βγάζω την ουρά μου έξω…) . Το χειρότερο απο μία "ελλιπή πνευματικότητα" (εξωτερική που λες κ'εσύ , όχι άδικα…) είναι μία ψευδοπνευματικότητα που καλύπτει τα κενά μας με δικαιολογίες.

   Και αν θες και πνευματικό “βάθος” να σου δώσω κριτική απο ανθρώπους της Εκκλησίας, πολύ περισσότερο πνευματικούς απο εμένα..

   Τα σέβη μου, αγαπητέ ταξίαρχέ μου, από έναν ρηχό κολημένο:

   Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε

   ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΝΤΕΣ ΦΡΑΠΕΣΤΙ (Σεβ. Μητρ. Προικονήσσου Ιωσήφ

   ειδικά απο το τελευταίο , εχω και απόσπασμα:
   ———————————–


   ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ

   Ξεκίνησαμε μ΄ έναν μέλανα ζωμό κι ένα «μόλων λαβέ»
   φθάσαμε αισίως στο «εν τούτω νίκα» και σε μια Αγία Σοφιά
   προχωρήσαμε σε ένα «ελευθερία ή θάνατος»
   με ένα τσίπουρο και ένα ξερίχι
   ανεβήκαμε σε ένα «όχι!» και σε ένα «αέρα!»
   με κρυοπαγήματα πυρπολημένου στήθους
   ξελαρυγγιαστήκαμε φωνάζοντας «ψωμί,παιδεία, ελευθερία»,
   για να καβαλικέψουμε, επί τέλους! Ένα αστραφτερό καλάμι
   διπλού διαφορικού ελληναράδικο, φιλοσοφούντες φραπεστί,
   ρεβόμενοι αστακομακαρονάδα και τιραμισού πατροπαράδοτο,
   ώσπου να προσγειωθούμε- oh Mon Dieu!
   σε ένα «ό,τι έχετε ευχαρίστηση!»

   Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ

 • ΜΙΚΕ

  Γιαυτο παρακολουθω το μπλογκ σου..Η αμεσοτητα του λογου σου και το ευρος των γραφομενων σου ειναι αδιανοητα.1000 ΜΠΡΑΒΟ σου!!!Πολυ θα ηθελα να ειχα μια τετοια φιλη!

 • ksekarfwtos-karfwtikos

  Επειδή έχω γεννηθεί το 1980, όταν έφτασα γυμνάσιο-λύκειο και μπορούσα-με ενδιέφερε-έπρεπε να δω έξω στη κοινωνία, να βγω έξω και να δω τι συμβαίνει και βγήκα, αντελήφθειν 16-18 χρονών ότι η Ελλάδα είναι ένα σιχαμερό μπουρδέλο. Ποια ήταν αυτή η Ελλάδα ? Οι εργοδότες και οι κρατικοί μηχανισμοί. Συνεργάτες δεν μπορώ να πω ότι γνώρισα εγώ ο ίδιος για να τους χαρακτηρίσω, αλλά μαθαίνοντας από έμπιστους και σοβαρούς ανθρώπους, δεν υπήρχε και μεγάλη διαφορά από τους προηγούμενους. Νοοτροπία Βρυκολάκων, εκμετάλλευσης, πουστιάς. Αργότερα έμαθα για καταστάσεις σε ΤΕΙ-ΑΕΙ. Βρωμιά και στην παιδεία. Σε μεγαλύτερη ηλικία κατάλαβα και την ελαφρυά χρησιμότητα, του μεγαλύτερου μέρους άχρηστης εκπαίδευσης από το δημοτικό μέχρι και το λύκειο. Μου δώθηκαν ευκαιρίες να φύγω στο εξωτερικό. Δεν το έκανα. Τι κάνω ακόμη εδώ στην Ελλάδα ? Ζω ή δεν Ζω ? Απλά μέχρι τώρα νιώθω ή προσπαθώ να νιώθω καλά με πολύ λίγα φράγκα, παραμένοντας στη γειτονιά μου και με τους ανθρώπους που αγαπώ. Αυτό έγινε, αυτό επέλεξα. Ίσως κάποιοι, παραμένουν εδώ στην Ελλάδα, περιμένοντας Πότες θα κάμει Ξαστεριά, Πότες θα Φλεβαρίσει. Μπορεί και να μη τους φαίνεται, μα το έχουνε αίσθημα βαρύ. Τότες θα γυρίσουν πίσω και άλλοι από το εξωτερικό που έχουν το ίδιο αίσθημα.

  Μπράβο για το Μπλογκ σας και Καληνύχτα.

 • Thanks for some other wonderful article. Where else may anybody get that kind of info
  in such a perfect manner of writing? I’ve a presentation next
  week, and I’m on the search for such info.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>