Guest Post από τη Hero (πολλές πολλές ευχαριστίες)
Αγαπητέ αναγνώστη της θείας Σοφίας,
Μετά από χρόνια παρακλήσεων από παιδικούς φίλους να πάρεις των ομματιών σου και να έρθεις στη Βρετανία (ουχί Βρετάννη, πρόσεξέ το, αυτό είναι στη Γαλλία του κοντοπίθαρου Σαρκοζί), τις οποίες σθεναρά απέρριπτες γιατί δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς τα γεμιστά της μανούλας (άσε, μεγάλη πίκρα), πήρες επιτέλους την απόφαση να ξενιτευτείς και να έρθεις στο Ηνωμένο το Βασίλειο και να δουλέψεις το μυστρί, το πηλοφόρι ως άλλος Ξανθόπουλος. Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις ή με το σταυρό στο χέρι πας;
Μην κοιτάς παραπέρα, εδώ θα μάθεις πώς να ξεκινήσεις να βρεις δουλειά και πώς δουλεύουν τα πράγματα δω χάμου. Με επαγγελματική εμπειρία δεκαετή και επιτυχημένη πορεία στον χώρο τον επαγγελματικό τον βρετανικό, άκου με κι εμένα, κάτι ξέρω.
Το να έρθεις εδώ δεν είναι απλά θέμα να αποφασίσεις πότε σε βολεύει, να κάνεις έρευνα αγοράς στις αεροπορικές και να κανονίσεις με την κολλητή σου να σε φιλοξενήσει και να σε κάνει βολτούλες στο Μπιγκ Μπεν και στην μπλε πόρτα του Νότινγκ Χιλ (που ΟΛΟΙ πια να φωτογραφηθούν;). Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια βάσης (στην απλή καθομιλουμένη, ground work) ΠΡΙΝ έρθεις ώστε να ξέρεις τι έχεις να κάνεις όταν με το καλό στηθείς στο passport control και να μην έχεις μεγάλες απογοητεύσεις. Όσο καλύτερα προετοιμαστείς, όσο πιο ήπιες/ρεαλιστικές προσδοκίες έχεις, τόσο καλύτερα θα πάνε τα πράγματα.
Να εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι – παρακάτω αναφέρομαι αποκλειστικά σε εύρεση full time, permanent εργασίας. Temping, contracting και τα συναφή δεν τα κοιτάμε αυτή τη στιγμή, άλλη φορά.
Βιογραφικό
Εν αρχήν ην ο λόγος: CV. Έχεις; Αμα δεν έχεις, πού πα, ρε Καραμήτρο; Άμα έχεις, να το κοιτάξουμε λίγο, γιατί συνήθως τα βιογραφικά Ελλήνων που έχω δει είναι από ελαφρώς προβληματικά έως ανίατες περιπτώσεις.
Τα βασικά, παιδιά:
- Δεν βάζουμε φωτογραφία μας
- Δεν αναφέρουμε φύλο
- Δεν αναφέρουμε οικογενειακή κατάσταση (ή στρατιωτικές υποχρεώσεις)
- Δεν γράφουμε ημερομηνία γέννησης ή ηλικία (τα 4 παραπάνω είναι για να μην μεροληπτήσουν εναντίον μας)
- Δεν βάζουμε link το προφίλ μας στο Facebook (το’χω δει, δεν σας κάνω πλάκα) – εκτός κι αν είσαι ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ
- Άμα μπορούμε, έχουμε μια σχετικά professional email address – μερικοί εδώ είναι περίεργοι και δεν τους αρέσει το hotmail, yahoo, gmail και τα συναφή. Άμα μπορούμε, αλλιώς δεν πειράζει.
Το CV χωρίζεται στα εξής επιμέρους – στο λέω εγώ που έχουν περάσει από τα χέρια μου εκατοντάδες βιογραφικά και αν δεν έχουν τα κάτωθι απορρίπτονται χωρίς γιατί και διότι:
Προσωπικά στοιχεία (πάνω πάνω)
Executive summary – λίγα λόγια για το ποιος είσαι, τι εμπειρία έχεις, τι ψάχνεις και τι προσφέρεις. Πολύ βασικό αυτό το κομμάτι, άμα δεν το έχεις ή είναι άσχετο με τη δουλειά ή τους πάρει ο ύπνος από την παπαρολογία, την έχασες την ευκαιρία, δεν θα προχωρήσουν στα ενδότερα.
Εργασιακή εμπειρία – η πιο πρόσφατη πάνω. Η κάθε θέση πρέπει να λέει ημερομηνίες, εργοδότη (εταιρεία), τίτλο, και μια σχετικά μικρή περιγραφή των βασικών σου tasks. Και θα σε ρωτήσουν γιατί έφυγες, έχε κατά νου. Άμα έχεις μείνει καιρό στην εταιρεία κι έχεις πάρει προαγωγές, λίσταρε την κάθε θέση χωριστά, σαν να’ναι διαφορετικές. Το κλασσικό λάθος να βάζουμε μόνο την τελεταία μας θέση δείχνει ότι δεν μετακινηθήκαμε καθόλου το οποίο εδώ δεν είναι καλό. Αν δεν έχεις και πολλή εμπειρία, δεν πειράζει, βάλε Ο,ΤΙ δουλειά έχεις κάνει. Θα πρέπει να μπορείς να εξηγήσεις εκτεταμένες περιόδους (πάνω από 3 μήνες) που δεν δούλευες – το να πεις ότι ψαχνόσουν δεν είναι αρκετό. Εδώ έρχεται και κολλάει τέλεια το να έχεις κάνει εθελοντική εργασία, ότι δούλευες στο σάιτ σου, ότι πήγες ταξίδι ανά τον κόσμο για να πάρεις εμπειρίες, ότι είχες οικογενειακές υποχρεώσεις κλπ – αρκεί να είναι αληθινά και όχι αμπελοφιλοσοφίες. Και εννοείται ότι την πρακτική που έκανες στα ΤΕΙ την βάζεις (ως placement) και τα σαββατοκύριακα που βοηθούσες τον πατέρα σου στο γραφείο/στη λαϊκή/στο χωράφι – η δουλειά δεν είναι ντροπή εδώ.
Εκπαίδευση – βάζουμε και το Λύκειο, αγαπητέ. Λέμε και τους βαθμούς μας. Εδώ τους ενδιαφέρουν αυτά. Ετοιμάσου να απαντήσεις στο καυτό ερώτημα «πώς είναι δυνατόν να σου πήρε 8 χρόνια να τελειώσεις την σχολή Οικοκυρικής» – για να μην γκρινιάζουμε μόνο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια… Επίσης μην ξαφνιαστείς που δεν θα σε ρωτήσουν γιατί δεν ακολουθείς το επάγγελμα που σπούδασες – είναι σύνηθες εδώ να σπουδάζουν αυτό που αγαπάνε και να εξασκούν άσχετα πράγματα (πχ, ο διευθυντής πωλήσεων στην δουλειά σπούδασε Ιστορία – όχι ότι έχει ιδέα από ιστορία, αλλά άλλο αυτό). Να σου πω, πέρνα και μια βόλτα από το Μεταφραστικό τμήμα του Υπ. Εξωτερικών να μεταφράσεις ό,τι πτυχία έχεις, για καλό και για κακό, δεν ξέρεις ποτέ πότε θα στα ζητήσουν.
Skills – εδώ βάζεις ό,τι άσχετο γνωρίζεις που νομίζεις είναι συμβατό – βασικά, εδώ πετάς buzzwords. Organisational skills, time management, highly numerical, communication skills και ούτω καθεξής. Πέτα κι ο,τι σεμινάρια έχεις κάνει κατά καιρούς, και ό,τι συλλόγους είσαι μέλος (εκτός της Χρυσής Αυγής ή της G13).
Computer skills – όχι, δεν κάνω πλάκα, τα βάζουμε κι αυτά, τίποτα δεν εννοείται ως δεδομένο. Πχ, ότι ξέρεις html, excel, κλπ. Το high score σου στο Angry Birds καλό είναι να το παραλείψεις, όσο περήφανος κι αν είσαι γι’αυτό.
Γλώσσες – μικρέ μου εξερευνητή, τα Ελληνικά είναι κι αυτά μια γλώσσα, βάλτη! Και βάλε δίπλα «Mother Tongue» που δείχνει και τι καλά αγγλικά μιλάς. Σε όλες τις γλώσσες βάζουμε δίπλα και τα πτυχία μας (ακόμα κι αν δεν τα ξέρουν, βλέπουν ότι μπορείς να αποδείξεις ότι τα μιλάς) και σε τι κατάσταση είναι – beginner, intermediate/conversant, advanced, fluent, proficient – ναι, έχει βαθμίδες.
Ενδιαφέροντα – κι όμως, οι άνθρωποι εδώ ενδιαφέρονται να προσλάβουν κόσμο που έχει προσωπικότητα, και τα ενδιαφέρονται αυτό δείχνουν. Απέφυγε κλισέ του τύπου «εκθέσεις ζωγραφικής, book clubs, κεραμοποιία» εκτός κι αν όντως σε ενδιαφέρουν. Είσαι φανατικός της Φόρμουλα 1; Βάλτο. Μόνο μην ακουστείς σαν χουλιγκάνος με το ποδόσφαιρο. Και άμα γράφεις σε σάιτ, πες το.
References – βάλε «Available upon request», δείχνει ότι μπορούν να σε τσεκάρουν άμα χρειαστεί. Εννοείται ότι θα πρέπει να έχεις.
Γενικά, έχε υπ΄όψιν σου ότι εδώ δεν λέμε ψέμματα στο βιογραφικό μας και δεν μπουρδολογούμε για να φανούμε ότι εμείς είμαστε κι άλλος κανένας. Αυτά κάνουν κρα και θα σου κοστίσουν. Άμα έφτιαχνες καφέδες, μην γράψεις ότι ήσουν «Catering manager» πχ. Η ειλικρίνεια είναι ο καλύτερος τρόπος να θυμάσαι την αλήθεια, στην τελική.
Κοίτα να μην ξεπεράσεις τις 3 σελίδες – δεν γράφεις την ιστορία της ζωής σου. Άμα απ’την άλλη, δεν μπορείς να γεμίσεις ούτε μία Α4, το να χρησιμοποιήσεις 15άρι font και τεράστια tables δεν θα σε σώσει.
Δες το βιογραφικό σου σαν την προέκταση του εαυτού σου. Είναι το πρώτο που θα δει κανείς και πρέπει να κάνει καλή εντύπωση, τόσο σε design όσο και σε περιεχόμενο. Μην το ξεπετάξεις μέσα σε μισή ώρα και μην διστάσεις να το αλλάζεις τακτικά και να βλέπεις ποια εκδοχή του φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.
Το άλλο τακτικό αίτημα είναι για LinkedIn profile – έχεις; Άμα δεν έχεις, το θεωρούν ότι προσπαθείς να κρυφτείς και ότι κατά πάσα πιθανότητα έχεις κάνει copy-paste από αλλουνού. Δεν χρειάζεται να βάλεις το link στο cv σου, θα σε βρουν εύκολα. Ένα άλλο τελευταίο τρικάκι είναι να έχεις recommendations/endorcements στο προφίλ σου – εμένα με ρώτησαν πρόσφατα γιατί, μετά από 10 χρόνια στο κουρμπέτι δεν με έχει συστήσει κανείς (απάντηση: γιατί δεν ζήτησα από κανέναν). Βασικά, πώς είναι που για να κλείσεις ξενοδοχείο στην Κωλοπετινίτσα, κοιτάς reviews στο TripAdvisor, έτσι και με τους υποψήφιους – γουρούνι στο σακί θα πάρουμε; Μην βάλεις τη μαμά σου να πει τι καλό παιδί κι άξιο παληκάρι είσαι, ζήτα από συναδέλφους, προϊσταμένους και φίλους με εργασιακό στάτους (τους οποίους και μισείς και τους κάνεις βουντού κάθε βράδυ) να πουν λίγα λόγια για σένα.
Εχε κατά νου ότι θα σε γκουγκλάρουν, θες δε θες. Και θα βρουν το προφίλ σου στο Facebook και στο Twitter και ό,τι άλλη κοινωνική δικτύωση έχεις στήσει. Μην σε ξαφνιάσει αν στο πουν, τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι, δεν είναι της KGB.
Cover letter
Όχι, το CV σου από μόνο του δεν είναι αρκετό. Κάθε αίτηση που θα κάνεις θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα γράμμα 4-5 παραγράφων που να λέει ποιος είσαι, τι έχεις κάνει, γιατί σε ενδιαφέρει η συγκεκριμένη δουλειά και να δείχνει πως έχεις τα απαιτούμενα προσόντα. Προφανώς, το γράμμα θα πρέπει να το αλλάζεις για την κάθε αίτηση, αλλά καλό είναι να έχεις ένα έτοιμο σαν template από το να χάνεις χρόνο να γράφεις κάθε φορά καινούριο. Εδώ βάζεις ό,τι δεν μπορείς να βάλεις στο CV – σκέψου το σαν τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα σε ρωτήσουν. Είναι σημαντικό να φανείς professional και ενδιαφέρων στο cover letter γιατί αυτό είναι που θα δουν ΠΡΙΝ ανοίξουν το CV σου.
Για να δώσω μια χοντροκομμένη αναλογία – το CV σου είναι το σπίτι που πουλάς και το cover letter είναι ο κήπος σου. Αν ο κήπος σου είναι σε χάλι κατάσταση, δεν θα σου χτυπήσουν το κουδούνι. Κι αν το σπίτι δεν είναι στην κατάσταση που ψάχνουν, δεν θα σου δώσουν προσφορά.
Μην ξεκινήσεις να γράφεις το cover letter πριν ολοκληρώσεις το cv σου γιατί είναι σα να πας να σερβίρεις παστίτσιο πριν το ψήσεις.
Ψάχνουμε την αγορά
Κατ’αρχήν, πρέπει να γίνεις συγκεκριμένος τι ψάχνεις. Εδώ δεν μας αρέσουν οι υποψήφιοι που πάνε όπου φυσάει ο άνεμος (κατηγορία ΟΦΑ) – ψάχνουμε για ανθρώπους αποφασισμένους να κάνουν καριέρα σε συγκεκριμένο τομέα. Μην κάνεις αίτηση και σε βενζινάδικο και σε μαγαζί με ρούχα και σε Μακντόναλντς και σε τράπεζα. Εκτός κι αν όντως απλά από οικονομικής απόψεως χρειάζεσαι επειγόντως δουλειά. Αποφάσισε λοιπόν σε ποιον τομέα θα επικεντρωθείς και σε τι επίπεδο εμπειρίας θα το παίξεις (graduate, entry, manager, senior, director – τυχερούλη!).
Να επισημάνω ότι, αντίθετα από την αμερικάνικη ορολογία που έχεις δει στις ταινίες και που επίσης χρησιμοποιείται στην Ελληνική αγορά (άτιμα κολλεγιόπαιδα!), οι τίτλοι assistant και executive (exec) χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν ΧΑΜΗΛΕΣ θέσεις. Θα είσαι το παιδί για τους καφέδες (τσάγια βασικά – άλλο μεγάλο άρθρο αυτό, πώς φτιάχνουμε τσάι για βρετανούς – Σοφία, έχεις κάνει ανάλυση του θέματος;). Αυτό για να μη νομίζεις ότι έπιασες την καλή από την αρχή.
Εννοείται ότι πρέπει να αποφασίσεις και σε ποια ΠΕΡΙΟΧΗ της Βρετανίας θα μετοικίσεις – άλλη η αγορά του Λονδίνου, άλλη του Μπέρμιχαμ, άλλη του Εδιμβούργου. Άλλοι οι μισθοί, άλλη η ευκολία εύρεσης θέσης, άλλη η ζωή. Είναι καλό να είσαι ανοιχτός σε relocation εντός της χώρας, αλλά γενικά μην κάνεις apply σε δουλειά από τη μια μεριά της χώρας στην άλλη, γιατί η μετακίνηση κοστίζει κιόλας. Ναι μεν στο Λονδίνο παίζουν πολύ περισσότερες δουλειές απ’ό,τι στο Λέστερ, αλλά επίσης ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγαλύτερος και οι πιθανότητές σου είναι μικρότερες (άρα θα πρέπει να κάνεις αίτηση σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό θέσεων, να πας σε πολύ περισσότερες συνεντεύξεις, να απορριφθείς συχνότερα κοκ). Άλλο συχνό λάθος που κάνουν οι Έλληνες είναι να συνδέουν ποδοσφαιρικές επιτυχίες με το επίπεδο διαβίωσης – όχι, το Μπλάκπουλ και το Ντέρμπι ΔΕΝ είναι καλές πόλεις εργασιακά. Και όχι, το ότι η κόρη της ξαδέρφης της γειτόνισσας της μάνας σου μένει στο Σουάνσι δεν είναι αρκετά καλός λόγος για να πιάσεις τα βουνά και τα λαγκάδια, για να μένει ήσυχη η μανούλα ότι το φροντίζουν το παιδί της – α ρε ελληνίδα μάνα, έχεις κάψει κόσμο και κοσμάκη.
Ένα πολύ βασικό στοιχείο που ο περισσότερος κόσμος δεν δίνει προσοχή είναι να ξέρει τι μισθό να ζητήσει. Ναι, στις αγγελίες γράφουν τι προτίθενται να δώσουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το δώσουν σε σένα. Συχνά επίσης γράφουν «negotiable» κι εκεί θα την πατήσεις. Εδώ δεν παίρνουμε ό,τι μας δίνουν, συνήθως διαπραγματευόμαστε λίγο (και μετά παίρνουμε ό,τι μας έδωσαν αρχικά). Κάνε μια έρευνα αγοράς σε σχετικά με το αντικείμενό σου σάιτ να δεις τι μισθοί παίζουν και ανά περιοχές (υπάρχουν και πολλά άρθρα/έρευνες που λένε τους μισθούς σε διάφορους τομείς και σε διάφορα κλιμάκια εντός του τομέα) – άμα ζητήσεις πολλά, θα σε απορρίψουν ως ακριβό ή εκτός πραγματικότητας. Άμα ζητήσεις λίγα, πάλι θα σε απορρίψουν γιατί θα ψυχανεμιστούν ότι κάτι δεν πάει καλά με σένα. Κάθε τομέας έχει άλλο μισθολόγιο (πχ ένας junior προγραμματιστής παίρνει πολύ περισσότερα από έναν senior marketer – άτιμη φάρα οι developers), κάθε περιοχή έχει άλλο επίπεδο διαβίωσης άρα άλλους μισθούς (το Λονδίνο έχει τους υψηλότερους, μερικές πόλεις της Σκωτίας και όλη η Ουαλία είναι κλάφτα). Ένα ακόμη – όσο πιο πολλά περίεργα προσόντα ζητάνε, τόσο πιο υψηλή πρέπει να είναι η αμοιβή. Πχ, άμα θέλουνε να μιλάς Κινέζικα, θα πρέπει να στο πληρώσουν, δεν είναι ότι έχουν κι όλη την Κίνα απ’την οποία να επιλέξουν.
Οι μισθοί εδώ είναι ετήσιοι – δεν σου λένε πόσα θα παίρνεις το μήνα και το νούμερο είναι μεικτά, όχι καθαρά. Για Λονδίνο, ένας άτυπος βασικός είναι γύρω στα 20 χιλιάρικα (μερικές φορές και 18) – όπερ μεθερμηνευόμενο, £1330 το μήνα καθαρά, γύρω στα 1600 ευρώ. Σου φαίνονται πολλά και σούπερ; Ούτε για καραμέλες δεν θα σου φτάσουν. Με μια πολύ συντηρητική ζωή, νοικιάζοντας ένα δωμάτιο (όχι σπίτι μόνος σου ή με έναν συγκάτοικο) σε σπίτι με άλλους 3-4-5, σε σχετικά φτηνή περιοχή, με την συγκοινωνία σου, τους λογαριασμούς σου, το σουπερμάρκετ σου, το κινητό σου, και άντε, σου βάζω 2 εξόδους την εβδομάδα για 1-2 μπύρες τη φορά, θες ένα οχτακοσάρι μες στο νερό, μην σου πω και χιλιάρικο. Στο σάιτ εδώ θα δεις τις κρατήσεις και το πόσα βγαίνει το μήνα. Το πόσα λεφτά θα πάρεις θα καθορίσει το πώς θα ζήσεις – κι όχι το ανάποδο, ακόμα. Πιο μετά, ναι.
Τέλος, προετοιμάσου να απαντήσεις στην ερώτηση «τι ψάχνεις να κάνεις σε 3-5 χρόνια». Εγώ δεν ενδιαφέρομαι να προσλάβω κόσμο που δεν ξέρει πού πάνε τα τέσσερα όσον αφορά το επαγγελματικό του μέλλον, έχω συγκεκριμένες οψιόν για επαγγελματική εξέλιξη που προσφέρω και θέλω να ξέρω αν οι φιλοδοξίες του υποψήφιου συνάδουν με αυτά που έχω να δώσω.
Σοκ και δέος, αλλά οι εργοδότες εδώ ενδιαφέρονται να είσαι ευχαριστημένος με την καθημερινή σου δουλειά και τις προοπτικές μπροστά σου και να μην φύγεις στο χρόνο επάνω. Οι καλύτεροι εργοδότες είναι αυτοί που θα σε κρατήσουν για χρόνια και θα σου δώσουν ευκαιρίες ανέλιξης – γιατί η επένδυσή τους σε σένα αρχίζει να βγάζει τα λεφτά της μετά από 6 μήνες και να αποδίδει κέρδος πολύ μετά τον χρόνο. Δεν με συμφέρει οικονομικά και επιχειρηματικά να προσλαμβάνω κάθε τρεις και λίγο, οπότε κοιτάω αυτοί που παίρνω να μου μείνουν (ουχί αμανάτι όμως). Άμα έχω μπροστά μου κάποιον που σε 3 χρόνια θέλει να γίνει γενικός δερβέναγας, δεν θα τον προσλάβω – ή που είναι εκτός πραγματικότητας ή που είναι υπέρμετρα φιλόδοξος και θα μου είναι δύσκολο να τον κουλαντρίσω. Άμα δεν ξέρει τι θέλει, πάλι δεν θα τον προσλάβω γιατί πώς θα τον πείσω να πάει εκεί που θέλω εγώ αν δεν ξέρω ότι το θέλει κι αυτός; Κατάλαβες; Κάπου στη μέση και να δείχνεις ότι έχεις σκεφτεί τα επόμενα 3 χρόνια – δεν είναι πολύς καιρός αλλά δεν είναι και βάθος 15ετίας που είναι ηλίθιο.
——————————
Guest Post από τη Hero (πολλές πολλές ευχαριστίες)
——————————————
——————————————
‘Εχω κι άλλες ερωτήσεις θεία Σοφία:
- Πέρνα από δω: Λίγες ερωτήσεις για τη μετακίνηση στην Αγγλία
Παλαιότερες αναρτήσεις εδώ:
- Λίγα λόγια για την καινούρια αρχή στην Αγγλία
- Λίγα λόγια για τη δουλειά στην Αγγλία
- Λίγα λόγια για το αν θα βρεις δουλειά στην Αγγλία
- Λίγα λόγια για τα έξοδα στην Αγγλία
- Λίγα λόγια για το κόστος ζωής στο Λονδίνο (Οκτώβρης 2013)
- Λίγα λόγια για τα άσχημα στην Αγγλία
- Λίγα λόγια για την ενοικίαση σπιτιού στην Αγγλία
- Ενοικιάζεται: Πληροφορίες Εντός
- Λίγα λόγια για τους γονείς με παιδιά στο εξωτερικό
- Guest Post: Κύμα μετανάστευσης – Ψάχνοντας για δουλειά στη Βρετανία – Μέρος Α και Μέρος Β
Δείτε στα γουέμπια:
- Οι περισσότερες αναρτήσεις στο blog From GR to UK
- Δουλειά μετά τις σπουδές στο blog Είμαστε Ακόμα Εδώ, με πληροφορίες για τα Graduate Schemes στη Βρετανία
- Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια στο blog γαϊτανάκι
- Αιτήσεις και εργασία στην Aγγλία στο blog Thinking gamer’s Βlog
- Μετανάστευση στις ΗΠΑ στο blog λ:ηρ (μέρος πρώτο, δεύτερο, τρίτο)
- Λίγα Λόγια Περί Μετοίκισης Στη Φιλανδία στο blog Ovi Greek Stories (μέρος πρώτο, δεύτερο, τρίτο)
- Πληροφορίες για τη μετακόμιση στην Ολλανδία στο website ReInform
——————————————
Καλή μου Θεία,
Νά και οι δικοί μου λόγοι για τους οποίους έχω απορρίψει βιογραφικά:
α) Ορθογραφικά λάθη: Αν το βιογραφικό σου που μπορείς να το ψηρίσεις ολόκληρες εβδομάδες δεν καταφέρεις να το κάνεις σωστά, πως θα πιστέψω ότι έχεις “attention to detail” ?
β) Τεράστιες περιγραφές της κάθε θέσης, με ακατανόητες περιγραφές που δεν μπορεί να ξέρει κανείς ο οποίος δεν ήταν στην ίδια εταιρεία.
γ) Λάθη στις ημερομηνίες (όπως και το α παραπάνω)
δ) Δυσκολοδιάβαστο (λόγω template)
ε) (Το ανέφερες ήδη:) Cover letter κονσέρβα.
Για την συνέντευξη βέβαια υπάρχουν πολλοί πολλοί άλλοι λόγοι. Προσωπικό μου χούι είναι: αν αργήσεις να έρθεις στην συνέντευξη έστω και ένα λεπτό, την έχασες. Τελειώς. Χωρίς άλλη ευκαιρία. (Δεν με πειράζει να με πάρεις 2 ώρες πριν και να μου ζητήσεις rescheduling). Αν δεν μπορείς να κανονίσεις να είσαι στην ώρα σου στην συνέντευξη, πως θα βασιστώ επάνω σου να είσαι στην ώρα σου κάθε μέρα?
….
αυτό με την ώρα με κάνει κι εμένα έξαλλη!
Αυτό με τα ορθογραφικά λάθη – για να τα βρεις, πρέπει να έχεις ο ίδιος καλή ορθρογραφία, και οι Άγγλοι δεν έχουν. Έχω περάσει άπειρες ώρες διορθώνοντας κείμενα Άγγλων που δεν ξέρουν πού πάνε τα τέσσερα όχι μόνο στην ορθρογραφία, αλλά και από γραμματική και συντακτικό. Οι Έλληνες μιλάμε καλύτερα αγγλικά από τους άγγλους #fact.
Κι εμένα με ενοχλούν τα λάθη, κι εγώ είμαι OCD, αλλά δεν θα πάρω και κεφάλια άμα με ενδιαφέρει το CV – κάποια πράγματα τα κάνεις πέρα.
Με το punctuality θα συμφωνήσω, αλλά συνήθως ο κόσμος φτάνει κανα τέταρτο νωρίτερα, οπότε δεν είναι σύνηθες να αργούν – και όταν αργούν, δεν είναι ένα λεπτό, είναι πολύ περισσότερο γιατί συνήθως κάτι έχει συμβεί. Άμα με πάρουν να μου το πούνε, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Το τι κάνουμε σε συνεντεύξεις σε follow up άρθρο, εάν κι εφόσον το κοινό ενδιαφέρεται.
‘Το τι κάνουμε σε συνεντεύξεις σε follow up άρθρο, εάν κι εφόσον το κοινό ενδιαφέρεται.’
Ενδιαφερόμαστε και ακόμα περιμένουμε το άρθρο :)
χίλια δίκια. θα συσκεφθώ με την Ηρώ
καλησπερα σας
Περαν του οτι θα ηθλε ανα ευχαριστησω τους ενδιαφερομενους για τις πληροφοριες που μας δωσατε ηθελα να ρωτησω το κυριοτερο Με δυο πτυχια και μαστερ και δυο γλωσσες που τα αγγλικα μου δεν ειναι τελεια αν και τα αφησα κανα χρονο ποσο οργανωμενος μπορςος να πας σε συντυεξη; Διαβαζεις τις ερωτσησεις πριν σε ρωτησουν κοιτωντας τα κυρια σημεια της προφορικης εξετασης;Γιατι το υπολογιζω ως τεστ ΙΕΛΤΣ το θεμα συνενετυξης που σε εξεταζουν προφορικα και παιρνεις βαθμο και μπορεις η να κοπεις η να περασεις; Μπορει να με κατατοπισει καποιος παρακαλω για το τι προετοιμασια θελει για καποιον που ναι μεν γνωριζει την γλωσσα οχι ομως απταιστα για τη δουλεια εκει περα;Γιατι αγχωθηκα.και σκεφτομαι να τα παρατησω αν παω και με κανουν ρεζιλι.. ευχαριστω αγγελος μπουκας
Hero και Θεία,
Με εμπνεύσατε να γράψω τις τρομακτικές εμπειρίες από τις συνεντεύξεις. Ξεκίνησα με μία εδώ στην Ελλάδα (χμμ, και η δεύτερη από Ελλάδα θα είναι)
http://www.stoapeiro.gr/archives/3882
Aπό όλο το πληρέστατο και κατατοπιστικότατο post (μπράβο!) εγώ συγκράτησα το εξής:
ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ναι και στην Ελλάδα έτσι είναι όπως τα λέτε.
Δεν είμαι developer, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω το λόγο να μείνει κάποιος προγραμματιστής στη χώρα μας. Για να παίρνει 700 ευρώ το μήνα;
μ’αρέσει όμως που ζνταν πας στη σημαντική λεπτομέρεια :-)
Material girl for life ;)
Μια παρατήρηση μόνο, το listentotaxman.com είναι πολύ καλύτερο από το thesalarycalculator.co.uk για το breakdown των μισθών!
Ακομη να τονίσω και εγω ότι οι μισθοί ειναι πολύ, πάρα πολύ διαφορετικοί ανάλογα με την ειδίκευση του καθένα.
Στον τομέα της ασφάλειας υπολογιστών που εργάζομαι, οι πρώτοι μισθοί για graduates στο Λονδίνο είναι γύρω στα 30k, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις graduates με 1-2 χρόνια εμπειρία που έχουν χτυπήσει 40k.
Και φυσικά οι μεγαλύτεροι μισθοί είναι στον τραπεζικό τομέα – ο οποίος βέβαια δεν προσλαμβάνει μόνο σχετικούς με οικονομικά.
Έχω και συμπληρωματικά σχόλια όσον αφορά την αναζήτηση, που ξέχασα να τα αναφέρω. Ο κάθε τομέας έχει την εποχικότητά του – άλλη εποχή προσλαμβάνουν για προγραμματιστές (Γενάρη), άλλη για μαρκετίστες (Μάη), άλλη για προσωπικό τηλεφωνικού κέντρου (Σεπτέμβρη). Καλό είναι να το ψάξεις λίγο πριν αποφασίσεις να ξεκινήσεις την αναζήτηση, γιατί με κακό timing όχι μόνο θα σου πάρει πολύ περισσότερο καιρό να βρεις δουλειά, αλλά θα αναγκαστείς πιθανώς να δεχτείς δουλειά που δεν σου πολυαρέσει (την έχω πατήσει άσχημα πρόσφατα κι εγώ).
Πως μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος εποχικότητας?
Θα ήθελα να το ρωτήσω και μέσω e-mail αν είναι συνετό.
Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που έχεις γράψει και ευχαριστώ για την ενημέρωση. Μήπως γνωρίζεις κάποια ιστοσελίδα που αναφέρει την ανεργία στη Μ. Βρετανία για κάθε κλάδο ?
Όλα τα επίσημα στατιστικά της Βρετανίας μπορείς να τα βρεις στο Office of National Statistics http://www.statistics.gov.uk/ :-)
Ημερομηνία γέννησης και φύλο δεν είναι κατ ανάγκη πληροφορίες που πρέπει να παραληφθούν. Το Europass CV για παράδειγμα τις περιέχει: http://tinyurl.com/yzhvv3d
Το Europass καλύπτει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Βρετανία υπάρχει νομοθεσία equal opportunities (ageism, sex orientation, religion) και δεν είσαι υποχρεωμένος να δηλώσεις τίποτα από αυτά. Δεν τους φαίνεται καθόλου περίεργο όταν δεν τα βάζεις.
Όχι μόνο δε τους φαίνεται περίεργο – δεν θέλουν να τα βάλεις, γιατί μετά θα πρέπει σώνει και καλά να σε καλέσουν σε συνέντευξη. Αν τα έχεις βάλει στο cv και δεν σε καλέσουν θα έχεις δικαίωμα να τους τρέχεις για discrimination και ποιος μπλέκει..
pragmatika mpravo gia to arthro sas!! esas eixa diavasei kai otan erxomoun agglia 3 xronia prin gia to pws na ftiaksw ti valitsa mou :P
Den psaxnw akomi gia douleia kai kathws eimai ston tomea tis ekpaideusis pleon (academic tromara mou) einai kapws diaforetika ta pragmata me ta Universities.
pantws to postara sto fb gt psaxnoun polu filoi douleia kai to vrika eksairetiko kai leptomerestato!
Ευχαριστούμε πολύ Πηνελόπη.
Χαίρομαι που βρήκες χρήσιμες πληροφορίες εδώ.
Pws ginetai to kathe kakomathimeno tsoulaki kai to kathe mamothrefto na einai anikano na petyxei kati stin xwra tou, na pigainei stin agglia ksezoumizontas toulaxiston stin arxi tous goneis gia na ta vgalei pera… Kai me auta kai m auta MAS EPIASE KAI TON PAPA APO TA ARXIDIA kai exei oxi mono apopsi, alla einai kai katheti se auta pou etyxe na zisei alla kai ta pistevei apolyta!!! Alla an den exeis prooptikes kai symvivazesai me tin idea tis mizerias, anoigeis ena blog kai to paizeis xrisimi se 5 kakomoirous anagnwstes gia na entypwsiaseis!!! Ante geia re..
σ’έχω ερωτευτεί. Θες να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας μαζί;
Είπε ο ablaoublas και μετά πήγε να πάρει τη μίζα του όπως κάνουν στην ελλάδα πολλοί έξυπνοι σαν αυτόν που καταλαβαίνουν τα πάντα, κράζουν δημοσίως και από πίσω δε βαριέσαι, ας κάνουμε καμμιά λαμογιά.
Άντε γεια!!
ΥΓ. Το βλέπω ότι πέρασαν 2 χρόνια αλλά κάποιος έπρεπε να απαντήσει στο μαμάκα όπως του αξίζει. Κι αφού τότε η Ηρώ (που τα χώνει που και που) δεν το έκανε, το κάνω εγώ :)
μπορεί σας παρακαλώ κάποιος να με κατατοπίσει σχετικά με το πώς ειναι η αγορά building services engineering? Έχω ελπίδες για κάτι (5 χρ. προυπηρεσία ελλάδα σε consultants, bsc,msc)
Paidia exete na proteinete kanena kalo template cv?giati vriskw diafora sto google alla den m poluaresoun..
Sofia mipws exeis kati esu na proteineis?:)
Γεια σου Κορίνα. Τί ψάχνεις; Συμβουλές για το πώς να γράψεις CV ή απλά ένα έτοιμο document για να το αλλάξεις;
Σοφια μου σ’ ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου.Εχω κανει βιογραφικα και δεν ξερω αν ειναι τοσο σωστα φτιαγμενα και θα ηθελα να εχω ενα καλο παραδειγμα που να με βοηθαει να στησω καλα και σωστα ενα βιογραφικο για Αγγλια που να μην κατανταει ουτε βαρετο ουτε ελλειπες..Γιατι ειναι πολυ διαφορετικα οπως εχω καταλαβει απο τα δικα μας εδω στην Ελλαδα…
psahno ia dulia oti dipote
sofia gia aou kseri kanenas sas diafora saht po na einai kati san aggelies gia euresi ergasias???an ne mporite na anaferete/…..
https://www.google.co.uk/search?q=job+sites+uk&aq=f&oq=job+sites+uk&aqs=chrome.0.57j5j0l2j62l2.3378&sourceid=chrome&ie=UTF-8#hl=en&sugexp=les%3B&gs_rn=5&gs_ri=psy-ab&tok=2QsJpqgphPtwa_1MXhMupg&pq=job%20sites%20uk&cp=14&gs_id=1a&xhr=t&q=job+search+uk&es_nrs=true&pf=p&sclient=psy-ab&oq=job+search+IUK&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&bvm=bv.43148975,d.ZG4&fp=ad44c863998f0008&biw=1280&bih=709
Αυτό είναι το άρθρο για την σχετικότητα και όχι για το βιογραφικό. Διαφορετικοί τομείς εργασίας = Διαφορετικά στημένα βιογραφικά.
Το να μην βάλεις την ηλικία σου είναι τακτική-πατάτα αφού ούτως ή άλλως προκύπτει εφ’όσον αποφασίζεις να βάλεις πότε τέλειωσες το λύκειο (που δεν το βάζεις ούτε αυτό). Για να είμαστε ειλικρινείς, άμα είσαι <30 την βάζεις με τα μπούνια την ηλικία. Αναφορικά με το λύκειο και τους βαθμούς, σε 2 διαφορετικά γραφεία εύρεσης εργασίας μου τα βγάλανε από το βιογραφικό. Οι βαθμοί ήταν 16+. Δεν βάζουμε βαθμούς σχολείου αν έχουν ακολουθήσει σπουδές σε Αγγλικό πανεπιστήμιο ή/και μεταπτυχιακό. Αυτό γίνεται και για λόγους μεγέθους. Αν βάλεις π.χ. 1 πτυχίο και 2 μεταπτυχιακά μαζί με βαθμούς από το λύκειο θες 1,5 σελίδα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. Που σημαίνει ότι αν ακολουθεί μία εργασιακή εμπειρία 5 ετών με ψιλοαναλυτική περιγραφή πας στις 3+ σελίδες. Κομμένο λοιπόν το λύκειο και οι βαθμοί του, και δεν ενδιαφέρονται οι εργοδότες, όσο και αν δείχνουν το αντίθετο. Αυτό γίνεται για λόγους prestige ως προς την προσέλκυση υποψηφίων, ότι "και καλά κοιτάμε την συνολική σου εικόνα". Μην τα αγιοποιούμε όλα στην Αγγλία επειδή στην Ελλάδα είναι σκατά. Η υποκρισία στην ψυχοσύνθεση των Άγγλων είναι τόσο ψηλά όσο η διαφθορά στον Έλληνα, κοινώς χέστηκαν αν πήρες 17 στα μαθηματικά πριν από 17 χρόνια. Τώρα τους ενδιαφέρει τι κάνεις…
Οι στρατιωτικές υποχρεώσεις ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ στο βιογραφικό. Οι λόγοι είναι 2. Πρώτον, αν αποφασίσουν από το cover letter να περάσουν στο βιογραφικό σου και είσαι παλιά καραβάνα (18-24 μήνες θητεία), το κενό αυτό θα φαίνεται. ΚΑΙ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ επειδή τους αρέσει όλο το υπόλοιπο CV. Πολλές φορές τα CV τα κοιτάνε και πιτσιρίκια που δεν έχουν ιδέα τi και πως από στρατιωτικές υποχρεώσεις σε ξένες χώρες, συμπαιρένοντας π.χ. ότι ήσουν άνεργος αυτό το διάστημα. Δεύτερον, ανάλογα με την ειδικότητα που είχες στον στρατό, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις υπέρ σου. Π.χ. αν είχες ειδικότητα γραφέα σε 1ο,2ο,3ο,4ο γραφείο αυτομάτως δηλώνεις "Specialty of administrative staff". "Duties involved – data entry… etc". Όλα αυτά προσμετρώνται θετικά. Μετράνε σαν εργασιακή εμπειρία παρά σαν στρατιωτική και άρα τα βάζουμε στο CV.
Μην δίνετε λάθος συμβουλές στον κόσμο (άντρες εν προκειμένω) σε τέτοια θέματα. Κάποιος που είναι νέος και δεν έχει εργασιακή εμπειρία μπορεί να βοηθηθεί από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις.
Μακράν το πιο κατατοπιστικό μπλοκ. Θα ήθελα μόνο να σε ρωτήσω έχω ετοιμάσει το βιογραφικό αλλά μη έχοντας κάποιον Αγγλία για να δανειστώ τη διευθυνσή του έβαλα της Ελλάδας, το ακυρώνουν ?
Δε νομίζω ότι κάνει διαφορά, αρκεί να μη νομίσουν ότι πρέπει να πληρώσουν relocation bonus ή κάτι τέτοιο. Το μόνο που ίσως τους ξενίσει είναι το κατά πόσον είσαι εύκαιρος για συνέντευξη όντας σε άλλη χώρα, αλλά και πάλι δεν είναι προβλήματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν.
Λοιπόν, άκου πλάκα. Επειδή ψάχνω πάλι για δουλειά, είμαι σε περίοδο συμβουλευτικής με διάφορους recruitment consultants γιατί τα πράγματα σε senior επίπεδο είναι ελαφρώς διαφορετικά. Μου είπε σήμερα συμβουλή να βγάλω τη διεύθυνσή μου από το CV. Μου λέει, βάλε Λονδίνο και το πρώτο κομμάτι του ταχυδρομικού σου και δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Τώρα, το γιατί δεν το πολυκατάλαβα. Για security μου είπε (και καλά μην κλέψουν τα δεδομένα μου) και κάτι τέτοια. Δεν ξέρω, ίσως να μην ειναι ωραίο να φαίνεται ότι χω σε τρέντι περιοχή και όχι συμβατή με α)ηλικία β)εργασιακό επίπεδο, ποιος ξέρει…
Ευχαριστώ αλλά και τη διευθυνσή μου να αφαιρέσω θα μείνει το τηλέφωνο, οπότε το ίδιο είναι. Κάτι άλλο που προσπαθώ να βρώ, το ερασιτεχνικό Ελληνικό δίπλωμα οδήγησης σε πιό Αγγλικό αντιστοιχεί ?
δεν οδηγώ, δεν μπορώ να σε κατατοπίσω.
Θέλουμε τη Hero να κάνει καινούριες δημοσιεύσεις με how-to-interview και how-to-temping/contracting.
Ευχαριστώ!
[…] να το γράψω. Ξεκίνησα να το γράφω ως δεύτερο σχόλιο στο ποστ της Θείας Σοφίας αλλά αποφάσισα να το βάλω εδώ […]
[…] μετανάστευσης – Ψάχνοντας για δουλειά στη Βρετανία – Μέρος Α και Μέρος […]
[…] Guest Post: Κύμα μετανάστευσης – Ψάχνοντας για δουλειά στη … […]
[…] μετανάστευσης – Ψάχνοντας για δουλειά στη Βρετανία – Μέρος Α και Μέρος […]
[…] […]
[…] […]
[…] […]
[…] […]
[…] στην Αγγλία Αγγλία και Ελλάδα Αγγλία και Ελλάδα ΙΙ Guest Post: Κύμα μετανάστευσης – Ψάχνοντας για δουλειά στη … Guest Post: Κύμα μετανάστευσης – Ψάχνοντας για δουλειά στη […]
[…] Κύμα μετανάστευσης – Ψάχνοντας για δουλειά στη Βρεταν… […]
[…] and here… digital-era.org/blog/?p=3901 […]
[…] and here… digital-era.org/blog/?p=3901 […]
[…] και ενημερωθείτε (εδώ έχουμε δύο αναρτήσεις – πρώτη και δεύτερη – από την Ηρώ). Πώς στέλνουμε βιογραφικό, […]