Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Σύντομες οδηγίες καφρίλας για πληρωμένες αναρτήσεις

Day 4 - Paying off debt

Αγαπητοί bloggers που θέλετε να ή βγάζετε ήδη χρήμα από τις online δραστηριότητες σας κάνοντας προώθηση προϊόντων χωρίς να λέτε ότι πληρώνεστε.

(και) Αγαπητές εταιρίες που πληρώνετε λεφτά στους παραπάνω bloggers για να σας προωθούν τα προϊόντα χωρίς να λένε ότι πληρώνονται.

Με όλο το σεβασμό ήθελα να σας ενημερώσω ότι:

Πρώτον: Οι αναγνώστες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ. 

Δεν ξέρω πώς σας μπήκε η ιδέα ότι ένα blog που συνεχώς αναφέρει/ προωθεί διάφορα προϊόντα πείθει ότι το κάνει αφιλοκερδώς και ειλικρινά. Δεν πείθει. Άλλο να έτυχε κάποιες φορές να δείξεις/ αναφέρεις τί σου αρέσει κι άλλο να ακούμε συνεχώς χαζοχαρούμενες μαλακίες για το κάθε προϊόν.

Δεύτερον: Έχεις καταντήσει χειρότερος από αυτούς που έφτυνες.

Η κατάπτυστη πρακτική του established Τύπου να γράφει ό,τι μαλακία γίνεται για να παίρνει διαφήμιση απλά καταστρέφει την αμεσότητα, ειλικρίνεια του blogging και την online κοινότητα.

Κι επειδή είσαι ψιλικατζής (είσαι, απλά δεν ξέρεις τί λεφτά παίζουν στον Τύπο ή στα μεγάλα sites και νομίζεις ότι πληρώνεσαι καλά) καλύτερα να είσαι ειλικρινής όταν τα παίρνεις.

Τρίτον: Η κακή γραφή δεν δικαιολογείται.

Παράδειγμα:

Ήταν μια καταπλητική μέρα χτες.

Ο αντρούλης μου (γούτσου γούτσου) δε με άφηνε να φύγω για δουλειά και μου έκανε όλο αγάπες κορίτσια.

Η κορούλα μου όταν πήγα να την πάρω από τον παιδικό σταθμό (σας είχα πει σε άλλη ανάρτηση πόσο καταπληκτικός είναι ο παιδικός σταθμός “Λούλα Παιδούλα” που πάω τα παιδάκι μου) με αγκάλιασε όπως κάθε απόγευμα και μου είπε όλο χαμόγελο: “τί απαλά μάγουλα που έχεις μανούλα”. Έλιωσα.

Πήρα τόσα πολλά κοπλιμέντα που άρχισα να ανησυχώ.

Το πρωί που έκανα το ντους μου όπως κάθε μέρα (θυμάστε που βάλαμε το καταπληκτικό ντους – βροχής της “Ντουζέξ Α.Ε” βέβαια και κάναμε εκείνο το αξιομνημόνευτο σεξ τεσσάρων ωρών με τον άντρα μου ως αποτέλεσμα) κατάλαβα τί είχε αλλάξει.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΤΟ ΑΦΡΟΝΤΟΥΣ “ΚΑΘΑΡΕΞ”! Αυτή ήταν η διαφορά κορίτσια!!! Τό είχα διαβάσει και σε κάποια άλλα blogs αλλά δεν το πίστευα. Μόλις μία εβδομάδα χρησιμοποιώ το “ΚΑΘΑΡΕΞ” και η επιδερμίδα μου λάμπει. Δεν μπορείτε να φανταστήτε για πόσο μεγάλη διαφορά κάνει!!!

Δεν το αλλάζω με τίποτα!!!

Μεταννοείτε

Το να πληρώνεσαι είναι ΤΙΜΙΟ και ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟ όταν:

 1. Σέβεσαι τον αναγνώστη
 2. Σέβεσαι τη δουλειά σου
 3. Σέβεσαι την ανάγκη για καλή γραφή  

Με άλλα λόγια όταν:

 1. Μας λες ξεκάθαρα ότι πληρώθηκες (ή είναι εμφανές τέλος πάντων)
 2. Γράφεις την ειλικρινή σου γνώμη 
 3. Προσέχεις πώς τα γράφεις τα καταραμμένα τα κείμενα. 

Η δύναμη σου αγαπητέ μου δεν είναι το χρήμα που παίρνεις, αλλά η εμπιστοσύνη του αναγνώστη. Τότε μόνο incidentally βγαίνει το καλό το χρήμα και παύεις να είσαι το μίζερο ψιλικατζίδικο της γωνίας.

Όχι άλλο κάρβουνο.

Ευχαριστώ.

6 comments to Σύντομες οδηγίες καφρίλας για πληρωμένες αναρτήσεις

 • Γειά στην πένα σου! Χαίρομαι που κάποιος – blogger – τα λέει όπως προσπαθούμε κι εμείς, ως εταιρεία PR, να τα πούμε στους πελάτες μας: ότι, δηλαδή, το ζητούμενο κάθε ενέργειας που κάνουμε για να γνωρίσει μια κατηγορία bloggers ένα προϊόν/υπηρεσία, είναι να το χρησιμοποιήσουν, να το γνωρίσουν, να το κρίνουν, να το αποδεχτούν ή όχι, να το αγαπήσουν ή να το μισήσουν, ελεύθερα, άνευ υποχρεώσεως ή υστεροβουλίας και, αν, αν λέω, θελήσουν να μοιραστούν κάτι σχετικά με αυτό, με τους αναγνώστες τους, να το κάνουν ελεύθερα, με τον δικό τους τρόπο, άρα ειλικρινώς και πειστικά. Κρίμα που και οι δικοί σου “συνάδελφοι”, στην πλειοψηφία τους, δεν αξιολογούν σωστά και δεν σέβονται το ίδιο το μέσο που διάλεξαν για να εκφράζονται…

  • Sofia

   Γεια σου Μαρίνα – ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η άποψη μου είναι ότι οι μεν δεν φταίνε περισσότερο από τους δε. Προσφορές του στυλ “σε πληρώνω κάθε φορά που πιάνεις πάνω από 500 views” και διάφορα τέτοια ανεκδιήγητα ήταν συνηθισμένα φαινόμενα την τελευταία φορά που το κοίταξα, όπως και η εντύπωση πώς η εταιρία κάνει κάποιου είδους χάρη στον blogger. Χαίρομαι αν αυτό επιτέλους αλλάζει. Εσύ που ξέρεις τον χώρο σου θα μου πεις αν υπάρχουν αρκετές εταιρίες όπως η δική σου – αν και εμπιστεύομαι αρκετά σε αυτό τους bloggers που έγιναν PRs. Ελπίζω δηλαδή ότι η πείρα και στα δύο φέρνει τη βελτίωση.

  • Sofia

   Α, να σημειώσω επίσης ότι προσωπικά είχα πάρα πολύ καλές εμπειρίες από εταιρίες PR (και διαφημιστικές) στο χώρο – πλην όμως μεταξύ μας οι bloggers τα λέμε τα κουτσομπολιά. Κυκλοφόρησε η φήμη σου αγόρι μου προχώρησε που έλεγε και το άσμα.

 • Nikos

  Τέτοιες δημοσιεύσεις κάνεις και με αναγκάζεις να παραμείνω αναγνώστης εδώ

 • Marios

  Για άλλη μια φορά, έγραψες, Σοφία!
  Μεταννοείτε…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>