Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Τις μέρες που μυρίζει ζεστό ψωμί

Bread & tsoureki. #GreekEaster

Πάω πού και πού στη μάνα μου και βγάζω το μεγάλο της μίξερ. Η μαμά Δέσποινα έχει μια τάση να “τακτοποιεί” όλα τα τσουμπλέκια – δηλαδή να τα κρύβει στα ντουλάπια για να μην γίνεται χαμός στον πάγκο της κουζίνας.

Μπροστά στο παλιό ντουλάπι (άγνωστο από ποιον παππού μας έχει μείνει) σκύβω για να πιάσω τον γάντζο της ζύμης από πίσω – πίσω. Ζήτημα αν τον έχει χρησιμοποιήσει ποτέ.

Φτιάχνω ψωμί – μια συνταγή που έμαθα στην Αγγλία. Φτιάχνω τσουρέκι – μια συνταγή που έμαθα σε κάποιο blog. Φτιάχνω παστίτσιο – μια συνταγή που η μαμά μου δεν φτιάχνει πια γιατί δεν έχει πλέον παιδιά στο σπίτι.

Κυκλοφορώ σε ένα σπίτι που έφτιαξαν οι δικοί μου αφού έφυγα, που δεν υπάρχει δικό μου δωμάτιο αλλά στις ντουλάπες έχει κουτιά με φωτογραφίες δικές μου και της αδελφής μου, με παλιά μας παιχνίδια και τα ράφια λυγίζουν από τα βιβλία μας, με παντόφλες δανεικές και ένα μπλουζάκι της μαμάς μου, στις διακοπές μου.

Αφήνω που λες το ψωμί ή το τσουρέκι να φουσκώσει, ψάχνω ξύλινη σπάτουλα για τη μπεσαμέλ, της κάνω τον πάγκο χάλια, πλένει τα τσουμπλέκια και γενικά συγυρίζει πίσω μου και ψευτο-γκρινιάζει ότι της κάνω άνω κάτω την κουζίνα.

Όταν ανεβαίνει στη σοφίτα για να ανοίξει το παράθυρο, μου φωνάζει. “Μοσχομυρίζει μέχρι εδώ πάνω”.

Στα αγγλικά, υπάρχει μια φράση μαγική: “To break bread together”. Κυριολεκτικά είναι η διαδικασία μοιρασιάς του ψωμιού. Σημαίνει το να μοιράζεσαι γεύμα. Στη wikipedia μαθαίνω ότι η φράση μπορεί να αναφέρεται και στη Θεία Ευχαριστία.

Να μαγειρεύετε.

Για τους ανθρώπους που αγαπάτε.

Να αγαπάτε.

Γενικά.

Καλύτερη Θεία Ευχαριστία από αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει.

 

1 comment to Τις μέρες που μυρίζει ζεστό ψωμί

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>