Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Blogs, σεξ και ακαδημαϊκά πράγματα

Υποσχέθηκα ότι θα ξαναρχίσω να γράφω για σεξ αλλά μιας και το Πανεπιστήμιο με έχει τσακίσει αυτόν τον καιρό βρήκα τρόπο να παντρέψω την ακαδημαϊκή μου ασχολία (μια εργασία για τα online δίκτυα και τα blogs) με τα σεξουαλικά (όχι που θα μου ξέφευγε).

Το έτος 2005 η καλή Julie Rak στο journal ‘Biography’ έγραφε για τα blogs και την ιντερνετική ταυτότητα του γράφοντος, ενώ εξερευνούσε την queer ταυτότητα (είδες που σε τσάκισα στα αγγλικά; γι’αυτό γράφω τα ακαδημαϊκά μου στο academia nervosa)

Τεσπα λέει η καλή Julie ότι οι βιογράφοι ήρθαν και τα έπαιξαν με την εμφάνιση των ιστολογίων και άρχισαν να τα εξερευνούν εξισώνοντας τα με τα γραπτά ημερολόγια. Γράφει η καλή σου (μετάφραση δική μου)

“Το πρόσφατο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για τα ιστολόγια, μαζί με τα προβλήματα που έχουν πολλοί ερευνητές με την ανάγνωση ή την ανάλυση τους, είναι όπως η σχέση που ο Φουκώ περιγράφει στην ‘Ιστορία της Σεξουαλικότητας’ μεταξύ της ανάπτυξης της ψυχιατρικής και της ιατρικής στη σύγχρονη εποχή και της ‘εξομολόγησης’ διαφορετικής σεξουαλικότητας ως μέρος της ίδιας της ταυτότητας και όχι ως απλή πρακτική”
(Rak, Julie, The Digital Queer: Weblogs and Internet Identity, Biography 28.1 (Winter 2005) p. 169)

Σα να λέμε το blog δεν είναι απλά κάτι που κάνω, είναι κάτι που είμαι, όπως και το να είμαι ομοφυλόφυλος δεν είναι κάτι που κάνω αλλά είναι κάτι που είμαι.

Διαφωνώ σε μεγάλο βαθμό αλλά από την άλλη συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό (μου συμβαίνει συχνά, ξέρω ότι πρέπει να το κοιτάξω).

Αν συμφωνώ όμως κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και δηλώνω. Αν το blog είναι κάτι που είμαι ΔΕΝ είναι το όλον. Όπως η σεξουαλική μου ταυτότητα δεν είναι το όλον του ποια είμαι εγώ με τον ίδιο τρόπο δεν μπορεί μία έκφανση του εαυτού μου να χαρακτηρίζει την οντότητα μου (με πιανς;).

Από την άλλη (γιατί η Julie έγραφε και 2 χρόνια πριν, άρα βάλε πόσο της πήρε να δημοσιευτεί, μάλλον έγραφε 5 χρόνια πριν) το blog δεν είναι απλά και μόνο ημερολόγιο αλλά προσφέρει μία ξεχωριστή και κυρίως κατασκευασμένη πλευρά του εαυτού που εκμεταλεύεται ο καθένας διαφορετικά. Η θεατρικότητα ή όχι του καθενός μας, η ανάγκη για αναγνώριση ή όχι, η απολυτότητα και λοιπά – λειτουργούν ακόμα και στον ψηφιακό κόσμο, ίσως λίγο διαφορετικά θα μου πεις αλλά όχι κι ότι δεν υπάρχουν.

Αν όμως προχωρήσω την ιδέα λίγο παρακάτω, ακόμα και στην καθημερινότητα όλοι χρησιμοποιούμε θεατρινισμούς λίγο ως πολύ γιατί οι ρόλοι που παίζουμε είναι διαφορετικοί και το ίδιο το κοινωνικό σύνολο μας εξωθεί σε αυτούς. Το ίδιο μιλάς στον προϊστάμενο και το ίδιο στο κρεβάτι; Κι όμως αν ο προϊστάμενος σε έκρινε σύμφωνα με την σεξουαλική σου συμπεριφορά (παρεκτός αν το κάνετε ίσως;) θα σε ενοχλούσε ιδιαιτέρως γιατί αναγνωρίζεις ότι άλλο το ένα κι άλλο το άλλο και η σύγκρουση των ορίων που έχεις θέσει σε θίγει (ή μήπως όχι; Εξαρτάται κι από το τί δουλειά κάνεις θα μου πεις).

Βέβαια (για να το τραβήξω κι από τα μαλλιά) – δεν είμαστε ρομπότ και έτσι κυρίαρχα χαρακτηριστικά του είναι μας επικρατούν και επηρεάζουν και τους ρόλους που παίζουμε. Όλες οι μάνες δεν είναι ίδιες, όλοι οι υπάλληλοι δεν είναι ίδιοι…

Γαμώτο πάλι το πήγα μακριά. Δε θα τελειώσει ποτέ η εργασία.

10 comments to Blogs, σεξ και ακαδημαϊκά πράγματα

  • zavalos

    >>(με πιανς;)
    οχι

    θες να γραψεις για κοκο; Γραψε για κοκο. Θες να γραψεις για μπλογκ; Γραψε για μπλογκ.

    Εχω την εντυπωση οτι εγραψες οτι διαφωνεις με τη συσχετηση σεξ και μπλογκ, γραφοντας ενα ποστ για μπλογκ και σεξ.

    Μηπως θες διακοπες;

  • Sofia

    πιθανό πιθανό….

    είμαι σε essay mode αγαπητέ μου.

  • Κι αν τον προϊστάμενο το πρωί τον βρίσκεις στο κρεβάτι το βράδι, πώς του μιλάς; :)

    Κοινώς αν εκπορνεύομαι και είμαι μπλογκατζής (πώς λέμε ΛΟΚατζής), τότε ο νταβατζής τι ρόλο παίζει στο διαδικτυακό γίγνεσθαι; Κι επειδή οι νταβατζήδες είναι πέντε (βλ. Bairaktarium Absurdium Grecum), κι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι μπλογκατζής, τότε τι γίνεται;

    Η υπόθεση έχει ψωμί (ή έστω πιτούλα) και θα επανέλθω με σοβαρότερο σχόλιο αν προκύψει η περίσταση διότι στις 6 τα ξημερώματα τι περίμενες από Δραμινό;

  • Τσίμπα κι ένα ακόμα ενδιαφέρον essay προς παρόμοια κατεύθυνση σκέψης. Αυτό το σπίτι που το λένε Web 2.0 χρειάζεται επειγόντως τοίχους και κουρτίνες, τελικά…

  • Oneiros δεν έχεις ιδέα πόσο χρήσιμο ήταν αυτό που έστειλες I owe you one

  • “Ακόμα και στην καθημερινότητα όλοι χρησιμοποιούμε θεατρινισμούς λίγο ως πολύ γιατί οι ρόλοι που παίζουμε είναι διαφορετικοί και το ίδιο το κοινωνικό σύνολο μας εξωθεί σε αυτούς”.

    Πάνω σε αυτό θα ήταν ενδιαφέρον να κοιτάξεις και προς τον Erving Goffman και πιο συγκεκριμένα το βιβλίο The Presentation of Self in Everyday Life αν δεν το χεις ήδη κάνει…

  • Νίκος να’σαι καλά, ευαγγέλιο τον έχω τον Goffman για κάτι τέτοια essays

  • ANONIMOS

    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ!!!

    ΑΞΙOΤΙΜΟΙ κοι,

    Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για την πρωτοφανή ενέργεια ενός πρωτοβάθμιου σωματείου μέλους της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ.
    Στη Σ.Σ.Ε του 2007 παραβαίνοντας και καταπατώντας την νομολογία αλλά και την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε συμφώνησαν με την διοίκηση στη Σ.Σ.Ε. 2007 την εξής ρύθμιση :

    • ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΧΡΙ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ 8 ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

    Σας παραθέτω δε και τη σχετική νομολογία για να διαπιστώσετε και εσείς το μέγεθος ….

    ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
    Εγκύκλιος Β111795 27.6.97 ΟΑΕΔ ” Παροχές πρόσθετης σπουδαστικής άδειας”
    Αναφορικά με το ποιες από τις ημέρες της πρόσθετης άδειας του άρθρου 2 του Ν 1346/83 είναι αυτές για τις οποίες υποχρεούται ο ΟΑΕΔ σε καταβολή παροχών στον εργαζόμενο μαθητή, σπουδαστή, φοιτητή σας γνωρίζουμε ότι : Είναι δυνατή η καταβολή των παροχών και για τις τριάντα(30) εργάσιμες ημέρες, δηλαδή , πέραν των τακτικών ημερών των εξετάσεων και για τις ημέρες προετοιμασίας, εφόσον η προ των εξετάσεων άδεια απέχει λογικό χρόνο από αυτές. (ΔΕΝ Τόμος 54/1998 τεύχος 1283 σελ 182)
    2) ΑΠΟΦΑΣΗ 33894/98 Υπ. Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ” συμπλήρωση της 31390/ 14.7.83 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά το μέρος που αφορά τη χορήγηση σπουδαστικής άδειας και στους μαθητές- σπουδαστές-φοιτητές που υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους” (ΦΕΚ 1276Β 23/12/98). Συμπληρώνουμε την υπ΄αριθμ 31930/83(ΔΕΝ 1996 σελ 797)1 απόφαση μας ως εξής: α) Στους εργαζόμενους μαθητές-σπουδαστές- φοιτητές εκπαιδευτικών μονάδων οποιοδήποτε τύπου και οποιασδήποτε βαθμίδας του Δημοσίου ή μονάδων που εποπτεύονται με οποιονδήποτε τρόπο από αυτό………..που απέχουν από την εργασία τους για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας τους χορηγείται πρόσθετη άδεια τριάντα (30) εργασίμων ημερών κατ΄ ανώτατο όριο το χρόνο ανεξάρτητα από τον χρόνο απασχόλησης τους.
    β) Η ως άνω άδεια χορηγείται και στους εργαζόμενους μαθητές-σπουδαστές- φοιτητές που έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους αλλά μόνο για την προβλεπόμενη διάρκεια των σπουδών που κάθε φορά παρακολουθούν, προσηυξημένη κατά δύο (2) έτη ανεξάρτητα αν οι σπουδές διανύθηκαν συνεχώς ή διακεκομμένα.
    ΕΓΣΣΕ 20002 Αδειες/16 Σπουδαστές-φοιτητές- μαθητές μισθωτοί και άδεια
    Εκτός από την κανονική τους άδεια, οι εργαζόμενοι που είναι μαθητές-σπουδαστές- φοιτητές εκπαιδευτικών μονάδων οποιοδήποτε τύπου και οποιασδήποτε βαθμίδας του Δημοσίου ή μονάδων που εποπτεύονται με οποιονδήποτε τρόπο από αυτό , δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους και πρόσθετη άδεια άνευ αποδοχών διάρκειας τριάντα (30) ημερών συνεχών ή διακεκομμένων κατ΄ έτος για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις ( αρθρο2 Ν1346/83, τροποποιήθηκε με την ΕΓΣΣΕ 2.4.96, εκυρώθη με το άρθρο 22 Ν2556/97 ΔΕΝ 1997 σελ 119- και εν συνεχεία ΕΓΣΣΕ 18.5.98 , ΔΕΝ 1998 σελ 666) .
    Την άδεια δικαιούνται να λάβουν όλοι οι σπουδαστές-φοιτητές- μαθητές χωρίς όριο ηλικίας ( ΕΓΣΣΕ 18.5.98) και ανεξαρτήτως συμπληρώσεως έτους υπηρεσίας (ΔΕΝ 1997 σελ38 και 1999 σελ 242).

    ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
    Στον Δημόσιο Τομέα η άδεια είναι δύο (2) μέρες για κάθε ημέρα εξετάσεων σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.
    Όπως διαπιστώνεται και εσείς πουθενά δεν αναφέρεται συνάφεια με την ειδικότητα του εργαζομένου στην εταιρεία ,ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για απαγόρευση γνώσης. Η ενέργεια τους αυτή παίρνει μεγαλύτερη βαρύτητα γιατί ήταν σε γνώση τους η νομολογία και παρότι είχαν ενημερωθεί ΑΥΤΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ :

    • Την απόφαση του ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του 12/2006 ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΣΕ ΓΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΝΟΨΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΣΕ.

    • Την απόφαση ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του 05/2007 ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΣΕ 2007 ΑΦΟΥ ΕΚΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.

    Οι σωματειακές εκλογές που έγιναν πριν από μερικές μέρες δεν ευσταθούν ως δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος (άλλωστε με πρακτικό συμφωνίας που υπογράφηκε κατά τη περίοδο των βουλευτικών εκλογών με ΟΡΙΑΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ Δ.Σ. ΧΑΡΙΣΑΝΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΧΕ ΕΠΙΔΙΚΑΣΕΙ)και επειδή οδεύουμε ολοταχώς για την καταγγελία της ΣΣΕ 2007 ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ-ΚΑΤΑΚΡΙΤΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ,ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ .

    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
    Υ.Γ.
    Συγχωρέστε μου την ανωνυμία η οποία γίνεται για προφανής λόγους προστασίας μου.

  • ixis

    -Σε ταλαιπωρεί κάποιος δημόσιος υπάλληλος;
    -Καθυστερεί τη διεκπεραίωση της υπόθεσής σου;
    -Δεν σου βγάζει εγκαίρως τη σύνταξη;
    -Σε ζημίωσε η αργοπορία του;
    Ο δικηγόρος σου θα σου πεί να κάνεις αγωγή αστικής ευθύνης κατά του δημοσίου (ορίζεται δικάσιμος μετά από 3 ½ χρόνια, γίνεται κάποια αναβολή, περνούν 2 χρόνια να βγει η πρωτόδικη απόφαση, μετά έχει έφεση και μετά αναίρεση κλπ).

    Δεν σου έχει πει ότι υπάρχει «Ειδική αίτηση αποζημίωσης κατά του υπαίτιου δημοσίου υπαλλήλου» (ο οποίος πρέπει να κατονομάζεται αφού στο τέλος από την τσέπη του θα βγει η αποζημίωση) στην οποία να περιγράφονται επακριβώς οι συνθήκες της ζημιογόνου συμπεριφοράς του υπαλλήλου και η ζημιά που προέκυψε στον αιτούντα (λ.χ. από την καθυστέρηση ενέργειας).
    Το νομικό πλαίσιο που προβλέπεται για την υποβολή της εν λόγω αίτησης είναι: (1.)Άρθρο 7 του Ν. 3242.04 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004) (2) Άρθρο 2, παρ. 2β, του Ν. 2690/99, (ΦΕΚ 45/Α΄/9-3-1999) (3) Άρθρο 5, του Ν. 1943/91, (ΦΕΚ 50/Α΄/11-4-91) (4) ΔΙΣΚΠΟ/Φ. 17/1710/3-3-04, (ΦΕΚ 1226/Β΄/10-8-04) Απόφαση των Υφυπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών. Διάβασε πως θα την συντάξεις στο:

    http://www.equal-rights-greece.com

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>