Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Η σκάλα δεν ήταν ποτέ η καταδίκη

Keep on climbing.

Έχω πολύ καθαρές αναμνήσεις από τότε που ήμουν έφηβη και σκεφτόμουν ότι σε κάποια ηλικία (στα 25, στα 30, στα 35) θα είμαι στο τέλος. Στο τέρμα. Ότι θα είχα φτάσει κάπου συγκεκριμένα, τελειωμένα.

Μας μεγαλώνουν που λες με αυτό, με στόχους, με όνειρα, με συγκεκριμένες τοποθεσίες που όταν φτάνεις είναι η υπέρτατη ανταμοιβή όλων των κόπων που έχεις κάνει.

Αυτό λειτουργεί για κάποια χρόνια – κυρίως διότι διαφορετικά δεν θα έκανες τίποτα όταν είσαι νέος πέρα από αυτά που διατάζει η καρδιά σου και το τρελαμένο από τις ορμόνες είναι σου. Μας μαθαίνουν πειθαρχία, μας μαθαίνουν να σχεδιάζουμε.

Με τα χρόνια έχω καταλάβει ότι μας κρύβουν μία από τις μεγαλύτερες χαρές τις ζωής – πλην όμως είναι καλύτερο να την ανακαλύπτεις μόνος.

Να ξέρεις ότι η σκάλα δεν έχει τελειωμό. Κι αν έχει κάποιο πλατύσκαλο να ξαποστάσεις είναι μόνο για να γυρίσεις και να θαυμάσεις όλα τα σκαλιά που ανέβηκες. Ειναι για να σχεδιάσεις πως θα συνεχίσεις να ανεβαίνεις. Τί θέλεις να αφήσεις πίσω. Τί θέλεις να πάρεις μαζί σου. Τί βρήκες στο δρόμο και αγάπησες. Και ποιον εαυτό ανακαλύπτεις.

Για να ξαναρχίσεις.

Η σκάλα δεν ήταν ποτέ καταδίκη.

Ήταν πάντα ανταμοιβή.

 

 

8 comments to Η σκάλα δεν ήταν ποτέ η καταδίκη

 • sen_saven

  όμορφο κείμενο:)

 • Spiros Kechriotis

  Συμφωνω οτι η “σκαλα” δεν τελειωνει στα 35 μας. Δεν θελω να σκεφτω πως θα ηταν για ολους μας αν εκει στην αληθινη νιοτη μας τελειωνε η ανοδος.

 • prokopis

  Αν και έχω διαβάσει αρκετά από τα κείμενα σου δεν έτυχε
  ποτέ να σε συγχαρώ :)
  έχεις πολύ ωραίο λόγο, συνέχισε…
  Δες κι αυτό το βιντεάκι
  http://www.youtube.com/watch?v=lrtmHnWFsI0
  νομίζω είναι αρκετά σχετικό με το άρθρο σου.

 • Μαίρη

  από τα πιο ωραία που έχεις γράψει :)

 • electronic396

  Πραγματικά μετά απο τόσα χρόνια digital-era….απο τα πιο ωραία σου Σοφάκι:)

 • vassiliki

  χρειαστηκε να φτασω τα 40 να το καταλαβω αυτο . γεια σου ρε σοφια!!

 • oldclimber

  όμορφο και αληθινό!

  Πιο εύκολη η σκάλα στα 35, πιο βαριά στα 50 (ελπίζω να φταίει και η ίωση που με έχει τσακίσει 4 μέρες τώρα). Και η ανάγκη για κεφαλαιοποίηση και επιβεβαίωση φαίνεται να είναι πραγματική και να μην επιβάλλεται στα χρόνια αυτά από τον περίγυρο. Και ένα θετικό ισοζύγιο φαίνεται ένα καλό όπλο για να συνεχίσεις.
  Τιμή σε όσους συνεχίζουν σε μεγαλύτερες ηλικίες.

 • tasos

  nice σοφία : )

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>