Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Δεν προσεύχονται όλοι το ίδιο

Στη δουλειά μου, στον δέκατο όροφο έχουμε δύο meeting rooms, ένα κοινό χώρο για φαγητό ή χαλάρωση και ένα καπνιστήριο. Για να πας στο καπνιστήριο πρέπει να περάσεις από τον κοινό χώρο. Εμένα η ανάγκη μου είναι το κάπνισμα κι έτσι ανεβαίνω στον δέκατο συχνά. Τις προάλλες όμως συνάντησα κάτι που δεν είχα ξανασυναντήσει στον δέκατο: Μουσουλμανική προσευχή.

Ο συνάδελφος είναι καινούριος και από τους υπόλοιπους Ισλαμιστές στο γραφείο δεν έχω δει ποτέ κανέναν να προσεύχεται. Μπορεί και να μην τους βλέπω βέβαια. Άνοιξα την πόρτα για το κοινό δωμάτιο, κι έπεσε το μάτι μου πάνω του. Στα γόνατα πάνω στο χαλάκι προσευχής, έσκυβε προς τη Μέκκα. Δεν κοντοστάθηκα, την βρήκα πολύ προσωπική στιγμή κι έτσι αθόρυβα μπήκα στο καπνιστήριο κι έκλεισα απαλά την πόρτα πίσω μου. Βγαίνοντας ήταν ακόμα εκεί, με τα χέρια στα γόνατα και τα μάτια κλειστά.

Πρώτη φορά έβλεπα προσευχή του Ισλάμ από κοντά και μου φάνηκε κατανυκτική. Κάτι που ίσως και να μην έχω δει ποτέ σε Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Δεν έχει σημασία αν είμαι θρήσκα. Σημασία έχει ότι είναι αυτός. Κι αν τον ολοκληρώνει, καλά κάνει.

Αυτές τις μέρες συζητάμε στο γραφείο να φτιάξουμε ένα δωμάτιο προσευχής. Το προσωπικό δεν ήταν τόσο πολυ-πολιτισμικό τα περασμένα χρόνια και οι λίγοι που ήθελαν να προσευχηθούν πήγαιναν σε κάποιο άδειο γραφείο στα κλεφτά.

Ενώ στα Τρίκαλα, ήδη το πρόβλημα έχει λυθεί. Στη φυλακή, μετά τη θεμελίωση ιερού ναού, ο μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος πρότεινε τη δημιουργία χώρου άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων εναλλακτικών θρησκειών. Η διεύθυνση δέχτηκε. Ο χώρος δημιουργήθηκε.

Πόσα μπράβο να αξίζουν αλήθεια στον μητροπολίτη και τον διευθυντή των φυλακών που αναγνώρισαν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Καταρχήν δεν είμαστε όλοι ίδιοι γιατί δεν πιστεύουμε όλοι. Και κατά δεύτερον δεν είμαστε όλοι ίδιοι γιατί δεν ονομάζουμε το θεό μας το ίδιο.

Λίγη κατανόηση παιδιά για τον συνάνθρωπο δεν έβλαψε κανένα.

Χίλια μπράβο.

Βλέπε: Μήνυμα Ανεξιθρησκίας – Ελευθεροτυπία – 16 Ιουνίου 2006

5 comments to Δεν προσεύχονται όλοι το ίδιο

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>