Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Πως πληρώνεις παραπάνω για το αεροπορικό εισιτήριο και για να πάρεις το αεροπορικό εισιτήριο

Finncomm Airlines - OH-LEK - Embraer ERJ-170-100LR 170LR

Τον τελευταίο καιρό ταξιδεύουμε πάρα πολύ συχνά με αεροπλάνο – κι εγώ και ο έρωτας μου.

Ένα από τα πράγματα που έχουν αρχίσει να μας εκνευρίζουν ταμάλα είναι το περίφημο service fee που σου κοτσάρουν οι αεροπορικές εταιρείες για να σου κλείσουν αεροπορικό εισιτήριο στον ίδιο τους τον εαυτό.

Το τελευταίο παράδειγμα που το είδα ήταν η Aegean.

Ας πω τα καλά πρώτα. Έχουν βάλει μια καταπληκτική πτήση Λονδίνο – Ηράκλειο και τούμπαλιν φέτος το καλοκαίρι με πολύ καλές τιμές. Αναχώρηση από Λονδίνο Πέμπτη βράδυ, επιστροφή από Ηράκλειο Δευτέρα βράδυ – all the money. Μας έχουν σώσει οι άνθρωποι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κλείνω εισιτήριο για αυτή την πτήση. Είναι όμως η πρώτη που πλήρωσα £5 service fee. Επίσης σημειώστε ότι στις 12 Ιουλίου πλήρωσα 5 λίρες service fee και σήμερα αν ψάξετε θα δείτε ότι το service fee είναι 9 λίρες.

Η Aegean δε φαίνεται να απαντάει στο twitter αλλά απαντάνε στο e-mail που έστειλα στο τμήμα εξυπηρέσησης πελατών. ΧΩΛΟΣΚΑΣΑ να μάθω τί καλύπτει αυτό το service fee, τί πληρώνω εκεί, για πιο λόγο.

Επειδή μου έκανε ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΑ εντύπωση το έψαξα και για κάποιες άλλες αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες ταξιδεύω πολύ συχνά.

Η British Airways χρεώνει γύρω στις 24 λίρες Fuel Surcharge μία χρέωση λέει για να καλυφθούν από τις τιμές των καυσίμων που ανεβοκατεβαίνουν (τί άλλο θα ακούσω).

Η Easyjet χρεώνει 30 λίρες για τη βαλίτσα σου (καλά, να το δεχτώ, έστω) και ΕΠΙΣΗΣ διάφορα άλλα απαράδεκτα ποσά (π.χ. 10 λίρες) αναλόγως με τί κάρτα πληρώνεις.

Η Ολυμπιακή, έχει ένα “τέλος εξυπηρέτησης” 8,76 λίρες αλλά κρυμμένο μέσα στο φόρους και χρεώσεις (κάνε κλικ για να το δεις δηλαδή, τρέχα γύρευε)

Ξεκάθαρο win λοιπόν από άποψη ειλικρίνιας η Aegean έχει φάτσα φόρα το service fee από την αρχή.

Ας περάσουμε όμως στο ΓΙΑΤΙ πληρώνουμε ετούτο το fee. Σύμφωνα με την απάντηση της Aegean (η οποία ήταν και ευγενική):

Further to your query, we would like to inform you that this charge refers to service fee and applies to all tickets issued by Aegean Airlines. The issuance of tickets has cumbered companies with high management fees. For this reason, Aegean Airlines has introduced the collection of special fees as well as other international airlines.

Εγώ πάλι παιδιά, δεν ξέρω τί να σας πω. Διαβάζοντας το παραπάνω – και το έχω ακούσει/ διαβάσει κατά καιρούς ως δικαιολογία κι από άλλες αεροπορικές εταιρείες – δεν έχω καταλάβει τίποτα (δε φταίνε τα Αγγλικά) και έχω μπερδευτεί ακόμα περισσότερο.

Θα καταλάβαινα π.χ. να πήγαινα στον πράκτορα στη γειτονιά μου και να πλήρωνα το κατιτίς παραπάνω μου. Ο πράκτορας μάνα μου έχει και νοίκια, και ρεύματα, και παιδιά που πεινάνε. Πρέπει να βγάλει κάτι παραπάνω. Αλλά εδώ μιλάμε για αεροπορικές εταιρείες που σε χρεώνουν παραπάνω για να αγοράσεις το ίδιο τους το προϊόν. Το δικό τους. Που είναι η ΚΥΡΙΩΣ ΔΟΥΛΕΙΑ τους σα να λέμε. Που άμα δεν το αγόραζες ΘΑ ΚΛΕΙΝΑΝΕ!

Ας πάρουμε για παράδειγμα το ebook που αγοράζω από το amazon – και το κάνω συχνά. ΚΑΙ το ebook ΚΑΙ το αεροπορικό εισιτήριο (όπως τα κλείνω εγώ, μέσω web) είναι άυλα πράγματα που δεν τα πιάνεις στα χέρια σου. Σωστά;

Η αεροπορική εταιρεία (όποια είναι αυτή) φαίνεται, αν το σκεφτούμε απλοϊκά, να λέει:

 • Έχω ένα προϊόν: πτήσεις.
 • Δεν μπορείς να πετάξεις χωρίς εισιτήριο.
 • Μέσα στην τιμή της πτήσης δεν περιλαμβάνεται το εισιτήριο.
 • Για να βγάλεις εισιτήριο θα πληρώσεις ξεχωριστά από την πτήση.

Είναι σα να μου λέει μια εταιρεία που πουλάει ebook τα παρακάτω:

 • Έχω ένα προϊόν: ηλεκτρονικά βιβλία.
 • Δεν μπορείς να τα διαβάσεις χωρίς να τα κατεβάσεις.
 • Μέσα στην τιμή του βιβλίου δεν περιλαμβάνεται το να τα κατεβάσεις.
 • Για να κατεβάσεις το βιβλίο θα πληρώσεις ξεχωριστά από το ίδιο το βιβλίο.

Αν θέλετε μπορώ να το κάνω πολύ πιο ακραίο: Το σωβρακάδικο στο Κολωνάκι μου λέει:

 • Έχω ένα προϊόν: Σώβρακα.
 • Δεν μπορείς να πάρεις τα σώβρακα χωρίς να περάσεις από το ταμείο να πληρώσεις.
 • Μέσα στην τιμή του σώβρακου δεν περιλαμβάνεται η διαδικασία πληρωμής στο ταμείο.
 • Για να πάρεις μαζί σου το σώβρακο θα πληρώσεις ξεχωριστά την πληρωμή στο ταμείο.

Για πιο λόγο όλοι αυτοί δε λένε από την αρχή:

 • Έχω ένα προϊόν.
 • Το ίδιο το προϊόν, τα έξοδα μου, τα δώρα του διευθυντή στην ερωμμένη του, το “issuance” (θου Κύριε) και τα διαλείμματα των τεχνικών ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΤΙΜΗ
 • Τούτη είναι η τιμή του προϊόντος

Πολλά ζητάω;

 

20 comments to Πως πληρώνεις παραπάνω για το αεροπορικό εισιτήριο και για να πάρεις το αεροπορικό εισιτήριο

 • Το αστείο ξέρεις ποιο είναι; Ότι αν κλείσεις εισιτήριο μέσω sites τυπου airtickets.gr ή travelplanet24.gr (που βγάζουν και αυτοί το κατιτίς τους, δεν μπορεί), το εισιτήριο βγαίνει φτηνότερο από ό,τι στο site της αεροπορικής…!!!

  • Sofia

   Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Υπάρχει περίπτωση ένας ατζέντης να έχει αγοράσει bulk ή να έχει κάποια ειδική συμφωνία (π.χ. αγοράζω 1000 σε καλύτερη τιμή και δικό μου καπέλο αν τα πουλήσω).

 • Προφανώς έτσι γίνεται. Αλλά δεν παύει να είναι αστείο :)

  • Sofia

   Νταξ ρε παιδί μου ναι, αστείο γες γες. ‘Η ελεύθερη αγορά.

   Αλλά αυτό που σε χρεώνουν για την υπέρτατη τιμή να αγοράσεις το δικό τους το προϊόν από το δικό τους το μαγαζί πώς σου κάνει;

 • Ilias Tsompanidis

  Η διαφορά είναι, ότι σε τυχόν αποζημιώσεις ή κάτι περίεργες προσφορές/κληρώσεις, σου δίνουν τζάμπα εισιτήριο (δωρέαν ναύλα). Εσύ πληρώνεις τους φόρους αεροδρομίου και το service fee. Είναι σαν τα έξοδα φακέλου, αλλά για το software κρατήσεων δηλαδίς.
  In other words, όπως το καταλαβαινω εγώ, όποτε έχουν extra προσωπικό που φτιάχνει το σύστημα κρατήσεων, σου αυξάνουν το service fee.

  • Sofia

   Δηλαδή κάτσε να το καταλάβω. Αν είχανε δικά τους περίπτερα σε όλες τις χώρες και σε κάθε γωνία, δε θα χρεώνανε το service fee; Το χρεώνουν για να πληρώνουν τον προγραμματιστή; Ε εντάξει ρε συ ας σταματήσουν να πουλάνε online, τί παιδεύονται;

  • Sofia

   Να πω και το άλλο που το σκέφτηκα τώρα. οι φόροι και οι χρεώσεις αεροδρομίου δεν είναι κάτι που η εταιρεία μπορεί να αποφύγει. Δεν είναι δική της απόφαση, δεν υπάρχει cost internalisation. Αντιθέτως το service fee είναι ένα κατάδικο της έξοδο που σχετίζεται με το ίδιο, το κατάδικο της το προϊόν.

   Είναι σα να σου λέει “πλήρωσε 50 λίρες αν θέλεις το αεροπλάνο να έχει φτερά”

   • Ilias Tsompanidis

    H Ryanair αύξησε το service fee της (πέρα από όλες τις απράδεκτες κρυφές χρεώσεις) για να πληρώνει τα “κερατιάτικα” προς τους επιβάτες σε περίπτωση καθυστερήσεων.
    Μάλλον τεχνικό είναι το ζήτημα, για να μπορούν να βάζουν κάποιες extra χρεώσεις κατά το δοκούν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό για τυχόν αύξηση στα ναύλα…

  • Sofia

   Δεν πληρώνεις λοιπόν εκεί για τα βιβλία ή για να τα κατεβάσεις. Πληρώνεις για να χρησιμοποιήσεις ένα δίκτυο που δεν είναι μέρος του βιβλίου.

   Παράλογο θα ήταν να σου λέει η amazon πλήρωσε 5 λίρες ακόμα για το τελευταίο κεφάλαιο.

  • Sofia

   Ναι όχι, πάμε πάλι, τώρα που το κοίταξα πιο προσεκτικά.

   Δε σε χρεώνει να συγχρονίσεις τα βιβλία που αγόρασες από την ίδια.

   Σε χρεώνει για να χρησιμοποιήσεις τη δική της υπηρεσία για να συγχρονίσεις δικά σου έγγραφα. Σα να λέμε η αεροπορική εταιρεία σε χρεώνει παραπάνω για παραπάνω κιλά.

   Σωστό το βρίσκω.

 • Εγώ πάλι έμεινα στην πρώτη σου πρόταση κι εκεί “έκλεισα” βασικά- το βρίσκω ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΑ γλυκό και όμορφο. Άνοιξε η καρδιά μου σαν αγκινάρα ένα πράμα.

 • Καλά, σαν να διαβάζω δηλώσεις του Αβραμόπουλου (ή γραπτά των μαθητών μου) είναι αυτό το πράγμα… Όχι, δεν φταίνε τα αγγλικά σου…

  • Sofia

   Ναι ξέρεις στην αρχή σκιάχτηκα γιατί ουσιαστικά λένε ότι εισαγάγανε μια χρέωση και επίσης εισαγάγανε και άλλες αεροπορικές εταιρείες. Και έψαχνα ποιες καινούριες εταιρείες έχει φτάξει η Aegean :-)

 • Ελένη

  Για να το κάνω κατανοητό:

  Έχεις μία εταιρεία που πουλάει πιτζαμάκια. Πεσ’ πώς σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 2-3 εταιρείες που αναλαμβάνουν να στα βγάζουν online γιατί για ένα περίεργο λόγο τα πιτζαμάκια είναι περίπλοκα προϊόντα και αλλάζουν τιμές, σχήματα και χρώματα ανά 10λεπτο. Ξέρεις ζήτηση, προσφορά, φόροι και ένα σωρό αηδίες. Ε δεν θα χρεώσεις τα κερατιάτικα που σου ζητάνε οι online πράκτορες;

  Ε λοιπόν αυτές οι εταιρείες (που είναι 2-3, άντε 4-5) θα σου χρεώσουν ένα κάρο λεφτά γι’ αυτή τη δουλειά και ας βγάζεις εσύ τα πιτζαμάκια. Πλήρωνε τώρα το fee.

  Αυτά για την Aegean. Για τα υπόλοιπα άφωνη…

 • mpempa

  ΑΚριβά δεν είναι 286 λίρες? με easy δε θα σουν φθηνότερα?

 • Τάσος Μπασούκος

  Ο λόγος είναι πολύ απλός – βάζουν την επιπλέον χρέωση για να *μην* πας να αγοράσεις το εισητήριό σου από αυτούς. Συγκεκριμένα, έχουν όλο αυτό το sales channel από εταιρίες που προωθούν τα εισητήριά τους, και δεν θέλουν να τις ανταγωνιστούν – θα δείς ότι το αντίστοιχο service fee είναι μικρότερο σε άλλη εταιρία, αν και η τιμή του εισιτηρίου παραμένει ονομαστικά ίδια.

 • john

  Παντως χθες που εκλεισα και εγω με aegean μεσα απο το site τους, από λονδίνο για ηρακλειο και εγω ( :-) ) δεν μου βάλανε service fee, λέει 0 στο αντίστοιχο πεδίο. Βέβαια ίσως φταίει το ότι πήρα τα εισιτήρια μιας προσφοράς που έτρεχε μέχρι χθες για αυτές τις πτήσεις.

  Αυτό το service fee υποθέτω είναι κάτι σαν το τέλος για τις ‘πιστωτικές’ που έγινε χαμός πριν λίγο καιρό στην με τις low cost. Πιο καλή μετάφραση θα ήταν ‘τέλος εξυπηρέτησης συναλλαγής’ – whatever that means.. Ίσως ο Τάσος από πάνω να έχει δίκιο.

  Τέλος πάντων, το σημαντικό είναι πως θα δούμε λίγο θάλασσα.

 • Michalis

  Στο travelplanet24 εχει πολύ χαμηλό κόστος υπηρεσιών και καλύτερες τιμές απο το να κάνεις κράτηση απο την ίδια την εταιρεία π.χ aegean.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>