Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Ποδήλατα επιτέλους στο ΜΕΤΡΟ; Ε… όχι ακριβώς

bicycle storage

Πώς ξεκαρδίζομαι η γυναίκα με κάτι τέτοιες βαρύγδουπες ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των πολιτικάντηδων. Περιμένω μάλιστα με ΜΕΓΑΛΗ περιέργεια να δω ποιός από όσους θα καλύψουν την ανακοίνωση θα την διαβάσουν ολόκληρη.

Τα ποδήλατα στο μετρό

Από 1η Μαρτίου 2011 θα ξεκινήσει πιλοτικά η μεταφορά ποδηλάτων μέσα στους συρμούς του Μετρό, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Σπύρου Βούγια.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέπονται μόνο δύο ποδήλατα, στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού, τις Τετάρτες, από τις 18:00 έως τη λήξη της βάρδιας, καθώς και τις Κυριακές, από τις 12:00 το μεσημέρι, έως τη λήξη της βάρδιας.

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα διαρκέσει 4 μήνες. Στο τέλος Ιουνίου θα αξιολογηθεί η λειτουργικότητα του εν λόγω μέτρου για πολίτες και ποδηλάτες.

Ο κ. Βούγιας δήλωσε: «Το μέτρο θα διαφυλαχθεί, διαφημιστεί και προωθηθεί και από τους ίδιους τους ποδηλάτες. Νομίζω ότι αυτό είναι καλό για όλους για να ενθαρρύνουμε την ποδηλατοκίνηση και να ενισχύσουμε τη ζωντάνια και τη χαρά της μετακίνησης με το μετρό. Μας ενδιαφέρουν οι συνδυασμένες μεταφορές. Είμαι βέβαιος ότι θα πάει πολύ καλά και ενδεχομένως να το επεκτείνουμε και σε κάποιες άλλες ώρες και μέρες, που δεν θα έχει συσσωρευμένη κίνηση.»
(via)

Ας εξετάσουμε λοιπόν πόσο ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΑ μαλακία είναι αυτή η φράση: “το μέτρο θα διαφυλαχθεί, διαφημιστεί και προωθηθεί και από τους ίδιους τους ποδηλάτες”

Τί σου λέει εδώ ο Βούγιας; Σου λέει ότι παρόλο που το μέτρο ισχύει για ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΒΑΓΟΝΙ ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ, αν δεν πάει καλά θα φταις ΕΣΥ.

Κάτσε φιλαράκι μισό λεπτό. Δηλαδή οι ποδηλάτες της Αθήνας, θα κουβαλάνε τα ποδήλατα τους πάνω κάτω στα σκαλιά για να ελέγξουν μπας και δεν έχει προλάβει κανένας άλλος; Γιατί οι ποδηλάτες δε θέλουν να χρησιμοποιήσουν το μετρό για πιο γρήγορα αλλά γουστάρουν να κάνουν τετρακέφαλο από το ανέβα-κατέβα.

Ήθελα να ξερα, όταν ο Βούγιας λέει “παιδιά είχα μια καταπληκτική ιδέα”, δεν υπάρχει ένας άνθρωπος που να ξέρει από policy development να του πει ότι πρέπει να ξέρουμε πόσους ποδηλάτες έχουμε και τί όρους πρέπει να έχει ένα πιλοτικό σχέδιο για να βγάλουμε κάποια *κάπως* ασφαλή συμπεράσματα. Τόσους συγκοινωνιολόγους και αποφοίτους του Πολυτεχνείου έχουμε γαμώ τις επιστήμες μου, ας τους χρησιμοποιήσει κάποιος!

Κατά τα άλλα ναι, τα ποδήλατα μπήκαν στο Μετρό.

20 comments to Ποδήλατα επιτέλους στο ΜΕΤΡΟ; Ε… όχι ακριβώς

 • χαχαχα! έτσι, να τα διαβάζουμε όλα!!

 • ML

  Δυστυχώς… how low can you go κατάσταση…
  2 Ποδήλατα
  1 Βαγόνι
  2 Μέρες την Εβδομάδα
  Συγκεκριμένες ώρες

  Και 3 αυγά Τουρκίας σύντροφε Βούγια…

 • Γιατί τέτοια κριτική προς την Κυβέρνηση Σοφία;

  Ίσως επειδή δεν ξέρεις ότι θα βγει νέα ανακοίνωση συνοδευόμενη από προκήρυξη διαγωνισμού για κατασκευή “Συστήματος ενημέρωσης ποδηλατών για την κατάσταση θέσεων στον επερχόμενο συρμό” το οποίο θα κοστίσει μόλις 500.000€ + 50.000€ για κάθε συρμό που θα εγκατασταθεί και θα χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες για να ενημερώνει τους ποδηλάτες είτε έξω από τους σταθμούς, είτε μέσω μελλοντικού iPhone app [ το 2015 ] για ποιες ελεύθερες θέσεις υπάρχουν.

  Φυσικά θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας, 1 σε κάθε σταθμό, καθώς θα αποφασιστεί να μην είναι τελείως αυτόματο το σύστημα [ έτσι, επειδή μπορούν ] αλλά να υπάρχει ένας υπάλληλος που θα ενημερώνει το συγκεκριμένο feed με το χέρι, σε κάθε σταθμό, για κάθε συρμό.

  Γιατί εδώ είναι Ελλάδα και δημιουργούνται ευκαιρίες ανάπτυξης.

  ΟΚ, το παρατράβηξα, αλλά δεν το ξεκίνησα εγώ, ο Βούγιας.

 • Σοφία, αντί να νευριάζεις θα έπρεπε να στείλεις ένα ευχαριστήριο σημείωματα και ένα μπουκέτο αγκινάρες. Το τι γέλιο έριξα μ΄ αυτή την ανακοίνωση δε λέγεται. Στους καιρούς που ζούμε λίγο το΄χεις; (Ωστόσο μου έμεινε μια απορία.Καλά, την Κυριακή το καταλαβαίνω, είπαν κυκλοφορεί ο κόσμος, ας εξυπηρετήσουμε τους πολίτες. Η Τετάρτη όμως; Ποιο ήταν το κριτήριο με το οποίο επιλέχθηκε; Ε; Ε;)

  • Sofia

   ε όχι ρε συ το χουν παραξηλώσει. είπαμε νταξ, αγοράσαμε ελπίδα αλλά υπάρχει και ένα όριο

 • Πετρος

  Έχω ορισμένες εύλογες ερωτήσεις προς τον παπάρα που επέτρεψε τα ποδήλατα τις συγκεκριμένες ώρες και μέρες.
  Πως είναι δυνατόν οι ώρες αυτές να “βολέψουν” τους εργαζόμενους ποδηλάτες? Είναι τοοοοσα πολλα που θέλω να πω αλλα πραγματικά δε θα με φτάσει η μέρα σήμερα… Αν ημουν στη θέση τους και ΗΘΕΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να με διαφημίσει ο ποδηλάτης θα εβαζα ενα σκευοφόρο βαγόνι στη μέση του συρμου Κυριως για ποδηλάτες με προτεραιότητα σε αυτους.Ασφαλως αν καποιος πολίτης ηθελε να μπει, καλως μας ήρθε αλλα με δευτερευουσα προτεραιοτητα.Και ασφαλως με ανοχη της μυρωδιας της αλυσιδας, των μεταλλων και ενδεχομενος της ιδρωτιλας καποιου ή κάποιων. Μη μου πεις οτι οι συρμοι καταλαμβανουν το 100% των σταθμών γιατι θα διαφωνήσω κάθετα. Τοσες μιζες ρε καριολια τοσες μιζες ρε.. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ ΡΕΕΕΕ το Πολυτεχνειο που αποφοιτησατε ρε και τα πτυχια σε Ελλαδα και εξωτερικο… οκ.. how to steal from common civilians.. Άη και γαμ**ου ναι? Θες να σε διαφημίσω κιολας…. χαχαχαχαχα καλο..!

 • δεν είναι καινούριο αυτό.. το έχω ξανα δεί σε κάποια επιγραφή παλιότερα.. με τους ίδιους όρους.. και γέλασα γενικά.. αυτός που το σκέφτηκε.. ούτε σε ποδήλατο έχει ανέβει ούτε στο μετρο εχει μπει.. ασε που τις κυριακές βάζουν κάθε δεκάλεπτο συρμο και γίνεται το έλα να δεις στα στους κεντρικούς σταθμούς.. από την άλλη.. το ευρώ μου φαινόταν ήδη ληστρικό σε σχέση με το βασικό μισθό.. το 1,4 είναι απαγορευτικό.. :):)
  η λύση για την αθήνα.. είναι η αποκέντρωση.. :):)
  την καλησπέρα μου :):)

 • …και παρακαλούνται οι ποδηλάτες να συνεδριάζουν κάθε Τετάρτη και Κυριακή έξω από το μετρό για να αποφασίζουν με δημοκρατικές διαδικασίες ποιοι θα είναι οι δύο που θα μπουν κάθε φορά.
  Χα! χα! χα! Πυροτεχνήματα! Πυροτεχνήματα! Πυροτεχνήματα! Και να ήταν μόνο αυτό; Αμ για την χαρτογράφηση στο χώρο της υγείας; Αμ για τόσες άλλες άρπα κόλλα αποφάσεις. Μήπως τώρα αντιλαμβάνονται γιατί δεν τους παίρνει κανείς σοβαρά να καθίσει να κάνει διάλογο μαζί τους; Αποφασίζουν και διατάσσουν με συνοπτικές διαδικασίες και σοβαρότητα μηδέν!

 • Christos Stathis

  Επειδή είμαι ποδηλάτης, ας πω κι εγώ τη γνώμη μου. Θα ήθελα οι ώρες να είναι περισσότερες όπως και οι μέρες. Επίσης θα ήθελα ένα βαγόνι-σκευοφόρο ειδικά για ποδήλατα. Όμως δεν μπορώ να ακούω το ίδιο επιχείρημα συνέχεια “θα κουβαλάνε τα ποδήλατα τους πάνω κάτω στα σκαλιά για να ελέγξουν μπας και δεν έχει προλάβει κανένας άλλος;” Όχι δεν θα το κουβαλάνε πάνω-κάτω. Απλώς θα κατεβαίνεις και αν υπάρχουν κι άλλοι θα παίρνεις το επόμενο τραίνο. Πιστεύεις ότι μόλις αρχίσει το μέτρο θα υπάρξουν ορδές ποδηλατών που θα συνωστίζονται στις εισόδους του μετρό; Στον ΗΣΑΠ εφαρμόζεται το μέτρο με παρόμοιο τρόπο. Δεν είδα κανέναν να ανεβοκατεβαίνει για να τσεκάρει αν υπάρχουν άλλοι. Ούτε ο ΗΣΑΠ χρειάστηκε να βάλει σύστημα ενημέρωσης για τους ποδηλάτες. Τα ίδια ισχύουν και για το τραμ και για τον προαστιακό. Επίσης το «Το μέτρο θα διαφυλαχθεί, διαφημιστεί και προωθηθεί και από τους ίδιους τους ποδηλάτες.” σημαίνει ότι εγώ σαν ποδήλατης θα σεβαστώ τους άλλους, δεν θα μπω στο βαγόνι αν είναι φίσκα και όταν μπώ θα προσπαθήσω να μη σε χτυπήσω ή σε λερώσω με το ποδήλατό μου. Πιστεψέ με, με αυτή την έννοια, οι ποδηλάτες σίγουρα θα διαφυλάξουν το μέτρο.

  • Sofia

   Καλώς τον. Κι εγώ είμαι ποδηλάτης – η τουλάχιστον έκανα commuting στο Λονδίνο για περίπου 3 χρόνια.

   Ένα πιλοτικό μέτρο για να αποδώσει πρέπει να μπορεί να μας δώσει μια καλή εικόνα. Με 2 ποδήλατα σε 1 βαγόνι σε 2 μέρες για λίγες ώρες το αν μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα – από θέμα policy development και μόνο – είναι πολύ πολύ αμφίβολο.

   Ναι, πιστεύω ότι είναι εκνευριστικό ο ποδηλάτης να είναι υποχρεωμένος να διαφυλάξει μία πιλοτική μελέτη που έχει σχεδιαστεί τόσο άσχημα, μία πολιτική by press release.

   Και ναι, ο ίδιος ο αυτοσεβασμός μου και η αξιοπρέπεια μου – ως πολίτης αυτής της χώρας – λέει πως τα δελτία τύπου είναι κενά λόγια αν δε δω πώς σκεφτήκανε αυτή την πιλοτική μελέτη και ΤΙ συμπεράσματα ή παρατηρήσεις αναζητούν. Έτσι φτιάχνεται ένα policy. Με συγχωρείς που επιμένω αλλά ασχολούμαι με το θέμα κάθε μέρα και ποτέ δεν επιτρέπουμε σε ένα Υπουργείο ή υπηρεσία να σπαταλήσει 4 ολόκληρους μήνες χωρίς να ξέρουμε ότι το πιλοτικό σχέδιο έχει εκπονηθεί σωστά και αναζητά κάποια – όσο ασφαλή γίνεται – συμπεράσματα.

   • Christos Stathis

    Μα δεν διαφώνησα σε κάτι από αυτά. Είπα ότι είναι λειψό και είπα και τι θα ήθελα.

    Για την διαφύλαξη θα διαφωνήσω. Σαν ποδηλάτης νιώθω υποχρεωμένος να συμπεριφερθώ με συγκεκριμένο τρόπο, είτε η μελέτη είναι πρόχειρη είτε όχι. Δεν το κάνω για να διαφυλάξω τη μελέτη. Το κάνω για να διαφυλάξω την εικόνα του ποδηλάτου και του ποδηλάτη προς τους άλλους. Δεν το βρίσκω εκνευριστικό λοιπόν.

    Τα σχόλια για ποδηλάτες που ανεβοκατεβαίνουν και για συστήματα ενημέρωσης για το πόσα ποδήλατα είναι μέσα, τα καταλαβαίνω ως χιούμορ, αλλά όταν τα έχω διαβάσει επαναλαμβανόμενα παντού, το αστείο κρυώνει.

    Στα υπόλοιπα με βρίσκεις σύμφωνο.

   • Σοφία, έτσι φτιάχνεται ένα policy, εδώ και όχι στην Ελλάδα. Οι έννοιες έχουν φτάσει στα δημόσια γρανάζια αλλά αυτό δε θα πεί ότι έχουν δεί και πώς πρέπει να δουλεύουν. Όσο και να μη το θέλουμε, αυτή ειναι η αλήθεια. Από εκεί και πέρα ό,τι γίνεται (επειδή γίνεται με πάρα πολύ κόπο) καλό είναι να μη το πετροβολούμε.

 • dealsend

  Συμφωνώ με Christos Stathis και για αυτά που γράφει και για το attitude. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, κι είναι η ευκαιρία για να γίνει το βήμα προς τα εμπρός.

  Προσωπικά βρίσκω βιαστικά τα #fail κλπ.

  • Sofia

   Seriously μιλάμε για ΚΟΥΡΑΣΗ. Πόσα “ΕΝΑ” βήματα προς τα μπρος θα κάνουμε, νισάφι πια! Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και το δεύτερο βήμα.

   Επιμένω ότι για να έχει νόημα ένα πιλοτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι σχεδιασμένο έτσι ωστε να βγάλει και κάποια συμπεράσματα κάπως ασφαλή.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>