Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Κάτι που χρειάζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα

If You're Not Confused

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησα εκ του μακρόθεν ό,τι μπόρεσα από τη συνάντηση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με νέους επιχειρηματίες.

Ωραία πράγματα ακούστηκαν, δε μπορώ να πω. Και δε το λέω ειρωνικά. Αν με διαβάζεις τακτικά αγαπητέ αναγνώστα γνωρίζεις ότι είμαι άνθρωπος που πιστεύει στην καλή διάθεση, στην προσφορά, στην αλλαγή (όχι την Αλλαγή του Ανδρέα… κατάλαβες).

Όπως έχω πει πολλές φορές υπάρχουν άνθρωποι που πάνε μπροστά, που παλεύουν. Αλλά αυτό που με απασχολεί στη σημερινή ανάρτηση είναι πριν από αυτό. Πριν δηλαδή πάνε μπροστά. Όταν ακόμα είναι στο βήμα μηδέν.

Είδα και τον ΓΑΠ (το μανάρι μ, όσο περνάει ο καιρός όλο και πιο κουρασμένος με φαίνεται)

Εμείς θέλουμε, πολύ περισσότερο, να σπάσουμε τις συνήθειες του παρελθόντος και να ακούσουμε εσάς, να μας φωτίσετε από τη δική σας εμπειρία, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τα μέτρα και τις πολιτικές που ακολουθούμε ακόμα πιο αποτελεσματικές και χρήσιμες, για τη δική σας δουλειά.
(via)

Γιώργο μανάρι ‘μ έναρξη έχεις κάνει ποτέ; ΟΧΙ ΠΕΣ. Στήθηκες ποτέ στις εφορίες; Έκανες τη διαδικασία του εφιάλτη ποτέ για να γραφτείς και να αρχίσεις να πληρώνεις ΠΡΙΝ βγάλεις φράγκο; Λέω γω τώρα.

Επίσης διάβασα και την ανάρτηση του συμπαθέστατου μου Νότη “Δύο ιδέες για την στήριξη της επιχειρηματικότητας” όπου ζητάει 1) μια ιστοσελίδα στην οποία με βάση τον ταχυδρομικό κωδικό της υπό ίδρυση επιχείρησης θα βρίσκει κανείς τι δικαιολογητικά χρειάζονται και που μπορεί να τα αποκτήσει, και 2) μια υπηρεσία αντίστοιχη με το ΚΕΠ για την ίδρυση επιχειρήσεων στην οποία θα κατατίθενται τα δικαιολογητικά.

Κι αυτή καλή ιδέα.

Από τη μεριά μου έχω μία μόνο ιδέα και προέρχεται από την εμπειρία μου στην Ελλάδα και στη Βρετανία. Έχω κάνει αυτό που λέμε έναρξη και στις δύο χώρες. Οι διαφορές ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ.

ΕΛΛΑΔΑ

Κανείς δεν είναι βέβαιος, κανείς δεν ξέρει σίγουρα. Ακόμα κι αν υπάρχουν οι πληροφορίες ας δούμε ενδεικτικά μερικές απαντήσεις σε ερώτηση μου στο twitter περί του πού μπορώ να βρω την επίσημη διαδικασία έναρξης.

Με τα πολλά και με την ανεκτίμητη βοήθεια των twitterάδων (ευχαριστώ και katerinoulak, Jerouris και atmat) βρήκαμε μια κάποια άκρη με τη λίστα των δικαιολογητικών και μία σχετική παρουσίαση.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για έναρξη επαγγέλματος για Ατομική επιχείρηση, (…) είναι:

α) Ατομική επιχείρηση:

 • Αστυνομική ταυτότητα
 • Τίτλος κυριότητας ή μισθωτήριο συμβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση ν.1599/86 για δωρεάν παραχώρηση χώρου για κάθε επαγγελματική εγκατάσταση.
 • Βεβαίωση εγγραφής ή απαλλαγής από Ασφαλιστικό Φορέα (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΙΚΑ κ.λ.π).
 • Βεβαίωση ελέγχου της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου των φυσικών προσώπων από το οικείο Επιμελητήριο, όπου απαιτείται από σχετικές διατάξεις.
 • Εξουσιοδότηση του υπόχρεου με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του σε περίπτωση που οι δηλώσεις υποβάλλονται από τρίτο πρόσωπο.

Τα παραπάνω δικαιολογητικά πλην της αστυνομικής ταυτότητας, υποβάλλονται υποχρεωτικά στη Δ.Ο.Υ
(via)

Από ότι θυμάμαι κι από τη δική μου έναρξη (κάπου το 1999 ή 2000 αν θυμάμαι καλά) χρειάζονται βιβλία, αποδείξεις που πας και στις τρυπάνε στην εφορία, σφραγίδες, επίσκεψη του εφοριακού στο γραφείο/ σπίτι σου για έλεγχο. Επίσης καταθέτεις ΦΠΑ κάθε δύο μήνες και πληρώνεις ΤΕΒΕ ΑΣΧΕΤΟΥ ΤΟ ΠΟΣΑ ΒΓΑΖΕΙΣ!

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο Google έχουμε:

Από την εμπειρία μου ως self employed λοιπόν στη Βρετανία έκανα τα εξής:

Τους πήρα τηλέφωνο, τους έδωσα το National Insurance Number μου (το ΑΜΚΑ που λέμε), τους είπα τί δουλειά θα κάνω, μου είπαν μπράβο και ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ!

ΦΠΑ ΔΕΝ αποδίδω γιατί δεν βγάζω πάνω από £65.000 το χρόνο (όχι μαζί με το μισθό. μόνο από την ατομική επιχείρηση, ο μισθός δεν συμψηφίζεται).

National Insurance ΔΕΝ πληρώνεις αν δεν βγάζεις τουλάχιστον £6.500 λίρες το χρόνο (όχι μαζί με το μισθό. μόνο από την ατομική επιχείρηση, ο μισθός δεν συμψηφίζεται).

ΜΙΑ φορά το χρόνο κάνω φορολογική δήλωση, σε μία όλα, και το μισθό και τα έσοδα από την ατομική επιχείρηση.

Δεν τρυπάς τίποτα, δεν πας στην εφορία, κρατάς τα δικά σου αρχεία. Ακόμα κι αν γράψεις την απόδειξη σε χαρτοπετσέτα είναι απόδειξη μια χαρά.

Με άλλα λόγια. Στη Βρετανία μου είπαν, καλά ξεκίνα συ εύκολα και με ΜΗΔΕΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ κι όταν έρθει η ώρα σου (βγάζεις τα λεφτά) θα μας τα δώσεις. Αλλά ξεκίνα και ΜΗ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ.

Απλό; Εγώ είμαι η παράλογη δηλαδή;

44 comments to Κάτι που χρειάζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα

 • Πριν μερικές μέρες, έστειλα email απευθείας στον Υπουργό Οικονομικών γιατί έψαχνα να βρω επισήμως πως μπορώ να πληρωθώ από εταιρεία στις ΗΠΑ και να δικαιολογήσω το ποσό αυτό, να είμαι καλυμμένος στην εφορία κλπ κλπ.

  Ενδεικτικά ερωτήματα: Χρεώνω ΦΠΑ; Τι γίνεται με το 20% παρακράτηση που υποχρεούμαι σαν προγραμματιστής στην Ελλάδα; Κόβω Ελληνική απόδειξη παροχής στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά; Την στέλνω στις ΗΠΑ ή την πετάω; Που δηλώνω τα ποσά αυτά; Αρκεί να μου στείλουν τα λεφτά στο Paypal ή πρέπει υποχρεωτικά σε τράπεζα (π.χ. διαφορά χρέωσης για τον πελάτη στις ΗΠΑ έως και 30 Ευρώ), τα ποσά πρέπει να είναι σε Ευρώ ή μπορούν και δολάρια; Που και πως δηλώνω τα ποσά στο τέλος του έτους ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών/προμηθευτών;

  Να μη τα πολυλογώ, ρώτησα δύο λογιστές, φίλους και έμμεσα την εφορία (μέσω λογιστή) και δεν πήρα την ίδια απάντηση, έως και καμία απάντηση! Έστειλα λοιπόν στον Υπουργό απευθείας.

  Με πήραν τηλέφωνο την άλλη μέρα! Όχι ο υπουργός, αλλά κάποια συνεργάτης του. Με ρώτησαν διάφορα και φάνηκαν να συμπάσχουν! Φυσικά δεν ήξεραν 100% ούτε αυτοί και υποσχέθηκαν ότι θα το ψάξουν και θα μου τηλεφωνήσουν ξανά. Μέχρι στιγμής περιμένω.

  Να σημειώσω εδώ πως πριν στείλω email, έπαιρνα τηλέφωνα στο Υπουργείο. ΄Έμαθα πως δεν υπάρχει ΈΝΑ μόνο τμήμα εξυπηρέτησης πολιτών, αλλά διαφορετικά ανάλογα με το θέμα που σε απασχολεί. Το πρόβλημα έρχεται όταν το θέμα που απασχολεί αφορά τα διάφορα τμήματα οριζοντίως. Δηλαδή, έπρεπε να μιλήσω με τον Κώδικα, την Φορολογία Εισοδήματος και το ΦΠΑ. Το μόνο που μπόρεσα να πιάσω στο τηλέφωνο ήταν ο Κώδικας. Εκ των υστέρων διαπίστωσα πως πιάνεις εύκολα τον Κώδικα διότι στην ουσία δε γνωρίζει και πολλά. Σε παραπέμπει στη Φορολογία Εισοδήματος. Εκεί φυσικά, δεν πιάνεις ΠΟΤΕ. Ε’ξού και η λύση του email.

  Άρχισα να φοβάμαι όμως ότι η άμεση τηλεφωνική απάντησή τους ήταν απλώς PR.

 • Φαντάσου τώρα, πως αν θέλεις να ξεκινήσεις μια επιχείρηση που χρειάζεται και άδεια λειτουργίας (π.χ. εστιατόριο) πρέπει να αρχίσεις επιπλέον τρέξιμο σε Δήμους / Νομαρχίες ανάλογα με την περίπτωση.

  Να ύποβάλεις αίτηση (σε φάκελο με μεταλλικό έλασμα παρακαλώ), να καταθέσεις παράβολα, ενοικιαστήρια (τρέχει το ενοίκιο στο μεταξύ), βεβαιώσεις που απέκτησες από ΔΟΥ κ.λ.π.

  Κάποια στιγμή θα έρθουν τα κλιμάκια για έλεγχο (στο παράδειγμα του εστιατορίου, αν είναι οι εγκαταστάσεις σου σύμφωνες με τη νομοθεσία), να αποφανθούν, να κινηθεί όλη η εσωτερική γραφειοκρατία του φορέα και κάποια στιγμή να πάρεις και την πολυπόθητη άδεια λειτουργίας.

  Όχι, παίζουμε.
  Πλέον, μπορούν οι πελάτες να προσέλθουν.

 • Στην Ελλάδα ότι η μηχανογράφηση στις δημόσιες υπηρεσίες, έχει μόλις έρθει τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα όμως είναι κυρίως στο ότι δεν είναι συνδεδεμένα οι υπηρεσίες. Τις ίδιες ΑΚΡΙΒΩΣ διαδικασίες ακολουθεί και το Βρετανικό σύστημα για την έναρξη κτλ αλλά αυτοί έχουν τη δυνατότητα μέσα από το σύστημα να κάνουν το τσεκάρισμα. Ποιός είσαι, πόσα βγάζεις, ότι έχει πληρωθεί η ασφάλεια σου κτλ με ένα προγραμματάκι τα τσεκάρουν. Εδώ πρέπει να τρέξεις εσύ για να τους αποδείξεις όλ αυτά.
  Αυτά μου τα είπε η μητέρα μου όταν τράβαγα τα μαλλιά μου όταν ήρθα Ελλάδα. Η γυναίκα ήταν στο Υπ. Εσωτερικών χρόνια και μάλιστα ήταν από αυτούς που οργανώσανε τα νέα διαβατήρια και το όλο σύστημα online αυτών. Είχε κάνει επίσημες εκθέσεις γι αυτό το θέμα και είχε παλέψει πολύ (το θυμάμαι σαν παιδί τα βρισίδια που έριχνε). Κάποια πράγματα ακουστήκανε και άλλαξε πολύ το θέμα διαβατήριο/ιθαγένεια κτλ κάποια απλά σιωπηθήκανε. Ναι, η διαφορά γίνεται από όλους μας. Απλώς εδω γίνεται πολύ πολύ αργά…

 • Sofia, νομίζω οτι αποτυπώνεις σκέψεις πολλών! Με απλότητα και χωρίς φλυαρίες!

  Ελπίζω για το καλό όλων, τα λόγια σου να τα ακούσουν.

  Υπογραμμίζω τις εξής πιο σημαντικές φράσεις:

  1.

  – ΦΠΑ ΔΕΝ αποδίδω γιατί δεν βγάζω πάνω από £65.000 το χρόνο.
  – National Insurance ΔΕΝ πληρώνεις αν δεν βγάζεις τουλάχιστον £6.500 λίρες το χρόνο.

  2.

  καλά ξεκίνα συ εύκολα και με ΜΗΔΕΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ κι όταν έρθει η ώρα σου (βγάζεις τα λεφτά) θα μας τα δώσεις. Αλλά ξεκίνα και ΜΗ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ

 • Τι μου θύμησες τώρα… Όταν το 2006 επέτρεψα στην Ελλάδα εντελώς ανυποψίαστη έπαθα πολιτιστικό σοκ και σε αυτόν τον τομέα. Στη Βρετανία όλα ήταν απλά και ξεκάθαρα και τα περισσότερα μπορούσε κανείς να τα διεκπεραιώσει από το τηλέφωνο. Εδώ χάθηκα. Τελικά την έναρξη μου στο τότε ΤΕΒΕ την ανέλαβε ο λογιστής (με κάθε φορολογική «μεταρρύθμιση» γίνονται περισσότερο αναγκαίοι). Το ανεξήγητο της υπόθεσης είναι ότι τουλάχιστον στον ΟΑΕΕ τους δύο πρώτους μήνες της ασφάλισης (ενώ έχεις πληρώσει και είσαι οκ σε όλα), ο οργανισμός δε καλύπτει ιατρική περίθαλψη.

  Το Βρετανικό σύστημα λειτούργει σε βάση εμπιστοσύνης πολίτη και κράτους. Εδώ, παρόλο το χαμηλό μου εισόδημα πληρώνω την ίδια εισφορά με άλλους επαγγελματίες που κερδίζουν τα δεκαπλάσια και βάλε, πληρώνω 23%ΦΠΑ, και 20 τοις εκατό παρακράτηση για να την πάρω μετά από ένα χρόνο. Γιατί? Διότι απλώς το Ελληνικό κράτος δεν με εμπιστεύεται.

  • Sofia

   Anastasia>> όπως έχω ξαναπεί/ ξανακούσει άπειρες φορές. Το Ελληνικό κράτος ξεκινάει από τη σταθερά ότι το κλέβεις.

  • αστα, προχτές με ενημέρωσε ο λογιστής ότι το 20% που μας παρακρατούν τώρα το 2010 θα επιστραφεί πολύ σημαντικά μειωμένο τουχρόνου με τις νεες αλλαγές! τα κλαίω τα λεφτουδάκια κάθε φορά που τα γράφω στο μπλοκάκι…

 • Να προσθέσω και κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό. Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του δυτικού κόσμου, οι δραστηριότητες είναι “result oriented”. Στην Ελλάδα αντίθετα πρέπει να έχεις κάποιο συγκεκριμένο πτυχίο που αποκλειστικά καθορίστηκε ως κριτήριο για να ασκήσεις ένα επάγγελμα ή να έχεις κληρονομήσει ή αγοράσει μια άδεια…

 • Δεν έχω δική μου εταιρεία στις Κάτω Χώρες αλλά από όσο ξέρω τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά. Το όλο σύστημα είναι φτιαγμένο ώστε να μην υπάρχει η δικαιολογία «αφεντικό θα λείψω το πρωί/αύριο/την επόμενη βδομάδα για να πάρω ένα χαρτί από την εφορία που δεν μου το δώσανε την προηγούμενη βδομάδα». Ας κάτσει κάποιος να μετρήσει πόσες (πληρωμένες) ανθρωποώρες πετιούνται στα σκουπίδια για να πηγαίνει ένας ιδιώτης ένα έγγραφο μιας δημόσιας υπηρεσίας σε μια άλλη.

 • Μπράβο Σοφία για το post! Ο Γιώργος Καισάριος είχε πει ένα ωραία στον ΣΚΑΙ 100,3 (Εκπομπή Ανεμολόγιο): «Αν ο Steve Jobs ήταν στην Ελλάδα, δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ την Apple στο γκαράζ του σπιτιού του. Προφανώς θα είχε γίνει δημόσιος υπάλληλος.»

  Δυστυχώς έχει δίκιο: Για να κάνεις “εταιρία” με κάποιον άλλο, θέλεις το λιγότερο έναν τζίρο 80.000 €/χρόνο. Αλλιώς μην ξεκινάς καθόλου!

  Όταν βγάζεις extra από “ατομικές εταιρίες” την στιγμή που είσαι στο ΤΕΒΕ συμψηφίζεται ότι βγάζεις με το μισθό σου (π.χ. αν είσαι ασφαλιστής και οργανώσεις μια εκδήλωση και βγάλεις 2.000 από την εκδήλωση, πρέπει να δηλώσεις το σύνολο).

  Οι Ο.Ε./Ε.Π.Ε./Α.Ε. και τα φαρμακεία έχουν την σχέση νταβατζή-πόρνης με το δημόσιο: Κι εξηγώ: Αν χρωστάς (και δεν σε λένε Βοσκόπουλο ή Ρουσσόπουλο κλπ) δεν μπορείς να κινηθείς, καθώς δεν μπορείς να βγάλεις κανένα πιστοποιητικό για τράπεζες/υπηρεσίες. Επίσης τοκίζεται το χρέος σου στο δημόσιο.

  Εάν χρωστάει το δημόσιο σε εσένα, τότε αλλάζει: Δεν τοκίζεται εννοείτε τίποτα, είναι άγνωστο το πότε θα πληρωθούν, π.χ. τα φαρμακεία έχουν να πληρωθούν από το ΙΚΑ κάτι μήνες, και φαρμακεία που έχουν 60-70.000 ευρώ συνταγές είναι σαν να έχουν δώσει δάνειο (ρευστό) ενώ οι πληρωμές και οι καταβολές (ΦΠΑ/Εφορία) τρέχουν ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

  Οι εταιρίες (εμπορικές/εξαγωγικές) πληρώνουν με βάση τις ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΦΠΑ κι όχι με βάση τις ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ. Οποιοσδήποτε έχει επαφή με την Ελληνική πραγματικά (7μηνες και 8μηνες επιταγές + φέσια) καταλαβαίνει ότι η περίπτωση να πληρώνεις ΦΠΑ για χρήματα που δεν θα πάρεις ποτέ (επισφάλειες) είναι πολύ πολύ συνηθισμένη.

  Σε όλο αυτό το σκηνικό βάλε και τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την διαφθορά/γραφειοκρατία (κλείνεις ραντεβού με τον Γιατρό στο ΙΚΑ, δεν σου γράφει τα φάρμακα και σε παραπέμπει στο προσωπικό του Ιατρεία ή σου κρατάει κανονικότατα επίσκεψη 40-80 € ) κι έχεις μια χώρα με δημόσιο χρέος.

  Ξέφυγα λίγο (έγραψα blog-post βασικά) αλλά κι αυτά που είπα λίγα είναι.

  Στις ΗΠΑ με 200 USD σε ένα τραπεζικό λογαριασμό και 2 click στο Internet κάνεις εταιρία. Δεν έχει ΑΕ/ΕΠΕ/ΟΕ/ΑΒΕΕ/κλπ. Αυτά είναι δικά μας μοντέλα…

 • Σοφία για τα ΚΕΠ απάντησε ο ΓΑΠ στο κλείσιμο της συζήτησης,

  “Γραφείο διαμεσολάβησης: εγώ θα έλεγα πολύ απλά – το έχουμε συζητήσει και το ξέρει καλά και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης – να μπορεί να υπάρχει στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, με κάποια εξειδίκευση πιθανώς σε κάποια από αυτά, ένα τμήμα που θα ασχολείται με τον επιχειρηματία και την επιχειρηματικότητα. Να μην φτιάξουμε ένα άλλο, παράλληλο, αλλά να μπορούμε, μέσα από αυτό που ήδη υπάρχει, να προχωρήσουμε.”

  Εδώ το βίντεο http://youtu.be/svvh2rE4ShI και το απομαγνητοφωνημένο http://www.primeminister.gr/2010/10/20/3328

  • Sofia

   Panagiotis Papachatzis>> ευχαριστώ, αλλά νομίζω αυτό το σχόλιο πρέπει να πάει στο Νότη, εγώ σε άλλα πράγματα αναφέρθηκα :-)

  • Σύμφωνοι, αλλά επί του διαδικαστικού σκέλους, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η απλοποίηση της διαδικασίας και όχι απλά η ύπαρξη ενός μοναδικού σημείου υποβολής σχετικών αιτήσεων (βλ. ΚΕΠ) ή στην καλύτερη περίπτωση η ηλεκτρονικοποίησή της.

   Το αυτό ισχύει τόσο για την ίδρυση όσο και για τα υπόλοιπα στάδια του κύκλου ζωής μιας επιχείρησης.

 • Δίκιο έχεις, αλλά η δύναμη της συνήθειας βλέπεις. Αυτό ξέρω (blog), αυτό εμπιστεύομαι :-)

  Υ.Γ Του το στέλνω.

 • Γάλα, καφέ, τυρί, digital-era ένα πράγμα :-)

  Υ.Γ Ο Νότης έχει κλειστά τα σχόλια του ποστ οπότε το αφήνω εδώ να υπάρχει

  • Ευχαριστώ Παναγιώτη. Ελπίζω να γίνει και να μην το φάει η μαρμάγκα των καλοθελητών που βγάζουν από τη μεσολάβηση ή όσων πιστεύουν ότι επιχειρηματίας = κλέφτης εκ προοιμίου.

 • Την καλύτερη στιγμή έκανες αυτή την ανάρτηση… πάνω που ετοιμάζομαι να κάνω έναρξη για ατομική. Να σαι καλά! :) Αν και μετά από αυτό…μήπως να το αφήσω για Αγγλία καλύτερα…λολ

  Δεν κατάλαβα πολύ το 4ο bullet…. “Βεβαίωση ελέγχου της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου των φυσικών προσώπων από το οικείο Επιμελητήριο, όπου απαιτείται από σχετικές διατάξεις.” Τι επωνυμία μπορεί να έχει μια ατομική επιχείρηση;Μαλλον να το πάρω αλλιώς… για να έχει επωνυμία/σκέτο ονοματεπώνυμο δεν θα πρέπει πρώτα να έχει κάνει έναρξη/δηλωθεί σε εφορία…οπότε τι βεβαίωση μπορείσ να πάρεις από επιμελητήριο; Μπορεί να ναι και άκυρη η ερώτηση αλλά με ψιλοκόλλησε…

 • @marinic

  και στην Ολλανδία και τον Καναδά το ίδιο γρήγορα και απλά με το social insurance no (to αμκα) πας στο επιμελητήριο άν θέλεις ή online κάνεις την καταχώρηση, οnline πληρώνεις ένα μικρό ποσό (τέλος) και αρχίζεις να δουλεύεις

 • @marinic

  Η διαδικασία ίδρυσης είναι πρόβλημα, που μεγαλώνει μετά και γίνεται βρόχος, όταν χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης και όταν αρχίζουν οι λογ/σμοί ΟΑΕΕ, φπα, κλπ. πρίν κάν πείς καλημέρα σε πελάτη.

  Η ανάγκη στήριξης εξόδων πρώτης εγκατάστασης και γρήγορης, χωρίς μεγάλο κόστος τραπεζικής χρηματοδότησης ακούσθηκε από πολλούς, εξ άλλου είναι από τα γνωστά αντικίνητρα για τα οποία δεν έχει γίνει τίποτε επι σειρά ετών…

 • Fotis

  Πρέπει να γίνει αντιληπτό το εξής:
  – το ελληνικό κράτος πηδάει εξ ορισμού τις μικρές επιχειρήσεις. Υψηλή φορολογία, υψηλές κρατήσεις (για καθαρό μισθό στο χέρι 1000 Ευρώ με ασφάλιση στο ΙΚΑ, ο εργοδότης πληρώνει συνολικά περίπου 1600 Ευρώ το μήνα!!), απίστευτη κωλογραφειοκρατία, τρυπημένα τιμολόγια, ΦΠΑ + ΦΜΥ + εταιρικός φόρος + επιπλέον παρακράτηση ποσοστού περίπου 30% από τον εταιρικό φόρο (με συμψηφισμό την επόμενη χρονιά = νταβατζιλίκι άτοκο δάνειο στο κράτος) και δε συμμαζεύεται…
  – οι μεγάλες εταιρείες μπορεί να βαρύνονται τα παραπάνω αλλά έχουν δικό τους λογιστήριο και τα κέρδη τους τα στέλνουν σε μερίσματα. Φυσικά όποιος έχει μεγάλη εταιρεία μπορεί εύκολα να εξαγοράσει τους ελεγκτές της εφορίας ή του ΙΚΑ και μετά αναρωτιόμαστε γιατί τα φορολογικά έσοδα ή το ΙΚΑ πάει κατά διαόλου. Αν του άλλου του κοστίζει Χ/20 να λαδώσει, γιατί να πληρώσει; Και φυσικά με τις λογιστικές αλχημείες, άντε να βγάλει άκρη η εφορία (που ακόμα τρυπάει τιμολόγια…).

  Θα πω ένα απλό πράγμα να γελάσετε και κλείνω με αυτό…

  Αν, λέμε αν, τελικά περάσει ο νόμος για τα διανεμόμενα κέρδη εταιρειών, δηλαδή φορολογία ως έχει συν παρακράτηση 45%(!!!) στα διανεμόμενα κέρδη για ΕΠΕ/ΑΕ, αυτό σημαίνει ότι μια μικρή Μονοπρόσωπη ΕΠΕ (δηλαδή 1 εταίρος) πρέπει να βγάλει περίπου 40.000 Ευρώ κέρδος για να μείνει στην τσέπη ο εταίρος με το εξωφρενικό ποσό των 15.000 Ευρώ.

  Οι άνθρωποι που κυβερνούν αυτοί τη χώρα είναι γελοίοι και ακόμη πιο γελοίοι αυτοί που τους ψηφίζουν. Η πορεία της Ελλαδίτσας είναι ξεκάθαρα προδιαγεγγραμένη.

  Φίλε που διαβάζεις, αν μπορείς να την κάνεις για έξω, φύγε. Θα σου λείψει η οικογένεια και οι φίλοι σου σίγουρα, αλλά μην ανησυχείς: και έξω έχουν ήλιο και καλό σουβλάκι…

  • K.Κων/νος

   Δεν διαφωνώ πουθενά εκτός από τη προτροπή σου “φίλε φύγε έξω”.
   Χωρίς ίχνος πατριωτικής φανφάρας, θυμίσου:
   “…η εξουσία, εξοβελίζει τους υγιείς πληθυσμούς, τους αντικαθιστά με μέτοικους και παραμένει ως καθεστηκυία τάξη” Ισοκράτης
   Αντί να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε, προτείνεις να παίξουμε το παιχνίδι τους;
   Αντί να εκμεταλευτούμε μόνοι μας τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές (συμπεριλαμβανομένου και του επιστημονικού δυναμικού που εξάγουμε) προτείνεις να τους αφήσουμε το πεδίο ελεύθερο;
   Διαφωνώ, ως προς τη προτροπή σου.
   Το χρωστάμε σ’αυτούς που άφησαν τα κοκκαλά τους για εμάς, σ’αυτούς που έρχονται μετά από εμάς.
   Κάλλης Κων/νος
   Ιστορικός

   • Ο αντίλογος στο γιατί οι άξιοι πρέπει να φύγουν από την χώρα (από την στιγμή που δεν υπάρχει μάλιστα και ίχνος πατριωτισμού) είναι σε άρθρο στο e-rooster.

    Αναφέρεστε στο πρόβλημα σαν να υπάρχει κάποια συνωμοσία, την οποία *πρέπει* να πολεμήσουμε: Από όσο βλέπω γύρω μου, στην μικρή επαρχιακή πόλη που ζω, μέρος της ‘συνωμοσίας είναι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των πολιτών (κλέβουν συστηματικά το κράτος με διάφορους τρόπους). Αν αυτό θέλει η πλειοψηφία πρέπει να σεβαστούμε, χωρίς να σημαίνει ότι το ασπαζόμαστε ή ότι θα πάρουμε μέρος στην σπατάλη.

    Παρόλα αυτά, τον να φύγει κάποιος από την χώρα, κατ’ εμέ είναι το ορθότερο. Σήμερα διάβασα ότι η Κατσέλη κι ο ΓΑΠ συσκέφθηκαν με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Sillicon Valley κι άκουσαν τις “απόψεις” τους για την “Ελληνική οικονομία”.

    Δεν νομίζω να ήταν δική τους ιδέα το “τσιπάκι του πολίτη” ή το να βγάλουν στην “φόρα” τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών, την στιγμή που ΔΕΝ έχουν βγάλει το ΠΟΘΕΝ (το έσχες βγήκε έστω και μερικώς) των πολιτικών, που είναι και δημόσια πρόσωπα.

    Σε αυτό το περιβάλλον, δεν νομίζω ότι το να μείνει κάποιος “πίσω” και να πεθάνει με τα “τζιτζίκια” έχει νόημα. Το να διαλέξεις τον ‘θάνατο’ δεν είναι πάντοτε η καλύτερη επιλογή για να κερδίσεις τον πόλεμο.

 • Fotis

  Μικρή διευκρίνιση για να μην παρεξηγηθώ ως καπιταλιστικό γουρούνι που πίνει το αίμα των συνεργατών του:
  “…για καθαρό μισθό στο χέρι 1000 Ευρώ με ασφάλιση στο ΙΚΑ, ο εργοδότης πληρώνει συνολικά περίπου 1600 Ευρώ το μήνα…”

  Ο νόμιμος εργαζόμενος δηλαδή, μαζί με τον εργοδότη, συνεισφέρουν στην παραπάνω περίπτωση 600 Ευρώ στο κράτος. Απολαμβάνει όμως κανείς υπηρεσίες αντάξιες αυτών των 600 Ευρώ επιπλέον;

 • Μεγάλο θέμα άνοιξες πάλι Σοφία.

  Η συνεισφορά του καθενός στα σχόλια είναι και μια προσωπική εμπειρία με αυτό το αργοκίνητο, ηλίθιο θηρίο που λέγεται Ελληνικό κράτος.

  Για μένα αυτό θα ήταν το 1ο που θα έπρεπε να ασχοληθεί η νέα – τότε – κυβέρνηση. Ούτε συναντήσεις για νεανική επιχειρηματικότητα, ούτε μεγαλόπνοα σχέδια για Ελληνική Silicon Valley και άλλες μπαρούφες.

  Τι να την κάνεις την δυνατότητα να ξεκινήσεις εύκολα high-tech start-up, όταν για να ξεκινήσεις απλά μια δική σου επιχείρηση για να πουλάς… μπλουζάκια ( π.χ. ) θες όχι μόνο τεράστια υπομονή, αλλά στην ουσία κι ένα Χ κεφάλαιο για Εφορία/Ασφάλιση/Διαδικαστικά. Κι απ’ την άλλη ο φίλος μου ο Ευρωπαίος με ελάχιστα χρήματα και σε μερικές μέρες έχει στήσει την δική του.

  Τα διαδικαστικά, τα έζησα δύο φορές, αλλά η πιο πρόσφατη ήταν τον Φεβρουάριο για την έναρξη Ο.Ε.
  Δεν θα αναφέρω την ταλαιπωρία της βασικής διαδικασίας, όλοι την ξέρουν, αλλά ειδικά αυτή η περίφημη αυτοψία… 20 μέρες να περιμένεις πότε δεν θα βαριέται ο εφοριακός για να έρθει να δει τον χώρο; Και το ενοίκιο να τρέχει – όπως αναφέρθηκε παραπάνω – κι εσύ να τρέχεις πανικόβλητος για να υπάρχουν όλες οι υποδομές ώστε να μην χάσεις χρόνο.

  Στο θέμα του ασφαλιστικού δεν θέλω να αναπτύξω κάτι. Όλοι ξέρουμε πόσο ηλίθιος είναι ο ΟΑΕΕ και τι ανταποδοτικότητα έχει.

  Όσο για την εφορία, το σκεφτόμουν πάρα πολύ για έναρξη εργασιών off-shore. Σε Κύπρο/Βουλγαρία ή Αγγλία. Μέχρι και προσφορές είχα από γραφεία που εξειδικεύονται σε τέτοια setups.

  Κι ούτε θα είχα συνέταιρο την Εφορία, ούτε θα ανησυχούσα με κάθε αλλαγή νομοσχεδίων και αποφάσεις περαίωσης κ.τ.λ.

  Αλλά… ηλίθιος Έλληνας βλέπεις.

  Bottom line:
  Είναι απαραίτητη όχι μόνο η αλλαγή της διαδικασίας ίδρυσης επιχείρησης, αλλά ο γενικότερος εκσυγχρονισμός όλων των διαδικασιών που αφορούν μία επιχείρηση. Από την απόδοση ΦΠΑ μέχρι την δυνατότητα απλού και εύκολου invoicing χωρίς να είναι απαραίτητο ένα μηχάνημα αξίας 500-700€ που δουλεύει με άθλια προγράμματα και μόνο.

 • Έλα τώρα υπερβολές… Δίνεις 150-300€ σε ένα λογιστή μαζί με μια φωτοτυπία ταυτότητας και τα κάνει όλα εκείνος. Ή το ‘παιδί’/’κοπέλα’ που απασχολεί χωρίς ένσημα εδώ και 4 χρόνια στο γραφείο του.

  Και όλα αυτά ενώ εσύ πίνεις φραπέ ή φρεντοκαπουτσίνους!!!

 • ΥΓ: Προτείνω να γράψει κάποιος τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει προκειμένου να υπάρχει αντιπαραβολή με γεγονότα και όχι με τα “δικαιολογητικά” μόνο.

 • Λοιπόν επειδή χρειάστηκε να κάνω έναρξη (που να μην έκανα) τον Σεπτέμβρη του 2008, έχω πληροφορίες για

  ποιες υπηρεσίες χρειάζεται να περάσεις
  τι να κάνεις κάθε μέρα (εμ τι σε μία μέρα θα τελειώσεις?)
  τι να δώσεις
  τι θα πάρεις

  Η έναρξη ως ελεύθερος επαγγελματίας βασίζεται σε σύμβαση έργου, χωρίς ΦΠΑ, για τον κλάδο της Πληροφορικής με ταμείο το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) Οπότε στα συγκεκριμένα σημεία ίσως διαφέρει αλλά ο σκελετός λογικά είναι ο ίδιος.

  Αν γνωρίζει κανείς κάτι άλλο ας το αναφέρει.
  Without further ado.

  Σημειώσεις,
  > δίνεις
  > πέρνεις
  ~ διαθέσιμο
  & προεραιτικό
  $ αγορά

  DAY 1
  todo
  i) 3 φωτοτυπίες ταυτότητας
  ii) 4 φωτοτυπίες σύμβασης
  iii) φωτοτυπία ενσήμων (&)
  iv) ανάληψη ~110 ευρώ
  v) υπεύθυνη δήλωση ν. 105

  επιμελητήριο
  > φ. ταυτότητα
  > φ. σύμβασης
  φ. ταυτότητα
  > φ. κάρτας ενσήμων (&)
  > φ. σύμβασης
  > εγγραφή ~110 EUR
  < θεώρηση βιβλίων
  < απόδειξη εγγραφής
  M1 (~)
  > M3 (~)
  > προεγγραφή επιμελητηρίου
  > φ. ταυτότητα
  > σύμβαση
  > εγγραφή ΤΕΒΕ
  > υπεύθυνη δήλωση σπιτιού
  > απαλαγή ΦΠΑ (&)
  < έναρξη
  < σφραγισμένο ΦΠΑ (&)
  φ. έναρξης

  επιμελητήριο
  > φ. έναρξης
  φ. έναρξης
  σύμβαση
  ικα θεώρηση βιβλίων
  > τέβε θεώρηση βιβλίων
  > επιμελητήριο εγγραφή
  > ΚΒΣ (~)
  > σφραγίδα ($)
  > αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (τριπλότιπο) ($)
  > βιβλίο εσόδων/εξόδων ($)
  < θεώρηση βιβλίων

 • Χμ λόγω html και επειδή έχω χρησιμοποιήσει τα open/close tags, χάνονται κάποιες πληροφορίες.

  Το ανέβασα σαν κείμενο στο παρακάτω link
  http://d.pr/pof9

 • Ξέχασες αγαπητή Σοφία και κάτι άλλο.
  Στην Ελλάδα αν θέλεις να πάρεις απαλλαγή από το ΤΕΒΕ διότι έχεις ΙΚΑ, πέρα από την απίστευτη ταλαιπωρία που περνάς με δικαιολογητικά από το ΙΚΑ το δικό σου, του εργοδότη σου και το ΤΕΒΕ της γειτονιάς σου, πρέπει ΚΑΘΕ χρόνο στις 7 Ιανουαρίου να πηγαίνεις δικαιολογητικά του προηγούμενου έτους στο ΤΕΒΕ για να παίρνεις απαλλαγή. Δύο λέξεις μόνο: “Χωρίς έλεος”!

 • Και είναι δυνατόν να πληρώνουμε ΤΕΒΕ και να μην ξέρουμε αν στο τέλος τα πάρουμε τα χρήματα μας;
  Είναι δυνατόν κάθε φορά που πάθουμε κάτι ( χτύπα ξύλο ) να πρέπει να πληρώσουμε έξτρα φακελάκι και το ΤΕΒΕ δεν μας καλύπτει;
  Είναι δυνατόν, να μην μπορούμε να διακόψουμε μέρος της εισφοράς μας επειδή θέλουμε να επιλέξουμε ιδιωτική ιατρική ασφάλεια;
  Είναι δυνατόν να πληρώνεις ΤΕΒΕ χωρίς να ελέγχεσαι για το αν καν βγάζεις τις εισφορές του ΤΕΒΕ;

  • Την απάντηση στην έχουν δώσει είδη: Το κράτος θεωρεί τον ελεύθερο επαγγελματία κλέφτη a priori.

   Άλλωστε αυτά που έχω δει/ακούσει σε 6 χρόνια από υπαλλήλους της ΣΔΟΕ είναι εξωφρενικά.

 • Και που να δείτε τι έχετε να τραβήξετε όταν σε ΟΕ ή ΕΕ θέλετε να προσθέσετε ένα ακόμη αντικείμενο (γιατί είναι παράνομο αν έχετε δηλωμένα 5 αντικείμενα να δοκιμάσετε να ασχοληθείτε και με ένα έκτο)

  Τμήμα ΦΠΑ για να βάλουν μια σφραγίδα που λέει ότι δεν πληρώνετε φόρο συγκέντρωσης Κεφαλαίου (φυσικά αφού δεν κάνετε αύξηση Κεφαλαίου!!!), Επιμελητήριο να πάρει 10-20 ευρώ ΝΤΑΒΑΤΖΙΛΙΚΙ για μια σφραγίδα που βεβαιώνει ότι έχεις το δικαίωμα χρήσης του ονόματος, ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΣ!
  Φυσικά στο ΦΠΑ έχει Ουρά.

  Πρωτοδικείο για δημοσίευση της Αλλαγής. ΜΕΓΑΡΟΣΗΜΑ και ουρά.

  Βόλτα σε 2 ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) το δικό σου και του συνεταίρου σου ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
  ΑΦΟΥ ΕΙΣΤΕ ΗΔΗ ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ !!! Ουρές Χ2

  Εξουσιοδότηση από ΚΕΠ αν πας εσύ αντί του Συνεταίρου σου.

  Μητρώο για να δηλώσεις την προσθήκη. Φυσικά Ουρά.

  Η’ αν θέλετε να αλλάξετε τα ποσοστά στην εταιρεία με τον συνεταίρο σας!ΒΔΟΜΑΔΕΣ!

  Μετρήστε: Προϊστάμενος ελεγκτών για να σου ορίσει ελεγκτή.
  ΟΥΡΑΑΑΑΑ! 1 μέρα χαμένη χαλαρά. Προϊστάμενος είναι αυτός.

  Ελεγκτής για να βρει αν η πώληση έχει υπεραξία. Για 30 ευρώ ΦΟΡΟ τρέχω 1 βδομάδα. Ο Ελεγκτής ζητάει 10 χαρτιά της τελευταίας 5ετίας που επιβεβαιώνουν αυτά που έχει στο PC του μέσω taxisNet !!!!!!.
  ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΟΣΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ.

  Δεν είμαστε χώρα! Είμαστε ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ αγαπητοί κύριοι της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΑΣ!

 • Maria Sarafi

  Λοιπόν, εχθές πήγα στην εφορία για να κάνω την έναρξη της (ατομικής) επιχείρησής μου. Φυσικά, δεν πήγα απροετοίμαστη, αφού το τρέξιμο έχει αρχίσει εδώ και μέρες:
  • Έχω φτιάξει σφραγίδα (από αυτές τις cool αυτόματες, όχι τις ξύλινες τις μπακατέλες)
  • Πήγα να κάνω εγγραφή στο επιμελητήριο. Η υπάλληλος, μόλις με είδε μου είπε: “Με τόσα λίγα χαρτιά που ήρθες δεν πρόκειται να κάνεις δουλειά”. Τελικα, κατάφερα και γράφτηκα. Βασικά κάνεις προεγγραφή, αφού μετά την έναρξη πρέπει να ξαναπάς για να πάρεις την οριστική εγγραφή, η οποία είναι απαραίτητη για να θεωρήσεις βιβλία και στοιχεία.
  • Πήγα να γραφτώ στον ΟΑΕΕ. Επειδή ήμουν πρηγουμένως ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, μου ζήτησαν μία βεβαίωση που να αποδεικνύει ότι είχα ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά το 1993. (Αφού όσοι είναι ασφαλισμένοι πριν το 1993 έχουν διαφορετικά προνόμια). Όπως μου είπαν “δεν είναι τίποτα, πετάξου να την πάρεις από το ΙΚΑ εδώ δίπλα σε 5′”)
  • Το “ΙΚΑ εδώ δίπλα” δεν μπορούσε να μου δώσει τη συγκεκριμένη βεβαίωση, αφού υπήρχε άλλο, κοντινότερο υποκατάστημα στον τόπο κατοικίας μου, το οποίο θεωρείται το “αρμόδιο”.
  • Πέρασα από τα ΚΕΠ, για να πάρω τη συγκεκριμένη βεβαίωση. Μου απάντησαν ότι βγαίνει σε 10 εργάσιμες, οπότε “ασ’το καλύτερα”.
  • Περιέργως, στο ΙΚΑ της περιοχής μου δεν είχε ουρά , οπότε πήρα τη “Βεβαίωση Απογραφής Ασφαλισμένου” γρήγορα.
  • Με τη βεβαίωση και μερικά άλλα χαρτιά, πήγα πάλι στον ΟΑΕΕ. Και εδώ κάνεις προεγγραφή, αφού πρέπει να έρθεις και δεύτερη φορά μετά την ένταξη στην εφορία.

  Αφού η διαφάνεια που είχα ξεκινήσει μετατράπηκε σε φάκελο, πήγα στην εφορία. Πρώτη στάση στο μητρώο. Προσέλευση στις 7:50, 10 λεπτά πριν ανοίξει και ήδη υπήρχαν πέντε άτομα πριν από εμένα να περιμένουν απ’έξω, αφού η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Τελικά, η πόρτα άνοιξε στις 8:15. Μέσα σε τριάντα δευτερόλεπτα, οι τέσσερις πρώτοι έχουν φύγει, κρατώντας από κάτι αιτήσεις στο χέρι. “Συμπληρώστε αυτά και ξαναπεράστε”, έλεγε σε όλους η υπάλληλος.
  Ευτυχώς, η σειρά μου ήρθε γρήγορα. Μετά από ένα γρήγορο έλεγχο ότι έχω όλα τα δικαιολογητικά, είπε κοφτά “πηγαίνετε στον προϊστάμενο να σας ορίσει ελεγκτή”.
  Ο προϊστάμενος, άρχισε να κοιτάει τα δικαιολογητικά και να κάνει ερωτήσεις σε στυλ υπαστυνόμου Μπέκα (Τώρα εσύ είσαι τίμια; Ας το πιστέψουμε…). Μάλλον ρώταγε περισσότερο για να δικαιολογήσει τη θέση του, παρά το ότι τον ενδιέφερε. Αφού ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις, με έστειλε στον αρμόδιο ελεγκτή.
  Για καλή μου τύχη, ο ελεγκτής ήταν πολύ καλός και συννενοήσιμος. Αυτό βέβαια δε σήμαινε ότι θα κάνουμε τη δουλειά μας αμέσως.
  – Ο χώρος που θα χρησιμοποιήσετε, έχει αναξάρτητη είσοδο; – Όχι;
  – Ά τότε δε γίνεται να κάνετε έναρξη, από πού θα μπαίνουν οι πελάτες; -Θα κάνουμε πωλήσεις μόνο μέσω διαδικτύου, το γράφει στο χαρτί μπροστά σας.
  – Και που θα είναι η αποθήκη σας; Πώς θα φορτώνετε τα προϊόντα; – Δεν υπάρχει πρόβλημα, οι ποσότητες είναι μικρές.
  – Και εάν γίνονται επιστροφές από τους πελάτες, που θα τις αποθηκεύετε; – Η πώληση είναι λιανική και το προϊόν έχει μέγεθος 10cmx10cm , λέτε να έχουμε πρόβλημα;

  Τελική απάντηση: -Δίκιο έχετε , το καταλαβαίνω, αλλά δε μπορώ να σας δώσω έγκριση, να βρείτε άλλο χώρο, με ανεξάρτητη είσοδο.
  Τελικά, βρέθηκε μια μικρή αποθήκη με ανεξάρτητη είσοδο, οπότε και ικανοποιήθηκε ο ελεγκτής.

  Επόμενο βήμα , η κατάθεση του μισθωτήριου συμβολαίου (με νέα στοιχεία, αφού αλλάξαμε ο χώρο). Εκεί, η αρμόδια υπάλληλος αρνιόταν να το παραλάβει , γιατί το μίσθωμα “της φαινόταν μικρό”. Επιστροφή στον ελεγκτή και νέες διαπραγματεύσεις μέχρι τελικά να παραληφθεί το μισθωτήριο και να καταχωρηθεί χειρόγραφα στον σχετικό “τόμο”.

  Τελευταίο στάδιο, εκεί απ’ όπου ξεκίνησα, το τμήμα μητρώου, για τελική κατάθεση των δικαιολογητικών. “Α! δεν έχουμε δική σας εικόνα στον υπολογιστή”, αναφώνησε η υπάλληλος. (Και τότε πώς πληρώνω φόρους τόσα χρόνια;). “Πάρτε αυτά τα έντυπα και συμπληρώστε όλα τα στοιχεία σας”. Αφού τα στοιχεία συμπληρώθηκαν, άρχισε να τα καταχωρεί στον υπολογιστή. Η μία οθόνη ακολουθούσε την άλλη , ενώ στο μεταξύ αυτοί που περίμεναν έξω από την πόρτα άρχισαν να γίνονται ανυπόμονοι και να γκρινιάζουν γιατί καθυστερούμε. Αφού τελειώνει και πατάει καταχώρηση, αντιλαμβάνεται ότι ξέχασε να περάσει την ημερομηνία γάμου και επειδή το πληροφοριακό σύστημα είναι ανυπέρβλητης τεχνολογίας, αναγκάζεται να τα ξαναπεράσει όλα από την αρχή.

  Κάποια στιγμή η καταχώρηση ολοκληρώνεται και το πολυπόθητο χαρτί της έναρξης βγαίνει ζεστό-ζεστό από τον εκτυπωτή στο διπλανό γραφείο. Αρχίζω και νοιώθω πλέον ηρεμία και σκέφτομαι τα επόμενα βήματα: αγορά ταμειακής, θεώρηση κ.λ.π.

  Λέτε όμως να ξεμπέρδευα έτσι απλά; Όχι! Πρέπει να μπει και η τελευταία στρογγυλή σφραγίδα και για να γίνει αυτό πρέπει να κάνει έλεγχο και η προϊσταμένη. Ξανά έλεγχος σε όλα τα χαρτιά. Φαίνονται εντάξει. Κρατάει τη στρογγυλή σφραγίδα στο χέρι και εγώ ετοιμάζομαι να πάρω τα χαρτιά και να φύγω.
  Ξαφνικά γυρίζει στην υπάλληλο που με εξυπηρέτησε και τη ρωτάει εάν έκανε έλεγχο ΕΤΑΚ. “Αχ, όχι” απαντάει αυτή και εμένα με λούζει κρύος ιδρώτας. Αφού μπαίνει στο σύστημα του ΕΤΑΚ με τους μυστικούς της κωδικούς (που είχε σε ένα post-it κολλημένο στην οθόνη), βλέπει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν είχε δηλωθεί σωστά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να προσέλθει στην εφορία, να κάνει τροποποιητική δήλωση Ε9 και να την προσκομίσει στο μητρώο.
  “Ο φάκελος μένει εδώ, περάστε πάλι από Δευτέρα”, ήταν η τελική απάντηση, αφού 28/10 ήταν αργία και 29/10 είναι Παρασκευή. Πλέον, ελπίζω να μη χάσουν τα χαρτιά μου, ώστε να μπορέσω την επόμενη εβδομάδα να ολοκληρώσω την “not so fast track” διαδικασία.

 • I am really inspired with your writing talents as well as with the layout on your blog. Is that this a paid subject or did you modify it your self? Either way keep up the excellent high quality writing, it is rare to peer a nice weblog like this one today..

 • totos

  Τόσα χρόνια τί άλλαξε;

  Χρεοκόπησε η Ελλάδα και ακόμα δεν αφήνουν τον κόσμο να δουλέψει.

 • […] μιλήσω για το τι σημαίνει εν Ελλάδι του 2010 έναρξη. Τα έγραψε η Σοφία ήδη κατατοπιστικότατα και ρίξτε ένα βλέφαρο εδώ. Ούτε […]

 • […] τα βιβλία. Όχι εγώ. Ο λογιστής (γιατί ως γνωστόν το να βγάλεις άκρη θέλει πτυχίο). Ε, σου λέει η Εφορία δε μπορεί, μέσα σε 6 μηνάκια κάτι […]

 • […] Έχω και στο παρελθόν αναφέρει ότι εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το ευκολότερο πράγμα του κόσμου είναι να γραφτείς ελεύθερος επαγγελματίας. […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>