Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Κάποτε χρειάζεται και η καφρίλα: Ελληνικές ειδήσεις και οι απαντήσεις που τους πρέπουν

TV news! Uploaded by tina_manthorpe on 1 Oct 09, 8.17AM BST.

Είναι οι μέρες τέτοιες που βλέπω (ή μάλλον ακούω γιατί δεν αντέχω να βλέπω κι όλας) ειδήσεις στο Mega πέρα από τις κανονικές μου που είναι στο BBC (αυτές τις βλέπω κι όλας).

Δεν χρειάζεται νομίζω να εκθειάσω το BBC πέρα από το να σας στείλω στα editorial guidelines που έχουν και ακολουθούν. Και ναι, τα έχουν online γιατί τους πληρώνω και πρέπει να μπορώ να τους ελέγχω. Ο αγαπημένος μου παρουσιαστής είναι ο Huw Edwards (αυτός είναι στη φωτογραφία).

Φυσικά δεν υφίσταται σύγκριση μεταξύ Mega και BBC. Απλά έτσι το λέω για να σημειώσω πόσο εντύπωση μου έχει κάνει η διαφορά.

Ο άνθρωπος μου με νευριάζει όταν γκρινιάζω για κάτι τέτοια και με κατηγορεί ότι έχω συνηθίσει σε ένα τελείως διαφορετικό σύστημα. Αν ήταν πιο αγενής θα μου έλεγε “you’ve gone native”. (το ότι τελευταία πίνω τσάι με γάλα του το έχω κρύψει). Αλλά φαίνεται ότι έχει δίκιο.

Να μην πιάσω την υπερανάλυση της σκόνης από το ηφαίστειο που στο BBC έβλεπα 3 λεπτά ρεπορτάζ και στο Mega μόνο που δεν μας βάλανε να ανοίξουμε στο στόμα μπροστά στην τηλεόραση και να βήξουμε για να μας διαγνώσουνε οι δημοσιογράφοι. Συγγενείς μου με παίρνανε πανικόβλητοι τηλέφωνο νομίζοντας ότι όλοι στην Αγγλία έχουμε πάθει τουλάχιστον φυματίωση.

Χτες άκουγα κάποιους παρουσιαστές ειδήσεων να παίρνουν συνέντευξη από την Παπαρήγα. Δεν εξετάζω το τί έλεγε η Παπαρήγα (νταξ, αυτό το “πλουτοκρατία” καραμέλα ρε παιδί μ εκεί στον Περισσό). Παιδιά τί ήταν αυτοί οι παρουσιαστές. Τί εριστικότητα ήταν αυτή! Ερωτήσεις που ήταν ουσιαστικά αγόρευση. Τη ρώταγε – ένας γκριζομάλλης δήθεν μου όμορφος αλλά μοιάζει με δυσκοίλιο τραπεζικό, θυμήσε μου το όνομα του – υποτίθεται λέγοντας ουσιαστικά την άποψη του – π.χ. κάτι σαν Ναι, αλλά δεν είναι αλήθεια ότι όλες οι κυβερνήσεις του παρελθόντος μας έχουν φέρει σε αυτά τα χάλια και μερίδιο ευθύνης έχουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι που κάναν έτσι κι αλλιώς; Κι η Παπαρήγα του απαντάει ρε! Θα τρελαθώ! Κάθεται η Παπαρήγα και προσπαθεί να πείσει τον δημοσιογραφίσκο που αγορεύει. Μιλάμε η γυναίκα μόνο και μόνο για την υπομονή της αξίζει ψήφους.

Μια άλλη μέρα μιλάγανε νομίζω πάλι αυτός ο γκριζομάλλης (μπορεί να ταν κι άλλος) με την παρουσιάστρια των ειδήσεων. Και του λέει η παρουσιάστρια κάτι στο στυλ Α για κάτσε, γιατί αυτό εμένα μου φέρνει στο μυαλό άλλα (το λεγε και με νόημα). Κάτσε μωρή, μήπως ξεχάστηκες ότι παρουσιάζεις ειδήσεις και νομίζεις ότι πίνετε το φραπέ σας μόνοι σας;

Η κατάσταση με τις “δήθεν” ειδήσεις και κυρίως με τους “δήθεν” δημοσιογράφους έχει παραγίνει. Ας το πάρουν επιτέλους χαμπάρι, όσο και να προσπαθούν Jeremy Paxman δεν γίνονται. Κι αυτός είναι εριστικός και προκλητικός αλλά το BBC τον έχει στο Newsnight, στο πολιτικό μαγκαζίνο. Δεν τον βάζουν φάτσα φόρα στις ειδήσεις να μας τα κάνει τσουρέκια!

Κάτι τέτοιες στιγμές – ντρέπομαι που το λέω μεν – μου λείπει ο Πάγκαλος. Ειδικά όταν δεν έχει κέφια και τους λέει και κανα σιχτίρι.

Μπορούμε να αρχίσουμε σιγά σιγά, όπως ο George Galloway που τσάκισε την κακομοίρα την δημοσιογράφο από το Sky News (βλέπε βίντεο).

Μετά θα ήθελα να περάσουμε σε πιο δύσκολο πρόγραμμα με απευθείας ερωτήσεις του ηλιθίου. π.χ. “Συγγνώμη, εμένα με χρειάζεστε άλλο; Όχι γιατί βλέπω ότι μεταξύ σας το ‘χετε λύσει το θέμα” ή “Να σας πω, άμα είναι να αγορεύσετε εσείς να πηγαίνω; Γιατί έχω αφήσει και σουτζουκάκια στη φωτιά” και τέτοια. Bonus ψήφο θα ρίξω σε όποιον πολιτικό βαρεθεί, αρχίσει να ξύνει τα απαυτά του και σε κάθε ερώτηση που του γίνεται προσπαθεί να αλλάξει το θέμα και να το γυρίσει στο ποδόσφαιρο.

Μιλάμε γελάω από τώρα με συζήτηση σουρεάλ που φαντασιώνομαι.

17 comments to Κάποτε χρειάζεται και η καφρίλα: Ελληνικές ειδήσεις και οι απαντήσεις που τους πρέπουν

  • marinic

    μάλλον έχασες το χθεσινοβραδινό στο Μέγα πού έδωσαν γύρω στα 5-6!! τηλεοπτικό χρόνο στη σύζυγο μετόχου για να παρουσιάσει μια ανούσια συνάντηση που είχε η οργάνωση που προεδρεύει με αντιπροσωπεία άλλης χώρας. Αντίθετα, άλλα σημαντικά για τους πολίτες θέματα πέρασαν στο τροχάδην

  • crucilla

    1. Κι εγώ πίνω τσάι με γάλα, σοου γουάτ;
    2. Μη βλέπεις ειδήσεις, κυρίως βλάπτουν ( αν και τώρα που το ξανασκέφτομαι, πως θα το έγραφες αυτό το ωραίο ποστ αν δεν τις έβλεπες; Μούμπλε, μούμπλε)

  • Κάπου διάβασα (online φυσικά) ότι δεν έχουμε δελτία ειδήσεων στην Ελλάδα, έχουμε δελτία απόψεων κατά κανόνα. Δεν μας ενδιαφέρει η ενημέρωση, μας ενδιαφέρουν οι τηλε-περσόνες, οι προσωπικές ίντριγκες και το θέαμα.

    Ελπίζω πως παρ’ όλη την δημοτικότητα των δελτίων ειδήσεων (το πως μετριέται αυτή και πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι ιδέα για άλλη ανάρτηση :-) ), οι “ειδήσεις” που έχουμε τώρα να ανήκουν στο παλιό, Ψαροκώσταινο μοντέλο ενημέρωσης και να εκλείψουν γρήγορα.

    Κλείνοντας να σημειώσω ότι δεν είναι μόνο οι τηλεοπτικές ειδήσεις που έχουν χάσει την μπάλα με το τι εστί ενημέρωση και τι ανάλυση, είναι και ο έντυπος Τύπος.

    Υ.Γ. Αγαπάμε ωμά μπινελίκια από Πάγκαλο!

  • Antonis

    to video einai ola ta lefta!!!

  • Ρε συ δεν αντέχω να τα βλέπω και πολύ επισταμένα!

  • Ειδήσεις απόψεων. Ναι μου αρέσει η έκφραση.

  • Galloway ωρέ. Εγγύηση.

  • Οκ, τον κ. Galloway δε τον ξέρω να πω την αλήθεια μου, δε ξέρω τι έχει/πει κάνει. Μου φαίνεται όμως απίστευτο ότι κάποιος κατηγορεί τόσο χύμα, όχι απλά έναν θεσμό/λειτουργία, αλλά ένα πρόσωπο που τυχαίνει να είναι στο άλλο μισό της οθόνης. Τι θα γινόταν πχ, αν η Κανέλλη έλεγε στην Τρέμη “είσαι τόσο, μα τόσο ανόητη…”
    Αυτό με τη σκόνη το ακουσα από τη μαμα της συγκατοικου χθες, τώρα καταλαβαίνω από που ξεκίνησε :

  • Είδες από πού ξεκινάνε οι κακές οι φήμες;

  • Δεν είναι καν δελτίο απόψεων. Είναι δελτίο εντυπώσεων. Εντυπώσεις για να κρατηθεί το καλό lead από την όποια προηγούμενη εκπομπή, εντυπώσεις για να κρατηθεί η θεσούλα (ή θεσάρα) στο κανάλι, εντυπώσεις για να αποκτηθεί και μια εκπομπή στο prime time, εντυπώσεις για να πουληθούν φύλλα στην εφημερίδα που ο καθένας του γράφει …που όλα μαζί τείνουν να δημιουργήσουν μια πολύ συγκεκριμένη εντύπωση κάθε φορά, που θα μεταφραστεί αργότερα στην κάλπη.

    Αν το μετρήσεις, σε κάθε τέτοιο δελτίο δεν υπάρχουν παρά δυο ειδήσεις, μερικές φορές και μια μόνο, που διαρκούν 40 λεπτά περίπου και μετά σε ένα 5λεπτο προσπαθούν να χωρέσουν κι άλλες 5 ειδήσεις χωρίς ανάλυση. Ας το ονομάζανε καθημερινό talk show να τελειώναμε.

    Δεν τους βλέπω πια, ειδήσεις έχω μπροστά μου όλη μέρα στο net, στην τηλεόραση βλέπω μόνο το μεταμεσονύκτιο δελτίο που δεν μου προκαλεί εντυπώσεις και τα λέει τσεκουράτα.

    (κι εγώ πίνω τσάι με γάλα)

  • Βλέποντας ειδησεις στη ελληνική ΤV, και επειδη η δικαιολογια της βλακειας και της εξωφρενικης ημιμαθειας δεν ειναι πια αρκετη, σε ενα μόνο συμπερασμα μπορει να καταλήξει κανεις.

    Οι δημοσιογραφοι/παρουσιαστες, ανταγωνιζόμενοι τους πολιτικους, το' χουν βαλει σκοπο να εξοντωσουν τους Ελληνες.

  • electronic

    Κάθε χώρα έχει το λαό που της αξίζει….
    Όταν οι περισσότεροι Έλληνες είναι φαφλατάδες,φωνακλάδες και φανατίζονται εύκολα τι περιμένεις από τα κανάλια?
    Τα κανάλια απλά δίνουν αυτό που πουλάει.
    Τό μόνο ελληνικό κανάλι που βλέπετε είναι το skai το οποίο είναι στα πρότυπα του bbc(για αυτό άλλωστε και βλέπεται) και έχει σχετικά απλές ειδήσεις( με ελάχιστα παράθυρα) και γενικά πολλά ντοκιμαντέρ και ενημερωτικές εκπομπές.
    Το κακό με τα δελτία των άλλων καναλιών είναι πέρα της μηδενικής ποιότητας….ότι προωθούν έτσι και τον φανατισμό και την μιζέρια…

  • margic

    Να διαφωνήσω σε ένα πράγμα μόνο: Το γεγονός ότι δεν σου αρέσει αυτό δεν είναι θέμα συνήθειας σε ένα διαφορετικό σύστημα (ούτε ότι you've gone native:) ). Πιθανόν να τίθεται και ένα ζήτημα διαφοράς κουλτούρας άλλα κάποια πράγματα είναι αντικειμενικά.
    Από πριν έρθω στην Αγγλία θυμάμαι να θυμώνω με κάτι τέτοια και να τα απορρίπτω. Η μόνη διαφορά με τώρα είναι ότι τότε νόμιζα ότι κάπως έτσι είναι η τηλεόραση γενικά, κάτι σαν μια αναπόφευκτη, τραγική πραγματικότητα του ελάχιστου κοινού παρανομαστή. Όταν ζήσεις λίγο έξω βλέπεις ότι γίνεται και αλλιώς (όχι μόνο σε αυτό το θέμα βέβαια), ότι το πρόβλημα είναι περισσότερο του.. αριθμητή.

  • Slightly off-ish topic, the BBC during/post recession sucks big time. If you followed the website (news) on a daily basis, all you would see is a panic-inducing, morality-manipulative, feeding-off-people's-misery, “reporting”. The manipulation of the headlines, especially in economy and pseudo science related articles, is astonishingly sickening. At least to anyone who remotely think for themselves a wee bit.

  • Mitsakos

    Το δελτίο του ΣΚΑΙ το έχεις παρακολουθήσει ποτέ; Αν ναι πως σου φαίνεται;

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>