Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Άδεια από τη δουλειά και σκλάβες του μαχαραγιά

Star Wars Leia As Jabbas Slave Statue 004 Uploaded by jasontd78 on 21 Aug 07, 4.56AM GMT.

Έχω άδεια σήμερα. Την πήρα επειδή μου περίσσευε μια μέρα (στη Βρετανία συνήθως μετράνε το έτος της αδείας με το οικονομικό τους έτος που τρέχει από 1η του Απρίλη μέχρι το τέλος του Μάρτη).

Δεν υπήρχε περίπτωση να μην πάρω την άδεια μου. Αν δεν πάρω την άδεια θα με κάτσει κάτω η προϊσταμένη μου να κουβεντιάσουμε γιατί δεν την πήρα, αν αισθάνομαι ότι δε μπορώ να τελειώσω τη δουλειά μου χωρίς να χάνω τις άδειες μου και τί μπορεί να γίνει. Δεν θα με κατηγορήσει ότι φταίω. Θα ψάξει να βρει μήπως φταίει εκείνη.

Με άλλα λόγια. Αν δεν παίρνω την άδεια μου η εργοδοσία αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να λυθεί.

Στο Ελλάντα βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις το να σε πιέζει ο εργοδότης σου να παίρνεις την άδεια σου θεωρείται από τα άγραφα. Διότι (με πληροφορούν στο twitter αλλά το ξέρω κι από πρώτο χέρι) ο εργοδότης στο Ελλάντα είναι ο μαχαραγιάς κι εσύ η χαρούμενη σκλάβα.

Κι όμως, ΣΥΜΦΕΡΕΙ τον εργοδότη σου ΚΑΙ το κράτος να έχει αυτή την πολιτική.

1. Πρόβλημα απόδοσης
Όταν οι υπάλληλοι δεν μπορούν να πάρουν άδεια σημαίνει ότι δε βγαίνει η δουλειά. Με το καιρό και την εξάντληση η δουλειά που θα βγαίνει θα είναι κακή σε ποιότητα. Απλά τα πράγματα.

2. Πρόβλημα πίστης
Όταν οι υπάλληλοι αισθάνονται ότι γράφεις το δικαίωμα τους και την ανάγκη τους για άδεια στα παλαιότερα των υποδημάτων σου (ή στα πασουμάκια σου ως μαχαραγιάς) καταλαβαίνουν αυτόματα ότι δε σε ενδιαφέρει η ποιότητα εργασίας που βγάζει η εταιρία σου (βλέπε 1). Γιατί λοιπόν να τους ενδιαφέρει αυτούς;

3. Πρόβλημα κρατικών εσόδων
Όταν οι υπάλληλοι δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα και δεν παίρνουν άδεια σημαίνει ότι σου λείπουν υπάλληλοι. Χρειάζεσαι κι άλλους και δεν τους προσλαμβάνεις. Το κράτος ΧΑΝΕΙ φορολογία (ακούει κανείς;)

4. Πρόβλημα εύρεσης ταλέντου
Οι σωστοί, ταλαντούχοι υπάλληλοι, οι άνθρωποι που είναι ειδικοί στο πεδίο τους και θα πάνε την εταιρεία σου πιο ψηλά συζητάνε μεταξύ τους ξέρεις. Γιατί να έρθουν σε σένα που είσαι σκλαβοπάζαρο και να μην πάνε παρακάτω;

Θα μου πεις (όπως και μου το λες συχνά αναγνώστα) “σιγά πια μην είναι η Βρετανία η γη της επαγγελίας”. Όχι δεν είναι. Οι τραπεζικοί και οι δικηγόροι για παράδειγμα δουλεύουν 12 και 15 ώρες την ημέρα κάθε μέρα. Ακυρώνουν τις άδειες τους. Έχουν πουκάμισο στο γραφείο για όταν τραβάνε ολονύχτιο. Εκείνοι όμως ΕΠΕΛΕΞΑΝ να το κάνουν αυτό γιατί οι οικονομικές τους απολαβές ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ.

Αν μου έλεγε κι εμένα η εργοδοσία “κοίτα, 15 ώρες την ημέρα αλλά θα παίρνεις τα πολλά” μπορεί και να το σκεφτόμουν. Όσο όμως μιλάμε για νορμάλ μισθούς τότε ΑΠΑΙΤΩ και νορμάλ συνθήκες.

Πόσο πιο απλά να τα κάνω;

5 comments to Άδεια από τη δουλειά και σκλάβες του μαχαραγιά

  • και στην Ελλάδα δίνουν τις άδειες υποχρεωτικά Σοφία, διαφορετικά θα πρέπει να της πληρώσουν. και μην πεταχτεί κανείς οτι δεν γίνεται, γιατί όλες οι μεγάλες εταιρίες το κάνουν, τώρα αν το μαγαζάκι στη γωνία εκμεταλευεται την υπάλληλο, υπάρχει πάντα το ΙΚΑ και η Επιθ. Εργασίας.

    Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι δεν είναι δούλοι. Μην λέμε και μαλακίες!

    Λεφτά δεν βγάζουμε, αλλά δούλους δεν έχω δει πουθενά! Φραπεδούμπα, τσιγαρούμπα, κι άγιος ο Θεός!

    Αυτό που δεν έχουμε είναι θεμελειωμένα δικαιώματα. πχ 30λεπτο lunch break, δεν υπάρχει εδώ, υπάρχουν όμως καθε μισή ωρα διάλλειμα για τσιγάρο!!

    Α! και κάτι ακόμα, προσωπικά αγαπώ Αγγλία, ξέρεις φοιτητικά χρόνια, ανεμελιά, κλπ, αλλά fuck it! μη μου συγκρίνεις Ελλάδα με Αγγλία. Πες και τα άλλα αν είναι…

    Α! btw και στην Ελλάδα όσοι δουλευουν 12-15 -18 ώρες περνουν λεφτά! Ξέρεις τραπεζίτες στην Ελλαδα για καποιο λογο θεωρουμε τους ταμίες, δεν είναι ετσι ομως, κι εδω υπάρχει Private banking και καλοπληρωμενοι δικηγόροι.

    Γενικά Σοφία το 1% των Plutonomists είναι παντού το 1% !

  • >> Γενικά Σοφία το 1% των Plutonomists είναι παντού το 1% !

    Συμφωνώ και επαυξάνω.

    Για τα άλλα πιάνουμε και οι δύο τα άκρα. Εγώ τον εργοδότη μαχαραγιά κι εσύ τον υπάλληλο που τα ξύνει.

  • Octarin

    Στην Αγγλία παιρνεις απεριόριστη άδεια, το ελάχιστο μηνιαία όταν δηλώσεις υπό ψυχολογικό στρες και με βεβαίωση γιατρού για εργασιακή κατάθλιψη, στην Ελλάδα μένεις έγγυος και σε διώχνουνε, και επειδή το μυρίστηκε αυτό η κυβέρνηση τώρα πια σε ρωτάνε πριν σε προσλάβουνε αν έχεις παιδιά και αν όχι, αν σκοπεύεις να κάνεις. Σε παρακαλώ πολυ μην ζαχαρώνεις τα χάλια μας. Επανερχόμενη σε αυτό που είπε η Σοφία, είναι η έλλειψη σεβασμού και εμπιστοσύνης στον υπάλληλο που κάνει τον υπάλληλο μη-αποδοτικό και φέρνει την καφεδούμπα και την τσιγαρούμπα και όποτε μπορούμε να λουφάρουμε. Αν δεν έχει ο ίδιος ο εργοδότης φιλότιμο, με ποιο σκεπτικό το απαιτεί από τον εργαζόμενο, πολύ χαμηλά αμοιβώμενο, συνήθως? Συμφωνώ με αυτό που είπες πως πρέπει να υπάρχουν πολύ καλά οριοθετημένα τα δικαιώματα και οι ευθύνες αμφότερων, πράγμα που στην χώρα του “ωχ, αδερφέ” είναι φαιδρή ουτοπία. Προσωπικά έχω ζήσει και τους μεν και τους δε, και δεν μιλάω σαν τουριστάκι που κάνει πτυχείο, και τραλαλα. Και με εκνευρίζει περισσότερο από κάθε αλλο πως για αυτούς εδώ τους καταπληκτικους ανθρώπους που λέγονται Έλληνες δεν ισχύουν μέτρα και σταθμά που ισχύουν για τα ανεγκέφαλα και άξεστα ζώα που έχει η Αγγλία, και συγνώμη για τον ρατσισμό μου. Και αυτός είναι και ο λόγος που οι Έλληνες εκτός Ελλάδος διαπρέπουν στα πάντα, γιατι ένα πράγμα μόνο τους λείπει, το κίνητρο. Αν μας έδινε και εδώ εμας η Ελλάς το κίνητρο, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Γιατί προσωπικά δεν νομίζω πως ο παρτάκιας εργοδότης θέλει και είναι παρτάκιας, μαλλον πιστεύω πως είναι κατ'ανάγκην. Ισως όμως να είμαι και αφελής.

  • sophiaspl

    Dealsend, οι περισσότεροι Έλληνες δε δουλευουν σε μεγάλες εταιρείες αλλά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμα και στις μεγάλες επιχειρήσεις όμως δεν ξέρεις τι γίνεται από τμήμα σε τμήμα και από παράρτημα σε παράρτημα…

    Θα ξεχάσω που έπαθα πολιτισμικό σοκ όταν πρωτοήρθα στη Βρετανία όταν κατάλαβα τι είναι φλεξ και ότι τις υπερωρίες τις πληρώνεσαι;
    Ή όταν είπα στη μάνατζερ μου ότι ο πεθερός μου θα κάνει εγχείρηση και με ρωτησε από μόνη της αν θέλω έξτρα άδεια; (την ίδια ώρα στην κόρη του σε μεγάλη εταιρεία στην Ελλάδα δε δίναν όχι εξτρα, ούτε την κανονική της)

  • Α! btw και στην Ελλάδα όσοι δουλευουν 12-15 -18 ώρες περνουν λεφτά!

    Ερμ, όχι.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>