Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Μια διαφορετική σημείωση περί του gamato.info

Το logo είναι από το ΠΡΕΖΑ TV

Πολλές φορές έχουμε συζητήσει περί των πνευματικών δικαιωμάτων με φίλους και κατάφατσα και μέσα από blogs και social media.

Είναι πολλά τα επιχειρήματα που με βρίσκουν σύμφωνη και μπορείτε να τα βρείτε σε άλλα blogs που έγραψαν περισσότερα πράγματα από εμένα (έχω μερικούς συνδέσμους στο τέλος αυτής της ανάρτησης).

Ο Rocean έγραψε μία πάρα πολύ καλή ανάρτηση όπου αναφέρει μεταξύ άλλων

διάφορες έρευνες που γίνονται και λένε ότι όσοι κατεβάζουν πειρατικά μουσική, είναι και αυτοί που περισσότερο αγοράζουν νόμιμα ηλεκτρονικά μουσική
(via)

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν και οι Professor Birgitte Andersen και Dr. Marion Frenz από το το πανεπιστήμιο μου (δείτε όλη τη μελέτη αν θέλετε: The Impact of Music Downloads and P2P File-Sharing on the Purchase of Music: A Study for Industry Canada)

Η δική μου άποψη δεν είναι υπέρ της κατάργησης των πνευματικών δικαιωμάτων αλλά υπέρ της συνύπαρξης δύο συστημάτων (του υπάρχοντως και ενός Creative Commons) που θα στηρίζονται εξίσου από την πολιτεία και τις αρχές.

Τέλος πάντων.

Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι όσο φωνασκούμε για το αν πρόκειται για κλοπή ή όχι όταν κατεβάζω κάτι που ο δημιουργός του ήθελε να χρεώσει για αυτό ξεχνάμε και κάτι πιο σημαντικό. Την έλλειψη παιδείας γύρω από τη δημιουργικότητα όχι μόνο από την πλευρά των δημιουργών αλλά και από την πλευρά των καταναλωτών.

Κατανοώ ότι μοντέλα όπως Creative Commons δεν έχουν στήριξη σήμερα. Το γεγονός όμως παραμένει ότι υπάρχουν. Το περιεχόμενο που παράγεται όμως – μέχρι σήμερα – δεν τυγχάνει της ίδιας στήριξης και δημοτικότητας με αυτό που παράγεται κάτω από copyright.

Δεν είναι τυχαίο δηλαδή ότι περισσότερο οι χρήστες κατεβάζουν μια ταινία που έχει copyright παρά την ταινία μικρού μήκους Μικρές Χαρές του Κωνσταντίνου Πιλάβιου που είναι εξαιρετική.

Παρομοίως και η εξαιρετική προσπάθεια A Swarm of Angels που είναι μία collaborative ταινία δεν έχει τύχει μεγάλης δημοτικότητας σε αυτό που θα λέγαμε οι μάζες (ως project. αναμένω να δω βέβαια τί θα γίνει μετά).

Το ίδιο συμβαίνει και με τη μουσική. Όταν έκανα podcast χρησιμοποιούσα μόνο podsafe μουσική που ΥΠΑΡΧΕΙ και είναι και πολύ καλή. (Εδώ ας πούμε θα βρείτε αρκετή – χρησιμοποίησα και ένα τραγούδι για Τα Πρωινά Μετά). Και όμως άνθρωποι που επικοινωνούσαν μαζί μου και μου ζητούσαν συμβουλές για το podcasting δεν μπορούσαν να κάνουν το διαχωρισμό ή “βαριόντουσαν” να ψάχνουν.

Όλα αυτά τα παραδείγματα μου λένε ότι όσο κατεβάζουμε ταινίες που “δεν θα αγοράζαμε ποτέ” (κάπου το διάβασα αυτές τις μέρες και συγχωρέστε με που δεν μπορώ τώρα να βρω την πηγή) κάνουμε μεγάλο κακό σε όλους τους ανθρώπους που είναι δημιουργικοί και διαθέτουν τα πράγματα που παράγουν δωρεάν ή με μικρή εθελοντική χρέωση. Μη στηρίζοντας αυτούς τους ανθρώπους και κατεβάζοντας κάποια σαχλοταινία για να περάσει η ώρα μας ουσιαστικά καταβαραθρώνουμε μια εναλλακτική πηγή πολιτιστικών προϊόντων.

Θα μου πεις, αλλάζουν τα πράγματα. Κινήσεις όπως το Johnnie Society του Γιάννη Φαρσάρη δείχνουν ότι ένας δημιουργός μπορεί και να δώσει το έργο του δωρεάν και να τύχει μεγάλης εκτίμησης. Ας σημειώσουμε βέβαια ότι το έργο του Γιάννη αναφέρθηκε και κριτικές περί αυτού γράφτηκαν ΚΑΙ στα εναλλακτικά μέσα (π.χ. blogs) και στα ΜΜΕ. Αναρωτιέμαι ποιό του έδωσε μεγαλύτερο exposure. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το Johnnie Society είναι ένα βιβλίο πάνω από το οποίο ο Γιάννης μόχθησε και τελικά δεν λαμβάνει κάτι από αυτό – και μη μου πείτε για υψηλή δημιουργία. Όλοι κάτι πρέπει να τρώμε.

Δεν υποστηρίζω φυσικά ότι κάποιος δημιουργός δικαιούται να ζει από ένα τραγούδι για 80 χρόνια. Από την άλλη όμως δεν δύναμαι να υποστηρίξω ότι ένας δημιουργός πρέπει να δίνει τα πάντα και να μην μπορεί να ζήσει.

Για να λυθεί η κατάσταση δε νομίζω ότι χρειάζονται συλλήψεις και μηνύσεις ούτε όμως πορείες στους δρόμους για να ανακτήσουμε το “δικαίωμα” να κατεβάζουμε ταινίες που δεν θα αγοράζαμε ποτέ.

Εσύ τί λες;

Διάβασε κυρίως:
Ανησυχία για την σύλληψη των διαχειριστών του gamato.info
Για την υπόθεση του gamato.info στο Μετά την εφημερίδα
Πως στο διάολο χάνεις λεφτά από ένα προϊόν το οποίο δεν πουλάς? στο Error.gr
η βιομηχανία της μουσικής και ο ρόλος των δισκογραφικών εταιρειών στις ακυβέρνητες πολιτείες
Πειρατεία; από τον Dealsend
gamato.info: διαμοιρασμός ή βαρβαρότητα στα μητροπολικά (hat tip: kukuzelis)
Για το gamato από τον ΑΝΕΣΤΗ
Η Νταίζη αποκαλύπτεται… (όπως τη γέννησε η μανούλα της) από τις Εξομολογήσεις Κανιβάλων

13 comments to Μια διαφορετική σημείωση περί του gamato.info

  • Simfono apolitos me auta pou grafeis.

    I alithia einai pos gia mena auto pou leipei einai to recommendation system gia ta erga pou einai upo to CC. To radiofono, i tileorasi kai oi ipiresies opos to last.fm einai recommendation systems pou se genikes grammes sinistoun erga pou einai upo copyright.

    Ama to last.fm, hulu, imdb eixan tainies kai mousiki pou itan upo CC kai mou edeine ena link na katebaso to ergo ama ithela tha itan pio efkolo gia to geniko koino na brei endiaferonta pragmata me CC license. I alithia einai pos apo tote pou arxisa na akouo ellinika podcast pou eixan podsafe mousiki tote arxisa kai ego na to psaxno sovara to thema kai na leo se allous gia auta ta kommatia. Ola auta arxisan giati akousa kapia komatia pou mou aresan apo atoma pou empistevomoun.

  • 1. το “What is that?” του cpil έχει κοντά στα 2.000.000 views στο youtube (και το youtube δεν είναι το μόνο μέρος στο οποίο έχει ανέβει).

    2. Η δημιουργία “για μεγάλα κοινά”, είναι προνόμιο λίγων. Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να δημιουργήσει κάτι που να έχει μεγάλη απήχηση θα βρεθεί αντιμέτωπος με νομικά θέματα που μόνο μία στρατιά δικηγόρων μπορούν να λύσουν και να αντιμετωπίσουν.

    3. Υπάρχουν γελοίοι περιορισμοί που οδηγούν τους χρήστες στην “παρανομία”. Το έχω πει πολλές φορές σαν παράδειγμα: από την Ελλάδα δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει σειρές και ταινίες από το iTunes Store, από το netflix streaming, από το Amazon κ.λ. Μετά φταίει ο χρήστης;

  • 1. Ναι.

    2. Γι'αυτό λοιπόν το σύστημα δεν πρέπει να υποστηρίζει ΚΑΙ το creative commons;

    3. Όχι δεν φταίει ο χρήστης.

    Δε διαφωνούμε Παναγιώτη.

    Στη βασική μου ερώτηση όμως θα ήθελα μια απάντηση. Πιστεύεις ότι όλοι όσοι είναι έξαλλοι με την υπόθεση του gamato.info είναι σκεπτόμενοι, ακτιβιστές και είναι ζήτημα αρχής; Όλοι δηλαδή πια εξαντλήσαν όλες τις πιθανότητες και κατέληξαν απελπισμένοι στο gamato.info ; μήπως όλοι αυτοί στηρίζουν και τις creative commons προσπάθειες; Μακάρι να 'ναι έτσι.

  • Και εδώ αναφέρεις κάτι σημαντικό. Το γεγονός ότι όσοι δημιουργούν με Creative Commons δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο να βγαίνουν παραέξω και να βρίσκεται το υλικό τους πιο εύκολα.

  • Εϊναι ευχάριστο το οτι υπάρχουν ακόμη σκεπτόμενοι Ελληνες που γράφουν σαν και σένα. Είμαι μουσικός στο επάγγελμα και όπως και να το κάνουμε είμαι απο τους ανθρώπους που βιώνουν άμεσα τις επιπτώσεις τις πειρατείας, αλλα αυτό είναι άλλο θέμα. Συμφωνώ για την έλλειψη παιδείας και στο ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με συλλήψεις. Πιστεύω οτι απο την Ελλάδα λείπει αυτή η αίσθηση ευθύνης και η κατανόηση προς την φύση του επαγγέλματος του μουσικού.συνήθως ο κόσμος πιστεύει οτι πιάνεται κορόιδο απο μια δισκογραφική και κάνει την μικρή του”επανάσταση” παίρνοντας αυτό που πιστεύει οτι ..δικαιούται δωρεάν.Είναι ώρα να διαπιστώσουμε οτι, αν δεν χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία με σωστό τρόπο μπορούμε να βλάψουμε την μουσική τέχνη.

  • electronic396

    το θέμα με το copyright είναι τεράστιο.
    Το θέμα είναι ότι έχουμε γεμίσει σκάρτα προιόντα και ο κόσμος απλά δεν το διανοείται να αγοράσει κάτι που κοστίζει πολύ και ξέρει οτι θα το βαρεθεί σε λίγο καιρό.Συνήθως τα πραγματικά αριστουργήματα ποτέ δεν πέφτουν σε πωλήσεις….ακόμα και αν περάσουν δεκαετίες…!!!
    Το ιδανικό πάντως είναι να δίνει κάποιος π.χ 50 euro ανα χρόνο και να έχει στην διάθεση του όσες ταινίες/τραγουδια θέλει να δεί.
    Έτσι όλοι είναι κερδισμένοι…οι εταιρείες αποκτούν μια σταθερή ροή χρημάτων και καταναλωτής δεν παρανομεί και μένει ικανοποιημένος.
    Π.χ αυτή την στιγμή το netflix με 6 και κάτι ευρώ το μήνα σου παρέχει απεριόριστη πρόσβαση σε ταινίες.
    Δεν μπορούν να το βγάλουν αυτό παγκόσμια?Και δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο και για μουσική?

  • Gus

    Σοφία συμφωνώ με όσα γράφεις. Ξεκινώντας ως πιτσιρικάς να κατεβάζω αβέρτα ότι έβρισκα μπροστά μου, εν αρχή μεσω IRC, επειτα Napster, εν συνεχεία eMule, DC++ και τέλος BT, αηδίασα κάποια στιγμή με τον εαυτό μου, όταν βρέθηκα απέναντι στις στοίβες των δεδομένων και αντιλαμβανόμενος τη ζημιά που έκανα στους καλλιτέχνες που αγαπούσα να ακούω ή να βλέπω.

    Επέτρεψε μου και ένα σχόλιο για το gamato.info.

    Το gamato.info ήταν ουσιαστικά πλυντήριο χρήματος. Ας μη μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά αυτό ήταν. Απολύτως δικαιολογημένη η επίθεση της ΥπΕΕ και η σύλληψη ακόμα και άσχετων ανθρώπων.

    …και το λέει αυτό ένας άνθρωπος που υπερασπίζεται σε κάθε περίπτωση το τελείως διαφορετικό (και σε αντίληψη και σε τρόπο) Pirate Bay.

    Αλλά δυστυχώς το Κράτος δεν είναι πάντα τόσο επικοινωνιακό όσο ορισμένοι φασαριόζοι του Facebook. Όταν γίνει πολλοί καλύτερα να ράψουν το στόμα τους γιατί θα αρχίσουν να λένε πολλά “αααααααα”!

    “Άιντε-άιντε να αντιδράσουμε για το gamato.info” λένε όσοι δε ξέρουν. Όσοι ξέρουν απλά γελάνε με την αφέλεια των χιλιάδων “συμπαραστατών” στο Facebook.

  • kukuzelis

    Προτείνω κι αυτό το λινκ (νομίζω ότι δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι): http://mihalisp.posterous.com/gamatoinfo

  • ευχαριστώ, το προσέθεσα.

  • ΦΡΙ..ΤΖΗΣ

    τα κλεινουν δεν τα κλεινουν λεφτα δεν θα παρουν. το τζαμπα υπαρχει και θα υπαρχει κι αλλου.σιγα μην δουλευει ο αλλος φαμπρικα ενα οκταωρο για ενα cd. τζαμπα και παντου τζαμπα!!!!!

  • BWOUZ

    KAMIA MPYRA PAIZEI EDW?

  • Every time the sheep bleats it loseth a mouthful. – Italian Proverb

  • […] το έργο του δωρεάν και να τύχει μεγάλης εκτίμησης. [>>>] Σοφία Γκιούσου, Ιστολόγιο Digital […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>