Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Τί λέει η Ντόρα;

Δεν ξεύρω αν ξέυρετε αλλά με τη Ντόρα έχω μια συμπάθεια. Το έχω πει σε ανύποπτο χρόνο σε φίλο δεξιό κάργα: Βάλτε τη Ντόρα Πρόεδρο να καταστραφεί το ΠΑΣΟΚ. (προ ενός έτους βέβαια – πολύς καιρός έχει περάσει από τότε).

Η Ντόρα έχει site, είναι στο twitter και στο friendfeed, έχει φωτογραφίες στο flickr. Όχι η ίδια – θα σπεύσουν να με διορθώσουν. Το Dora Web Team. Λίγο με ενδιαφέρει. Είναι ξεκάθαροι πάντα ότι πρόκειται για ομάδα και όχι για την ίδια τη Ντόρα. Και στο κάτω κάτω αν Υπουργός πράμα προλάβαινε να κάνει και τα δικά της update πολύ θα με απασχολούσε. Μου φτάνει ότι το σκέφτηκε – επί του παρόντος – και ελπίζω ότι διαβάζει και ακούει τις συζητήσεις που γίνονται γύρω από τα θέματα που ανοίγει.

Να μη στα πολυλογώ η Ντόρα έχει βίντεο για να ανακοινώσει το DoraWebU. Εύγε. Δε σας δίνω link τώρα γιατί μόλις πήγα είδα ότι είναι σε maintenance mode (τη μέρα που τον ανακοινώνετε;  #fail λέμε)

Να σου πω λίγο τα αρνητικά (μετά τα θετικά για να μη μου φύγεις με ξινίλα στο στόμα)

 • Ο ήχος έιναι σφάλμα. Ακούγεται πολύ πολύ white noise, ενοχλητικό πολύ στα αυτιά του ακροατή από την πρώτη στιγμή.
 • Μην της κάνετε λήψη από ψηλά. Η κάμερα να είναι στην ίδια ευθεία με τα μάτια της. Δεν της δίνει μια ταπεινοφροσύνη η λήψη της δίνει μία περίεργη φάτσα – μας κοιτά κάπως παράξενα.
 • Αισθάνεται λίγο άβολα (τα χέρια της είναι το σημάδι). Χαλαρώστε την, δε θα την φάμε. Ίσως αν την βάλετε σε μία λιγότερο αυστηρή θέση/ καρέκλα, να είναι κάπου λίγο πιο άνετα. Στην ανάγκη βάλτε την να περπατάει.


Πώς το κάνει ο Cameron


Πώς το κάνει ο Milliband

 • Προσοχή λίγο στο τί λέξεις χρησιμοποιεί. Με ενόχλησε πολύ που λέει “μας φέρνει πιο κοντά στον πολίτη”. Σαν να λέει ότι υπάρχει μια διχοτόμηση, ένα “εμείς” κι “εσείς”. Βέβαια θετικό είναι που λέει εμείς οι πολιτικοί να έρθουμε πιο κοντά στον πολίτη (κι όχι να καθόμαστε στις πολυθρόνες του Μεγάλη Βρετανια να κυβερνάμε αυτόν τον τόπο – αθάνατε Μαυρογιαλούρε). Αλλά θέλω πολύ να πάμε ένα βήμα παρακάτω – στη συζήτηση. Δηλαδή στη δημιουργία ενός Commons αντί εμείς οι πολίτες να θέτουμε ερωτήσεις και οι πολιτικοί να προσπαθούν να απαντήσουν.

Έχει και θετικά βεβαίως

 • Καταρχήν πολύ χαίρομαι που μία πολιτικός εν Ελλάδι αποφάσισε μπλα μπλα μπλα – τα ξέρετε
 • Φαίνεται συμπαθέστατη, βγάζει μια πολύ ωραία γλύκα, γράφει δηλαδή στην κάμερα συμπαθητικά.
 • Είναι θετικό που αναφέρει το web team της δείχνει ότι και μας το λέει ότι δεν τα κάνει μόνη της και ότι εκτιμά τους ανθρώπους που δουλεύουν για αυτήν (επικοινωνιακό win)
 • Εύγε που αναφέρει το ανοιχτό λογισμικό – καλό θα ήταν να δούμε ίσως και κάποιες συζητήσεις με χρήστες και την κοινότητα και κάποια διερεύνηση του θέματος.
 • Επικοινωνιακό epic win ο τρόπος που αναφέρει τα social media. Ούτε ως ειδήμων ούτε ως τελείως άσχετη. Ως ένας κανονικός άνθρωπος που ξεκινάει την ασχολία του.

Αναμένω και τα επόμενα και ελπίζω σε σφόδρα βελτίωση – πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση.

16 comments to Τί λέει η Ντόρα;

 • Αδικία είναι αυτό. Ο Κωστάκης είναι ολίγον καμμένος πολιτικά αυτή τη στιγμή. Διάλεξε άλλον κι είμαι μέσα. Let the battles begin!

 • Εντάξει συμφωνώ. Κανόνισε τα.

  Κι επειδή παίζουμε κι οι δύο με βρώμικα μέσα έχει να γίνει του Βατοπεδίου.

  Θα σε εξασφαλίσω.

 • Το video είναι απαράδεκτο για τους λόγους που επισημαίνεις. Και φλύαρο, πολύ φλύαρο. 30 δευτερόλεπτα και θα αρκούσαν. Ας κόβαν τα «τελεία τζι άρ» τα οποία ακούγονται φαιδρά, ειδικά όταν είναι βουλωμένη η μύτη.

  Εκείνο το dorawebu πάντως είναι λίγο αστείο επειδή (εδώ) παραπέμπει σε Dora Web University. Αμαν αμαν.

  Επίσης λίγο ορθογραφική επιμέλεια στον «ιστότοπο» [sic] δεν θα έβλαπτε εκτός κι αν το «Ιντερνέτ» [sic] σηκώνει νέες ορθογραφίες.

 • Νομίζω ότι μαθαίνουν ακόμα. Και ξέρεις είναι καλό που μαθαίνει μια πολιτικός.

  Αν ήσουν ας πούμε εσύ θα σου έκανα τις παρατηρήσεις ιδιωτικά για να μην παρεξηγηθείς. Ενώ τώρα κάνω τις παρατηρήσεις μου και μπορούμε να κάνουμε συζήτηση δημόσια κι από αυτή (από τη συζήτηση όχι από τις παρατηρήσεις μου) να μάθουν και οι επόμενοι πολιτικοί και πολίτες.

 • Μα εδώ δεν πρόκειται περί τυχαίας πολιτικού, πχ Έφης Σαρρή. Μιλάμε για την Υπουργό Εξωτερικών, πρώην Δήμαρχο Αθηναίων, και επίδοξη πρωθυπουργό της χώρας. Σ' αυτό το επίπεδο της πολιτικής σταδιοδρομίας επιτρέπονται τέτοιες δουλειές του ποδαριού, τέτοια τσαπατσουλιά; Δηλαδή πότε θα στρώσει το σύστημά της η Ντόρα; Όταν αναλάβει τα ηνία της ευρωπαϊκής επιτροπής;

 • Χμ χμ χμ. Το ΠΑΣΟΚ κάνει πολύ πιο επαγγελματική δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Πιστέυω πως αυτό έχει να κάνει με δύο πράγματα. Τους ανθρώπους που επέλεξε το ΠΑΣΟΚ (και δεν τους ξέρω, κρίνω εκ του αποτελέσματος) και το ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αντιπολίτευση.
  Έχει σημασία αυτό που λέω. Στην αντιπολίτευση είναι πάντα πιο εύκολο να κοιτάξει λίγο παραπέρα – να βρει καινούριους τρόπους να κρίνει το κυβερνητικό έργο. Για μία κυβέρνηση – που πρέπει να περνάει και μέσα από τη γραφειοκρατία του κάθε Υπουργείου ας πούμε – είναι πολύ δυσκολότερο. Άσε που η κάθε κυβέρνηση κρίνεται ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ως υπεύθυνη και είναι δύσκολο να είσαι σε αμυντική στάση ενώ η κάθε αντιπολίτευση δύναται ευκολότερα να είναι σε επιθετική/ δημιουργική στάση.
  Κοίτα τί έγινε στη Βρετανία. Ενώ οι Conservative bloggers σπέρνουν τον φόβο και τον τρόμο οι Labour τρέχουν λαχανιασμένοι από πίσω. Στις αναλύσεις και συζητήσεις που έχω παρακολουθήσει στη δουλειά μου βλέπω ότι το βασικό τους πρόβλημα είναι η διαρκής αμυντική στάση.
  Και μιλάμε για μία χώρα που χρησιμοποιεί τα social media πολύ περισσότερο από την Ελλάδα ούτως ή άλλως (κοίτα για παράδειγμα το εξαιρετικό http://www.number10.gov.uk/ που είναι το γραφείο του Πρωθυπουργού).

 • Στις αιτίες θα διαφωνήσω. Θα διέκρινα 3 βασικούς λόγους:

  1. Τα πιο αριστερά κόμματα έχουν σχεδόν πάντα καλύτερες επιδόσεις στα social media. Υποψιάζομαι γιατί, αλλά ας μην το αναλύσουμε τώρα.

  2. Η κυβέρνηση έχει αυτή την στιγμή στην διάθεσή της το (σημερινό) “βαρύ πυροβολικό” της ενημέρωσης, τα ΜΜΕ. Γιατί να σπαταλήσει πόρους σε κάτι που επηρεάζει Χ όταν με τους ίδιους πόρους (χρόνο, άτομα κ.λ.) μπορεί να επηρεάσει 100 X; (Μόνο αν ετοιμάζεται για το μέλλον, όπως θεωρώ ότι κάνει η Μπακογιάννη)

  3. Το ΠΑΣΟΚ έχει την τύχη να έχει για αρχηγό του ένα άνθρωπο που εδώ και πολλά χρόνια πιστεύει και προσπαθεί να προωθήσει πράγματα που απλά γίνονται καλύτερα μέσω internet.

 • Σύμφωνοι. Το dorawebu όμως δεν είναι κυβερνητικό site αλλά προσωπικός ιστοτόπος της Μπακογιάννη. Άρα το DoraWebTeam δεν είναι τίποτα βαριεστημένοι υπάλληλοι του τμήματος συγκοινωνιών από την Κάτω Αετοράχη, αλλά πολιτικοί συνεργάτες διαλεγμένοι από την ίδια την Ντόρα. Αν λοιπόν οι άμεσοι συνεργάτες της κάνουν τέτοιες τσαπατσουλιές, καταλαβαίνεις τι γίνεται με τους παρακάτω.

  Καλή η παρουσία στο διαδίκτυο αλλά η ποιότητα με την οποία εμφανίζεται η Ντόρα, υποδηλώνει πως η παρουσία είναι τελικά αυτοσκοπός (πχ, να ρε κάναμε κι ένα social media sto Ιντερνέτ [sic]), παρά μέσο ουσιαστικής επικοινωνίας με τους πολίτες.

 • Καλά το 3 δε θα το ασχολιάσω, δεν έχω άποψη, δεν είμαστε και γνωστοί. Για να το λες μιλάς εκ πείρας.

  Το 1 μου λέει κι εμένα κάτι, γράψε στο REC να το κουβεντιάσουμε.

  Το 2 το βρίσκω ολίγον κυνικόν, βέβαια πολύ πιθανό. Μόνο που όπως λέει και ο λ:ηρ παρακάτω μιλάμε για τη Ντόρα – που θα έπρεπε να βλέπει δύο βήματα παρακάτω, στην αντιπολίτευση – χωρίς βέβαια αυτό να μην την περιορίζει καθώς παραμένει κυβέρνηση.

  Πάντως μην παραβλέπεις την επικοινωνιακή δυσκολία του να στηθεί narrative γύρω από μία πολιτική ταυτότητα που ταυτίζεται με την κυβερνητική δράση – έρχεται βεβαίως και η ώρα του ΠΑΣΟΚ και θα έχουμε καιρό να το κουβεντιάζουμε φαντάζομαι. :-)

 • για το 3, μπορείς να πάρεις και την άποψη του Miliband: http://www.newstatesman.com/2009/07/john-change… (ψάξε για greece στο κείμενο)

 • Thanks :-)

  Τα έλεγε από το 2004 μη νομίζεις ότι ξεχνάω και δεν παρακολουθώ – τί δουλειά κάνουμε;

  http://www.opendemocracy.net/democracy-open_pol

 • Και θα μου επιτρέψετε να σημειώσω το epic win του ΠΑΣΟΚ που σε post για τη Ντόρα μπορούν ά ν ε τ α και αβασάνιστα να εκθειάσουν το approach του Γιώργου Παπανδρέου (βλέπε τη συζήτηση με τον vrypan άνωθεν).

  Δηλαδή ρε παιδιά – ρε παιδιά (με ύφος concerned) τους δίνετε εύκολα τη νίκη στο χέρι άμα δεν κάνετε ποιοτική δουλειά.

 • ΑΑΒΟΡΑ ΑΝΕΤΑ ΑΒΑΣΑΝΙΣΤΑ, ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΑΣ.

 • με φτιάχνει λέμε το approach σας στα social media – κάνετε και house calls;

  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑ!

 • Η πραγματική μάχη θα είναι να αναλάβετε Papariga Web …

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>