Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Κώδικας δεοντολογίας των bloggers

Δεν πρέπει κάποια στιγμή να θεσπιστεί; Δεν πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αυτή η συζήτηση;

Μπορεί να είμαι περίεργη αλλά φαινόμενα που παλιά απλά με εκνευρίζαν τώρα με κάνουν έξαλλη. (Το ότι είμαι περίεργη είναι γεγονός βέβαια αλλά το θέμα παραμένει).

Κάποια φαινόμενα (όπως αντιγραφές) υπάρχουν εδώ και καιρό στην ελληνική blogόσφαιρα αλλά τους τελευταίους μήνες το κακό έχει παραγίνει. Ίσως επειδή γίναμε πολλοί απότομα. Όταν ένα πεδίο πρωτοεμφανίζεται οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι λίγο πιο ‘ενημερωμένοι’. Όταν το πεδίο γίνεται δημοφιλές οι ‘άγραφοι’ κανόνες πάνε περίπατο. Και είναι λογικό – ίσως και σφάλμα της κοινότητας της ίδιας που δεν φροντίζει την ολική της εικόνα;

Τα παρακάτω νομίζω ότι είναι σημαντικά.

1) Δεν δημοσιεύουμε κείμενα άλλων χωρίς άδεια και αναφορά πηγής.

2) Δεν δημοσιεύουμε φωτογραφίες που έχουν copyright.

3) Δεν δημοσιεύουμε φωτογραφίες που έχουν Cretive Commons ή Copyleft άδεια χωρίς να ακολουθούμε τους όρους της αδείας.

4) Δεν δημοσιεύουμε κανένα original υλικό που δεν έχουμε δικαίωμα να δημοσιεύσουμε.

Γενικώς αν κατάλαβες με εκνευρίζει το ότι τα έχουμε μπερδέψει πολύ τα πράγματα. Κοινωνία της πληροφορίας και Ελευθερία δε σημαίνει να κλέβεις. Σημαίνει να βρίσκεις εναλλακτικούς τρόπους και να υποστηρίζεις όσους σου δίνουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις το υλικό τους.

Υπάρχει πάρα πολύ υλικό εκεί έξω που προσφέρεται δωρεάν για μη εμπορική χρήση και είναι εύκολο να βρεθεί. Οι καλλιτέχνες/ δημιουργοί που προσφέρουν τα έργα τους κατά αυτό τον τρόπο έχουν περισσότερη ανάγκη προβολής μέσα από τα ιστολόγια μας.

Υπάρχει κάτι που να σε ενοχλεί εσένα και να το ξέχασα; Θα είχε αξία να στήσουμε ένα wiki για να το κουβεντιάσουμε;

—-
Update: Άλλωστε αυτά που μας κάνουν δεν πρέπει να τα κάνουμε

20 comments to Κώδικας δεοντολογίας των bloggers

  • Γράφουμε για να: διαμαρτυρηθούμε, εκφράσουμε τις σκέψεις μας, μάθουμε, μην ξεχνάμε, μάθουμε να γράφουμε καλύτερα, έχομε ενδεχόμενα σχόλια άλλων. Γράφουμε απλές σκέψεις και χωρίς σκοπιμότητα. Καλόν είναι να γράφουμε: απλά, σύντομα, με σαφήνεια και με τακτ.

    Με αυτούς τους σκοπούς δεν υπάρχει λόγος για κώδικες

  • Sofia

    Με όλο το σεβασμό διαφωνώ.

    Δεν είναι δική μου δουλειά να πω στον άλλον τί να γράψει και πώς να το γράψει. Αν θέλει ο blogger να γράφει βρισίδια, χωρίς τακτ, ακαταλαβίστικα κλπ δικαίωμα του.

    Αν όμως θέλει να κλέβει ενοχλούμαι πολύ.

  • Πράγματι ο γράφων δεν ανέφερε τις πηγές του. Εφεξής δεν θα επαναληφθεί

  • kouk

    Η δεοντολογία δεν είναι κακό πράγμα και το να κωδικοποιείται ούτε αυτό είναι κακό εφόσον η εξέλιξη του είναι εύκολη. Από τα όσα ανέφερε η Σοφία το μόνο που με βρίσκει προσωπικά αντίθετο σαν πρακτική είναι η δημοσίευση έργων τρίτων με τρόπο που ο θεατής να μπορεί εύλογα να υποθέσει πως τα έχει δημιουργήσει ο δημοσιεύων. Π.χ. εάν παίξουν οι Iron Maiden ένα κομμάτι που έχω γράψει εγώ στη συναυλία τους χωρίς να αναφέρουν ότι δεν είναι δικό τους τότε εύλογα οι θεατές θα νομίσουν ότι ακούν το νέο τραγούδι των Iron Maiden. Αν όμως το συγκρότημα της γειτονιάς παίξει το τελευταίο κομμάτι των Iron Maiden τότε δεν πιστεύω ότι τίθεται θέμα και ας μην αναφέρουν ότι είναι των Iron Maiden, και φυσικά δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να πάρουν άδεια _οποιαδήποτε_ και αν ́η επιθυμία των Iron Maiden. Επειδή λοιπόν το βλέπω έτσι fuzzy το θέμα είναι λογικό να μην είμαι πολύ αισιόδοξος για τη χρησιμότητα ενός κώδικα δεοντολογίας ο οποίος δεν θα μπορεί να συμπεριλάβει όλες τις δυνατές περιπτώσεις. Προτιμώ ο καραγκιόζης που παριστάνει ότι είναι ο δημιουργός έργων αλλονών να τιμωρείται μέσω του εξευτελισμού από το κοινό παρά μέσω επιβολής μιας τεχνητής δεοντολογίας.

  • Sofia

    kouk χμμμμμ. θα συμφωνούσα ΑΛΛΑ (πάντα υπάρχει ένα τέτοιο) νομίζω ότι δεν έχουμε πλέον την ίδια ‘κοινότητα’ που είχαμε στις αρχές (πριν κάποια χρόνια) του ελληνόφωνου blogging. Τα νούμερα τα ίδια μας έχουν ξεπεράσει κι αυτός ο ‘εξευτελισμός’ που λες δεν βλέπω να έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα/ αξία.

    Βέβαια, πάντα έχουμε τους opinion setters της blogόσφαιρας, blogs με μεγαλύτερη βαρύτητα από άλλα (ονόματα δε λέω) αλλά και πάλι δεν είμαι ευχαριστημένη. Θα μου άρεσε να το φωνάζω ως δεδομένο ότι το παρόν blog προσπαθεί να μην κλέβει ας πούμε.

    Από την άλλη μπορεί να βλέπω το θέμα και πιο σοβαρό από ότι είναι.

  • Να υπενθυμίσω ότι εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχω θέσει το θέμα και έχω εισηγηθεί και ένα σχετικό Κώδικα (ιδιωτική κωδικοποίηση).

    Θα τον βρείτε εδώ:

    http://elawyer.blogspot.com/2007/03/blog-post_6732.html

    και το σχετικό Επεξηγηματικό Υπόμνημα, εδώ:

    http://elawyer.blogspot.com/2007/03/blog-post_21.html

  • e-lawyer ρε παιδάκι μου κι εσύ απευθείας στα Υπομνήματα, σε έχει χαλάσει η δικηγορία.

    Γι’αυτό καταλαβαίνω και τον vrypan που διαφωνεί άνωθεν γιατί δεν θέλει κανείς να υπογράψει με αίμα.

    Αναρωτιέμαι όμως πόσοι συμφωνούν και διαφωνούν. Μόνο εγώ είμαι που γίνομαι έξαλλη με τις κλοπές.

    Είναι μήπως επειδή θεωρώ ότι το blogging είναι σημαντικό κι όχι ακόμα ένα τρόπος κοινωνικοποίησης τύπου IRC;

  • Δεν νομίζω πως μπορείς να ορίσεις Κώδικα Δεοντολογίας για τους bloggers γιατί οι bloggers δεν αποτελούν συμπαγή, ομογενή ομάδα. Επιπλέον, ο ορισμός του blog αυτού καθεαυτού δεν είναι σαφής· αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες σχετικές πλατφόρμες αυτοαποκαλούνται ‘publishing systems’, ‘personal publishing systems’, ‘content management systems’ και όχι ‘blogging systems’. Όμως και να μπορούσαμε να ορίσουμε επαρκώς τα blogs νομίζω πως και πάλι η συζήτηση περι Κώδικα Δεοντολογίας θα ήταν ως επι το πλείστον άτοπη.

    Σχετικά με όσα γράφεις περι κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας κλπ. — και με τα οποία φυσικά και συμφωνώ απόλυτα — υπάρχει ήδη κάλυψη από την ισχύουσα νομοθεσία. Επιπλέον, υπάρχει ήδη, εδώ και χρόνια, ένα άτυπο etiquette για θέματα όπως το hotlinking εικόνων, το deep linking κλπ.

    Ας αφήσουμε τη ‘κωδικοποίηση’ της όποιας δεοντολογίας απαιτείται ως ακαδημαϊκή άσκηση σε όποιον ενδιαφέρεται και ας κοιτάξουμε να απαιτήσουμε την εφαρμογή του νόμου. Με άλλα λόγια, εαν κάποιος παραβιάζει τη νομοθεσία, αντιγράφωντας υλικό από τον δικό σου ιστότοπο (είτε είναι blog είτε όχι) κυνήγησέ τον. Μην διοχετεύεις την ενέργειά σου στην άσκοπη αναζήτηση — αν μη τι άλλο — άχρηστων Κωδικών Δεοντολογίας που εν τέλει δε πρόκεται να έχουν καμία ουσιαστική ισχύ ή αξία.

  • cosmix νομίζω you’ve put your finger on it (γιατί είναι αργά και βαριέμαι να σκεφτώ αντίστοιχη ελληνική φράση.

    Αυτό το άτυπο etiquette που λες δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον – πιστεύω ότι έχει εκλείψει εδώ και καιρό, κυρίως μέσα από την απότομη αύξηση των αριθμών των bloggers.

    Μπερδεύουμε την ελεύθερη έκφραση με την κλοπή. Μπορώ να σου ανεβάσω άπειρα παραδείγματα κλοπής.

    Πιστεύεις πραγματικά ότι αυτό το etiquette υπάρχει ακόμα;

  • Και τι θα γίνει δηλαδή;
    Όποιος ανοίγει blog θα υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι θα τηρεί τους κανόνες;
    Και αν δεν τους τηρεί, τι; Με ποιο τρόπο θα υποχρεώνεται να τους τηρεί;
    Παιδιά… Οι υπάρχοντες νόμοι είναι υπεραρκετοί. Μην αλυσσοδένετε το μέσο με περισσότερα “μη”. Και ιδίως όταν δεν μπορείτε αυτά τα “μη” να τα επιβάλλετε.
    Για μένα ο μόνος κώδικας δεοντολογίας είναι η προσωπική υπευθυνότητα του καθενός.

  • AF Marx δεν διαφωνούμε. Γι’αυτό και δεν λέμε να υπογράφει κάποιος με αίμα. Ανησυχώ όμως ότι αυτά που νομίζουμε ότι εννοούνται, τελικά δεν εννοούνται καθόλου.

  • Δε μπερδεύουμε τίποτα. Το ζήτημα της κλοπής το καλύπτει η νομοθεσία. Τα υπόλοιπα είναι όντως θέμα προς συζήτηση και συμφωνώ πως η ανάπτυξη της κοινότητας έχει κάνει θολότερα τα νερά σε ό,τι αφορά την κοινώς αποδεκτή συμπεριφορά. Σε καμία περίπτωση όμως δε πιστεύω πως ένας Κώδικας Δεοντολογίας πρόκεται να βοηθήσει.

  • cosmix ούτε εγώ είμαι βέβαιη ότι ένας Κώδικας Δεοντολογίας πρόκειται να βοηθήσει (μάλλον αβέβαιη είμαι). Εσύ τί νομίζεις ότι θα βοηθούσε;

  • Μην πειράζετε τίποτα. Αστε τα πράματα να πάνε μόνα τους. Αν είναι σταγόνες σε ρυάκι χαμένο, θα χαθούν. Αν είναι νεράκι φρέσκο, θα βρει κι άλλα ρυάκια, να φτιάσει ποτάμι. Στόμαθε εξάλλου κι ο δάσκαλος ότι ο κλέφτης και ο ψεύτης…
    Dixit AFM, μεγάλα παιδιά είμαστε!

  • Θα συμφωνήσω – το γεγονός ότι κάποιοι δεν ξέρουν – δεν γνωρίζουν ή they can’t be bothered να εφαρμόσουν το (n)etiquette δεν πάει να πει άντε γιούρια – ας φτιάξουμε κωδικα δεοντολογίας! Έλεος στο 2007 και σε ένα νεο μέσο πάμε να συζητήσουμε για τις ίδιες μαλακίες που μαστίζουν και άλλους! Είδαμε ποσο καλά λειτουργεί και ο κώδικας εκει που έχει θεσπιστεί ή κάτι άλλα τραγελαφικά ΕΣΡ!

    Αν σου την σπάει που εγώ ή ο άλλος δεν βάζει link στο image που βρίσκει στο google images ενω το netiquette ορίζει άλλα – τότε ξόδεψε την ενέργεια σου με το να προσπαθήσεις και εσύ με την σειρά σου να επιμορφώσεις τον κόσμο – spread the word που λέμε! Γράψε προσπάθησε να βοηθήσεις τους νέου blogger- μην ξεχνάς ότι στην Ελλάδα θα περάσουν ακόμα αρκετά χρόνια για αν συνηθίσει ο Έλληνας την ερώτηση – ‘Να σου πω για δώσε μου το email σου να μείνουμε σε επαφή’ . Δεν είμαστε και τόσοι πολλοί – εδώ βλέπεις ακόμα φοιτητές σε πανεπιστήμια και δεν ξέρουν τι θα πει το email!

    Θεωρώ constructive, το να βοηθάμε και να επιμορφώνουμε όσο μπορούμε – τους νέους – αλλά το αναλωθούμε σε συζητήσεις για κώδικες πω πω γάμησετα ακούγεται καταρχήν Lame και fucking boring!

    Πάρα πολύ σωστά αναφέρθηκε = αν κάποιος έστω και τώρα έχει θίξει την πνευματική σου δουλειά – μπορείς να κινηθείς νομικά εναντίον του – άλλο όμως αυτό ΚΑΙ ΑΛΛΟ to
    (n)etiquette.

    Απο το post σου φαίνεται ότι τα μπερδεύεις – ξεκαθάρισε τι σε πειράζει πιο πολυ!

    respect

    φιλικά πάντα ε!

  • kouk

    Sofia, το πρόβλημα με τους μεγάλους αριθμούς είναι υπαρκτό όπως λες, γιατί συχνά ο δημιουργός δεν είναι μέλος της εκάστοτε υποκοινότητας της μπλογκόσφαιρας όπου κυριαρχεί μια πλάνη για τα έργα του. Όμως σε αυτή τη περίπτωση, όπου κάποια υποκεινότητα πλήττεται από ένα τέτοιο φαινόμενο είναι δική της αρμοδιότητα να κρίνει εάν είναι αρκετά σημαντικό για αυτή ώστε να αναζητήσει την αλήθεια. Η πλαστογραφία πλήττει άμεσα τον αναγνώστη όχι τον δημιουργό.

  • Συμφωνώ με την ανάγκη να υπάρχει κάποια στοιχειώδης δεοντολογία αλλά συμφωνώ επίσης πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Οι βάσεις της δεοντολογίας υπάρχουν. Η δεοντολογία στηρίζεται σε θεμελιώδεις αρχές καλής συμπεριφοράς, καλοπιστίας, τεκμηριωμένου διαλόγου με στοιχεία και επιχειρήματα στηριγμένα σε λογική, σεβασμού της προσωπικότητας και της πνευματικής δημιουργίας των άλλων κτλ.

    Αυτά είτε μαθαίνεις να τα σέβεσαι ως αποτέλεσμα της ανατροφής σου και της παδείας σου, είτε μαθαίνεις να τα γράφεις στα παλιά σου τα παπούτσια (ως αποτέλεσμα του ίδιου περιβάλλοντος).

    Μια τυπική δεοντολογία λοιπόν, θα γίνει σεβαστή από αυτούς που θα τηρούσαν και την άγραφη. Όσοι αδιαφορούν για την άγραφη θα αδιαφορούσαν και για την τυπική. Βεβαίως υπάρχει και μια γκρίζα ζώνη, οι «ΔΓ/ΔΑ (δεν γνωρίζω/δεν απαντώ)», τους λέω. Δεν τους υπολογίζω ως επαρκή ή ικανό πληθυσμό για να δικαιολογήσω την σύνταξη δεοντολογίας.

    Η εφαρμογή μιας τυπικής δεοντολογίας είναι αδύνατη.

    Ως κοινότητα ιστολόγων όμως έχουμε δύναμη στα χέρια μας να προβάλλουμε τις αρχές στις οποίες πιστεύουμε. Γι αυτό, κι από το blog της Σοφίας, προτείνω τα εξής απλά βήματα με τα οποία μπορούμε να δείχνουμε τον σεβασμό μας στις αρχές που πιστεύουμε.

    1- ας μην βάζουμε στα blog rolls μας ιστολόγια τα οποία δεν μοιράζονται τις ίδιες αρχές με τις δικές μας.

    2- ας ξεφωνίζουμε στο buzz ή κάπου άλλου (πχ ένα facebook group για Έλληνες ιστολόγους;) έντυπα και ιστολόγια που καταφεύγουν σε λογοκλοπή.

    3- Ας φτιάξουμε μια ιστοσελίδα «λόγου τιμής« στην οποία να μετέχουν εθελοντικά όσα ιστολόγια αποδέχονται τους βασικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς. Κι ας επιτρέψουμε σε όσους έχουν ενστάσεις για την εντιμότητα αυτών των ιστολογίων να τις δημοσιεύουν εκεί. Κάτι σαν rating system που να επιτρέπει όμως στον θιγόμενο ιστολόγο να απαντήσει.

    4- Ας κάνουμε το ίδιο με το #3 παραπάνω για τα ΜΜΕ. Κάτι σαν παρατηρητήριο τύπου δηλαδή που να δημοσιεύει δείκτες αξιοπιστίας, δεοντολογίας, κτλ για τα έντυπα με βάση τις πληροφορίες που θα παρέχουν οι αναγνώστες, μέσω ενός καλά οργανωμένου συστήματος αξιολόγησης.

  • Χίλια ευχαριστώ σε όλους που αφήσατε σχόλια – βρίσκω τη συζήτηση πολύ ενδιαφέρουσα.

    papo δεν έχει κλέψει κάποιος τη δουλειά μου (έχει συμβεί αλλά δε με έχει ενοχλήσει). Δεν τα μπερδεύω καθόλου τα πράγματα. Με ενοχλεί ότι κάποιοι ανεβάζουν ότι κλεμμένο πράγμα τους κατέβει για να εκφραστούν και κάποιοι άλλοι ξοδεύουν άπειρες ώρες ψάχνοντας εναλλακτικό και νόμιμο τρόπο έκφρασης. Έτσι δυσκολευόμαστε κατόπιν να εκτιμήσουμε το εναλλακτικό. Νομίζουμε ότι ο μόνος τρόπος έκφρασης είναι μέσω της κλεψιάς.

    λ:ηρ Μ’αρέσει πολύ η ιδέα σου για το παρατηρητήριο

  • […] Κώδικας δεοντολογίας των bloggers. Διαφωνώ. Αυτά είναι βασικά πράγματα που υπαγορεύονται από τον νόμο και από απλό σεβασμό στην δουλειά του άλλου. This entry was written by Panayotis, posted on 23|Nov|2007 at 19:56, filed under asides and tagged blogging. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL. « η LG ψάχνει για ευρωπαίους moblogers […]

  • […] άγια. (Να σημειώσω βέβαια ότι κάποιους μήνες πριν που συζητάγαμε για μανιφέστο στο καταραμένο τούτο blog πέσανε να με φάνε με τις […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>