Δώσε μου δυο λεπτά από τον χρόνο σου.
Ρίξε μια ματιά στο kariera.gr και (συγκριτικά) στο Guardian Jobs ή στο Monster. Σκέψου το λίγο σαν το παιχνίδι με τις εικόνες που ψάχνεις να βρεις τί λείπει.
Μόνο που εδώ λείπει μία από τις βασικότερες πληροφορίες σχετικά με μία θέση εργασίας. Ο μισθός. Φαίνεται ότι είναι επτασφράγιστο μυστικό, το οποίο αποκαλύπτουν μόνο στον Πάπα.
Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να κάνω αίτηση για μία θέση που δεν ξέρω ποια είναι η μισθολογική της κλίμακα. Δεν χρειάζομαι ακριβή αριθμό, ένα περίπου για να ξέρω πού κινούμαι. Στη Βρετανία ο ίδιο τίτλος μπορεί να έχει τεράστια διαφορά στο μισθό. Ως ενδιαφερόμενος κατανοείς ότι άλλο το επίπεδο της μίας θέσης και άλλο της άλλης. Και στο κάτω κάτω βρε αδελφέ μπορεί να μην έχει καμία όρεξη να κάνεις αίτηση σε μια δουλειά που δεν προσφέρει τουλάχιστον το μίνιμουμ που είσαι διατεθημένος να δεχτείς. Πρέπει δηλαδή να μπεις στη διαδικασία, να στείλεις βιογραφικό, να περάσεις συνέντευξη και μετά να σου πουν το μισθό. Τσάμπα χρόνο και τσάμπα άδεια από τη δουλειά σου αν δεν σου αρέσει ο αριθμός.
Ακόμα χειρότερα, ίσως να μην σου πουν καθόλου τον αριθμό αλλά να σε ρωτήσουν
– Πόσα θα θέλατε;
Εδώ σου κάνουν την ίδια ερώτηση αλλά τουλάχιστον έχουν δημοσιεύσει την μισθολογική κλίμακα, οπότε απαντάς με έναν αριθμό στη μέση.
Στην Ελλάδα τί απαντάς; Έναν τυχαίο αριθμό φαντάζομαι. Όσο και να ξέρεις την αγορά ο αριθμός είναι πραγματικά τυχάρπαστος γιατί αποκλείται να γνωρίζεις με λεπτομέρεια τις απαιτήσεις της θέσης. Το να γίνει έλεγχος των απαιτήσεων της θέσης και να παρθεί απόφαση για το μισθό είναι δουλειά του HR δεν είναι δουλειά δική σου.
Υποπτεύομαι ότι το σκηνικό γίνεται για τον εξής λόγο: Για να γλιτώσουν οι εργοδότες όσο πιο πολλά γίνονται.
Παράδειγμα. Δίνεις έναν τυχαίο αριθμό ως μισθό. Αν είναι υψηλός (και φυσικά πάντα θα είναι υψηλός αν μπορούν να σε πείσουν ότι πρέπει να δεχτείς λιγότερα λεφτά) υποπτεύομαι ότι όποιος είναι απέναντι σου κάνει μια κίνηση με το κεφάλι του για να σου υποδείξει ότι λες πολλά. Σε αυτή την περίπτωση σε έχουν πιάσει κότσο ήδη. Πανικόβλητος εσύ λες ότι “είσαι ανοιχτός σε προτάσεις βέβαια” και άλλα τέτοια εμετικά. Πάει την έκατσες. Ειδικά αν είσαι και άνεργος και το έχουν πάρει χαμπάρι σε κρατάνε από τα απαυτά σου.
Νομίζω τελικά έχουμε λίγο λάθος προτεραιότητες όσον αφορά την εργασία στην Ελλάδα.
Αν θέλεις θεσούλα να τρουπώσεις και να τα ξύνεις τότε το υπάρχον σύστημα είναι υπεραρκετό. (Σκάσε και κολύμπα).
Αν θέλεις μια δουλειά που να σε προκαλεί να πας λίγο παραπάνω, να μάθεις πέντε πράγματα ακόμα και να αμοίβεσαι γι’αυτό τότε το υπάρχον σύστημα είναι τουλάχιστον σφαλιάρα ανάποδη που την τρως κάθε φορά που ψάχνεις δουλειά.
Πάντως να σημειώσω και μια τελευταία σκέψη. Υπάρχουν κι άλλες χώρες. Κανείς δεν μετάνιωσε την εμπειρία του να ζήσει και να δουλέψει λίγο στο εξωτερικό (σιχαίνεσαι τα άσχημα περισσότερο αλλά σου λείπουν και τα καλά ακόμα περισσότερο). Για αρχίστε να κοιτάτε και στα παρακάτω. Ποτέ δεν ξέρεις.
Guardian Jobs
Monster
Total Jobs
Jobsite
από τον Derek: jobs.ie
Συμφωνώ απόλυτα, πριν από κανένα μήνα που κοιτούσα για δουλειές στην Ελλάδα μέσα σε μια από τις φρίκες που συχνά με βολοδέρνουν, ο μισθός έλειπε προκλητικά από το job description!
Αλλά, ο μισθός είναι επτασφράγιστο μυστικό και στις καθημερινές μας συνομιλίες, όχι μόνο στο kariera.gr…
Σοφία σ’ευχαριστώ πολύ για τα λινκια. Είχα υπόψη μου μερικά sites απο working agencies αλλά μου φαίνεται όσο περισσότερα τόσο καλύτερα. Θα κρατήσω την τελευταία σου σκέψη με την οποία συμφωνώ όλο και περισσότερο, ειδικά όταν διαβάζω αφιερώματα για πόλεις και χώρες που έχουν ξεφύγει μπροστά εδώ και καιρό.
Πάντα είχα πρόβλημα όταν έπρεπε να συζητήσω το οικονομικό μ’ έναν πιθανό εργοδότη. Έπαιρνα τελείως παθητική στάση με αποτέλεσμα να έχω συμφωνήσει για δουλειά σε βιομηχανία με 20 ευρώ τη μέρα. Ελπίζω να αποβάλλω αυτό το κόλλημα σύντομα.
Καλή σηνέχεια, να’σαι καλά.
Υ.Γ.: technicality : τα δυο τελευταία λινκς δεν δουλεύουν. :(
εγώ μπορώ να προσθέσω και το jobs.ie στην λίστα???
Dot.Hakers και στις συζητήσεις; Για πιο λόγο; κάπου δεν πρέπει να έχεις μέτρο σύγκρισης;
Manolis πρέπει να δουλεύουν τώρα, τα έφτιαξα
Derek ρε συ όλοι οι καλοί χωράνε – θα το προσθέσω
Yeap, και στις συζητήσεις. Ας πούμε, δεν είναι και πολύ “κομψό” να ρωτάς κάποιον πόσα παίρνει, ούτε επίσης να αναφέρεις εσυ πόσα λαμβάνεις… Δεν μιλάω με τους κολλητούς κάποιου βέβαια…
Ως δημιουργός του Joblet (http://www.joblet.gr), μου ζητήθηκε* να μπει και ένα πεδίο που θα αναφέρει το budget/μισθό του εκάστοτε project ή θέσης.
Πληροφοριακά αναφέρω ότι το πεδίο αυτό έχει συμπληρωθεί μονάχα 2 φορές!
Ίσως οι εργοδότες φοβούνται να αναφέρουν δημοσίως τα χρήματα που προσφέρουν, για να μην φάνε κράξιμο (είτε γιατί είναι λίγα ή πολλά). Όπως και να έχει… δεν το αναφέρουν.
* http://vcdc.gr/forum/viewtopic.php?t=10675&highlight=joblet
Dot.Hakers καλα βρε παιδί δε λέμε να το διατυμπανίζει κι όλας. έτσι μια γενική κουβέντα να γίνεται
Constantinos Demetriadis πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση στο φόρουμ. Δυστυχώς δεν ξέρω τί φταίει και οι εργοδότες νομίζουν ότι ψάχνουμε μια οποιαδήποτε δουλειά και όχι μια συγκεκριμένη δουλειά. Ίσως οι δυσκολίες της αγοράς, ή το υπερεκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό που αναγκάζεται να δουλέψει για λίγα; Πάντως αν δεν διεκδικήσει αυτός που ψάχνει δουλειά λίγα είναι δυνατόν να συμβούν.
Λογικά ντρέπονται να βάλουν ότι δίνουν 900 ευρώ για στέλεχος με μεταπτυχιακό. Δεν ντρέπονται βέβαια να στο πουν απο κοντα…
και αυτό το “πόσα θα θέλατε” ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Τι περιμένεις να απαντήσει κάποιος που έχει τα προσόντα και την προϋπηρεσία για τη δουλεια; το θεμα δεν ειναι τι θελει αλλα τι είναι ο εργοδοτης διατεθειμενος να δωσει..
Χτύπησες φλέβα!!
Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν πια θεσούλες για να τα ξύνεις, υπάρχουν χυδαία κακοπληρωμένες δουλειές. Χυδαία!!
Οχι οτι δεν τα ξέρετε αυτά απλά μου άρεσε το post σου και μου βγαίνει λίγο πίκρα.
Γεια σε ολους,
Ξεκίνησα από υπάλληλος με 150.000 δρχ. πριν 10 χρόνια. Τώρα έχω τη δικιά μου εταιρεία. Ποτέ δε ρώτησα πόσα δίναν. Πάντα πήγαινα 2-3 μήνες, έβλεπα τη δουλειά και αν μπορώ να προσφέρω και μετά ζητούσα όσα νόμιζα. Αν τα έβγαζα, με κρατούσαν. Είναι απλά τα πράγματα, μην το βάζετε εύκολα κάτω και να ψάχνεστε. Ο εαυτός σας είναι σαν μια επιχείρηση! Μπορείτε να βγάλετε ή να ζητήσετε από 600 – 50.000 ευρώ το μήνα πχ. ανάλογα με αυτά που προσφέρετε.
Πιστεύω ότι οι Έλληνες εργοδότες συνειδητά δεν αναφέρουν το ύψος του μισθού που είναι διατεθειμένοι να δώσουν μιας και όσο λιγότερο πληροφορημένος είναι ο εργαζόμενος πάνω σε αυτό το θέμα τόσο πιο ευάλωτος είναι στις διαπραγματεύσεις του με τον εργοδότη Για αυτό και μπορεί κανείς να βρει στην ίδια επιχείρηση εργαζόμενους που για την ίδια θέση και με τα ίδια προσόντα μπορεί να παίρνουν ο ένας +50% περισσότερα από τον άλλον επειδή διαπραγματεύτηκαν διαφορετικά την θέση τους με τον εργοδότη. Η πρακτική αυτή επίσης μειώνει και τον ανταγωνισμό μεταξύ τον εργοδοτών , και στην Ελλάδα ως γνωστόν ότι μειώνει τον ανταγωνισμό είναι καλό πράγμα.
Ο ΜΙΣΘΟΣ
Όταν στο κρύο θα σέρνεσαι κρεβάτι
με άσβεστη την πεθυμιά στο μάτι
η ψεύτικη αγωνιώντας μη χαλάσει
παράσταση που έχεις ετοιμάσει,
τότε η μνήμη σου σε μένα θα γυρίζει
και το μαρτύριο φοβερότερο θ’ αρχίζει
καθώς τις νύχτες μας τις πια χαμένες
θ’ αναθυμάσαι, τις περασμένες.
Μα πιο πολύ γελώ κι ευχαριστιέμαι
πως θα φοβάσαι να του πεις-μήπως γελιέμαι;-
γι αυτές τις νύχτες-θα θυμώσει
και το μισθό σου δε θα σου δώσει.
—
Γιώργης Χολιαστός
πΟΛΥΕΘΝΙΚΉ ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΠΑΡΟΧΗς ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΣΤΑ ΠΛΑΊΣΙΑ ΑΝΆΠΤΥΞΗς ΤΗς ,ΕΠΙΖΗΤΕΊ ΆΤΟΜΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΊΑ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕς ΕΞΕΛΙΞΗς ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗς!
Maybe the jobs situation will start improving. It definitely sucks not being able to find a job after working your ass off for a degree.
Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam feedback? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.
[…] και μισθό είναι απλά μια τρούπα για να τρουπώσεις Τα έχω ξαναπεί σε τούτο το blog εις το παρελθόν. Καταρχήν στην αγγελία δε μας λένε τί […]