Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Υπόκλιση (σεβασμιότατε)

Είμαστε με τον supervisor μου έξω από το Πανεπιστήμιο (αυτός που επιβλέπει την πτυχιακή μου δηλαδή) τις προάλλες και καπνίζουμε. Περνάνε κάποιοι συμφοιτητές Κορεάτες, ξεκινάνε μια σύντομη κουβέντα μαζί του στα Κορεάτικα, το γυρνάνε στα Αγγλικά (δεν είναι αγενείς) και φεύγοντας υποκλίνονται σύσσωμοι τέσσερα άτομα και απομακρύνονται υποκλινόμενοι και χωρίς να του γυρνάνε την πλάτη.

– They bow to you?
τον ρωτώ με ύφος “δεν το πιστεύω” και κάνουμε μια κουβέντα περί του πόσες μοίρες υποκλίνεται ο Κορεάτης, πόσες ο Κινέζος, πόσες ο Γιαπωνέζος (90 μοίρες για το πολύ το σέβας άρα δεν κοιτάνε τον άλλον στα μάτια. Αυτό θεωρείται αγένεια στην Κορέα λέει και σε θεωρούν υποκριτή – τί μαθαίνει κανείς). Του λέω κι ότι οι Έλληνες δεν υποκλινόμαστε παρά μουτζώνουμε και δυσκολεύομαι να τον κάνω να κατανοήσει το concept.

Περνάω τόσο καιρό με τον supervisor μου τελευταία – και ενώ είμαι τίγκα στην καφρίλα και του φωνάζω χωρίς πρόβλημα – φαίνεται έχω αρχίσει να επηρεάζομαι από τις πολλές υποκλίσεις. Σήμερα βρεθήκαμε για lunch στο Πανεπιστήμιο κι έτσι όπως στεκόμουν με τον δίσκο περνάνε δυο φοιτητές και όχι μόνο υποκλίνονται σε αυτόν αλλά υποκλίνονται και σε μένα (κλου κορεάτικης κουλτούρας: σε εκείνον υποκλίθηκαν πιο βαθιά. σε εμένα λιγότερο και επιφυλακτικά γιατί δεν είναι σίγουροι για το στάτους μου).

Κεκτημένη ταχύτητα κι εγώ υποκλίνομαι διακριτικά, πάει να μου πέσει το νερό από το δίσκο, το σώζω χωρίς να φανώ πολύ σπαστικιά και σκέφτομαι “ουφ, το γλίτωσα το ρεζιλίκι πάλι” για να πάω να κάτσω στο τραπέζι και να χώσω το παλτό μου στη σάλτσα που χύθηκε μετά και στο τραπέζι και στην καρέκλα και στο πάτωμα. Και έδωσα μια μούτζα.

Είναι θέμα DNA. Τί τη θες την υπόκλιση αφού το αίμα σου προστάζει μούτζα;

3 comments to Υπόκλιση (σεβασμιότατε)

  • Βασικά δεν ήταν σίγουροι για τη διαφορά ηλικίας. Αν υποκλίθηκαν σε κόψαν για μεγαλύτερη απ’ αυτούς στα χρόνια. Κι όσο πιο μεγάλη η διαφορά τόσο πιο βαθιά η μετάνοια :)

  • Βρε λες να με πήραν για τελείως γριά; Χα χα χα.

    όχι ευτυχώς ήταν συγκρατημένη η υπόκλιση

  • zavalos

    >> Είναι θέμα DNA. Τί τη θες την υπόκλιση

    Σφαλεις ματια μου. Εχω δει πλειστα ντοκυμανταιρ με το Costas Gousgounis οπου υποκλεισεις και σκυψηματα θεωρουνται σχεδον ευλογια.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>