Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Το τριαντάφυλλο με άλλο όνομα

Παρακολουθώ κάπως επιφυλακτική τα μετεκλογικά της πικρής-μικρής-γλυκιάς πατρίδας (σαν μπιστοτάκι Αλλατίνη) και έχω μόνο μια ερώτηση προς τον κ. Βενιζέλο ή το επιτελείο του ή όποιον δημοσίευσε στο blog του το post Λάσπη στη Wikipedia: Η μάχη των ονομάτων!

To post αναφέρει μεταξύ άλλων

(…) Στο λήμμα Evangelos Venizelos της αγγλόφωνης έκδοσης της Wikipedia και κάτω από το κεφάλαιο Early Life, αναφερόταν έως και το βράδυ του Σαββάτου, 22 Σεπτεμβρίου, το εξής:

Venizelos, originally Evangelos Tourkoglou (he changed his name by deed poll) was born in Thessaloniki, Greece.
(…)
Είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σήμερα, ακόμα και ένα ξεδιάντροπο ψέμα μπορεί να επικρατήσει ως αυταπόδεικτη αλήθεια. Το συγκεκριμένο περί του δήθεν επωνύμου μου, αναφέρεται ήδη σε δημοσιεύματα του ξένου τύπου, όπως στους Times του Λονδίνου και στη βελγική Der Standaard
(…)
Πιο εντυπωσιακό όμως απ’ όλα είναι το timing της διασποράς του ψεύδους που έχει κατακλύσει δεκάδες μπλογκς και αναπαράγεται ταχύτατα από διάφορους που αποκρύπτουν σκοπίμως την αλήθεια, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Λυπάμαι πραγματικά…

Καταρχήν – επειδή έχω τη συνήθεια να ακολουθώ τα links – να σημειώσω ότι η ανακρίβεια δεν “αναφέρεται σε δημοσιεύματα του ξένου τύπου” αλλά αναφέρεται στην Der Standaard και υπάρχει σε σχόλιο κάτω από το άρθρο των Times. Στους Times τουλάχιστον δεν έχει δημοσιευθεί από την εφημερίδα την ίδια αν μιλάμε για το συγκεκριμένο άρθρο.

Συμφωνώ με το post ως προς το ότι η ανακρίβεια και το διαδίκτυο πάνε χέρι χέρι – αλλά πρέπει και οι πολιτικοί να συνηθίσουν κάποτε στον νέο τρόπο πολιτικού αγώνα. Κάποτε λεγόταν ότι λάσπη ρίχνανε οι κομματάρχες και οι τοπικοί αντιπρόσωποι πρόσωπο με πρόσωπο. Τώρα η λασπολογία μεταφέρεται σε άλλο επίπεδο. Όταν όμως κάποιοι πολιτικοί (όχι απαραίτητα ο Βενιζέλος – δεν ξέρω για το δικό του στρατόπεδο) δέχονταν για χρόνια και ίσως ενθάρρυναν τη λασπολογία κατά των αντιπάλων τους – τώρα που αυτή παίρνει νέες διαστάσεις πληρώνουν τα σπασμένα. Κι αφού τα πληρώνουν όλοι καταλαβαίνεις ότι μαζί στα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Το πρόβλημα λοιπόν – γνώμη μου – δεν είναι το διαδίκτυο αλλά η πολιτική διαδικασία αυτή καθεαυτή που πολύ συχνά παίζεται σε λεπτομέρειες και κουτσομπολιά και όχι σε ουσιαστική πολιτική και όραμα.

Πάντως πριν αναλύσουμε το διαδίκτυο και τη σχέση του με την πολιτική (και τούμπαλιν) ας σκεφτούμε και το πολύ απλό που προσωπικά και από την εμπειρία μου με τη Wikipedia μου φαίνεται πολύ πιθανό. Κάποιος σουλούπωνε το λήμμα στη Wikipedia – έπεσε πάνω ένα άρθρο της Athens News που έχει την ανακρίβεια και την αντέγραψε. Και ανέφερε και την πηγή του καλού κακού. Δηλαδή αυτός που φταίει είναι ο εθελοντής ή η εφημερίδα που επιτρέπει ένα ανακριβές (αφού δεχόμαστε τη δήλωση του κ. Βενιζέλου) δημοσίευμα να παραμένει online χωρίς να έχει δημοσιεύσει ΚΑΙ τη διόρθωση. Εφόσον η ανακρίβεια λοιπόν είναι εκεί το βρίσκω κάπως τραβηγμένο να πρόκειται περί τραγικής πλεκτάνης εναντίον του Βενιζέλου, όπως οι σχολιαστές του post έχουν ήδη πειστεί.

Μήπως – λέω εγώ τώρα – υπάρχει κάποια θεωρία πολιτικής στρατηγικής που ποντάρει στο να βλέπουμε τον υποψήφιο ως θύμα και άρα να τον υποστηρίξουμε; Και αν υπάρχει αυτή η θεωρία – και δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει πολιτικός της εμβέλειας του κ. Βενιζέλου που θα την έκανε ποτέ πράξη – τότε απορούμε που η πολιτική γενικότερα πάει από το κακό στο χειρότερο και αντί να ψηφίζουμε το όραμα και τη στρατηγική ψηφίζουμε τον πιο όμορφο, τον πιο διάσημο, τον λιγότερο σπιλωμένο κλπ κλπ;

Νομίζω ότι αυτά είναι ρόδα και γυρίζουν. Ότι σπείρεις θα θερίσεις τελικώς.

Τέλος – και πιο σημαντικό – αναρωτιέμαι ποιο είναι το πρόβλημα και γιατί τόσο μίσος και αλληλοσπαραγμός με τον αν κάποιος ανέφερε (ανακριβώς σύμφωνα με το post) ότι ο κύριος Βενιζέλος κάποτε λεγόταν Τούρκογλου. Ποιο θα ήταν το πρόβλημα αν λεγόταν όντως Τούρκογλου;

Σε προηγούμενο post – πάλι επί του θέματος αλλαγής ονόματος – αναφέρεται ότι

Η αλλαγή ενός ονόματος δείχνει είτε ανάγκη είτε σκοπιμότητα και είναι πράξη δηλωτική της προσωπικότητας.

Και τί δήλωση κάνει για την προσωπικότητα η αλλαγή ονόματος δεν μπορώ να καταλάβω. Αν κάποιος έχει αλλάξει το επώνυμο του σημαίνει ίσως ότι έχει εγκληματικό παρελθόν; Ότι δεν ‘τίμησε’ το όνομα της οικογένειας του; Τί ακριβώς;

Ελπίζω ότι υπάρχει κάποια καλή εξήγηση για το πώς βλέπει το θέμα αυτό ο κ. Βενιζέλος και το επιτελείο του.

Γιατί δε θέλω καν να επεξεργαστώ σοβαρά την υποψία ότι το Τούρκογλου ως Τούρκογλου είναι το πρόβλημα – λόγω του ‘Τουρκό-‘ πρώτου συστατικού ούτε ότι θα ήταν ανάλογο πρόβλημα και το Αλβάνογλου, Βουλγάρογλου κλπ κλπ.

Θέλω διακαώς να πιστέψω ότι υπάρχει κάποιο post νοημοσύνης που ετοιμάζεται και θα εξηγήσει γιατί πια είναι τόσο σοβαρό το θέμα.

1 comment to Το τριαντάφυλλο με άλλο όνομα

  • Αμ, το άλλο το ξέρεις; Πως το Βουλγαράκης λεγόταν Αλή-Πασάς και το άλλαξε σε κάτι πιο κρητικό!

    (το σιχτιρ-email το λάβατε;) :)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>