Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Ζεστά μάρμαρα – ξυπόλητα πέλματα

>> Θα το βρεις και στο δωρεάν e-book “Τα Μεταμεσονύχτια“. Κλικ για να το κατεβάσεις.light foots
Originally uploaded by powerupjames

Εγώ κι εσύ (όποια κι αν είμαι εγώ – όποιος κι αν είσαι εσύ) και ένα σπίτι που να το ζωγραφίζει ο άνεμος του Αιγαίου.

Δεν έχουν σημασία τα πρωινά, που ξυπνάω από τη ζέστη και το σέρνω το σεντόνι μέχρι την κουζίνα: Καφές, τσιγάρο, ησυχία. Δε μου μιλάς το πρωί, δεν σε πειράζω. Να έχω αυτό το ύφος της γκρίνιας, μέχρι να απλώσω τα πόδια μου στην καρέκλα απέναντι και να ρωτήσω πότε θα πάμε για μπάνιο.

Δεν έχει σημασία η θάλασσα, που μου επιτρέπει να κάνουμε παρέα, και στέλνει κύμματα στο λαιμό σου, μόνο και μόνο για να μπορώ να περνάω κάτω από τα πόδια σου και να σε πετάω στον αέρα. Για να γελάς καθώς το αλάτι τσούζει στα μάτια σου κι εγώ να παίρνω φωτογραφίες στο κεφάλι μου. Κρυφά.

Δεν έχει σημασία καν ο ήχος του νησιού, που είναι ξηρός και ακατάπαυστος με τα τζιτζίκια να σκάνε στη ζέστη και τα παιδιά να παίζουν μήλα κάτω από το μπαλκόνι. Εγώ να φλυαρώ, εσύ στη σιωπή, να παρατηρείς τα πράγματα πίσω από συννεφιασμένα φρύδια.

Σημασία έχουν μόνο δύο πράγματα που αναστατώνουν τις καθημερινές μου όσο ζω μακριά από την βραχώδη συμφωνία του Αιγαίου.

Η αίσθηση στα πόδια μου όταν είμαι ξυπόλητη και σκληραίνουν τα πέλματα μου από την άμμο και το δρόμο και τα σκαλοπάτια. Τα ζεστά μάρμαρα της βεράντας τα απογεύματα, τα σεντόνια που γίνονται μαύρα…

Και κυρίως – κυρίως έτσι όπως το σκέφτομαι στη μουντάδα αυτού του δρόμου – τα βράδυα… να περιμένω να δροσίσει, απλωμένη σε μία καρέκλα, με τα πόδια μου πάνω στο κάγκελο της βεράντας και να λύσσουμε εγώ κι εσύ (όποιος κι αν είσαι εσύ, όποια κι είμαι εγώ) όλο το πρόβλημα κι όλο το μεγαλείο της ανθρωπότητας. Λόγια καλοκαιρινής βραδιάς, συζήτηση υπερδυνάμεων νοητικών, βιασμών νοημάτων υπογείων. Ως το ξημέρωμα.

Ετσι… σ’αυτό το νησί που λέγαμε. Εγώ. Κι εσύ.

6 comments to Ζεστά μάρμαρα – ξυπόλητα πέλματα

 • Τέλειο… Μου έδωσες κι εμένα έμπνευση…

 • Για να μην ….ξεχνιόμαστε … ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!! Πολλά πολλά φιλιά Θάνος!!!

 • Sofia

  thano! Το θυμήθηκες πριν καν ανεβάσω το επόμενο post είσαι ο θεός της μνήμης!

  Ευχαριστώ.

 • ixis

  Υπουργείο Εξωτερικών. Λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο επίδοξοι Πρέσβεις εκ Προσωπικοτήτων, Πρέσβεις επί τιμή, γηραλέοι συνταξιούχοι Πρέσβεις τους οποίους επαναδιορίζει στο ΥΠΕΞ η Ντόρα Μπακογιάννη, σαν ένα είδος «χαρέμι», σύμφωνα με διατάξεις που υπήρχαν στον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και επαυξήθηκαν στο πολλαπλάσιο με το άσχετο νόμο 3712/2008. Στην ιστοσελίδα http://www.equal-rights-greece.com ετοιμάζεται η καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ταυτόχρονα σε Βρυξέλλες και Αθήνα, Λ. Βασιλίσσης Σοφίας) για μαζική παραβίαση εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της κοινοτικής οδηγίας 2000/78/ΕΚ που απαγορεύει διακρίσεις λόγω ηλικίας κλπ στην απασχόληση και εργασία.

  Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω οικονομικής κρίσης, και ενώ κάνει μύριες όσες διακρίσεις στα όρια υποχρεωτικής εξόδου από την εργασία λόγω ορίου ηλικίας (για άλλους στο 60 έτος που τους έδιωξαν και αμέσως μετά κατάργησαν τη διάταξη, στους διπλωματικούς μέχρι το 65ο και σε άλλους στο 67ο), τώρα φέρνει από τα γηροκομεία υπέργηρους συνταξιούχους Πρέσβεις 80 χρονών, για να τους ταϊζει με χρυσά κουτάλια από τα λεφτά του ελληνικού λαού.

  Στην καταγγελία, στην οποία τηρείται εχεμύθεια ως προς το όνομα του καταγγέλλοντος (αν ζητηθεί), αφού θα κυνηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κράτος που παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και πέσει «καμπάνα» και παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα χάσουν τον ύπνο τους οι επαναδιοριζόμενοι μετά τη συνταξιοδότησή τους Πρέσβεις. Έχουν δηλώσει συμμετοχή και υπάλληλοι τόσο του διπλωματικού κλάδου και λοιπών κλάδων του Υπουργείου Εξωτερικών και απλοί πολίτες που φυσικά και έχουν «έννομο συμφέρον» για να κάνουν την καταγγελία.

  Για δηλώσεις συμμετοχής στην υπογραφή του εντύπου της καταγγελίας, δηλώστε στο

  http://www.equal-rights-greece.com

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>