Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Ο καημένος ο δάσκαλος

Πώς αισθάνεται αλήθεια ο δάσκαλος όταν κάθε χρονιά ένα εκνευριστικό πιτσιρίκι σηκώνει το χέρι του και ρωτάει:
– Κύριε, δεν λέγαμε ότι οι Έλληνες δεν έκαναν ποτέ επεκτατικούς πολέμους;
– Ναι παιδί μου.
– Τότε κύριε, ο Μέγας Αλέξανδρος τί έκανε;
– Παιδί μου ο Μέγας Αλέξανδρος εκπολίτισε.

Ρε τί παραμύθια μας ταίζουν όταν είμαστε πιτσιρίκια.

Φαντάσου τώρα, ο Μέγας Αλέξανδρος (που πολύ τον θαυμάζω ως ιστορική φιγούρα – άλλο αυτό) παίρνει κάτι χιλιάδες νοματαίους και πάει να “εκπολιτίσει” τους βαρβάρους. Και οι βάρβαροι, που δίψαγαν για κουλτούρα άνοιξαν τις αγκάλες τους και τον υποδέχτηκαν. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έχυσε στάλα αίμα γιατί τα όπλα του ήταν πολιτιστικά. Ξέρεις. Ελευθερία… Δημοκρατία… Φιλοσοφία…

Τί μου θυμίζει αυτό… τί μου θυμίζει…

——————————————
Υ.Γ. Ο παραπάνω διάλογος είναι πραγματικός. Και ο καημένος ο δάσκαλος ήταν Διδάσκαλος. Με κεφαλαίο Δ. Το μόνο παράπονο που του έχω είναι αυτό. Ρε λες να έχουν guidelines ως προς το τί πρέπει να λένε;

5 comments to Ο καημένος ο δάσκαλος

 • Πρόσφατα συζήτησα το θέμα αυτό με μια Ιρανή. Ε, και μου είπε επιτέλους αυτό που κανένα βιβλίο μας δεν έγραφε: “Πώς να συμπαθούμε τον Αλέξανδρο; Αυτός μας κατέστρεψε την Περσέπολη, κάτι σαν τη δική σας Ακρόπολη. Φαντάζεσαι ζημιά;”

 • Μερικά χρόνια πριν είχα μιλήσει και εγώ με έναν Ιρανό. Η κουβέντα μας έφτασε και στον Αλέξανδρο. Ενώ εγώ τον ονόμαζα “Μέγα Αλέξανδρο”, όπως άλλωστε μου είχαν μάθει, αυτός τον ονόμαζε Αλέξανδρος ο Βάρβαρος γιατί έτσι τους το έμαθαν στο σχολείο.

  Η διαφορά αυτή πιστεύω πως λέει πολλά.

 • σε μας πάλι έγινε το αντίθετο…

  “κυρία μόνο εμείς πολεμάμε από άμυνα, όλοι οι άλλοι κάνουν εχθρικούς πολέμους ε;”

  “ο μέγας αλέξανδρος δλδ τι έκανε παιδιά;”

  “κατακτούσε αλλά ειρηνικά και έδινε πολιτισμό”

  “για σκεφτείτε πόσο ειρηνικά μπορέι να πολέμησε… και ήταν σωσ΄το που τους άλλαζε όλον τους τον πολιτισμό;”

  “αα… δλδ και ο μ. αλέξανδρος ήταν σαν τους τούρκους;;;” (καλά, το συμπέρασμα δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά τα παιδιά δεν είναι χαζά, με λίγο ερέθισμα, παίρνουν στροφές…)

  το καλό είανι ότι αυτός ο διάλογος επιβραβεύτηκε και από την καθηγήτρια της παιδαγωγικής μας ;) σιγά σιγά αλλάζουν τα κατεστημένα =)

 • Έλα τώρα λεπτομέρειες. Και οι Τούρκοι λένε ότι “ειρηνική” απόβαση κάνανε στην Κύπρο. Και η Βίσση λέει δεν έκανε πλαστικές. Εκεί θα κολήσουμε?

 • Καλά και επειδή μας τα λένε εμείς νομίζεται οτι τα πιστεύουμε? Όποιος θαρρεί πως τα παιδιά τρώνε κουτόχορτο πλανώνται πλάνη οικτράν.

  Και για να απαντήσω στο ερώτημά σου: Ναί υπάρχουν guidelines για τους δασκάλους. Η “τουρκική σκλαβιά” προσφάτως μετονομάστηκε σε “τουρκική κατοχή” και ο Αθανάσιος Διάκος που ήταν το αρνί της επαναστάσεως τώρα τελευταία απλώς “εκτελέστηκε” και δεν σουβλίστηκε όπως ξέρεις εσύ και εγώ.

  Αυτά τα ολίγα περι ιστορίας και guidelines.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>