Πώς αισθάνεται αλήθεια ο δάσκαλος όταν κάθε χρονιά ένα εκνευριστικό πιτσιρίκι σηκώνει το χέρι του και ρωτάει:
– Κύριε, δεν λέγαμε ότι οι Έλληνες δεν έκαναν ποτέ επεκτατικούς πολέμους;
– Ναι παιδί μου.
– Τότε κύριε, ο Μέγας Αλέξανδρος τί έκανε;
– Παιδί μου ο Μέγας Αλέξανδρος εκπολίτισε.
Ρε τί παραμύθια μας ταίζουν όταν είμαστε πιτσιρίκια.
Φαντάσου τώρα, ο Μέγας Αλέξανδρος (που πολύ τον θαυμάζω ως ιστορική φιγούρα – άλλο αυτό) παίρνει κάτι χιλιάδες νοματαίους και πάει να “εκπολιτίσει” τους βαρβάρους. Και οι βάρβαροι, που δίψαγαν για κουλτούρα άνοιξαν τις αγκάλες τους και τον υποδέχτηκαν. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έχυσε στάλα αίμα γιατί τα όπλα του ήταν πολιτιστικά. Ξέρεις. Ελευθερία… Δημοκρατία… Φιλοσοφία…
Τί μου θυμίζει αυτό… τί μου θυμίζει…
——————————————
Υ.Γ. Ο παραπάνω διάλογος είναι πραγματικός. Και ο καημένος ο δάσκαλος ήταν Διδάσκαλος. Με κεφαλαίο Δ. Το μόνο παράπονο που του έχω είναι αυτό. Ρε λες να έχουν guidelines ως προς το τί πρέπει να λένε;
Πρόσφατα συζήτησα το θέμα αυτό με μια Ιρανή. Ε, και μου είπε επιτέλους αυτό που κανένα βιβλίο μας δεν έγραφε: “Πώς να συμπαθούμε τον Αλέξανδρο; Αυτός μας κατέστρεψε την Περσέπολη, κάτι σαν τη δική σας Ακρόπολη. Φαντάζεσαι ζημιά;”
Μερικά χρόνια πριν είχα μιλήσει και εγώ με έναν Ιρανό. Η κουβέντα μας έφτασε και στον Αλέξανδρο. Ενώ εγώ τον ονόμαζα “Μέγα Αλέξανδρο”, όπως άλλωστε μου είχαν μάθει, αυτός τον ονόμαζε Αλέξανδρος ο Βάρβαρος γιατί έτσι τους το έμαθαν στο σχολείο.
Η διαφορά αυτή πιστεύω πως λέει πολλά.
σε μας πάλι έγινε το αντίθετο…
“κυρία μόνο εμείς πολεμάμε από άμυνα, όλοι οι άλλοι κάνουν εχθρικούς πολέμους ε;”
“ο μέγας αλέξανδρος δλδ τι έκανε παιδιά;”
“κατακτούσε αλλά ειρηνικά και έδινε πολιτισμό”
“για σκεφτείτε πόσο ειρηνικά μπορέι να πολέμησε… και ήταν σωσ΄το που τους άλλαζε όλον τους τον πολιτισμό;”
“αα… δλδ και ο μ. αλέξανδρος ήταν σαν τους τούρκους;;;” (καλά, το συμπέρασμα δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά τα παιδιά δεν είναι χαζά, με λίγο ερέθισμα, παίρνουν στροφές…)
το καλό είανι ότι αυτός ο διάλογος επιβραβεύτηκε και από την καθηγήτρια της παιδαγωγικής μας ;) σιγά σιγά αλλάζουν τα κατεστημένα =)
Έλα τώρα λεπτομέρειες. Και οι Τούρκοι λένε ότι “ειρηνική” απόβαση κάνανε στην Κύπρο. Και η Βίσση λέει δεν έκανε πλαστικές. Εκεί θα κολήσουμε?
Καλά και επειδή μας τα λένε εμείς νομίζεται οτι τα πιστεύουμε? Όποιος θαρρεί πως τα παιδιά τρώνε κουτόχορτο πλανώνται πλάνη οικτράν.
Και για να απαντήσω στο ερώτημά σου: Ναί υπάρχουν guidelines για τους δασκάλους. Η “τουρκική σκλαβιά” προσφάτως μετονομάστηκε σε “τουρκική κατοχή” και ο Αθανάσιος Διάκος που ήταν το αρνί της επαναστάσεως τώρα τελευταία απλώς “εκτελέστηκε” και δεν σουβλίστηκε όπως ξέρεις εσύ και εγώ.
Αυτά τα ολίγα περι ιστορίας και guidelines.