Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Λέω ναι στην ανέγερση τζαμιού

Δεν είμαι πολύ της θρησκείας. Σπάνια πάω εκκλησία, κι αυτό μου φαίνεται περισσότερο για λόγους κουλτούρας παρά για λόγους θρησκευτικούς.

Η ακαδημαϊκή μου άποψη είναι ότι οι θρησκείες είναι το όπιο των λαών (βλέπε Μαρξ) αλλά δε θα επιμείνω.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όπου μπορεί ο καθένας να βρει κουράγιο καλό είναι να το βρίσκει. Εγώ παραμένω εξαιρετικά καχύποπτη για να μην σκέφτομαι στο πίσω μέρος του μυαλού μου ορθολογικά ακόμα και όταν ακούγεται το “Χριστός Ανέστη εκ νεκρών” ή κάτι ακόμα πιο πιστευτό όπως το “Σοφία ορθοί ακούσωμεν του Αγίου Ευαγγελίου”

Παρόλα αυτά εκνευρίζομαι ταμάλα (τί λέω πάλι η τριτοδεσμίτισσα) όταν το κράτος ελέγχει ή προσπαθεί να ελέγξει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός μας.

Δεν θα αναλύσω καν τον παραλογισμό της ύπαρξης Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων [λες και η παιδεία με τη θρησκεία έχουν καμία σχέση]- είναι άλλο θέμα και για άλλη ώρα.

Θα αρκεστώ όμως στο να πω ότι οι πολίτες – όποιοι και να είναι αυτοί – είναι ισότιμοι και έχουν τα ίδια δικαιώματα. Εφόσον δεν παραβαίνουν το γράμμα του νόμου δεν βλέπω για πιο λόγο τους αρνούμαστε το δικαίωμα άσκησης των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Εδώ δεν πρόκειται για κάτι παράνομο. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πλέον καταξιωμένες θρησκείες παγκοσμίως. Ενώ – σε θέμα μεγεθών και συγκριτικά – ο ορθόδοξος χριστιανισμός είναι πολύ πιο περιορισμένος.

Με πιο δικαίωμα αρνούμαστε στους Ισλαμιστές πολίτες – ή έστω κατοίκους – της Ελλάδας το να χτίσουν – με δικά τους έξοδα – έναν τόπο λατρείας;

Πώς είναι δυνατόν μία κυβέρνηση να αποφασίσει – τη σήμερον – αν ο κάθε άνθρωπος θέλει να πιστεύει στον Αλλάχ, στον Ιησού, στο Βούδα ή στον Δία;

Πώς είναι δυνατόν να εξισώνουμε την πολιτική διάσταση με την θρησκευτική πεποίθηση;

Λεώ ηχηρά ναι στην ανέγερση τζαμιού. Και ελπίζω ότι και άλλοι στη blogόσφαιρα θα συμφωνήσουν.

Τις διαφωνίες όμως είμαι πολύ πιο περίεργη να τις ακούσω.

—————————–
Σχετικά
goutas.gr – 10.000 υπογραφές μουσουλμάνων το τζαμί στην Αθήνα
Ο Κόσμος έτσι όπως τον βλέπω εγώ
e-rooster blog
agitprop
λ (και ταπεινά ευχαριστώ για τα κοπλιμέντα)

Καθημερινή – Tζαμιά και ιμάμηδες – Tου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ
Ελευθεροτυπία – 10.000 υπογραφές για τζαμί στην Αθήνα – Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ

45 comments to Λέω ναι στην ανέγερση τζαμιού

 • καλώς ήρθες στον σύλλογο των αμαρτωλών, μαζί θα βράσουμε στα τάρταρα

 • Καθε λογικος ανθρωπος λεει ναι. Αρα, ελαχιστοι συμφωνουμε.

 • roidis: Αμαρτωλή είμαι ούτως ή άλλως (τί όμορφος τίτλος…) αλλά άμα είναι να θεωρούμαι αμαρτωλή επειδή πιστεύω ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει το θείο όπως γουστάρει, ε, τί να πω. Ας με αφορήσουν.

 • averel αυτό με τους λογικούς δε το εμπιστεύομαι καθόλου. Δηλαδή η Υπουργός Παιδείας είναι για τα σίδερα;

  Και αυτό ακριβώς με ανησυχεί. Άνθρωποι που τους θεωρούμε εντελώς λογικούς… και μάλλον είναι ξέρεις.

 • giannis

  Οι πολιτικοί μπορεί να είναι λογικοί (καμμιά φορά). Αυτοί που ψηφίζουν όμως πόσο λογικοί είναι?

  πχ. ένα μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων (και όχι μόνο) μπορεί καταψηφίσει μια κυβέρνηση που αντιτίθεται με την “ορθόδοξη” εκκλησία χωρίς να λάβει υπόψην την πολιτική που ακολούθησε σε θέματα όπως πχ. το ασφαλιστικό (συντάξεις, υγεία κτλ), που θα έπρεπε να τους καίει πραγματικά.

 • STG

  Τα μουσουλμανικά κράτη όμως αρνούνται να κάνουν τέτοιου είδους παραχωρήσεις στους χριστιανούς ορθόδοξους…

 • Χμμμ ναι αρνούνται. Τα μουσουλμανικά κράτη εννοείς που έχουν θρησκευτική εξουσία ή όλα γενικώς;

  Και εν πάση περιπτώση κοιτάμε τα σκατά ή προσπαθούμε να είμαστε καλύτερα;

 • STG

  Όταν εμπλέκονται πολιτικές σκοπιμότητες φοβάμαι ότι δεν πρέπει να τίθεται θέμα ανωτερότητας. Αλλά και πάλι who am I to judge :p

 • Είναι πολιτική σκοπιμότητα το αν εγώ κάνω το σταυρό μου ή γονατίζω προς τη Μέκκα;

  Αυτό είναι το λάθος μας ακριβώς STG. Το ότι μπλέκουμε τη βούρτσα με την πούτσα.

 • Δεν είμαι της λογικής “οφθαλμός αντί οφθαλμού” γιατί ποτέ δεν εχει ωφελήσει την ανθρωπότητα, οπότε το ίδιο ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Κάποιος (εννοώ εμείς-Ελληναράδες VS Μουσουλμάνοι-όχι απαραίτητα Τούρκοι) πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για να αποδείξει ότι υποστηρίζει την ανεξιθρησκεία και στην πραγματικότητα και όχι μόνο στα χαρτιά. Το ότι “αυτοί” (εννοώντας τους εθνικιστές Τούρκους) χλευάζουν το πατριαρχείο σημαίνει ότι πρέπει τα δικά μας εθνικιστικά αστροπελέκια να χλευάζουν τους ημάμηδες (ή δεν ξέρω και εγώ πως τους λένε); Το ότι η Τουρκία δεν επιτρέπει π.χ. την ανέγερση ναών σημαίνει ότι ούτε εμείς θα επιτρέψουμε ανέγερση τζαμιών; Αν είναι έτσι ποιος θα μας βγάλει από τη στασιμότητα; Ο mr Foufoutos πάλι;

 • Ποιός αρνείται την ανέργεση τζαμιού;

  Για τη θέση του συζητάμε.

  Ας πουμε θά ‘θελε ο μέσος αγγλοσάξων τον μουεζίνη στην πλατεία Τραφάλγκαρ (ή απέναντι από το παλάτι) να ωρρύεται κάθε μεσημέρι και τους πιστούς απ’ εξω γονυκλινείς;

  Δράττομαι δε της ευκαιρίας να παρακαλέσω από εδώ όσους χρησιμοποιούν τον όρο “Ελληναράς”, για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας να χρησιμοποιούν και το Τουρκαλάς, Μουσουλμαναράς, Αλβαναράς κλπ. Μερσί!

 • Τζαμιά στο Λονδίνο υπάρχουν παντού. ‘Η για να στο πώ πιο σωστά, υπάρχουν όπου εξυπηρετούν τους πιστούς. Δε νομίζω ότι θα γκρεμίζανε υπάρχον κτήριο στο κέντρο του Λονδίνου για να χτίσουν κάτι άλλο – ότι κι αν ήταν αυτό.

 • @greg:
  Προσωπικά με ενοχλούν οι καμπάνες και πολύ μα πολύ περισσότερο τα μεγάφωνα -ειδικά όταν αρχίζουν τα κυρήγματα οι hardcore ορθόδοξοι παπάδες.

  Η περίπτωση να υπάρχουν και τζαμιά στην περιοχή μου θα μου άρεσε ειδικά αν συνοδεύονταν με κάποιο νόμο που να μην επιτρέπει τα θρησκευτικά desibel να ξεπερνάνε κάποια όρια και να μην ακούγονται σε ώρες κοινής ησυχίας.

 • Well said, Sofia! Όχι απλώς λέω ναι στην ανέγερση τζαμιού, αλλά λέω ναι και στο να κλείσουν και καμιά εκατοστή εκκλησίες στην Ελλάδα (και λίγες λέω). Επιδημία έχουν καταντήσει!

  Και επίσης, επειδή ο Marx είχε τρομερό point στο θέμα θρησκεία, ελπίζω μια μέρα όλα αυτά τα κτήρια να είναι άχρηστα.

  Για να γίνω πιο συγκεκριμένος: Ελπίζω μια μέρα να χάσουν τη χρηστική τους αξία, και να παραμείνει μονάχα η πολιτιστική τους αξία, ως δείγμα αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας κ.τ.λ.. Μην με πάρετε και για φίλο των Σοβιετικών δηλαδή, που κατεδάφιζαν εκκλησίες!

  [Δεν θα αναλύσω καν τον παραλογισμό της ύπαρξης Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων [λες και η παιδεία με τη θρησκεία έχουν καμία σχέση]-]

  I couldn’t agree more.

  Tero

 • Δεν θέλω να πιστέψω πως οι Έλληνες (και με αυτό εννοώ τον λαό και όχι το κράτος) είναι υπέρ της στέρησης των προσωπικών ελευθεριών. Αλλά ο ρατσισμός που έρχεται στην επιφάνεια μέσω της κυβέρνησης και της Εκκλησίας είναι αυτά τα κολογαμημένα τετρακόσια χρόνια τουρκοκρατίας και της μετέπειτα τουρκοφοβίας και γενικότερα της μουσουλμανοφοβίας, που ακόμα και εν έτη 2006 σπέρνουν ακόμα στουν νεαρούς Έλληνες από την πλύση εγκεφάλου που λέγεται σχολείο.

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΛΑΜΕΝΟ ΚΟΛΛΗΜΑ. Δεν πρόκειτε να μας κατακτήσουν οι “κακοί τούρκοι” αν τους χτίσουμε τζαμί. Δεν πρόκειτε τα παιδιά μας το ένα μετά το άλλο σαν να έχει πέσει επιδημία χολέρας, να μετατρέπονται σε μουσουλμάνοι αν πριν πάνε στο σχολείο περνάνε έξω από ένα τζαμί. Και αν ακόμα συνέβαινε αυτό… Δικαιωμά τους!!! Πιο το βλαμμένο κόλλημα σας. Που δεν θα γεμίζουν τα παγκάρια της εκκλησίας της χοντροκοιλιές των μητροπολιτάδων; Και μην ακούω αυτά τα κουραφέξαλα περί της Αθήνας, στη πόλη που γεννήθηκε η δημοκρατία δεν ταιριάζει η εικόνα ενός τζαμιού (ναι το άκουσα και αυτό) γιατί η περίφημη “δημοκρατία” σας – ναι εκείνης της εποχής που όλοι ευλογούν – βασίστηκε πάνω στο αίμα και στον ιδρώτα των σκλάβων και ορισμένων αργόσχολων που τριγυρνούσαν στα καφενία της εποχης και σχολίαζαν την πολιτική ζωή. Σκατά στα μούτρα τους.

  Συγνώμη για την βωμολοχία.

 • > Σκατά στα μούτρα τους.

  Ωραία τα λες Δάσκαλε. Μην ξεχνάμε και τις γυναίκες ε; Και τους βαρβάρους. Πέρα από τους σκλάβους.

 • Ξαναρωτάω μια κι’ απάντηση δεν παίρνω…

  ποιός είπε “όχι στο τζαμί;

  Ακόμα χειρότερα

  ποιός γκρέμισε τζαμί;

  Επ’ ευκαιρία μια και διαβάζω κάτι “κουζουλά” πιο πάνω :-D οι Τουρκικής καταγωγής (για τους οποίους τόσο πολλοί πονούν ορισμένοι ) δεν κατοικούν στην Αθήνα! Στην Θράκη κάθε χωριό έχει τζαμί και κάθε πόλη 2-3…

  Εκτός αν πίσω απ’ όλα αυτά υποκρύπτεται πάθος κατά της χριστιανικής εκκλησίας, που λανθασμένα πιστεύετε ότι θα τους πειράξει το τζαμί, μια και κάθε τι θρησκευτικό τους αυξάνει τον κύκλο εργασιών!

 • Ποιός μίλησε για γκρεμισμένο τζαμί;

  Δεν είπαμε κάτι τέτοιο.

  Το ότι χρειάστηκε να μαζέψουν οι ισλαμιστές της Αθήνας 10.000 υπογραφές και να ζητήσουν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την άδεια για να χτίσουν τζαμί με δικά τους έξοδα εσένα σου φαίνεται σα να λένε οι κυβερνήσεις ναι;

 • StupiDiot

  Η Ισότητα “ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ=ΤΟΥΡΚΟΙ” ΔΕΝ ισχύει. Οχι πως τρέχει και τίποτις.. Μουσουλμάνοι είναι και οι Αραβες..Και γενικά ο κόσμος, έχει δικαίωμα να κάνει το τζαμί του! Να έχει τον χώρο λατρείας του! Ποσοι ξέρουν, πως στην Κων/πολη και ενώ πολεμούσαν τους Αραβες, υπήρχε τζαμί, για τους περαστικούς Μουσουλμάνους; Δεν μας ενοχλεί καθόλου λοιπόν το τζαμί…ας το κάνουν να τελειώνουμε..μας πρήξανε τα @@ (παπάκια) με το θέμα. Λες και αν γίνει τζαμί, θα γίνουν όλοι οι Ελληνες μουσουλμάνοι!

 • Ωραία, τις μάζεψαν τις υπογραφές!

  Η καθ’ ύλην αρμόδια υπουργός όμως Γιαννάκου, εδήλωσε εχθές ότι αίτημα δεν της έχει υποβληθεί από κανέναν!

  Το μόνο που θα μπορούσε να κατηγορήσει κανείς την πολιτεία, είναι το ότι ενώ είχε σαν στόχο και κύρια επιδίωξη τα τελευταία 15 χρόνια την ενίσχυση του “δουλεμπορίου” μεταναστών για να κονομήσουν οι Μπομπολοβωβοί, δεν φρόντισε in advance να έχει κι ένα τζαμί έτοιμο!
  Εδώ θα με βρείς σύμφωνο…

  Άρνηση όμως δεν υπήρξε. Δεν θα ταίριαζε βρε αδελφε με την οικονομική πολιτική και το όραμα των δύο εξουσιαστικών κομμάτων της χώρας!

 • Στο Κάιρο ξέρετε πόσες εκκλησίες υπάρχουν? Και με τις καμπάνες τους και με όλα. Ορθόδοξες, καθολικές, κόπτικες… Ξαφνικά ανακαλύπτουμε οτι ένα μουσουλμανικό κράτος έχει εκκλησίες. Για δες. Καλό ε?

  Στο Σινα, (ναι, στην Ιερα μονή Σινά, μέσα στο μοναστήρι) υπάρχει και τζαμί. Δεν λειτουργεί- αλλά υπάρχει. Γιατί? Γιατί οι άνθρωποι εκει πέρα, παπαδαριό βέβαια, αλλά λίγο πιο ανοιχτόμυαλο απο μας..

  Με χαλάει να βλέπω φίλους μου απο την Αίγυπτο να θέλουν να πάνε στο τζαμί μια παρασκευή, (όπως π.χ θα πηγαινε ένας έλληνας- οχι εγω- στην εκκλησία μια κυριακή) και να τρέχει σε υπόγεια.

  Δεν λέω νατο κάνουν στο μοναστηράκι- όχι πως εμένα θα με ενοχλούσε- αλλά κάντε το κάπου!

 • This post has been removed by the author.

 • anti na prospa8oume na gremisoume tis dikes mas, 8eloume na xtisoume kai alles apo alles 8riskies. Na ftiaksoume ki alla simvola pou 8ixazoun tous laous. Gremiste mouseia , sxoleia, nosokomeia ki ekklisies. Empros sto dromo pou xarakse o Marx kai o Illich..

  PS: fantazeste ti poreia kai diamarturia exei na pesei apo tis 8eouses sto xwro anegersis enos tzamiou sthn A8ina? 8a parw popcorn kai 8a paw na araksw se kamia gwnia na vlepw to 8eama xaxaxa

 • StupiDiot

  ka8y said…

  >Στο Σινα, (ναι, στην Ιερα μονή
  >Σινά, μέσα στο μοναστήρι) υπάρχει
  >και τζαμί. Δεν λειτουργεί- αλλά
  >υπάρχει. Γιατί?

  Το είχαν φτιάξει για να γλυτώσουν απο τις επιδρομές των μουσουλμάνων! Οταν έβλεπαν το τζαμί, δεν έκαιγαν το μοναστήρι…

 • veegee μια καλή ιδέα. Και μένα θα μου άρεσε να γκρεμίσουμε μερικές εκκλησίες.

  Ρώτα και τη γιαγιά σου όμως. Ή κάποιον που πιστεύει και θέλει να πηγαίνει εκκλησία.

  Δε νομίζω ότι είναι δικαίωμα κανενός να λέει στον άλλον τί πρέπει να πιστεύει και πού πρέπει να λατρεύει.

  Υπάρχουν κάποια όρια, συμφωνώ, αλλά μέχρι εκεί.

 • Ayto pou ennoousa einai pws einai anixtomialoi, kai 500 xronia afou piran ton aktiname (etsi legete to firmani pou exoune apo ton mohamet kai prostatevei to monastiri), to tzami einai akoma ekei den to exoune gremisei.

  Ta pada exoun na kanoun me to poso anoixta exeis ta matia sou. I mallon me to poso afineis na sta kleisoun…

 • pan21

  Sofia βλέπω οτι θες να δείξεις έναν τάχα φιλελεύθερο χαρακτήρα. Δικαίωμα σου. Όμως το να λές οτι θέλεις να γκρεμιστούν εκκλησίες φτάνει στο άλλο άκρο. Καταρχάς σε μια Ελλάδα 12 εκατομμυρίων το 95% τουλάχιστον είναι χριστιανοί ορθόδοξοι είτε το θέλετε είτε οχι. Επομένως λογικό είναι οι εκκλησίες να είναι περισσότερες απ τα τζαμιά. Οι θρησκευτικοί χώροι δημιουργούνται ανάλογα με το πλήθος που τους χρησημοποιεί. Επειδή είμαι απο θράκη εχω δει ότι η κομοτηνή, η ξάνθη και η ορεστιάδα λόγω του ότι εκεί είναι συγκεντωμένο το μεγαλύτερο ποσοστό μουσουλμάνων στην Ελλάδα έχει δεκάδες τζαμιά ανάμεσα σε εκκλησίες και όλλοι ζουν αρμονικά. Επομένως οι κορόνες που πετάνε κάποιοι από εδώ είναι μόνο για εντυπωσιασμό. Μην δημιουργείτε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν. Στην Αλεξανδρούπολη πχ που μένω αν και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου μη χριστιανοί έχει ακόμα και εβραική συναγωγη. Μην τρελαθούμε κιόλας. Όταν όμως εμείς φερόμαστε με τον καλύτερο τρόπο (έτσι πρέπει να κάνει ο σωστός χριστιανος) και αυτοί έχουν μετατρέψει το μεγαλύτερο χριστιανικό ναό της Αγίας Σοφίας σε χώρο διοργάνωση πασαρέλας φαίνεται ποιος έχει την αλήθεια με το μέρος του και ποιός όχι. Αλλά οι ΑΘΕΟΙ θέλουν να τα βάζουν μόνο με τους χριστιανούς. ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ! ΑΘΕΟΣ=ΤΙΠΟΤΑ

 • Βάζεις λόγια στο στόμα μου και παραποιείς αυτά που είπα. Δεν απαντώ επί αυτής της βάσης.

 • pan21

  Eκτός απ’το οτι γραφω πως ανέφερες σε προηγούμενο post σου το ” Και μένα θα μου άρεσε να γκρεμίσουμε μερικές εκκλησίες.” όλα τα άλλα αναφέρονται γενικά στο θέμα και όχι εσένα προσωπικά.

 • pan21

  Και επηδεί τον αγαπητό Τero τον βλέπω να βάζει μέχρι και φωτιά στις εκκλησίες……..αυτο είναι το επίπεδο του……αυτά του έχουν μάθει αυτά λέει και ο καθένας κρίνει, του προτίνω να αλλάξει χώρα γιατι είτε το θέλει είτε όχι η Ελλάδα θα παραμείνει ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ και δεν εχει ανάγκη απο τάχα μου άθεους νεοκουλτουριάρηδες! Εχε για Teo! Kαι να μας γράφεις….!

 • Sofia

  Η επικινδυνότητα δεν προέρχεται από τους άθεους ή τους χριστιανούς ή τους μουσουλμάνους αγαπητέ μου.

  Τα εγκλήματα γίνονται από τους φανατικούς.

 • pan21

  Sofia συμφωνώ στο παραπάνω φτάνει να μην εννοείς οτι εγώ είμαι φανατικός επειδή υπερασπίζομαι την πίστη μου, ενώ ο tero που μιλά για κάψιμο ή κατάργηση των εκκλησιών ( και εσύ το ανέφερες ) είναι ο μετριοπαθής…. αλλιώς τότε νομίζω οτι άλλος είναι ο φανατικός (και επικίνδυνος).

 • Sofia

  Καθόλου.

  Το να υπερασπίζεις αυτά που πιστεύεις φυσικά και δεν είναι κατακριτέο.

  Παρόλα αυτά η υπεράσπιση σου βασίζεται σε μία λογική “εμείς και αυτοί”. Αυτό δεν είναι υπεράσπιση. Μία θρησκεία δεν μπορεί να συγκριθεί με την άλλη εκ των πραγμάτων ούτε είναι δυνατόν ποτέ να αποφασιστεί αν κάποια είναι ‘καλύτερη’

 • pan21

  πάντως δεν βλέπω φυσιολογικό να ακούγεται απο φυσιολογικά άτομα όπως πιστεύω οτι είστε εσύ και ο tero περι καψίματος εκκλησιών! Αυτό πια ειλικρινά ακόμα και απο τους χειρότερους εχθρούς του χριστιανισμού δεν έχει ξανακουστεί! ΕΛΕΟΣ! Ούτε για πλάκα δεν λέγονται αυτά…..

 • Όσον αφορά εμένα πρόκειται για προσωπική πεποίθηση ότι η πολλή η εκκλησία κάνει κακό. Μη παίρνεις τα πράγματα κυριολεκτικά.

  Κανείς δεν πήρε δυο λίτρα βενζίνη να πάει να κάψει τίποτα – η σημείωση όμως ότι οι εκκλησίες παρα-είναι πολλές ακόμα και για μια κυρίως ορθόδοξη χώρα είναι βάσιμη.

 • pan21

  Θέλοντας να κλείσω το θέμα παραθέτω τους ακόλουθους στίχους για όσους “εχουν σοβαρό κόλλημα-πρόβλημα” με την εκκλησία:
  ……
  ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΨΥΛΩΝΕΙ,
  ΤΗΝ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΚΑΣΤΡΑ ΠΥΡΓΩΝΕΙ,
  ΑΝΙΚΗΤΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ,
  ΑΣΑΛΕΥΤΗ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΤΗΣ.

  ΧΤΥΠΑΤΕ ΚΥΜΑΤΑ, ΧΤΥΠΑΤΕ.
  ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ Μ’ ΟΡΜΗ ΞΕΣΠΑΣΤΕ.
  ΔΕ ΣΑΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ.
  ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ.
  Η ΚΟΡΦΗ ΤΗΣ ΩΣ Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ
  ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΒΑΘΕΙΑ!

  ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ!

 • Περαστικά μας εμάς; Ποιοί είμαστε οι εμείς;

  Και ποιοι είστε οι εσείς;

  Θέλεις να σε κατηγοριοποιήσω κι εγώ όπως μας κατηγοριοποίησες εσύ ως άθεους, εχθρούς της πίστης και φανατικούς;

  Γιατί να μη μπορώ να σε χαρακτηρίσω λοιπόν ακραίο χριστιανό, χωρίς επαφή με τη σύγχρονη πραγματικότητα και δογματιστή;

 • pan21

  ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΤΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΑΨΙΜΟ Η’ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΓΙΑ ΥΔΡΙΣΗ ΝΕΟΥ ΤΖΑΜΙΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΟΥΝ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ! ΤΟ “ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ” ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΛΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΔΩ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ.
  ΔΕΝ ΚΑΤΗΓΟΠΙΟΠΟΙΩ ΚΑΝΕΝΑ! (ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ Ο ΛΙΓΟΤΕΡΟ “ΚΑΛΟΣ” ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ). ΤΗΝ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΩ ΜΕ ΙΣΩΣ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ (όπως τραβηγμένη ήταν και η άποψη περι κάψιμο ή κατάργηση των εκκλησιών που αυτό δεν συμβαίνει ούτε στα πιο απολυταρχικά καθεστώτα.) ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΠΑΛΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΙΟ ΑΚΡΑΙΟΣ ΑΠΟ ΚΑΠΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΤΟΤΕ ΣΟΥ ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ.

 • Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φωνάζεις.

  Οι ‘υπερασπιστές’ της οποιαδήποτε πίστης προσωπικά μου προκαλούν αλλεργία – και αυτό δεν είναι προσωπική επίθεση, απλά δήλωση των προτιμήσεων μου.

  >>ΟΧΙ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ
  γι’αυτό ακριβώς μου φαίνεται ότι δεν υπάρχει συνεννόηση. Για μένα δεν υπάρχει ‘άλλη πλευρά’ – δεν μιλάμε για πόλεμο αγαπητέ μου. Μιλάμε για το τί κάνεις εσύ όταν προσεύχεσαι το βράδυ (στο Χριστό, στον Αλλάχ, στον οποιονδήποτε) το οποίο θα έπρεπε να είναι τελείως προσωπική σου υπόθεση ΑΣΧΕΤΗ με το κράτος που προσπαθεί να νομοθετήσει που πρέπει να πάει ένα τζαμί και πού όχι.

  Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο από το post ότι πρεσβέυω την προσωπική επιλογή στην πίστη που δεν πρέπει να συγχέεται με την πολιτική διαδικασία και τις κρατικές αποφάσεις.

 • pan21

  ΑΠΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΕΧΕΣΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ POST ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΛΕΣ ΝΑ ΚΑΕΙ Η’ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΑΙΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ Η ΠΕΡΕΤΕΡΩ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛA MYAΛΑ!

 • Να συμφωνήσω – κανένα πρόβλημα.

  Φτάνει να συμφωνήσεις κι εσύ ότι το ποιηματάκι που μου άφησες παρακαταθήκη είναι τουλάχιστον τραγελαφικό. Γιατί αν δε γελάσουμε πρέπει να βάλουμε τα κλάμματα.

  Εκκλησιαστικό αντάρτικο. Τί άλλο θα δουν τα φιλελεύθερα μάτια μου.

  Στο καλό να πας – και αν θες ξαναπέρνα. Απολαμβάνω τα flames και το παρόν blog θα βρεις πολλά θέματα να σε εξοργίσουν εξίσου.

 • pan21

  H εκκλησία ήσυχη κάθεται. Απλά κάποιοι (ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΛΕΜΕ) εχουν στήσει αντάρτικο εναντιον της. (ΑΡΑ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΜΗΝ ΤΟ ΛΕΣ ΣΕ ΜΕΝΑ ……..) . Τα στιχάκια δεν ήταν αντάρτικο ήταν η απάντηση στο αντάρτικο που έχουν στήσει κάποιοι εναντίον της…..
  Α….και αν θες να γελάσεις ή να κλάψεις απλά ξαναδές τις αναφορες καποιων για κάψιμο και κατάργηση των εκκλησιών αν και αυτό δεν είναι για γέλιο ειναι απλά ΓΕΛΟΙΟ!

 • […] Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Αντιγράφω από το ιστολόγιο digital-era και προσυπογράφω δίχως σχόλια. Με μια διαπίστωση όμως. Το digital-era είναι ένα από τα καλύτερα ιστολόγια στο διαδίκτυο. Με χρονογραφήματα που θα ζήλευε κι η Έλενα Ακρίτα (όταν ήταν στις δόξες της). […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>