Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Ο Lars von Trier, ο Χίτλερ και το ανθρώπινο κτήνος

Holocaust Memorial

Διαβάζω σήμερα στην εφημερίδα Guardian ότι ο Lars von Trier πλέον χαρακτηρίζεται persona non grata από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ στις Κάννες.

Ο σκηνοθέτης από ότι φαίνεται, σε μία συνέντευξη τύπου για την προώθηση της νέας τους ταινίας είπε ότι είναι Ναζί.

Καθώς η ατμόσφαιρα έγινε όλο και περισσότερο δυσάρεστη, ο von Trier συνέχισε: “Τι μπορώ να πω; Κατανοώ τον Χίτλερ. Έκανε κάποια λάθος πράγματα, σίγουρα, αλλά μπορώ να τον δω να κάθεται εκεί στο καταφύγιο του στο τέλος … τον βλέπω με συμπάθεια, ναι, λιγάκι.

(άθλια μετάφραση δική μουvia)

Κι έτσι γρήγορα έγινε persona non grata.

Ποσώς με ενδιαφέρει ο von Trier ως σκηνοθέτης σε αυτό το θέμα.

Με απασχολεί όμως το πόσο χαρακτηριστική είναι η αντίδραση των διοργανωτών των Καννών.

Αν το σκεφτείς, είναι αδύνατον για την πλειοψηφία να δεχτεί ότι ο Χίτλερ ήταν μέλος του ανθρώπινου είδους. Ποιος να το παραδεχτεί, αφού το ανθρώπινο κτήνος είναι μια ιδέα εξωπραγματική, σατανική, διαβολική, σχεδόν στη σφαίρα του φανταστικού. Τα πράγματα που ξεκίνησε, που ενέπνευσε ήταν τόσο κτηνώδη που μας είναι αδύνατον να φανταστούμε ότι υπήρχαν στιγμές ανθρώπινες, που έπιασε το χέρι μιας γυναίκας, που ανέβασε πυρετό, που γκρίνιαξε.

Όχι. Το ανθρώπινο κτήνος είναι εξωπραγματικό. Δεν ανήκει σε εμάς, το απορρίπτουμε, το θάβουμε, το ξεχνάμε. Γίνεται μία τερατώδης εξαίρεση, ένα παράλογο της φύσης. Κάθε αναφορά που ίσως μας θυμίζει ότι το ανθρώπινο κτήνος ήταν ακριβώς ανθρώπινο μας φαντάζει ξένη, μια προδοσία, μία υπέρτατη ύβρις.

Κι όμως. Η παραδοχή του κτήνους είναι νομίζω άμεση συνδεδεμένη με την πορεία μας από τον πίθηκο στον άνθρωπο. Η γνώση του ζώου. Του κτήνους που σηκώνει το χέρι σε ένα παιδί όπως οι παιδόφιλοι, που σκοτώνει έναν άνθρωπο για μία κάμερα, που κυνηγάει μετανάστες στα στενά της Αθήνας γιατί το χρώμα τους είναι πιο σκούρο, που σχεδιάζει το Ολοκαύτωμα.

Το ανθρώπινο κτήνος πρέπει να το παραδεχτούμε ως δικό μας, είναι επείγουσα ανάγκη να ξέρουμε ότι είναι εκεί, σε χειμερία νάρκη, κάτω από το δέρμα των συνανθρώπων μας και του ίδιου μας του εαυτού. Να το καταλάβουμε, να το δούμε και να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα να το ξεπεράσουμε. Είναι μια μάχη καθημερινή, σε επίπεδο ανθρώπου και σε επίπεδο κοινωνίας, ενάντια στο ανθρώπινο κτήνος. Και τη χάνουμε ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ όλο και περισσότερο.

Γι’ αυτό όχι, δε νομίζω ότι το να είναι personal non grata ο Trier θα κάνει το ανθρώπινο κτήνος να γυμνώνει τα άσχημα του δόντια λιγότερο μέσα μας και γύρω μας.

10 comments to Ο Lars von Trier, ο Χίτλερ και το ανθρώπινο κτήνος

 • Κανένα είδος ζώου δεν θα δημιουργούσε 48 εκατ. νεκρούς και άλλα τόσα πρόσφυγες, ούτε θα είχε ιδέες περί ανώτερων και κατώτερων φυλών κλπ. Αυτά είναι καθαρά ανθρώπινα χαρακτηριστικά του μετεξελιγμένου ζώου. Σπάνια τα ζώα σκοτώνουν χωρίς οικονομία, διότι απλά δεν είναι άνθρωποι και δεν έχουν ιδέες περί ανώτερων και κατώτερων φυλών, στόχους για κέρδη, οικονομία και κοινωνία ανθρώπινη. Ο άνθρωπος κουβαλάει μέσα του ένα φυλακισμένο – απελπισμένο – παράλυτο – άρρωστο ζώο. Είμαστε ένα παράλογο της φύσης όλοι μαζί και με τον τρόπο που εξελισσόμαστε και αυτό δεν θέλουμε να δούμε στο πρόσωπο του Χίτλερ. Γι’ αυτό η γερμανική κοινωνία έχει ακόμα ενοχές και η ανθρωπότητα όλη ίσως, διότι ξέρει ότι συναίνεσε και βοήθησε να γίνει ο Χίτλερ Φύρερ.
  Δεν έχουμε καταφέρει ούτε να γίνουμε ακόμα πλήρως άνθρωποι, αλλά δεν είμαστε ούτε ζώα – κτήνη.
  Δεν ξέρω εάν τα ζώα έχουν παιδοφιλική συμπεριφορά ή αν ξέρουν από μετανάστες και κυνήγι μεταναστών, αλλά όσο γνωρίζω δεν ξέρω πιθήκους που πάνε ταξίδι σεξουαλικού τουρισμού Φιλιππίνες για παιδοφιλία. Ακόμα όμως και αν έχουν είναι συμπεριφορές στο επίπεδο του ενστίκτου και όχι βασισμένες σε οικονομικούς παράγοντες συν-φερόντων και συν-φερομένων που δημιουργούν κοινωνίες και διαστρεβλώνουν το ζωϊκό ένστικτο. Νομίζω δεν είναι το κτήνος που σκοτώνει έναν άνθρωπο για μία κάμερα των 100 ευρώ, αλλά ο άνθρωπος. Το κτήνος θα σκότωνε να φάει ένα κομμάτι κρέας, όχι να πάρει την κάμερα να την πουλήσει στο Μοναστηράκι και μετά να αγοράσει κάτι να φάει.
  Προσπαθώ με όλη αυτή τη φλυαρία να πω ότι οι παραλληλισμοί των ανθρώπινων κοινωνιών και συμπεριφορών με ζούγκλα, ζώα κλπ είναι λάθος διότι ο άνθρωπος είναι τελείως άλλο είδος διότι έχει επίγνωση του εγώ του, εργάζεται, παράγει, συσσωρεύει, έχει πλέον οικονομία με στόχο το κέρδος. Το ζώο ούτε συσσωρεύει, ούτε οικονομία έχει. Είναι ύβρις, λοιπόν, για το όποιο καημένο κτήνος να το συγκρίνουμε με τον άνθρωπο.

  • Sofia

   Δε νομίζω ότι ο παραλληλισμός που κάνω είναι τόσο ακριβής όσον αφορά τα ζώα.

   Αυτό που λέω είναι ότι με τον Δυτικό πολιτισμό και την Αναγέννηση, πολιτισμικά έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που *στη θεωρία* οι πιο σκοτεινές πλευρές του ανθρώπινου είδους μας φαντάζουν εξωπραγματικές. Ενω στην ουσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης μας. Αυτό εννοώ όταν γράφω “το ανθρώπινο κτήνος”.

 • Ασε που οι καημένοι πίθηκοι είναι και φυτοφάγοι, ούτε καν κρέας δεν τρώνε από όσο γνωρίζω. Εμείς είμαστε παμφάγα…:-) Οσο για τον Τρίερ παραείναι άνθρωπος και με απογοήτευσε. Επιβεβαιώνεται κάτι που είχα διαβάσει για λογαριασμό του: Ενοχικός, πνιγηρός προτεστάντης.

 • Μπράβο ρε Σοφία. Πολύ καλό ποστ. Αν όλοι ξοδεύαμε περισσότερο χρόνο να μπαίνουμε στην θέση του άλλου (όποιος κι αν είναι αυτός) θα κατανοούσαμε την φύση μας περισσότερο

  • Sofia

   λέω μάλλον ότι το να δεχτούμε και να καταλάβουμε αναπόσπαστα κομμάτια της ανθρώπινης φύσης, ακόμα και τα πιο τρομακτικά, θα μας βοηθήσει να κάνουμε την υπέρβαση.

 • Πλάτων Μανιάς

  Homo Hominis , lupus.
  Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο, είναι λύκος.
  Ο πολιτισμός, η καλλιέργεια, η μόρφωση, είναι ψευδοεπίχρισμα κάτω από το οποίο κρύβεται η ζωώδης φύση.
  Και δεν είναι μόνο η θηριωδία του Χιτλερ. Οι Τούρκοι δεν εξόντωσαν με σχέδιο 1.500.000 Αρμενίους και 350.000 Πόντιους?
  Ο Μεγάλος Ηγέτης Μάο δεν εξόντωσε με την Πολιτιστική Επανάσταση (Υπέροχος όρος για την μαζική εξόντωση των εσωκομματικών αντιπάλων!) πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους επειδή έχανε την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΚ?
  Διαβάστε το “Νούμερο” του Ηλία Βενέζη. Θα δείτε ανάγλυφα πως πολιτισμένοι άνθρωποι γίνονται ζώα για να επιβιώσουν.
  Εκατομμύρια χρόνια ζωικής εξέλιξης δεν αντισταθμίζονται με δέκα ή είκοσι χιλάδες χρόνια Homo Sapiens. Hommo Erectus ναι, Homo Sapiens, όχι.
  Δεν υπάρχει Sapiens. Είναι Επιστημονικός Μύθος.

  • Μη βρίζετε τα ζώα καλέ! Ποιο ζώο έχει κάνει τέτοια εγκλήματα; Είτε το θέλουμε, είτε όχι είμαστε άνθρωποι. Για όσους έχουν στο μυαλό τους άνθρωπος=καλοσύνη λάθος. Ο εξανθρωπισμός του ζώου είναι ευχή και κατάρα μαζί.

  • Και είναι τιτανοτεράστια συζήτηση, όπως θα έλεγε και η θεία Σοφία, το γιατί είναι ευχή και κατάρα. Εχουν γραφτεί εκατομμύρια βιβλία. Σε blog ούτε σε 100 χρόνια δεν εξαντλείται

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>