Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

#grstrike ; Μοιράσου το υλικό και τη μαρτυρία σου

πρώτη σειρά

Αν έχετε πάει στις πορείες, αν έχετε καταγράψει με την κάμερα σας υλικό, αν έχετε μαρτυρίες που πρέπει να ακουστούν μη τις κρατάτε για τον εαυτό σας.

Ακούγεται συχνά ότι όλα αυτά τα δήθεν ενημερωτικά blog (ξέρεις πια εννοώ, αυτά που φυτρώνουν σαν μανιτάρια και αντιγράφουν το σύμπαν) δεν θα υπήρχαν χωρίς τα ΜΜΕ. Πράγμα που πάντα μου φαίνεται σωστό τέτοιες μέρες που ενώ γίνονται γεγονότα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας χωρίς τα ΜΜΕ τα δήθεν ενημερωτικά blogs σιωπούν. (Δεν αναφέρομαι καν σε… απεργοσπάστες που η μέχρι σήμερα πορεία τους έχει δημιουργήσει φήμες ότι συμμετέχουν σε διάφορες λαμογιές ούτως ή άλλως).

Αυτές ακριβώς τις μέρες μοιράσου το υλικό σου! Όσο περισσότερος κόσμος δει τη δική σου πλευρά, ξεκάθαρη και με τη σφραγίδα της προσωπικής εμπειρίας, τόσο πιο πολλοί άνθρωποι θα μπορέσουν να σκεφτούν σοβαρά και τη δική τους θέση απέναντι στα πράγματα.

Επειδή είμαι στο εξωτερικό και είναι δύσκολο να ενημερωθώ τέτοιες μέρες σημειώνω μερικές σκέψεις σχετικά με το πώς μοιράζονται αυτές οι μαρτυρίες και πώς θα ήθελα να τις δω να μοιράζονται. Σας παρακαλώ αφήστε κι άλλες ιδέες στα σχόλια.

Το υλικό

Χώρος υπάρχει και άπλετος. Επίσης ένα σωρό Μέσα. Θα ήθελα να βλέπω ξεκάθαρες μαρτυρίες που κάνουν ειλικρινά το διαχωρισμό μεταξύ του “τί είδα” και του “τί πιστεύω”. Όσο πιο ειλικρινής είναι αυτός ο διαχωρισμός τόσο πιο πολύ πιστεύω τη μαρτυρία. Εκτός κι αν μιλάμε για ανθρώπους που τους διαβάζω καιρό και το επίπεδο εμπιστοσύνης είναι ήδη αυξημένο.

Το κοινό

Δεν είμαι ηλίθια και ελπίζω το ίδιο και οι υπόλοιποι που θα δουν το υλικό σου. Γνωρίζουμε ότι δεν είσαι δημοσιογράφος κι ότι αυτό που ανεβάζεις είναι μόνο μία όψη. Ξεκαθάρισε το επίσης για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Πολλές όψεις θα βοηθήσουν να καταλάβουμε τί συμβαίνει.

Γιατί να μοιραστείς;

Γιατί είναι ένας τρόπος να βοηθήσεις και τους υπόλοιπους να καταλάβουν. Όλα τα άλλα χρωματίζουν το υλικό σου.

Facebook

Κακή επιλογή γιατί εξ ορισμού βλέπουν το υλικό σου μόνο οι άνθρωποι με τους οποίους είσαι συνδεδεμένος. Κρίμα δεν είμαστε και οι υπόλοιποι;

Blogs

Ναι, ναι και ναι. Και προώθησε το και στείλτο και βγάλτο και στο twitter.

Χρησιμοποίησε επίσης πολλούς συνδέσμους προς άλλα blogs που μιλάνε σχετικά. Όσο περισσότερες πηγές τόσο το καλύτερο.

Twitter

Σωστό και τέλειο για άμεση ενημέρωση. Χρήση του σχετικού hashtag βοηθάει (σε αυτή την περίπτωση #grstrike). Μη μείνεις όμως μόνο εκεί. Αργότερα μάζεψε όλο το υλικό και χρησιμοποίησε το και σε άλλες πλατφόρμες, όπως στο blog σου, σε citizen journalism πλατφόρμες και σε ΜΜΕ αν θες (σήμερα που απεργούν, στείλε σε ΜΜΕ του εξωτερικού)

YouTube και άλλα video sites

Εννοείται. Ισχυρό πράγμα. Καλό όμως θα ήταν να έχετε πληροφορίες ή να συνδέετε το βίντεο με κάποια ανάρτηση σε blog ή σε κάποιο citizen journalism site για να καταλαβαίνουμε και το context

Citizen Journalism

Οποιαδήποτε πλατφόρμα επιτρέπει να ανεβάσεις υλικό. Ελπίζω ότι θα προστεθούν στα σχόλια κι άλλες, εγώ για την Ελλάδα έχω μία προτίμηση στο Pathfinder uNews.

Δεν είναι ακόμα τέλειο αλλά είναι εύχρηστο. Το πολύ καλό είναι ότι έχει iPhone app που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ανεβάσεις υλικό γρήγορα. Μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα. Μάλιστα πολλές φορές τα άρθρα που έχουν καλές πληροφορίες μπαίνουν και στην πρώτη σελίδα του Pathfinder.

Για τους παλιούς υπάρχει πάντα και το indymedia της Αθήνας. Προσωπικά πάντα μου φαινόταν biased και δε το εμπιστεύομαι πολύ αλλά αν το στηρίζετε γιατί να μη στείλετε το υλικό σας κι εκεί;

Επίσης, αν υπάρχει κάποιος που γνωρίζει τις αξιόπιστες πηγές citizen journalism εκεί έξω – και τις πολιτικές τους κατευθύνσης – είναι ο Αστέρης (blog twitter), γιατί να μη τον ρωτήσετε;

Ενημερωτικά blogs

Ειλικρινά δεν έχω ιδέα. Ελπίζω ότι υπάρχουν κάποια αξιόλογα – καθαρά με νέα και ειδησεογραφία εννοώ – αλλά δεν είμαι η κατάλληλη να τα προτείνω. Αφήστε σχόλια αν θέλετε, θα βοηθήσετε και μένα.

ΜΜΕ του εξωτερικού

Δεν γράφω για του εσωτερικού γιατί τα ξέρετε.

Προτείνω ανεπιφύλακτα το BBC – αυτή η πρόταση μου βέβαια ίσως δείχνει και τις πεποιθήσεις μου.

Μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες και βίντεο στο BBC στο yourpics@bbc.co.uk ή να τις στείλετε μέσω κινητού στο +44 7725 100 100. Επίσης αν έχετε μεγάλα αρχεία μπορείτε να τα ανεβάσετε εδώ.

Άλλες ιδέες;

——————————

UPDATE – Αναρτήσεις που έχω δει μέχρι τώρα από αυτόπτες μάρτυρες (συμπληρώστε κι άλλες αν τις βρείτε)

4 comments to #grstrike ; Μοιράσου το υλικό και τη μαρτυρία σου

  • όλο σε ξεχνώ.. δεν είδα προκοπή για ανταλλαγή απόψεων και στο ff.. ευτυχώς υπαρχει και το φατσαμπούκιον.. κάτσε να αναδιοργανώσω το ρουφιάνο του σαιντ μπαρ μου.. :):)
    ωραία ιδαία.. αν και δε βλέπω προτότυπο υλικό στα μπλογκζζζ.. ίσως να φοβόνται να τους δούν να φωτογραφίζουν.. ποιός ξέρει.. εγώ φοβάμαι να πάω.. φοβάμαι τις αντιδράσεις μου.. ειδικά μέχρι τα 40.. τώρα ίσως να καταφέρω να διατηρήσω μια ψυχραιμία.. αν και ακίνδυνες διελεύσεις δίπλα σε σαχλαμαρίζοντες ματατζίδες μου ανεβάζουν την πίεση.. ποσο μάλον να είναι κι επί το έργον.. θα δούμε.. ίσως πάω με την ιδιώτητα του παπαράτσι (όχι με την κρητική ένοια του όρου).. :):)
    ελπίζω ευοδώσει η προσπάθεια.. θα παρακολουθώ.. :):)
    την καληνύχτα μου :):)

  • John

    Ισως αν δεις αυτό το βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=tXNJ3MZ-AUo να αναθεωρησεις την αποψη σου για το BBC και ποσο καλα κανουν τη δουλεια τους οι δημοσιογραφοι.. Δες το μεχρι το τελος – είναι και απόλυτα σχετικό με το θέμα του ποστ, έγινε πριν μερικές μέρες..

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>