Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο Λονδίνο

1000001211

Ιδού λοιπόν αναγνώστα μερικές ιδέες για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στο Λονδίνο. Ένα δυο άνθρωποι με ρώτησαν αυτό τον καιρό και είπα να ενημερώσω.

Φυσικά δεν σας τα γράφω όλα. Ηλίθιοι δεν είστε, υπάρχει και το Google και το Visit London για να δείτε τί να κάνετε γενικά στο Λονδίνο. Μουσεία και τέτοια δηλαδή τα βρίσκετε και μόνοι σας. Γω θα σας πω μερικά που είναι οι δικές μου προτιμήσεις και μερικές παρατηρήσεις που έχω μετά από τα έτη εδώ. Εναλλακτικές προτάσεις ευπρόσδεκτες στα σχόλια όπως πάντα.

| Το πιο σημαντικό |

Η καλύτερη συμβουλή που έχω να σας δώσω είναι η εξής: Κλείστε τα πάντα online από ΤΩΡΑ. Μη διστάσετε. Μην σκεφτείτε σε καμία περίπτωση “νταξ μωρέ θα βρω”. Δε θα βρεις. Θα περάσεις τις διακοπές σου μέσα στον εκνευρισμό και τις ουρές. Ειδικά με τις παραστάσεις είναι ήδη αργά για να κλείσεις. Για τέτοια κατάσταση μιλάμε.

Αν ανησυχείς για θέματα ασφάλειας προτείνω ή να κλείσεις από το official website (ΟΛΑ έχουν να κλείσεις) ή να κλείσεις από το ticketmaster ή να κλείσεις από το lastminute. Τα άλλα δεν τα έχω χρησιμοποιήσει και δεν γνωρίζω.

| Το κόλπο με τις εκπτώσεις |

Προσοχή. Στη Βρετανία ανταλάσσουν δώρα τα Χριστούγεννα και ΟΧΙ την Πρωτοχρονιά. Αυτό σημαίνει ότι 26 του Δεκέμβρη πρέπει να ζωστήτε χρήμα και επιμονή και να ξαμοληθείτε στα μαγαζά γιατί ξεκινάνε οι ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ. Αν δηλαδή σας ενδιαφέρουν τα ψώνια είναι η καλύτερη περίοδος. Επίσης βολεύει πολύ Έλληνες που ανταλάσσουν δώρα την Πρωτοχρονιά. Όλα τα βρίσκετε με μεγάλες εκπτώσεις.

Harrods sale launch December 2008

| Μετακινήσεις |

Προσέξτε λίγο τις μετακινήσεις σας. Κανένα από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δε δουλεύουν ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Δείτε το tfl journey planner για πιο σίγουρα.

| Ασφάλεια|

Να έχετε το νου στα στο Λονδίνο γιατί υπάρχουν κλοπές.

Δεν αφήνουμε την τσάντα μας όπου να ‘ναι και δε χαζεύουμε. Δείτε τις συμβουλές της Metropolitan Police για τους επισκέπτες.

Δεν μπαίνουμε σε αυτοκίνητα ασχέτων. Τα ταξί εδώ είναι η μαύρα (τα κλασσικά) ή απλά αυτοκίνητα που φαίνονται σαν Ι.Χ. Αυτά τα παίρνουμε ΜΟΝΟ αν τα έχουμε καλέσει (σαν ραδιοταξί). Μην μπαίνετε σε άσχετους που σας ρωτάνε στο δρόμο αν θέλετε ταξί. Δεν είναι οικονομικό το θέμα. Είναι θέμα ασφάλειας. Δείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες στο tfl.

| Πατινάζ στα ομορφότερα μέρη |

Το Λονδίνο στις γιορτές έχει αρκετές πίστες πατινάζ και μάλιστα έξω από εξαιρετικά κτίρια.

Στα περισσότερα υπάρχουν και μαθήματα αν δεν ξέρετε και συνήθως στο πατινάζ ξεκινάνε μικροί εφηβικοί έρωτες.

Εγώ προτιμώ το Natural History Museum αλλά από τα πιο διάσημα είναι το Somerset House. Δίκαια γιατί είναι και από τα πιο όμορφα μέρη στο Λονδίνο.

Skate at Somerset House

Ice Skating At The Natural History Museum London

Δείτε:

| Χριστουγεννιάτικες Αγορές |

Κάθε χρόνο στο Λονδίνο στήνονται Χριστουγεννιάτικες αγορές. Είναι πολλές αλλά ελέγξτε τις ημερομηνίες, συνήθως είναι ανοιχτές για λίγες μέρες και κλείνουν μετά τα Χριστούγεννα. Κάποιες έχουν μικρά μικρά σπιτάκια με μαγαζάκια και κάποιες είναι διαφορετικά οργανωμένες. Επίσης υπάρχουν και θεματικές. (Δείτε πολλές πολλές πληροφορίες στο Time Out)

Christmas open Market london

Σε όλες τις αγορές θα βρείτε και άπειρο φαί. Τα Γερμανικά λουκάνικα στην αγορά κάτω στο ποτάμι προτείνονται αλλά κυρίως δοκιμάστε churros με σοκολάτα.

Μιάμ Μιάμ

| PANTO |

Ένα πολύ πολύ δύσκολο πράγμα να εξηγηθεί και ακόμα πιο δύσκολο να το καταλάβεις. Γω δεν τα έχω καταφέρει ακόμα.

Το Panto βγαίνει από το Pantomime αλλά δεν είναι η κλασσική παντομίμα που σκεφτόμαστε με μίμους. Πρόκειται για θεατρική παράσταση – κυρίως κομική – που δίνεται την εποχή των γιορτών. Συνήθως έχει και άντρες που παίζουν τις γυναίκες με τεράστιες περούκες (δεν αστειεύομαι). Βασίζονται σε παιδικά παραμύθια (να δεις τη νονά της Σταχτοπούτας με γένι τριών ημερών, να πάθεις).

Είναι πάρα πολύ δημοφιλές θέαμα στη Βρετανία και θεωρείται παράδοση το να πας οικογενειακά, να γελάς δυνατά και να το συζητάς με τον καλλιτέχνη στη σκηνή. Κάτι σαν θέατρο μαζί με stand up comedy – αρκετά κοντά στο κλίμα της Επιθεώρησης.

Δείτε τη λίστα των παραστάσεων για φέτος στο Time Out

Musketeers 1

| Χορός και μπαλέτο |

Υπάρχουν κάποιες παραστάσεις που σχεδόν είναι υποχρεωτικές. Είναι κρίμα να είσαι στο Λονδίνο και να μη δεις το English National Ballet ή τον Matthew Bourne. Πραγματικά δηλαδή κρίμα κι άδικο.

Περάστε από το Sadler’s Wells – πραγματικό ναό του χορού στο Λονδίνο και ρίξτε μια ματιά στη Cinderella του Matthew Bourne και στο Snowman που είναι ότι πρέπει για παιδιά.

Αν είστε για κάτι πιο κλασσικό οι καλύτερες παραστάσεις που μπορώ να προτείνω είναι το Nutcracker και το Romeo and Juliet από το English National Ballet.

Αν σας το επιτρέπουν τα οικονομικά σας ρίξτε μια ματιά και στη Royal Opera. Φέτος η Sylvia έχει ακουστεί πολύ θετικά όπως και η Cinderella. Αν έχετε παιδιά, προτείνω το Faeries που είναι και πολύ οικονομικό (συγκριτικά πάντα).

| Hyde Park Winter Wonderland |

Οι περισσότερες πόλεις στη Βρετανία στήνουν πλέον κάποιο είδος Winter Wonderland, με μαγαζάκια, φαγητό και δραστηριότητες. Το ίδιο το μέγεθος του Hyde Park βέβαια κάνει του Λονδίνου ξεχωριστό.

Winter Wonderland

Δεν είναι από τα πράγματα που εγώ θα πήγαινα να δω αλλά ρίξετε μια ματιά, μπορεί να έχει κάτι που σας ενδιαφέρει.

| Φαί της εποχής στο Λονδίνο|

Υπάρχει αλλά θα γράψω κάτι στο Digital Scullery.

Μη σε πρήζω εδώ με τα μαμ.

| Τα πυροτεχνήματα την Πρωτοχρονιά |

Ως μόνιμη κάτοικος δεν έχω πάει ποτέ (γιατί πας εσύ στο Σύνταγμα;) και τα βλέπω από την τηλεόραση αν είμαι σπίτι (που συνήθως είμαι). Λέγεται όμως ότι είναι όμορφη εμπειρία για τους επισκέπτες.

Κάθε χρόνο τα πυροτεχνήματα σκάνε πάνω από το Westminster (δες τη σχετική σελίδα) με κάλυψη από το BBC και διάφορα άλλα δρώμενα. Γίνεται ΤΗΣ ΜΟΥΡΛΗΣ οπότε καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για ορθοστασία.

Δείτε τη σχετική σελίδα.

———

Αν έχετε ερωτήσεις για επίσκεψη στη Βρετανία γενικά θα σας πρότεινα να μιλήσετε με τα παιδιά στο Visit Britain που είναι και στο twitter. Έχω παρατηρήσει ότι δίνουν πολλές πληροφορίες και είναι ευγενικοί. (όχι ΔΕΝ τους γνωρίζω και δεν έχω ΚΑΜΙΑ σχέση).

Ταύτα, κι αν έχετε κι άλλα αφήστε σχόλιο.

5 comments to Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο Λονδίνο

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>