Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Δημιουργώντας τους αυριανούς σου δυνάστες: Απλή σημείωση περί blogger engagement

Death of a Salesman Uploaded by UHTheatreDance on 5 Jul 08, 5.01PM BST.

Αυτό που πολλές εταιρίες και πολλές διαφημιστικές φαίνεται να μην καταλαβαίνουν στην Ελληνική αγορά είναι ότι μόνοι τους βάζουνε τα χεράκια τους και βγάζουνε τα ματάκια τους. Και οι πολιτικοί και τα κόμματα και γενικά όποιος θέλει να προβληθεί μέσα από παλαιά ή νέα Μέσα κάνει ακριβώς το ίδιο σφάλμα.

Οι διαφημιστικές και οι διαφημιζόμενοι δημιουργούν τους αυριανούς τους δυνάστες και εκβιαστές – είναι μια πολύ παλιά ιστορία και είναι και εύκολο να την καταλάβουμε όλοι.

Δεδομένο: Η ελληνική αγορά έχει υπερβολικά πολλές εφημερίδες και υπερβολικά πολλά περιοδικά.
Πασιφανές: Όλα αυτά επιβιώνουν λόγω των διαφημίσεων και όχι λόγω των πωλήσεων.
Αποτέλεσμα: Χρεώνουν αστρονομικά ποσά για τις διαφημίσεις. Κάποιος πονηρός θα μπορούσε να σκεφτεί μάλιστα ότι μπορεί και να ‘τα παίρνουν’ για να γράφουν advertorial και να παρουσιάζουν ένα θέμα/ πρόσωπο/ προϊόν θετικά.

Δημιουργήθηκε με άλλα λόγια μία κατάσταση στα ΜΜΕ όπου διαφημιζόμενοι στήριξαν τα ΜΜΕ και τώρα τα ΜΜΕ κρατάνε τους διαφημιζόμενους γερά από τα αποτέτοια τους.

Η σειρά που γίνονται αυτά τα πράγματα είναι απλή:

  • Δημιουργώ ένα περιοδικό ή εφημερίδα
  • Το γεμίζω με ύλη που “πουλάει”
  • Κάνω τις δημόσιες σχέσεις μου
  • Υπόσχομαι στις εταιρίες “αποκλειστική κάλυψη”, “κοινό που έχει λεφτά”
  • Υπόσχομαι ότι αν συνεργαστούν μαζί μου θα δείξουν ότι “είναι καινοτόμοι”, “βλέπουν μπροστά”, “είναι κοντά στο λαό”
  • Με άλλα λόγια τώρα ΤΟΥΣ παρακαλάω
  • Όσο περισσότερες εταιρίες/ πρόσωπα παίρνω τόσο ανεβαίνουν οι πωλήσεις μου
  • Μόλις φτάσω σε ένα καλό σημείο ανεβάζω το κασέ μου
  • Μπορεί και να τους απειλήσω ότι αν δεν μου κάνουν τα χατήρια θα τους καλύψω αρνητικά
  • Με άλλα λόγια τώρα ΜΕ παρακαλάνε

Έχει κανείς την εντύπωση ότι τα ψευδο-blogs που λέγαμε τις προάλλες θα κάνουν κάτι διαφορετικό;

Τώρα που οι εταιρίες, οι διαφημιστικές, οι πολιτικοί κλπ έχουν αρχίσει το λεγόμενο blogger engagement και έχουν αρχίσει τις διαφημίσεις και τις δημόσιες σχέσεις με τους bloggers μου κάνει εντύπωση ότι δεν φαίνεται να έχουν μάθει τίποτα από τη μέχρι τώρα εμπειρία τους και συνεχίζουν να δημιουργούν μία κατάσταση που θα πλήξει του ίδιους στο πολύ άμεσο μέλλον.

Όπως ανέφερα στη σχετική ανάρτηση, τα ψευδο-blog έχουν κάποια χαρακτηριστικά που μου θυμίζουν πολύ τα παραδοσιακά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων και των πρακτικών περί διαφήμισης, προώθησης, χρημάτων ή δώρων κάτω από το τραπέζει κλπ κλπ. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να πιστέψω ότι η ιστορία και με τα ψευδο-blog δεν θα έχει την ίδια κατάληξη που είχε και αυτή με τα παραδοσιακά ΜΜΕ;

Κατανοώ πώς μπορεί να έγινε το λάθος. Είναι πολύ πιθανό μέσα στο φόβο του απρόβλεπτου και της ειλικρίνιας που μπορεί να έχουν τα blogs να πέφτουμε στο λάθος του σίγουρου. Με άλλα λόγια “ας πληρώσουμε αυτό που θα ξέρουμε σίγουρα τί θα γράψει”.

Είναι κρίμα. Καταστρέφεις το κοινό σου, δημιουργείς τον αυριανό δυνάστη σου και καταβαραθρώνεις την αξιοπιστία του προϊόντος σου.

Αναρωτιέμαι. Πραγματικά πιστεύουν ότι αυτό είναι διαφημιστική επιτυχία;

7 comments to Δημιουργώντας τους αυριανούς σου δυνάστες: Απλή σημείωση περί blogger engagement

  • Estarian

    Mια και από όσο μπορώ να καταλάβω εγώ, η διαφήμιση/μαρκετινγκ απλά προσθέτει αξία σε ένα προϊόν γιατί να μην είναι διαφημιστική επιτυχία; Πουθενά δεν λέγεται κάτι για την “πραγματική” αξία του προϊόντος. Σκοπός μας είναι να το πουλήσουμε στον κόσμο και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που να προσθέσουμε εξ'αρχής στην αρχική του αξία -που μπορεί να είναι και -10. Οπότε;..

  • Η διαφήμιση πρέπει να έχει αποτέλεσμα και μάλιστα cost effectively. Αν πληρώνεις διαφήμιση που ΔΕΝ χρειάζεσαι μόνο και μόνο για να αποφύγεις τον εκβιασμό της αρνητικής κάλυψης (π.χ. δώσε διαφήμιση μη σε τσακίσω) τότε καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά.

  • Estarian

    ναι όντως, αυτό το σημείο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό..

  • crucilla

    'Ηδη γίνεται ο εκβιασμός και χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για την ανάγκη παρουσίας στα social media.
    Από την άλλη βλέπεις ανθρώπους και όχι εταιρίες να πουλάνε το δίκτυο φίλων τους ισχυριζόμενοι ότι για να έχουν 600 -1000 φίλους, είναι και opinion leaders. Για τα περιοδικά δεν θα μιλήσω καν, παλιό το έργο.
    Εσύ πάντως πες τα, πες τα!

  • Tο είπα και τις προάλλες. Η δυναμική των νέων μέσων δεν φαίνεται να διαφέρει στην Ελλάδα από αυτή των παραδοσιακών. Βλέπουμε όσα καταδικάζουμε στα παραδοσιακά. Μας πονάει και καλά. Τελικά όμως το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει. Advertorial είναι adverorial και πρέπει να ονομάζεται ως τέτοιο, και όχι και καλά ποιοτικό άρθρο και αυθόρμιτισμός.

  • titanas

    Αναρωτιέμαι. Πραγματικά πιστεύουν ότι αυτό είναι διαφημιστική επιτυχία;

    Φυσικά και το πιστεύουν γιατί 1. δεν ξέρουν κάτι άλλο 2. δεν τους προσφέρετε κάτι άλλο 3. φοβούνται το νέο 4. αφού αυτό πληρώνει με έσοδα 5. αφού κάνουμε την δουλειά μας με Χ έξοδα

    Αυτά είναι τα περιστατικά της καθημερινότητας πού όλοι τα γνωρίζουν και δεν πρόκειται να αλλάξουν όσο 1. υπάρχουν ακόμα οι 50+άρηδες των παραδοσιακών μέσων που κάνουν δουλειές online νομίζοντας ότι είναι το ίδιο 2. όσο τα YEB είναι το βούτυρο, το ψωμί, το μαχαίρι και το βαζάκι του Νο1 που τώρα μπορεί να εξυπηρετεί εφημερίδα, περιοδικό, site, iPhone application και τηλεοπτική εκπομπή ανά περίπτωση

    Αυτά είναι τα lite της υπόθεσης.

    Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να πιστέψω ότι η ιστορία και με τα ψευδο-blog δεν θα έχει την ίδια κατάληξη που είχε και αυτή με τα παραδοσιακά ΜΜΕ;

    Μα συμβαίνει ήδη. Πλέον δεν τίθεται θέμα αν θα γίνει ή όχι

  • Δημιουργώντας τους αυριανούς σου δυνάστες: Απλή σημείωση περί blogger engagement…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>