Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Τότε που όλους θα μας αγόραζε ο ΔΟΛ

HORSE FOR SALE Uploaded by NC Cigany on 16 May 08, 12.09AM GMT.

Για να τα ξεκαθαρίσω από την αρχή ποτέ μου δεν είχα πρόβλημα με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Άλλωστε πήγα και ασχολήθηκα μαζί τους στο Μεταπτυχιακό μου οπότε…

Παρατηρώ όμως τον πυρετό των start-up τον τελευταίο καιρό.

Το νέο λεξιλόγιο μας έχει τσακίσει. Και το περίπτερο start-up είναι που ψάχνει angel investors και μέσα από ένα ισχυρό business plan που στηρίζεται σε scalability και θα αποδώσει return on investment μέσα στο τρίτο quarter του επόμενους έτους.

Και θυμάμαι τότε – περίπου από το 1996 μέχρι κάπου στο 2000 (ίσως λέω και πολύ) που όλοι κάνανε μανιωδώς website σαν τους τρελούς. Website να δε το μάτι σου! Είχαμε πήξει στην ιστ(ι)οσελίδα (sic) και τα κινούμενα gif. Είχαμε πήξει στις αναφορές στην Silicon Valley και το New Economy (ξεχνάω και ποιο εκδοτικό powerhouse είχε και σχετικό περιοδικό το οποίο όταν έκλεισε όλοι οι συντάκτες μεταφέρθηκαν πίσω στις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων ή τους φάγανε τα IT περιοδικά).

Τέλος πάντων – τότε που λες στην Ελλάδα όλοι έφτιαχναν website όχι επειδή είχαν την επιφοίτηση και πίστεψαν στο νέο Μέσο αλλά επειδή ΑΓΟΡΑΖΕ ΑΒΕΡΤΑ Ο ΔΟΛ. Μια εποχή ό,τι κουνιόταν πήγαινε ο Όμιλος (ένας είναι ο Όμιλος), έδειχνε το Χρήμα (ζεστό) και το αγόραζε. Τί έκανε μετά με όλα όσα απέκτησε δεν έμαθα ποτέ. Πάντως αγόραζε.

Το όνειρο όλων όσων το παίζανε “στα μέσα και στα έξω” της Ελληνικής αγοράς δεν ήταν να φτιάξουν το νέο Alta Vista (το ακούγαμε κι αυτό. Όπως ακούμε σήμερα ότι κάποιος φτιάχνει το νέο Google). Το όνειρο ήταν να τους αγοράσει ο ΔΟΛ.

Κάτι μου θυμίζει… Κάτι μου θυμίζει…

4 comments to Τότε που όλους θα μας αγόραζε ο ΔΟΛ

 • marinic

  Σοφία επειδή πρόσφατα (2008) έκανα μια μεγάλη μελέτη για την επιχ.&καιν στην Ελλάδα δεν βρήκα πουθενά πυρετό start-up. Aντίθετα, ήδη από την άνοιξη του 2008 οι ενάρξεις είχαν αρχίσει να σημειώνουν πτώση. Οσο για την καινοτομία, με τί τρώγεται? Να σου πω: με πανεπιστημιακούς που έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση για τα προγράμματα, χρησιμοποιούν τους φοιτητές για την έρευνα και την σύνταξη, κλ.π. Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ενσωματώσουν την καινοτομία, εκτός εάν τις πάρει κάποιος από το χέρι και τις οδηγήσει μέσα από τα δαιδαλώδη μονοπάτια της γραφειοκρατίας.

  Τώρα για να λές εσύ για start-ups κάτι θα ξέρεις που μάλλον νομίζω ότι είναι διαφορετικό από mainstream επιχειρηματικότητα. Αλλά ακόμη και να έγιναν μερικά στην Αθήνα ή αλλού, τι σημαίνει αυτό σε εθνικό επίπεδο? τίποτε. Τα μηνύματα δυστυχώς από τον κόσμο των ΜΜΕπιχ. είναι απογοητευτικά.

 • Εχμμ… νομίζω δεν ήταν σαφής η λεπτή και πολιτισμένη ειρωνία μου.

  Δεν διαφωνούμε πουθενά.

 • marinic

  μαύρισε λίγο τα fonts των posts γιατί είναι πολύ αχνά και κουράζουν.
  Τι μανία έχει πιάσει όλους με τα γκρί fonts?? Mάλλον είναι κάποια μόδα.

 • Λες να είναι μόδα; Τότε εγώ είμαι προ της εποχής μου αφού το template υπάρχει χρόνια

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>