Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Έρευνες, στατιστική κι οι Προφήτες του ελληνικού ιντερνέτ.

magnifying glass Uploaded by bewelcomepix on 27 May 08, 7.55PM GMT.

Ναι, ναι, ιντερνέτ – έτσι όπως στο λέω (και στο τονίζω).

Έχουμε πήξει μάνα μου δεξά κι αριστερά στις σούπερ ντούπερ γουάου έρευνες (ακαδημαικές;) που υπόσχονται να μας δείξουν πώς χρησιμοποιείται το ιντερνέτ και να αποδείξουν ό,τι τους κατέβει.

Αφορμή τη σήμερον μια έρευνα που βρήκα (απόσπασμα ή όχι δεν ξέρω και δε θέλω να τους κατηγορήσω άδικα). Η ανάρτηση είναι γενικότερη και σαφώς μιλάω για όλους τους Προφήτες του Πανεπιστημίου της Γκλίτσας και της εταιρείας ερευνών “Ερευνόπουλος” που ήρθαν να μας πουν τί είναι τα social media.

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά για να ξέρουμε και τί λέμε.

1. Μία ερευνητική ερώτηση δεν μας έρχεται με επιφοίτηση
Ούτε ανάβουν γλόμποι πάνω από την κεφάλα μας. Ούτε μας έρχεται επειδή το θέμα πουλάει αυτό τον καιρό. Μία ερευνητική ερώτηση μας έρχεται επειδή διαβάζουμε journals και συγγράματα και γνωρίζουμε βασική θεωρία της επιστήμης μας (π.χ. κοινωνιολογία). Επίσης γνωρίζουμε βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις (π.χ. Bourdieu ή Foucault). Κάποια στιγμή παρατηρούμε μία τάση ή ένα φαινόμενο που δεν καλύπτεται επαρκώς από τη βιβλιογραφία ή τη μεθοδολογία (ή θεωρούμε ότι η μέχρι σήμερα ανάλυση είναι λάθος). ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ καταλήγουμε σε ερευνητική ερώτηση και δείχνουμε πολύ συγκεκριμένα στο γραπτό μας ΠΩΣ καταλήξαμε σε αυτή την ερώτηση.

2. Η μεθοδολογία μας δεν είναι τα μυστικά του βάλτου
Ούτε το όνομα του Θεού. Η μεθοδολογία μας είναι η ραχοκοκαλιά όλης της έρευνας μας και επηρεάζεται από την θέση μας (ως ερευνητών) ως προς την αναζήτηση της αλήθειας. Είμαστε πιο πολύ positivists; Θα το πιάσουμε από phenomenology μεριά; Μήπως γουστάρουμε λίγο feminist perspective; Αναλόγως τη ‘θέση’ και σύμφωνα με το τί ταιριάζει στην ερευνητική μας ερώτηση αποφασίζουμε και μεθοδολογία! Θα πιάσουμε quantitative methods; Θα πιάσουμε qualitative methods; Θα κάνουμε συνδιασμό; Μετά, θα κάνουμε regression; Μήπως θα κάνουμε εθνογραφία; Μήπως θα κάνουμε survey; ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; Απαγορεύεται ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ να μην πούμε ποιες μεθόδους χρησιμοποιήσαμε και γιατί.

3. Το πώς μαζέψαμε δεδομένα δεν εννοείται
Ειδικά στις κοινωνικές επιστήμες και ειδικά όταν χρησιμοποιείς qualitative methods (τις χρησιμοποιώ και γνωρίζω τον πόνο) επιβάλεται να είσαι πολύ συγκεκριμένος. Δικαιολογούμε ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ το πώς και το γιατί μαζέψαμε τα δεδομένα μας. Άλλη δικαιολόγηση και στήριξη χρειάζεται αν σταθήκαμε στη γωνία και ρωτάγαμε όποιον πέρναγε και άλλην αν ρωτήσαμε 10 γνωστούς μας. Έχει τεράστια διαφορά. Ύστερα, κάναμε ερωτηματολόγια; Καθήσαμε φάτσα με φάτσα; Κρατήσαμε σημειώσεις; Βίντεο; Ηχογράφηση; Το ήξερε ο ταλαίπωρος ότι εμείς είμαστε ερευνητές; ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ.

4. Το πώς αναλύσαμε τα δεδομένα μας δε το κρύβουμε σαν άρλεκιν
Κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα της και τα μειονεκτήματα της. Κάποιες δίνουν καλύτερη δυνατότητα για γενικεύσεις. Κάποιες δίνουν καλύτερη κατανόηση και βάθος. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η πλήρης εξήγηση της ανάλυσης που έγινε στα δεδομένα και ΟΡΚΙΖΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΑ 12 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ότι το δείγμα μας ήταν αντιπροσωπευτικό όλου του πληθυσμού και γιατί! Αν δεν ήταν αντιπροσωπευτικό το λέμε επίσης (δεν είναι απαραίτητη η πλήρης αντιπροσώπευση σε όλες τις έρευνες).

5. Το καλάθι που κρατάμε είναι μικρό. Λιλιπούτειο.
Δεν υπάρχει κοινωνική έρευνα που να αποδεικνύει κάτι (ούτε θετική αλλά αυτό είναι μεγάλο θέμα κι όχι της παρούσης). Στην έρευνα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. Ποτέ. Φτου κακά. Είναι λέξη ταμπού. Κι είναι και ανακρίβεια. Στην έρευνα υπάρχει μόνο συσχετισμός (correlation).
Παράδειγμα λάθος: “Αποδείξαμε με την έρευνα μας ότι όλες οι ξανθιές γαμιούνται ασύστομα”.
Παράδειγμα σωστό: “Σύμφωνα με την έρευνα μας στο δείγμα το οποίο είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού με βεβαιότητα (τόσο) % υπάρχει θετικός συσχετισμός (positive correlation) μεταξύ του ξανθού χρώματος μαλλιού και του ασύστολου γαμησιού σε ποσοστό (τόσο) % με πιθανότητα σφάλματος (τόσο)%”

6. Τα συμπεράσματα μας δεν βγαίνουν από τη μαύρη τρύπα της ιδιοφυίας μας
Η ανάλυση, συζήτηση και τελικά παρουσίαση των συμπερασμάτων δεν γίνεται έτσι γενικά και δεν στηριζόμαστε μόνο στα δεδομένα που μαζέψαμε. Επιστρέφουμε (βλέπε ένα) στην βιβλιογραφία και τις βασικές θεωρίες της επιστήμης μας. Αν το μοντέλο που διαλέξαμε δεν κάνει επακριβώς στα δεδομένα μας το επεκτείνουμε και εξηγούμε τις δυσκολίες. Στηριζόμαστε ΠΑΝΤΑ στη δουλειά που έχουν κάνει άλλοι πριν από μας.

7. Είμαστε απειροελάχιστα μυρμήγκια και καλό είναι να το ξέρουμε
Η έρευνα μας δεν είναι σούπερ ντούπερ. Δεν είμαστε οι ΘΕΟΙ. Δεν εξηγήσαμε τον κόσμο. Είμαστε το σκατό των μεγάλων θεωρητικών που περάσαν πριν από μας. Όλοι οι ερευνητές βάζουμε λίγα λίγα από τα σκατά μας, χρησιμοποιούμε ο ένας τα σκατά του άλλου, καθαρίζουμε μερικά από τα πιο βρωμερά σκατά, σπάνια βρίσκουμε διαμάντια στα οποία μπορεί (μπορεί λέω) να προσθέσουμε κι εμείς ένα απειροελάχιστο μικρό κομμάτι. ΕΤΣΙ προχωράει μπροστά η επιστήμη σήμερα πλέον (ειδικά η μη θετική).

8. Κάνουμε έρευμα ενδιαφέρουσα, με ερωτήσεις κι όχι απλά περιγραφική.
Ευχή και κατάρα σας δίνω και είναι το σημαντικότερο πράγμα. Δεν ανοίγουμε την espresso το πρωί, βλέπουμε τί πουλάει και πάμε και κάνουμε έρευνα. Δεν βρίσκουμε τί δημοσιεύεται πιο πολύ και σκίζουμε τα δεδομένα μας να χωρέσουν στο καλούπι. Κάνουμε κάτι για το οποίο έχουμε πάθος. Κάνουμε κάτι που θα πάρει την επιστήμη ένα χιλιοστό (το εκατοστό αποκλείεται) πιο μπροστά. Και ΚΥΡΙΩΣ δεν κάνουμε περιγραφικές έρευνες.
Παράδειγμα: Οι bloggers είναι μέσης ηλικίας 35 ετών, με μόρφωση ανωτάτου επιπέδου και τρίχα αξύριστη (μάγουλο οι άντρες, γάμπα οι γυναίκες) τουλάχιστον 3 ημερών.
Αυτή η διαπίστωση μόνο με μία φράση αντιμετωπίζεται. Ε, και; Και τα ευαισθητα μας όργανα κινούνται.

Είπαμε, οι δημοσιογράφοι δεν καταλαβαίνουν τί σημαίνει στατιστική και έρευνα. Αλλά να μην το πιάνουν κι αυτοί που κάνουν τις έρευνες πολύ δεν πάει;

———————–
Είπε επίσης:
Bsc πλησίον μετρό, με θέα – Α cat trapped in the www (katerina)

13 comments to Έρευνες, στατιστική κι οι Προφήτες του ελληνικού ιντερνέτ.

 • υπάρχει κι ένα ρημαδιασμένο hypothesis. αυτό το ρημαδιασμένο προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε ή όχι στην έρμη έρευνα. αυτό ψάχνουμε …δεν πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα κι ανάλογα με τα αποτελέσματα διαμορφώνουμε την έρευνα.

  αχ αχ ….οι θείες εν τη ενώσει.

 • Κοπελιές με στείλατε. Δεν έχω ιδέα τι λέτε. Αλήθεια.

  Αλλά για να το λέτε εσείς είμαι μαζί σας. Let's go get 'em!

 • kmitchell μαζί σου είμαι. δεν το αναφέρω το hypothesis γιατί μπορεί να κάνεις qualitative study καθαρά με inductive methods και immersion για να κάνεις theory development (οπότε είσαι στο καθόλου ή στο πολύ vague hypothesis). Άσε. διαβάζω reflexive methodology και τα χω δει όλα.

 • Sugarenia η κατάσταση σηκώνει ρακή

 • barak

  Επίσης φροντίζουμε ώστε οι ερωτήσεις να μην είναι biased ώστε να εξασφαλίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την αντικειμενικότητα της έρευνας. Δεν ρωτάμε ας πούμε “συμφωνείτε με την άποψη πως τα blogs είναι ενναλακτική ενημέρωση και οι δημιοσιογράφοι τον παίρνουν και γέρνουν” γιατί το 90% θα πει ναι.

 • Σκουτελοβαρίσκω σας!

 • Αρκεί η διατύπωση των ερωτήσεων και η κατηγοριοποίηση αυτών που απαντούν για να δεις τι έχει μέσα η γκλάβα του ο «ερευνητής»:

  Κατά πόσο η ενασχόληση με το facebook επηρεάζει την αποδοτικότητά σας στην εργασία;
  καθόλου / την επηρεάζει θετικά / την επηρεάζει αρνητικά

  Έχετε συναντήσει ποτέ κάποιον που γνωρίσατε από το facebook, παρά τους όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται;
  ναι / όχι

  Έλαβον:

  ετεροφυλόφιλοι … / … / …
  ομοφυλόφιλοι … / … / …
  αμφιφυλόφιλοι … / … / …

  Άσε που όλοι οι ομοφυλόφιλοι, π.χ., του δείγματος είναι 10 (ολογράφως, δέκα) και περιμένουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα…

  Έτσι ακριβώς διεξάγεται η κοινωνική έρευνα στην Ελλάδα. Χειρότερα κι από δω: http://www.phdcomics.com/comics/archive.php?com

 • amarkos

  Μπράβο Σοφία, σε βρίσκω εξαιρετικά ενημερωμένη. Ένα τέτοιο ποστ είναι στο μυαλό μου πολύ καιρό καθώς ο κατάλογος των μεθοδολογικών λαθών με τα οποία έρχομαι αντιμέτωπος μεγαλώνει.

  Να επισημάνω και να προσθέσω ότι η συσχέτιση δε συνεπάγεται σχέση (correlation does not imply causation) και ότι χρειάζονται πολλές-πολλές έρευνες για να καταλήξουμε σε σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος (για τέτοιες βαρύγδουπες γενικεύσεις βλέπε headlines εφημερίδων)

 • >> η συσχέτιση δε συνεπάγεται σχέση (correlation does not imply causation)

  ορθόν, έχεις ΧΙΛΙΑ δίκια

 • Ax, σε παρακαλώ, μπορώ να σε κάνω quote διότι εδώ έχω πήξει στις “έρευνες” και “δημοσκοπίσεις” που λένε ότι τους συμφέρει?

  Εδώ δεν κάνουν έρευνα για να καλύψουν ένα κενό όπως λες, αλλά για να δημιουργήσουν ένα επιχείρημα.

 • Μπορείς να με κάνεις quote με link ΟΠΟΤΕ θες. τιμή μου ωρέ (και καμάρι μου)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>