Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Βίντεο από το χιόνι στο Λονδίνο (και πάω να φάω φασιανό)

Ορίστε. Τί άλλο θες αναγνώστα για να πειστείς ότι η θεία Σοφία σε σκέβουται; Λάβε βίντεο με το χιόνι στο Λονδίνο να έχεις να πορεύεσαι.

7 χρόνια στη Γηραιά αλβιώνα (ταχύτατα οδεύουμε προς τα 8) πάντα μου έκανε εντύπωση η εμμονή των Βρετανών με τα λευκά Χριστούγεννα κι από ότι φαίνεται μέχρι τα τώρα μάλλον θα αποκλειστούμε (πλάκα θα ‘χει μιας και έχω άδεια μέχρι και την Πρωτοχρονιά, έχει να πέσει παπλωματάδα θρυλικών χρονικών ορίων).

Εν τω μεταξύ έχουμε και το Χριστουγεννιάτικο γεύμα με τη δουλειά και πήρα στα χέρια μου τον κατάλογο που είναι πλήρως στα Γαλλικά. Από τα κάποια που ξέρω υποθέτω ότι έχω διαλέξει το φουά γκρα και το φασιανό διότι και στο Παλαιό Γυναικόκαστρο φουά γκρα τρώγαμε για κολατσό και φασαινό για γεύμα. Έβγαινε η γιαγιά μου στην αυλή και φώναζε σε άπταιστα γαλλικά: “Ούι αφορεσμέντζα μερ ες κι άλλο κι έρχεσαι να φας;”

Κάθε φορά που βλέπω λοιπόν κατάλογο στα Γαλλικά θυμάμαι τον εξαίρετο κύριο Terry Pratchett στο βιβλίο του Hogfather. Από κάποιο ‘θαύμα’ εξαφανίζονται από ένα Quirmian (το αντίστοιχο Γαλλικό θα λέγαμε) εστιατόριο στην Ankh Morpork (το αντίστοιχο Λονδίνο θα λέγαμε) όλα τα φαγητό και αντικαθίστανται από παλιές μπότες και λάσπη. Απελπισμένος ο ιδιοκτήτης σηκώνει τα μανίκια του και αποφασίζει εκείνο το βράδυ να σερβίρει Mousse de la Boue dans une Panier de la Pâte de Chaussures (Μους λάσπης σε καλαθάκι από ζυμάρι παπουτσιού), Brodequin rôti Façon Ombres (Οι μπότες του στρατιώτη σε στυλ Shades – δηλ. με λάσπη), Sole d’une Bonne Femme servis dans un Coulis de Terre en l’ Eau (Σόλα Όμορφης Γυναίκας σερβιρισμένη με λάσπη) και για το τέλος Café de Terre (Καφέ της γης – δηλαδή λάσπη).

Σοκαρισμένος ο σερβιτόρος λέει για τον καφέ: “Ω, θα το καταλάβουν αμέσως!” και ο ιδιοκτήτης απαντά “Δεν το έχουν καταλάβει μέχρι τώρα!”

Και με αυτή την ωραία γεύση στο στόμα σε αφήνω για σήμερα.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>