Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Λίγα λόγια για τη δουλειά στην Αγγλία

Man at Work

Διαβάζω σήμερα στο ΒΗΜΑ για μία έρευνα που δείχνει ότι ότι επτά στους δέκα Ελληνες οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει είτε ολοκληρώνουν τις σπουδές τους θα εγκατέλειπαν ευχαρίστως την Ελλάδα για μια δουλειά στο εξωτερικό, ενώ οι μισοί από αυτούς έχουν ήδη προβεί και στις σχετικές ενέργειες.

Το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα της έρευνας της Κάπα Research είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των νέων με πτυχίο στην Ελλάδα δηλώνει πρόθυμη να εγκαταλείψει τη χώρα για να βρει μια σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία.
(via)

Κι εκεί ακριβώς είναι το θέμα. Η έννοια “σταθερή” εργασία στη Βρετανία δε σημαίνει τίποτα και πολλοί εργοδότες – τουλάχιστον αυτοί που αξίζουν – δε θέλουν υποψήφιους που θα πουν ότι θέλουν κάτι “σταθερό” γιατί από τη σταθερότητα μέχρι το βάλτωμα η απόσταση είναι μικρή.

Μετά από τόσα χρόνια εργασίας εδώ και εμπειρίες φίλων και γνωστών έχω παρατηρήσει κάποια πράγματα. Επίσης επειδή σε οποιοδήποτε google search σχετικό με δουλειά και σπουδές στην Αγγλία μάλλον εμφανίζομαι μου στέλνει αρκετός κόσμος e-mail με ερωτήσεις τόσα χρόνια οπότε ωραίο θα ήταν να υπάρχει μια σχετική εισαγωγή κάπου να μη γράφω κι εγώ τα ίδια και τα ίδια. Όπως και να το κάνεις τα παρακάτω είναι σύμφωνα με το προσωπικό μου bias οπότε περιμένω και σχόλια με διαφορετικές εμπειρίες.

College Graduation SmileΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ‘Η ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ

Αν έχεις πτυχίο θα κινηθείς πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα. Δεν έχει σημασία τί πτυχίο έχεις. Επαναλαμβάνω: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΙ ΠΤΥΧΙΟ ΕΧΕΙΣ. (Εκτός κι αν είσαι γιατρός ή κάτι συγκεκριμένο, π.χ. δεν μπορείς να μπεις στο πρόγραμμα αποφοίτων της Accenture για προγραμματιστής αν δεν έχεις σπουδάσει κάτι σχετικό). Σε πάρα πολλές περιπτώσεις όμως δεν τους ενδιαφέρει. Μπορείς να έχεις σπουδάσει Φιλολογία και να σε πάρουν ως Management Consultant.

Γιατί γίνεται αυτό; Διότι υποθέτουν ότι ο πτυχιούχος δεν έχει ιδέα από δουλειά. Έχοντας όμως το πτυχίο σημαίνει ότι είχε πειθαρχία, έκατσε στον κώλο του και διάβασε 3 χρόνια (3 είναι οι Πανεπιστημιακές σπουδές εδώ), ενημερώθηκε λίγο παραπάνω κλπ κλπ. Ήξερα κάποτε μία κοπέλα που ήταν σε καλή θέση σε νομικό τμήμα ως Paralegal και είχε σπουδάσει Γεωλογία. Κι αυτό ΔΕΝ είναι κακό. Πολύς κόσμος στη Βρετανία σπουδάζει αυτό που τον ευχαριστεί και πάει και δουλεύει σε κάτι άλλο μετά από επιλογή.

Χωρίς πτυχίο οι δουλειές που θα βρείτε είναι λιγότερες και κατά κανόνα πιο κακοπληρωμένες – τουλάχιστον στην αρχή. Επίσης υπάρχουν δουλειές που από το βιογραφικό θα σας απορρίψουν αν δε δουν πτυχίο (χιλιάδες τα βιογραφικά που λαμβάνουν, κάπως πρέπει να τα μειώνουν). Δεν είναι όμως ακατόρθωτο. Εγώ όταν ήρθα δεν είχα πτυχίο και δούλευα αλλά μετρούσε θετικά το ότι σπούδαζα για να πάρω το πτυχίο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

Συνήθως είναι εξαιρετικά. Μεγάλες εταιρείες παίρνουν κάθε χρόνο έναν αριθμό αποφοίτων Πανεπιστημίων. Για να μπεις περνάς τεστ, συνεντεύξεις, κόντρα τεστ και τέτοια. Είναι φοβερά ανταγωνιστικό. Αν μπεις σε εκπαιδεύουν και σε γυρίζουν γύρω γύρω στα τμήματα. Η εταιρεία σε αναλαμβάνει και κάποιο μίνιμουμ χρονικό διάστημα (συνήθως γύρω στα 3 χρόνια) και θα σε οδηγήσει σε καλές θέσεις. Θα έχεις κάποιο μέντορα και συχνές συναντήσεις για να ελέγχεις την πρόοδο σου (το κλειδί είναι ότι ΕΣΥ θα ελέγχεις την πρόοδο σου).

Το σύστημα αυτό υπάρχει γιατί οι μεγάλες εταιρείες θέλουν να μπορούν να ανεβάζουν εκ των έσω ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί από την ίδια την εταιρεία. Έτσι δουλεύουν ας πούμε οι μεγάλες εταιρείες συμβούλων και λογιστών (Accenture, Price Waterhouse Coopers κλπ). Το ίδιο σύστημα υπάρχει και σε πολλές διαφημιστικές  – εκεί όμως τα λεφτά είναι πάντα πολύ λιγότερα (προσφορά και ζήτηση). Το ίδιο και στις επενδυτικές τράπεζες. Εκεί τα λεφτά είναι πολλά και οι ώρες ΑΠΕΙΡΕΣ (δε στα δίνουν τσάμπα).

ΑΝΩ ΤΩΝ 25 ΜΕ ΜΗΔΕΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Στη Βρετανία τους είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να είναι άνω των 25 και να έχει μηδέν εργασιακή εμπειρία. Εφόσον εδώ το Πανεπιστήμιο είναι 3 χρόνια απορούν τί κάνεις τόσο καιρό. Ακόμα κι αν πήρες 100 πτυχία δεν καταλαβαίνουν πώς δεν τα κατάφερες να δουλέψεις έστω μια εποχιακή δουλειά στις διακοπές σου.

Σε συζήτηση που έχω κάνει με διάφορους ανθρώπους από Human Resources μου έχουν πει ότι όταν ένα βιογραφικό έρχεται με μηδέν εμπειρία υποθέτουν ότι ο υποψήφιος έχει βασικά μειονεκτήματα γιατί δεν ξέρει απλά πράγματα όπως: πώς συμπεριφερόμαστε σε ένα γραφείο, πώς μιλάμε στους συναδέλφους, τί σημαίνει έρχομαι στην ώρα μου, τί σημαίνει ξέρω να δουλεύω σε ομάδα, πώς δέχομαι management από άλλους ανθρώπους κλπ.

Συμπέρασμα: ό,τι μικρή εμπειρία έχεις βάλτην.

Αν πήγες ταξίδι το γύρω του κόσμου για ένα χρόνο βάλτο επίσης ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΘΕΤΙΚΟ. Υποθέτουν ότι έχεις αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες, ότι έμαθες να προσαρμόζεσαι σε άλλα ήθη και έθιμα κλπ κλπ. Είναι μέρος της εμπειρίας σου.

LMSΟ ΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ

Είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που λέω στους ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν στη Βρετανία και ο μέσος Έλληνας παθαίνει κοκομπλόκο όταν το συνειδητοποιεί. Στη Βρετανία μιλάμε σε ΟΛΟΥΣ στον ενικό με το μικρό τους όνομα στη δουλειά μας. Εκτός κι αν μιλάμε με μέλη της Βουλής των Λόρδων (έχει συμβεί κι αυτό) και πρέπει να απευθυνθούμε στον άλλον ως My Lord ή με Υπουργούς οπότε και λέμε Minister. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τον Tom τον λέμε Tom ακόμα κι αν του ανήκει η μισή Αγγλία. Επίσης δεν λέμε κανέναν Sir (ούτε τους καθηγητές στο Πανεπιστήμιο) εκτός αν έχουν όντως τίτλο ευγενείας. Τους καθηγητές μπορούμε να τους λέμε Professor αν θέλουμε αλλά τόσα χρόνια στα Πανεπιστήμια δεν έχω γνωρίσει κανέναν που να το θέλει.

Κι εδώ έρχεται το κοκομπλόκο. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε ασεβείς. ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ μάλιστα. Αν έχουμε ένα πρόβλημα με τον μάνατζερ μας δεν πάμε στον Γενικό Διευθυντή να του το πούμε χωρίς να έχουμε μιλήσει πρώτα στον μάνατζερ. Δεν παρακάμπτουμε ανθρώπους δηλαδή στην ιεραρχία κατά κανόνα. Αν έχουμε ένα πρόβλημα με ένα συνάδελφο δεν του λέμε “ξύπνα ρε μαλάκα” σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Τότε το λέμε στον μάνατζερ μας και κατά κανόνα τα κανονίζει αυτός. Αυτό δεν είναι πισώπλατο μαχαίρωμα. Είναι θέμα ιεραρχίας. Δεν πας να πεις “αυτός ο μαλάκας δε δουλεύει”. Πας και λες ότι έχεις θέμα γιατί θέλεις να τελειώσεις τη δουλειά σου και δε σ’αφήνουν. Και ταχτοποιείται γιατί προτεραιότητα όλων είναι να γίνει η δουλειά κι όχι να τσακώνεστε μεταξύ σας οι υπάλληλοι.

Δεν χώνεις τη μύτη σου εκεί που δε σε σπέρνουν σε δημόσιο forum ούτε κάνεις άλλους ανθρώπους ρεζίλι. Ο μέσος Βρετανός δε σε θεωρεί ούτε κυνηγό, ούτε φιλόδοξο, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Σε θεωρεί επικίνδυνο μαλάκα και στην πρώτη ευκαιρία θα φύγεις. Εξαιρέσεις υπάρχουν και συνήθως γίνονται για ανθρώπους που είναι ιδιοφυίες. Εξαίρεση επίσης είναι κάποιοι τομείς που είναι πολύ ανταγωνιστικοί (π.χ. χρηματοοικονομικά). Και πάλι όμως προσέχουμε. Δεν πάμε εκεί ως κλασσικοί Ελληνάρες.

Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Το να είσαι στην ίδια δουλειά πάνω από 5 χρόνια – ειδικά στο Λονδίνο – θεωρείται civil service mentality και δεν είναι καλό εκτός κι αν έχεις πάρει τις προαγωγές μέσα στην ίδια εταιρεία ή αν είσαι σε πρόγραμμα αποφοίτων. Εξαιρέσεις είναι μόνο συγκεκριμένες δουλειές π.χ. καθηγητής σε πανεπιστήμιο, δάσκαλος, δικηγόρος (ειδικά αν φεύγεις και παίρνεις και πελάτες υπάρχει πρόβλημα) κλπ.

Περιμένουν ότι πας κάπου, μαθαίνεις, προσφέρεις, εκπαιδεύεσαι, φτάνεις μέχρι ένα σημείο και μετά προχωράς. Μετά τα δύο χρόνια είναι καλή εποχή ή να ψάξεις προαγωγή ή να προχωρήσεις στην επόμενη εταιρεία. Κάτω από τα δύο χρόνια είναι ολίγον ύποπτο όμως γι’αυτό προσοχή. Θεωρείται ρίσκο γιατί υποθέτουν ότι ένας υπάλληλος θέλει περίπου ένα χρόνο για να αποδώσει στο φουλ των δυνατοτήτων του οπότε αν φύγει στον ενάμιση η εταιρεία χάνει.

REDUNDANCY

Σε χαλαιπούς καιρούς η θέση σου δεν υπάρχει πια και παίρνεις το πακετάκι σου (συνήθως ανάλογο με τα χρόνια υπηρεσίας) και πας σπίτι σου. Το redundancy δεν είναι απόλυση. Απόλυση είναι όταν η θέση σου υπάρχει και παύουν εσένα. Redundancy είναι όταν η θέση σου δεν υπάρχει πια. Θεωρείται απολύτως φυσιολογικό ότι στην καριέρα σου στη Βρετανία θα γίνεις redundant (κυριολεκτικά περιττός) τουλάχιστον δυο φορές. Αυτό ΔΕΝ χαλάει το βιογραφικό σου και όλοι οι εργοδότες γνωρίζουν ότι συμβαίνει.

APPRAISAL / ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο θα κάνεις το appraisal σου. Συνήθως είναι ένα ερωτηματολόγιο όπου γράφεις τί έμαθες, πού τα πήγες καλά, που δεν τα πήγες, τί χρειάζεται να μάθεις και τί στόχους έχεις για τον επόμενο χρόνο. Θα το συμπληρώσεις, θα το στείλεις στο μάνατζερ σου, θα το κουβεντιάσετε, θα συμπληρώσει τα δικά του και θα τα ξανακουβεντιάσετε. Το τελικό θα το κρατήσει το τμήμα προσωπικού.

Είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει εξαιρετικά βαρετή, αν όμως χρησιμοποιείται σωστά είναι απίστευτα χρήσιμη. Όσο πιο καλό μάνατζερ έχεις (καλό ως μάνατζερ όχι απλά ευγενικό παιδί) τόσο πιο πολλά θα πάρεις από τη διαδικασία. Είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για την εξέλιξη σου.

Pound CoinsΜΙΣΘΟΣ

Το πόσα λεφτά θα παίρνεις εξαρτάται καθαρά από τη δουλειά, την τοποθεσία, την εταιρεία κλπ. Προτείνω να ρίξετε μια ματιά στο Guardian Jobs από το οποίο περνάνε όλες οι καλές δουλειές.

Ο μισθός στις αγγελίες αναγράφεται ΕΤΗΣΙΩΣ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ. π.χ. αν γράφει £30.000 σημαίνει ότι θα πάρεις £30.000 λίρες δια δώδεκα μήνες μείον τους φόρους και την ασφάλεια (συνήθως υπολόγιζε γύρω στο 25% για να ‘σαι μέσα). Φορολογία και ασφάλεια φεύγουν αυτόματα από το μισθό σου κι αν είσαι μισθωτός χωρίς περιουσιακά στοιχεία (το αυτοκίνητο δεν μετράει) ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ. Όλα είναι αυτόματα.

Οι αυξήσεις γίνονται ετήσια. Κάποιες εταιρείες τις έχουν συνδεδεμένες με το appraisal. Κάποιες κάνουν salary review ξεχωριστά. Μπορείς να ζητήσεις αύξηση αλλά να είσαι έτοιμος να δείξεις το γιατί με χειροπιαστά παραδείγματα. Κατά κανόνα για να πηδήξεις μισθολογική κλίμακα σημαντικά πρέπει να αλλάξεις δουλειά και εταιρεία – π.χ. για να πας από τα £28.000 στα £35.000.

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ

Υπάρχει. Τα πράγματα στη Βρετανία είναι οργανωμένα και παίρνουν το δρόμο τους. Αν κάνεις τη δουλειά σου και ξέρεις να την προωθείς (όχι με τον συνηθισμένο γλοιώδη Ελληνικό τρόπο) θα προχωρήσεις από μόνος σου. Το σύστημα είναι τέτοιο δηλαδή που θα πας μπροστά. Οι γνωστοί ΣΑΦΩΣ και μετράνε, όχι όμως με την έννοια που το έχουμε στην Ελλάδα.

Αν δουλεύεις σε μία αγορά σίγουρα μέσα από τη δουλειά σου θα γνωρίσεις κόσμο, θα δουν τί κάνεις. Όταν έρθει η ώρα να μετακινηθείς you put the word out και οι άνθρωποι που σε ξέρουν και σε εκτιμούν θα το αναφέρουν στο αντίστοιχο τμήμα. Με άλλα λόγια – ο γνωστός είναι απλά κάποιος που σε συστήνει, ΔΕΝ θα σε συστήσει όμως αν είσαι άσχετος. Η έννοια δεν υπάρχει εδώ κατά κανόνα και το βρίσκουν εντελώς κακόγουστο.

ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εδώ πλέον εξαρτάται ΕΝΤΕΛΩΣ από τον τομέα και την εταιρεία σου. Κατά κανόνα η πλειοψηφία δουλεύει εννιά με πέντε. Στα χρηματοοικονομικά όμως δουλεύουν εφτά (το πρωί) με εννιά (το βράδυ).

Καλός κανόνας είναι ότι τα λεφτά δε στα δίνουν τσάμπα. Όσο πιο καλοπληρωμένη είναι μια θέση (και ειδικά αν δεν είναι θέση μάνατζερ) τόσο πιο πολύ θα δουλεύεις.

UPDATE – EQUALITY & DIVERSITY

Στη Βρετανία στο βιογραφικό μας ΔΕΝ γράφουμε την ηλικία μας, τη θρησκεία μας, την οικογενειακή μας κατάσταση και τις σεξουαλικές μας προτιμήσεις. Είναι ΝΟΜΟΣ (κανονικός) ότι δεν μπορούν να συζητήσουν μαζί σου τέτοια πράγματα ούτε επιτρέπεται να μη σου δώσουν τη δουλειά βασισμένοι σε κάτι τέτοιο. Ούτε φυσικά συμφωνα με το αν είσαι άντρας ή γυναίκα.

Ποτέ και σε καμία αγγελία για δουλειά δε θα δείτε να ζητάνε συγκεκριμένα άντρες ή γυναίκες και ποτέ δεν βάζουν ηλικίες. Όχι απλά είναι παράνομο αλλά στις περισσότερες εταιρείες θεωρούν ότι αν το προσωπικό έχει πλούτο εμπειριών και διαφορές τότε η δουλειά θα είναι καλύτερη. Σαφώς και υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά γενικά το σύστημα θα σας προστατεύσει.

Οι διαφορές μισθών αντρών γυναικών και οι ευκαιρίες παραμένουν πρόβλημα και ειδικά σε απαιτητικές αγορές όπως ας πούμε σε δικηγόρους και χρηματοοικονομικά. Προσπάθειες όμως γίνονται και υπάρχει πολύ αυστηρό σύστημα. Πάντα υπάρχουν αρμόδιες αρχές για να σας βοηθήσουν σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα.

(Ευχαριστώ τον Τιτάνα που μου θύμησε αυτό το χαρακτηριστικό στο σχόλιο του)

ΓΕΝΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Όποιος έχει έρθει στη Βρετανία με το mentality ότι “τα Αγγλάκια δεν ξέρουν τί τους γίνεται και θα τους πάρω και τα σώβρακα” δεν έχει περάσει καθόλου μα καθόλου καλά κι έχει πάει σούμπιτος πίσω στη μάνα του λίαν συντόμως.

Το Βρετανικό σύστημα έχει και τα (πολλά) καλά του και τα (πολλά) κακά του. Αν καταλάβεις το σύστημα και το παίξεις γνωρίζοντας που μπορείς να βγεις από τα όρια και πού όχι θα περάσεις πολύ καλά και θα προχωρήσεις.

Η Βρετανία είναι μεγάλη αγορά και δίνει πολλές ευκαιρίες για εξέλιξη. Σίγουρα πάντα τη συστήνω αλλά καλό θα ήταν όποιος το σκέφτεται να έρθει ότι το εξωτερικό ΔΕΝ ειναι εύκολο και δεν ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους. Οι δυσκολίες είναι πολλές και σοβαρές και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη δουλειά. Σκεφτείτε το λοιπόν από όλες τις πλευρές πριν το αποφασίσετε αλλά μη μείνετε και αναποφάσιστοι μια ζωή. Στο κάτω κάτω δοκιμάστε για ένα δυο χρόνια κι αν δεν σας αρέσει όπου γης και πατρίς.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Directgov employment – Κρατικό website με ΟΛΕΣ τις πληροφορίες για την εργασία στη Βρετανία και τη σχετική νομοθεσία. Ρίξτε μια ματιά σε ΟΛΟ το site έχει ΠΛΟΥΤΟ χρήσιμων πληροφοριών – π.χ. Money, Tax and Benefits

BusinessLink – Κρατικό website με άπειρες πληροφορίες για ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν επιχείρηση. Θα βρείτε επίσης πάρα πολλές πληροφορίες για τα δικαιώματα σας ως υπάλληλος, τη φορολογία σας, την άδεια κλπ.

——————————————
‘Εχω κι άλλες ερωτήσεις θεία Σοφία:

Παλαιότερες αναρτήσεις εδώ:

Δείτε στα γουέμπια:

——————————————

201 comments to Λίγα λόγια για τη δουλειά στην Αγγλία

 • Τα επιβεβαιώνω όλα με προσωπική εμπειρία από FORTUNE 500 εταιρεία. Χωρίς πτυχίο τότε, μόνο με ένα Microsoft Certification που είχα πάρει για τις δικές ου ορέξεις.

  Να συμπληρώσω επίσης ότι 1. δεν ενδιαφέρονται και δεν νοιάζονται αν είσαι μαύρος, άσπρος, κόκκινος, μπλε, με 3 πόδια κλπ αρκεί να κάνεις την δουλειά. Φυσικά αν ο περίγυρος νιώθει άβολα το αντιμετωπίζουν. Εμπειρία στην ίδια εταιρεία με transexuals, lesbians και άντρες στην φάση του transformation

  2. το σύστημα είναι δομημένο έτσι ώστε ακόμα και αν έχεις τελειώνει το χειρότερο σχολείο του χειρότερο χωριού αν δουλεύεις και προωθείς την δουλειά σου (με τον τρόπο που περιγράφεις) τότε θα ανέβεις. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος αλλά θα ανέβεις επαγγελματικά και κοινωνικά. Οι γνωριμίες βοηθάνε με την έννοια του networking και όχι του βύσματος.

  • Sofia

   έχεις δίκιο για το equality and diversity – κάτσε να το συμπληρώσω, ευχαριστώ.

   • Νίκος Τουμπέλης

    Πολύ ακριβές και χρηστικό άρθρο και τα σχόλια του Τιτάνα πολύ χρήσιμα επίσης. Θα βοηθήσει πολύ κόσμο.

  • xroupa

   όλα καλά δουλειααααααα δε βρίσκω 3 χρόνια εδώ Ουαλία…

   • Sofia

    Πολλά είναι 3 χρόνια αλλά ξέρω ότι στην Ουαλία τα πράγματα ήταν πάντα πολύ δύσκολα. Ελπίζω να σου πάει καλύτερα στο άμεσο μέλον.

 • Sorotos

  Παρακαλώ το παρών κείμενο να τυπωθει και να τριφτει στα μούτρα του Πρωθυπουργού, Υπουργού Εργασίας, όλων των Ελλήνων εργοδοτών μα ΚΥΡΙΩΣ στα μούτρα όλων μας.

 • john

  Σαν προσθήκη στο σημείο περί μισθών και φορολογίας, στο site http://listentotaxman.com υπάρχει ένας πολύ καλός tax calculator για την Αγγλία ο οποίος ανανεώνεται συνεχώς με τα νέα φορολογικά μέτρα.

 • Πολύ σε ευχαριστώ για αυτό το άρθρο. Δίνει συμβουλές και ταυτόχρονα κουράγιο για όσους σκέφτονται να …μετοικήσουν σε άλλη χώρα με αυτά που γίνονται στο Ελλάντα.

 • πάρα πάρα πολύ καλό. ευχαριστώ!

 • Ik

  Eksairetiko keimeno. Tha eixe endiaferon na anaptyxeis kai tous proswpikous sou logous gia tous opoious apofasises na meineis ekei, thn optikh sou dhladh gia tis epiloges sou.

 • αρκας

  polu kales plhrofories se euxaristw! :)

 • Μπράβο ρε Σοφώ. Την είχαμε την κουβέντα αυτή στο αυτοκίνητο όταν γυρνούσαμε από Μοίρες, θυμάσαι; Πολύ καλά έκανες που την έκανες ποστ. Να υπάρχουν αυτά κάπου γραμμένα.

  Σαν σχόλιο να προσθέσω ένα σχετικό παράπονό μου. Έχω κουραστεί με μια νέα, ανερχόμενη γενιά Ελλήνων που αφού έχει φύγει “για δουλειά” στα εξωτερικά, έχει ξεσκιστεί να βρίζει από μακριά και να το παίζει “εσείς εκεί κάτω στην Ελλάδα”.

  Με κουράζει αυτό. Επειδή άλλαξες σπίτι για 6 μήνες δεν άλλαξες και νοοτροπία. Έλληνας είσαι. Σώπα. Άσε μας εμάς να βράζουμε στο ζουμί μας δουλεύοντας και κάνε τη δουλειά που διάλεξες με τον διπλάσιο μισθό. Δεν μας πειράζει, αλήθεια, μπράβο σου. Όμως αν εσύ διάλεξες την φυγή, σεβάσου αυτούς που έμειναν πίσω να το παλέψουν.

  Αυτά.

  • Sofia

   Τη θυμάμαι την κουβέντα ναι.

   Για το δεύτερο όχι δε διαφωνώ, προσθέτοντας όμως ότι πολύς κόσμος δε φεύγει για τα λεφτά και θα ήθελε να μπορεί να είναι στην Ελλάδα. Τη γκρίνια τη δικαιολογώ κάπως εκεί.

   • Δεν είναι ότι με επηρεάζει κάπως αυτή η συμπεριφορά, απλά από ένστικτο με εκνευρίζει. Τεσπά.

    Ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Τα ζυγίζεις τα πράγματα και πράττεις ανάλογα.

   • bobby kof

    geia sou :) mia erotisi exo na kano , fevgo gia aglia monima se 2 mines ? ti xartia thelei na proskomiseis gia na vreis kapou douleia ? se efxaristo

 • Πολύ χρήσιμο κείμενο

 • Να συμπληρώσω από εμπειρία κοντινού μου φίλου που έψαχνε 6 μήνες δουλειά ως προγραμματιστής στην Αγγλία, πως προϋπηρεσία από Ελλάδα, σχεδόν δε μετράει. Κάτι θα ξέρουν επάνω για το πόσο χάλια είναι οι περισσότερες εταιρείες εδώ.

 • Σοφάκι πολύ ενημερωτικό το ποστ σου,

  μου θύμισες τη μαυρούλα consultant του μπράντον στο UCLA (ή στο Beverly High School ήταν αυτή;)

 • Πολύ ωραία και σωστά όλα αυτά που λέγονται, όμως έχω μια σοβαρή ένσταση ηθικής φύσεως σε αυτό το σημείο:

  “Αν έχουμε ένα πρόβλημα με τον μάνατζερ μας δεν πάμε στον Γενικό Διευθυντή να του το πούμε χωρίς να έχουμε μιλήσει πρώτα στον μάνατζερ. Δεν παρακάμπτουμε ανθρώπους δηλαδή στην ιεραρχία κατά κανόνα. Αν έχουμε ένα πρόβλημα με ένα συνάδελφο δεν του λέμε “ξύπνα ρε μαλάκα” σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Τότε το λέμε στον μάνατζερ μας και κατά κανόνα τα κανονίζει αυτός. Αυτό δεν είναι πισώπλατο μαχαίρωμα. Είναι θέμα ιεραρχίας. ”

  Από τη μία λες:
  Δεν πάμε στο Γ. Διευθυντή όταν έχουμε πρόβλημα με το μάνατζερ.
  Από την άλλη λες:
  Αν έχουμε πρόβλημα με τον υπάλληλο πάμε στο μάνατζερ.

  Γιατί στη μία περίπτωση είναι ηθικό να παρακάμπτουμε την ιεραρχία;; Επειδή είναι ένας απλώς υπάλληλος όπως εμείς;; Δε θα ήταν σωστό με την ίδια λογική με παραπάνω , ΠΡΩΤΑ να το συζητήσουμε μαζί του και ΜΕΤΑ να πάμε στο μάνατζερ;; Εμένα μου φαίνεται εξαιρετικά ανήθικο να πας στον μάνατζερ, χωρίς πρώτα να ξεκαθαρίσεις την κατάσταση με τον συνάδελφό σου. ΕΙΝΑΙ πισώπλατο μαχαίρωμα. Μπορεί ο άνθρωπος απλώς να είχε παρεξηγήσει κάτι ή να περνάει δυσκολίες.

  • Sofia

   Ξέρω ότι φαίνεται περίεργο όμως η λογική τους είναι εξής: Έχετε και οι δύο μάνατζερ. Ευθύνη του κάθε μάνατζερ είναι το προσωπικό του. Άρα αν εγώ έχω οποιαδήποτε δυσκολία μιλάω στον δικό μου μάνατζερ κι εκείνος τα κανονίζει με τον μάνατζερ του ανθρώπου που μου δημιουργεί πρόβλημα. Αυτό είναι το τυπικό σε καταστάσεις που δεν μπορείς να συζητήσεις – είναι ένα σύστημα προστασίας της καλής διάθεσης στο γραφείο. Δουλειά του μάνατζερ είναι να βλέπει πότε το προσωπικό του δημιουργεί προβλήματα και να τα λύνει.

   Σαφώς υπάρχουν και περιπτώσεις που είσαι πολύ καλά με το συνάδελφο και μπορείς να λύσεις τα θέματα μόνος σου.

 • Ωραιοτατο θειτσα! Τόσο που σκεφτομαι σοβαρα να μετακομισω :))

 • john

  Κάτι άλλο που ίσως θα πρέπει να προστεθεί στο άρθρο για όσους το ψήνουν για δουλειά στην Αγγλία, είναι φυσικά το κόστος ζωής, και κυρίως το νοίκι και οι μετακινήσεις.

  Γιατί μπορεί τα 20-25.000 λίρες(= πάνω από 25.000ευρώ) το χρόνο να μοιάζουν δελεαστικά στους Έλληνες που βγάζουν δε βγάζουν 13.000 το χρόνο ΑΛΛΑ υπάρχουν μερικά λεπτά σημεία..

  Όπως για παράδειγμα ότι τυπικός Έλληνας έχει το σπιτάκι του (ή της οικογένειας) – δεν έχει νοίκι κάθε μήνα. Ακόμα και αυτός που έχει, είναι περίπου 500 ευρώ το μήνα.
  Στο Λονδίνο απλά **ΔΕΝ ΜΕΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ**, στην αρχή τουλάχιστον.
  Δε γίνεται να δίνεις μόνος σου 1000+ λίρες το μήνα για μια τρύπα. Αν το κάνεις, και βάλεις και το κόστος του μετρό πχ και το κόστος ζωής, βγάζεις δε βγάζει το μήνα με τον αρχικό μισθό.

  Γενικότερα, κάποιος που πρωτοπιάνει δουλεία στο Λονδίνο (άν βρεί), θα περνάει ΑΡΚΕΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ από κάποιον που πρωτοπιάνει δουλεία στην Ελλάδα (άν βρεί – αλλά είναι βολεμένος με το σπιτάκι του και το μηχανάκι του).
  Μπορεί ο ‘πρώτος μισθός’ να είναι μεγαλύτερος ας πούμε 50%, αλλά τα έξοδα είναι μεγαλύτερα πάνω από 100% – εκτός άν συγκατοικεί.

  Αυτά για όσους το σκέφτονται μόνο για το οικονομικό.

  Διορθώστε με αν έχω λάθος στους υπολογισμούς…

  • Sofia

   john Μια χαρά τα λες – έλεγα να κάνω μία ξεχωριστή ανάρτηση για τα έξοδα. Θα ήταν χρήσιμο;

   • john

    Σίγουρα, καθώς βλέπω ότι πολλοί θέλουν να ‘φύγουν’ από Ελλάδα προς αναζήτηση καλύτερων μισθών κυρίως, αλλά δε ξέρουν το κόστος.. Και κυρίως, δεν εκτιμάνε αυτό που έχουν ήδη στην Ελλάδα, όπως τον προσωπικό τους χώρο χωρίς υπερβολικά μεγάλο κόστος, το προσωπικό τους μεταφορικό μέσο, την ‘άνεσή’ τους κ.α.
    Πολλοί θέλουν να πάνε προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, αλλά δεν έχουν καταλάβει ότι το βιοτικό τους επίπεδο (ακόμη και με μισθό των 800 ευρώ), είναι καλύτερο στην Ελλάδα από ότι στην Αγγλία με μια δουλεία αντίστοιχης μισθολογικής κλίμακας.

    Το θέμα βέβαια είναι πως στην Αγγλία αν είσαι καλός μπορείς σε 2-3 χρόνια να διπλασιάσεις αυτό το μισθό, στην Ελλάδα δύσκολα..

   • Ναι, Σοφια, θα ηταν χρησιμο. Τα ακριβοτερα νοικια ισοφαριζονται με τη πολυ φτηνοτερη διατροφη, ενδυση, παροχες (νερο, ηλ/κο, τηλ, ιντερνετ, κλπ) ασε που τα σπιτια ειναι επιπλωμενα -κατα κανονα.

    Στο θεμα του μισθου Τζον, βαλε και τριπλασιασμο και παραπανω, αμα παιρνεις την εργασια στα σοβαρα.

 • @marinic

  Χρηστικές πληροφορίες από κάποια που έχει περάσει από όσα αναφέρει σε “ελαφρό” τόνο για πολύ σοβαρό θέμα.

 • @marinic

  O John πιάνει το λεπτό σημείο: επιβίωση με 25.000λίρες=συγκατοίκηση. Η συγκατοίκηση σημαίνει να βρείς κάποιο φθηνό διαμέρισμα (μπορεί και δημοτικό, σε πολλές πόλεις οι δήμοι διαθέτουν διαμερίσματα/κατοικίες με φθηνό ενοίκιο) και συνεργάσιμο συγκάτοικο, π.χ. γκαρσονιέρα με ένα δωμάτιο κλειστό σε μεγάλη πολυκατοικία σε μεγάλη πόλη εκτός Λονδίνου, 200λίρες.

 • nick

  Αληθεύει ότι σε περνάνε απο χίλια κόσκινα (συνεντεύξεις επι συνεντεύξεων);

  • Sofia

   nick – συνήθως έχει βιογραφικό και δύο συνεντεύξεις. λογικό δεν είναι; κάποιες εταιρείες έχουν και τεστ

 • ΑΝΤΙΡΗΣΙΑΣ

  ΚΑΜΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΠΟΥΔΩΝ.
  ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ; (πχ ΣΤΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥΝ ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ… ΑΜΦΙΒΟΛΟ)
  ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ;
  ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ;
  ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ!

  • Νομιζω οτι μιλαμε για ευκαιριες εργασιας…
   Εγκληματικοτητα.. δεν ξερω και πολλα.. δεν εχω συναντησει.. Ισως πρεπει να προσεξει κανεις τις γειτονιες. Παντως το περιβαλλον ειναι πολυπολιτισμικα ενδιαφερον.
   Για μεταλλαγμενα, ξερεις καποια μελετη; Εμενα μου φανηκαν έως υστερικοι στη σωστη διατροφη -βιολογικα, κλπ.
   Υγρασια.. ΑΧΧΧΧ!!! αλλα δεν μπορει κανεις να τα εχει ολα! Το εργασιακο περιβαλλον παντως ειναι γενικα αψογο!
   Ποιος λεει για καταναλωτισμο; Απλως, η ζωη κυλαει ευκολοτερα.

   • αννα

    κοριτσακι μου,διαβαζω αυτα που γραφεις και γελαω,γιατι δεν ξερεις το θεμα για το οποιο μιλας. Οι αλλοι εχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ επισημανει την υπερβολικη ακριβεια στα ενοικια, τα φοβερα προβληματα με την υγρασια σε σπιτια που ουσιαστικα ειναι παρατημενα και τα πληρωνεις 1000 λιρες τον μηνα συν το council tax. Και θα ελεγα και πολλα για την καταντια της τελειως ανηθικης κοινωνιας τους, αλλα δεν ειναι της παρουσης. Ποιος σου ειπε οτι εχεις παροχες??? δεν σου πληρωνει κανεις το νερο, οι τιμες του ηλεκτρικου εχουν φτασει στα υψη, το τηλεφωνο για τον ελληνα που θελει να παρει κι ελλαδα κι οχι μονο αγγλια ειναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ, και εχεις και κινητο συν τις αλλοις, και δεν ειδα κανεναν απ’οσους ξερω να πηρε ποτε τριπλασιο μισθο απ’οτι στην ελλαδα. Που τα βρηκες εσυ αυτα?? οχι επειδη η κατασταση στην ελλαδα ειναι χαλια να βγαλουμε και τα χαλια της αγγλιας καλα. Ζω 15 χρονια στην αγγλια, αυτα που λες δεν ισχυουν. Εκτος κι αν αναφερεσαι μονο σε ελευθερους επαγγελματιες, σε οδοντιατρους κλπ κλπ για τον τριπλασιο μισθο αλλα ολοι δεν ειναι ελευθεροι επαγγελματιες ξερεις. Εχεις ειτε περιορισμενη εμπειρια ειτε καθολου, οποτε ασε να μιλησουν αυτοι που εχουν ζησει χρονια ατελειωτα στην αγγλια. Οντως, αυτοι που σου απαντησαν σωστα επισημαναν οτι εχεις πολυ κατωτερη ποιοτητα ζωης στην αγγλια, η ακριβεια δεν αντισταθμιζεται επειδη εχεις φτηνο ιντερνετ, ειναι αστειο και να το λες. Κι εγω και οσοι ξερω πληρωνουμε τα μαλλιοκεφαλα μας σε φορους στην αγγλια για δουλεια και για σπιτι, γιατι και το council tax το πληρωνει ο ενοικιαστης, και οι λογαριασμοι τηλεφωνου και ηλεκτρικου ειναι απιστευτοι. Οσο για την εγκληματικοτητα δεν εχει να κανει με γειτονιες, υπαρχουν πολεις με φοβερη εγκληματικοτητα π.χ. Nottingham, Manchester, και μονο επειδη ενας λεει οτι δεν του εχει τυχει τιποτα δεν σημαινει οτι δεν εχει τυχει σε αλλους. Την φιλη μου κοντεψαν να την σκοτωσουν στο λονδινο για να της παρουν την τσαντα. Το μονο καλο που εχει η αγγλια ειναι ευκαιριες εργασιας, ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. Και για την εργασια αυτη δεν βγαζεις τα πολλα λεφτα κι απ’αυτα που βγαζεις πολυ λιγα σου μενουν. Ειπαμε, εκτος κι αν μιλας για γιατρους,επιχειρηματιες και ανθρωπους που ειναι ψηλα στην ιεραρχια. Εμεις με μεταπτυχιακα και διδακτορικα και με 10 χρονια εργασιακη εμπειρια και οι μισθοι μας στην αγγλια επεσαν σε σχεση με 2 χρονια πριν, λογω της κακης και στην αγγλια οικονομικης καταστασης, απλα οχι τοσο κακης οσο στην ελλαδα. Αλλα οχι και να τα περιγραφεις λες και ειναι η γη των ευκαιριων. Απο το πρωι μεχρι το βραδυ δουλευουμε, εξυπνοι ειμαστε αλλα αυξησεις δεν ειδαμε, οι τιμες ομως και οι φοροι ανεβηκαν. Και το αρθρο θα επρεπε να αναφερει και τους φορους, δημοτικους και εισοδηματος, γιατι ειναι αρκετα υψηλοι. Επισης ο εργοδοτης στην αγγλια σου πουλαει και πολλα για work-life balance αλλα αυτα ειναι παραμυθια της χαλιμας, γιατι πολυ γρηγορα καταλαβαινεις οτι στην αγγλια και μισθωτος να εισαι και να εχεις 8ωρο, αν δεν χτυπησεις 12ωρο σε εχουν διωξει στο εξαμηνο και περνουν αλλον, γιατι βρισκουν ευκολα. Και συν τοις αλλοις οι εργοδοτες κυριως σε αντικειμενα εφαρμοσμενων και θετικων επιστημων εχουν ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕς απαιτησεις. Και αυτα δεν τα λεει καποιος που ειναι τεμπελης, το εντελως αντιθετο. Απλα εχω κουραστει να ακουω τον καθε ασχετο να μου παρουσιαζει την αγγλια ως παραδεισο. Η ποιοτητα ζωης ειναι μηδεν, και η κουλτουρα τους ως λαου ανυπαρκτη, γι’αυτο και γυριζουν μεθυσμενοι απ’το πρωι μεχρι το βραδυ. Μπαινεις στο λεωφορειο, που το χρησιμοποιω καθε μερα, και βρωμαει γιατι οι μισοι δεν πλενονται και οι αλλοι μισοι μυριζουν αλκοολ. Για λιγα χρονια καλα ειναι, αλλα για περισσοτερο απλα δεν εισαι στο ιδιο μηκος κυματος. Αυτοι που ταιριαζουν με την αγγλικη νοοτροπια ειναι συνηθως ατομα τα οποια θεωρουν οτι αν βριζουν την ελλαδα συνεχως και εξυμνουν καθε ξενη μαλακια κατι κανουν. Στις δουλειες τις περισσοτερες φορες υπαρχει αξιοκρατια, αλλα κι εδω τα εχω δει τα παρατραγουδα δηλαδη να προωθουν καποιον που τους γλυφει κι ας εχει ο αλλος παραπανω προσοντα, να βγαινουν θεσεις για να βολεψουν καποιο ατομο που μπορει να ειναι π.χ. η γκομενα τους, κι εδω εχω δει να κανουν καταχρηση οικονομικων πορων ή να δημιουργουν προβληματα σε υπαλληλους μονο και μονο γιατι μπορουν. Απλα στην αγγλια υπαρχουν ορισμενα policies and procedures που ακολουθουνται και λειτουργουν. Αυτα, και λιγα ειπα, γιατι εχω παρα πολλα χρονια και στην αγγλια και στο εργασιακο κουρμπετι.

  • Νίκος Τουμπέλης

   Έζησα σε εστία στο κέντρο του Μάντσεστερ, και πολλά βράδια γυρνούσα μόνος από την άκρη του πουθενά με τα πόδια (Opal Gardens για τους γνωρίζοντες) και μόνο κάτι ζητιάνους (βασικά ζητιάνες …) συναντούσα. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική. Δεν ξέρω αν από τότε τα πράγματα χειροτέρεψαν.

 • Gerry Leonidas

  Εξαιρετικό άρθρο, με ακριβείς πληροφορίες, καλά γραμμένο – μπράβο. Χάρηκα ιδιαίτερα το τμήμα για την χρήση του ενικού, και τη σύγχισή του με το ήθος και την ευπρέπεια στην εκφορά. Αυτό είναι από τα πιο δύσκολα να εξηγήσουμε κάθε φορά που έρχονται νέοι φοιτητές από την Ελλάδα… Έχει μια σοφία ο εξισωτικός ενικός: θυμίζει στον εργαζόμενο ότι το άτομο καταλαμβάνει τη θέση, που προηγείται αυτού, αλλά και ότι η ιεραρχία δεν κρύβεται πίσω από τυπικά φράγματα στην προσέγγιση; με το σωστό τρόπο όλα λέγονται σε όλους. Και μέσα στην τάξη θυμίζει στο φοιτητή ότι ο καθηγητής δεν είναι αυθεντία, αλλά είναι ανοιχτός στην ευπρεπή αμφιβήτηση και το διάλογο – έτσι κερδίζει το σεβασμό, όχι από την τήβεννο.

 • Πολύ καλά τα λες Σοφία.

  Να προσθέσω ότι είναι απολύτως θεμιτό να έρχονται οι εταιρίες μέσα στα campus για recruiting, κυρίως για τα graduate programs (εδώ μάλλον θα τους έσπαγε στο ξύλο η ΚΝΕ).

  Επίσης μια αρχή είναι και τα unpaid internships που μπορούν να εξελιχτούν σε κάτι καλύτερο. Αυτά δεν είναι επίσημα και συνήθως δεν ανακοινώνονται. Εγώ προσωπικά ξεκίνησα με internship στην M&C Saatchi όπου απλά είχα στείλει ένα βιογραφικό για να συστηθώ.

  Στο θέμα του σεβασμού, αν έστειλα 50 βιογραφικά στο Λονδίνο, πήρα 45 απαντήσεις, είτε θετικές είτε αρνητικές. Εδώ το είχα καημό όταν έστελνα βιογραφικά ότι σχεδόν ποτέ δεν απαντούσαν, ούτε ένα confirmation of delivery βρε αδερφέ!

  • Sofia

   Alexandros σωστά τα όσα αναφέρεις. Unpaid internships – να ένα μεγάλο θέμα. Δε τα συμπαθώ καθόλου αλλά ξέρω ότι κάποιοι έχουνε βρει δουλειά έτσι (ορίστε, εσύ είσαι ένας από αυτούς και μπράβο). Αλλά με ενοχλεί να δουλεύω τσάμπα και δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτή τη δυνατότητα.

 • electronic396

  Σοφία εσύ που είσαι και τόσα χρόνια εκεί…
  ποια είναι η θέση των Άγγλων εργοδοτών στο θέμα της γλώσσας?
  Όπως και να το κάνουμε ακόμα και engineering να είσαι,πρέπει να συντάξεις κάποιες αναφορές/εκθέσεις.
  Το θεωρούν σοβαρό μειονέκτημα να μην έχεις άριστη γνώση της αγγλικής?Υπάρχει κάποια ελαστικότητα σε αυτόν τον τομέα?

  • Sofia

   electronic396 ανάλογα τη θέση. συνήθως δε χρειάζεται να είσαι και της Οξφόρδης που λέμε αλλά καλή γνώση των Αγγλικών είναι απαραίτητη.

 • One other thing you can add is that England is entrepreneur friendly. You can set up your own company (a Limited Company for example) in a couple of days. There is very little bureaucracy and all you need is an accountant to be on the safe side. It is a far cry compared to Greece’s convoluted legal and employment system.

 • Καλημέρα,
  Πρόσφατα διάβασα το ακόλουθο άρθρο, το οποίο με έβαλε σε κάποιες σκέψεις σε συνδυασμό με την παρούσα δημοσίευση.
  http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_23/08/2010_351610
  Με αφορμή το άρθρο, λοιπόν, νομίζω
  Στην Αγγλία υποθέτω πως μπορείς να βρεις απασχόληση με πτυχίο (κοινωνικής) ανθρωπολογίας: α)επειδή εκτίμησαν ότι αφιέρωσες χρόνο, κόπο, πειθαρχία κλπ να σπουδάσεις και άρα μπορείς να προσφέρεις και β) ακόμα και ως (κοινωνικός) ανθρωπολογος καθ’ εαυτό, π.χ σε μια εταιρία (ή σε μια διαφημιστική), που θέλει να μάθει τα κοινωνικά, ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά μιας ομάδας πριν προωθήσει, κατασκευάσει κάποιο προϊόν. Αντίθετα εδώ έχω την εντύπωση, ότι θεωρούν πως δεν ξέρεις τίποτα, ειδικότερα αφού έχεις σπουδάσει κάτι “άχρηστο” (αφού δεν είναι μηχανικός, γιατρός, δικηγόρος, κομπιουτεράς οικονομολόγος- τα μόνα “χρήσιμα”, που θεωρούν εδώ)και πως που σε προσλαμβάνουν χάρη σού κάνουν και πως πρέπει σχεδόν να τούς πληρώνεις και από πανω.
  Από την άλλη, υποθέτω πως στην Αγγλία, αυτοί που αναζητούν εργασία στον συγκεκριμένο τομέα, πέρα από την πιθανότητα ετεροαπασχόλησης σκέφτονται, πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες τις σπουδές τους σε περισσότερους χώρους πέρα από την κλασσική διαδρομή ΑΣΕΠ και μετά εκπαίδευση. Διότι εδώ είναι κλασικό αίτημα να ζητάται να εντάσσονται ποικίλλα γνωστικά αντικείμενα στην Ββάθμια εκπαίδευση για να υπάρχουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.
  Οι σκέψεις αυτές αφορούν γενικότερα την σχέση σπουδών εργασίας και όχι μόνο τον συγκεκριμένο κλάδο.
  Γενικότερα, πάντως, νομίζω ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα και από τις δύο πλευρές και από τους πιθανούς εργοδότες και από τους μελλοντικούς εργαζόμενους.

  • Sofia

   Ντροπαλός > δόκιμα όλα όσα λες.

   Να σημειώσω ότι και οι Έλληνες απόφοιτοι έχουν το συνήθειο να υποθέτουν ότι αφού τελείωσαν κάτι πρέπει οπωσδήποτε να δουλέψουν σε αυτό – που δεν είναι και υποχρεωτικό.

 • U.K is already mainstream. Want to be one in the mass ?
  Come to the New World, Australia is waiting for you.
  http://www.ausfis.org/

  P.S Guarranteed survival in case of worldwide nuclear disaster included free of charge.

 • Νίκος Τουμπέλης

  Εξαιρετικό άρθρο, και κατατοπιστικότατο. Συμφωνώ σε όλα απολύτως, αν και η δική μου εργασιακή εμπειρία στο Ην. Βασίλειο ήταν κάπως περιορισμένη (1 χρόνος), τα όσα έζησα γενικά ταιριάζουν απόλυτα.

  Να προσθέσω και κάτι ακόμα: εκτιμάται πάρα πολύ η ανάληψη πρωτοβουλιών (σε κάποια λογικά πλαίσια, βέβαια).

 • υπεροχο κειμενο. Ενας κανονικος οδηγος επαγγελματικης επιβιωσης στο Λονδινο.
  Εχω κανει λιγο, πολυ λιγο εκει. Δεν ημουν για διακοπες, δεν ημουν για σπουδες, ουτε για δουλεια.
  Ειχα παει να παιξω ποδοσφαιρο & μια γενικη ιδεα πιστεψε με την πηρα :[

 • Μπορεί ο Έλληνας να αναζητά εργασία αλλού αλλά το Mindset δυστυχώς το κουβαλάει μαζί του, όπερ και οι προτεραιότητες (μονιμότητα, κλπ)….

 • Michalis

  Ποιά είναι η καλύτερη λύση για κάποιον που αναζητά εργασία στην Αγγλία? Να ψάχνει απο Ελλάδα ή να εγκατασταθεί Αγγλία πρώτα και μετα να ξεκινήσει αναζήτηση?
  Απο όσο γνωρίζω η συνέντευξη μπορεί να γίνει και μέσω skype. Έτσι δεν είναι?

 • ANNA

  καλησπερα, σκοπευω απο σεπτεμβρη να ερθω αγγλια για μεταπτυχιακο πανω στη φυσικοθεραπεια. αν καποιοα εχει καποιεσ πληροφοριεσ να μου στειλει εδω nikdimaanna@hotmail.com
  ….sas eyxaristo,.,.!

 • Aris

  Ποιά είναι η καλύτερη λύση για κάποιον που αναζητά εργασία στην Αγγλία? Να ψάχνει απο Ελλάδα ή να εγκατασταθεί Αγγλία πρώτα και μετα να ξεκινήσει αναζήτηση?

 • Falakros_Praktor

  Γεια σου καλη μας Θεια!

  Ειμαι σε κατασταση πανικου οσον αφορα τη συλλογη πληροφοριων! Τελειωσα τωρα δευτερη σχολη στο Παν/μιο Αθηνων και ετοιμαζομαι για μαστερ Αγγλια.Συγκεκριμενα Cambridge. Το κακο ειναι οτι δεν εχω εμπειρια απο Αγγλια (με εξαιρεση ενα ταξιδι το 2003 ως τουριστας…φεξε μου δηλ…) και απο οικονομικα πιο χαλια δε γινεται..Ψαχνω σαν παλαβος κατατοπιση για δουλεια και στεγη στο Cambridge αφου δεν υπαρχει εκει καποιος οικειος να με κατατοπισει…αυτα…..τι κανουμε οεο? οποιος αλλος ,μπορει να βοηθησει με συμβουλες και πληροφοριες παρακαλω στο falakros_praktor@hotmail.com

  o Falakros ανηψιος

  • Sofia

   Γεια σου φαλακρό ανίψι. Λόγω φαλάκρας – κι ο μπαμπάς μου γαρ – σε συμπάθησα. Κακώς άφησες έτσι αέρα πατέρα το mail σου – θα σε σκίσουν στα σπαμ. Πες μου αν θέλεις να σβήσω (όχι το σχόλιο – μόνο τη διεύθυνση).

   Γενικά τί χρειάζεσαι για στέγη και δουλειά; Για στέγη να ρωτήσεις το κολλέγιο σου – υποθέτω μιλάμε για το Cambridge University; Αν ναι, το κολλέγιο σου είναι πλήρως κατατοπισμένο και έχει εστίες για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Για δουλειά επίσης να μιλήσεις με το κολλέγιο αλλά σε κόβω αισιόδοξο. Full time master στο Cambridge είναι πολύ απαιτητικό, δε θα προλαβαίνεις τη δουλειά. Μίλα με τον Thesis Advisor σου αν υπάρχουν θέσεις teaching assistant ή seminar leader ή οτιδήποτε.

   Τα Πανεπιστήμια επίσης δίνουν grants και υποτροφίες. Και πάλι μίλα με το κολλέγιο σου και ψάξτο μέχρι αηδίας. Δεν υπάρχουν πολλά λεφτά αλλά υπάρχουν.

   Καλή δύναμη.

 • hero

  ΑΦού έβαλες το λινκ στο νέο άρθρο, πάρε και την νεκρανάσταση :-)

  Έχω να καταγγείλω, μύδρους θα εξαπολύσω… γιατί δεν είναι όλα ρόδινα δω χάμω πια. Μετά από 10 χρόνια (άντε, καλά, 9,5) συνεχούς εργασιακής εμπειρίας σε ΠΟΛΥ (κι όταν λέμε πολύ, εννοούμε καντάρια) εξειδικευμένο κομμάτι της διαφημιστικής πίτας, εμπειρία που δεν την βρίσκεις και τόσο συχνά ακόμα και με γνωστό πλέον (μου χα χα) όνομα στην πιάτσα, και σε αντικείμενο που δεν μπορείς ακόμα να το σπουδάσεις εξ’ολοκλήρου σε πανεπιστήμιο – μου ζήτησαν πτυχίο πανεπιστημίου και με κόλλησαν στον τοίχο γιατί δεν έχω κάνει σχετικές σπουδές. Κι αυτό από άτομο που επίσης βρίσκεται στον χώρο χρόνια. Και δεν ήταν καν Ελληνίδα.

  Εν ολίγοις – μαλάκες υπάρχουν παντού. Απλά εδώ δεν είναι τόσο συχνοί.
  Κατά τ’άλλα, και προς γνώση και συμμόρφωση όσων έχουν την εντύπωση ότι ποιότητα ζωής έχεις μόνο σε μεντιτερανέ χώρες – μέσα σε 5 χρόνια εργασίας, άρχισα να αμοίβομαι με μισθό που ήταν στην κυριολεξία διπλάσιος από τη σούμα των μισθών της μάνας μου, του πατέρα μου και του αδερφού μου. Οι μελιτζάνες εδώ δεν είναι νόστιμες και το μπριάμ είναι άνοστο, αλλά θα κάνω την καρδιά μου πέτρα, ρε πατριώτες, προκειμένου να μην αισθάνομαι υποχρεωμένη στον οποιονδήποτε λιμοκοντόρο που θα μου κάνει την χάρη να με πάρει στη δούλεψή του με 700 ευρώ το μήνα, μπορεί να με απολύσει γιατί στραβοπήδηξε και χωρίς καμία κοινωνική προστασία.

 • HeyHey

  εχω αρχησει να τρομαζω :P. δηλαδη θα χρειαστω τουλαχιστον δεκα χιλιαδες ευρο για τα πρωτα μου εξοδα στη αγγλια ( λεφτα δεν υπαρχουν ή υπαρχουν μονο στις offshore των πολιτικων). Εγω αυτο το οποιο εχω σκεφτει να κανω ως πρωτη μου δουλεια στην αγγλια ειναι η δουλεια του barman ( εμπειρια με το τσουβαλι) βεβαια υπαρχουν και πτυχια ηλεκτρολογιας και αγγλικων και ECDL. Οποτε αυτο που εχω αρχησει να ψαχνω ειναι μπαρμαν σε καποιο ξενοδοχειο το οποιο να δινουν διαμονη και διατροφη. Εαν γνωριζει καποιοσ καποιο site το οποιο θα με βοηθουσε please ας μου το στειλει.

  υ.γ. Τα αγλλικα τα μηλαω καλα. Αλλα με την προφορα εχω ενα μικρο πλροβλημα οπως ολοι οι μη κατοικοι αγγλικιας. θα με κοιτανε σαν εξωγηινο?

  • Marina

   Θα σου πω κατι που μπορει να σε απογοητεύσει ή να σε ενθαρρύνει, αναλόγως πώς θα το πάρεις. Γνωρίζω έναν άνθρωπο με σπουδες ηλεκτρονικού -νοτιαφρικανος με ινδικη καταγωγη- που έφτασε Λονδινο πριν μερικα χρονακια, εργαστηκε χαμαλης (φορτοεκφορτωτης, δλδ) στο μετρο και παραλληλα αναβαθμισε τις σπουδες του και σημερα βρισκεται σε ανωτερο κλιμακιο της ιδιας επιχειρησης. Απο τα χαμηλά στα ψηλά, που λένε. Κουράγιο, στόχος και απόφαση χρειαζονται σε καθε εργασια.

  • Sofia

   HeyHey από όσο ξέρω οι δουλειές στα μπαρ σε σύγκριση με την Ελλάδα είναι πολύ κακοπληρωμένες.

   10.000 λίρες είναι πάρα πολλές εκτός κι αν σκοπεύεις να μείνεις άνεργος/η 10 μήνες.

   Με την προφορά δε θα έχεις πρόβλημα. Πολλοί κάτοικοι του Λονδίνου ειδικά έχουν κακή προφορά.

   Καλή επιτυχία ό,τι κι αν αποφασίσεις.

 • asterios

  έχω πτυχίο νομικής, τα αγγλικά μου είναι μέτρια και τα βελτιώνω οσο πάει, έχω κάνει διάφορες δουλειες. τι παίζει γενικά. Μπορώ να βρω κάτι Αγγλία?Δε ψάχνω την σούπερ δουλειά για αρχη. ποιος μπορεί να μου δώσει μια γενική απάντηση (λόγω γενικής ερώτησης)? thanks!

 • Μαρια

  Καλησπερα :)
  Κανω το μεταπτυχιακο μου στο πανεπιστημιο του Μπραιτον. Τελειωνω τον Αυγουστο και ειμαι στην φαση που ψαχνομαι. Σκεψεις, προβληματισμος, φοβος. Ειναι η πρωτη φορα που θα δουλεψω και δεν μπορω να πω οτι ειμαι πολυ αισιοδοξη. Ως τωρα παντα ημουν πιο αισιοδοξη απο οσο επρεπε και στο τελος προσγειωνομουν ανωμαλα.
  Αυτο που ηθελα να πω ειναι ενα μεγαλο μεγαλο μεγαλο ευχαριστω, γιατι πραγματικα το αρθρο σου με βοηθησε παρα πολυ. Ηταν πραγματικα οτι ακριβως ηθελα να ακουσω και την στιγμη που ηθελα.

  Σε ευχαριστω πολυ :)

 • Nickie

  Ας πω και φω τον πόνο μου… :)

  εργάζομαι στην Αθήνα συτή τη στιγμή ως Application Consultant (IT) και σκοπεύω να φύγω Λονδίνο (σε 2-3 μήνες) να μαζέψουμε κανά φράγκο πρώτα ε? Η αλήθεια είναι ότι το έβλεπα για Αυστραλία, αλλά απογοητεύτηκα! έχω σε 2 εταιρείες πληροφορικής κόντα 3,5 χρόνια πληροφορικής και είμαι 27. Δημοσιεύσεις πάνω στο τομέα κτλ.. θέλω να πιστεύω ότι θα βρω κάτι αξιόλογο ε? τι λέτε? έχω ελπίδες?

  Ακούω ότι τα πράματα όμως δεν είναι καλά πλέον εκεί, ισχύει?

 • helen

  kserei kaneis gia tis synthikes douleias ws nurse stin agglia?an exete plirofories kalodexoumenes..thanks

 • Fani

  Kalispera se olh thn parea!!!sofaki ekanes eksairetikh douleia me to blog!
  ithela na rwthsw ta ekshs:1on kapoios pou dn exei ptuxio,vriskei douleia???
  2on:an einai diavhtikos me anagh insoulinhs,exei asfaleia?an pernei apo ellada kapoio epidoma,borei na to parei k sthn agglia???
  Loipon,eimai 32 xronwn,doulevw ta teleutaia 4 xronia san katharistria,2 meres thn evdomada xwris asfaleia kai me insoulinoeksartwmeno neaniko diavhth…
  thelw na fugw apo ellada xthes kiolas!!!! :P
  P.S:Den tha paw monh m sthn agglia,an paw,tha eimai me thn kopela m!!! <3 <3
  oses perissoteres plhrofories toso to kalutero!!!sas euxaristw polu

  • Sofia

   Καλησπέρα – Κάποιος που δεν έχει πτυχίο ναι βρίσκει δουλειά αλλά όχι τόσο καλοπληρωμένη. Σημείωσε ότι σε εποχές κρίσης όσο λιγότερα τυπικά προσόντα τόσο πιο δύσκολο είναι να βρεις δουλειά.

   Για την ινσουλίνη δε θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου, κοίταξε το πολύ προσεκτικά με το NHS. Τα επιδόματα είναι εθνικά, δε νομίζω ότι μεταφέρονται.

   Ψάξε τα πάντα, οι ανειδίκευτη εργασία είναι ολίγον πιο δύσκολη στη Βρετανία αυτή τη στιγμή.

   Καλή επιτυχία εύχομαι.

 • Αλεξανδρος

  Καλησπέρα και απο εμένα με λένε Αλέξανδρο και πρόσφατα μετακόμισα στο εδιμβούργο…Έχω τελειώσει απο το τει οχημάτων και έχω προυπηρεσία αλλά σε όσους έχω στείλει βιογραφικό ούτε καν μου απαντάνε…Μήπως μπορεί να μου δώσει κάποιος τα φώτα του..

  • Sofia

   Η αναζήτηση εργασίας στη Βρετανία θέλει χρόνο και υπομονή. Δεν είναι απαραίτητο ότι απαντάνε στα βιογραφικά, συνέχισε να στέλνεις.

 • Eternal

  Καλησπέρα, πήρα λοιπόν κι εγώ την απόφαση να φύγω απο τα πάτρια εδάφη μια και παραμένω πτυχιούχος άνεργη όσες προσπάθειες και να έκανα…τέλος πάντων μεγάλη ιστορία…αχ…
  Θα εκτιμήσω όποια πληροφορία σχετικά με παραιατρικά επαγγέλματα. Εγώ έχω πτυχίο Δημόσιας Υγείας (public health inspector) αλλά ακόμη δεν έχω βρεί κάτι σχετικό. Με ενδιαφέρει οποιαδήποτε δουλειά για αρχή εδω που τα λέμε γιατί η κατάσταση εδω Ελλαδίτσα πια…δεν αντεχεται. Μιλάω πολύ καλά αγγλικά και έχω πάει μια φορά αγγλία αλλά ως τουρίστρια οπότε καταλαβαίνεται..μέσα στη καλή χαρά ήμουν ως τουρίστρια..χα,χα.
  Σας ευχαριστώ που αφιερώσατε λίγο χρόνο να διαβάσετε τον…”πόνο” μου!! χα,χα. οποιαδήποτε πληροφορία θα ήταν σημαντική!!

 • Χαρης Μποτωνακης

  Στην Αλβιονα υπαρχει καθολου ευκαιριακη εργασια;

 • Andreas P.

  Πρωτη δουλεια Φεβ 2005 – Energy Advisor σε εταιρια Energy Consulting.
  Δευτερη δουλεια – Ιουν. 2006 – Διευθυντης στην ιδια εταιρια.
  Με πολυ απλα λογια και για να επιβεβαιωσω οσα διαβασα στο αρθρο, δουλεψε, μαθε, βοηθησε οσο μπορεις αυτους που δεν ξερουν, ποτε μην υπονομευεις, μαθε παλι (300 σεμιναρια τη μερα γινονται στο Λονδινο), ψαχνε καθημερινα για προσφορες στην αγορα εργασιας.

 • ΣΟΦΙΑ

  sofia kalispera…to arthro soy einai katapliktiko kai idiaiterws entharridiko gia emas pou skegtomaste tin metanasteysi..eimai apofoiti TEI logistikis kai ergazomai idi alla theoro pos i ellada den agapaei ta paidia ths kai ta dioxnei gi;ayto kai ego thelo na pao stin agglia alla skeftomai to thema tis douleias kai an tha vro eykola me ptyxio ellinikou panepistimioy, dioti den xero an axizei to idio oso kai ton agglikOn panepistimion..i empeiria sou ti exei dixei???episis tha borousa na bo kai sta programmata apofoitvn giati molis exo apofoitisei apo to TEI?

  • Sofia

   Καλώς την. Πρώτα πρώτα διάβασε όλες τις αναρτήσεις (αν δεν τις έχεις διαβάσει) για να δεις και για τα έξοδα, τα χαρτιά, τα σπίτια κλπ.

   Δεύτερον. Σαφώς μπορείς να μπεις σε πρόγραμμα αποφοίτων και θα σου έλεγα να το κοιτάξεις ΠΟΛΥ σοβαρά. Εδώ με πτυχίο λογιστικής δεν είσαι λογιστής τσακ μπαμ. Πρέπει να κάνεις εκπαίδευση και να δώσεις πολλές εξετάσεις που είναι πολύ ακριβές. Ο μόνος τρόπος είναι να σε σπονσοράρει ο εργοδότης σου (μη φοβού, οι περισσότεροι το κάνουν). Δες:
   http://en.wikipedia.org/wiki/British_qualified_accountants
   http://www.accaglobal.com/
   http://www.cimaglobal.com/

 • Arg

  Καλησπέρα

  Ψάχνω info για δουλεια σε σχολείο. Ξέρω ότι πρέπει να έχεις PGCE. Αυτο ισχύει για όλα τα πτυχία ακόμα και αυτά που Ελλάδα σου δίνουν εκπαιδευτική καταρτιση; Έχω ήδη 2 Msc και μου φαίνεται αδύνατον να κάνω 3 μεταπτυχιακό. Υπάρχει κάποιο site να ενημερωθω; Ευχαριστώ πολυ.

 • Fenia

  Καλημέρα σας!!!! φοβερό το άρθρο σας και κατατοπιστικότατο.
  το καλοκαίρι ανεβαίνω για διακοπές και ταυτόχρονα θα ψάχνω και για δουλειά. πόσο δύσκολο θα είναι να βρω δουλειά ( οποιαδήποτε δουλειά? μη έχοντας κανένα πτυχίο?? έχω κάνει βεβαία αρκετές δουλειές σε εξυπηρέτηση πελατών, τουριστικά και καφέ-μπαρ. Συγκεκριμένα θα πάω στο Poole και απ’οτι μου είπανε είναι τουριστικό μέρος. θα αρχίσω να στέλνω βιογραφικά από τώρα φυσικά αλλά όταν φτάσω εκεί σκέφτομαι να αρχίσω να χτυπάω πόρτες… γίνεται αυτό στην Αγγλία ή θα με κοιτάνε σαν εξωγήινη???

  • Sofia

   Γεια σου Φένια. Η αγορά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη και στη Βρετανία. Θα σου έλεγα να στείλεις βιογραφικά παντού όπως σου είπανε και σίγουρα να περάσεις και από κάποια μέρη. Σαφώς και γίνεται σε κάποιες δουλειές (π.χ. καφέ, ρεστοράν κλπ). Καλή επιτυχία.

 • Petros

  Kalispera Sofia,

  me lene Petro k epidi psaxnomai na erthw Agglia diavasa ta post sou! Katarxas ta therma mou sigxaritiria gia to ergo sou, pragmatika einai aksiothaumasto auto pou exeis kanei!!! De tha se zalisw poli gt katalabainw oti prepei na dexese polla mails kathe mera. Thelw na sou parathesw merikes apories mou pou den eida na anafereis kati mesa sta post sou k an gnwrizeis kati na me enimerwseis – simboulepseis. Se euxaristw ek twn proterwn eite to kaneis eite oxi!

  gia na parw National Insurance Number tha prepei aparetita na exw diabatirio? de tous kanei mono i kainouria tautotita?
  Fantazomai to pistopoiitiko genisis sta agglika e? Mporw na to metafrasw se dikigoro i theloun alli ipiresia?
  Emena sto Londino tha me filoksenisei enas filos pou menei se estia panepistimiou gia tis prwtes 20 meres, ksereis an mporei autos na mou dosei xarti filoksenias xwris na brei to mpela tou me tin estia? H estia tou einai auti (http://www3.imperial.ac.uk/accommodation/prospectivestudents/prospectivepostgraduatestudents/accommodationoptions/griffonstudios) an se boithaei. An oxi iparxoun anthrwpoi pou tous plirwneis apla gia na sou dwsoun kapoio tetoio gramma? i telos pantwn pws allios mporw na to parw?

  Ta Agglika mou einai se metrio epipedo, de kolaw na milisw, apla to leksilogio mou den einai k to kalitero dld otan de kserw mia leksi tin perigrafw perifrastika. Exw ena Bachelor sto Marketing apo to London Metropolitan (dld to BCA ellados) k ena exsecutive diploma sta Logistics apo to London Center of Managment (dld to elliniko Meditteranean College) k arketi pragmatiki k alithini proipiresia stin ellada. Kai twra me basi auta thelw na se rwtisw ta parakatw:
  Einai kalitera na stoxeuw xamila, akoma k gia mia apli thesi katharisti mexri na eksaskisw kala ta Agglika mou i na stoxeuw k pio psila?
  Tis sistatikes epistoles pou exw, na tis metafrasw k autes sta Agglika?
  Ta parapanw 2 ptixia fantazomai de xreiazete na ta kanw kati afou einai sta Agglika k apo Aggliaka idrimata e?

  Pws prepei na ntinomai gia tis sinenteukseis? Dld einai san tin ellada, gia apli thesi pas xalara tzinaki-poukamisaki k gia pio ipsilobathmi pas me koustoumi?

  Apo tin empiria sou tosa xronia ekei, einai ok na thewrisw oti tha kswdeuw 20-25 lires ana imera gia metakinisi (entos Londinou) k fagito (1 coffe k ena geuma tin imera)?

  Oti allo exeis na mou proteineis i na mou peis eite einai kalo eite einai kako tha to ektimousa idietera

  Se euxaristw ek twn proterwn k mono pou to diabases… tha perimenw apantisi sou.

  Filika,
  Petros

  • Sofia

   Γεια σου Πέτρο

   1) Για να πάρεις National Insurance πρέπει να έχεις αποδεικτικό ταυτότητας, διεύθυνσης και εργασίας. Δε νομίζω ότι χρειάζεσαι πιστοποιητικό γέννησης. Κλείσε ραντεβού μέσω το local κέντρου και θα σου πουν όλα τα χαρτιά.

   Ένα γράμμα που πιστοποιεί ότι μένεις κάπου μπορεί και να τους κάνει.

   2) ΌΤαν μου γράφεις ότι τα Αγγλικά σου είναι μέτρια με δυσκολεύεις. Τί σημαίνει μέτρια; Εσύ μπορείς να το κρίνεις αυτό. Θα σου έλεγα να κάνεις αιτήσεις ΠΑΝΤΟΥ – είναι δύσκολη η αγορά αυτή τη στιγμή. Πήγαινε σε μερικές συνεντεύξεις για την εμπειρία και μετά βλέπεις.

   3) Δε θα σου χρειαστούν τα χαρτιά σου είναι εξαιρετικά σπάνιο να στα ζητήσουν (π.χ. το πτυχίο δε μου το έχουν ζητήσει ποτέ)

   4) Στις συνεντεύξεις ντύσου όπως θα ντυνόσουν και στην Ελλάδα αλλά λίγο πιο συντηριτικά. Το κοστούμι το προτείνω πάντα. Καλύτερα overdressed παρά underdressed όταν πρόκειται για δουλειά.

   5) Πάρε μία travelcard, γύρω στις 130 λίρες για ελεύθερη μετακίνηση στις ζώνες 1 με 3. Ή μια άλλη που να σε βολεύει αλλά πάρε μία travelcard με απεριορίστου. http://www.tfl.gov.uk/tickets/19799.aspx

   6) Μην τρως έξω. Ακριβό σπορ. Μαγείρευε.

   Καλή επιτυχία

 • tyropitakias

  Καλησπερα και από εμένα και συγχαρητήρια για τις χρήσιμες πληροφορίες…
  Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας για την προοπτική των πτυχίων απο ελληνικά πανεπιστήμια στην Αγγλία.
  είμαι απόφοιτος ελληνικού πολυτεχνείου και θέλω να μάθω αν το πτυχίο αυτό μπορεί να μου εξασφαλίσει κάποια θέση εργασίας…

  • Sofia

   Καλησπέρα. Ένα Ευρωπαϊκό πτυχίο είναι πάντα ένα Ευρωπαϊκό πτυχίο. Ισχύουν και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

   Ψάξε όμως λίγο online την ειδικότητα σου για να δεις πώς λειτουργεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εδώ (π.χ. ξέρω ότι οι πολιτικοί μηχανικοί πρέπει να είναι σε κάποιο αντίστοιχο επιμελητήριο και να κάνουν και κάποια εκπαίδευση όσο εργάζονται).

   Γενικά όμως το πτυχίο είναι πτυχίο.

 • Alex

  Συγχαρητήρια για το άρθρο σου Σοφία.

 • John

  οντως, το αρθρο ειναι πολυ χρησιμο. συγχαρητηρια και ευχαριστουμε για εμας που φευγουμε τωρα για αγγλια. το μονο που θελω να ρωτησω ειναι αν μπορεις να πιασεις δουλεια στους πρωτους μηνες φοιτησης σου σε ενα απο τα πανεπιστημια.. οπως ολοι ξερουμε τα πραγματα στην Ελλαδα ειναι πολυ δυσκολα και το οικονομικο badget που εχουμε οι περισσοτεροι δεν ειναι και πολυ μεγαλο…

 • kalimera sofi boriz na me boithisis se afto to thema,ego zo skedon 12 xronia edo stin elada nomima ke exo adia paramonis dekaetus diarkias mipos kseris an exo dikeoma na ergasto stin aglia,gia na taxidepso ksero oti boro ala dn ksero an tha boro na dulepso nomima eki,ime apo tin albania.

  • Sofia

   Γεια σου. Δυστυχώς δεν ξέρω ποια είναι η κατάσταση για βίζα. Θα πρέπει να μιλήσεις με την πρεσβεία σου. Καλή επιτυχία ό,τι κι αν αποφασίσεις.

 • Αννα

  Σοφια μου ,θα μπορουσες να μου πεις λιγο τι γινετε και με τα πτυχια που περνουμε απ’ τα φροντιστήρια εδω στην Ελλαδα?(lower,proficiency,michigan,cambridge κτλ)
  Χρησιμεύουν πουθενα? Οταν πας για μια συνέντευξη για δουλεια ,απο την πιο απλη οπως π.χ. σε καφε μεχρι και την πιο δυσκολη οπως π.χ. γιατρος , σου ζητανε να τα δουνε αυτα? μιπως υπαρχει καποιο αλλο πτυχιο που πρεπει να δωσεις…?

  • Sofia

   Καλώς τη. Στην Ελλάδα έχουμε μια χαρτολαγνεία. Μέχρι σήμερα δε μου έχουν ζητήσει πτυχίο γλωσσομάθειας σε δουλειές (μόνο στο πανεπιστήμιο μου έτυχε). Γενικά αν λες ότι ξέρεις κάτι (π.χ. γλώσσες, υπολογιστές, προγράμματα) θα το δούνε πάνω στη δουλειά και θα το κρίνουν από το βιογραφικό σου. π.χ. αν ξέρεις Γαλλικά δεν τους ενδιαφέρει αν έχεις το χαρτί.

 • Korina!

  Σοφια μου καλησπέρα!Αποφασισα κ εγω να σου γραψω καποιες αποριες μου και να σου πω και ενα μεγαλο μπραβο κ ευχαριστω για ολα αυτα τα πολυτιμα που γραφεις.Τα πραγματα εδω στην Ελλαδιτσα μας πανε καθημερινα απο το κακο στο χειροτερο.Εγω ειμαι Κρητικοπουλα Ηρακλειωτισσα και σκεφτομαστε με το αγορι μου να ερθουμε Αγγλια για κατι καλυτερο.Βλεπεις εδω εγω ψαχνω δουλεια μηνες(ημουν φοιτητρια γερμανικης στο αριστοτελειο αλλα σταματησα τον 2ο χρονο λογω οικονομικων δυσκολιων).Βλεπεις ο πατερας απο τα 1.300ε το μηνα πηγε στα 800..Το αγορι μου δουλευει 15 ωρες τη μερα κ παραπανω μερικες φορες για να παιρνει 20ε τη μερα..Εγω εχω απολυτηριο λυκειου,πτυχιο αγγλικων,γερμανικων,ξερω υπολογιστες κ δουλεια τιποτα.Το αγορι μου εχει απολυτηριο λυκειου και διπλωμα μηχανικου αυτοκινητων.Ξερει να μιλαει λιγο αλλα σ αυτο θα τον βοηθησω.Τι λες..αξιζει να ερθουμε?Θελω να πω θα μπορεσουμε να βρουμε κατι καλυτερο εκει?Γιατι το σκεφτομαστε αλλα απ την αλλη φοβομαστε μην ερθουμε και δεν κανουμε τιποτα..Τα φωτα σου pleassseeeee!!!:)

  • Korina!

   Εεε..Θεια Σοφη θα απαντησεις και σε μας?;)

  • Sofia

   Γεια σου. Είναι ΠΟΛΥ δύσκολο να σου απαντήσω. Έχουν έρθει άνθρωποι σε παρόμοια κατάσταση και είναι μια χαρά και άλλοι που δεν κατάφεραν κάτι. Εξαρτάται από τις εποχές, την πόλη, την αγορά εργασίας, τί θα ψάξετε και όλα αυτά. Ύστερα, φαντάσου να σου πω “ελάτε” και τελικά να μη γίνει τίποτα, ποια η θέση μου μετά;

   Ας μην ξεχνάμε πως και στη Βρετανία υπάρχει κρίση αυτή τη στιγμή. Θα έλεγα καλύτερα να αρχίσετε να στέλνετε κάποια βιογραφικά για να δείτε τί ενδιαφέρον υπάρχει. Το αγόρι σου θα μπορούσε να μιλήσει με κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες ή μεγάλα συνεργεία.

   Ελπίζω ό,τι αποφασίσετε να σας πάει καλά.

   • Korina!

    Ax..Εχεις δικιο..Θα το ψαξουμε καλα το θεμα και σκεφτομασταν να αρχισουμε να στελνουμε βιογραφικα…Ειμαστε αγχωμενοι αλλα βλεπουμε την κατασταση εδω και ειμαστε σιγουροι οτι δεν μπορουμε να συνεχισουμε ετσι…Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση..Ελπιζω ολα να πανε καλα και σε λιγο καιρο να ειμαστε εκει με δουλεια!:)

   • Korina!

    Σοφια μου γεια σου και παλι..Το συζητησα με το αγορι μου..Τελικα μπαινουμε στη διαδικασια να στειλουμε βιογραφικα..Μηπως εχεις κανενα προτυπο βιογραφικων να προτεινεις ή κατι που απο αυτο να συμβουλευτηκες και εσυ η ιδια..?Καποια καλη ιστοσελιδα που να βοηθαει να κανεις ενα καλο βιογραφικο για εξωτερικο..?Αχ..Εχουμε πολυ αγχος..!Εχε γεια αγαπημενη Ελλαδιτσα(αργα ή γρηγορα)..!

 • hero

  Ζευγάρι φίλων μετά τα Χριστούγεννα είδε κι αποείδε και αποφάσισε να πάρει των ομματιών του και να έρθει στην Αγγλία. Επαναλαμβάνω – ζευγάρι, παντρεμένοι. Στα 35 τους. Που είχαν και οι δύο δουλειά σχετικά καλή στην Αθήνα (=πληρώνονταν στην ώρα τους), με δικό τους σπίτι και προοπτικές να κάνουν οικογένεια.

  Ενώ έχουν 2 πολύ στενούς φίλους που μένουν εδώ (εμένα κι έναν άλλο) δεν επικοινώνησαν με κανέναν μας, να μας αρχίσουν στις ερωτήσεις “και πού να μείνω, και πόσο θα πληρώνομαι, και πότε θα βρω δουλειά” ούτε καν να μας ρωτήσουν αν μπορούν να μείνουν σε μας για λίγο. Ψάξαν, αποφασίσαν, ήρθαν τον Ιούνιο και τώρα έχουν και οι δύο δουλειά – και ούτε καν στο Λονδίνο, αλλά σε ένα κωλοχώρι. Και δεν ήρθαν ξέροντας ότι το κωλοχώρι είναι σούπερ εργασιακά για τον τομέα τους – το διάλεξαν γιατί είναι παραθαλάσσιο. Μας πήραν τηλέφωνο την προηγούμενη βδομάδα να μας ανακοινώσουν ότι α)ήρθαν β)εγκαταστάθηκαν γ)να βρεθούμε.

  Αυτά προς σκέψη όλων όσοι ψάχνουν για μασημένη τροφή. Γιατί η θεία Σοφία είναι πολύ καλός άνθρωπος για να απαντήσει. Ενώ εγώ δεν είμαι.

  • Korina!

   Mην εισαι επιθετικος hero..Εγω απλα μια ερωτηση εκανα..Δλδ οι υπολοιποι που ρωτουν τα ιδια και τα ιδια γιατι απαντατε τοσο εξονυχιστικα..Απλα ειμαστε αγχωμενοι και θελαμε μια γνωμη οπως ολοι..!Σορρυ,αν σας κουρασα…

   • hero

    Κατ’αρχήν, το Hero είναι η αγγλική εκδοχή του Ηρώ. Εν δευτέροις, δεν απάντησα στο δικό σου σχόλιο συγκεκριμένα όπως μπορείς να δεις, οπότε γιατί εξανίστασαι;

    Άμα δεν έχεις αποφασίσει τι δουλειά κοιτάς να κάνεις ή σε τι τομέα σε ενδιαφέρει να ψάξεις, μην το κουράζεις, κάτσε εκεί που είσαι. Για το δικό σου καλό το λέω.

    • Korina!

     Ok..Απλα θεωρησα οτι το λες για μενα γιατι εγω εκανα το τελευταιο σχολιο..Ας ηρεμησουν λιγο τα πνευματα!:)
     Κοιτα το θεμα ειναι οτι απλα δεν ξερουμε πως ειναι τα πραγματα οσον αφορα τις δουλειες και αγχονομαστε…Γιατι απ οτι λεει και η θεια Σοφια για εκεινους δεν ειναι απαραιτητο να κανεις σε ο,τι εχεις σπουδασει ή εχεις ενα πτυχιο…Θελουμε να φυγουμε απο εδω καθως η κατασταση δεν αντεχεται,γι αυτο και ζηταω πληροφοριες..!

 • iro

  Θα μπορούσε να με βοηθήσει κάποιος σε κάτι απορίες που έχω σχετικά με την εύρεση εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο; Ενδιαφέρομαι να βρώ κάτι άμεσα και να παώ εκεί, αλλά χωρίς κάποιο οδηγό τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Όποιος είναι διατεθειμένος να βοηθήσει με κάποιες πληροφορίες παρακαλώ ας επικοινωνήσει μαζί μου στο παρακάτω e-mail: iro_tsatsou@hotmail.com

  • Sofia

   Γεια σου. Τί οδηγό χρειάζεσαι; Δες τις δύο αναρτήσεις της hero

   http://www.digital-era.org/blog/?p=3901
   και
   http://www.digital-era.org/blog/?p=3902

   • ΡΟΖΕ

    kalhspera k apo emena..skeftomai edvw k polu kairo na metanastepsw sthn agglia.ta pragmata edw sthn ellada einai polu xalia.exw teleiwsei TEL:bohthos mikrobiologou.exv kanei praktikh exsaskhsh den exw ergastei panw se auto.exw ergastei 5 xronia ws bohthos farmakeiou..tha boresw na brv ergasia panw se auta?mhpws xereis kapoio link h kati allo gia na enhmerwthw?arxika skeftomai na ergastw an ginetai se kapoio katasthma rouxwn h kati allo k mhpws mpw argotera??poia einai h gnwmh sou???bohthse ligo…s’euxaristw ek twn proterwn.

 • Κατερινάκι

  Γεια σου Σοφία μου!
  Σε ευχαριστούμε ΠΑΡΑ πολύ για τα άρθρα σου! Και εγώ θα ανέβω Λονδίνο σε μερικούς μήνες. Είμαι πτυχιούχος ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας. Ενδιαφέρομαι να εργαστώ στο Λονδίνο ( σε οποιαδήποτε αντικείμενο )και παράλληλα θέλω να κάνω ένα μεταπτυχιακό (part – time)πάνω στη συμβουλευτική. Είναι εφικτό αυτό? Πολύ σημαντικό για μένα είναι ότι το αγόρι μου βρίσκεται στο Λονδίνο τον τελευταίο χρόνο και δεν αντιμετωπίζω προβλήματα διαμονής. Οποιαδήποτε συμβουλή σου θα με βοηθήσει πολύ! Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ!

 • Korina!

  Γεια σου Σοφία μου και πάλι!Σου ξαναστέλνω λοιπόν γιατί έχω μία απορία.Βρίσκομαι στο στάδιο του μεγάλου άγχους και της δημιουργίας βιογραφικών ξανά και ξανά…Θα ήθελα να σε ρωτήσω..Υπάρχει κάποια ιστοσελίδα που να σε ενημερώνει για τα σεμινάρια στο Λονδίνο?Επίσης αν παρακολουθήσεις κάποια σεμινάρια που σε ενδιαφέρουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προσόντα σε μια μελλοντική σου δουλειά?Σ ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σου!:)

 • Dimitris

  geia sou sofia…tha mporousa na rotiso an kapoios me ptuxio mathimatikon tha mporouse na vrei ergasia se sxetiko tomea?
  uparxei kapoio link pou gnorizeis?

 • Alex

  Καλησπέρα! Υπέροχο το άρθρο σου! Σε λίγο καιρό παίρνω πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας! Επειδή σκέφτομαι σπουδές ή δουλειά στην Αγγλία, τι θα με συμβούλευες να έκανα με προπτυχιακό στην αγγλική φιλολογία? μεταπτυχιακό?

 • Μεγάλο ευχαριστώ για την ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟΤΑΤΗ ανάρτηση σου και μπράβο για το κουράγιο να απαντάς σε εναν εναν ξεχωριστά! Εγώ είμαι για Εδιμβούργο, θα πάω και ο,τι γίνει. Λίγα λεφτά στην ακρη, καλα αγγλικά, λατρεία για την πρωτευουσα των Σκωτών (σπούδαζα εκεί κοντά), διάθεση για ζωή στη Βρετανία νομίζω πως είναι αρκετά για ένα καλό boost και ενα δυνατό ξενκίνημα. Παιδιά, κατά τη γνώμη μου αν είναι να το κάνετε, κάντε το. Με τόλμη και όχι ηττοπάθεια. Ευγε!

 • pavlos.

  geia sas me ediaferei an kapoios gnorizei pos mporo na ertho stin agglia ??ennoo ti xriazomai?? otan ertho stin agglia pos mporo na vro kataskeuastikes eteries paradigma gipsosanidas na vro eki meso efimeridas? i meso kapoiou site??
  euxaristo

  • pavlos

   σοφια μου σου ειχα στειλει και θαρρω πωσ δεν μου απαντησεσ ηθελα να μαθω αν υπαρχουν αγγελιεσ για ευρεση εργασιασ εκει που απο ελλαδα μπορουμε να μπουμε και να ψαξουμε να βρουμε δουλεια?δεν μπορει καοιεσ ιστοτελιδεσ με ευρεση εργασιασ θα υπαρχουν βοηθηστε σασ παρακαλωωωωωωωωω

   • Sofia

    Γεια σου Παύλο – σου απάντησα και στο σχόλιο στην άλλη ανάρτηση. Όπως καταλαβαίνεις είναι δύσκολο να δώσω πλήρη λίστα, κάνε ένα search στο Google για job sites UK

 • lefteris

  kalispera kai apo emena .ton ioulio feygw gia manchester. ithela na rwtisw mipos iparxei kati sxetika me katikia h shared home gia na meinw.giati den empisteyome ta site. efxaristw

 • markos

  geia s sofia eixame milisei prin arketo kairo eimai ena mhna agglia vrika douleia se ena ergostasio kai menw northampton..ta pragmata genikws stin aglia einai arketa dyskola..kai den m aresei edw se kapoio kairo tha prospathisono na paw london ti les..apla skeftome to enoikio..

 • Κώστας

  Εντάξει το άρθρο κινείται μεταξύ γκρίζων ζωνών και απλά αναπαράγει πολλούς μύθους που ως λαός έχουμε πλάσει για τη ζωή στο εξωτερικό (κυρίως την υπερεκτιμημένη Αγγλία).

  1) Θα μπω στη δυσάρεστη θέση να πληροφορήσω ότι τουλάχιστον τώρα (τρία χρόνια δηλαδή αφότου το άρθρο δημοσιεύτηκε) οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί ριζικά. Εγώ προσωπικά έχω 3 πτυχία και πάνω από 4 χρόνια εμπειρία και δεν έχω καταφέρει να βρω κάτι εδώ και 2 χρόνια. Τα πράγματα έχουν γίνει αφάνταστα δύσκολα και ανταγωνιστικά εφόσον για κάθε αίτηση υπάρχουν τουλάχιστον 200 βιογραφικά από πίσω ενώ για μία θέση εργασίας γίνονται τουλάχιστον 15 συνεντεύξεις, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος έχει λιγότερο από 10% πιθανότητες να προσληφθεί κάπου. Η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση και όσο ο Ευρωπαϊκός νότος φτωχαίνει τόσο περισσότεροι θα αναζητούν εργασία στο ΗΒ κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο ανταγωνιστικά.

  2) Όσο για το πτυχίο, οι περισσότεροι εργοδότες δεν προσλαμβάνουν πια πτυχιούχους γιατί θεωρούν πως το άτομο με μια περγαμηνή πχ στη γεωλογία μόλις βρει κάτι σχετικό με το αντικείμενο που έχει σπουδάσει θα φύγει. Τέλος, όσο λιγότερα πτυχία τόσο το καλύτερο, καθώς ένα μεταπτυχιακό μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι πρόκειται για overqualified άτομο.

  3) Όλες οι θέσεις εργασίας απαιτούν πλέον συστατική επιστολή από δύο προηγούμενους εργοδότες.

  4) Τα ενοίκια έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Πλέον είναι αδύνατο να νοικιάσεις σπίτι με κάτω από 1000 λίρες στο Λονδίνο (και δεν μιλάμε φυσικά για ποιότητα Ελληνική, αλλά για πατώματα που τρίζουν, για παλιές και λερωμένες μοκέτες). Επίσης κανείς δεν πρόκειται να νοικιάσει σε κάποιον σπίτι δίχως να έχει εξασφαλίσει μια θέση εργασίας ενώ τις περισσότερες φορές απαιτείται συστατική επιστολή από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Υπάρχει φυσικά και η λογική της συγκατοίκησης. Αλλά αν το να αφήσει κανείς το σπίτι του για να ζει με άλλους 10 θεωρείται μια καλή επιλογή… τότε μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσουμε ορισμένα ζητήματα.

  5) Όσο για το EQUALITY & DIVERSITY, αυτό είναι πολύ σχετικό. Το ότι υπάρχει αυστηρή νομοθεσία στις προσλήψεις αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος manager με το που θα δει Ελληνικό όνομα δεν θα στραβώσει. Μπορεί φυσικά να μην το πει ανοιχτά, ότι δεν προσλάβαμε αυτό το άτομο γιατί είναι Έλληνας, αλλά να βρει να το καλύψει με άλλου είδους δικαιολογίες. Γενικά η λέξη Έλληνας δεν κάνει και την καλύτερη εντύπωση λόγω των γεγονότων.

  6) Ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί αρκετά. Η κυβέρνηση μάλιστα στέλνει πλέον ανέργους να προσφέρουν εθελοντική εργασία προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας το οποίο φτάνει τις 70 λίρες την εβδομάδα. Δηλαδή αυτόματα έχουμε 30 ώρες εργατοδουλειάς για 10 λίρες την ημέρα…

  Αυτά σε γενικές γραμμές, για να μην αναπαράγουμε μύθους και μισές αλήθειες. Το εξωτερικό και κυρίως η Αγγλία είναι δύσκολη υπόθεση. Πλέον η εποχή που ο κόσμος πλούτιζε στις Δυτικές χώρες έχει περάσει και προσωπικά θα συμβούλευα τους νέους που το σκέφτονται για εξωτερικό να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι εκεί παρά να εγκαταλείψουν την χώρα και να απογοητευτούν, πράγμα που το θεωρώ δεδομένο.

  • Sofia

   Γεια σου Κώστα. Μετά από μία δεκαετία που ζω και εργάζομαι στη Βρετανία δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος να πει ότι πιστεύω σε “μύθους που ως λαός έχουμε πλάσει για τη ζωή στο εξωτερικό” αφού όντως ζω στο εξωτερικό.

   Βέβαια, όπως σημειώνεται και στην ανάρτηση μιλάω από τη δική μου εμπειρία. Και αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στο κάτω κάτω – πέρα από τα στατιστικά που πολύ σωστά αναφέρεις – αν και βοηθάνε όταν είναι in context κι όχι όταν ένα παράδειγμα μια συγκεκριμένης κατάστασης χρησιμοποιείται για να περιγράψει το όλον.

   Όσον αφορά τον ρατσισμό με τους Έλληνες ειλικρινά δεν τον έχω συναντήσει εδώ και τόσα χρόνια και αρκετοί φίλοι μου λένε το ίδιο.

   Πολλές φορές ίσως οι Έλληνες ξεχνάνε ότι ακόμα κι αν έχουν ΟΛΑ τα προσόντα για μια αγγελία είναι πολύ πιθανό να μην προσληφθούν (είτε είναι Άγγλοι, είτε Έλληνες, είτε Γερμανοί) για άλλους λόγους – όπως για παράδειγμα το πολύ σημαντικό θέμα του corporate culture fit. Υπάρχει περίπτωση λοιπόν αρκετές φορές η μη προσφορά εργασίας να παρεξηγείται για τους λάθος λόγους.

   Πολύ σωστά αναφέρεις ότι ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί αρκετά.

   Παρόλα αυτά το άρθρο δεν γράφτηκε ούτε για ανθρώπους που απλά θέλουν μια δουλειά ό,τι να’ναι ούτε για ανθρώπους που ψάχνουν να πλουτίσουν. Αντιθέτως, γράφτηκε για ανθρώπους που νηφάλεια κοιτάζουν την κατάσταση και ισορροπούν τα θετικά με τα άσχημα.

 • Basilis

  Γεια σου Σοφία και συγχαρητήρια για την προσπάθεια σου, πραγματικά μας έχεις βοηθήσει πάρα πολύ… Ετοιμαζόμαστε και εμείς να κάνουμε την προσπάθεια, το έχουμε ψάξει ήδη πάρα πολύ, και πλέον βρισκόμαστε στις λεπτομέρειες. Πχ θα μπορούσες να μου πεις δυο λόγια σχετικά με το ντύσιμο που απαιτείται για τις συνεντεύξεις εκεί? Το τζην ας πούμε απαγορεύεται? Χρειάζεται σακάκι οπωσδήποτε? Για να καταλάβεις, μιλάς με κάποιον που δεν έχει φορέσει κουστούμι στη ζωή του, και σε συνεντεύξεις στην Ελλάδα θα πήγαινα με τζην (το πιο κυριλέ που έχω) και πουκάμισο. Μιλάμε για θέσεις σχετικές με προγραμματισμό κτλ… Έχουμε αρχίσει να έχουμε κάποιες απαντήσεις για δουλειές και προσπαθούμε να προετοιμαστούμε σιγά-σιγά για το ενδεχόμενο συνεντεύξεων.
  Σ’ ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Michalis

   Γειά σου Βασίλη. Για συνέντευξη καλο είναι να βάλεις κοστούμι. Τώρα για το πώς θα πηγαίνεις στην εταιρεία όταν πιάσεις δουλειά αυτο εξαρτάται απο την εταιρεία. Με τί γλώσσες προγραμματισμού ασχολείσαι?

   • Basilis

    Σ’ ευχαριστώ για την απάντηση… Προς το παρών έχω ασχοληθεί με Java, C# και Vb.Net, σε Junior επίπεδο πάντα… Όταν λες κουστούμι, δηλαδή με γραβάτα και απ’ όλα??

    • Michalis

     Οι γλώσσες που γνωρίζεις ειναι καλές για την αγορά της Βρετανίας. Αφου είσαι Junior επίπεδο, ψάξε για Graduate, Entry and Junior level positions. To Senior θεωρείται 4 or 5 years experience +. Πιστέυω δεν είναι πρόβλημα να βάλεις ενα κοστούμι με γραβάτα για τη συνέντευξη. Συνήθως έτσι γίνεται. Μετα θα δείς οταν θα πηγαινεις για δουλειά ανάλογα πως ντύνονται και οι άλλοι στην εταιρεία. Απο ότι κατάλαβα είσαι Casual στο ντύσιμο. Με το καλό!

    • Sofia

     Καλώς τον. Όπως είπε και ο Μιχάλης, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων χρειάζεσαι πληρες κουστούμι στη συνέντευξη, με πουκάμισο, γραβάτα, σακάκι κλπ. Πολύ λίγες εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά και πάλι επειδή δεν ξέρεις την εταιρεία better be safe than sorry και ντύνεσαι με κουστούμι. Καλή επιτυχία.

     • Basilis

      Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο για τις απαντήσεις σας! Απ’ ότι φαίνεται πρέπει να πάω για ψώνια…

      • Dimitris

       Βασίλη αν πας για συνέντευξη σε εταιρία πληροφορικής ή σχετικού κλάδου (συμπαιρένω από αυτά που έγραψες), δεν χρειάζεται να φοράς κοστούμι. Βάλε απλά ένα τζιν (όχι το κλασσικό μπλε-ανοιχτό) και ένα πουλοβεράκι με πουκάμισο (όχι αθλητικά παπούτσια). Κοστούμι φοράμε σε συνεντεύξεις μόνο σε εταιρίες ή/και επαγγέλματα που νταραβερίζεσαι πολύ κόσμο. (π.χ δικηγορικά γραφεία, μάρκετινγκ, δημόσιες σχέσεις, τραπεζικά κ.ο.κ) Επαγγέλματα τεχνικού χαρακτήρα και τεχνών είναι πιο χαλαρά. Πάντα θα κοιτάς το προφίλ της εταιρίας και θα κρίνεις. Δουλεύω σε εταιρία πληροφορικής, όσο και αν ακούγεται απίστευτο (είναι), τον καιρό που έψαχνα δουλειά είχα απελπιστεί και νευριάσει τόσο πολύ επειδή μετά από περίπου 10-12 συνεντεύξεις δεν με είχαν δεχθεί πουθενά . Από εκείνο το σημείο και έπειτα σε όποια συνέντευξη με έστελνε το γραφείο εργασίας πήγαινα εντελώς χύμα. Σε μία συνέντευξη φόραγα ένα απλό γκρί σακάκι (του θανατά), από μέσα κοντομάνικο led zeppelin, μαύρο τζίν και μαύρα μποτάκια, και πήρα την δουλειά!!! Δεν το πίστευα, ήμουν έτοιμος να διασχίσω το στενό της Μάγχης κολυμπώντας. Μετά ρώτησα τι και πως, και η απάντηση ήταν πολύ λογική και απλή. “Δεν μας ενδιαφέρει τι φοράει κάποιος που κάθεται 8 ώρες την ημέρα, μόνος του, μπροστά σε μία οθόνη. Μας ενδιαφέρει τι ξέρει”.

       Επίσης να τονίσω ένα λάθος(?!) που εμπεριέχει το άρθρο, τουλάχιστον από την δικιά μου εμπειρία όσο βρίσκομαι στην Αγγλία (αναφέρομαι κυρίως στον χώρο εργασίας). Μιλάμε σχεδόν σε όλους τους “ανώτερούς” μας, για αρχή, με το “Mr.”. Ποτέ δεν μιλάμε καρφί στον ενικό εκτός αν πρόκειται για τον συνάδελφό σου στο διπλανό γραφείο. Ο προϊστάμενός αλλά και το αφεντικό της εταιρίας σε συζητήσεις πάντα με αποκαλούν “Mr.” και τούμπαλιν. Αν σε αποκαλέσει προϊστάμενος “Mr.” ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν του απαντάς με το μικρό του όνομα. You address the way you are addressed.

 • Alex

  Γεια σας παιδια!!! Να ξεκινησω με ενα μπραβο στη Σοφια και σε ολα τα παιδια που γραφουν και απαντανε σε αλλους εδω στο μλογκ. Αυτο που θελω να ρωτησω κατ’αρχας ειναι αν το ελληνικο πτυχιο αναγνωριζεται και συγκεκριμενα το πτυχιο από ΤΕΙ τμημα λογιστικης?

 • Μάνια

  Μένω Αγγλία και μου φαίνονται πολύ αισιόδοξα όλα όσα είναι γραμμένα εδώ. Εκτός πραγματικότητας θα έλεγα.

  Έχει εδώ και 2 μήνες που πήρα redudancy από μια θέση που είχα εδώ και 3 χρόνια. Από τότε μέχρι και σήμερα συνεχώς ψάχνω για δουλειά στο Λονδίνο. Δεν βρίσκω τίποτα. Στέλνω βιογραφικό μαζί με άλλα 300 άτομα για μια θέση σε customer service (εκεί είναι η ειδικότητά μου). Με καλούν αρκετά συχνά για συνεντεύξεις αλλά συνεχώς τρώω πόρτα. Δεν ξέρω τί τους φταίει… ότι ζητάνε τα έχω. Συστατικές επιστολές, εμπειρία… μάλλον δεν τους αρέσει η εθνικότητά μου επειδή δεν είμαι από εδώ! Δεν εξηγείται αλλιώς. Να πεις ότι ξεκινάω τώρα να βγω στην αγορά εργασίας οκ το καταλαβαίνω. Αλλά δεν παίζει κάτι τέτοιο.

  Βλέπω τα πράγματα πολύ δύσκολα και θα συμβούλευα σε όλους όσους το σκέφτονται να μετακομίσουν εδώ από Ελλάδα να το ξανασκεφτούν. Εγώ το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να γυρίσω πίσω. Εντάξει και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δουλειές, αλλά με τίποτα δεν είναι τόσο άγρια τα πράγματα όσο εδώ. Τουλάχιστον εκεί δεν θα είχα να πληρώσω τα χιλιόμπαλα για το ενοίκιο.

  Γενικά ακούγονται διάφορα. Δεν ξέρω πως είναι η κατάσταση σε άλλες χώρες, αλλά εγώ με πάνω από 6 χρόνια εμπειρία ΕΝΤΟΣ της χώρας έχω απογοητευτεί. Τώρα αρχίζει να δημιουργείται και ένα κενό στο βιογραφικό μου για όλον αυτόν τον καιρό που ψάχνω και έτσι πως πάει δεν θα το βλέπω να ξαναπιάνω δουλειά.

  Πάντως η δική μου συμβουλή στα παιδιά που επιθυμούν να την ψάξουν για έξω είναι ΜΗΝ μεταναστεύετε. Τα πράγματα είναι ίσως πιο δύσκολα έξω. Προσπαθήστε όσο περισσότερο μπορείτε να κάνετε κάτι εκεί. Με πείσμα και επιμονή κάτι θα γίνει. Οι εποχές που ο κόσμος έφευγε στο εξωτερικό, η αξία του αναγνωριζόταν και μπορούσε να εξασφαλίσει έναν σταθερό μισθό όχι μεγάλο αλλά ικανό για να ζήσει, έχουν πια τελειώσει.

  • Sofia

   Γεια σου Μάνια.

   Λυπάμαι που είναι δύσκολα τα πράγματα αυτή τη στιγμή, έγινες redundant σε δύσκολη εποχή είναι αλήθεια.

   Να σημειώσω πάντως ότι η ανάρτηση δεν λέει πουθενά ότι υπάρχουν άφθονες δουλειές – αντίθετα μιλάει για τις συνθήκες εργασίας στη Βρετανία – που είναι αιώνες μπροστά από πολλές εταιρείες στην Ελλάδα.

   Μου κάνει εντύπωση επίσης αυτό που λες ότι θα μπορούσες να πληρώσεις το ενοίκιο στην Ελλάδα. Ο μόνος τρόπος που τουλάχιστον θα μπορούσα εγώ να το κάνω αυτό θα ήταν να μείνω με τη μαμά μου – που πλέον μόνο σε ακραίες περιπτώσεις θα μπορούσα να το κάνω.

   Καλή επιτυχία εύχομαι και γρήγορα με δουλειά.

  • hero

   Μάνια, να δώσω συμβουλή, γιατί δουλεύω σε εταιρεία (και χώρο) με τεράστιο customer service department; Οι εταιρείες τα μεταφέρουν εκτός Λονδίνου πλέον – εμείς το πήγαμε στο Woking. Και ξέρεις πόσο δύσκολο μας έχει κάτσει να βρούμε ανθρώπους που να θέλουν να δουλεύουν εκτός Λονδίνου;

   Σκέψου να ανοίξεις λίγο τις οψιόν όσον αφορά το location σου ίσως.

  • electronic

   Μάνια, είμαι φοιτητής Αγγλία. Μάλλον τα λες αυτά επειδή λείπεις καιρό απο Ελλάδα και δεν ξέρεις τι γίνετε πίσω. Πριν απογοητευτείς και φύγεις πίσω για Ελλάδα θέλω να σου πώ ένα πράγμα. Έφυγα από Ελλάδα καλοκαίρι και δεν ξαναγυρνάω πίσω παρα μόνο για διακοπές. Η κατάσταση Αγγλία προσωπικά μου θυμίζει την Ελλάδα προ-κρίσης. Ελλάδα για να βρείς τώρα δουλειά , πρέπει να έχεις κάνει κανένα τάμα, να έχεις φίλο υπουργό και ίσως βρεις για κανένα 3μηνο-6μηνο, μετά πάλι απο την αρχή. Πέρα απο αυτό μην περιμένεις μισθό πάνω από 300-400 ευρώ MAX(και χαλαρά υπερωρίες)! Αγγλία μπορείς να μην βρίσκεις δουλειά πάνω στο αντικείμενο σου αλλά μπορείς να βρεις σχετικά άνετα άλλες μικρο-δουλειές(part time κ.τ.λ). Τουλάχιστον έτσι θα βγάζεις τα απαραίτητα έξοδα το μήνα. Όσο για το ενοίκιο…υπάρχει το 1000ρικο για διαμέρισμα υπάρχει και το 200αρι-300αρι σε house sharing. Αγγλία επίσης έχεις τον NHS ενώ Ελλάδα έχεις μηδενική ιατροφαρμακευτική κάλυψη αν δεν είσαι ασφαλισμένος.

   Το μόνο αρνητικό για μένα μετά από μερικούς μήνες στην Αγγλία είναι ότι αυξάνεται διαρκώς ο ρατσισμός απέναντι στους ξένους και σίγουρα δεν θα ήθελα να γίνουν τα πράγματα στην Αγγλία όπως τα έχει κάνει η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.

   Τέλος η ξενιτιά είναι δύσκολη…πάρα πολύ δύσκολη…αλλα επειδή μιλάμε για θέμα επιβίωσης…καλύτερα ΚΑΝΑΔΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ , ΚΑΤΑΡ ή οπουδήποτε αλλού παρα πίσω στην Ελλάδα. Η ξενιτιά μοιάζει μονόδρομος…

  • Michalis

   Μάνια, κόιτα λίγο και στα προάστια του Λονδίνου. Ευχομαι γρήγορα με δουλειά.

  • Basilis

   Μάνια δεν ξέρω για την Αγγλία, αλλά, κρίνοντας απ’ αυτά που λες, μάλλον δεν έχεις επαφή για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Στους νέους η ανεργία είναι στο 57% και στις νέες γυναίκες κάπου 65%. Πέρσι, όταν έψαχνα για δουλειά, σε μία δουλειά γραφείου, είχαν σταλεί 9.000 (!!!) αιτήσεις, όχι 300 που λες εσύ… Και μιλάμε για μισθούς 300 – 400€. Οι περισσότεροι που ξέρω σχετικά νέοι είναι άνεργοι. Οι περισσότεροι επίσης σκέφτοναι ή ετοιμάζονται να φύγουν. Λοιπόν μην κάνεις κάνα αστείο και επιστρέψεις, εδώ πάει τελειώσαμε δεν υπάρχει μέλλον…

 • katerina

  Πολύ ενδιαφέρον κι ενημερωτικό το post σου!Με βοήθησε πολύ σε μερικές απορίες που είχα!Θα σας κάνω μια ερώτηση και όποιος γνωρίζει τον παρακαλώ να με βοηθήσει γιατί δεν βγάζω άκρη.Έχω τελειώσει νοσηλευτική σε ιεκ,πως γίνεται να βρω δουλειά από εδώ για Αγγλία ώστε να την έχω εξασφαλισμένη πριν καν πάω?Και πάνω απ’όλα και το πιο σημαντικό,γίνεται?Έχει ισχύ το πτυχίο μου;Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 • Giannis

  Γεια σε όλους, γνωρίζει κανείς πως είναι τα πράγματα στον τομέα της πληροφορικής στην Αγγλία? Είμαι Απόφοιτος ΤΕΙ H/Y με ccna και κάποιες αλλές πιστοποιήσεις ως network administrator και 1 χρόνο προυπηρεσίας αλλά το επίπεδο των Αγγλικών Lower (παρακολουθώ μαθήματα για επιπλέον). Υπάρχει φως?

 • Alexandros

  Ενδιαφέροντα όλα αυτά και μπράβο για τον χρόνο που αφιέρωσες, όμως εχω κάποιες ενστάσεις.

  Πρώτα, σαφέστατα και ο τίτλος του πτυχίου σου παίζει σημαντικό ρόλο. Αν για παράδειγμα είσαι της Αγγλικής φιλολογίας και ζητήσεις δουλειά ως HR δεν υπάρχει περίπτωση να σε πάρουν. Ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης και ο τίτλος του πτυχίου παίζει σημαντικότατο ρόλο. Προσωπικά, μετά από 8 χρόνια στο Λονδίνο και εργαζόμενος σε μια τεράστια εταιρία FTSE100 (Rio Tinto) με τωρινό αντικείμενο την επιλογή προσωπικού, θα συμβούλευα κάποιον να μη κάνει αίτηση σε δουλειά άσχετη με το πτυχίο του γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να τον δεχτούν.

  Δεύτερον, θεωρώ ότι ΠΟΤΕ δε πρέπει να απευθυνθείς σε ανώτερο (ιεραρχικά) στη δουλειά με το μικρό του όνομα. Μέγα λάθος. Mr ή Mrs και το επώνυμο, εκτός κι αν ο ίδιος ή η ίδια σου έχει δώσει το OK να μιλάτε informally. Αν εμένα με αποκαλούσε Alex κάποιος υπάλληλος δίχως την άδεια μου θα το είχα κάνει θέμα. Ακόμη και μεγαλύτερος σε ηλικία αν ήταν καθώς εγώ είμαι 30.

  Τρίτον, μπορεί το θρήσκευμα και οι σεξουαλικές προτιμήσεις να μη παίζουν ρόλο σε ένα βιογραφικό, είναι σφάλμα όμως να μη συμπεριλάβεις την ηλικία σου. Την ημερομηνία γέννησης δηλαδή. Δε θα ασχοληθούν περαιτέρω και δε θα μπουν στον κόπο να ζητήσουν διευκρινήσεις.

  Τέλος, ναι μεν εδώ τα πράγματα είναι πιο αξιοκρατικά, αλλά η κάθε εταιρία έχει τη δική της κουλτούρα και το δικό της τρόπο λειτουργίας. Δεν υπάρχει κάποιος μπούσουλας για το πως θα πρέπει κανείς να συμπεριφέρεται. Σε γενικές γραμμές αν κάποιος είναι εργατικός, ομαδικός, φιλόδοξος και επίμονος…θα πετύχει. Είτε στην Ελλάδα, είτε στην Αγγλία, είτε οπουδήποτε αλλού.

  Είναι σημαντικό το ότι πλέον, λόγω παγκόσμιας ύφεσης, πάρα πολύς κόσμος έχει μεταφερθεί στις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις σε αναζήτηση εργασίας. Είναι πλέον τρομερά δύσκολο να βρεις κάποια καλή δουλειά εάν δεν έχεις σημαντική εργασιακή εμπειρία ή πολύ καλά χαρτιά από Αγγλικά πανεπιστήμια. Είναι βασικά χάσιμο χρόνου.

  Να ‘σαι καλά και μπράβο και πάλι !

  • Sofia

   Καλώς τον.

   Για τον τίτλο του πτυχίου εξαρτάται από το πού είσαι στην καριέρα σου – υπάρχουν επίσης θέσεις στις οποίες έχεις οργανική εξέλιξη και προχωράς. Παράδειγμα εγώ (άσε το MSc) έχω BA Humanities & Media και δεν δουλεύω σε σχετικό τομέα.

   Δεύτερον διαφωνώ πλήρως με το θέμα του τίτλου – έχω ρωτήσει και Βρετανούς συναδέλφους και δεν μπορούν να σκεφτούν ούτε μία περίπτωση στην οποία σε Βρετανική επιχείρηση θα χρησιμοποιούσες Mr. ή Mrs. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. old boy Chairman, Lord, My Learned Friend κλπ). Ειλικρινά μου κάνει εντύπωση, στείλε mail να μου πεις σε ποια εταιρεία δουλεύεις!

   Τρίτον. Κανένας σοβαρός και νομοταγής εργοδότης δεν θα ρωτήσει την ηλικία σου – απαγορεύεται και μπορείς να τους πας σε job tribunal. Δες και http://www.guardian.co.uk/money/blog/2012/mar/30/what-can-ask-job-interview

   Συμφωνώ φυσικά για αυτό που λες για την αξιοκρατία (και σαφώς διαφωνώ για την Ελλάδα – δεν έχει κουλτούρα σχέσης εργοδότη και εργαζομένου η Ελλάδα συνήθως) – στη Βρετανία γενικά και από φίλους και από συναδέλφους που ξέρω η κατάσταση παίρνει το δρόμο της όταν δουλεύεις και θέλεις να προχωρήσεις.

   Και φυσικά ΧΙΛΙΑ ΔΙΚΙΑ όσον αφορά τον ανταγωνισμό στο να βρεις δουλειά στην Ευρώπη. Το λέω και το ξαναλέω, έχουμε κι εδώ κρίση!

   • Alexandros

    Thx για την απάντηση, θα γράψω 2-3 σκέψεις βιαστικά γιατί είμαι στη δουλειά (ναι και στην Αγγλία παίζει φίδιασμα και κωλοβάρεμα :) )

    Εργάζομαι στην Rio Tinto. Κοίτα, οι κοινωνικές δυναμικές είναι τέτοιες που αναπόφευκτα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά εάν τον βλέπεις καθημερινά,θα αποκαλείς τον άλλον με τον μικρό του όνομα. Και για αυτόν που ακούει συνεχώς το Mr. είναι κουραστικό και θα σου πει πολύ σύντομα να τον αποκαλείς με το μικρό του εκτός κι αν είναι μεγάλος σε ηλικία ή ψώνιο. Όταν πάντως ξεκινάς να δουλεύεις δε μπορώ να σκεφτώ κανέναν λόγο για να αποκαλέσεις το αφεντικό σου ”Tom” πχ χωρίς να έχετε τις παραμικρές προσωπικές σχέσεις. Χτυπάει άσχημα… είναι θέμα σεβασμού και προς το πρόσωπο και προς την ιδιότητα του. Και στο PhD μου τον καθηγητή τον αποκαλούσα πάντα Professor. Μια φορά που τον είπα ”Tony” εκνευρίστηκε και μου είπε πως δεν ειμαστε φίλοι…
    Δε θα υπήρχε λόγος στα email να ξεκινάς με Dear Sir διαφορετικά. Θα ξεκινούσες με Dear Nick… για παράδειγμα.
    Anyway, αυτό είναι που συνάντησα εγώ. Μπορεί να κάνω και λάθος…live and learn

    Στο άλλο θέμα,επειδή βλέπω πως δίνεις tips, είπα να απαντήσω παρομοίως και όχι να αναλύσω τι είναι νόμιμο και τι όχι. Αν μου ερχόταν βιογραφικό που δεν ανέφερε ημερομηνία γέννησης (όλα γράφουν), δε θα καθόμουν να βλέπω πότε ο άλλος τελείωσε τις σπουδές και ποιες χρονιές δούλευε ώστε να υπολογίσω την ηλικία του. Απλά θα το απέρριπτα με συνοπτικές διαδικασίες.

    Τέλος, εγώ ως λιγάκι ρομαντικός σε αυτά τα θέματα, πιστεύω πως και στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα η εργατικότητα και η επιμονή ανταμείβονται. Όχι τόσο γενναιόδωρα όσο σε άλλες χώρες, αλλά στις μέρες μας οι τεμπέληδες δε θα επιβιώσουν ούτε στην Ελλάδα.

    Καλημέρες

    • Sofia

     >> Αν μου ερχόταν βιογραφικό που δεν ανέφερε ημερομηνία γέννησης (όλα γράφουν), δε θα καθόμουν να βλέπω πότε ο άλλος τελείωσε τις σπουδές και ποιες χρονιές δούλευε ώστε να υπολογίσω την ηλικία του. Απλά θα το απέρριπτα με συνοπτικές διαδικασίες.

     Αλέξανδρε με συγχωρείς που επιμένω αλλά αν κάνεις αυτό που περιγράφεις τότε μάλλον παρανομείς και πρέπει να κοιτάξεις αν μέσω εσού παρανομεί και η εταιρεία σου.

     Το Equality Act 2010 είναι ξεκάθαρο σε αυτό τον τομέα – πληροφορίες υπάρχουν και στο ACAS http://www.acas.org.uk/index.aspx?articleid=1841

     Πες μου αν θέλεις να αλλάξω κάτι στο σχόλιο σου.

     • Alexandros

      Ρε παιδιά το θέμα είμαι απλούστατο. Έχεις μια ομάδα 10 ατόμων ηλικίας 28-35 πχ. Δε θα προσλάβεις έναν 50άρη. Δεν είναι discrimination ή οτιδήποτε … απλά δε θα έχει συνοχή η ομάδα. Το παράνομο είναι να του πεις δε σε προσλαμβάνω λόγω ηλικίας. Δε θα του το πεις ποτέ αυτό προφανώς. Δεν υπάρχει μεγάλη εταιρία που δεν έχει ηλικιακά κριτήρια στις προσλήψεις της και κόβω το κεφάλι μου γι αυτό.

      Επιπλέον, μπορείς να ζητήσεις έγγραφα την ηλικία κάποιου με την δικαιολογία ότι θες να δεις αν είναι πάνω από 18 πχ. Το θέμα δεν είναι να κριθώ εγώ ή η χ,ψ εταιρία για τις πρακτικές μου/της (αν και προσωπικά θεωρώ την ηλικία σοβαρό κριτήριο για κάποιες θέσεις). Το θέμα είναι πως αυτό που λέω συμβαίνει. Επομένως αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να κρύψει κάποιος την ηλικία του, δε καταλαβαίνω για ποιο λόγο να το κάνει. Απαγορεύεται οι αγγελίες να έχουν ηλικιακά κριτήρια αλλά όταν δείτε ”δυναμική ομάδα”, ”φιλόδοξη ομάδα”, ”περιβάλλον με ενέργεια” κτλπ σημαίνει ότι θέλουν νέους.

      Επαναλαμβάνω, δεν έγραψα ό,τι έγραψα για να ξεκινήσω κουβέντα ή για να με κρίνετε. Το λέω απλά ως tip. Αν διαφωνείς στο ότι συμβαίνει ή αν το βρίσκεις προκλητικό ή οτιδήποτε, σβήστο no prob :)

      Αυτά, take care

      • Sofia

       Με παρεξήγησες – μπορείς να πεις ότι θες. Απλά θέλω να σου δώσω το option σε περίπτωση που σκεφτείς πώς θα αντιδρούσε στα παραπάνω το legal dept. της δουλειάς σου.

       :-)

      • hero

       Αφού συζήτηση κάνουμε, να εξομολογηθώ την αμαρτία μου: έστειλα τα σχόλιά σου μεταφρασμένα στην HR group director μας να πάρω τη γνώμη της. Ήρθε στο γραφείο μου. Δεν είπε τίποτα, μόνο είχε ανοιχτό το στόμα και με κοίταζε με τρομαγμένα μάτια.

       Από προσωπική εμπειρία, θα πω ότι έχω μάθει να βάζω πολλές προκαταλείψεις κατά μέρος. Στην προηγούμενη δουλειά, ψάχναμε για έναν lead developer. Η ομάδα στην οποία θα δούλευε (δεν θα την έτρεχε) ήταν 25-30 ετών όλοι, χαζοχαρούμενα παιδαρέλια. Εμείς ψάχναμε για έναν με 6-7 χρόνια εμπειρίας, άρα 32-35. Μας ήρθε ένας πενηντάρης. Η εμπειρία του ήταν πολύ μεγαλύτερη και τον ρωτήσαμε γιατί θέλει δουλειά κάτω των δυνατοτήτων του. Μας είπε ότι έψαχνε να κάνει αλλαγή καριέρας και δεν τον ένοιαζε να πάει μερικά σκαλιά πιο κάτω. Αναρωτηθήκαμε αν θα είναι πρόβλημα να κάνει report σε έναν 30άρη. Αποφασίσαμε ότι στην τελική, αν τη βγάζει τη δουλειά, τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε. Ξέρεις τι έγινε; Ο τύπος έχει γίνει η ψυχή της παρέας – όχι η πατρική φιγούρα, αλλά αυτός που τους ξεκουνάει απ’τον υπολογιστή να πάνε στην παμπ, να βρεθούνε το σ/κ να πάνε σε ποδόσφαιρο, αυτός που πετάει μια ατάκα και λύνεται το γραφείο ολόκληρο απ’τα γέλια. Δουλεύει γερά και όλοι τον έχουν ως παράδειγμα χωρίς να τον έχουν απομακρύνει λόγω ηλικίας και διαφορετικότητας.

       Επίσης να συμπληρώσω ότι ο κυριούλης δεν έχει πτυχίο καν. Και επί του θέματος πτυχίου, γνωρίζω άτομα που σπουδάσαν ψυχολογία και είναι CTO, που σπουδάσαν Ιστορία και είναι sales director, που σπουδάσαν Γραφιστική και είναι online marketeers. Τράβα βγάλε συμπέρασμα.

       • Alexandros

        Χαίρομαι που βρήκατε αυτό που ψάχνατε και που δώσατε την ευκαιρία σε αυτόν τον άνθρωπο να εργαστεί και να προσφέρει. Από κει και πέρα, όπως είπα, ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά. Και να ήθελα εγώ να μην έχω ηλικιακά κριτήρια (που δε θέλω), δε θα μου το επέτρεπαν οι ανώτεροι. Εξαρτάται από το πως θέλεις να λειτουργήσεις, από το τι θεωρείς σωστό και κυρίως από το πως λειτουργεί η επιχείρηση. Σαφώς εδώ είναι παράνομο το ageism, αλλά το κάνουν σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις de facto.

        Αυτά παίδες, δε θέλω να κουράζω. Κάποιος που θα μπει εδώ για να διαβάσει σχόλια που θα τον βοηθήσουν στην εύρεση εργασίας δε νομίζω ότι έχει καμιά όρεξη να διαβάζει ηθικολογίες, τι είναι σωστό και τι όχι. Θέλει να διαβάζει δεδομένα. Όποιος κρίνει πως αυτό που λέω έχει βάση ας το λάβει υπ’όψιν. Όποιος κρίνει πως όχι ας μη το λάβει. Στην τελική είναι μια λεπτομέρεια που πιθανολογώ ότι δε θα κρίνει αν θα βρεθεί εργασία ή όχι

        Να’στε καλά, καλό απόγευμα

 • hero

  “ώστε να υπολογίσω την ηλικία του”

  Σόρι, ρε Αλέξανδρε, αλλά να το λέει αυτό HR εργαζόμενος μού φαίνεται περίεργο. Το όλο θέμα είναι ότι δεν πρέπει να σε ενδιαφέρει η ηλικία του άλλου, τέλος. Το αν μπορείς να την υπολογίσεις πάνω κάτω από το πότε αποφοίτησε ή δεν ξέρω κι εγώ τι, αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Αλλά να παίρνεις αποφάσεις βάσει της ηλικίας κάποιου, θα σε τρέχουν στα δικαστήρια. Ακόμα κι αν έχεις λόγο (πχ, η ομάδα για την οποία ψάχνεις υπαλλήλους είναι όλοι 20αρηδες και ο 50άρης θα έχει πρόβλημα προσαρμογής), εφόσον ο άλλος πληρεί τα κριτήρια έχει δικαίωμα να κάνει συνέντευξη.

 • Καλημερα.
  Ψαχνωντας στο Ιντερνετ για πληροφοριες βρηκα και το δικο σας και ειπα να ρωτησω για πληροφοριες που ισως γνωριζετε κατι επιπλεον.
  Ειμαι Αρχιτεκτονας (ελευθεροςς επαγγελματιας) απο το 95 και λογω οικονομικης κρισης σκεφτομαι ολο και πιο σοβαρα την πιθανοτητα να παω Αγγλια για ευρεση εργασιας.
  Δεν γνοριζω τι ειδικοτητες Αρχιτεκτονων ζητουν περισσοτερο στην Αγγλια και αν φτανει μονο το πτυχιο η αν θελουν και καποιο μεταπτυχιακο.
  Ορισμενοι συναδελφοι μου ειπαν οτι ειναι προτιμοτερο να κανεις ενα μεταπτυχιακο (2 χρονια το part time) ωστε να εχεις περισσοτερες πιθανοτητες να βρεις δουλεια.
  Εχω ριξει μια ματια για Napier College και University of Edinburg αλλα δεν εχω παρει καποια αποφαση ακομα.
  Το σιγουρο ειναι οτι η κατασταση εδω χειροτερευει ολο και περισσοτερο, τουλαχιστον στην δουλεια μου.
  Δεν γνωριζω αν εχετε καποιες πληροφοριες επιπλεον σχετικα με Αρχιτκτονες στην Αγγλια και για το πως θα μπορουσα να κινηθω ωστε να να εχω καπια πιθανοτητα επιπλεον στην ευρεση εργασιας.
  Βιογραφικα που εχω στειλει σε ιστοσελιδες ευρεσης εργασιας δεν πιστευω οτι εχουν καποια πιθανοτητα να απαντηθουν.
  Ευχαριστω για οποιαδηποτε βοηθεια.
  Γιαννης.

 • nikos

  psaxno dulia stn aglia ksero poli liga aglika i dulia pu ksero kala ine ikodomi dulepsa 6 xronia sto metro athinon stathmos katexaki ke gia dheka xronia ergolavos xromata ydraylika plakakia

 • aggeliki

  geia tha hthela na vrw douleia sto londino … eimai 18 xronwn kai skeftomaste me thn oikogeneia mou na metakomisoume ekei … tha hthela parakalw an mporeite na mou peite gia thn douleia ekei parakalw

 • Anna

  Geia!!! Tha ithela na rotisw gia tin torini katastasi stin Agglia, giati to artho kai ta perissotera sxolia ine palaiotera opote den kserw kata poso i katastasi exei allaksei pros to xeirotero apo to 2010. Akougontai kai diafora giat tin apagoreusi metanasteysis kai kati tetia opote to skeftese poli. Ithela na ta paratisw ola (twra douleuw, alla den ksereis ti ginete aurio, i pliromi mikra kai alla xilia dio) Exw 3 xronia peira san arxitektonas ala den tha me peiraze na allaksw kai klado , giati i alithia ine oti arxisa na variemai. Episis exw ta GCE o-level , kai ta agglika m ine poli kala. Einai toso asximi i katastasi kai stin Agglia opos lene i akomi iparxei periptosi me skliri doulia na aneueis kai na kaneis kati ?? I na katsw sta ayga m stin mizeria kai ston lilipoutenio mistho m ??

 • maria kalogerou

  kalispera, egw ithela na rwtisw, ti ginete me ta epidomata stin agglia? dinoun epidoma ean exeis paidi? ean spoudazeis kai douleueis se voithoun na vreis spiti?

 • demis

  kalispera paidia, (sorry gia ta greeklish ala to pliktrologio einai mono sta aglika) eimai 29 etos pantremenos me ena koritsaki peripou 2 eton.
  tha ithela na rotiso an iparxei periptosi kapios pou einai stin ilikia mou xoris ptixio me aglika kato tou metriou na mporesei na bri mia doulia (otidipote). eyxaristo poli

 • Μαρία

  Γεια σου Σοφία! Μπράβο πολύ καλή και κατατοπιστική η δουλειά σου στο blog. Είμαστε μια οικογένεια 5 ατόμων (2+3) και έχουμε αρχίσει σοβαρά να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο μετοίκησης στα ενδότερα της Ευρώπης και δη της Γηραιάς Αλβυώνας.Σκεφτόμαστε βέβαια το πιο βόρειο μέρος της χώρας (south yorkshire)και λόγω χαμηλότερου κόστους γενικότερα (από την μέχρι τώρα περιήγηση στο διαδίκτυο για τη διαβίωση) Ο άντρας μου είναι πολιτικός μηχανικός και εγώ καθηγήτρια γαλλικών αλλά και με πτυχίο marketing. Βασικά το ψάξιμο αρχίζει για εκείνον καταρχήν και εγω στην πορεία βλέπω, ειναι και τα παιδιά γαρ που χρειάζονται και μια προσαρμογή…Εννοείται ότι είμαστε ανοιχτοι σε ό,τι ενδιαφέρον προκύψει για δουλειά αλλά ας πούμε ότι συγκεντρωνόμαστε σε αυτή την περιοχή ως start point. Ελπίζουμε στο καλύτερο και από όλα όσα διαβάσαμε στις αναρτήσεις σου είχαμε μια πρώτη εικόνα αρκετά κατατοπιστική! Σου ευχομαι να συνεχίζεις να ζεις καλά και να ευχαριστιέσαι τη κάθε σου στιγμή εκεί, γι αυτό είναι η ζωή άλλωστε. Να είσαι καλά!!!
  Μαρία

 • Axilleas

  I will write that in English as where I am I don’t have a Greek keyboard.

  I work as a Development manager in a very successful company located in between Manchester and Liverpool. If anyone is a programmer and wants a good stable job near these areas I can help him to come here as we currently recruiting.

  I will not go in detail about the role at the moment, I will just say we are using the latest Delphi but if you are any object oriented language programmer you will be fine. The salary will be well enough depending on the experience and if you are coming with family etc. We can arrange a skype interview and take it from there.

  What I don’t know, is how you will get in touch with me, maybe Sofia can reply with directions how to do that.

  Be all well.

  Achilles

 • vasia

  ok, ξέρω τι θα σκεφτείτε (και δικαιολογημένα) καθένας με τον πόνο του αλλά εγώ ενδιαφέρομαι αρκετά για δουλειά στην αγγλία και έχω ένα θέμα, (όχι ότι έχω λύσει όλα τα άλλα αλλα αυτό είναι από τα ιδιαιτέρως σημαντικά για εμένα) με τα ποντίκια τι παίζει??υπάρχει μέρος που να μην έχει ποντίκια??χαζή απορία αλλά έχω τρομερή φοβία σε σημείο λιποθυμίας..

  • Hero

   όσα ποντίκια έχει και στην Ελλάδα – άλλο η πόλη, άλλο η εξοχή κι εξαρτάται και από πόλη σε πόλη. Στον κήπο μου στα προάστια είχε ενίοτε κανά μικρούλη. Στο μετρό συχνά θα βρεις κάτι επίσης μικρά να τριγυρίζουν στις ράγες. Αρουραίους δεν έχω πετύχει.

   Δεν είναι τα χάλια του Παρισιού το Λονδίνο.

 • xroupa

  δουλειάααααα δε βρίσκω μετά από 3 χρόνια….όλα καλά

 • Alex

  Καλημέρα σε ολους παιδια. Εχω τον αδερφό μου οδοντίατρο στο Λονδίνο και σκέφτομαι να παω και εγω εκει με την γυναίκα μου και το παιδι μου. Θα ηθελα να με ενημερωσετε για τα παντα που μπορω να κανω για να παω εκει. Θα μου πειτε γιατι φεν στα λεει ο αδερφός σου. Ειναι κολλημένος με το οτι πρεπει να εχεις πτυχίο αγγλικών . Αλλα απο αυτα που διαβάζω και εδω αλλα και αλλου δεν ειναι και το πιο απαραίτητο απο οτι καταλαβα. Βεβαια αγγλικά ξερω αρκετα καλα θα ελεγα και ειχα φτασει σε επιπεδο pre- lower απλα δεν το εχω παρει και ποστεψυε μιλαω καλυτερα απο αλλους που εχουν πτυχίο lower. Anyway. Εχω τελειώσει ΙΕΚ πληροφορικής και εχω αδεια security . Ειδα καποιες αγγελίες για αγγλια αλλα καμμια δεν ηταν σαφής στο τι χρειαζεται να εχω. Οποτε τι πρεπει να κανω απο πτυχία; Αν μπορω να δουλέψω με αυτα χωρις να θελει κατι παραπανω και γενικα τι μπορω να κανω ετσι ωστε να ενημερωσω και τον αδελφό μου για να το δει καλυτερα μιας και η αληθεια ειναι πως εχει περιορισμένο χρονο για να ασχοληθει και πολυ. Πιστευω πως ειναι συν που εχω και ενα ατομο εκει σιγουρα. Ευχαριστω

  • Sofia

   Καλημέρα. Όλες οι αναρτήσεις που έχω για το εξωτερικό είναι εδώ http://www.digital-era.org/blog/?tag=leavinggreece ρίξε μια ματιά σε όλες γιατί υπάρχουν πολλές από τις πληροφορίες που θέλεις.

   Πτυχίο σαφώς δεν σου ζητάνε – να μιλάς και να γράφεις πρέπει. Αν έχεις τη γνώση κανείς δε σε ρωτάει για το πτυχίο.

   Οι αγγελίες στην Αγγλία δεν είναι όπως οι Ελληνικές, δηλαδή δεν βάζουν λίστα πτυχίων και χαρτιών. Αν μπορείς να κάνεις τη δουλειά κι έχεις σχετική εμπειρία στέλνεις βιογραφικό.

   Καλή επιτυχία.

   • Alex

    Τα ειδα ολα αυτα με μεγαλη προσοχη Σοφία και εψαξα και ακομα παραπέρα ειδα και σε σαιτ του bbc για το πως γινεται ενα βιογραφικό. Απλα ειναι πολλα τα ερωτήματα και τα πιο πολλα που διάβασα ειναι για δουλειές σε μεγάλες εταιρείες και με πολλες δυνατότητες. Εγω αυτο που ψαχνω πιο πολυ ειναι για security αφου εκει εχω την πιο πολυ εμπειρία βαση τον όσων λετε και δεν πιστευω οτι θα χρειαστούν και τρελλα πραγματα εκτος του ισως φυσική κατασταση και Εμπειρία. Εκτος και αν το να βρεις πράκτορα ή να εχεις ενα φουλ βιογραφικό ειναι για ολες τις δουλειες ακομα και για λαντζα.και αν καποιος ξερει ή εχει γνωστό καποιον security καλο ειναι να με ενημερωσει αν οντως ειναι ετσι.και δεν ξερω αν επειδη εχω τον αδελφό μου εκει μπορει μέσω γνωριμιών να παρακαμφθούν όλα αυτα ή δεν παιζει κανενα απόλυτο ρολο.ευχαριστω

    • Sofia

     Οι γνωριμίες (υπό κανονικές συνθήκες) δεν σε βοηθάνε στο εξωτερικό. Υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις που κάποιος σε συστήνει αλλά δεν υπάρχει αυτό το φαινόμενο ανθρώπων που παίρνουν αυτόματα μια θέση.

     Τώρα, αν θα βρεις δουλεια στην ειδικότητα σου δεν το ξέρω. Γιατί δεν παίρνεις κάποια τηλέφωνα σε δυο τρεις εταιρίες security να μιλήσεις με το τμήμα προσωπικού να δεις τί ζητάνε;

    • hero

     δουλειές για security guard δεν είναι πολλές http://jobsearch.monster.co.uk/search/Security-Guard_5 http://www.indeed.co.uk/jobs?q=security+guard&l=

     Απ’ό,τι βλέπω, κανείς δεν έχει πτυχία ή σεμινάρια ή κάτι τέτοιο – όλοι είναι απλώς με εργασιακή εμπειρία.

     Γενικά, και το σχόλιο πάει σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για “μια δουλειά, ό,τι να’ναι, και λάτζα ακόμα”. Η ζήτηση είναι τεράστια για δουλειές του ποδαριού και χωρίς πολλά qualifications και η προσφορά σχετικά μικρή.

 • ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΑΠΟ ΡΟΔΟ. ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΟΥ SITE ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΗ ΣΥΝ ΟΤΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ,ΑΛΗΘΗ ΚΑΙ ΠΡΩΠΑΝΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΔΟΣΗ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗΣ ”ΤΡΕΛΑΣ” ΠΟΥ ΚΑΘΩΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΓΟΥΡΛΏΣΕΙΣ ΤΑ ΜΆΤΙΑ, ΞΕΣΠΆΣ ΣΕ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΓΕΙΏΝΕΣΑΙ ΟΜΑΛΆ ΣΤΟ ΈΔΑΦΟΣ.
  ΕΙΜΑΙ 33 ΕΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΒΑΡΗ. ΣΠΟΥΔΑΣΑ ΔΥΟ ΕΤΗ ΣΤΗΝ ΣΒΙΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ-ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΥ). ΗΤΑΝ 1999-2001. ΑΠΟ ΤΑ 21 ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΥΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, ΣΕ ΟΚΤΑΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ,ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ 3 ΕΤΩΝ, ΩΣ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ 2003 – 2006. ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ, ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ EUROMEDICA.ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΗΣΕΙ ΝΑ ΖΟΡΙΖΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ…ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΧΩ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΝΑ ΦΥΓΩ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ. ΟΠΟΤΕ Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΙΣΤΕΥΩ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ IELTS ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ, ΣΥΝ ΜΕΤΑΦΡΡΑΣΕΙΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΑΡΤΟΥΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΩ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ SCANNER ΚΑΙ EMAIL ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΙΛΩ ΠΟΥΘΕΝΑ.
  ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΩ, ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣ:
  1. ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ-ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ;
  2. ΤΙ ΜΙΣΘΟΙ” ΥΠΑΡΧΟΥΝ” ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ;
  3. ΜΠΟΡΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ”ΑΝΕΒΑΙΝΕΙΣ” ΕΠΑΓΚΕΛΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ Η ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ
  4. ΟΣΟ ΠΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΒΡΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΕΛΑΦΡΩΣ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ;
  5. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΑΡΓΕΙΕΣ, ΑΔΕΙΕΣ, ΩΡΑΡΙΑ, ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ.
  ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΣΤΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΜΠΟΙ ΜΟΥ (ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΙ 1.60 ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΡΤΑ). ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ. ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΠΙΟ ΨΑΓΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ..!

  • Sofia

   Γεια σου

   1. Δε μπορώ να ξέρω πόσο εύκολο θα είναι να δουλέψεις σε νοσοκομείο – κλινική, δεν είναι ο χώρος μου. Είναι καλύτερα να δεις στο NHS Jobs ποιες είναι οι απαιτήσεις.

   2. Και πάλι NHS Jobs

   3. Ναι, υπάρχει αξιοκρατία στη Βρετανία. Όχι πως δεν υπάρχουν και κακώς κείμενα αλλά σε γενικές γραμμές τα πράγματα είναι καλά.

   4. Έξω από τη Βρετανία είσαι σε άλλη χώρα. Αν εννοείς έξω από το Λονδίνο, ναι, όλα είναι φθηνότερα.

   5. Αργίες είναι το ίδιο για όλους. Το πώς παίρνεις άδεια εξαρτάται από το NHS Trust στο οποίο θα δουλεύεις, το καθένα έχει δικούς του κανόνες. Το ίδιο ισχύει και για το ωράριο.

   Καλή επιτυχία εύχομαι και ψάξε πολύ στο internet στα αγγλικά, υπάρχουν πολλές πληροφορίες στα σχετικά sites του NHS.

   • ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ! ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΟΥΡΛΟΥ.

 • LiGhT13

  Καλησπέρα σε όλους και ιδιαίτερα στη Σοφία από την οποία θα ηθελα να ζητήσω αν μπορεί και θέλει να μου γράψει τι χαρτιά χρειάζεται κάποιος για να μπορέσει να παραμείνει αναγνωριστικά για ένα χρόνο ως φιλοξενούμενος ενός φίλου του προκειμένου να μπορέσει έπειτα να κάνει το μεταπτυχιακο του και παράλληλα να εχει την δυνατότητα μέσα σε αυτό τον χρόνο να μπορεί να εργαστεί .Τα μόνα που εχω μεταφράσει είναι το πτυχίο λογιστικής και μια αναλυτική βαθμολογία ευχαριστώ εκ των προτέρων και ανυπομονώ να ακούσω την απάντηση σας .Γιατί εχω ακούσει διάφορα αλλά θα ηθελα μια γνώμη από κάποιον που τα εχει ζήσει και παρακαλώ όποιος απαντήσει αναλυτικά ένα ένα για να μπορέσω επιτέλους να προχωρήσω χωρίς να χρειαστεί να ξανά επιστρέψω για κάποιο χαρτί άσκοπα στην Ελλάδα

  • Sofia

   >> τι χαρτιά χρειάζεται κάποιος για να μπορέσει να παραμείνει αναγνωριστικά για ένα χρόνο ως φιλοξενούμενος ενός φίλου του προκειμένου να μπορέσει έπειτα να κάνει το μεταπτυχιακο του και παράλληλα να εχει την δυνατότητα μέσα σε αυτό τον χρόνο να μπορεί να εργαστεί

   Πρώτον. Διαβατήριο ή αστυνομική ταυτότητα (είσαι αυτός που λες).

   Για την αίτηση του Πανεπιστημίου θα σου ζητήσουν μεταφρασμένα απολυτήριο, πτυχίο και αναλυτική βαθμολογία όμως ΚΟΙΤΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ – το κάθε Πανεπιστήμιο έχει και δικές του απαιτήσεις.

   Για εργασία όλα τα παραπάνω (αν και συνήθως δεν ζητάνε το πτυχίο σου).

   Μπορώ να σου εγγυηθώ ότι αυτά είναι όλα; Όχι. Αλλά δεν μπορώ και να προβλέψω όλα όσα θα χρειαστείς. Σε γενικές γραμμές, αυτά είναι.

 • crisitalian

  καλησπερα σε ολους και συγχαρητηρια στην κυρια Σοφια για το
  Εξαιρετικο και κατατοπιστικοτατο αρθρο ακομα και γι αυτους σαν και μενα που εχουν περασει εστω για λιγο απ την Αγγλια.
  Ψαχνω για εργασια στα Midlands ως αρχιτεκτονας και με χαμηλες απαιτησεις για τα δεδομενα τους,και
  εχω απογοητευτει σχετικα με ο θεμα, γιατι δεν απαντουν σε μεγαλο ποσοστο στα βιογραφικα που τους στελνω.
  Εχοντας 12ετη εμπειρια ηλπιζα οτι θα ηταν πιο βατα (ΟΧΙ ΑΕΡΙΤΖΙΔΙΚΑ) τα πραγματα,αλλα βλεπω οτι και εκει δυστυχως πρεπει να εχεις ”μπαρμπα στην κορωνη”η τυχη???

  ευχαριστω

 • Anna

  Geia sas kai apo mena .Egw zw idi 3 xronia stin Skwtia kai ta pragmata einai poli kala.Doulia vrika eukola an skefteis oti den eixa pari akoma ptixio.Kai episis stin doulia mou psaxnoun atoma apo to ekswteriko kai apo ellada gia kommwtries ,Vasiko mistho £ 7 tin wra penthimero wxtawro.Opote an kserete kamia kommwtria pou endiaferetai as m apadisei edw.

  Telika an iparxei thelisi den einai kai toso diskola ta pragmata.

  Anna

 • Alex

  Καλημέρα!κατατοπιστικότατο το άρθρο και όλες οι πληροφορίες σας!θα ήθελα αν μπορούσατε να με κατευθύνετε σε μερικά πράγματα!είμαι δικηγόρος στην Ελλάδα, έχω κάνει κ ενα μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο και για 1 με 1,5 χρόνο θα βρίσκομαι στο Λονδίνο με τον άντρα μου ο οποίος θα εργαστεί εκεί. Γνωρίζω οτι ως δικηγόροι δεν μπορούμε να δουλέψουμε εκεί λόγω του αγγλοσαξωνικού συστήματος. Εχω ακουστά για την εργασία ως paralegal σε δικηγορικά γραφεία. Γνωρίζετε κάτι? Χρειάζεται κάποιο training? Αρκούν τα πτυχία μου για να μπορέσω να εργαστώ στον τομέα μου? Ως δικηγόροι μπορούμε να εργαστούμε κάπου αλλού?

  • Chrisa

   Καλησπέρα!Τελικά έβγαλες κάποια άκρη;Διότι και εγώ ενδιαφέρομαι να κάνω μεταπτυχιακό και να εργαστώ στον ίδιο κλάδο..

 • φραγκισκος

  καλημερα θα ηθελα να κανω την εξης ερωτηση σκεφτομαι να σπουδασω στην μεγαλη βρετανια θα ηθελα λοιπον να ρωτησω ειναι εφικτο καποιος να εργαζεται με πληρες ωραριο και παραλληλα να σπουδαζει η οχι απλα η εργασια με πληρες ωραριο θα μου καλυπτει τα εξοδα μου εκει και με συμφερει σε σχεση με εργασια μερικης απασχολησης

 • Γιώργος

  Καλησπέρα, χρήσιμο και κατατοπιστικό άθρο όπως κατατοπιστικά και όλα τα σχόλια των αναγνωστών. Θα ήθελα να ρωτήσω για το επάγγελμα του Γεωπόνου και τον ανταγωνισμό που υπάρχει στην Αγγλία (ιδίως στην Βορειοανατολική), κατά πόσο πρέπει να αλλάζεις εταιρεία για την ανέλιξή σου (αν δηλαδή ισχύει κάτι ανάλογο με τους δικηγόρους)και κατά πόσο πληρώνεται η κατοχή ενός μεταπτυχιακού στο αντικείμενο.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων πολύ την Σοφία ή όποιον μπορεί να μου δώσει κάποιες απαντήσεις.

 • Μαρια Ζ.

  Σοφία καλησπερα,

  σε ειχα ενοχλησει αλλη μια φορά ρωτώντας σε διοτι ερχομαι Αγγλια σε λιγες ημερες.

  Μηπως εχεις υποψιν σου αν με το παλιο το χαρτινο διπλωμα οδηγησης της Ελλαδας μπορω να οδηγησω στην Αγγλια ή πρεπει να εχω international diploma, που καθως διαβασα δεν απαιτειται αν προκειται να οδηγησεις σε χωρα της Ευρωπαικης ενωσης. Ομως δεν γνωριζω σιγουρα, αν εννοουν οτι τους κανει το καινουριο Ελληνικο διπλωμα που ειναι πλαστική κάρτα ή και το παλιο το χάρτινο…

  Αν γνωριζεις να με διαφωτισεις, θα ημουν ευγνώμων…

 • Νινα

  Θέλω να σπουδάσω στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο London school of economics (LSE). Διάβασα οτι πρέπει να δώσω ένα πτυχίο το GCE και μπορώ να το δώσω και Ελλάδα και όταν έρθω Αγγλία. Ξέρεις τι ειναι ακριβώς; Και αν μπορώ να το κανω ταυτόχρονα με το λύκειο; Κανείς φροντιστιριο για αυτό η δηλώνεις στο σχολείο; Ειναι κάτι σαν Τίς πανελλήνιες; Ευχαριστώ Εκ τον πρωτερον❤️

 • ilias

  για σας εγω θα σπουδασω μαγειρας και με ενδιαφερει να δουλεψω σε ελληνικο εστιατοριο αλλα εκτος λονδινου σε πια περιοχη της αγγλιας εχει αρκετα ελληνικα εστιατορια ?

 • Skasmenos

  Ε! Τώρα δε θα σκάσω και θα το πω. Όλοι όσοι είσαστε ( 3 χρόνια πριν ) διστακτικοί , γιατί στην Ελλαδα με 800€ είναι καλά ( έτσι γράφει λίγο πιο πάνω και επιβεβαιώνεται και από άλλους ), να πω απλά ότι κάνατε λάθος γιατί εφησυχάσατε αρκετούς κακομοίρηδες που παρέμειναν στην Ελλάδα. Και τώρα το 2016 που βαριά παίζει το πεντακοσάρικο? και συνήθως με 9 ώρες εργασια και δηλωμένος 4 ώρο… Και τώρα ρωτάω εγώ. Αυτός που έφυγε το 2013 και σήμερα στο Λονδίνο είναι φτιαγμένος με 30.000 ( να μην υπερβάλω και κατηγορηθώ ) , και αν ειναι ζευγάρι ή οικογένεια με 50.000 συνολικά ετήσιο εισόδημα έκανε λάθος να το ρισκάρει και να μην ειναι τώρα στην Ελλαδίτσα με 50% ανεργία και βαρια 6000 τον χρόνο? Λοιπόν. Βοηθείστε και παροτρύνετε τον κοσμάκη να πηδήξει απο το καράβι γιατί αυτό βουλιάζει. Ξέρω αρκετούς που βολευτήκανε στο εξωτερικό και κάνουν την πάπια… Στο κάτω κάτω της γραφής ( εσείς το γράψατε ) Έλληνες θα είμαστε όπου κι αν βρεθούμε. Που σημαίνει ότι , αν σε 40-50 χρόνια γίνει οικονομικός παράδεισος η Ελλάδα ( και ζούμε ακόμη φυσικά ) ε! θα ξαναγυρίσουμε ρε γκαρντάση…. ( πέρα από τη διαφωνία μου με τα λόγια ορισμένων οφείλω συγχαρητήρια για την προσπάθεια ενημέρωσης και τα πολύ κατατοπιστικά άρθρα. ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου ).

 • […] Λίγα λόγια για τη δουλειά στην Αγγλία: η Σοφία Γκιούσου γράφει ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για τις συνθήκες που θα συναντήσει όποιος αποφασίσει να μεταναστεύσει για εργασία στην Αλβιόνα. Για όσους θέλουν να το κάνουν, είναι ένας χρήσιμος οδηγός. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους είναι ένα ισχυρό τεκμήριο ότι ζούμε σε ένα άλλο πολιτισμό. […]

 • […] θα σας παρέπεμπα στο παρακάτω εξαιρετικό άρθρο “Λίγα λόγια για τη δουλειά στην Αγγλία” (digital-era.org). Επιπλέον, θα επιθυμούσα μετά και από όλα […]

 • […] έγραψα τα Λίγα λόγια για τη δουλειά στην Αγγλία δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο χρήσιμη ανάρτηση για […]

 • […] “θεία” Σοφία τα έχει γράψει όλα! Για τη δουλειά στην Αγγλία, και για τα οικονομικά στην Αγγλία. Μπορείτε να πάρετε […]

 • […] ένα τεράστιο κενό που άφησε η ανάρτηση για τη δουλειά στην Αγγλία και νομίζω ότι θα βρείτε τις πληροφορίες που δίνει […]

 • […] με ερωτήσεις – γιατί ως καλή θεία έχω γράψει τα “Λίγα λόγια για τη δουλειά στην Αγγλία” και “Λίγα λόγια για τα έξοδα στην […]

 • […] Λίγα λόγια για τη δουλειά στην Αγγλία […]

 • […] αναρτήσεις – πρώτη και δεύτερη – από την Ηρώ και τρίτη από εμένα). Πώς στέλνουμε βιογραφικό, γιατί, τί […]

 • […] Sugarenia πήζουμε στην καφρίλα για το vampire genre και το twilight) Λίγα λόγια για τη δουλειά στην Αγγλία (η πρώτη ανάρτηση με ιδέες και συμβουλές για Αγγλία […]

 • […] gmail και τα συναφή. Άμα μπορούμε, αλλιώς δεν πειράζει. http://www.digital-era.org/blog/?p=3214 Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη ariadni : Σήμερα […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>