Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

To Κηφηνείον «Η Ωραία Ελλάς» ΜΕ την πηγή του και με μία ένσταση

Honey Bees on the Comb

Διάβασα το κείμενο “Κηφηνείον «Η Ωραία Ελλάς»” σε αρκετά blogs μέχρι τώρα αλλά αναδημοσιεύω ένα απόσπασμα του ΜΕ την πηγή – γιατί έψαξα πάρα πολύ να τη βρω.

Όταν αντιγράφουμε κάτι παιδιά, βάζουμε και καμιά ρημαδοπηγή, έτσι; Το να γράφετε ένα όνομα δε σημαίνει ότι κάνατε αναφορά στην πηγή.

Τούτη η παιδεία, πού όχι μόνο παιδεία δεν είναι αλλ’ ούτε καν εκπαίδευση, αφού δεν καλλιεργεί καμμιά δεξιότητα, εκτός από την ραθυμία, την αναβλητικότητα καί το φόβο της δουλειάς, όχι μόνο δεν καλλιεργεί τον νέο εσωτερικά, αλλά τον πετρώνει δημιουργικά σαν τα παιδιά της Νιόβης. Τα κάνει άχρηστα τα παιδιά για παραγωγική εργασία, γιατί ο θεσμός της παπαγαλίας καί η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, με το πρόσχημα να μην τα κουράσουμε, τους αφαιρεί την αυτενέργεια, την πρωτοβουλία, τη φαντασία καί την πρωτοτυπία. Το σχολείο, αντί να μαθαίνει τα παιδιά πώς να μαθαίνουν, τα νεκρώνει πνευματικά. Δεν τα μαθαίνει πώς να σκέπτονται αλλά με τί να σκέπτονται. Έτσι τα κάνει πτυχιούχους βλάκες.

Σαράντος Καργάκος
Πρώτη έκδοση: περιοδικό ΕΥΘΥΝΗ, τεύχος 395, Νοέμβριος 2004, σσ.548-550(*)
Πηγή: ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ του συλλόγου Ρωμιοσύνη και Ορθοδοξία τ. 45 (δείτε το τεύχος σε .pdf)

Δε συμφωνώ με όλο το άρθρο – ειδικά εκεί που λέει για τη ναυτιλία ο άνθρωπος είναι εντελώς άσχετος όσον αφορά τη μισθολογική πραγματικότητα που επικρατεί στα σύγχρονα πλοία και το discrimination που υπάρχει από τους ίδιους του ιδιοκτήτες ως προς τους ναυτικούς.

Κατά τα άλλα όμως είναι απολαυστικό, ειδικά αν σκεφτείς πως το έγραψε το 2004, σε μία εποχή τρελής ευφορίας για την Ελλάδα.

————————–

(*) Δείτε το άρθρο της Ελευθεροτυπίας όταν έκλεισε το περιοδικό

Σημείωση: Οι πηγές είναι σύμφωνα με αναζητήσεις online. Αν γνωρίζετε και εναλλακτικές πηγές (π.χ. κάποιο βιβλίο) παρακαλώ αναφέρετε τις στα σχόλια.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>