Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

This Is Athens – πώς θα μπορούσε να λειτουργεί (καλύτερα)

Πριν από μερικές μέρες έγραψα για το This Is Athens, ένα project που σου επιτρέπει να ανεβάζεις φωτογραφίες έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα photostream της Αθήνας.

Όπως είπα και τότε η ιδέα μου άρεσε πολύ.

Η έλλειψη που ανέφερα τότε – και είναι σημαντική – είναι ότι το flickr δεν δούλευε.

Σήμερα στο twitter με πληροφορήσανε ότι το σύστημα τώρα δουλεύει.

Με μεγάλη χαρά λοιπόν πήγα να βάλω μερικές φωτογραφίες μου από την Αθήνα στο ThisIsAthens.

Πώς δουλεύει λοιπόν το σύστημα;

Ψάχνω το username μου και μου επιστρέψει όλες τις φωτογραφίες μου. Χιλιάδες. Με τη σειρά που είναι στο flickr.

Η μέθοδος αυτή λοιπόν θα λειτουργούσε μόνο άμα εγώ είχα στο flickr αποκλειστικά και μόνο φωτογραφίες της Αθήνας ή είχα την υπομονή να κάνω κλικ κλικ κλικ κλικ μέχρι να βρω μία που να θέλω να προσθέσω στο ThisIsAthens.

Υπάρχει βέβαια και η επιλογή να ψάξεις με tag μόνο που έτσι η αναζήτηση σου επιστρέφει όλες τις φωτογραφίες στο flickr όλου του κόσμου, χωρίς διάκριση. Εδώ δύο επιλογές έχεις. Μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφίες των άλλων που βρίσκεις τυχαία. Επίσης μπορείς να πας στο flickr, να βρεις μόνος σου όλες τις φωτογραφίες σου από την Αθήνα, να βάλεις ένα tag που δεν θα το έχει άλλος (π.χ. ΔεΤοΠιστεύωΟτιΚάνωΌληΑυτήΤηΔιαδικασία) και μετά κύριος να πας στο ThisIsAthens να ψάξεις αυτό το tag.

Πιστεύω αντίθετα ότι υπάρχει πολύ καλύτερος τρόπος να γίνει η διαδικασία έτσι ώστε οι χρήστες του flickr που ενδιαφέρονται εξ ορισμού πολύ περισσότερο για τα φωτογραφικά projects να μπορέσουν να συμμετάσχουν κι αυτοί. Το να δυσκολεύεται έτσι μια ολόκληρη ομάδα χρηστών που είναι κατεξοχήν target audience για κάτι τέτοιο νομίζω αδικεί πολύ το ThisIsAthens. Η τεχνολογία δηλαδή χαλάει την ιδέα.

Η λύση υπάρχει έτοιμη όμως. Και την κάνει ήδη η εταιρία moo που λειτουργεί άψογα με το api του flickr.

Η moo είναι εταιρία που εκτυπώνει κάρτες, καρτ ποστάλ, αυτοκολλητάκια και διάφορα άλλα. Όταν γράφεσαι ως χρήστης στη moo μπορείς να συνδέσεις το λογαριασμό σου στη moo με το λογαριασμό σου στο flickr. Πολύ απλά πατάς το κουμπάκι και το API κάνει τη δουλειά του αυτόματα.

Όταν έρθει η ώρα να βάλεις κάποιες από τις flickr φωτογραφίες σου στο moo γίνονται τα εξής απλά:

1) Πατάς το κουμπάκι flickr

2) Το moo σου φέρνει όλο το flickr σου με τη σειρά

3) Ψάχνεις τα δικά σου tags

4) Διαλέγεις αυτά που θες και κάνεις τη δουλειά σου.

Το moo με άλλα λόγια με διευκολύνει να κάνω τη δουλειά μου.

Δε θα ήταν καλύτερο να με διευκολύνει και το ThisIsAthens; Όχι τίποτα άλλο, αλλά είναι κρίμα μια τόσο καλή ιδέα να δυσκολεύει έτσι τον χρήστη και τελικά να αδικείται και το ThisIsAthens και το σύνολο της δουλειάς που έκανε η Atcom/mindworks στο development.

5 comments to This Is Athens – πώς θα μπορούσε να λειτουργεί (καλύτερα)

  • Σοφία καλημέρα!

    Μιας και με το συγκεκριμένο θέμα είχαμε ασχοληθεί αρκετά, καταρχάς να πω ότι ναι έχεις δίκιο ότι το integration που έχει κάνει το moo με το flickr είναι απείρως καλύτερο από αυτό του Thisisathens.org.

    Φτιάξαμε αυτό το integration με το σκεπτικό ότι αν κάποιος ήθελε να αναδείξει φωτογραφίες άλλων (στην περίπτωση που δεν έχει κάποιες δικές του) να μπορεί να το κάνει εύκολα και γρήγορα μέσα από το flickr. Φυσικά και είχαμε στο μυαλό μας και την πολύ ζωντανή κοινότητα φωτογράφων (ερασιτεχνών και επαγγελματιών) που έχουν έντονη δραστηριότητα στο flickr.

    Το integration λοιπόν του flickr στο Thisisathens σε σχέση με το Moo έχει μια μεγάλη διαφορά. Στο πρώτο μιλάμε για μια απλή αναζήτηση στο flickr και στο δεύτερο για login στο flickr account σου που απαιτεί κάποια βήματα για το authorization της εφαρμογής στο flickr. Τελείως διαφορετικό σκεπτικό δηλαδή. Καλώς ή κακώς. Εσύ λες κακώς γιατι δεν μπορεί να βρεις τα δικά σου tags (που το σέβομαι) κάποιος άλλος μπορεί να πει καλώς γιατι η διαδικασία αναζήτησης / επιλογής / uploading είναι όσο απλούστερη θα μπορούσε να γίνει διευκολύνοντας έτσι πάρα πολλούς άλλους χρήστες (όχι εσένα όπως φαίνεται :Ρ).

    Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το integration που έχει κάνει με το flickr μια εταιρία που έχει βασίσει όλο της το (πολύ επιτυχημένο) business εδώ και χρόνια πάνω σε αυτό ακριβώς το application, με το integration ενός project που στήθηκε (σκοπίμως) μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Πέραν αυτού καταλαβαίνω ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερου και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε! :)

    • Sofia

      Καλώς τον Γιώργο – ευχαριστώ για το σχόλιο

      >> εχθρός του καλού είναι το καλύτερο

      Μα με αυτή ακριβώς τη λογική γράφηκε και η ανάρτηση. :-)

    • Sofia

      Αχ βρε Γιώργο μια και σε βρήκαμε να ρωτήσω και κάτι άλλο. Όταν ψάχνω με tags στο flickr μου επιστρέφει μόνο όσες φωτογραφίες έχουν permissions; Ή κινδυνεύω να ανεβάσω στο ThisIsAthens φωτογραφίες που δε θέλει ο δημιουργός τους;

  • Σοφία καλημέρα και πάλι!

    Mέσα από το flickr μπορεί κάποιος να ανεβάσει μόνο φωτογραφίες που το επιτρέπει ο δημιουργός τους.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>