Το Πικρό Τσάι της Ξενιτιάς

Το σοβαρό θέμα με τις φακές


Sausage and Lentil Soup
Uploaded by
girlychimp on 16 Dec 06, 8.19PM GMT.

Πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή είναι όπως οι φακές.

Όπου φακές μπορείτε να αντικαταστήσετε με οποιοδήποτε φαγητό αρνιόσασταν πεισματικά να φάτε ως παιδί και στοιχηματίζω ότι ήταν όσπριο. Εγώ αρνιόμουν να φάω φακές. Δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει η μαμά Δέσποινα φακές και να μην γίνει στο σπίτι του Ελ Αλαμέιν.

Συνήθως τις έτρωγα κι έλεγα κι ένα τραγούδι γιατί η μαμά Δέσποινα ήταν σκληρή κι ανένδοτη.

Τώρα που μεγάλωσα κι έχω μείνει μόνη μου μια δεκαετία (την έκλεισα φέτος, τώρα το συνειδητοποίησα) κατάλαβα δύο φιλοσοφικά μαθήματα που μου έχει προσφέρει η εμπειρία μου με τις φακές.

Μάθημα πρώτο: Τρως τις φακές μια χαρά όταν τις πληρώνεις μόνος σου.
Όταν συνειδητοποιείς πόσο κοστίζει, πόσο καιρό έχεις φαί με ένα σακουλάκι φακές και πόσο εύκολο είναι να το φτιάξεις αρχίζεις να εκτιμάς αυτό το ταπεινό όσπριο. Καλό είναι κουνάμε το κεφάλι πιστεύοντας ότι μας αξίζουν κεφτεδάκια με τηγανιτές πατάτες να έχουμε και το φόβο της φακής μέσα μας.

Μάθημα δεύτερο: Οι δυσκολίες του παρελθόντος φτιάχνουν τις ευκολίες του αύριο.
Όταν έχεις μια μαμά (όπως η μαμά Δέσποινα) ή όταν σε έχουν μάθει ότι θα φας και θα πεις κι ένα τραγούδι γιατί αυτό το φαί έχουμε σήμερα μαθαίνεις να τρως και μελλοντικά ό,τι υπάρχει με πολύ μεγαλύτερη ευκολία. Αυτό δε σημαίνει ότι γίνεσαι μοιρολάτρης – αλλά ότι οι μικρές δυσκολίες δε σε πτοούν σαν κακομαθημένο πιτσιρίκι.

Σκέψου τώρα – πόσα πράγματα στη ζωή σου δεν είναι όπως οι φακές;

——–
Η έμπνευση μου ήρθε κατακούτελα όταν συζητούσαμε κάτι περί κακομαθημένων ενηλίκων με τον jsclavos στο twitter.

6 comments to Το σοβαρό θέμα με τις φακές

 • fenia

  Θα συμφωνήσω με το: “Τρως τις φακές μια χαρά όταν τις πληρώνεις μόνος σου.”
  Τωρα που ειμαι φοιτητρια και ειμαι μακρια απο το σπιτι μου, που περιφρονούσα τις φακες, τις τρωω και λέω και ενα τραγούδι! ΦαΚες και παλι ΦαΚες!!!

 • Την ίδια κουβέντα είχαμε προ ημερών με φίλη. Αν ζεις μόνος, γυρνάς σπίτι χώμα και έχεις στο μυαλό σου ότι σε 20 λεπτά με μηδενικό κόπο (god bless χύτρα ταχύτητας) θα έχεις ζεστό φαγάκι στο πιάτο, τις τρως τις φακές και καμαρώνεις κιόλας “έφτιαξα μια φακή σήμερα, βάλσαμο”. Μάθημα ζωής μετά από περίπου 14 χρόνια μοναχικού βίου:)

  Αντιστοίχου με τις φακές είναι και ο άντρας/σχέση …αλλά θέλει άλλο Post αυτό:)

 • >> Αντιστοίχου με τις φακές είναι και ο άντρας/σχέση

  το χεις πιάσει το νόημα

 • Έχω ένα ανέκδοτο: Όταν ήμουν μικρός, γενικά οι γονείς μου είχαν μάθει να τρώω τα πάντα και σπανίως υπήρχε τροφή που να μην ήθελα να φάω. Μια μέρα, δεν ξέρω πως έτυχε, αλλά με το που άκουσα ότι είχαμε φακές, είπα “Φακές; Οουφφ”. Για κακή μου τύχη, ο πατέρας μου ήταν δίπλα μου. Περιττό να σας πω πως μετά από ένα δύσκολο 10 λεπτο για μένα, έγλυφα το πιάτο εξαφανίζοντας κάθε ίχνους φακής.

  Από τότε, κάθε φορά που έχω φακές, θυμάμαι αυτό το σκηνικό.

 • koulpa

  xaxaxa οι φακές.. οι φακές είναι το βολικότερον των οσπρίων.. χωρίς μούλιασμα.. τις έχεις κάτι χρόνια στο ντουλάπι.. και αμέσως έχεις ένα χωρταστικό πιάτο.. ο άλλος έδωσε τα πρωτοτόκια αντί πινακιου φακής.. :):)
  τώρα στο μεταφορικό.. χαχα τη δική μου μητέρα την έλεγε ο παππούς μου στρατηγούλι.. και το υποκιριστικό αφορούσε αυστηρά στο μέγεθος.. και όχι στη πιγμή.. τι να μας πουν οι υπόλοιπες δυσκολίες της ζωής.. :):)
  καληνυχτούδιααα :):)

 • Εγώ ήμουν “εύκολος” μικρός, δηλαδή αυτά που δεν έτρωγα δεν ήταν ούτε φθηνά ούτε εύκολα. Όσπρια τα έτρωγα όλα αλλά δεν ακουμπούσα για παράδειγμα τα ψάρια. Τώρα τα λατρεύω αλλά αυτό δεν βοηθάει ούτε την τσέπη μου ούτε τον ελεύθερο μου χρόνο. Επίσης δεν έτρωγα παστά/καπνιστά/ωμά/μαριναρισμένα κρέατα και ψάρια (τα οποία πάλι λατρεύω σήμερα).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Additional comments powered byBackType